Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 02. јун 2011.

ПОДЕЛА КОСМЕТА - Калфа и забринутост

ПОДЕЛА КОСМЕТА - Калфа и забринутост


Магазин Видовдан

Home

ПОДЕЛА КОСМЕТА - Калфа и забринутост
Пише: Предраг Николић
31 мај 2011

Да ли се ради само о пукој коинциденцији када нас Ивица Дачић позива на реалност и упозорава да полако губимо Космет ако убрзо нешто не учинимо, а амерички „амбасадор“ на тзв. „Косову“ Кристофер Дел изјављује, готово у истом дану, да је „признање реалности независног Косова предуслов учлањења Србије у ЕУ“?

Ако не предузмемо нешто, губимо Косово! Из дана у дан се налазимо у неповољнијем положају. Резолуција 1244, испоставило се, превара. Док смо ми поштовали Устав и Међународно право, неке земље Међународне заједнице су иза леђа признале независност Косова. Зато Албанцима данас не пада на памет да причају о теми поделе Косова.“
Да је оно што је изјавио Дачић изрекао неко из опозиције онда би се то могло схватити као забринутост за Србију и њен територијални интегритет, али пошто се ради о човеку који је врло битна карика владајуће коалиције Дачићев наступ се не може никако другачије окарактерисати него скандалозним.
И ЕВРОПА И КОСОВО
Не можемо, а да се не присетимо 2008. године и пароле „и Косово и ЕУ“ с којом је данашња владајућа коалиција ступила на власт. Многи су у томе, сасвим оправдано, видели најобичнију превару, али је био и огроман број оних који су сматрали да се иза те пароле крију ингениозне идеје мудрог Тадића који ће нас на најбезболнији начин провести кроз „Сциле и Харидбе“ данашњег узбурканог света. При томе, наравно, и заштитити виталне националне интересе. Управо тиме и потребом сарадње са ЕУ која је, наравно, наш стратешки циљ, објашњено је крајње дискутабилно прихватање Еулекса. На упозорења из ДСС-а и радикала да је то опасан чин који подрива наша настојања да сачувамо Космет, власт се није обазирала. Није прихваћен ни крајње добронамерни савет Русије да се то не чини. Другови са баскета, Дачић и Тадић, били су непоколебљиви, а народ веровао да, ваљда, знају шта раде. И дошао је Еулекс који је чинио управо оно на шта су скептици упозоравали, предано радио на стварању функционалног, независног Косова и демонтирању сваког присуства српске државе на том подручју. Некако истовремено и готово неприметно на медијима под „жутом“ и америчком контролом престале су се, приликом помињања Косова, користити речи попут „такозвана, самопроглашена, лажна…“ држава Косово, већ председник Косова, премијер, скупштина Косова итд. Слушајући наше вести човек није могао уочити постојање никакве разлике између нпр. Мађарске и Косова. Као да се ради о равноправним државама, нашим суседима. Тако се дошло до Међународног суда правде. Смисао постављеног питања је већ слутио на фијаско, који се нешто касније, уистину, и десио, али, ипак, није навео наш државни врх да увиде заблуде и промене политику. Бламажа пред Међународним судом искоришћена је за даље утврђивање бескомпромисног европског пута. Тако се кренуло у директне разговоре са терористима на Косову, наводно, зарад бољег живота тамошњих Срба и то са представником Министарства спољних послова на челу нашег преговарачког тима.
БОЉИ ЖИВОТ И СРЕЋНИ ЉУДИ
И поред тога, од бољег живота Срба нема ништа. Разговори који су од животне важности управо за терористе, јер они треба да имају главну корист од њих, чак исте нису спречили да Србима искључују струју, мобилне телефоне, отежавају слободно кретање, а чак је неколико пута онемогућен и улазак наших виђенијих политичара на Космет. Као врхунац недавно смо имали прилику да видимо виспреног Стефановића како угодно ћаска са некаквим терористом у Приштини, док се у лице, њему и свима нама, кези застава „независног Косова“. Све је личило на разговоре две независне државе. Та је слика обишла свет. Нема шта, један мали, скроман допринос новим међународним признањима терористичке јазбине. Потпуно је очигледно да тренутна српска власт није пропустила ниједну прилику да помогне пројекат „изградње нације“ који Американци покушавају имплементирати на Косову, али јесу сваку, и најмању, прилику и могућност, а њих има доста и нису оружане, да заштите националне интересе. Српска власт никада на укидање мобилне телефоније српском становништву на Космету није одговорила противмером, укидањем међународних позива за Арбанасе на Космету, а то се преко центра у Нишу увек може лако учинити. Електросистем Србије је повезан у јединствену мрежу. Део тог система је и електромрежа на Космету. Па како је онда могуће да Срби, свако мало, чаме у мраку, а да Србија не одговори истом мером према Арбанасима. Ако амерички планери „натион буилдинга“ хоће осветљен Космет нека се прикључе на електроенергетски систем Албаније, а то би их задовољство коштало тричавих 200-300 милиона евра. Нека се испрси империја. Не може се некаква наказна држава и нација изграђивати преко наших леђа и нашим новцем, а и Арбанаси би имали прилику да под свећама очврсну веру у сопствену државу. Од 2008. године и формирања ове власти Србија је за Словенце и Хрвате постала прави пословни рај, ваљда у знак захвалности за признање нелегалне државности Косова. Тренутна власт није ни помислила да тужи неке од држава које су признале независност Косова. Једноставно, они нису учинили ништа што би допринело одбрани Космета.
ПОСЛЕДЊА ШАНСА
Дачић, и поред свих пропуштених прилика, још увек има могућност да уради нешто што би било од велике помоћи у одбрани националних интереса. Ако цитирана Дачићева изјава одражава његову искрену забринутост, онда би било логично да се повуче из Владе и омогући одржавање ванредних избора после којих би, верујемо, на власт дошли они који би се са много више патриотизма и одговорности односили према најважнијем националном питању. Дачић се, међутим, на такав корак сигурно неће одлучити, па је и одговор на дилему с почетка текста, да ли се ради о коинциденцији, одричан. У питању је, ништа друго, до ревносно спровођење политике започете Тадићевим бојкотовањем митинга за Космет 2007, када су терористи самопрогласили независност, која би требало да се заврши потпуним анестезирањем српске јавности и прихватањем реалности креиране у Белој кући. О Дачићу и његовим партнерима у власти, најобичнијим калфама америчких ментора који управљају српском Владом и руководе српском националном политиком, суд ће дати историја, а верујем и правосудни органи зато што је одустајање од одбране државе кривично дело. Позиви на поделу Космета су политички кратковиди и национално неодговорни јер поделом не добијамо ништа, а губимо јако много. Пре свега, не само прихватањем поделе већ и размишљањем и спремношћу да разговарамо о томе дајемо легитимитет проглашењу независности Косова, а тиме шаљемо поруку узаврелим главама у Рашкој, Прешеву и Војводини да насилним акцијама, кршењем међународних норми, једнострано могу остварити своје сецесионистичке намере. То је и утирање пута за стварање дугорочног хаоса у Србији која је већ јако дуго изложена мешавини терористичких, дипломатских, војних и економских притисака. Већ подобро изнурена Србија неће бити у стању да се носи са таквим тензијама, што може бити увод у потпуно растакање државе. Варају се они који мисле да Република Српска може опстати у таквом сценарију. Немири и тензије у Рашкој би представљали озбиљан притисак на РС у пределу Горажда и негативно утицали на њен територијални континуитет у том подручју. Тиме би читава Источна Херцеговина дошла у опасност да буде одсечена од осталих делова РС, али и Србије, са Црном Гором у залеђини, чија је власт, мешавина проусташких и криминалних елемената, крајње непријатељски настројена према српском фактору.
Ово, уз споља инициране социјалне немире, те америчко присуство и тензије у Брчком, може натерати Републику Српску на прихватање крајње неповољних решења. Могућност развоја и оваквог сценарија морају имати на уму и у руководству РС, посебно председник Додик који већ више пута јавно иступа са идејом поделе Косова, и престати да излећу на терен на којем се могу гадно оклизнути. Изјаве званичника из РС, типа „ако Косово има право да прогласи независност, онда то исто право има и РС“, су контрапродуктивне и иду на српску штету јер их неко може протумачити као наше стављање у исту раван Косова и РС. Ми смо конститутивни народ у БиХ и имамо право на проглашење независности, а Арбанаси су национална мањина и њихова декларација о независности није у складу са Међународним правом. Свако стављање у исти контекст РС и Косова штети целини српских националних интереса и треба га избегавати.
Извор: Магазин „Печат“

Форум >> Дискутујте са посетиоцима сајта и ауторима текстова.

Коментари (1)

01 јун 2011
Vasa
Kosov i Metohija su Srbija.
Sramni Dachic uchestvuje u stvaranju Velike Albanije, koja bi nas kasnije pokorila, istrebila.
Zetra je sportska hala u Sarajevu a znachi Yelena Transferzala, odnosno koridor do muslimankse Bosne preko MakedonijeKosova, Albanije Crne |gore i Sandzaka. Zato i kada je skoro bio turcin uu posteti Srbiji, trazi sa investira velike pae u infrastrukturu Pestera , jer bi tuda povezali tu fantomsku fildzan drzavu.
A bocno autnomasi pale separatizam.....
Stop Izdaji Srbije!Ako nema Srbije nema ni Srba!

Додај свој коментар

Ваше име:
Ваш емаил:
Коментар:Ads on: Special HTML

Постаните сарадник

Редакција Видовдан.орг позива све заинтересоване да подрже развој сајта. Можете свој допринос дати кроз ауторске текстове или преводе. Постаните члан тима сајта Видовдан као аутор, преводилац, лектор, публикатор или промотер на интернету. Подржите нас да заједно пробијемо медијску блокаду и да истина допре до што више људи.

Информације на vidovdan.org@gmail.com

Питајте госте форума

Newsletter листа

Уколико желите да вас редовно обавештавамо о најновијим текстовима, акцијама или догађајима, пријавите се на нашу newsletter листу.


Пошаљи на Фејсбук

Share on facebook

ПРИЈАТЕЉИ

ПРИЈАТЕЉИ


Нема коментара:

Постави коментар