Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 06. април 2011.

Ентитет "Бошњакинцко" | Судбина дејтонске БиХ и Република Српска

Ентитет "Бошњакинцко" | Судбина дејтонске БиХ и Република Српска


среда, 06. април 2011.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија
Банер

Претходни бројеви

Банер

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Банер
Судбина дејтонске БиХ и Република Српска

Ентитет "Бошњакинцко"

PDF Штампа Ел. пошта
Ненад Кецмановић
среда, 06. април 2011.

(Прес за РС, 5. 4. 2011)

Заједнички ентитет Бошњака и Хрвата наприје се звао Бошњачко-хрватска федерација, па је онда постао Федерација БиХ. Иза ове симболичке промјене назива крила се суштинска: од федерације два народа, ентитет је постао федерација 10 национално измијешаних кантона. С временом се омјер те мјешавине драстично измијенио на штету већ у старту малобројнијих Хрвата, па се под скраћеним називом Федерација у пракси све више подразумијевала бошњачка већина. А о хрватској мањини у Федерацији говорило се углавном на нивоу западнохерцеговачких кантона. Послије још једног несупјелог покушаја два ХДЗ-а да поврате нешто од хрватске конститутивости у Федерацији и БиХ, те ОХР-овог поништења одлуке ЦИК-а, назив Федерација изгубио је сваки смисао и треба га замијенити са Република "Бошњакинцко". У међународном инкубатору за вјештачко одржавања недоношчета БиХ, наспрам РС ће се можда ускоро наћи РБ.

Шта ли је високог представника мотивисало да ауторитарно арбитрира у унутрашњем спору у БиХ, упркос у посљедње вријеме више пута и са више страна (Брисел, Вашингтон, Москва, Београд, Загреб) понављаној тврдњи да Бошњаци, Срби и Хрвати морају равноправно сами да рјешавају своје проблеме? Тим више што су на хрватску неравноправност већ претходно били отворено упозорили ЕУ (М. Лајчак), Њемачка (А. Меркел), Хрватска (И. Јосиповић, Ј. Косор, В. Пусић). А ко би други имао ту моћ до ли Американци! Амбасадор П. Мун је, истина, и раније дипломатски изјавио да „трећи ентитет можда није најбоље рјешење за хрватску равноправност“, а затим накнадно дискретно поздравио антиуставни акт платформаша, али Валентин Инцко је очито већ раније интерно добио јасније и конкретније директиве у Амбасади САД у Сарајеву. Отуда и она његова изјава усред Загреба да су се „беиха Хрвати већ више пута одрекли трећег ентитета“ што је домаћине требало да подсјети да су томе пресудно кумовали управо Туђман и централа ХДЗ-а. А шта је, опет, мотивисало америчку администрацију да већ по који пут руши правду (равноправност) и правила (устав) у БиХ?

Прво, америчка дипломатија, због актуелних и предстојећих оружаних интервенција у узаврелом арапском свијету, поново глуми муслиманског пријатеља на споредном колосјеку у БиХ. Друго, та иста дипломатија наставља да ствара, манипулише и привремено замрзава конфликте на стратешким тачкама по свијету. И, треће, Вашингтон и даље подрива ауторитет Брисела у рјешавању европских проблема на Балкану. У америчкој стратегији на овом простору ништа се није садржајно промијенило још од почетка 90-их, само што су методи нешто рафиниранији. Клинтон и Буш су радили без рукавица, Мун се у Сарајеву скрива иза Лагумџи је, Инцка, ОХР-а и ПИК-а, а Обама у Либији иза Саркозија, НАТО и Савјета безбједности УН. Међутим, док либијски побуњеници ултимативно понављају да им је западна подршка против Гадафија драгоцјена само под условом да западњаци не слијећу и не искрцавају се на њихово тло, а привремена војна управа у Египту гради интерне компромисе са Муслиманском браћом само да им бивши колонизатори не би дошли у помоћ, једино бошњачки муслимани дају предност иностраном протекторату над равноправним договором са комшијама. Мајоризација, јуче над Србима, данас над Хрватима, већ једном се осветила и њима и БиХ.

Наравно, ни „беиха“ Хрвати се вјероватно неће понашати баш као фигуре на шаховској табли Збигњева Бжежинског, а прве релативно благе реакције прије да су посљедица шока него аутентичан израз дубоке националне повријеђености. Више самосажаљиво него демонстративно враћање мандата високом представнику, академски протести на Свеучилишту у западном Мостару, молитве по катедралама, најава пасивне резистенције у кантонима са националном већином и сл., дјелују истина врло еуропски али ће опет ће више припомоћи пријему Хрватске у ЕУ него што ће импресионирати „каубоје“ који одлучују о судбини „дијаспоре“. Отуда долази успјех хрватске интернет мреже „Ми, сами“, која се противи даљој инструментализацији херцегбосанаца од стране матице.

Ипак, кључни проблем представља политичка подијељеност ионако невеликог националног корпуса. Ако су бошњачке партије успјеле хрватске „платформаше“ да намаме политичким функцијама поставља се питање зашто два ХДЗ-а нису била спремна да их мрвицом власти сачувају од искушења „издаје“. Отуда долази и међу Хрватима велика популарност Милорада Додика, који је комбинацијом мале коалиције у ентитету и велике у заједничким органима обезбиједио национално јединство, без којег нема одлучне и досљедне политике ни према Сарајеву ни према Бриселу и Вашингтону. Званична реакција два ХДЗ-а дјелује загонетно трома и млака.

Свјестан да је побједа платформаша само Пирова побједа, која ће трајније заоштрити односе и са Хрватима и додатно дестабилизовати БиХ, Б. Изетбеговић на питање београдског Данаса о узроцима хрватског незадовољства, износи предлог институционалних рјешења која би радо потписали и Човић и Љубић. А СДП-ов премијер Федерације Нермин Никшић чак каже: „Мораће се уважити и другачији погледи на ратна дешавања од оних која преовлађују међу Бошњацима, што је кључно да се Бошњаке престане перципирати као асимилаторе и мајоризаторе који као већина стално искључују друге“. Обојица то веле ни недељу дана након што су њихове странке (СДП-СДА) и лидери (Лагумџија и Тихић) урадили све сасвим супротно. Како то схватити?

Оријентална претворност Златка Л.? Западњачка ароганција Патрика М.? Не ради ли се можда о америчкој пилули за привремено смирење Хрвата до већ дуго најављиваних „уставних промјена које ће понудити функционалнију БиХ“ на рачун уставног и територијалног статуса РС? Иако са различитих позиција, Бошњаци и Хрвати могли би се наћи поново уједињени у рушењу Дејтонског устава, наспрам Срба као усамљених дејтонских уставобранитеља. Приликом муслиманско-хрватског сукоба у јесен 93, САД и Њемачка су хитро реаговале Вашингтонским споразумом. Тренутни раскорак у односу на штићенике у БиХ сигурно их неће посвађати. Нагодиће се преко РС?

Остали чланци у рубрици

Банер
Банер

Анкета

Да ли мислите да је НАТО интервенција у Либији исправна и легитимна?

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
БанерЕнтитет "Бошњакинцко"

среда, 06 април 2011 12:58
EKVILIBRIJ
Kecmanović počinje sanjavati Bošnjake!!!
Opterećen sa "bošnjakistanom"!
Pazi da ne počneš snivati duše oko 100.000 mrtvih Bošnjaka žrtava velikosrpske agresije!!
Mogu te ugušiti u snu.
среда, 06 април 2011 13:06
Prvo skoči pa reci hop
Da je kojim slučajem dr. Kecmanović krenuo od malo drugačije premise razmišljanja, odnosno od samog Ustava Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, vjerujem da bi i sam ovaj tekst išao u nekom drugom pravcu.

Entiteti su nakon odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, te naknadnim izmjenama entitetskih ustava, prestali biti formalno-pravni zastupnici etnickih skupina u Bosni i Hercegovini (kao što su to bili 1995. godine u Dejtonu).

Danas (tj. zadnju deceniju) svaki entitet po svojoj definiciji je jednak zaštitnik i Srba i Hrvata i Bošnjaka, u čijem su ti isti entiteti u podjednakom vlasništvu. To što oni to zaista još uvijek nisu u praksi, treba posmatrati kao eklatantno kršenje ustava.

Šteta što evoluciju ustava nije pratila i evolucija ratia onih koji se zaklinju u te iste ustave.
среда, 06 април 2011 13:53
Сарајлија, Србин
Нагодиће се преко РС!

Да г-дине Кецмановићу, али беѕ упитника. Стање "што горе-то боље" се ствара, а референдум о суду и тужилаштву у комбинацији са предстојећим санкцијама ЕУ,које ђе Барозо прекосутра (у петак) саопштити у Сарајеву, ће најавити ток предстојећих догађаја на штету уставно-правног положаја РС.
среда, 06 април 2011 13:59
nataša
Očigledno je da postoji terminološki problem. Da li je Bošnjačko-hrvatska federacija ili Federacija BiH, ili Bošnjakincko federacija.
Ja predlažem naziv Talibanija.
Recite talibanija i nećete pogrešiti, naročito ne u suštinskom smislu.
среда, 06 април 2011 14:35
1111
@Ekvilibrij (како ли се то пише на арапском)

Само 100.000? Зар није 100.000.000?
среда, 06 април 2011 15:43
Србин из Српске
Већ дуже вријеме понављам то коментаришући текстове професора Кецмановића. Да не треба петљати са Хрватима око трећег ентитета и да ће кола на крају да се сломе на РС. Доказ је и ова реакција ХДЗ. Па, није ваљда да је неко помислио да Хрвати воде независну политику од Запада. И да постоји суштинска разлика између Америке и ЕУ када је у питању БиХ. Они само бацају удицу Србима да се упецају.
среда, 06 април 2011 15:49
gavrilo
ma 1.000.000 i svi pali da bi se stvorila NDH 1995. Kako se moze pricati o USA kao prijateljima muslimana kada su ih u Bosni gurnuli nenaoruzane u rat, a zatim im uvalili samo 51% teritorije, republiku srpsku i konstitutivne narode. Kakvi prijatelji! Ratovali su sve vreme za hrvate, a da to nisu ni shvatili.
среда, 06 април 2011 16:09
tool
@1111

Nije 100 mil, vec 100 mlrd! :))
среда, 06 април 2011 16:22
Зоран Обреновић 1. део
@ EKVILIBRIJ

Стварно добијем оспице од те већ излизане будалаштине "великосрпска агресија". Ја се не кријем иза идиотских надимака већ се потписујем пуним именом, презименом, образовањем и пребивалиштем. Елем чињенице су сасвим другачије:

1. референдум о отцепљењу бивше БиХ од СФРЈ организовали су противно Уставу СФРЈ муслимански и хрватски сепаратисти и он ни на шта не обавезује српски народ у бившој БиХ; данас једино муслимани у бившој БиХ славе дан тог трагичног референдума као празник некакве државе – не славе га ни Срби ни Хрвати;
2. рат у бившој БиХ отпочели су муслимански сепаратисти убиством оца српског свата у Сарајеву Николе Гардовића;
3. упркос свакој могућој помоћи најмоћнијих сила света – САД, ЕУ, НАТО пакта, богатих и моћних земаља арапског света српски народ се у наметнутом грађанском рату делимично успео одбранити од геноцида и етничког чишћења и формирао је свој легитимни ентитет Репблику Српску коју су и зараћене стране и свет признали Дејтонским мировним
среда, 06 април 2011 16:25
Зоран Обреновић 2. део
споразумом;
4. тужилаштво у Хагу је објавило да је у грађанском рату у бившој БиХ погинуло 104 732 особе и то: муслимана 68 101, Срба 22 779, Хрвата 8 858 и осталих 4 995;

Садашња БиХ је заједница три конститутивна народа и два државна ентитета. То једино не поштују БиХ муслимани. Они и даље сањају о БиХ као некаквој муслиманској џамахирији из које ће "неверници" бити протерани, побијени или исламизовани. Што пре се окану тог фанатизма и окрену свакодневном животу биће боље и за њих и за остала два народа.

БиХ муслимани, потомци сте Срба који су у мрачним временима турске окупације прихватили веру окупатора како би сачували голи живот. Одреците се те ирационалне и трагичне мржње према народу од кога потичете за опште добро. Не дозволите да вас Четврти рајх – НАТО државе гурају у сукобе и ратове у којима ћете убијати и бити убијани зарад њихових интереса.

Зоран Обреновић, дипл. маш. инж.
Добановци
среда, 06 април 2011 17:42
Dijasporac
G-dine Zorane, možete tone papira pisati, njihova matrica je data, agresija, genocid, četništvo i da ne kažem nebuloze nego za racionalne ljude budalaštinje.
Profesore Kecmanoviću, Vi dobro poznajete Sarajevo a okolinu sto posto, Sokolac pa dalje, pa zar ima iko pametan da razmišlja da će Srbi prihvatiti neko nametnuto rešenje, ja Vam kažem da sto ljudi u Republici Srpskoj mogu napraviti takav nered da BiH ne može funkcionisati kao normalna država sledećeih pet godina.
Ovi muslimani Bošnjaci, oni sebe unapređuju, vide kao neku silu, njihovi političari ih zaluđuju sa vizijom bosanske-muslimanske "oluje", đavola će iskopati, rekao sam na početku od Sokolca pa nadalje..., ja imam rođake po selima,prag njihove tolerancije je nula, možete onda misliti.
среда, 06 април 2011 19:11
муслиман мој брат
Мене занима једно: како то да се никад не спомињу обични муслимани, нормалан свет. Нису ваљда сви екстремисти и они задојени мржњом који себе сматрају ближим Пакистанцима него Србима, од којих их разликује само ВЕРА и НИШТА више.
Зашто се не чују преставници таквог, нормалног света, који сигурно није био за одвајање БиХ од Југославије следећи Алијиноџихадско-америчку политику растурања Југославије по цену страшног страдања?
среда, 06 април 2011 19:46
Srpkinja Bošnjakinja
@111
"EKVILIBRIJ" je samo napravio još noviju naciju u
BiH: svi njeni stanovnici su Bošnjaci! Oko 100 000
je ukupno žrtava u BiH u ratu devedesetih, pa
"ekvilibrij" misli na sve njih, i na one što su se
na početku rata zvali Muslimani, i one što se zvahu
Srbi, i Hrvati, i ostali. Prvo su Muslimani postali
Bošnjaci, sad smo to, eto, svi. Pošto su sve žrtve
stradale od srpske ruke, nema druge nego su stigli
Srbi iz Srbije, pobili narod i vratili se u Srbiju.
Pozdrav svima od "Bošnjakinje" koja je još večeras,
prije pisanja komentara na ovaj tekst, bila Srpkinja. Je li to u redu, @EKVILIBRIJ?

Нема коментара:

Постави коментар