Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 24. мај 2011.

Vesti online / Vesti / Ex YU / RS neće nikuda iz BiH

Vesti online / Vesti / Ex YU / RS neće nikuda iz BiH

22. 05. 2011. 01:13h | Beta

RS neće nikuda iz BiH

Komentara 16
| veličina teksta:+-

Predsednik Republike Srpske Miorad Dodik izjavo je da je RS pobednik jer je i pored povlačenja referenduma uspela da pitanje pravosuđa stavi na dnevni red ne samo u BiH već i u organima Evropske unije. Dodik je u intervjuu za "Politiku" izjavio i da se RS neće upuštati u avanture kao što je secesija od Bosne i Hercegovine.

"To što neko očekuje da ćemo kroz reforme ukinuti sami sebe, to je sa ovom strukturom vlasti računica bez krčmara. Nećemo se upuštati u avanture kao što je secesija od BiH. Mi želimo da u njoj vlada balans utvrđen Dejtonskim sporazumom", kazao je Dodik.

Dodik je podsetio da RS ne traži nikakva prava mimo Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH i ukazao da se RS s te pozicije suprotstavila snažnoj akciji centralizacije BiH "koja je bila u brzom hodu do 2005".

RS ne ide nikud: Milorad Dodik

"BiH isključivo može da opstane ako se poštuju prava RS dobijena Dejtonskim sporazumom. I Bošnjaci bi trebalo da prigrle Dejtonski sporazum i tako sačuvaju BiH. Ovako, kako oni rade, to je najbolji put da se ugasi ova zemlja", kazao je on.

Govoreći o referendumu o Tužilaštvu i Sudu BiH od koga je odustao nakon razvovora sa visokom predstavinicom EU Ketrin Ešton, Dodik je naveo da pre donošenja odluke o referendumu gotovo nijedna relevantna institucija nije obraćala pažnju na primedbe Banjaluke na rad Tužilastva i Suda BiH.

"Naš suštinski dijalog sa EU obezbedio je da Ketrin Ešton dođe u Banjaluku. To je za nas vrlo važan čin, koji ima snažne političke konsekvence. RS je dakle na dobrom putu da pravom pobedi silu", kazao je on.

Dodik je kazao da je predložio da se povuče odluka o raspisivanju referenduma zbog toga sto su stvorene nove realne činjenice i dodao "Ušli smo u dijalog sa EU i da dijalog nije uspeo, odluku ne bismo povukli".

Mi smo pobednici zbog..

Pocetkom juna u Banjaluku ce doći komesar za proširenje EU Štefan File koji će voditi prvi sastanak o pravosuđu BiH.

"Sa Fileom će doći i delegacija stručnjaka EU, a ovde će biti predstavnici RS, Federacije BiH i zajedničkih organa. Predstoje teški razgovori u kojima će se definitivno reći da li može ili ne može da ostane ovakav pravosudni sistem u BiH. Po mojoj proceni mi smo pobednici, jer smo jedno vrlo važno pitanje stavili na dnevni red, ne samo u BiH nego i u organima EU", kazao je on.

Ujedinjenje BiH nemoguća misija

Dodik je rekao i da je "BiH u ovom trenutku podeljena zemlja" i da "nema hemije koja je može ujediniti, a to potvrđuje i njena istorija".

Što se tiče RS, BiH može da bude uspešna konfederacija ili unija čiji bi entiteti deo svoje državnosti i nadležnosti preneli na zajedničke organe kao što su vojska, spoljna i monetarna politika, zaključio je Dodik.

Нема коментара:

Постави коментар