Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 06. април 2011.

Вук Јеремић: Од европејства не треба правити нови марксизам | Хроника

Вук Јеремић: Од европејства не треба правити нови марксизам | Хроника

среда, 06. април 2011.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија
Банер

Претходни бројеви

Банер

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Вук Јеремић: Од европејства не треба правити нови марксизам
Хроника

Вук Јеремић: Од европејства не треба правити нови марксизам

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 05. април 2011.

БЕОГРАД - Од европејства не треба правити нови марксизам или нешто у шта се ритуално заклињемо, рекао је данас министар спољних послова Србије Вук Јеремић у полемици са председником Одбора Скупштине Србије за иностране послове Драгољубом Мићуновићем, који му је приговорио да води неконзистентну спољну политику.

Мићуновић је на седници Одбора рекао Јеремићу да Србија "шаље лош сигнал" Европској унији (ЕУ) тиме што ће Београд у септембру организовати министарску конференцију Покрета несврстаних земаља, и тако обележити 50.годишњицу првог самита несврстаних.

Према оцени Мићуновића, такав је потез "неконзистентан" са прокламованим циљевима спољне политике Србије у којој је приоритет чланство у ЕУ.

Изградња европског друштва и стандарда, заснованих на европским вредностима, узвратио је Јеремић, може овој земљи само да донесе корист и око тога можемо да постигнемо консензус, као о једном од важних државних приоритета.

"Уз дужно поштовање, професоре, мислим да грешите када је реч о слању сигнала суседима: све бивше југословенске републике, укључујући и Словенију, чланицу ЕУ и НАТО, показале су велики степен разумевања" за организовање конференције невсрстаних, рекао је Јеремић.

На опаску Мићуновића да није мислио на лош сигнал суседима него на лош сигнал ЕУ, Јеремић је подсетио да је више од две трећине чланица Покрета несврстаних или у Франкофонији и или у Комонвелту.

"Сваке године они се окупљају у Лондону или Паризу, и Лондон и Париз се нимало не снебивају да позову те исте државе које треба да дођу у Београд, када се ради о британским или француским интересима", нагласио је Јеремић.

Према речима Јеремића, "није било лако" изборити да се министарски скуп Покрета несврстаних организује управо у Београду.

"На крају је постигнут компромис да се Самит несврстаних одржи у Индонезији, а министарска конференција у Београду, мада су се многи противили томе", објаснио је Јеремић.

"Када је реч о нашем државном односу према томе", подсетио је Јеремић, "највиши руководиоци ове земље су се јавно, на јавним скуповима, обавезали на то, па би свако довођење у питање овог скупа били велики проблем и велика бламажа за ову државу", указао је Јеремић.

Поједини чланови Одбора из Либерално демократске партије (ЛДП) претходно су критиковали Јеремића, због сарадње са земљама "трећег света", на шта је он цитирао председника Србије Бориса Тадића у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама, када је подржао организацију конференције у Београду.

Јеремић је, у полемици са Мићуновићем, цитирао и службену белешку о парламентарној посети Мићуновића Египту у децембру 2009. године.

"Ви сте се тада, господине Мићуновићу, састали са председником спољнополитичког Одбора Скупштине Египта и са председником Скупштине, и о томе постоји службена белешка коју је саставио амбасадор", прецизирао је Јеремић, и додао:

"У тој службеној белешци се каже да је професор Мићуновић рекао да Србија, иако није више чланица Покрета несврстаних, а као највећа земља из бивше Југославије, жели да настави да сарађује и доприноси улози несврстаних".

"Мићуновић је потврдио", цитирао је Јеремић, "и намеру Србије да, уз египатско председавање, 2011. године буде домаћин јубиларног скупа, на шта је египатска страна реаговала са одобравањем".

(Фонет)

Остали чланци у рубрици

Банер
Банер

Анкета

Да ли мислите да је НАТО интервенција у Либији исправна и легитимна?

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер


Вук Јеремић: Од европејства не треба правити нови марксизам

уторак, 05 април 2011 20:23
александар
Брависимо малиша.
Све што си му рекао, је фантастично.
И нека си му рекао.
А добра ти је и она алузија на "Црвени универзитет - Карл Маркс".
уторак, 05 април 2011 20:39
МП
Шта оно беше Андрић рекао са колико година човек треба да престане да се јавно оглашава(пише)?Очигледно је био у праву.
уторак, 05 април 2011 20:47
slobodan45
nepoznavanje sociologije i filozofije marksizma(tako mi se zvao i predmet na fax-u) je veliki problem za "evropejce"!!!pogotovu, srpske evropejce, jer se, sa jedne strane, gnušaju komunizma, a zapravo, hrle u komunističku tvorevinu kakva je EU!klasična, komunistička tvorevina, jer da nije takva, kada bi, kapitalisti, DALI NOVAC grčkoj, portugalu, bugarskoj, rumuniji, itd,itd...cela priča je jedna utopija za početak 21 veka, što ne znači, da kasnije neće uspeti, upravo onako, kako nas je uveravao čika marks!.ne zameram, klincima, poput jeremića, oni su učili škole po stipi šuvaru...ali, ovi stariji, e, kaki su to lažovi i foliranti...
уторак, 05 април 2011 20:57
Ala
Samo naivni mogu da poveruju u spontanost ovog MSP Jeremic-Micunovic duela!Vesto predizborno spinovanje.
Ne vredi-DS odlazi u sramni depo nase istorije kao najgpora kolaboracionisticka vlada!
уторак, 05 април 2011 21:01
Milan
Srbija je na prvom mestu, mi smo neutralna zemlja i koristan je sastanak sa Nesvrstanim zemljama , gde smo i mi bili clanica. Svaki prijatelji su dobrodosli , siriti prijateljstvo otpor tiraniji i pomoc u ocuvanju suvereniteta nad Kosovom i Metohijom, gde mogu da pomognu i Nesvrstani.Potrebna je svakolika podrska svih nas neutralnih i nesvrstanih protib\v tiranije NATO clanica
уторак, 05 април 2011 21:08
Milorad Malin
Što bi se reklo "počistio ga je", šteta što nije i "pod sa njim obrisao". Prof. Mićunović se sve više bruka i izaziva podsmeh. Možda tako plaća neke ranije "zasluge", mislim, pogotovo, na one iz mladosti.
уторак, 05 април 2011 21:12
Bravo!
Gosp.Jeremicu sve ste mu rekli onako kako narod misli. Dosta vise njihovog licemerstva. Nadam se da ce nova Vlada da vas povuce iz DS i da nastavite da budete ministar spoljnih poslova.
Hvala Vam na svemu sto cinite za Srbiju.
уторак, 05 април 2011 21:16
Влада Канада
Ово је последица Мићунових навика из скојевских дана. Битно да се нечему клањате као тотему, да ли је то стаљинистичко учење и пракса или идиотско обожавање еуропе, није тако важно. Они постоје само док се клањају. Усправно стање за њих је штетно. Свако од њих треба да зна када да оде у пензију и да почне са пецањем. И у пецању има дражи. Овако човек понижава самог себе. А понижава и Европу.
уторак, 05 април 2011 21:31
ps
Hrabro i pošteno od g. Jeremića. Mada je, mislim, više nego jasno da njih dvojica neće još dugo biti u istoj partiji. Pitao bih samo neke komentatore da li i dalje veruju kako je to "sve isto društvo" i da "s kim si onaki si"?
A sad ozbiljno, i ja sam ranije verovao i govorio da je Vuk već trebao da podnese ostavku, ali sada više nisam siguran i mislim da upravo na mestu na kome se nalazi najviše smeta i kvari igru koja je već pripremljena u trouglu EU-DS-SNS (uz još nekoliko sporednih i spoljnih igrača).
уторак, 05 април 2011 21:33
jmajstor
To care! Nek si mu rekao. (Mada će, naravno, neki sada reći kako je i ovo sve samo "gluma" i "nameštaljka".)
PS. Čuo sam da su mu danas na odboru aplaudirali radikali.
уторак, 05 април 2011 22:03
Даг
Политика која је окренута и према Истоку и према Западу и према Југу је конзистентна спољна политика. Пријатеље треба тражити свуда, чак и међу доскорашњим непријатељима - онима који су нас бомбардовали.

Евросекташка политика нам неће донети уважавање, већ само презир, јер је израз паразитског прижељкивања земље дембелије која не постоји нигде, осим у машти. Вук Јеремић је у праву, неки су једну утопију заменили другом.
уторак, 05 април 2011 22:08
Mарио Калик
Јеремићу би много боље било да је рекао да од европејства не треба правити нови фашизам јер то у суштини јесте. Хитлер је говорио о стварању Новог европског поретка са Немачком у средишту и већином држава на периферији моћи и одлучивања, у статусу ресурса за експлоатацију. Корпоративни капитализам окосница је оба система. Како се односе према српском и уопште словенским народима видљиво је, узмимо нпр. тренутно расположење Чеха према ЕУ. Блиска веза са НАТО-ом чини ЕУ у најмању руку сумњичавом према Русији, сарадња ће се одвијати све док не ескалира сукоб између Русије и НАТО. Хитлер је у нападу на Русију користио не само немачке, већ и војнике квислиншких земаља, што је отприлике и начин функционисања НАТО-а. Дакле, сличности и подударности на сваком кораку...

Марксизам се залаже, напротив, за интернационализам, тј. за сарадњу нација на равноправним основама. Отуда међу чланицама Покрета несврстаних многих које су се позивале на марксизам, и марксисте Тита као једног од оснивача.
уторак, 05 април 2011 22:17
Spasoje
Mnogo se bre raskokodakali ovi "DEMOKRATE" sve o nekoj politici, pa politici i to spoljnoj...
Kako se zivi i RADI u Srbiji,nema veze...
A sta svet misli o Srbiji i njenoj vlasti ne smeju ni da zucnu jer ih uglavnom sazaljevaju i ismejavaju, tako su "principijelni"...

Njihove nazovi rasprave sluze samo da se skrece paznja sa velikih i VAZNIH PROBLEMA;
SIROMASTVA NARODA,NEZAPOSLENOSTI,PROPADANJA DRZAVE,PERMANENTNE KRADJE I KORUPCIJE U VLASTI ITD

Na kraju; sta ce NATO konferencija u Beogradu,
kad nismo clanica, kad ih narod nece i kad ih Nesvrstani beskonacno preziru???
Na ova pitanja nece se niti diskutovati niti cemo dobiti odgovore. osim ako...
уторак, 05 април 2011 22:33
Симић Манојло
Овај ДС је заиста нешто најгоре што је Србији
уопште могло да се догоди.
У њих је титоизам коријен, Мићун дебло, а Тадић
крошња већ добрано разраслог дрвета.
О то дрво, окачене су све антисрпске снаге у Београду, из њега се схране, расту и размножавају
као зелени лишај и бела имела.
Док се не ишчупа, све са коријеном читаво стабло,
и не наложи испред цркве на Бадње вече, неће бити
створени ни основни предуслови за развој Демократије у Србији.
Њихов "безалтернативни пут у ЕУ", друго је име за
блаћење, сакаћење, понижавање, уцјењивање,и пљување
по Србији. Они су Србију, насред пута заковали за
стуб срама, па свако ко прође може на њу да пљује,
повраћа и обавља физиолошке потребе.
Да је залог међусвемирско и међугалактичко повезивање Србије, а не трула и, већ на силазној
спирали ЕУ, и онда би цијена била превисока.
уторак, 05 април 2011 23:21
Aleksandar
Zaista dosta vise ovog Micunovica. Kao mladi partizan posle rata se hvalio kako je jasio popove, a sad jase celu Srbiju u nedogled. Ima li ko da ga posalje na Kalemegdan da igra sah sa penzionerima, normalnim ljudima koji su zakljucili pravilno kad je bilo dosta njihovog trcenja u svacije poslove?
уторак, 05 април 2011 23:25
Јордан
У ДС-у су добро поделили улоге, па сада сви могу да навијају за проевропске, просрпске или неке друге варијанте,али све то под капом жутоплавог предузећа. Већ по хиљадити пут продају исти фазон, до тренутка док им не подвикну Дорис Пак, Кетрин Ештон и остали "партнери". Просрпски председник трља руке јер и даље има много оних који верују празним речима, а заборављају на дела...
уторак, 05 април 2011 23:37
Дејан
Ма не вреди Јеремићу, можеш ти и да објавиш рат за Косово, али све док се не учланиш у ДСС, клекнеш пред вођу и кажеш "Аве Коштуница", самозване "патриоте" и криптоаналитичари ће те увек сматрати прреваром.
среда, 06 април 2011 00:08
Сизиф
Мићун би, другим речима, желео да каже да није цивилизовано да се ми ту нешто петљамо и дружимо са "канибалима", али се боји да то отворено каже.
среда, 06 април 2011 00:22
Мирко Грбић, Бањалука
Незгодан овај мали, види се Крајишка крв у жилама.
среда, 06 април 2011 00:29
Angel
Lukav i perfidan način da se ukradu patriotski glasovi od drugih stranaka. Jel moguće da neko ovom Jeremiću išta veruje?

Verovatno mu veruju isti oni što su svojevremeno lupali u šerpe i 2000 palili skupštinu pa nas doveli evo ovde gde smo, niže i crnje nego je Srbija ikada bila, sve sa svojom "mudrošću i "pameću"
среда, 06 април 2011 00:32
Ljubinica Istok
Micunovic neka ode u politicku ropotarnicu. Neka pusti mesto onima koji imaju viziju i pamet. Otsluzio je
среда, 06 април 2011 00:33
Nikola
Dejane, niko njemu ne osporava patriotizam, ali na žalost Tadić je njemu šef, a ne on Tadiću. A Tadić je ideološki bliži Mićunoviću,i Tadić je shvatio EU kao novu religiju. Prema tome ako Vuk Jeremić želi da bude koristan, a mi to svi želimo, treba ili da promeni stranku ili da oformi svoju.Inaće si u pravu(mada si ciničan), bilo bi dobro da pređe u DSS.
среда, 06 април 2011 00:41
Дејан
Па не бих баш рекао да му нико не оспорава патриотизан. Постоји читав низ трибалистичких сајтова, којима је главни проблем, ни мање ни више него Вук Јеремић, и што више патриотских изјава овај даје они праве све "озбиљнију" и опширнију теорију о "пројекту Јеремић". Или кажу "с ким си такав си" (ваљда превидевши с ким је све Коштуница обитавао на политичој сцени последњих десет година - од Млађана Динкића до Вука Драшковића), а неки кажу "ништа конкретно није урадио" као да је реч о министру пољопривреде или инфраструктуре, па се очекују конкретни резултати. У сваком случају, са оваквим јавним мњењем и оваквом политичком ситуацијом, Србија бољег министра спољних послова није могла да добије!
среда, 06 април 2011 00:49
denis
Bravo majstore bilo je krajnje vreme!!!
среда, 06 април 2011 00:59
Сизиф
@ Дејан

Али, зашто онда ДС Јеремића трпи? Зар не могу једноставно да га смене?
Постоје две теорије...
Прва, да га Тадић држи само како би замазивао очи и давао осећај лажног патриотизма.
Друга - обавештајне службе страних земаља, како је то обичај у банана државама, имају своје кључне играче у влади, које је немогуће легално смењивати, осим ако се службе нагоде. Наградно питање гласи - чији је играч Јеремић?
Ја бих волео да је руски, али напросто нисам сигуран.
среда, 06 април 2011 04:46
Senka
Nije lako ovom Jeremicu , pametnom i sa integritetom, raditi medju ovim danasnjim politicarima u Srbiji- vjerujem da mu je kao da gura kamen uz brdo.
среда, 06 април 2011 07:55
jelena
kako je sve ovo smesno!jeremic za 27 mart odrza govor o slobodi i borbi protiv nacizma a upravo je vlada u kojoj je on pobornik predaje svih resursa novim fasitima.kakav paradoks!
среда, 06 април 2011 08:13
Трива
Шах - мат.
среда, 06 април 2011 08:17
Dijasporac
Još vrlo mali broj ljudi a la Mičunović učestvuje u političkom životu, moja percepcija Mičunovića je da ima želudac koji vari bolje nego kod belog supa! Demokratija i Mičunović? Ne može stari " pravi vernik" nikada biti transformisan u demokratu, za njega je demokratija ideologija ne politički metod,lepo je što mladi Vuk barem javno podseti javnost ko je čika Mičun, doduše Mičuna to ne tangira,beli sup pojede najslađe ono što zaudara...!Inače ja takve ljude totalno ignorišem ili Jovo Titov "službenik" ili on, isti su.Stanje u Srbiji , kako je lepo opisao g-din Manojlo, to je to.
среда, 06 април 2011 09:16
Милоје
Добро је Јеремић рекао, а могао је и боље, како примети „Марио Калик“. Мићуновић још није схватио да је на сметлишту историје.
среда, 06 април 2011 09:30
malisa
Bravo Malisa, odrzao si mu lekciju, tako treba, tako valja i tako je zasluzio.Malisa bolje i duze vidi, starisa iako bi trebalo da je dalekovid, ispao je da nosi minusnu dioptriju.EU na kraju krajeva je stvar koja je vremenog karaktera kao i svi savezi, unije i sl.Projekat da se poniste nacije i nacionalne kulture, a to je EU projekat nece da uspe.Ne kazem ja, kaze istorija.Nijedna nacija nije nestala.Sve je vise pristalica evroskeptika, to je sasvim normalno.Svet se ubrzano menja.Pozornica dobija nove jake igrace, sta ce EU, videcemo.
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар