Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 22. јул 2011.

Филе: Нема Хаџића, сад је Косово на реду

Филе: Нема Хаџића, сад је Косово на реду

Филе: Нема Хаџића, сад је Косово на реду

Хапшењем хашког оптуженика за ратне злочине Горана Хаџића Србија се примакла добијању статуса кадидата али мора да предузме и друге политичке реформе и унаприједи односе са Косовом, упозорио је комесар Европске уније за проширење Штефан Филе

"Оно о чему ми расправљамо је да ли је пуна сарадња са Хашким трибуналом и хапшење последњег бјегунца довољно и само по себи повлачи приједлог за добијање статуса кандидата. Мој одговор је апсолутно јасан: 'Не'", рекао је Филе за Радио Слободна Европа.

Реформе које Србија мора да заврши су дио Критерија из Копенхагена, сета упутстава који се баве питањима као што су независност правосуђа, слобода медија и пријатељска пословна клима, што је неопходно да би се олакшао улазак земље у ЕУ.

Филе је рекао да је убијеђен да је Србија посвећана овом задатку.

"Лоптица је на страни Србије. Знам да раде све што је у њиховим могућностима. Знам да се не ослањају само на слање преосталог бјегунца у Хаг. Знам да разумију да је ово много комплекснији посао."

Послије завршетка сарадње са Хагом и покретања унутрашњих реформи, главно преостало неријешено питање је однос Београда према Косову.

Постоји нада да би се Београд и Приштина до септембра могли договорити и око питања електричне енергије, телекомуникација, катастарских књига и царинских печата и Филе вјерује да би то могло повећати шансе Србије да у октобру добије статус кандидата:

"Јако сам сретан због неких већ постигнутих конкретних резултата. Сретан сам што видим да ће обични људи ускоро осјетити побољшање у њиховим животима али знам да је у припреми још неколико оваквих ствари и да је договор Београда и Приштине о њима врло могућ."

У оквиру дијалога, ипак, још није отворено најосјетљивије питање, статус Косова, и то је нешто што ће ускоро морати да се деси, рекао је Филе.

"Србија не може да постане чланица Европске уније без рјешења овог проблема, у то нема никакве сумње. Београд и Приштина треба да, уз помоћ Европске уније, нађу то рјешење", закључио је Филе.


Извор: Блиц

Кључне ријечи: Србија, Косово, Штефан Филе, ЕУ,

Нема коментара:

Постави коментар