Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 10. јул 2011.

Победници

Победници

Магазин Видовдан

Home Друштво Победници

Победници PDF Штампа Ел. пошта
Пише: Даниел Јовановић
06 јул 2011

Последњих неколико дана насловне стране и ударне вести београдских медија посвећене су једном великом победнику. Лепо. Још лепше би било да се нашло мало места и за једног другог победника који је истог дана потписао један занимљив споразум са онима које његова држава не признаје да постоје. Човек се зове Борислав Стефановић илити Први репликант Вука Јеремића. Из искуства у панк бенду ,,Генерација без будућности'' човек је извукао поуке и схватио да са Обамином администрацијом и те како има будућности. Бар за неке. ,, Неки ћемо имати будућности а неки нећете'', што би рекла наша црвенија браћа. Али авај, за његов огроман успех није се нашло ни прозорче на насловној, ни друга вест у Дневнику. Тако му Србија враћа, срамота...

Мукотрпним преговорима које је водио са маскираном особом у сукњи, за коју се претпоставља да је лично Хашим Тачи, дошао је крај. Тужном игром судбине, момак који је рођен на Косову, послужио је као идеалан штит за одабир датума када ће се парафнути потпис. Трагикомично је и то како је еуфорија победе у белом спорту читав народни понос изместила из области реалног, стварног живота. Спорт као и свака забава, данас јесте-сутра није. Има утицаја на живот колико и добар филм, дакле, замаје те мало, заборавиш на гунђавог мужа, рату кредита, дуг за струју, кашњење плате, поскупљење импулса, национално понижење. Али не може решити нити један реалан проблем.

Е сад, да не би упали у тотални бедак, власт нам стално смишља нова и нова замајавања. Данас је то неки спорт, сутра неко хапшење, прекосутра неки штрајк, скандал или спектакл. И тако укруг. Док се ми сити нагледамо директних преноса и начитамо напумпаних текстова прође живот. У том животу ништа нисмо постигли нити стекли. Нигде нисмо били,ништа нисмо видели. Преспавали смо проклињући ЦИУ, КГБ,папу, комунисте, масоне и тако редом. Продаће нас заједно са кућом у којој спавамо а ми нећемо ни приметити. Свираћемо и даље у бенду ,,Генерација без будућности''. Ћутаћемо и плашити се да има нечег још горег од овога. Да нам је деци једини сан бекство у иностранство а нама најгора мора да ће после четворке у школи завршити у оближњој фабрици где се за минималац везују жице десет сати дневно. Или у кинеској продавници. И то је нека алтернатива.

Мирно спавај Србијо, ту су Борко и Вук, Мирко и Славко. Мали бомбаши. Амерички. Ако треба придружиће им се и Божа са новим спином.,, Косово јесте услов за ЕУ, шта је ту спорно''. Па скоро ништа осим оног што сте ти и твој шеф причали јуче. Мало јуче за мало сутра.

Океј, рећи ће неко, је л немамо право да славимо, да два, три дана заборавимо стварност као што је ред. Имате. Осим ако вас у та два,три дана не превари и остави супружник. Или вам дете одлучи да почне да се дрогира у та два, три дана. Или вас вољени вођа преведе жедне преко воде потпуно игноришући своје предизборно обећање које је било главни мотив већине неодлучних да гласају за њега. И јаре и паре. Много чешће плаћамо данак својој наивности него свим лошим намерама.

Ако сте помислили да је то крај и да Борис Тадић не може више ништа да поквари, пазите се: данас је у првој радној посети Босни.

Форум >> Дискутујте са посетиоцима сајта и ауторима текстова.

Коментари (2)

06 јул 2011
Веља
Мислим да аутор на ову ствар гледа доста уско. Ова Новакова победа има много шири значај поготово у симболичкој сфери. Сетите се какве је препоруке влада Црне Горе дала својим медијима и спортистима у месецима пре референдума. Сетите се шта је недавно сведочио Осим о притисцима на словеначке и хрватске репрезентативце на СП у Италији 90-те.
Новак као светски шампион је за српску нацију симбол снаге, врхунског квалитета, супериорности на светском нивоу. Такви симболи имају ефекат да се појединци, Срби, осећају поносно као припадници нације која поседује тај квалитет, који сви у свету признају.
Са друге стране Новак својом појавом и успехом даје повода за окупљање и концентрацију велике националне енергије и националног одушевљења и патриотизма. Све ти моменти имају у суштини интегративни и кохезиони ефекат на српску нацију и државу, јер људи имају понос, осећају се лепо као Срби, почињу да верују и воле своју нацију и државу, добијају елан итд.
То је у великој мери супротно од процеса који има за циљ да све што је српско и национално прикаже као примитивно, ретроградно, заостало, зло и да као такво људе убеди да је разлог њихове беде управо припадност српској нацији и да је следствено томе разградња српске државе услов наше среће.

06 јул 2011
Веља - наставак
Зато те моменте новаковог успеха, антисрпске структуре препознају као веома опасне тенденције по њих. То све сада њих провоцира да открију своју нетрпељивост према српству. На фејсбук странци председника скупштине Новог Сада, Александра Јовановића-чанколисца, покренуто је питање зашто Новак не плаћа порез. То питање не потиче само од њега, него сам уочио, на још по неким форумима, да га покрећу србомрзи, што имплицира да им је то сугерисано из неке заједничке им кухиње. Лукаво, јер се многи наивни Срби, пуни жеље да буду објективни, рационални и непристрасни, могу упецати на питање пара, али се нике неће запитати зашто Британија издваја годишњи буџет од 40 милиона фунти за Мареја. Издваја га зато што су свесни да, у комплетној једначини, бити шампионска нација, доноси много већу добит за народ и државу него што би то било да са убира порез од шампиона. Да ли ће се неко упитати колико компаније па и државе улажу годишње у маркетинг и зашто? Ипак Србија сигуран сам није издвојила ни милионити део средстава за Новака, колико је Британија за Мареја, а Новак је Србији донео оно што британци сањају да ће њима Мареј. Иако не треба заборавити нпр новаков прилог Цркви, а вероватно и још некоме у Србији, оно што је суштина је да је Новак пехар и победу посветио свом народу, тј на неки начин је свој народ уздигао на трон и поделио славу са њим. Е то боли србомрзе и то им даје осећај да ће да пукну и зато треба пљувати по томе, али лукаво, "да се Власи не досете".

Додај свој коментар

Ваше име:
Ваш емаил:
Коментар:


Емисија - Претраживање - ТВ РубинAds on: Special HTML

Постаните новинар-сарадник

Постаните наш дописник, новинар или аналитичар. Постаните део тима видовдан.орг. и учествујте у развоју независног српског информативног пројекта. Јавите се на vidovdan.org@gmail.com

Питајте госте форума

Newsletter листа

Уколико желите да вас редовно обавештавамо о најновијим текстовима, акцијама или догађајима, пријавите се на нашу newsletter листу.Нема коментара:

Постави коментар