Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 24. јул 2011.

BRATUNAC Zločin bez kazne

BRATUNAC Zločin bez kazneBRATUNAC Zločin bez kazne

Region | Uglješa Mrdić | jul 14, 2011 at 22:47

Piše Uglješa Mrdić

Na Vojničkom groblju u Bratuncu obeležena je devetnaesta godišnjica stradanja Srba na području Podrinja, koje su na Petrovdan ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića

Služenjem parastosa na vojničkom groblju u Bratuncu, 12. jula, obeleženo je 19 godina od stradanja Srba na području Podrinja. Posle toga položeni su venci na spomen-obeležje Srbima koje su tokom rata u BiH ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića. Prethodno su članovi porodica stradalih i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) posetili sela Biljači, Sase i groblje na Zalazju, u kojima su 1992. godine ubijeni Srbi.

STRADANJE I PATNJE
Obraćajući se okupljenima na Vojničkom groblju u Bratuncu, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da zločini nad Srbima moraju da budu procesuirani.
„Stradanja i patnji bilo je i na drugoj strani i mi to nećemo negirati. Boli činjenica da za zločine nad Srbima niko ne odgovara. Ne prihvatamo činjenicu da komandanti bošnjačkih oružanih snaga slobodno šetaju Sarajevom i slave se kao junaci“, istakao je Dodik.
Predsednik Srpske je poručio da RS neće štititi one koji su počinili zločine nad Bošnjacima, posebno zločine u Srebrenici, naglašavajući da isto tako traži da pravosuđe u BiH procesuira one koji su počinili zločine nad Srbima tokom proteklog rata u BiH.
Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da Međunarodna zajednica mora postati svesna činjenice da su u proteklom ratu stradali i Srbi.
Osim članova porodica stradalih, predstavnika BORS-a, zvaničnika RS i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, komemoraciji u Bratuncu prisustvovali su predstavnici Kancelarije visokog predstavnika, međunarodnih organizacija i ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović. Bile su prisutne i delegacije Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke.
U saopštenju SNP „Naši“ navedeno je da je policija Srbije sprečila delegaciju ove organizacije da „u Bratuncu prisustvuje parastosu postradalim Srbima, koje su ubile snage muslimanskog zločinca Nasera Orića“.
„Osim članova SNP ‘Naši’ sprečen je prelazak u Srpsku i članovima drugih rodoljubivih organizacija, a granična policija postupala je po spisku koji im je dostavila policija iz Beograda“, navedeno je u saopštenju.

AMERIČKO IGNORISANJE
Zamenik američkog ambasadora u BiH Džonatan Mur ranije je najavio da će posetiti Bratunac 12. jula, ali da neće prisustvovati komemoraciji na Vojničkom groblju povodom obeležavanja 19. godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju.
„Znamo za te žrtve i svaka od njih zaslužuje pravdu i poštovanje, ali ovde se obeležava stradanje vojske i mi ne posećujemo takve ceremonije“, naveo je Mur.
Američki ambasador je izjavom samo još jednom potvrdio sramni odnos američke administracije prema srpskim žrtvama.
Inače, na Petrovdan 1992. godine, muslimanske snage pod Orićevom komandom upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, dok se 19 osoba vodi kao nestalo. Sela su opljačkana, spaljena i još uvek nisu obnovljena.
Od maja do decembra 1992. godine, u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani.
Samo na području Srebrenice, u tom periodu, napadnuto je 21 srpsko selo, gde je ubijeno više od 400 civila. U napadu na 22 srpska sela Opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 osoba.
Na Božić 1993. godine, Združene snage podregije Srebrenica pod komandom Nasera Orića u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravice, u opštini Bratunac i ubile 48 meštana.
Od 7. do 16. marta 1993. godine, uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.
Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci, u toku rata stradalo je najmanje 1.300 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.
Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine. Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta do sada niko nije odgovarao pred sudovima u BiH.
Haški tribunal je za pomenute zločine podigao optužnicu protiv Orića i 2006. godine izrekao zatvorsku kaznu od dve godine, zato što nije sprečio zločine nad Srbima. U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.
Zločin se mora kazniti.

Tags: , , ,

1 Komentar

  1. nista nije vise za cudo mi srbi danas niti znamo staje cast staje ponos nidi staje ljubav prema svom narodu zato tadic i njegovi izdajnici prodaju nase divove olosu i idu klanjaju poturicama po srebrenici a oni se nikada nece zapitati za koga se mladic borijo ikoga je branijo neka se zna da jos srbi vole RATKA

Pošaljite komentar

Нема коментара:

Постави коментар