Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 03. април 2011.

У Србији слобода мисли и јавне речи је у опасности! | Културна политика

У Србији слобода мисли и јавне речи је у опасности! | Културна политика

недеља, 03. април 2011.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија
Банер

Претходни бројеви

Банер

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Културна политика > У Србији слобода мисли и јавне речи је у опасности!
Културна политика

У Србији слобода мисли и јавне речи је у опасности!

PDF Штампа Ел. пошта
Amicus Iuris
недеља, 03. април 2011.

У петак, 25. марта 2011, одржан је састанак Програмског одбора Радио Београда. На тој седници главну реч је водио председник тог одбора и дугогодишњи политички апартчик свих режима од 1945. године, Драгољуб Мићуновић. Он је захтевао укидање култног програма „Атлантида,“ који на Другом програму РТС води госпођа Биљана Ђоровић. Међу „замеркама“ које је навео овај вишедеценијски ветеран политичких интрига било је да се емисија наводно „темама бави једнострано“ и да „доводи саговорнике који заступају непримерене ставове.“

Замерку за „једностраност“ изрекао је функционер једног режима који скоро све медије у Србији држи под гвозденим Gleichschaltung-ом, звучи комично – уколико сте спремни да превидите отровни цинизам који из ње куља. Што се тиче „непримерених ставова“ у слободном и отвореном друштву то је непознат појам. Публика – а то сте ви - једино је тело које има право да одлучује шта жели а шта не жели да слуша или гледа. Нико није овлаштен да такве одлуке доноси у ваше име.

О даљем току овог беспримерног скандала, који је резултирао на једини начин како је то у крипто-диктатури могуће – забраном, можете сазнати више на следећим линковима:

http://standard.rs/vesti/36-politika/6944-kako-je-ugaen-atlantisq-miunovi-i-ivanji-oterali-omskog-.html

http://standard.rs/vesti/36-politika/6934-biljana-orovi-autor-zabranjenog-atlantisaq-danas-ispisujemo-istoriju-medija-u-srbiji-.html

http://standard.rs/vesti/36-politika/6955-stefan-karganovi-ponosite-se-budale-ali-ima-li-nekog-pametnog-da-se-ovoga-stidi-.html#

Цензори „морално и политички неподобне емисије“ били су у журби и одмах тог истог дана, 25. марта, без икакве најаве или објашњења, они су „Атлантиду“ скинули са програма Радио Београд 2. Већ у недељу 27. марта емитовање забрањене емисије је престало.

Ова емисија је на својим програмима сваке недеље у 17 часова доносила интервјуе са водећим интелектуалцима и мислиоцима данашњице. Ти разговори су се односили на значајне и садржајно разноврсне политичке, друштвене и духовне теме. „Атлантида“ је током осам година свога постојања обогатила знање и проширила хоризонте својих многобројних слушаоца. Емисија је изоштравала њихове критичке способности; поданике и статисте у једном псеудо-демократском систему подстицала је да себе изграђују у одговорне грађане, одлучне да аутономију своје личности бране и способне да мисле својом главом.

То је нешто што емисији и њеној храброј водитељки цензура није могла да опрости.

Зато је емисија постала мета прогона. То је кључ да би се схватило зашто је „Атлантида“ била лажно представљена као „једнострана“ и „непримерена“ и зашто је она на конспиративан и диктаторски начин била укинута.

Сада сте на потезу ви, грађани којима је стало да се основне вредности, без којих је слободно друштво незамисливо, одбране од овог грубог насртаја на средства јавног информнисања и на њихово право да без политичких притисака и ограничења обављају своју мисију. Наша невладина организација, Amicus Iuris, посвећена је надгледању односа према медијима и поштовања људских права. Ми смо регистровани у Холандији и ми смо веома забринути репресијом слободне мисли и слободне речи на Радио-телевизији Србије, зато што је та установа јавни сервис који својим доприносом издржавају сви грађани. Она није приватни пропагандни студио једне странке или владе.

Ако забрана „Атлантиде“ прође, то ће бити преседан који ће слободи у Србији нанети велики удар. Ваша апатија у овом случају подстаћи ће нови талас забрана и шиканирања свих преосталих слободних медија. Ако доносиоцима ове бахате одлуке, и онима изнад њих који имају моћ да ту одлуку укину, јасно и недвосмислено не ставите до знања да захтевате да се поштују слобода и независност медија и да нећете одустати све док се забрањена емисија „Атлантида“ не врати на програм Радио Београд 2, властодржцима ћете послати погубну поруку. Оставићете им одрешене руке да вам све слободе које сте стекли великим жртвама одузимају и поништавају, једну по једну.

Зато апелујемо на вас да пошаљете једно кратко протестно писмо на електронске адресе које се налазе у продужетку. Истакните своју забринутост за угрожене слободе мисли и јавне речи и захтевајте да се одлука о укидању „Атлантиде“ одмах опозове и да емисија неометано настави са радом, са истим садржајем и у свом уобичајеном термину, недељом у 17 часова.

Молимо вас да се лицима на списку који следи обратите једном кратком и јасном поруком. Исти текст можете послати истовремено на све ове адресе. Ваш апел ће имати још већу тежину када свако од њих буде видео да је он био упућен и свима осталима. Немојте заборавити да овај текст пошаљете свим особама које се налазе на вашој електронској листи рођака, пријатеља, пословних партнера и грађана ако верујете да им је слобода битна. Замолите их да се придруже вашем протесту.

Хвала вам на пажњи и на доприносу да Србија постане боља и слободнија земља.

Борис Тадић, председник Србије: < kancelarijan@narodnakancelarija.rs>,

Ђорђе Малавразић, уредник Радио Београд 2: < glavniurednikrb2@rts.rs>,

Александар Тијанић, директор Радио-Телевизије Србије: < office@rts.rs>,

Саша Јанковић – српски омбудсман < zastitnik@zastitnik.gov.rs>,"

Амбасадор Димитриос Кипреос – шеф Мисије ОЕБСА у Србији: < dimitrios.kypreos@osce.org>,

Др. Роланд Блес – директор одсека ОЕБС-а за слободу медија: < roland.bless@osce.org>,"

Мирослав Јанковић – Одсек за медије Мисије ОЕБС-а у Србији: < miroslav.jankovic@osce.org>,

Амбасада Холандије у Београду, његова екселенција амбасадор Laurent Louis Stokvis: < bel@minbuza.nl>,

Хелсиншки одбор за људска права у Србији: "Sonja Biserko" < biserkos@eunet.rs>,

ГРАЂАНСКА АКЦИЈА НВО AMICUS IURIS

МОЛИМО ВАС ДА У НЕДЕЉУ 3. АПРИЛА, И СВАКЕ НЕДЕЉЕ ПОСЛЕ ТОГА СВЕ ДОК ЕМИСИЈА „АТЛАНТИС“ НЕ БУДЕ БИЛА ВРАЋЕНА НА РАДИО БЕОГРАД 2, ИЗМЕЂУ 17 И 18 ЧАСОВА У ВРЕМЕ КАДА СЕ ЕМИСИЈА РЕДОВНО ЕМИТУЈЕ ПОЗОВЕТЕ ДРУГИ ПРОГРАМ РТС НА ТЕЛЕФОН 011/3229 653, И ДА УПИТАТЕ: „ШТА ЈЕ СА АТЛАНТИСОМ? ЗАШТО ДАНАС НЕ МОЖЕМО ДА ГА СЛУШАМО?“

Нема коментара:

Постави коментар