Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 30. мај 2011.

Фонд Слободан Јовановић | Никос Арванитес: Распродаја Грчке

Фонд Слободан Јовановић | Никос Арванитес: Распродаја Грчкe


This page as PDF

Грчка је пред тешким изазовима. Следе мере свеопште распродаје државне имовине, како би Грчка добила могућност да изврши репрофилисасње дугова. То је “мека“ варијаната за репрограмирање грчког дуга, укључујући и томе припадајући отпис. Грчка неће бити кадра да сама изађе на финансијско тржиште већ 2012. године.

Још у античко доба је гротеска била део финансијске политике. На слици: Глава Горгона на Мизијском сребрном новцу (350 - 300 г. пне).

Европски партнери од Грчке траже да штеди још више и да хитно приватизује државно власништво јер, иначе, нема ништа ни од репрофилисања ни од следеће транше помоћи од 12 милијарди евра, која треба да стигне у јуну.

Влада Јоргоса Папандреуа је пред тешким изазовима. Папандреу се налази између незадовољних банкарских магната ЕУ и ММФ и незадовољних грађана, синдиката и политичких партија. ММФ и ЕУ очекују да Папандреу донесе одлуку о општој распродаји и приватизацији државног капитала како би Грчка намирила своје дугове.

Грчка очекује подршку ММФ и ЕУ током јуна. Уколико те паре изостану, грчка влада неће моћи да исплати плате и пензије, јер Грчкој недостаје још 65 милијарди евра. Важно је напоменути да европски партнери (плус ММФ) ове паре Грчкој не поклањају, него јој позајмљују, пошто би њен самосталан излазак на финансијско тржиште био раван катастрофи.

Немачки предлог је да се што пре отпочне са продајом државног власништва у фирмама, државним зградама и грађевинског земљишта, како би се обезбедиле милијарде за сервисирање дугова.

Влади у Атини се из иностранства предлаже да држава изађе из телекомуникационе компаније ОТЕ. Саветници иду и даље, па предлажу да се продају некретнине попут острва и знаменитости које представљу симбол националне историје и части Грчке.

Грчка очекује подршку ММФ и ЕУ током јуна. Уколико те паре изостану, грчка влада неће моћи да исплати плате и пензије, јер Грчкој недостаје још 65 милијарди евра.

Важно је напоменути да европски партнери плус ММФ ове паре Грчкој не поклањају, него јој позајмљују, пошто би њен самосталан излазак на финансијско тржиште био раван катастрофи.

Папандреуова влада сматра, међутим, да треба донети закон којим се забрањује продаја државних некретнина. Влада Грчке планира да уместо продаје, националне ресурсе да на закуп од 99 година, што је “мека“ варијанта за отуђење имовине. Прелиминарне рачунице показују да би се том врстом закупа државних некретнина до 2013. године обезбедило 13 милијарди евра за грчки државни буџет.

У јавности се, иначе, може чути калкулација да држава Грчка располаже имовином вредном 278 милијарди евра. Али, криза већ узима данак. Тржишна цена некретнина је за последње две године пале за четири одсто и не очекује се да ће се тренд променити јер, тражња за некретнинама пала је за 70 одсто.

Процене су да би се за 71.000 државних некретнина могло проначи неколико стотина купаца.

ЕУ и ММФ, примењујући шок терапију неће одустати од “екстремне” приватизације и економског развлашћивање државе. Грчка влада ће, вероватно, ићи на концепт закупа – уместо директне продаје.

“Експресна приватизација и распродаја не долазе у обзир. Наш став је да морамо обезбедити више грчком народу него европским партнерима“, поручује грчки министар финансија Папаконстантину.

У јавности се, иначе, може чути калкулација да држава Грчка располаже имовином вредном 278 милијарди евра. Али, криза већ узима данак.

Тржишна цена некретнина је за последње две године пале за четири одсто и не очекује се да ће се тренд променити јер, тражња за некретнинама пала је за 70 одсто.

Остаје питање репрофилсања дугова Грчке. Засад је сигурно да је репрофилисање меки репрограм. А меки репрограм сигурно значи продужење рокова за отплату кредита.

Европски министри финансија су се већ усагласили да се тај рок са три продужи на седам и по година, а да се камате смање за један процентни поен. Немци, који диктирају строгоћу, ипак не искључују сваку могућност репрограма (плус отпис) али само ако се у ту операцију добровољно укључе и приватни грчки повериоци.

Очигледно је да ће јун бити веома напоран за Папандреуа – за владу али и за грађане. У сваком случају, извесно је да се могу очекивати оштри тонови на политичкој сцени око продаје грчке државне имовине као стратегије помоћи из ММФ и ЕУ.

Папандреуова влада сматра, међутим, да треба донети закон којим се забрањује продаја државних некретнина. Влада Грчке планира да уместо продаје, националне ресурсе да на закуп од 99 година, што је “мека“ варијанта за отуђење имовине. Прелиминарне рачунице показују да би се том врстом закупа државних некретнина до 2013. године обезбедило 13 милијарди евра за грчки државни буџет. На слици: "Сплав Медузе", рад Теодора Жерикоа из 1819. године. Подсећа ли ова древна сцена на судбину грчке економије у Европској унији данас?

Изворник текста: Балкан Магазин

Никос Арванитес, 30.05.2011.

Пошаљите коментар

ВАШ КОМЕНТАР

ВАШЕ ИМЕ

МЕЈЛ (неће се објављивати)

ВАШ САЈТ

Напомена: због модерације коментара вероватно је да се Ваш коментар неће појавити тренутно. Нема потребе да поново шаљете Ваш коментар.

Трибина Фонда: “Савременост национализма”
ВИДЕО ЗАПИСИ ФОНДА »
Милан Брдар: Савременост национализма http://bit.ly/jUwMyP

2 коментара:

  1. NEMORAS U ZIVOTU DA ZNAS.DA BI USPEO TREBA DA UMES.TO JE TA RAZLIKA KOJA OD LJUDI SA ZNANJEM PRAVI GUBITNICIMA ,A ONI KOJI NEMAJU ZNANJE,ALI UMEJU,PRAVI DOBITNICIMA.TAKO JE SVUDA U SVETU.A AKO KOJIM SLUCAJEM ZNAS I UMES E ONDA TI NEMA KRAJA.

    ОдговориИзбриши
  2. Добар дан свима сам Линетте Менгел по имену часова са Новог Пазара, Србије желим да се захвалимо и велику захвалност за Мр Јамес Осцар кредита предузећа за мене нуди кредит за куповину моју кућу са ниском каматном стопом. Желим да захваљујући њему што ми је дао овај кредит. Моји пријатељи тамо који су потребни кредит за различите намене сам савјет се обратите Мр Јамес Оскара за кредит уместо пада у у руке превараната на мрежи. Срећан сам данас због њега. Дакле, ако желите да их контактирате за кредит овдје је тамо контакт Е-Маил: oceanfinancials.uk.net.1@gmail.com

    ОдговориИзбриши