Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 20. јул 2011.

Фонд Слободан Јовановић | Ђоко Ненадић: Шта ако ЕУ Србију услови признањем Косова?

Фонд Слободан Јовановић | Ђоко Ненадић: Шта ако ЕУ Србију услови признањем Косова?

This page as PDF

ШТА СРБИЈА ТРЕБА ДА РАДИ АКО ЈОЈ ЕУ ПОСТАВИ ФОРМАЛНО ИЛИ ФАКТИЧКО ПРИЗНАВАЊ ЕНЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА КАО УСЛОВ ЗА ПРИСТУПАЊЕ

Што се више захухтава прича о могућем добијању кандидатуре за ЕУ, све чешће се и намеће питање да ли ће Унија поставити признање независности Косова као један од услова.

Агим Чеку је још 2009. године од амбасадора западних земаља захтевао да улазак Србије у Унију буде условљен признањем независности Косова. Намећући став да је земља онога ко живи на њој и константно се борећи да побољша тобоже лош положај Албанаца. Европска Унија ће готово сигурно поставити Косово као услов свих услова. Највећи је проблем што ће Србија тада бити доведена пред свршен чин и бојим се да ће тада владајућа већина која Европску Унију види као последњу сламку спаса пристати да плати сваку цену.На слици: Сумрак над језером Газиводе, Косово и Метохија.

Готово је сигурно да ће то питање доћи на дневни ред, а одмах затим и питање специјалних односа са Републиком Српском. Првенствено зато што Европа има намеру да заштити себе, Европи је безбедност на првом месту. А порозне границе су нешто је је претња и за безбедност и за социјални систем Европске Уније.

Без обзира на то што се Европа представља и поставља као заштитник Албанског становништва на Косову и Метохији. Европа неће десетине хиљада илегалних имиграната сумњиве ратне прошлости на својој територији. Европа воли Албанце, али не у својој кући.

Оно што ће се захтевати је херметичка контрола граница ка државама које нису чланови Уније, а како поставити границу ка делу своје територије? Нерешен статус јужне Српске покрајине ће засигурно бити камен спотицања. Ако узмемо у обзир да само пет држава чланица ЕУ није признало нелегално проглашену независност Косова, видимо да ћемо имати велике проблеме у даљем процесу прикључења.

Агим Чеку је још 2009. годин од амбасадора западних земаља захтевао да улазак Србије у Унију буде условљен признањем независности Косова. Намећући став да је земља онога ко живи на њој и константно се борећи да побољша тобоже лош положај Албанаца. Европска Унија ће готово сигурно поставити Косово као услов свих услова. Највећи је проблем што ће Србија тада бити доведена пред свршен чин и бојим се да ће тада владајућа већина која Европску Унију види као последњу сламку спаса пристати да плати сваку цену. То је питање које је са Европским политичарима требало рашчистити на почетку интеграција, а не да буде нешто што ће се на крају провући.

Највећи проблем је што се у нашој јавности поставља питање шта Србија треба да ради? Па то није нешто што се доводи у питање. Признање независности Косова је нелегалан и неприхватљив чин једне терористичке организације.

Све који осуђују Сједињене Америчке Државе због прекомерне употребе силе, Америчка администрација сматра да помажу тероризам и ставља их на своју црну листу.

Влада Велике Британије је одлучна у обрачунима са Ирском Републиканском армијом.

Влада Краљевине Шпаније, члана Европске Уније има одрешене руке у борби са Баскијском сепаратистичком организацијом ЕТА.

Само је Влади Републике Србије наметнуто да развија добросуседске односе творевинтом званом Република Косово.

Запитајмо се шта би поменута Велика Британија урадила да се на њеној територији појави паравојна формација која ргује наркотицима, белим робљем и органима грађана Велса.

Само је Влади Републике Србије наметнуто да развија добросуседске односе творевинтом званом Република Косово. Запитајмо се шта би поменута Велика Британија урадила да се на њеној територији појави паравојна формација која ргује наркотицима, белим робљем и органима грађана Велса. Да ли би краљевски маринци САС реаговали или би се ипак признало право трговаца органима да обезбеде егзистенцију за своје породице. Можда би им Велика Британија обезбедила и бесплатне уџбенике из Хриругије. Јер знамо како су они скупи, а угрожена националана мањина шверцера и кријумчара не може да их себи приушти.

Став целог света је једногласан: Са терористима се не преговара! Зашто се онда од Републике Србије тражи да поднесе крајњу жртву? Да се одрекне народа, вере, историје, територије.

Европска Унија је већ почела да остварује своје циљеве преко ЕУЛЕКС-а, да формира институције нелегално проглашене државе Косово. И када погледамо ту чињеницу морамо бити свесни да то питање: Да ли ће ЕУ тражити призање Косова од Србије? И није нешто што се доводи у питање. То је рекао и Гинтер Ферхојген, бивши европски комесар за придружење када је рекао да Србија није у позицији Кипра, већ Турске.

Постављање тог питања у јавности данас је само припремање јавног мњења на најгори сценарио. Рачунају да нећемо да искочимо из казана ако постепено буду појачавали ватру.

Европа користи то што је Србија једина земља у региону са политичком тежином и покушава да јој наметне грижу савести, због наводног успоравања интеграција целог региона.

Уверен сам у тврдње многих стручњака из области безбедности да је то место где ће почети стварање треће Албанске државе. А тада, наши Европски савезници неће имати разумевања да нам помогну, као што нису никада до сада, већ ће оставити Србију саму, да гине на неким новим Кошарама.

А зид Европе према Србији ће бити већи од оног некадашњег Берлинског.

Уколико нека будућа Влада пристане на условљавања Европске Уније и призна нелегално проглашену државу Косово. Мора бити свесна да није нанела само несагледиву историјску штету Србији, да није само починила велеиздају према Републици Србији и њеним грађанима. Да неће само Српски народ бити тај који ће им судити.

Судиће им Европски савезници, јер су ударили на најсветије, на безбедност Уније. Судиће им зато што су дозволили да терористи и нарко дилери из јужне Србије иду по Европи са Српским пасошима. А тада ћемо остати без чланства, фондова, народа, територије… Остаћемо на ветрометини. А и оно мало достојанства што нам остане биће на мети друмских разбојника.

Не могу да се отмем утиску када сам пролазио кроз Бујановац и поред Великог Трновца (места које је на Интерполовој мапи означено као црна тачка Европе у трговини наркотицима). Уверен сам у тврдње многих стручњака из области безбедности да је то место где ће почети стварање треће Албанске државе. А тада наши Европски савезници неће имати разумевања да нам помогну, као што нису никада до сада, већ ће оставити Србију саму, да гине на неким новим Кошарама. А зид Европе према Србији ће бити већи од оног некадашњег Берлинског.

Зато оног тренутка када тај услов буде постављен треба прекинути све Европске интеграције. Србија је наша насеобина, наша историја, наша вера. Ми Србију не гледамо кроз рудна и енергетска богатства. Ми је не гледамо као територију која служи за поткусуривање моћника. Нама Србија треба да је вреднија од свега. Србија је само једна.

Ђоко Ненадић: "Став целог света је једногласан: Са терористима се не преговара! Зашто се онда од Републике Србије тражи да поднесе крајњу жртву? Да се одрекне народа, вере, историје, територије." На слици. Поглед низ падине планине Кукавице, Косово и Метохија.

Ђоко Ненадић, 04.07.2011.

Један коментар

 1. Aleksandar 04.07.2011. у 17:22

  Odličan tekst. Isti stav imam i ja. Srbija treba da preseče i da što pre zatraži od EU da se odluči da li je to uslov ili ne. I sa jasnom porukom šta će Srbija dalje. Ukoliko je EU priznaje nezavisno Kosovo, nema šta dogovarati učlanjenje, a ako EU ne priznaje nelagalnu državu Kosovo, onda tek nastaviti borbu za učlanjenje.

  Molim građane da ne smatraju EU nečim nebeskim, Božjim, čudotvornim što će doneti “visok” standard građana. Tako nam je EU predstavio i uveličao izdajnički diktatorski režim Borisa Tadića, i prljavi mediji koji odigrali glavnu ulogu u formiranju pogrešnog javnog mnjenja. EU nam neće pomoći, već moramo sami da razvijemo našu Srbiju, i za to smo svi odgovorni, čak i kao pojedinci možemo da damo svoj doprinos, a ne da čekamo da nam političari donesu boljitak.

  Primer nam mogu biti Srbi iz Republike Srpske, koji su se dubokoumno i na vreme uključili u politička dešavanja Srpske i izdvojili jednog pozitivnog političara kome će dati većinsku podršku, a to je Dodik, koji vodi Republiku Srpsku uzlazno, brinući o interesima države. Molim narod Srbije da se uključi u politička dešavanja. Ali ne površno, jer time pogrešnim zaključcima, zasnovanim na izjavama nemerodavnih pojedinaca ili medija, daje glas negativnim ljudima na političkoj sceni. Već da svaki pojedinac brižljivo razmatra izjave i evropskih, i zapadnih, i istočnih, ali i naših zvaničnika, akademika, novinara i političkih analitičara, i da na tome zasniva svoje mišljenje sa kojim će izaći na izbore.

  Mnogi će reći, danas je nečasno baviti se politikom, a ja kažem (ono što se može čuti i od Dveri Srpskih) da je nečasno povući se iz politike, i ne dati svoj doprinos očuvanju i razvoju Srbije, jer gde je tu RODOLJUBLJE kojem su nas učili od malena, ili pak ISTINSKI PATRIOTIZAM koji ne znači samo “uzeti pušku i ići u krvavi rat”, već patriotizam znači i voditi hladni rat, u svakom segmentu društva i za svako pitanje u državi, za dobrobit cele nacije i države, jer će samo tada i nama lično biti bolje, i samo uspeh svih ljudi je dugoročan, dok je uspeh pojedinaca veoma kratkoročan i na staklenim nogama.

  Hvala Fondu za dobre tekstove, koji nose pravu, istinsku sliku državnih pitanja i interesa Srbije, i često daju dobar zaključak i rešenje problema.

Пошаљите коментар

ВАШ КОМЕНТАР

ВАШЕ ИМЕ

МЕЈЛ (неће се објављивати)

ВАШ САЈТ

Напомена: због модерације коментара вероватно је да се Ваш коментар неће појавити тренутно. Нема потребе да поново шаљете Ваш коментар.

Трибина Фонда: “Савременост национализма”
ВИДЕО ЗАПИСИ ФОНДА »
Иван Нинић: Атак на српскe оранице! http://t.co/Nn7RoZI

Нема коментара:

Постави коментар