Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 26. мај 2011.

МИЛАН ДАМЈАНАЦ: ХАПШЕЊЕ РАТКА МЛАДИЋА И СУМРАК СРБИЈЕ

МИЛАН ДАМЈАНАЦ:

ХАПШЕЊЕ РАТКА МЛАДИЋА

И СУМРАК СРБИЈЕ

Vi ste na strani: Naslovna Vesti Politika МИЛАН ДАМЈАНАЦ: ХАПШЕЊЕ РАТКА МЛАДИЋА И СУМРАК СРБИЈЕ

МИЛАН ДАМЈАНАЦ: ХАПШЕЊЕ РАТКА МЛАДИЋА И СУМРАК СРБИЈЕ

damjanac26051articleСамо политичари који немају ничег државничког и визионарског у себи могу да од свих оптужених ухапсе Младића и КараджићаАмеричка колонија Србија ухапсила је генерала Ратка Младића управо уочи долазак Кетрин Ештон у Београд, за коју се чини да је чудотворка - слама и најтврђе, плаши и најхрабрије. И тако, у том страху, а посебно у страху од евентуалног неодобравања статуса кандидата услед лошег извештаја Сержа Брамерца специјалне јединице Србије и њена „власт" реаговале су жестоко и предано.

Једини је проблем што држава Србија реагује правовремено и искључиво селективно, само у туђем интересу а никада у српском. Тешко је разумном човеку објаснити зашто је хапшење Ратка Младића у политичком интересу Србије. Шта ћемо добити од хапшења? Једни се надају „бржим ЕУ интеграцијама" а други „мањим притисцима". Нећемо добити ни једно ни друго. Брзина европских интеграција је процес који зависи од мноштва фактора, а хапшење Ратка Младића, то треба свима да буде јасно, није један од њих. Сличну смо ситуацију имали када је ухапшен Радован Караджић. Могуће је да ћемо добити статус кандидата за пријем, али тај бисмо статус добили и без хапшења упркос страху наших власти. Статус кандидата, са друге стране, не значи ништа; новчана помоћ из европских фондова биће опљачкана од стране локалних мафијаша који су у договору са лидерима политичких странака на власти (а за разлику од бугарских, ови наши ни трагове неће оставити) а сам статус кандидата може трајати и двадесет, и тридесет година, или бесконачно.

Европска унија је у тешкој економској ситуацији, пријем нових чланица није пожељан нити за то постоји већина у овом тренутку. На страну то што многе чланице имају проблем са локалним јавним мњењем које све више нагиње ка евроскептицизму. Дакле, брже интеграције нећемо добити. Да ли ћемо овим потезом показати нашим европским „партнерима" да смо пријатељски (ја бих рекао послушнички) расположени и да притисци нису неопходни? Да ли ћемо им показати да нас је страшно повредила констатација да не чинимо све како бисмо ухапсили Младића? Не. Показаћемо једино да је притисак основно и непходно оружје које ваља користити када се од Србије нешто жели. Кетрин Ештон је, са друге стране, заслужила повишицу плате. Чим она крене у обилазак српских земаља, отпор се чудесно слама, а власт наједном постаје „кооперативна".

МУЧНО ЈЕ БИТИ МИ А шта ћемо добити од хапшења Ратка Младића? На почетку, добијамо ново понижење Србије и српског народа. Добијамо губитак самопоштовања, који, додуше, није ни тако страшан имајући у виду да је редован и да смо сви на то помало отупели. Добијамо још већи психолошки притисак на млађу популацију која у све већем броју напушта Србију и покушава да заборави којем народу припада. Неоспорно је тешко и мучно припадати овом народу.

Добијамо доживотну пресуду Ратку Младићу за геноцид, затим поновну тужбу БиХ против Србије у којој ће се позвати на пресуду Ратку Младићу. Затим, а ту није крај, плаћаћемо ратну одштету Босни и Херцеговини. Пресуда ће утицати на губитак тешко стеченог међународног угледа Републике Српске и на све веће захтеве за њено укидање. Макс Вебер је својевремено написао: „Према томе, закључило се да треба објавити сва документа, поготову она која терете властиту земљу, и да на основу тих једностраних публикација треба признати кривицу за избијање рата, једнострано, безусловно, без обзира на последице. Политичар ће открити да се тиме неће унапредити истина, већ да ће је напротив злоупотреба и разобручене страсти замрачити; да само свестрано и планско испитивање спроведено преко оних који нису заслепљени страначким обзирима може довести до резултата; и да сваки друкчији поступак може имати такве последице за читав народ које се деценијама не могу поправити".

Само политичари који немају ничег државничког и визионарског у себи могу да од свих оптужених ухапсе Младића и Караджића. Никада, али никада, се не хапсе они оптужени који могу нанети непоправљиву штету држави и народу. Онима који су створили слику о Србима као јединим кривцима за рат у бившој СФРЈ ово је прилика коју неће пропустити. Наша ће деца у уджбеницима учити да су им очеви и дедови спроводили геноцид, иако нашег народа више неће бити на вековним огњиштима. Врло државнички и пророчки од стране „нашег" режима - свака част!

А сада још само пар речи о нашој, усудићу се да кажем, дилетантској власти. Председник Тадић је, обраћајући се грађанима колоније Србије на српском и страним „пријатељима" на енглеском језику, обзнанио да је генерал Младић ухапшен. Уредно је још подсетио суграђане да се држава претворила у тоталитарну олигархију, запретивши свима онима који буду протествовали да ће бити ухапшени и по хитном поступку процесуирани. Наш демократски председник нас је известио да је, бар се тако мени учинило, сваки демократски протест на улицама Београда „притисак на правни поредак" и да ће „сви који тако нешто покушају бити ухапшени и процесуирани".

Дакле, наша власт никако не одустаје од спровођења „језивих" мера. Ништа ново ни неочекивано. Свакоме је дозвољено да доводи у питање интегритет и суверенитет Србије, да позива на сецесију, да протествује, само није Србима у сопственој земљи дозвољено ни најосновније право. Не знам шта ме је на крају највише погодило - да ли ликовање медија и „независних" аналитичара, наивност обичних грађана који верују да ће им хапшење Младића донети „сигурну будућност" или кордони полиције на улицама. Биће да је ипак ово последње. Увек сам се грозио и јежио тоталитарних поредака и система, а доживео сам да демократски изабрана власт (додуше настала на превари грађана) спроводи недемократске мере. На крају, тешко је дати неки закључак који би био иоле оптимистичног карактера.

ДА НАМ ЈЕ ОВА ПАМЕТ БИЛА... Србија није Хрватска. Нећемо на улицама видети Србе како протестују, носе генералове слике и подносе иницијативе за називање тргова по генералу. Нећемо, зато што је српски народ одвећ апатичан и изгубљен. Нећемо, зато што српска држава није национална нити брине о националним интересима. Зато на телевизији слушамо хвалоспеве о решености Србије да изручи Младића (?!?) попут инфантилног преношења неинтелигентих изјава страних званичника (на сличан се начин радило и деведесетих) попут: „...је изјавио да никада није ни сумњао у решеност српског председника Тадића да ухапси Младића", затим инфантилних питања страним посматрачима и констатација попут: „да ли је Србија сада доказала да је демократско друштво(?!?)..." или „процес ЕУ интеграција је сада незаустављив... сви светски медији преносе вест о..." и тд. Идолатрија у Србији је дефинитивно попримила неслућене размере. Готово да сам прихватио као чињеницу да је српска влада поднела ритуалну људску жртву новом божанству, не би ли га мало одобровољила.

И тако, док су Хрвати плачући и кунући испуњавали градске тргове, док су хрватски медији организовали озбиљне политичке (па чак и пропагандне, зашто да не) емисије, дотле је у Србији на улицама само полиција, чује се мук, а са телевизијских екрана смех и одушевљење. Тешко је и описати овај облик друштвеног обољења. Ми смо се толико идентификовали са својим непријатељима, да то малтене прелази у патологију. У светлу извињења РТС за извештававање деведесетих година, које је, како је Слободан Антонић виспрено приметио, упућено не нашим грађанима већ Империји, и овај случај говори о свеопштем посрнућу. Како једном полушаљиво рече Матија Бећковић: „Да нам је ова памет била онда (1999, прим. Д.М.), сами бисмо себе бомбардовали". Управо је то суштина. У целом том контексту треба посматрати и Дачићеву идеју о подели Космета и самит НАТО пакта у Београду. Који ли је следећи потез наше државничке елите да ми је знати? Или пак то није тако тешко закључити?

Лепо једном приликом рече афористичар: „Уколико будемо доследно спроводили овакву политику наши и непријатељски циљеви ће се поклопити".Фонд Слободан Јовановић
( 33 ocena )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 13 komentara

 • Da li Srbija ima heroje ili heroja koji moze ovu propast zaustaviti?
  Ukoliko docekamo jesen da li ce Srbi preziveti zimu?
  Da li ce one izdrzljivije koji su preziveli zimu mozda slati na novi Goli Otok?

  SRUSITI REZIM NE NA JESEN NEGO ODMAH
 • Cekamo Tomu da se najede cvaraka i rujna vina napije, pa da preuzme barjak u ruke i krene na barikade....po poracunu, to bi bili za kojih deset godina, ali nista narocito: MI SMO STRPLJIVI NAROD.
 • Glen8983 1 сат ago
  Bravo za Milana, bravo za Fond Slobodan Jovanovic! Tako se reaguje, odmah, ajmo Srbi!
 • Владимир Гво 21 минут ago
  Шта рећи,

  сем још једна у низу српских несрећа.

  Следеће је признавање Косова,
  нестанак Републике Српске,
  нестанак Срба у Црној Гори,
  давање аутономије Рашкој области и Прешевској долини,
  затим Војводина република и њено отцепљење,
  потом Санџак и Прешево република и њихово отцепљење,
  па отварање питања источне Србије и међугранични споразум са ЕУ, да границе Румуније и Бугарске буду код Пожаревца и Ниша...
  и тако даље...
  даље...
  и
  даље...


  До последња два Србина, од којих ће један бити марионета која контролише другог...


  То је решење Српског питања, онако како га виде Амерички и ЕУ стратези.  Страшно, али истинито...
 • Slavomir Srpski 46 минута ago
  Hajde da malo spustimo ton i promislimo malo bolje. Mi se sada zalimo i cupamo kosu jer su sateranog misa u rupi konacno pronasli i misa? Hajde molim Vas, kolikjo patetike, pa sada ispade da je Bota gori od i Milosevica i Djindjica zajedno? Ali da pocnem od citiranja autora:

  "A šta ćemo dobiti od hapšenja Ratka Mladića? Na početku, dobijamo novo poniženje Srbije i srpskog naroda. Dobijamo gubitak samopoštovanja, koji, doduše, nije ni tako strašan imajući u vidu da je redovan i da smo svi na to pomalo otupeli."

  Nije u pitanju "sta cemo dobiti", vec sta smo trebali da dozvolimo da ovo hapsenje deluje potpuno zakonski, i da cak stavise dokazuje da su ipak ovi u policiji uspesni u svom poslu. Pa zasto onda ne proslavljamo uspeh "srpske drzave i njene policije"?
  Ne, nije OVO ponizenje Srbije. Mnogo vece ponizenje je bilo da se prihvati Hasko zmijsko gnezdo kao legalna tvorevina "za pravdu", i da to potpisemo i priznamo. Jer to je drzavni cin koji je mnogo vise ponizio Srbiju kao narod i drzavu, znajuci da je Hag samo politcki instrument nastavljanja rata zapada protiv Srbije. Bolje da je autor postavi pitanje:

  STA SMO IZGUBILI DAJUCI LEGALITET HAGU" ????

  Ne slazem se ni da smo ovim cino uspesnog hapsenje jednog zvanicnog begunca (iako taj status uopste ne zasluzuje u svom narodu i drzavi Srbiji, naprotiv) mi dobili "gubitak samopostovanja". Kojeg samopostovanja? Onoga po cemu smo kao noj priznali divlji zapad i politicki sud Haga, pa se sada cudimo da je legalno da ga moramo da isporucimo po sopstvenim zakonima (Djindjic je ucinio izdajnicki gest jer je predao Milosevica PROTIV zakona sopstvene drzave, a Kostunica je to mirnodopski otrpeo, iako je pravni covek i legalista)?
  Da li smo izgubili samopostovanje kada smo postali lazovi, primorani da protiv sopstvenih zakona skrivamo tog oputzenog generala? I da mirno trpimo da smo lazovi, licemerni u odnosu na sopstvenu drzavu i zakone? Zar to nije gori moralni oblik degeneracije i potpunog gubitka sopstvenog identiteta i samopostovanja?

  Zasto autor tvrdi da mi svi gubimo sampostovanje (ja svakako, na primer, ne) ali da navodno "nije strasno jer je redovno"? I to je uvreda nas komentatora na sajtu, jer sam uveren da vecina niti gubi samopostovanje niti im je to neki redovni pravilnik i pocinak. Zasto onda autor ne obrati svoju rec nekome nominalno, kojem mozemo da utvrdjujemo da li je ili nije?

  Konacno, poslednje: "svi smo otupeli".

  Ni to nije tacno, ni doslovno jer mozda je ipak neko postao ostriji, pa je ova sentenza svakako lazna. Zasto autor svim silama nas tera da gutamo njegove lazne izjave?

  Posle ove kritike da odredim neki redoled realnih zbivanja:

  1. Milosevic je mnogo vise kriv kada je ondasnja drzava prohvatila legalnost Haga, iako je znao da je to neoninberski "proces" protiv srpskg naroda?

  2. Zasto je onda Djindjic protivzakonski isterao iz drzave i predao tom sudu coveka, koji je ustvari dao tu djavoslku dozvolu Hagu da nas legalno progoni (po tom principu za slavu Haga Milosevic je jedan od najzasluznijih, pa ga tamo ipak nije trebalo izrucivati, bez obzira sto je bilo protiv zakona drzav e kojom je Djindjic presedavao)?

  3. Zasto je legalista Kostunica dozvolio da se krse zakini protiv bivseg prvog coveka drzave, pa da se nelegalno Milosevic "isporucuje" u Hag?

  4. Zasto ond danas protestvujemo protiv izrucivanja coveka, koji se borio da Srbi u Bosni ne budi istrebljeni kao u D.SV Ratu, posto smo prethodno:
  4.1 prodali legalitet Srbije dozvoljavajuci da zlotvori Haga "sude" nama jer smo im se prethodno odupirali.
  4.2 prihvatili tezu da je taj bivsi general begunac kojeg smo Duzni da trazimo i isporucujemo.
  4.3 prihvatili tezu da je Jevrounijacenje vaznije i od Kosmeta, i od nase sopstvene majke, pa tu nekom generalu nema mnogo prostora.
  4.4 prihvatili da nam sopstvena drzava sve radi da bi nas ponizila, a onda kada to postan legalni cin, plujemo na nju.

  Nadam se da sam dao dovoljno inspiracije za odgovore, i da sam bio od neke pomoci oko uvidjanja u kakvom polozaju se nalazimo, pre svega i nasom sopstvenom krivicom, iako je najveca krivica onih koji su odlucivali...ali zasto nismo organizoano protestvovali, pravili referendume, pritiskali recimo patriotski deo Kostunicinog perioda da preispita neke odluke ranijih vlada, i da ih opozove: recimo opozivanje legalitate Hagu?
 • Dobro Slavomire Vi onda sednite na svoje mesto. Usput dobili ste 2 na 3.
 • Hvala na oceni..presao sam preko dvojke, ali ako ste profesor, objasnite mi argumentovano. Sve najbolje
 • Не може се коментарисати ништа у оваквом емотивном стању, Боже нек нам опрости за ово......
 • Miloš Kikić 1 сат ago
  Ali , bar kako nas izveštavaju, i sam general Mladić je bio kooperativan prilikom hapšenja.
 • Никола 0 минута ago
  Перфектан текст!
 • Нимбус 6 минута ago
  Ово сам написао интерно, за моје село:
  Ђорђе Ивковић7:30am May 26Нисам
  сигуран да сви разумеју сву тежину ситуације. Након пресуда Караџићу и
  Младићу, Република Српска ће бити укинута. Друго, не буде ли Србија
  пристала на самодеструкцију, биће јој наметнута ратна одштета. Биће
  уништена.Младића су неки људи ухапсили.Ти људи носе српске униформе, славе Крсну славу, имају децу.Живе добро.Да их чујеш у кафани, највећи су Срби.Продане душе.Ко год данас носи војну или полицијску униформу или легитимацију у Србији, издајник је и крвник свога рода.Такав му је и родитељ.Има само један начин да , сваки посебно, опере образ. Али, да им је до чистог српског образа не би се тако ни понашали.Ко
  год данас подржава активно (јавно) или пасивно (ћутањем) Тита и сматра
  партизане за "антифашисте" издајник је србског рода јер одатле све
  потиче. Копилад су титина ови што нам докрајчују Србију.ДС, СПС,ЛДП, ЛСВ... све су то шовинистичке странке које воде српске хуље.Шта учинити?Ништа нарочито. Сипај истину у лице хуљама.Најпре онима око себе.Што
  се Сирига тиче, моментално треба променити име основне школе. Не може
  школа да носи име издајника који је побегао из Херцеговине и оставио
  своје рођаке да у Коритској јами страдају од усташког ножа, а сам узео
  пушку да убија Српчад по Мачви. Но, стигао га тамо српски метак.Одмах
  Вратити име фудбалском клубу у "Српски Соко", зато што је већина младих
  Сирижана пре рата била окупљена у "Соколском друштву". То је било
  нормално јер су Сириг населили СРПСКИ ДОБРОВОЉЦИ.Тако, од себе почети.ЖИВЕЛА СРБИЈА!!!
  А ко покушава да негира:
  НЕКА СЕ НОСИ У ТРИ ПИЧКЕ УСТАШКЕ МАТЕРЕ.
  ЈЕБО ВАМ ТИТО МАТЕР!
  ЈЕБО ВАМ СЛОБО МАТЕР!
  ЈЕБО ВАМ ВАШ ТУЂМАН ОЦА ПО ВР ПРКНА.
 • "А ми остали Срби? Већина нас ће себи у браду гунђати о светској завери против небеског народа који је ратнички, али никад није нападао друге, а са друге стране у себи ћемо се радовати јер "бели Шенген" није доведен у питање, па кад нам деца позавршавају факултете, сасвим слободно, без виза могу да се отисну пут иностранства где постоји велика потреба за перачима посуђа, водоинсталатерима, грађевинским радницима..."

  http://pravastrana.com/vest.ph...

  Није да рекламирам г. Павкова, нити се лично препознајем у његовој реакцији на 'апшење Младића, али видим да је готово тако.... нажалост.


  Ако ништа другог нема корисног у овоме свему, јављају се данас разни престолонаследници, досовци, вуковци и остала жгадија која поздравља 'апшење. "Двери" (сајт) су обалили одмах, чуди ме да нико није покушао "Стандард", пу-пу. А они који досада ћуте (као ДСС), посебна су прича.

  "Не пада снег да покрије брег, већ да сваки издајник покаже свој траг" - бележите ко се све слаже и радује хапшењу, биће занимљив списак.

  Држ'мо се међусобно, макар зубима.
Povratni URL
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

ADVERTISEMENT

index-baner300x100blankpanetpro

Translate / Prevedi

ADVERTISEMENT

10 Zašto

10-zastoeusm

Vetrokaz

tadic50arrupBORIS TADIĆ
Objasnio siromaštvo u majci Srbiji time što majka ne može da rodi plod pre vremena. O ćaletu, koji je na majci već sedam godina - ni reč.

dacic50arrdoIVICA DAČIĆ
Korigovao se da nije tražio podelu Kosova, već razgraničenje. I nije Kosova, već onog placa u Skupštini, koji deli sa Borisom, Palmom i Krkobabićem.

toma50arrdoTOMA NIKOLIĆ
„Blic" otkrio da ga EU neće na vlasti jer, kakav je, još bi mogao da dođe u Brisel i tamo štrajkuje glađu. Što se tadićevcima nikad ne bi moglo desiti.

pajtic50arrupBOJAN PAJTIĆ
Samo što je otvorio kancelariju Vojvodine u Briselu, rešio da malo pritvori vrata prema Beogradu, uzeo svoju loptu i neće više da se igra.

tomislavkaradzic50arrdoTOMISLAV KARADŽIĆ
Šef kriminalzovanog FSS postao najpouzdanji saradnik autonomaša, jer pored njega živog svako njihovo sranje izgleda kao humanitarni rad.

novak50arrupNOVAK ĐOKOVIĆ
Predlažem ga za novog savetnika Borisa Tadića, koji bi mu otkrio tajnu uspeha: nije sve u lepoti, ima nešto i u radu, stavu i inteligenciji.tadic50arrupBORIS TADIĆ
Objasnio siromaštvo u majci Srbiji time što majka ne može da rodi plod pre vremena. O ćaletu, koji je na majci već sedam godina - ni reč.

dacic50arrdoIVICA DAČIĆ
Korigovao se da nije tražio podelu Kosova, već razgraničenje. I nije Kosova, već onog placa u Skupštini, koji deli sa Borisom, Palmom i Krkobabićem.

toma50arrdoTOMA NIKOLIĆ
„Blic" otkrio da ga EU neće na vlasti jer, kakav je, još bi mogao da dođe u Brisel i tamo štrajkuje glađu. Što se tadićevcima nikad ne bi moglo desiti.

pajtic50arrupBOJAN PAJTIĆ
Samo što je otvorio kancelariju Vojvodine u Briselu, rešio da malo pritvori vrata prema Beogradu, uzeo svoju loptu i neće više da se igra.

tomislavkaradzic50arrdoTOMISLAV KARADŽIĆ
Šef kriminalzovanog FSS postao najpouzdanji saradnik autonomaša, jer pored njega živog svako njihovo sranje izgleda kao humanitarni rad.

novak50arrupNOVAK ĐOKOVIĆ
Predlažem ga za novog savetnika Borisa Tadića, koji bi mu otkrio tajnu uspeha: nije sve u lepoti, ima nešto i u radu, stavu i inteligenciji.ADVERTISEMENT

dveri_srpske_250

zastonatoorg_copy

vidovdan-baner

Dnevni horoskop

horoskop

Нема коментара:

Постави коментар