Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 24. јул 2011.

MORTON ABRAMOVIC I DŽEJMS HUPER: RAZLIKE IZMEĐU AMERIČKE I EVROPSKE POLITIKE NA KOSOVU I U BOSNI

MORTON ABRAMOVIC I DŽEJMS HUPER:
RAZLIKE IZMEĐU AMERIČKE I EVROPSKE POLITIKE NA KOSOVU I U BOSNI


MORTON ABRAMOVIC I DŽEJMS HUPER: RAZLIKE IZMEĐU AMERIČKE I EVROPSKE POLITIKE NA KOSOVU I U BOSNI

abr21071articleEU ne može da pomogne Kosovu i Bosni pukim obećanja članstva u EU BeograduDejtonski sporazum ostavio je Bosnu kao etnički podeljenu kvazidržavu, i dugogodišnje provođenje tog sporazuma nije mnogo promenilo tu činjenicu. Ključni događaj, možda čak i tačka na „i" etničkoj podeli bio je neuspeh da se zaustavi egzodus nekoliko stotina hiljada Srba iz Sarajeva u entitet poznat kao Republika Srpska ili čak u Srbiju. Multietničko Sarajevo je prošlost.

Glavna odrednica Bosne sada je cementiranje etničke podele. Republika Srpska u osnovi traži nezavisnost ili u najmanju ruku veliku autonomiju. Bosanskohercegovački Hrvati, koji su na papiru još uvijek u savezu sa Bošnjacima, imaju hrvatske pasoše i odlaze ili u Hrvatsku ili drugde. Jedino Bošnjaci ostaju i trude se da očuvaju državu. U Bosni je zabeležen nekakav ekonomski napredak, što ne treba da čudi s obzirom na milijarde pomoći koja je stigla iz inostranstva. Jedino taj nazovi prosperitet u poslednjih 15 godina spriječava nasilje. Ali, ako RS ode iz Bosne, vrlo je moguće širenje nasilja.

Sve etničke stranke, neke više od drugih, doprinele su tome da je Bosna već deset meseci bez državne vlasti. Kancelarija visokog predstavnika, vrlo neobičan relikt u svetu, prilično je izgubila kredibilitet, tako da SAD žele da povrate njegov ugled.

EU TOP IGRAČ NA BALKANU Za to vreme EU želi da OHR zameni robusnijom misijom. Oni veruju da se ekonomskom pomoći, efikasnijom upravom i obećanjem prijema u EU etničke partije mogu dozvati u pamet da zajedno rade na jačanju države. EU je postala top igrač u Bosni i na celom Balkanu zamenivši Ameriku svuda osim na Kosovu.

Ova podela interesa velikih ima smisla sve dok članstvo u EU ostaje cilj za sve balkanske zemlje. Ali nije izvesno koliko dugo politika „štapa i šargarepe" u Bosni može imati efekta na ujedinjenju države. Posebno kad se u mnogim evropskim krugovima šuška da će posle prijema Hrvatske Unija zatvoriti vrata za nove članove.

Glavna odrednica budućnosti Bosne verovatno se može čitati iz odnosa Srbije i Kosova. Jer Beograd je ključna podrška željama Banjaluke da postane nezavisna. Predsednik Srbije Boris Tadić uporno sarađuje sa entiteskim predsednikom Miloradom Dodikom, ali nikad do sada nije javno potvrdio da bi RS trebalo da se izdvoji iz BiH. Štaviše, nacionalisti u Srbiji uvek ponavljaju da bi RS trebalo da se priključi Srbiji kao nadoknada za Kosovo. Ovi stavovi postoje utoliko pre što su sve manje šanse da će ikad Priština, Vašington ili Brisel pristati da se Sever Kosova prisajedini Srbiji.

NEDOVOLJNO OBEĆANJE ČLANSTVA Pitanje Severa Kosova tako će među Srbima zaoštriti pitanja o tome kome pripada Republika Srpska. I upravo zato nije verovatno da će se išta u Bosni menjati dok se ne reši pitanje Kosova. Umjesto da pritisne srpskog predsednika i na pitanju i Kosova i na pitanju RS, EU očigledno smatra da će svojom podrškom za nastavak pristupnih pregovora uspeti da prisili Tadića da promeni svoju dosadašnju politiku i prema Bosni i prema Kosovu.

Pored svega toga, zbog različitog stava prema nezavisnosti Kosova unutar same Unije, Brisel ne može kategorički da zabrani Beogradu ulazak u EU sve dok ne reši odnose sa susedima. Nije onda ni čudno što se bosanski Hrvati ponovo okreću Zagrebu.

EU zaslužuje priliku da pomogne Bosni da postane prava država. Uspeh će, međutim, više zavisiti od toga koliko mogu da kontrolišu etničke napetosti nego od pukih obećanja članstva u EU. A kontrola etničkih trvenja u Bosni direktno je vezana za način upravljanja evropskim integracijama Srbije.

Budući da je Bosna već u statusu „zamrznutog konflikta", ne treba biti previše optimističan i verovati kako će EU diplomatija, puna poštovanja, uspjeti išta da transformiše.


National Interest


( 13 ocena )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 18 komentara

 • Romcevic 1 2 дана ago
  Ова двојица
  бивших америчких дипломата од каријере
  одавно су, на разне начине, заинтересована
  да се „Босански и косовски проблеми“
  реше онако како одговара Америци – на
  штету Срба. Отуд и оволико непријатељства
  према српском народу, па и не баш добро
  прикривене мржње. Срби су криви за све,
  увек и свуда! Чак и што су сви отишли из
  Сарајева, а вероватно (мада ова дрипачка
  „господа“ то, наравно, не кажу) и што
  је Сарајево данас чиста престоница
  ислама у Европи. Подметања у овом тексту,
  искривљавања истине и истинска лупетања
  не заслужују анализу нас, обичних
  коментатора, него само јасно изречен
  презир према таквим ликовима. На жалост,
  српска власт и српска дипломатија не
  налазе за сходно да се јавно супроставе
  овој и оваквој антисрпској пропаганди.

 • Sajbermileva 2 дана ago
  Davno sam čitao tvrdnju znalaca iz USA da je Evropa
  ekonosmki džin
  vojni kepec
  politički crv.

  Evropa je slepi sluga USA. Evripi USA uvaljujue najradikalniji islam, u BiH i na KiM.
  Još 1990 godine, USA je žrtvovala Fikreta, KOJI JE DOBIO NAJVIŠE GALSOVA i bio razuman čovek, koji NE BI NAPRAVIO POKOLJ.
  I instalirala je Aliju.
  Ostalo je istorija.
 • Ne znaju oni kako je to biti požarni u četi sa bosancima,....noću u hodniku,a ono čarape ko kamen tvrde i još omamljuju.
 • Dragoslav Djordjevic 2 дана ago odgovor na joker
  Tacno Jokeru! Sreca da je kupanje bilo obavezno,inace tesko onom ko bi pored nekog bakija spavao!
 • Budi precizniji Joker-u!
  Ja am bosanac, Srbin. Danas, fala Bogu, ne moras da zazires da TE o kojim pricas nazoves pravim imenom.Balije, poturice, muslimancine!
  A srpsku Bosnu i bosance Srbe koristi u prilikama gdje treba da razlucis izmedju bosanca, sumadinca, bacvana, licanina ili moravca.... (sve treba velikim slovom ali su vremena tavkva da sve mora malim..)
 • Preciznije,evo ovako,i danas bi više voleo da po naški "smrdim",neko da "mirišem" po europskim standardima.
 • Dragoslav Djordjevic 2 дана ago
  Bosna ce puknuti na tri dela,to je bilo jasno kad je potpisan mirovni sporazum! Zapad se preracunao jer je mislio da se mogu sloziti rogovi u dzaku a svako normalan je znao da Hrvati nece ni sa Muslimanima! Sto se tice Sarajeva,svi znamo da je Milosevic velikodusno dao srpski deo Sarajeva i rekao da celo Sarajevo treba da pripadne Muslimanima,kao da mu je to ocevina!!!
 • Срби су кроз Дејтон добили прву леводринску православну државну творевину после Твртка - која је трн у оку Ватикани и Западу (што и овај текст показује). Да би се то постигло, многи уступци, компромиси итд. морали су се учинити. Милошевић је учинио колико је знао и могао. Ви му, некако, спочитавате малициозност и неспособност, као да сте сигурни да бисте баш Ви, седећи наспрам оних империјалних ала, постигли бољи резултат. Можда ипак није тако?
 • Vatikanu i Zapadu je trn u oku i sam Beograd! To sto smo "dobili" drzavu sa leve strane Drine,zasluga je iskljucivo borbe naroda Republike Srpske i naravno cestitih rodoljuba sa desne strane Drine,nikako Slobodana Milosevica! Da Srbi levo od drine nisu stvorili Srpsku Vojsku i oteli se kontroli tog izdajnika, Republika Srpska danas nebi postojala!!!
 • Nesumnjam da se borio koliko je mogao. Problem u postojecoj granici je taj sto to nije granica za miri vec je granica koja ce izazivati vecite nemire i koju je u slucaju razgranicenja tesko cuvati. Izlazak muslimana na Drinu preko Srebrenice podgreva nemire i u Srbiji, teznjom muslimana da spoje tu tzv. zelenu transverzalu. Tanak pojas oko Brckog takodje znamo sta znaci a pre dejtona je bio kilometrima sirok. Zapad nije zeleo a ni sada ne zeli apsolutan mir u Bosni a politikom prema Bosni podgrevaju nemire i u Srbiji, Kosovu a to ceka i crnu goru koju sada ne diraju jer je vrlo poslusna a kada dodje red na nju sa njom ce lako ali prvo treba da slomiju Srbiju u delu Raske oblasti.
 • Ma koji bre kompromisi i sta smo mi to dobili sto nismo oruzjem oslobodili? Bili su samo USTUPCI! Nije istina da nismo imali drzavu posle Tvrtka! Bez obzira sto je kralj Aleksandar napravio gresku,koja je njega a i mnoge Srbe zivota kostala,ta drzava bila je pod srpskom kontrolom,srpske uniforme,srpska znamenja. Da ne bude zabune,ne branim Aleksandra, ali tu je drzavu stvorilo srpsko oruzje,na nasu zalost nije stvorena drzava koja je trebala da se zove SRBIJA! Slazem se da je Milosevic ucinio koliko je znao, ili koliko je znala baba jula,ali ne koliko je mogao!
 • Господине Ђорђевићу, рекао бих да је Ваше тумачење историје је врло једнострано и нетачно. Упркос српском оружју, "те државе" не би било да Запад није хтео да она постоји, и по мери коју он одреди. Каква вражја српска контрола, српска знамења, кад смо у њој све погубили - опет по унапред намештеном плану. И то траје до дана данашњег!
 • Dragoslav Djordjevic 1 дан ago odgovor na Romcevic 1
  E pa nece biti da je sasvim tako! Valjda je neku ulogu igrala i Rusija a ne samo zapad. Zapad nije hteo srpsku drzavu, pa kad nisu imali izbora,onda su nam uvalili Hrvate i Slovence,na sto je kralj naseo a nas Srbe debelo kostalo!
 • Какву је улогу играла Русија, конкретно, у стварању Југославије? Даље, изгледа, по граматичко-логичкој конструкцији Ваше друге (мада доста збркане) реченице, да Ви и даље сматрате да је Југославија ипак била "српска држава", само с придодатим Хрватима и Словенцима. Ту се, у ствари, слажете са ставом који о тој држави износе Хрвати и Словенци.
 • Dragoslav Djordjevic 1 дан ago odgovor na Romcevic 1
  Prvo.Tek na pritisak Rusije,zapadni "saveznici" pomazu Srbima posto su odstupili preko Albanije.Ddrugo.Da nije bilo Rusije solunski front bi bio ugasen,jer su tako hteli Englezi.Necu da diskutujem,dali se u necemu slazem sa Hrvatima i Slovencima ili dali se oni slazu samnom,ali ta drzava jeste bila vise srpska nego sto je bila posle drugog svetskog rata,koja nas je upropastila i koju je Milosevic hteo da sacuva!
 • A zasto ne biste smjeli da branite Kralja Aleksandra.
  Morali bi, zapravo!
  Nikada vise Srba u jednoj drzavi nije zivjelo.
  I ako je toliko isao na ruku sokcima, zasto ga onda ubise?
 • Dragoslav Djordjevic 1 дан ago odgovor na Pounavac
  Ne da ne bih smeo,nego ne mogu da ga branim! Zato sto je nama 1915.godine londonskim ugovorom priznata granica SRPSKE DRZAVE, ona koju Seselj stalno pominje,Karlobag-Virovitica! Kralj je bio opijen velikom drzavom i nije video dalje od nosa! Pasic se zalagao za srpsku drzavu! Vojvoda Misic je isto tako bio za srpsku drzavu i rekao da mi ne treba da oslobadjamo Hrvate i da to Hrvati treba da urade sami,posle cega je odmah penzionisan! Zasto su ga ubili? To treba da pitate njih, ali ako hocete moje misljenje,ubile su ga ustase po nalogu Vatikana i Nemacke,da bi preuzeli vlast i zato sto oni tu drzavu nisu smatrali kao svoju!
 • Како нешто што је наказно може да постане ПРАВА држава?

Reactions

 • NMojovic 1 дан ago
  http://t.co/Uevf6RN Trabunjanja propalih analitičara
Povratni URL
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS
Нема коментара:

Постави коментар