Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 03. април 2011.

Фонд Слободан Јовановић | Предраг Булатовић: Изјаснићу се као Србин

Фонд Слободан Јовановић | Предраг Булатовић: Изјаснићу се као Србин

This page as PDF

Посланик СНПа Предраг Булатовић саопштио је да је на попису становништва 2003. године био један од грађана чије су изјашњење, супротно његовом поимању идентитетских питања, статистички злоупотребљавали дукљански дјелови режима јер је тада писао да је Црногорац који говори српским језиком.

Предраг Булатовић: Вјерујем да ће попис показати грађански отпор, који ће се огледати у томе што ће сваки становник Црне Горе без страха, слободно и јасно одговорити на свако питање, а нарочито кад је ријеч о језику и националности. Ставови из власти, а што је подржао политизовани Уставни суд, да се на ова питања не мора одговорити, представљају прикривену поруку дијелу Срба у Црној Гори да се овог пута уопште национално не изјасне, а то је у исто вријеме и порука Црногорцима који говоре српским језиком да или промијене језик у црногорски или да се о томе уопште не изјашњавају. Наравно, сви грађани Црне Горе којима се шаље оваква порука већ су препознали шта власт тиме хоће, и убијеђен сам да ће њихов одговор бити супротан очекивањима режима

- То је разлог што ћу на овом понису рубрику националност статистички попунити другачије него 2003. године, да се мој осјећај јединственог и нераздвојивог српско-црногорског идентитета и бића и овај пут не би злоупотребио. Што се језика тиче, то ће бити као и 2003. године, а то је српски језик, рекао је јуче Булатовић за „Дан”.

Он је казао да оваквим својим ставом остаје привржен суштини својих увјерења, укључујући и однос према Црној Гори „као нашој матичној држави, али правим јасну разлику од режимског дукљанског црногорства и његових злоупотреба које геберишу опасне подјеле у Црној Гори”.

- Још једном понављам да дубоко уважавам право сваког појединца на национално, религијско, филозофско увјерење, без коментарисања тих личних осјећања, шта год ја о њима мислио. И послије пописа остаће нам тежак задатак да и даље градимо Црну Гору као грађанску државу, у којој ће се суштински поштовати људска права, али и национална права свих, како појединачно тако и колективно, констатовао је Предраг Булатовић.

Он мисли да ће предстојећи попис у дијелу такозваних идентитетских питања имати политички значај и да неће бити чиста статистика. То је и овог пута, указао је посланик СНПа, „наметнуто од дукљанског дијела власти и она у том правцу већ више мјесеци води кампању не само злоупотребом медија које финансира држава већ и кроз директно учешће владе, министарстава и кроз партијску инфраструктуру владајуће коалиције”.

“У пописну кампању непримјерено се укључио и премијер Игор Лукшић. Наиме, он наводно шаље поруке о попису као чистој статистици, а у исто вријеме директно води политичку кампању за промоцију црногорског језика. Кампањом за попис власт постојеће заоштрене подјеле у Црној Гори покушава одржати на, за њих, пожељном нивоу који би им гарантовао да и даље неконтролисано владају над грађанима и државом. Познато је да су подјеле и наводна заштита „нападнуте” Црне Горе опробани инструмент за одржавање на власти ДПСа и СДПа, каже Предраг Булатовић.

Посланик СНП-а је подвукао да је „по њиховом мишљењу, држава поново ових дана угрожена споља од Србије, а изнутра од значајног дијела црногорских Срба и политичких слуга Србије у Црној Гори”.

- Наравно, ово су провидне и смијешне тврдње, које нажалост прихвата одређени број грађана. Оно што треба препознати јесте покушај власти да по сваку цијену легализује пљачку народа и да заокружи пројекат приватне државе. Императив им је да пробају легитимизовати насилно увођење у устав црногорског језика, као службеног. Једном ријечју, циљ пописа за власт јесте да вишегодишње насиље над нашим идентитетом, као и очигледне фалсификате, претворе у неку њихову истину, и да под плаштом наводног европејства заведу страх, тортуру, експлоатацију, дискримииацију, покорност и послушност, закључио је Булатовић.

Булатовић каже да поштује лични став и осјећања сваког појединачно према националном питању уколико није агресиван према неком другом.

За мене није било и нема разлике између Срба и Црногораца у Црној Гори. Све који и ту праве разлику из личног осјећаја, а без дисквалификовања, омаловажавања или сукобљавања са другим, ја уважавам.

Немам разумијевања за такозвано дукљанско црногорство које је присутно у власти и уз власт, које је агресивно и изразито антисрпско. Та струја је са пописа из 2003. године присвојила уз себе, своју статистику и своју политику, велики број оних који су се изјаснили као Црногорци који говоре српским језиком, Црногорце српског поријекла, и слично

- За мене није било и нема разлике између Срба и Црногораца у Црној Гори. Све који и ту праве разлику из личног осјећаја, а без дисквалификовања, омаловажавања или сукобљавања са другим, ја уважавам. Немам разумијевања за такозвано дукљанско црногорство које је присутно у власти и уз власт, које је агресивно и изразито антисрпско. Та струја је са пописа из 2003. године присвојила уз себе, своју статистику и своју политику, велики број оних који су се изјаснили као Црногорци који говоре српским језиком, Црногорце српског поријекла, и слично, поручио је Булатовић.

По његовом мишљењу, урадили су то супротно вољи ових људи, и због те чињенице многи од њих „на овом попису изјасниће се другачије, тако да се кроз статистичке резултате и суштински разликују од дукљанскоцрногорског дијела режима”.

- Још један убједљив разлог за другачије изјашњење тих људи на овом попису јесте што је ријеч о првом попису у независној Црној Гори и то од 1909. године. Општепозната је чињеница да су се на том попису сви наши православни преци изјаснили да су Срби. Ако су они то урадили у доба Николе Петровића, при томе изражавајући пуно поштовање према Црној Гори као својој држави, којој су допринијели да буде међународно призната на Берлинском конгресу,онда данас потомци тих људи, по мом суду, немају много дилема да одговоре на питање ко су, сматра Булатовић.

Још један убједљив разлог за другачије изјашњење тих људи на овом попису јесте што је ријеч о првом попису у независној Црној Гори и то од 1909. године. Општепозната је чињеница да су се на том попису сви наши православни преци изјаснили да су Срби. Ако су они то урадили у доба Николе Петровића, при томе изражавајући пуно поштовање према Црној Гори као својој држави, којој су допринијели да буде међународно призната на Берлинском конгресу,онда данас потомци тих људи, по мом суду, немају много дилема да одговоре на питање ко су, сматра Булатовић. На слици: Краљ Никола I Петровић Његош.

Предраг Булатовић подсјећа да су на попису 2003. године резултати за такозвана идентитетска питања, а у складу са потписаним споразумом власти и опозиције, објављени мјесец дана након пописа.

Премијер Лукшић је у преговорима са лидерима опозиције преузео обавезу у виду политичког споразума, да се и након овог пописа у року од мјесец објаве резултати о истим питањима. Међутим, Монстат, коме је премијер надређен, најављује значајно пролонгирање тог рока, што ствара основане сумње да се у дијелу власти размишља о могућности фалсификовања ових резултата, каже Булатовић.

Он сматра да премијер има дужност да обезбиједи контролу резултата пописа, а посебно да испоштује све одредбе споразума са опозицијом, и буде гарант да попис неће отворити нове подјеле и сукобљавања у Црној Гори.

- Ако се не испоштује споразум, биће то свјесна политичка превара и сигнал да сви важни субјекти и личности у опозицији, цивилном сектору, осмисле и организују адекватан, снажан и ефикасан демократски одговор, рекао је Булатовић.

- Вјерујем да ће попис показати грађански отпор, који ће се огледати у томе што ће сваки становник Црне Горе без страха, слободно и јасно одговорити на свако питање, а нарочито кад је ријеч о језику и националности. Ставови из власти, а што је подржао политизовани Уставни суд, да се на ова питања не мора одговорити, представљају прикривену поруку дијелу Срба у Црној Гори да се овог пута уопште национално не изјасне, а то је у исто вријеме и порука Црногорцима који говоре српским језиком да или промијене језик у црногорски или да се о томе уопште не изјашњавају. Наравно, сви грађани Црне Горе којима се шаље оваква порука већ су препознали шта власт тиме хоће, и убијеђен сам да ће њихов одговор бити супротан очекивањима режима, изјавио је Предраг Булатовић.

ИН4С

Дан, 01.04.2011.

Пошаљите коментар

ВАШ КОМЕНТАР

ВАШЕ ИМЕ

МЕЈЛ (неће се објављивати)

ВАШ САЈТ

Напомена: због модерације коментара вероватно је да се Ваш коментар неће појавити тренутно. Нема потребе да поново шаљете Ваш коментар.

НАТО извози крваву демократију
ВИДЕО ЗАПИСИ ФОНДА »
Синиша Љепојевић: Либијски ћорсокак http://bit.ly/ePRBRE

Нема коментара:

Постави коментар