Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 14. јул 2011.

Ко је господар на земљи коју називају Босна | Коментар дана

Ко је господар на земљи коју називају Босна | Коментар дана

Коментар дана

Ко је господар на земљи коју називају Босна

PDFШтампаЕл. пошта
Драгиша Спремо
среда, 13. јул 2011.

Са седнице Представничког дома СБиХ

За историју се сликовито каже да је учитељица живота. Она то стварно и јесте, али само за оне који ту истину прихватају као такву. Знамо, међутим, да је много оних и међу појединцима и међу друштвеним групама који тој чињеници не придају важност. Они је најчешће не оспоравају, али по некој наслеђеној инерцији ипак поступају супротно ономе што им поновљена и проверена искуства говоре.

Са таквим случајевима неретко се сусрећемо управо на оним нашим просторима, где су се у ближој и даљој прошлости одвијали драматични историјски догађаји и где би управо наталожена политичка и животна искуства требало да буду најбољи путоказ за будућност.

А тај, привидно једноставан, наук, стваран кроз многе деценије и брушен поколењима иза нас, често остаје изван наших интересовања и домашаја. Отуда није чудно да неке нелогичности, контроверзне и конфликтне појаве са којима се сусрећемо понекад изгледају нерешиве.

Актуелан пример за одбојан или, чак, игнорантски однос према историјском искуству, за разне неусаглашености и погрешне искораке, је садашња Босна и Херцеговина. Три данас конститутивна (једнакоправна) народa са ових простора – Срби, Хрвати и Бошњаци – вековима су живели под истим небом и заједнички проживљавали судбину свога времена. Али никад на исти начин, јер је све зависило од тога – како би рекао Кочићев Давид Штрбац – ко је био господар „на земљи коју називају Босна“.

У доба турске вишевековне окупације домаће исламизовано становништво уживало је разне привилегије и било у сваком погледу фаворизовано. Аустро-угари су овде, по сопственом искуству и интересу, стварали привреду и државну управу, освајајући просторе и власт у Босни – поред осталог и тако што су плодне равничарске пределе у Лијевчу пољу и Босанској Посавини масовно насељавали католичким живљем и, неретко, покатоличавали домицилно становништво. А у ближој и даљој прошлости било је и других окрутних господара, придошлих са разних страна. Отуда толико познатих и масовних стратишта – разних Јадовна, Пребиловаца, Дретеља, Корићанских и других јама.

Oвде је поново искрсао проблем око поимања уставног начела конститутивности – равноправности три народа у БиХ, па већ девет месеци након проведених избора никако да се формира скупштинска већина и извршна власт. Тако државне институције настављају да раде у техничким мандатима.

Зар та опора и трагична искуства нису довољан наук да Босна и Херцеговина, земља различитих култура, вера и нација, оптерећена тешким наслеђем из своје ближе и даље прошлости, не може опстати мирна, безбедна и хомогена – уколико њене главне верске и етничке скупине људи нису политички, економски, културно и на све друге начине равноправни. Упорно истрајавање на концепту централизације државне управе и економије, уз радикалне измене дејтонских решења, чему нескривено теже Бошњаци, неизбежно води у нове поделе и конфликте.

Након горких искустава из Другог светског и овог последњег, грађанског, рата у Босни и Херцеговини поставља се питање коме би те обновљене поделе и конфликти могли да користе. Народима у БиХ свакако не.

Пример који подстиче на оваква размишљања је последња седница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и неуспео покушај избора мандатара за председавајућег Министарског већа БиХ Славе Кукића, што је, с обзиром на нерегуларности у изборном поступку и очекивано. Најсажетије речено, овде је поново искрсао проблем око поимања уставног начела конститутивности – равноправности три народа у БиХ, па већ девет месеци након проведених избора никако да се формира скупштинска већина и извршна власт. Тако државне институције настављају да раде у техничким мандатима.

Према слову и духу Устава БиХ, законодавна и извршна тела на државном нивоу формирају победничке странке у Републици Српској и Федерацији БиХ, али тако да на главним државним функцијама буду равномерно (на прописани начин) заступљени представници сва три конститутивна народа – Срби, Хрвати и Бошњаци. Уз то се тражи и њихова ротација по истеку мандата.

А шта се на јавној сцени сада догађа? У Федерацији БиХ створена су два постизборна блока. Један чине „платформаши“, пробошњачке странке окупљене око СДП, док други са хрватском већином и највећим бројем освојених гласова Хрвата чине ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990. Социјалдемократи Златка Лагумџије, који у својој партији окупљају углавном Бошњаке и занемарив број Срба и Хрвата (и то углавном оних који су настањени у самом Сарајеву и околним градовима са бошњачком већином), дали су себи за право да као наводно „мултиетничка“ странка у ФБиХ именује кандидате за највише функције из реда сва три народа. На томе упорно инсистирају и поред чињенице да се томе противе друга два народа, који инсистирају на својим легитимним представницима, тј. онима које подржава већина изборног тела и који би тако представљали истинске представнике свог народа.

Због игре „глувих телефона“ и неспоразума који су тим поводом настали, а све у настојању СДП БиХ да потпуно овлада политичком сценом БиХ, настала је ова ситуација провизорија из које се још не види излаз.

Ко је господар на земљи коју називају Босна

среда, 13 јул 2011 16:26
Војвода Војислав
БиХ доживљавам као тамни вилајет:

Приповједа се како је некакав цар, дошавши с војском на крај свијета, пошао у тамни вилајет, гђе се никад ништа не види. Не знајући како ће се натраг вратити, оставе онђе ждребад од кобила да би их кобиле из оне помрчине извеле. Кад су ушли у тамни вилајет и ишли по њему, све су по ногама осјећали некако оситно камење, и из мрака нешто повиче: - Ко овог камења понесе- кајаће се, а ко не понесе- кајаће се Гђекоји помисли: - Кад ћу се кајати, зашто да га носим? А гђекоји: - Дај барем један да понесем. Кад се врате из таме на свијет, а то оно све било драго камење. Онда они који нијесу понијели стану се кајати што нијесу, а они што су понијели што нијесу више.

Е то вам је БиХ,у њој, оваквој нико није задовољан,они који немају с правом се буне,они који имају хоће још,зато је најбоље да се народи раздруже.
Препоручи коментар:
28
2
среда, 13 јул 2011 18:29
Agent MI6
Kada većina Srba u BiH počne da razmišlja kao Bojan Bajić umesto kao Milorad Dodik, Bosna će konačno moći da postane moderna, građanska i sekularna evropska država. Ako se to desi, biće to ogroman korak u pozitivnom smeru ne samo za BiH i njene građane, nego i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona.
Препоручи коментар:
5
39
среда, 13 јул 2011 18:46
Republikanac
@Agent MI6
Kada većina Bošnjaka u BiH shvati da Bosna nije samo i isključivo njihova,i da ne odlučuju samo i isključivo oni o njenoj sudbini, Bosna će konačno moći da postane moderna, građanska i sekularna evropska država. Ako se to desi, biće to ogroman korak u pozitivnom smeru ne samo za BiH i njene građane, nego i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona.
Препоручи коментар:
34
1
среда, 13 јул 2011 19:07
Averoes
Vojislav Vojvoda@
Nije to rjesenje, jer se ne moze cijepati BIH, a da Srbija ostane ne pocijepana. Nisu ni u Srbiji svi zadovoljni. Presevska dolina, Bugari, Madjari, Sandzak. To bi bila opasna igra. Naravno, mirnog razlaza u BIH ne moze biti. Ako smo mi Bosnjaci ratovali bez armije, oruzija, pod sankcijama sa Srbima, Hrvatima i izdajnikom Abdicem, danas bi rat ponajvise nama odgovarao. Ali posto rata ne moze biti bez da ga odobre velike sile, mora se zivjeti zajedno i postovati i graditi BIH.
Препоручи коментар:
4
29
среда, 13 јул 2011 19:42
Војвода Војислав
@ Averoes

БиХ је држава три народа,који су силом спојени заједно, а Србија је држава српског народа и свих грађана који у њој живе,мада су саме националне мањине донеле одлуку да више не буду грађани већ да имају своје савете,чиме су истакле своју посебност.


Ako smo mi Bosnjaci ratovali bez armije, oruzija, pod sankcijama sa Srbima, Hrvatima i izdajnikom Abdicem, danas bi rat ponajvise nama odgovarao

Наоружавали сте се ви и пре рата и током рата,то је потврдио вештак оптужбе Кристијан Нилсен, на суђењу Радовану Караџићу,као што су вас наоружавали и обучавали Американци,Французи,Иранци,у помоћ долазили муџахедини.
Са Хрватима сте ратовали на почетку рата, па им је Бил
Клинтон запретио санкцијама које је пре тога увео Србији.
Да је "Бабо" био на власти, коју је добио регуларним изборима, рата не би било,да је ванредни председник Алија потписао Кутиљеров план, БиХ би била држава три конститутивна народа.
Објасни на основу чега би вама рат одговарао?
Препоручи коментар:
25
2
среда, 13 јул 2011 19:57
Lovro
Obrni-okreni, Bosna je oduvijek i samo bosanska!
"Mirna Bosna" nije ni san ni utopija već realnost samo ako istok i zapad miruju od nje!
Da nije velikosrpske i velikohrvatske ideologije Bosna bi bila jedna lijepa i za život ugodna zemlja!
Zato je rješenje da Bosna kao i ostali susjedi uđe u NATO savez!
Sasvim je jasno da se Bosna ne može ali i ne smije cijepati jer svaki pokušaj prekrajanja njenih granica znači rat!
Dodikove težnje za secesijom nikad neće proći iz prostog razloga što to najmnogobrojniji Bošnjaci nikad nebi dozvolili ali nebi ni R Hrvatska.Budite sigurni da bi Hrvatska prilikom secesije RS-a urgentno reagirala da ne kažem "olujno"!
Препоручи коментар:
7
34
среда, 13 јул 2011 20:26
Војвода Војислав
@ Lovro

Budite sigurni da bi Hrvatska prilikom secesije RS-a urgentno reagirala da ne kažem "olujno"!

Мислиш под условом да Хрватској то дозволи ЕУ(читај Немачка),НАТО,као и наклоност САД.
Објасни ми само кад сте толико моћни зашто је Туђман рекао ово на Брионима: "Зато што се и ти наши пријатељи боје да не уђе Југославија у рат у цјелини, с Југославијом и Русија, па према томе опћи рат."
Зашто би ваше пријатеље то бринуло кад ви тако олујно "дувате"?
И гице су научиле лекцију и изабрале најјаче темеље,па ће и Срби,а ви само дувајте, али у празно.
Препоручи коментар:
21
2
среда, 13 јул 2011 20:47
Agent MI6
@Republikanac>
Kada većina Bošnjaka u BiH shvati da Bosna nije samo i isključivo njihova,i da ne odlučuju samo i isključivo oni o njenoj sudbini, Bosna će konačno moći da postane moderna, građanska i sekularna evropska država. Ako se to desi, biće to ogroman korak u pozitivnom smeru ne samo za BiH i njene građane, nego i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona.


Ne znam na bazi čega ste zaključili da većina Bošnjaka u BiH smatra da je Bosna "samo i isključivo njihova" i da "samo i isključivo oni" treba da "odlučuju o njenoj sudbini"? Pa upravo je većina bh. Bošnjaka glasala za SDP i Komšića koji se zalažu za građansku i sekularnu Bosnu. Da su glasali većinom za, recimo, Radončića, onda bi značilo da žele islamsku državu u kojoj bi Bošnjaci muslimanske vere bili dominantan faktor, ali pošto nisu, vaša teorija u startu pada u vodu.
Препоручи коментар:
4
18
среда, 13 јул 2011 21:06
Agent MI6
A pri tome Željko Komšić čak i nije Bošnjak po nacionalnosti nego Hrvat, što je samo još jedan dokaz da su Bošnjaci od svih tzv. "konstitutivnih naroda" najmanje opsednuti etničkim nacionalizmom i šovinizmom. Mene čak prijatno iznenađuje da se Bošnjaci nisu radikalizovali s obzirom na to kakve strahote su preživeli u ratu kao žrtve dvostruke agresije.
Препоручи коментар:
5
22
среда, 13 јул 2011 21:09
Horion Bosona
U čuvenom razgovoru sa Turskim Begler-Begom, kada mu je Turski Begler-Beg rekao:
"Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine...Gineš za državu koje više nema!“
Husein Kapetan Gradaščević mu je odgovorio:
Ima Bosne, Begler-Beže, i Bošnjaka u njoj. Bili su prije vas i ako Bog da, biće i poslije vas!!
Jedna vrlo zanimljiva izjava Husein Kapetana, koju je izrekao u to vrijeme, a govori o njegovoj neustrašivosti, a pomalo i o autentičnom Bosanskom humoru. Upitan - Zar se ne boji dići oružje na Osmansko Carstvo!??
Husein Kapetan je odgovorio:"Boga se bojim malo, Sultana nimalo, a Vezira - ko dorata svoga!!
Prema tome: Bosna je samo bosanska!
Препоручи коментар:
3
21
среда, 13 јул 2011 21:54
Мирко Грбић, Бањалука
Босном и Херцеговином господари Америка, амерички амбасао дајем га читаоцима НСПМ-а!дор је Бог и батина у БиХ,без његове воље сунце не излази и не залази !БиХ је мртва држава само још није вримен да се Муслиманима то саопшти.
У стилу Давида Штрпца ушутио сам писмо америчком амбасадору поводом овогоддишње комеморације и узвиковања кроз Среберницу Алаху екбер од људи који су у жалости. Ја жалим све жртве, свих зараћених страна у грађанском рату у БиХ. Моје писмо амбасадору САД !
Екселенцио,
и сам сам мислио учествовати у данашњем Маршу мира у Сребреници, волио бих да сам могао корачати поред Вас али сам сазнао да ће се узвикивати Алаху екбер поклич од којих се и америчким војницима у Авганистану вјероватно леди крв!
Ви сте то храбро издржали.
На Петровдан ће се у Братунцу одржати и помен српским жртвама настрадалим од војника Насера Орића, вјерујем да ћу Вас Екселенцио, видјети и на тој комеморацији! И пресједеника Србије г. Бориса Тадића , свакако и г. Иву Јосиповића !
Препоручи коментар:
18
2
среда, 13 јул 2011 22:49
milena ankic
Bosna je tamni vilajet ciji su gospodari najmanje oni koji zive na tom prostoru.Tu su ukrsteni razni Americko-Islamski interesi.Svakako se ide ka tome da ona bude unitarna,tj. muslimanska.To je ustupak koji cine Ameri da bi se malo"dodvorili"tj.popustili muslimanima,jer svakako daleko je od Amerike a Balkan je za njih svakako kloaka Evrope i sveta.Bosna mu dode kao moneta za potkusurivanje.Najgore je sto se narodi i vode na tim prostorima gloze (bez potrebe)jer svakako oni ne odlucuju ni o cemu.U principu na Balkanu je uvek preovladivao dogovor "sila" sve u zavisnosti ko se u kom istorijskom trenutku pitao.
Препоручи коментар:
11
4
среда, 13 јул 2011 23:38
Bosanac
Ко је господар на земљи коју називају Босна

Svi osim Srbije!!
Препоручи коментар:
4
12
четвртак, 14 јул 2011 01:09
Averoes
Vojvoda Vojislav@
To je bilo nikavo oruzije, naspram JNA oruzija koje je stavljeno na raspolaganje Srbima. Jedno su puske, a drugo tenkovi, topovi itd. 3500 hiljade granata dnevno je padalo na Sarajevo. Dolazili su da nam pomazu mudzahedini jer u Bosni je vodjen rat protiv Islama i muslimana. Skoro hiljadu dzamija je sruseno. Sve sto je bilo muslimansko trebalo je da nestane.

Ne prizivam rat, i ne zelim ga, samo analiziram. Dakle od odlaska Turaka svako malo mi postajemo zrtve Srba i Hrvata. Cijeli taj period karakterise izeljavanje, asimilacija, negiranje i ubijanje muslimana. Prvi put u Bosni pruzamo otpor, rijeseni da stanemo na put tome. Jos u ratu mi se borimo za multietnicku multikonfesionalnu BIH, a ginemo ko ludi da sacuvamo nesto sto nece veliki dio Srba i Hrvata. Mislim da bi se danas mi borili drugacije. Sve cesce cujemo glasove da mi Bosnjaci nemamo nacionalnu drzavu, i vojsku koja bi nas stitila. Dakle borili bi se za to. Ima li veceg motiva?
Препоручи коментар:
3
18
четвртак, 14 јул 2011 01:23
Averoes
Vojvoda Vojislav@
Jer to ne bi bila samo drzava vec garant naseg opstanka i prekida tog svojatanja i negiranja nas Bosnjaka od strane Srba i Hrvata. Mi smo okusili slobodu posle toliko dugo vremena i necemo je vise ispustit pa makar svi nestali u toj borbi. Problem je to sto bi neki novi rat neminovno se prelio i na Srbiju. Bosnjaci u Sandzaku evo sta dozivljavaju. Svakodnevnu diskriminaciju. Eto to bi Bosnjaci i u BIH dobili da su htjeli i prihvatili da ostanu u krnjoj Jugoslaviji. Srbin bi bio predsednik drzave, opstine, nacelnik SUP-a, predsednik suda itd. sve bi bilo u vasim rukama, stvorili bi nam paralelne institucije, postavljali reisove i imame koji vama odgovaraju. Ne bi nam priznavali izbornu volju. Sve to sto nam se sada desava. A onda za nas ne ostaje nista drugo nego da se iselimo. To je i bio plan Tudjmana i Milosevica. Opet kazem, mi ne zelimo rat, hocemo da budemo ravnopravni sa svim narodima na Balkanu. Neka se to ostvari uzajamnim postovanjem i dogovorom.
Препоручи коментар:
2
9
четвртак, 14 јул 2011 01:28
Averoes
Vojvoda Vojislav@
Ali vidim da su narodi Balkana nezreli da bi se dogovorili bilo sta. Jos uvijek su jake nacionalisticke struje. Jos uviejk se zeli nastaviti sa genocidima. Mi ne mozemo vise vjerovati ni UN ni EU niti bilo kome. Ti su i napravili da narod strada u Srebrenici. Ovaj put nema ispustanje oruzija. Demilitarizacija, zasticene zone, ovo ono, to vise za nas nema nikakvog znacaja.
Препоручи коментар:
2
8
четвртак, 14 јул 2011 01:45
Senka
Svaka cast Vojvodi Vojislavu na ovoj prici o tamnom vilajetu. Prica je zaista pogodila pravo u metu.
A pitam se odkud Averoesu toliko bezobrazluka i gluposti da uopste pomisli da cijepa Srbiju i da Srbiju uporedjuje sa tamnim vilajetom Bosne.Bice da taj Averoes cita previse islamsko- fundamentalne literature pa mu i ideje smrde na islamski fundamentalizam.Jos malo pa ce nam Averoes ponuditi slicno misljenje i o drugim do sada hriscanskim drzavama Evrope na isti nacin kako je sada rekao i za Srbiju.
Jel' to Averoes isao na kratki kurs Al Kaide pa prosipa alkaidsku pamet???
Sto se tice americkog ambasadora i njegovog govora u Srebrenici- i sama sam se zacudila da su konacno otvoreno prikazali svijetu kako govori o muslimanima u Bosni dok prikazuju zelene grobove. To je novost. Do sada, a pogotovo kad se odvijao rat u Bosni - zapadne medije su izbjegavale da prikazuju Bosnjake kao muslimane, govorili bi o stradanjima muslimana a prikazivali grobove s krstovima.
Препоручи коментар:
4
3
четвртак, 14 јул 2011 06:27
Ratko
четвртак, 14 јул 2011 01:09
Averoes

Po obicaju Turci najvise i masno lazu a PP Njegos davno zabelezio.
Muslimani s Hrvatima zajedno zapoceli su napade na Srbe Sijekovac-BBrod.U tom mestu prvi Srbi su bili pobijeni samo zato sto su Srbi.Prva zapaljena opljackana i minirana Srbska crkva,prvi konc-logori,prva silovanja sve od strane koalicije muslimana i Hrvata...zatim u sred Sarajeva muslimanski terorista ubia svatove Srbske ispred njihove crkve.Na sta vas ovo podseca???Na II sr, kopija ustaskog/handzarskog nacifasizma-terorizma.Srecom, Srbi pouceni iskustvom iz II sr.nisu ovaj put kao ovce blejali i isli na kalonicu kao stoka.Ovaj put Srbi su mahom spremno zlotvorima-zlosusedima na vreme odgovorili i zlotvorima po njuskama opalili...

Pogledajmo danasnje teritorije, 25% gde su muslimani vlast...sta vidimo???
Pa vidimo da su muslimani najtemeljitije etnicko ciscenje napravili, a da se to kako tako sakrije beze od popisa ko djavo od krsta.
Препоручи коментар:
9
2
четвртак, 14 јул 2011 06:28
Danilo
Sta ovi Muslimani pricaju,o kakvoj BiH oni sanjaju kad ta drzava vec odavno ne postoji.

Srbi imaju polovinu teritorije bivse SR BiH,a Muslimani i Hrvati po "frtalj",odnosno po 25 % i tu se zavrsava prica.

Srpska ima sve funkcije jedne samostalne drzave.

Dodik se sastaje sa drzavnicima sirom svijeta,samo sto to "Avaz" krije od njih,sklapa poslove,dovodi investitore,a Sarajevo sve to sazna iz srpskih novina.
Muslimani nisu svjesni,ili nece da budu svjesni da oni nemaju sta traziti ni u Banjaluci,ni u Trebinju,ni u Sirokom Brijegu i da ih tamo,cak,niko ne zeli ni vidjeti,kao sto oni u svojoj "Frtalj dzamahiriji" ne zele vidjeti ni Srbe,a ni Hrvate.

Hvala Bogu da smo se jednom podijelili i etnicki i teritorijalno,da zivimo jedni pored drugih i samo dobar dan,za dobar dan,a ne mora ni toliko.

A,ni rata vise nece biti,osim nuklearnog,zato sto je doslo do globalne ravnoteze,iza Federacije je Zapad,Vatikan i Islam,a iza Srba je,hvala Bogu,Rusija.

Srecno,bivse komsije!
Препоручи коментар:
8
2
четвртак, 14 јул 2011 08:12
Васа
Стара народна изрека каже: Збогом Босно, одо'ја у Сарајево.

Дакле, и некад је народу било јасно да је једно Босна, а друго Сарајево. То су два одвојена света. Читајте историју и биће вам све јасно. У Босни је вечита борба против Срба-староседелаца. Прво су је нападали Угари, а потом и остали са Запада, и сви по диктату Ватикана. Део Срба је подлегао тим страховитим инквизиторским методама и подлегао притисцима Ватикана. Има књига које су писали бискупи и које сведоче о овоме што пишем. Чак је било и државника који су привремено "ишли у католике". Па неки Шубићи су изгубили главу због "играња" с Ватиканом.
Онда долазе Турци. Сад замислите да вас неко столећима набија на колчеве, пали вам имања, одводи вам децу. И сада би цела Босна постали Индијанци само када би их наредних 10 година Американци непрекидно бомбардовали, а за узврат да их престану бомбардовати тражили од њих да се изјашњавају као Индијанци и да науче индијански језик. И ко би таквом лудилу пружио отпор? Само Срби!
Препоручи коментар:
7
2
четвртак, 14 јул 2011 12:31
Србин из Српске
Волио бих да ми неко објасни на основу чега се муслимани називају Бошњацима. Може и аутор пошто их и он назива тако. Кустурица им је лијепо одговорио када су га позвали на неку "бошњачку прославу" да не може да дође на прославу нације од које је он старији.А ти Авероас можеш се јуначити док су ти ту Американци, а када се они покупе одавде мораћеш ти и твоји муслимани да се суочите са Србима. Само што тада неће бити друга Тите и братства и јединства да се извадите.
Препоручи коментар:
5
3
четвртак, 14 јул 2011 12:38
Marko Gay
Koga god u zivotu muci kompleks inferiornosti, neka samo pogleda u Bosance i odmah ce se izleciti.

Jer Bosna je geostrateski komplikovana, politicki napeta, ekonomski jadna i kulturno mracna.

Licno volim njene prirodne lepote (ista Svajcarska), ali to nije dovoljno za iole lep zivot.

Jao onima koji su u Bosni rodeni i u njoj zive. Mnogo ce propatiti zbog mraka u sebi i oko sebe.
Препоручи коментар:
3
2
четвртак, 14 јул 2011 12:57
Раде
Овим бошњацима је страх мозак помутио, сви мантрају ко један, о томе како хоће репризу или друго полувријеме рата и пријете олујама и тракторима. Волим да их слушам, јер знам да што више пријете то су немоћнији да спријече пут Републике Српске ка самосталности.

Ови цитати Хусеин-капетана, су примјер модерне бошњачке историје, бошњаци су нека митска бића који се боре против злих сила Истока и Запада, само је интересантно што за њих није нико чуо прије него што их је СНН открио прије 18, 19 година, још је чудније што нису никаква амазонска племена, већ древни народ у срцу Европе. Свака сличност са Толкиновим Хобитима је случајна, маштовито и занимљиво али ипак на нижем интелекуталном нивоу од толкинових читалаца.
Препоручи коментар:
3
2
четвртак, 14 јул 2011 14:24
Војвода Војислав
@Averoes

Алија је написао политичко-верски програм Исламска декларација (1970), у којем се залаже за државни систем утемељен на принципима сунитског ислама. Есенцијално, радило се о теократском пројекту који се залаже не само за ревитализацију исламских начела у друштвима у којима живе муслимани, него и за правни поредак и политичку власт базирану на шеријатском правном систему (сама Босна и Херцеговина није споменута у „Исламској декларацији“). Тај је текст видљиво панисламистички по своме виђењу: Изетбеговићева је утопија прокламација муслиманске власти и одбијање како тоталитарно комунистичког, тако и секуларно-демократског западног друштвеног и политичког модела.
Срби су Муслиманима нудили да Муслиман буде главни у Војсци и на власти,Срби су гласали за Фикрета Абдића,зато што је био умерен политичар и победио је на изборима.
Алија је 1994. на састанку у Женеви нудио Туђману западну Херцеговину,исте године је примио и Осаму бин Ладена.
Препоручи коментар:
0
2
четвртак, 14 јул 2011 14:37
Војвода Војислав
@Averoes

Тенкови и топови немају никакву сврху у условима уличне борбе,поготову што је ЈНА гранатирала Сарајево да би што дуже ту задржала Муслиманске снаге које су исто имале снајперисте и паравојне снаге које су Србима упадале у станове и силовале Српкиње,одузимали им станове, убијали их или прогонили.
Dakle od odlaska Turaka svako malo mi postajemo zrtve Srba i Hrvata.
Запитај се зашто,ко је имао повољнији положај у Османлијском царству?
Турци су постављали локалне Муслимане на власт,који су знали да чине зулуме због чега су хришћани дизали устанке.
Prvi put u Bosni pruzamo otpor
Зашто би сте ви пружали отпор када сте били у бољем положају од Србе за време Турака и за време нацистичке Немачке.
u ratu mi se borimo za multietnicku multikonfesionalnu BIH-а Исламска декларација је пример толеранције "невјерника".
Клали сте Србе на страни Аустро-Угара и усташа,у томе сте имали тоталну слободу.
Муслимани нису дискриминисани у Србији,већ би да искористе ситуацију са КиМ.
Препоручи коментар:
2
2
четвртак, 14 јул 2011 14:45
Васа
Marko Gay

Ако имаш времена проучи мало Швајцарску и њен стари назив, који се и данас често користи - Хелветија.
Препоручи коментар:
0
2
четвртак, 14 јул 2011 15:12
ЦБЂ
У народу се прича о постанку Сарајева овако:
У војсци султан-Мухамеда II, који је Босну освојио, био је један кримски војвода, по имену Кирај-хан, па кад је султанова војска дошла на Шехитлуке, 2 сата далеко од источне стране Сарајева, према старом граду "Ходидједју", где је била босанска војска, отпочело се пуцати из топова на Ходидјед, али је веома тешко било узети га ради незгоде места. Ту се онда од султана одлучио Кирај-хан са својом војском, и дошао до места, где је сада сарајска тврђава. Онде је била иста кула, која стоји и данас под именом "ичкала" или "бијела бастиона".
Кирај-хан је отео на пушку ту кулу, и онда отпочео одатле топовима тући Ходидјед. За кратко време успео је послом, а када се султан састаде с њиме, пољуби га у чело и честита му на победи, те заповеди, да се упише име Кирај-хана на камен више Колине капије, и да се за спомен те победе начини "сарај" (палача) у пољани под том кулом. Наређени "сарај" начињен је на ономе месту, где је данас кршла (касарна).
Препоручи коментар:
1
2
четвртак, 14 јул 2011 15:13
ЦБЂ
- наставак -

Од тада се поче подизати више кућа и остаде име новој вароши "Сарајво", а не као што странац каже "Сарајево".

Пре данашњег назива Тузла се звала Со.

Када Турци врате називе места у Херцег-Босни какви су били пре Османлијског освајања, онда ћу и ја рећи да су то Босанци, или како се називају по аустро-угарском термину Бошњаци. До тада ће морати поступати као Кирај-хан, њихов предак.
Препоручи коментар:
1
2
четвртак, 14 јул 2011 17:22
Hromikonj
Citajuci ova nadgornjavanja misljenja, srpske i muslimanske strane, dobije se prava slika Bosne. Neprekidni sukob stavova i misljenja , o svemu i svacemu pokazuje samo jednu stvar. Bez obzira na velike anglosaksonske pritiske, ovde ce doci do neminovnog razlaza, kad, tad ali ce doci, jer niko ne voli da ga neko koci na njegovom, ekonomskom ili bilo kom drugom putu. Sarajevu samo treba poreza iz cele Bosne, da moze prezivljavati, a zivot sa Srbima je farsa koju pothranjuju, zbog poneke donacije i podrske jenki ambasadora. U isto vreme Sarajevo nama ne znaci nista, osim kao simbol progona i masovnih, nikada neprocesuiranih zlocina. Toliko o multi-kulti raju, zvanom BiH.
Препоручи коментар:
2
1
четвртак, 14 јул 2011 18:04
Averoes
Ja sam apsolvent na pravnom fakultetu i nisam nikakv fundamentalista kako me ovdje optuzuju. Naravno, poznajem Islam solidno, ali posto ovdje se malo zna o Islamu onda nema smisla trositi rijeci. Predrasude opstaju i pored ociglednih cinjenica. Sto se tice ovih ostalih teorija mislim da nisu vrijedne razgovra iako ja volim da razmenjujem misljenja. Svi znamo sta se desavalo u Sarajevu i Bosni. To i cijeli svijet zna. Oni koji su htjeli da Bosne nema sada su u Hagu, a evo je Bosna tu lijepa kao i uvijek. I bice dovijeka.
Alija Izetbegovic je dobitnik brojnih nagrada sirom svijeta. Danas se u Londonu dodjeljuje nagrada Alija Izetbegovic. Brojne ulice i dzamije sirom svijeta nose njegovo ime. Na njegovoj sahrani prisustvovali su brojni drzavnici. Milosevica znamo kako su ispratili. Ali posto vec spominjemo Aliju onda ga vrijedi citirati. "Velikim Bogom se kunemo da robovi biti necemo"
Препоручи коментар:
0
3
четвртак, 14 јул 2011 19:27
Војвода Војислав
@Averoes

Алија није завршио у Хагу, јер је умро.

Биро Владе Републике Српске за односе с Међународним кривичним судом у Хагу прослиједио је 8. новембра 2001. год. проширену оптужницу против Алије Изетбеговића Међународном кривичном суду у Хагу.
Оптужница терети Алију Изетбеговића за геноцид, ратне злочине над цивилним становништвом и заробљеницима и уништавање културних и историјских споменика(200 цркава). Уз оптужницу Трибуналу у Хагу достављени су докази: 300 кривичних пријава, 350 изјава свједока саслушаних пред судовима Републике Српске, 1000 изјава датих органима унутрашњих послова Републике Српске, 16 видео и 9 аудио записа, 800 свједочења цивила - инвалида страдалих од граната или снајпера и други доказни материјал.Осим што је био предсједник предсједништва, Алија Изетбеговић је од "зелених беретки" и других паравојних формација и муџахедина организовао муслиманска Армију БиХ и имао реалну власт над својим јединицама.
Хуманиста, нема шта.
Препоручи коментар:
2
0
четвртак, 14 јул 2011 22:19
Marko2
Bosna danas ne bi bila tamni vilajet sa Srbi konacno odustanu od sulude ideje pravljenja srpskih drzava, pravdajuci to svim mogucim 'argumentima'

Posto se to nece desiti tako skoro, ocekujem da ce BiH i dalje biti tamni vilajet.No Srbi iz toga nece dobiti nista dobro
Препоручи коментар:
1
1
четвртак, 14 јул 2011 22:34
Marko2
u Bosni je vec dugo na snazi etnicka podjela na tri teritorija i naroda. Posto to nigdje u svijetu nije proslo a niti je zavrsilo dobro, bojim se u sta ce se u bih pretvoriti ova opasna rabota. Tri neprijateljska naroda na tako malom prostoru, ispresijecana neprirodnim granicama gdje svako svakom gleda u dvoriste, razlicitih vjera i suprotnih velesila u pozadini, sve to zove na neku buducu klanicu nevidjenih razmjera.

Situacija gdje komsija prakticki gleda u dvoriste drugog komsije, najmanja carka i povod je dovoljno za eksploziju nasilja, a vidjeli smo kako to izgleda u Bosni. To nikako nije mjesto gdje bi ja volio da odgajam mirno djecu. Mozda kao ratnike ali kao ljude za normalan zivot nikako.

Ne bi se iznenadio da je Bosna neki eksperiment velesila koje isprobavaju sta-ako ne brinuci o sudbini naroda tamo. Ali neka narod si je sam kriv, zasluzuje sto ga snadje.
Препоручи коментар:
0
0

Нема коментара:

Постави коментар