Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 24. јул 2011.

IVICA DAČIĆ: MOŽDA JE VREME DA SE RAZIĐEMO SA EVROPOM

IVICA DAČIĆ: MOŽDA JE VREME DA SE RAZIĐEMO SA EVROPOM

IVICA DAČIĆ: MOŽDA JE VREME DA SE RAZIĐEMO SA EVROPOM

Jačaće pritisak da priznamo Kosovo. Bolje je da nam odmah kažu - nećemo vas. Da li smo postali zamorče EU? Hitno razgraničenje na KiM ili „Oluja“

dacic04_copy_copyU Evropskoj uniji postoji grupa zemalja koja bi, uz davanje statusa kandidata Srbiji, zauzvrat želela da dobije i naše priznanje nezavisnosti Kosova. Ako nam to postave kao uslov, onda je bolje da se na vreme rastanemo.

Ovo ozlojeđeno konstatuje Ivica Dačić, zamenik premijera i prvi čovek MUP, koji je Hadžićevo hapšenje nazavao „skidanjem velikog bremena sa leđa Srbije“. Ali, i u toj prvoj izjavi posle privođenja poslednjeg haškog begunca, naslutio je da je na redu teški „kosovski kamen“. Najave briselskih zvaničnika potvrdile su njegove slutnje i pojačale frustracije Beograda na putu ka Uniji.

- Zapitam se ponekad da li je Srbija zamorče EU. Ne znam šta još moramo da uradimo da bismo imali ravnopravan tretman sa ostalim dražavama koje žele tamo da uđu. Ako neko neće da Srbija bude član EU, treba da kaže otvoreno - nećemo vas i tačka!

Iz Brisela su hladnokrvno poručili da hapšenje Hadžića nije dovoljno za kandidaturu i pokrenuli pitanje KiM. Da li je državna politika da Evropa nema alternativu udarila u zid?
- Više nema Haga, ali je očigledno da sve više raste tenzija oko Kosova. U narednim godinama treba očekivati još jače pritiske da priznamo Kosovo i zato treba pokrenuti razgovore o razgraničenju.

Opet prizivate podelu Kosova? Zar vas nisu svi „poklopili“ kada ste potegli tu priču...
- Nemam kome da pričam. Naši dežurni ustavobranitelji tvrde da je to akt veleizdaje, a na Zapadu tvrde da narušavam regionalnu stabilnost, jer je za njih status Kosova rešen. Neka kritičari koji ne izlaze iz kabineta pitaju građane da li je to dobra ideja. Bez razgraničenja Srba i Albanaca teško će se naći mirno rešenje. A, svaki dogovor je bolji od rata.

Ne isključujete ni rat na Kosovu?
- Strepim od nasilne integracije severa i da nam se ne ponovi neka nova „Oluja“. Zato, Srbija mora da učini sve da spase svoj narod.

Da li biste ga branili i vojskom?
- Moramo da učinimo sve da sprečimo oružani napad Albanaca.

Na koju izbornu kartu ćete da igrate kada ni status kandidata za EU nije izvestan?
- Ne krijem da je ishod izbora u velikoj meri povezan sa tim da li ćemo uspešno nastaviti evropske integracije i da li će se privreda oporaviti. Da kažem i to da pobeda na izborima ne zavisi od broja kolona nego od političke ponude. Tu vam ne pomaže nikakva politička geometrija.

Zašto vam smeta da vlast na izbore izađe u tri kolone?
- Ma, nas te kolone ne zanimaju. Idemo na izbore sa JS i PUPS. Nismo pridružena kolona ni DS ni SNS. Ne znam da li se vrh DS dogovarao sa svojim partnerima da odvojeno izađu na izbore, ali ne vidim da je to korisno. Time se smanjuje procenat onih koji će da glasaju za DS. Da je bilo isplativije ići u više kolona protiv Miloševića, DOS nikada ne bi bio napravljen.

Zar načelni dogovor o tri kolone nije postignut još na sastanku kod Tadića krajem 2010...
- Ne sporim pravo svakome da predlaže razne opcije. Ali, sa nama niko ništa nije dogovarao. Te kolone nas apsolutno ne zanimaju. Zanima nas jedino ko će u tim kolonama biti - peta kolona u odnosu na DS.

Ko su petokolonaši? Ne sumnjate, valjda, na Ljajića koji je prvi javno predložio to prestrojavanje?
- Videćemo. Nije to poteklo od Ljajića. Ali, siguran sam da se time ne pomaže DS. Birači nisu glupi. Ta taktika je razgradnja biračkog tela koje ima lista „Za evropsku Srbiju“.

Pre nekoliko nedelja ste rekli da hoćete ponovo u vladu sa DS, a pre šest dana da želite da ih pobedite...
- Te dve stvari nisu u koliziji. Voleo bih da SPS osvoji najviše glasova. Onda bih ja pitao druge da li žele sa nama. Imamo pozitivna iskustva iz saradnje sa DS i ja lično odlično funkcionišem sa Tadićem. Kada kažem da bi bilo prirodno da sa DS pravimo novu vladu, to nije zakucan stav i ne znači da nećemo da razgovaramo sa drugima. Ali, nemoralno je plesati sa jednom, a preko ramena namigivati drugoj. Izbori su i matematičko pitanje i treba videti da li će takva koalicija uopšte biti moguća.

Znači, niste zatvorili vrata za SNS?
- Od SNS stalno slušam da oni neće sa nama. Zato se i pitam da li bi vredelo uopšte da razgovaramo. Siguran sam da ćemo posle izbora, ako to bude moguće, razgovarati prvo sa DS. Ako ne uspemo, verujem da će se ići i na druge opcije. Mi nećemo trgovati. Partnere ćemo da biramo u skladu sa svojim programom.

Strahujete li da bi veliki pakt DS i SNS mogao da izbaci SPS iz igre?
- Neće biti smak sveta ako ne budemo u vlasti. Ko može i vama i meni sada da garantuje da DS i SNS neće ući u vladu? Pa, o tome bruji diplomatski kor. Ali, ni jednima ni drugima ne odgovara da se o tome govori.

Sa Vučićem ste se nedavno pomirili na jednom prijemu. Je li Toma i dalje ljut na vas?
- Ni sa kim ne želim loše odnose. Za državu je dobro da postoji komunikacija između partijskih lidera.

Ako Nikoliću i Koštunici bude falio samo SPS da formiraju vladu, hoćete li im se pridružiti?
- To bi istovremeno značilo da bismo i sa DS mogli da imamo većinu. Komplikovano je to pitanje.

Koliko je realno da vladu formiraju blok oko DS, vaša koalicija i LDP?
- Naše dve stranke bile su veoma udaljene, ali je saradnja tamo gde smo zajedno na vlasti veoma dobra. Više na političkoj sceni nema isključivosti i takav savez je moguć. Ali, SPS ne bi sedeo u vladi koja će biti direktno suprostavljena našem programu. Niti želim da se stekne utisak da možemo sa svima. Nismo politički trgovci.

Da li biste ušli u vladu na čijem čelu bi opet bio Mirko Cvetković?
- On je veoma korektan čovek. Siguran sam da nije imao karijerističke namere kada se formirala vlada.

Dinkić javno kandiduje Đilasa za novog premijera. Imate li vi svog favorita?
- Mislim da bi Dinkić trebalo da kandiduje nekog iz svoje stranke. To što radi je neprirodno, osim ako takvim izjavama ne pokušava namerno da izazove reakcije u DS. Inače, mislim da Đilas dobro radi.

Iritira li vas što Dinkić ponovo kritikuje vladu?
- Mogao bih i ja štošta da kažem o pojedincima, ali se o tome ne govori javno već na sastancima koalicije. Sa G 17 plus se nismo ni mnogo zbližavali ni mnogo svađali. Dobro sarađujem sa njihovim ministrima.

Hoćete li se javno ograditi od Mrkonjićevog veličanja Miloševića, što zahteva SPO?
- Ne treba se obazirati na sve komarce koji vas ujedaju. Neka svi znaju da SPS više neće da bude vreća na kojoj će svi da vežbaju udarce. Nemoralno je da su Drašković i Čanak u vladi zahvaljujući nama, a da im se stalno nešto gadimo. Ako smo im toliko gadni, zašto ne izađu iz vlade? Ako imaju neke probleme neka se jave Tadiću. Nikada nismo bili u koaliciji sa njima, niti me uopšte zanimaju.


Autori Milan BABOVIĆ/Zagorka USKOKOVIĆ
Izvor Večernje novosti 23. jul 2011.
( 18 ocena )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 10 komentara

 • Hromikonj 1 дан ago
  Dolaze izbori, Dacek se vraca patriotskoj prici. Cetiri prosle godine i verolomstvo, pri formiranju ove vlade, treba mu zaboraviti, nije mislio ozbiljno. Vise on voli Srbiju, od EU i USA , zajedno, ali samo dok ne prodju izbori. Posle toga, ako predje cenzus, (iskreno se nadam da nece), dobar je i Ceda, Canak i ostali srpski prijatelji, a tek ministarska fotelja, ma pusti Srbiju.
 • Буда Филаделфија 1 дан ago
  Хоћемо али без тебе. Нама еу никад и није требала а ти си отшао под скуте Боте Пота и његових жутих кмера. Кусај чорбу коју си сам закувао покварењаче и проклетниче! И нисмо ти заборавили коферче. За то ћеш у бајбок. Ни Мери Ворлик те неће спасити.
 • predizborno naprasno rodoljublje.. gosn Ivice, mozes poentirati samo kod glupih, gluvih i zaboravnih ljudi..
 • mozes poentirati samo kod glupih, gluvih i zaboravnih ljudi.znacci SPS pobedjuje
 • Treba vas streljati za primer!
 • Goran_Zemun 1 дан ago
  SPS izaziva gađenje Draškoviću i Čanku.
  Drašković i Čanak izazivaju gađenje kod svakog normalnog čoveka.
  Vidi ti sad Dačiću, kako će proći SPS na izborima.
 • Mozda je doslo vreme da zatvorimo bajku Ivica i Cedica i druzina Botice kvrzice.
 • Marko Paprikashovic 1 дан ago
  Da li biste ga branili i vojskom?- Moramo da učinimo sve da sprečimo oružani napad Albanaca.

  =====================
  Da, tvoji "saveznici", "mirovni partneri" i zveri koji terorisashe Srbiju 3 meseca ce da ti pomognu.
  More biti da ti Kroashija poshalje koji divizion dobrovoljaca?
  A VN su pod naslednicima Treceg Rajha.
 • "Ако Николићу и Коштуници буде фалио само СПС да формирају владу, хоћете ли им се придружити?

  - То би истовремено значило да бисмо и са ДС могли да имамо већину. Компликовано је то питање."


  Колико је то "компликовано" узети паре испод стола, у другарској атмосфери? Полиције овога пута неће бити, мислим на оперативце.

  Као да читам изјаве оног Драшковића. Још само да крене са три прста и појављивањем на Равној Гори, па да комплетирамо "компликацију".
 • E Ivice otkrivas toplu vodu. Vecini naroda je to jasno bar zadnjih 10 godina. Ne moze i EU i Kosovo, i jedan od tih ciljeva je tesko ostvariv, a oba su nemoguca.
Povratni URL
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Нема коментара:

Постави коментар