Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 09. јул 2011.

Дмитриј Рогозин: одлазак НАТО-а из Авганистана – моменат истине за ОДКБ: Глас Русије

Дмитриј Рогозин: одлазак НАТО-а из Авганистана – моменат истине за ОДКБ: Глас РусијеСилверстоун мења правила Формуле-1
Главни доживљај лета под појачаном санитарном контролом
Руска кошаркашица Илона Корстин: црногорска репрезентација све зачудила
Дмитриј Рогозин: одлазак НАТО-а из Авганистана – моменат истине за ОДКБ
Украјински сабор треба да ојача канонско јединство Москве и Кијева
Политика Економија Друштво Култура Спорт Безбедност Наука Мишљења

Дмитриј Рогозин: одлазак НАТО-а из Авганистана – моменат истине за ОДКБ

8.07.2011, 19:11
Photo: RIA Novosti
Одштампајте прилог Испричајте пријатељу Додати на блог

Организацију уговора о колективној безбедности чека тренутак истине, уверен је Дмитриј Рогозин. Како је рекао стални представник Русије у НАТО-у у интервјуу за Глас Русије, после повлачења трупа алијансе из Авганистана ситуација у региону се нагло заоштрила. И управо ОДКБ престоји да постане заклон на путу тероризма и шверца наркотика.

Укупни број коалиционих снага износи више од сто хиљада. Како би се повукао читав контигент, биће потребно неколико година. Ипак, по плановима председника Обаме, већ 2014. године функција контроле реда у земљи ће прећи авганистанским снагама безбедности.

Са тачке гледишта Русије авганистанска опасност је пре свега прилив хероина. Ипак у том погледу присуство НАТО трупа на територији Авганистана мало чиме је помогло, истиче Дмитриј Рогозин.

НАТО практично не обраћа пажњу на увећање тих усева на читавој тероторији Авганитана. Овај хероин у Америку не стиже, зато они не обраћају пажњу на њега. Они имају проблем са кокаином из Колумбије, они се против њега боре. На крају смо приступили низу заједничких пројеката, између осталог на припреми авганистанских наркополицајаца. На бази наше академије МУП у Домодедову већ је припремљено, ако се не варам, око хиљаду стручњака Авганистанаца, официра накрополиције.

Ипак шверц наркотика је само део заједничког авганистанског проблема. Коалиционе снаге на територији Авганистана, по речима руског сталног представника, привукле су на себе значајне снаге естремиста, исламских радикала. И одлазак НАТО-а из земље даће овим снагама одређену слободу деловања, истиче Рогозин.

И они ће се наравно бавити већ другим земљама. Пре свега јужним подножјем РФ – тачније средњеазијским земљама чланицама Организације уговора о колективној безбедности. Ми смо у сваком случају спремни за то, да ће се у крајњој линији нагло смањити америчко војно присуство у Авганистану. Мада, мислим да треба познавати Американце. Они обично ако негде уђу, тешко одатле излазе.

Све ове факторе Русија ће обавезно узети у обзир, планирајући своја дејства на Средњем Истоку, подвлачи Дмитриј Рогозин.

Ми ћемо бити спремни за сваки развој догађаја. Русија схвата да она треба не само себе да осигура безбедношћу, већ и да пројектује своју безбедност и на земље Средње Азије. Пошто управо на тим далеким границама морамо да заустављамо исламске радикале, како не би доспели нама и не би чинили нове безобразлуке. Мислим да ће то бити тренутак истине за ОДКБ.

По речима Рогозина, ОДКБ још није стигла да се испољи на прави начин, и хвала Богу што није било повода. Ипак за то постоје сви потребни ресурси.

На ову тему

Please rate:

Total votes: 7
Leave a comment Read comments (Total comments: 0)

Последњи прилози

Избор посетилаца сајта

Тагови

© 2005-2011 Глас Русије
SpyLOG Rambler's Top100 Рейтинг@Mail.ru

Нема коментара:

Постави коментар