Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 14. јул 2011.

Ноам Чомски: Признање палестинске државе у УН биће цунами за Израел | Хроника

Ноам Чомски: Признање палестинске државе у УН биће цунами за Израел | Хроника

Хроника

Ноам Чомски: Признање палестинске државе у УН биће цунами за Израел

PDFШтампаЕл. пошта
четвртак, 14. јул 2011.

Ноам Чомски у тексту за неовисни политички портал Throutout, насловљеном 'У Израелу - опасност од цунамија', анализира најновија збивања око израелско-палестинског сукоба. Позабавио се реакцијама Израела на најављену сједницу Генералне скупштине УН-а у рујну, на којој се очекује признање палестинске државе - што би за Израел могло имати несагледиве посљедице.

Посебно су забринути водећи израелски бизнисмени, који су у свибњу одржали изванредни затворени састанак на којем је магнат, власник холдинг компаније Идан Офер закључио: "Брзо се претварамо у Јужну Африку. Економски удар санкција осјећат ће свака обитељ у Израелу." Састанку је присуствовао и Дан Гиллерман, бивши израелски посланик у УН-у, који је упозорио да ће 'јутро након очекиваног проглашења признања палестинске државе почети болан и драматичан процес јужноафриканизације, што значи да ће Израел постати од свих одбачена држава, подложна међународним санкцијама'.

"На том и сљедећим састанцима олигарси су пожурили владу да покрене иницијативу Арапске лиге и неслужбеног Женевског споразума из 2003. у којем су високопозиционирани палестински и израелски преговарачи разрадили у детаље споразум двију држава - који је већина свијета поздравила, Израел одбацио, а Вашингтон игнорирао. У ожујку је израелски министар обране Ехуд Барак успоредио будућу УН-ову акцију с цунамијем. Страхује се да ће свијет осудити Израел не само због кршења међународног закона, него такођер због наставка провођења његових криминалних дјела у окупираној држави признатој од УН-а. САД и Израел воде интензивне дипломатске кампање да отјерају цунами. Ако не успију, признање палестинске државе је извјесно", наставља Чомски и поткрепљује то примједбом Виктора Катана у American journal of International Law: "Више од 100 држава већ признаје Палестину. Велика Британија, Француска и остале еуропске нације унаприједиле су палестинско изасланство у 'дипломатске мисије и амбасаде' - статус који је иначе резервиран само за државе."

Чoмски се затим осврнуо на резолуцију америчког Сената изгласану у липњу, којом пријете обустављањем помоћи палестинским властима ако наставе са својом иницијативом у УН-у. Американци и Израелци отворено пријете и самом УН-у; Сусан Рајс, америчка амбасадорица у УН-у, упозорила је да 'нема веће пријетње америчком фундирању УН-а од могућности да земље чланице потичу палестинску државност', а нови израелски амбасадор при УН-у Рон Просор у израелском је тиску најавио да ће УН-ово признање водити насиљу.

Како ће УН по свој прилици признати Палестину у међународно признатим границама, укључујући Голанску висораван, Западну Обалу и Газу, Чомски у наставку појашњава ситуације у тим регијама: "Голанска висораван припојена је Израелу у просинцу 1981, чиме су прекршене одредбе Вијећа сигурности УН-а. Споразуми и актови који подупиру стање на Западној Обали јасно крше међународни закон, потврђен од Међународног суда правде и Вијећа сигурности.

У вељачи 2006. САД и Израел наметнули су опсаду Газе, након што је 'крива страна' - Хамас - побиједио на изборима у Палестини који су оцијењени као слободни и регуларни. Опсада је у липњу 2007. постала још немилосрднија након што је пропао војни удар, подржаван од стране САД-а, да се збаци изабрана влада.

У липњу 2010. опсаду Газе осудио је Међународни комитет Црвеног крижа - који ријетко издаје таква извјешћа - као 'наметнуту колективну казну која јасно крши међународни хуманитарни закон'. Би-Би-Си је извијестио да МКЦК 'даје мрачну слику увјета у Гази, од болница којима недостаје опреме, свакодневних редукција струје, несташице питке воде до тешког стања заточене популације'. Криминална опсада сеже у политику САД-а и Израела још од 1991. када је Газа раздвојена од Западне Обале, чиме се жељело осигурати да евентуална палестинска држава буде унутар непријатељских сила - израелске и јорданске диктатуре. Споразум из Осла који су Израел и Палестинска ослободилачка организација потписали 1993. прописује одвајање Газе и Западне Обале."

Чомски затим анализира ситуацију око Флотила слободе које се одупиру блокади Газе и настоје доставити хуманитарну помоћ. Посљедњи њихов покушај у свибњу 2010. довео је до напада израелских командоса у међународним водама, у којем је деветеро путника убијено.

'У Израелу је већина људи увјерена да су командоси били недужне жртве, а путници нападачи, што је још један знак самодеструктивне ирационалности која трује друштво', згража se Чомски и наставља:

'И САД и Израел својски се труде блокирати флотилу. Државна тајница Хилари Клинтон уствари је одобрила насиље изјавом да се 'Израелци имају право бранити ако флотиле покушају провоцирати акцију уласком у израелске воде' - односно територијалне воде Газе, као да Газа припада Израелу.'

У цијелој ситуацији тежак је положај Грчке, гдје су бродови флотиле усидрени. Како је Грчка под финанцијском блокадом и више заправо није неовисна земља, морала је пристати да неће дати бродовима да отплове (оним бродовима који још увијек нису саботирани). Барем се, каже Чомски, за разлику од Клинтонове с правом реферирала на 'маритимно подручје Газе'.

Chris Gunness, гласноговорник UNRРWА-е (United Nations Relief and Works Agency), главне агенције за помоћ Гази, ситуацију описује као очајну. Упитан је ли флотила 'провокација', одговорио је: "Да нема хуманитарне кризе, да нема кризе готово сваког аспекта живота у Гази, не би био ни потребе за флотилом: 95 посто воде у Гази није питко, од загађене воде долази 40 посто болести, 45,2 посто радне снаге је незапослено, 80 посто овиси о помоћи, од почетка блокаде утростручио се број сиромашних. Ријешимо се блокаде и неће бити потребе за флотилом."

"Дипломатске иницијативе попут палестинске државне стратегије и ненасилних акција угрожавају оне који мисле да имају монопол на насиље. САД и Израел покушавају одржати необрањиве позиције - окупацију и субверзију претежног и дуготрајног консензуса за дипломатско рјешење ситуације", закључује Чомски који уз коаутора Илана Папеа разматра палестинско питање у својој посљедњој књизи 'Gaza in Chrisis'.

(Национал онлајн)


Ноам Чомски: Признање палестинске државе у УН биће цунами за Израел

четвртак, 14 јул 2011 11:55
Zenit
Ноам Чомски је светионик у овом мрачном свету. Критички, проницљиви и дубоко хумани, морални интелектуалац. Трудим се да се угледам на њега колико год то могу.
Препоручи коментар:
16
1
четвртак, 14 јул 2011 12:10
Владимир
Поштовани, немојте се заваравати, Чомски је само друга страна исте медаље.
Препоручи коментар:
12
7
четвртак, 14 јул 2011 12:15
@ четвртак, 14 јул 2011 12:10
Да, о томе се и ради: друга страна. О томе је и реч.
Препоручи коментар:
12
2
четвртак, 14 јул 2011 12:41
Владимир
Поштовани, Чомски јесте друга страна, али исте медаље. Дакле, циљ је исти, али су путеви различити, за неупућене супротстављени. Нови светски поредак је владајућа идеологија целе Англо-Јудејске елите и не левици и на десници, и либерала и конзервативаца. То је предуслов за улазак и опстанак у тој елити.
Препоручи коментар:
8
2
четвртак, 14 јул 2011 12:46
Milan Nedic
@Vladimir U pravu ste Vladimire.Comski je antiteza Cionizma ultra levicar,dok je USA ekspanzionizam desnica Cionizma.
Препоручи коментар:
8
2
четвртак, 14 јул 2011 14:50
@Владимир
Владимире, на основу чега тврдите да су 'циљеви исти' и оних који би да подјарме свет и оних који то оштро и доследно критикују? Ево, ви тако кажете да сте 'упућени', па бих вас молио да и мене упутите. Зашто (тиме што тврдите да 'сви припадници англо-јудејске елите мисле увек исто') чак и начелно одузимате могућност да се неки појединац из те групе ауди томе принципијелно супротстави, зашто му негирате до право, ту слободу да заузме властито, самостално мишљење? Ја могу да се сложим са вама да је наш народ тренутно жртва светских центара финансијске моћи, али са друге стране може се назрети да је подлога ваше аргументације квалификовање на основу расне, односно верске припадности, а то ипак у озбиљној дискусији не може да се узме као било какав доказ или аргумент.
Препоручи коментар:
2
2
четвртак, 14 јул 2011 15:16
@Milan Nedic
Нешто не може бити антитеза нечега и истовремено и његов део. Антитеза значи негирање тезе, а не њено инкорпорирање на неку страну. Тако исто Чомски не може бити антитеза ционизму и истовремено његова лева рука. Стога ваш резон није исправан.
Препоручи коментар:
1
1
четвртак, 14 јул 2011 15:22
@Milan Nedic, Владимир
Одговарати антисемитизмом на антисрпску политику Запада, једнако је неосновано, глупо и трагично као што у Русији на беду транзиције неки одговор траже у нео-нацизму. Нити је у Русији икада било нацизма, нити у Србији антисемитизма. То је једна духовна заблуда која нам ни најмање неће помоћи да изађемо на зелену грану. Нисмо ми жртве никакве ционистичке завере, него смо жртве оне исте политике која је и нас Србе и Јевреје трпала у гасне коморе у Другом светском рату.
Препоручи коментар:
7
3
четвртак, 14 јул 2011 15:29
Владимир
Поштовани, ја сам са њима живео и радио четрдесет година и народски речено "познајем их како дишу". Англо-Јудејска елита дели један "посебан" систем вредности, па је прихватање тих вредности предуслов за припадање тој елити. г. Ноам Чомски, чији рад пратим и кога познајем више од три деценије, је део те елите о којој говорим. Да он није део те елите никада не би могао да постане један од водећих светских лингвиста и филозофа, тј. он је водећи светски лингвиста и филозоф управо јер припада тој елити чије вредности дели. Припадници те елите се налазе на свим позицијама друштвеног/политичког/економског дискурса нпр. у политичком систему САД су подељени на републиканце и демократе и сукобљавају своје ставове и мишљења, али не о суштинским питањима. Да бисмо се боље разумели препоручујем свима трилогију руског аутора Татјана Грачове која је недавно преведена на српски језик. Уколико неко има било каква питања, стојим на располагању.
Препоручи коментар:
13
0
четвртак, 14 јул 2011 20:38
srb sloven
sve ide po onome toplo hladno
Препоручи коментар:
3
0
четвртак, 14 јул 2011 20:55
Peter RV
"Американци и Израелци отворено пријете и самом УН-у; Сусан Рајс, америчка амбасадорица у УН-у, упозорила је да 'нема веће пријетње америчком фундирању УН-а од могућности да земље чланице потичу палестинску државност', а нови израелски амбасадор при УН-у Рон Просор у израелском је тиску најавио да ће УН-ово признање водити насиљу"

Gornji pasus bi svaki srpski "analiticar" trebao da procita i da razmisli na njemu. Narocito oni koji se gaje iluzije da ima neka razlika izmedju Americke i Izraelske politike prema ostalom svijetu (ukljucivsi ovdje i Srbe, cija tendencija da zakopaju glavu u pijesak i sanjaju o carobnim 'savezima' je -izrazita).
Comskoga , medjutim, treba razumjet korektno.
On je jedan Jevrejin, plemenski patriota, koji pokusava da spase svoje pleme od propasti u koju srlja.
(Ko je slusao glas razuma u Hitlerovoj Njemackoj?)
Препоручи коментар:
2
0
четвртак, 14 јул 2011 22:18
саша р.
@Peter RV

Причате да сте Србин, а кажете тисак?
Израел неће бити бомбардован, из истог разлога због кога не дирају ни С. Кореју - имају А бомбу.
А да ће САД, Енглези и Французи једва дочекати моменат да их санкционишу, хоће. Да ће одједном организовано почети хајка на Израел, хоће. Велики Брат је алав, не трпи непослушност, и добиће и Израел своје "санкције на Дрини".
Хајка већ годинама иде притајено, јер ми никад не видимо у медијима зашто израелска армија реагује. Тек у једној реченици нас обавесте да је нешто било, али наслов увек бомбастично даје до знања "да је Израел агресор". Иста прича као и за време рата у Босни (када се ћутало о акцијама против Срба, али се подизала хајка чим Срби узврате), с тим што су овде у питању Јевреји, и због тога не смеју да иду толико отворено. Не питате се зашто Пешчаник прозива Израел, зашто прозива Либермана? Не питате се зашто медији у Србији не спомињу злочине НАТО пакта у Либији и Авганистану, а реагују чим Израел употреби војску?
Препоручи коментар:
1
1

Нема коментара:

Постави коментар