Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 14. јул 2011.

Чедомир Антић: Паника црногорског режима коме је шовинизам последње упориште | Хроника

Чедомир Антић: Паника црногорског режима коме је шовинизам последње упориште | Хроника

Хроника

Чедомир Антић: Паника црногорског режима коме је шовинизам последње упориште

PDFШтампаЕл. пошта
четвртак, 14. јул 2011.

Објављени су резултати пописа у Црној Гори. Према установама које су под строгом контролом црногорског режима удео припадника српског народа у укупном становништву ове републике опао је током осам година за више од 10 одсто. Реч је о три процента укупног становништва. Број грађана Црне Горе који говоре српским језиком опао је чак за једну трећину! Српски више не говори ни двотрећинска, ни апсолутна већина становника Црне Горе. Црногорски језик постао је говорни језик двоструко већем броју грађана него пре осам година.

Све се ово догодило у условима увредљиве неравноправности српског народа у Црној Гори. У државној управи и локалној самоуправи српска трећина грађанства Црне Горе нигде не прелази четири одсто запослених. Српски народ је изложен разноврсним дискриминацијама: српски језик је потиснут из школства, а сузбијање Српске православне цркве истакнуто је као један од програмских циљева владајуће партије, иначе „чланице Социјалистичке интернационале“.

Попис становништва спада у домен људских права. Не постоји контрола и провера пописног поступка. Ипак, српске странке у Црној Гори су уз помоћ народа дошле у могућност да прате процес гласања и према њиховим проценама - које се, гле чуда, само у случају броја Срба и неопредељених не поклапају са званичним разултатима - број Срба се повећао у односу на прошли попис, и то на око 33 одсто укупног становништва. Српски језик је истина пао, али њиме и даље говори око половине грађана Црне Горе. Тренд је био да је неопредељених све мање.

Понашање црногорских власти и њихових присталица одавало је у првим седмицама пописа велики, срамотни страх. Реч је о паници режима коме је шовинизам последње упориште. Све ово не би било могуће да је Србија имала јасну и активну политику према Црној Гори и да је вршила уставне обавезе слободне и модерне европске државе. Није касно да коначно извршимо попис српског народа у региону. Тако би спречили будуће злоупотребе, а можда би помогли и демократизацију Црне Горе.

(Блиц)

Нема коментара:

Постави коментар