Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 24. јул 2011.

ŽELJKO CVIJANOVIĆ: DA LI SU STRANCI OVU VLAST PUSTILI NIZ VODU

ŽELJKO CVIJANOVIĆ:DA LI SU STRANCI OVU VLAST PUSTILI NIZ VODU
ŽELJKO CVIJANOVIĆ: DA LI SU STRANCI OVU VLAST PUSTILI NIZ VODU

kol22071articleIma onih na Zapadu koji veruju da je stvar u Srbiji postala toliko napeta i zapaljiva da će stranci i Srbi neko vreme hodati uporedo
zeljko_cvijanovic_kolumnaDogodilo se! Nebo se spustilo na zemlju, ptice na granama su jedna drugoj kljucale oči, ulicama su skakutale vatrene lopte, Krle je obećao sebi da svoje pismene sastave neće više zvati blogovima, a Boris je riknuo gnevom pravednika da se čulo do neba, koje je, doduše, već bilo palo na zemlju. Riknuo je, dakle, Boris ili je riknulo nešto iz Borisa da Tači nije mogao da zavede embargo srpskim proizvodima bez - pazite sad - „neke vrste međunarodnog sponzorstva". Usput se posle mnogo vremena prvi put požalio i na dvojne standarde: „Da je Srbija ovako nešto uradila, odmah bi bila optužena od međunarodne zajednice".

Dobro ste pročitali, osim ako Boris nije mislio da je Tačija nagovorio Putin, što bi bilo malo previše čak i za Borisove kapacitete kreativnog poimanja stvarnosti. Da, Boris je za nešto optužio Zapad - i to samo koji dan pošto je, hvatajući im Gorana Hadžića, Amerima i Evropljanima preteći poručio da ih sad „gleda u oči" (valjda su nekako izdržali taj gvozdeni pogled odlučnog čoveka); naljutio se dakle Boris na svoje prijatelje, na svet sa kojim je tako dugo sarađivao na njihovu polzu i sopstveno zadovoljstvo. Što obećava da će Boris sada da preispita svoju bezuslovnu prozapadnu politku? Da će još jednom, ili čak prvi put, razmisliti da Evropa možda i ima alternativu? Da će pitati Srbe da li im je zatrebalo nešto za ove tri godine koliko ga nije bilo kod kuće? Da će vladinim avionom sa Hadžićem napraviti krug iznad Šipola i vratiti ga nazad? Da će tim povodom naterati Malovićku da drži konferenciju za štampu tako što će pred kamerama ćutati i tri minuta držati podignut srednji prst? Da će Albancima na Kosovu iseći struju? Da će Tijaniću naložiti da ceio dan svira „Marš na Drinu"? Da će dići Šuleta s mora i narediti mu da na Merdare pošalje svoju strašnu armadu?

Evo čoveka! Vratio se Srbiji!

Ako vam je nedostajao sve ovo vreme, vredi znati da bi izdržao Boris i veća poniženja od Tačijevog embarga, ma izdržao bi on i da mu je Tači zaveo blokadu i na Preševu i na Košutnjaku. Samo da mu je ona „neka vrsta međunarodnog sponzorstva", recimo, obećala da će se pre izbora videti sa Obamom da se u Beloj kući odmere u muškoj lepoti, što je - mislim na ugovaranje Borisove posete Vašingtonu - u poslednjih pola godine bio najvažniji posao srpske diplomatije. A, ako je ovo tačno - kao dokaz vam ne mogu ponuditi više od preostalog zrna svog zdravog razuma - onda nije Boris okrenuo ćurak i nije se konačno susreo sa čvrstom političkom logikom, nego je tek malo zbunjen, onako kako ume da bude zbunjen samo onaj koji je dao sve i od koga se traži da jednako daje, čak i onda kada bi morao nešto i da primi koliko da bi ostao u životu.

AMERIČKI ODGOVOR Naravno, čim je rekao da Tačijevog embarga ne bilo bez „neke vrste međunarodnog sponzorstva", Boris je rekao da je razgovarao sa Ketrin Ešton, koja mu je, kaže, rekla da EU neće podržati odluku Prištine. Što će reći da „sponzor" ne sedi i Briselu, već na onom drugom mestu. Ameri su se toliko uzbudili što ih je Boris provalio da je Tomas Kantrimen već sutradan rekao da mu je žao što se Tači „osetio prisiljenim" da pribegne reciprocitetu u trgovinskim odnosima sa Srbijom, tvrdeći dakle, kako je Srbija prva još pre dve i po godine sankcije zavela Prištini.

Ali Kantimen je rekao još jednu rečenicu, koja je morala Tadića da uznemiri još više od Tačijevog embarga. Kantrimen, naime, tvrdi da je nova runda dijaloga Beograda i Prištine i odložena zato što Srbija nije bila spremna da ukine embargo Tačiju na uvoz roba u Srbiju, gde je jasno kako Ameri kao krivca za prekid pregovora vide Srbiju. Šta nam to govori?

Da su Ameri, čiji je uticaj na Balkanu u povlačenju svuda osim na Kosovu, zaista hteli da se pregovori Borka Stefanovića i Edite Tahiri što pre završe, oni verovatno ne bi dozvolili da sad budu prekinuti, nego bi pritisnuli Beograd, čija je sezona davanja u takvom jeku da bi se teško oduprli bilo čemu sa Editinog spiska, pa i priznanju kosovskog carinskog pečata. Da se Amerima žurilo, ne bi Borku i Editi dali letnje ferije i zakazivali sledeću rundu pregovora tek u septembru, ostavljajući Borisu pre briselskog izjašnjavanja o kandidaturi Srbije sredinom oktobra samo mesec i po dana da se bori za to da mu odnosi sa Kosovom ne budu smetnja za kandidaturu. Na kraju, da je Amerima stalo do rezultata pregovora što pre, ne bi bili „neka vrsta međunarodnog sponzorstva" Tačijevom embargu, posle koga će svaki Borisov pokušaj da u septembarskim pregovorima sredi stanje sa kosovskom carinom biti skoro pa nemoguća misija.

Da im je dakle stalo do Borisa i do još jednog njegovog mandata u vlasti, oni bi išli na to da se pregovori završe što pre, pa bi još i pomogli Borku i Borisu da objasne Srbima kako je sve to na njihovu polzu. Da se osećaju dužnim prema njemu, ne bi ljudi bliski Amerima organizovali Tomi i Vučiću sastanak u Banjaluci kod Mileta Dodika, jednog od do te posete najjačih Borisovih izbornih aduta i, posle nestanka Vuka Jeremića sa patriotske mape, poslednjeg čoveka koji je Borisa još mogao da poveže sa patriotskim korpusom biračkog tela, još uvek dominantnim. Da ga hoće još jednom, pustili bi ga da proda Telekom, odveli bi ga kod Obame, ne bi ga terali na tajkune, među ostalima i na jednog sa kojim često sedi.

Naravno, pitanje je šta se to promenilo da Ameri više ne podržavaju onim starim žarom Borisa, čoveka od koga su ponešto morali i dvaput da zatraže, ali koji im je dao sve što su tražili. Ima tu nekoliko stvari, o kojima sam već pisao, ali vredi pomenuti Borisa kao igrača koji je sve pare koje ima potrošio na plavu boju posutu zvezdicama, zatim Borisa koji je potrošen i koji u ponovljenom mandatu ne bi mogao da obezbedi ovako mirne Srbe, i na kraju Borisa koji bi još jednim mandatom zapretio slomom Demokratske stranke, čime bi ugrozio njen dugoročni uticaj. Zbog toga će on, kako stvari stoje, morati da padne da bi žuti opstali.

EU I RUSI Ako, sa druge strane, pitate evropske diplomate za Borisa, oni će vam reći da su u načelu zadovoljni, ali i da ih toliko nervira kad se Boris proglasi za regionalnog lidera da se, čim on počne onako nadahnuto o regionu, odmah češu po preponama. Da ih još više nervira to što on među Srbima stvara očekivanja od EU kao da tamo nebom lete pečeni fazani i da, kad im neko kaže da tamo ne leti pečeno ništa, odmah budu razočarani i počnu da slinave o majčici Rusjiji. Da ih jednako nervira to što Borisova stranka ima manje reformskog potencijala od Kamore i što se za svaki težak potez koji povlači pravda da to od njega traži Evropa. A to opet znači da i oni čitaju istraživanja i da u njima nalaze da Boris preti da posle njega u Srbiji ne ostane nikoga kome je stalo do Evrope.

Da nije tako, onda bi veliki srpski prijatelj Štefan File, koji je doskoro u Beograd dolazio kad god nije imao šta da radi kod kuće, onda bi dakle taj isti File bar sačekao da avion sa Hadžićem sleti u Holandiju, pa bi tek onda rekao da saradnja sa Hagom ne podrazumeva automatsku kandidaturu za EU. A šta podrazumeva? Pa sređivanje stvari sa Kosovom - šta god to značilo, a znači samo jedno. Za to sređivanje stanja Briselu i posebno Berlinu se veoma žuri, za razliku od, kako smo videli, Vašingtona, koji je, po svoj prilici, imao svoje prste u prekidu pregovora Borka i Edite. Za to vreme, Nemci sa Borisom igraju dobrog i lošeg policajca: svakog dana jedan od njih mu poruči da mora javno da prizna Kosovo, a onda mu drugi javi da ne brine i da stvar uopšte ne mora da bude javna. I šta sad? Ništa, Boris je u takvim kleštima koje su mu napravili Ameri i Evropljani da će od septembra do polovine oktobra, ako bude želeo da to sa Kosovom završi, od Borka morati da zahteva da ne pregovara nego da pristaje na sve što Edita od njega traži a sam da zamoli patrijarha da se moli da Edita ne zatraži previše. Ili da, kad shvati da je pukao, udari u takvu patriotsku priču da ga ni rođena majka ne prepozna.

Borisovom gubljenju pozicija kod stranaca vredi priododati i Ruse, koji su obustavili gotovo sve poslove i pokušaje poslova sa Srbima. O onom strateškom sporazumu, koji je bio gotova stvar, u Rusiji se i ne govori. Utisak je pojačao i Kiril Kravčenko iz NIS-a, koji je svoju prvu izjavu koja je mirisala na politku dao posle skoro tri godine boravka u Srbiji. Naime, Kravčenko se najpre pohvalio da je izvukao NIS iz bule da bi odmah posle toga rekao da su sve dalje investicije u Srbiji obustavljene zbog toga što zemlja ulazi u predizborno vreme, kada se, kaže Rus, ništa ozbiljno sa parama ne radi.

Naravno, iz ove promene raspoloženja stranaca prema Borisu ne treba izvlačiti pogrešne zaključke. Prvo, to ne znači da su njime nezadovoljni. Drugo, to još ne znači da on neće vladati, ali znači da stranci drže da neće biti dobro ako preživi a verujem da su spremni i sami da poguraju da se to ne dogodi. I treće, to još ne znači ni da su namirisali kombinaciju koja će im dati više od žutih. Ne verujem dakle da su oni - mislim na Amere i EU - nezadovoljni rezultatima rada sa Borisom, ali ni oni nisu pre dve godine verovali da će se ovaj koji im je toliko dao tako brzo trošiti, da će, munjevito urušavajući zemlju, tako brzo urušavati sam sebe. Naravno, ovdašnji politički svet mislio je do sada da se, kada je reč o strancima, vlast najbrže troši ako im ne daš ništa ili im ne daš dovoljno. Greška, vlast se troši svakako; ako je imaš u zemlji poput Srbije, još brže; a, ako daješ baš sve što moćni od tebe zahtevaju, tada se troši najbrže.

Naravno, otuda će, pored završetka haške priče, najvažniji Borisov legat svojim naslednicima biti naravoučenije koje će moći da pronađu u njegovoj vladavini. Ako to bude imao ko da pročita. Drugi dobitak je u tome što će posle nekog vremena Srbi i većina uticajnih stranaca, po svoj prilici, imati isti izbor za sledeću vlast, a to nije malo. Ne, nisu stranci počeli da uvažavaju želje Srba, samo su uvideli da postaje i opasno i zapaljivo u zemlji u kojoj imaju toliko političkih investicija, i sad im se čini da ni njima ni Srbima neće faliti ništa ako neko vreme budu hodali naporedo.


( 71 ocena )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 56 komentara

 • Goran_Zemun 1 дан ago
  Tadić zaista daje sve, čak i više od toga i kada traže i kada ne traže.
  Da je žensko, večito bi stomak nosao.
  To što je kevnuo na ruku gospodara, to mu se omaklo. Afekt. Ali već se debelo pokajao. Ubuduće, davaće još više. Biće lider u regionu u nerazumnom davanju. Tako će sve izgladiti. Pažljivo će vratiti, svaku dlaku na svoje mesto.

  Sve u svemu, Boris u politici je kao ciganče na ringišpilu. Drugi mu plati vožnju, drugi ga podigne na ono visoko sedište. Obezbede ga lancem, jer je mali i nema pojma. Izleteće ko iz praćke.
  Ali kada ringišpil krene, ciganče je u ekstazi. Oseća se kao lider u regionu. Nema veze, što drugi kontroliše ringišpil.
  Dok se dobacuju sa njim, u vožnji, ono skiči od sreće. Misli, popularno je.
  Čim se vožnja završi, odmah priđe onaj što mu platio vožnju. Opali mu šamar i pošalje na "radno mesto". Da prosi na semaforu, ili krade u samoposluzi.
  Mali dok odlazi, mrsi sebi u bradu: "Ta mudardjon u glavu diki lele tandarla beton".
  Baš je ljut. I zbunjen. Zašto mu je onaj, prvo platio vožnju, a sada opalio šamar?
  Prosiće i krasti duplo više, nego obično. E ima opet da mu se plati vožnja na ringišpilu.
 • Божа Чукурановић 18 сати ago odgovor na Goran_Zemun
  Носа он вечито дупе у рукама... Своје или туђе, у чему је разлика међу пријатељима и интимусима из гимназије?!
 • Ето, какви се овде скупљају и још просипају епске слике из живота.

  Таковац, побратиме, ево ти га колега у најави. :)

  Свако добро!
 • Bota je razmažen tatin sin, koji čak ni knjige iz tatine biblioteke nije čitao, a kamoli da je dao neki doprinos. Da je pročitao Andrićeve knjige sa razumevanjem, shvatio bi kako imperije troše lokalne lidere, i ne bi činio to što čini. A možda i bi, za par trenutaka slave, da nahrani svoju sujetu i komplekse mediokriteta.
 • Андрићева реченица ниједна нема мање од 7 речи, еј ко то да памти?
 • Gibanicar 1 дан ago
  На западу су из искуства свесни да њихова прича у Србији нема проласка и да је све што је постигнуто у тим такозваним евроатлантским интеграцијама постигнуто уз помоћ озбиљне количине валуте која је пресељена из џепова њихових пореских обвезника у џепове српских евроатлантиста. Све је урађено без икаквог консезуса у народу и нема никакве шансе за опстанком. Смешно је нпр. када су американци управо у питању да је основна и главна српска сарадња ишла од сарадње њихове територијалне одбране за овим реформисаним ловачким друштвом које води онај курсирани избацивач Шутановац. Треба српске евроатлантисте приупитати колико је робе извезено у Америку од 2000 године наовамо и треба их питати колико су кеша у то исто време добили од разних фондација за развој демократије. Србију су Бота Пот и његови жути кмери довели до самог дна у Европи и од Србије су направили земљу трећег света попут неких које постоје у Африци. Ваљда је вама србима идиотима коначно јасно зашто су они те експерте и довели на власт и све их ове године на истој одржавали. У Србији влада глад баш као у Јужном Судану. На прагу 21 века у Србији је преко милион гладних и преко милион ипо сиротиње која живи испод границе сиромаштва. Док тој истој гладној Србији Александар Вучић обећава како га ето само занима место градоначелника Београда.
 • Neverujem da je tadic smogao snage da se naduri na zapad vec pre mislim da ce izbori mozda i pre zime oseca da je tu i njemu kraj pa mu ga dao malo po dostojanstvu. Sprema se za penziju a nije rad da odgovara za veleizdaju.
 • Romcevic 1 1 дан ago
  Поштовани
  господине Цвијановићу, како време
  одмиче, све сам мање сигуран да су Ваше
  процене исправне. Не, не верујем да су
  странци ову власт (читај: Бориса Тадића)
  пустили низ воду. Зашто би да мењају,
  без јасне потребе, коња који добија
  (њихову) трку? Чифтање тог коња у задње
  време само је про форма, „да се Власи
  не сете“. Спреман је он да трку трчи до
  краја – још један мандат председнички
  и мандат владе. Таман колико је потребно
  да опосли распродају Србије међународном
  капиталу и да објасни Србима да је КиМ
  без алтернативе изгубљена ствар. Ако
  се тај коњ, којим чудом, спотакне, па и
  ногу сломи, морали би имати замену, и ја
  мислим да је сигурно имају. Дотле, пустиће
  га да трчи. Тај коњ је једини који је
  почео да се спрема за следеће изборе.
  Нема озбиљне опозиције која га напада,
  ни због неуставне узурпације прерогатива
  власти ни због стања у земљи. Све је у
  некој суспензији, чак фарсичној.
  „Преговори с Косовом“, припрема за
  кандидатуру у ЕУ, емисије на ТВ – све
  делује сомнабулистички, чак лудачки. И
  нико се озбиљно не буни. Да, волео бих
  да сте у праву, али ми је тешко да у то
  поверујем. Поздрав.

 • Да наставим вашу паралелу мојим афоризмом:

  ''За добрим коњем диже се прашина... али се не зна да ли је то зато што је коњ толико добар или пут толико лош'' !
 • Najgore je sto Srbske marionete nemaju nikakvu zamisao u slucaju da ista podje naopako ; sudeci po vestima iz sveta - upravo sve polazi naopako ! Dolazi pravo vreme da se u Srbiji pohapsi i utamnici prilican broj ljudi - ako ga docekamo nespremni propusticemo istorijsku priliku a barabe ce nastaviti da nas lazu i kradu !
  Stranci hteli ili ne moraju da Srbske marionete"puste niz vodu" jer "moraju da pospreme svoje dvoriste" (kolk'o vidim EU i SAD su bez zute banke,bankrot) a nasa je prilika da se oslobodimo bitangi sad il' nikad! ....Osim ako ne plane sledeci svetski rat koji bi marionetska vlast docekala nespremna ili mozda elitnom LGBT jedinicom ....
 • Mozda su ga stranci pustili niz vodu ali ga zato strani i domaci spekulanti cvrsto drze u saci,a oni kad uhvate ne pustaju dok poslednju kap krivi ne iscede i to moze biti veliki problem za nas jel se zapravo o nasoj krvi radi.
  Da ih jednako nervira to što Borisova stranka ima manje reformskog potencijala od Kamore.Ovo je zaista dobro.
 • Milorrad Vukašinović 1 дан ago
  Господине Цвијановићу,

  Ви сте паметан човек и добро знате да је услов за пријем Србије у ЕУ признање "независности Косова ".

  Господин Филе нам је јасно поручио шта следи после изручења Хаџића.

  Уосталом, свима који прате дешавања на постјугословенском простору познат је садржај писма дипломате Вилија Вимера - са Нато конференције из маја двехиљадите, када је сасвим јасно закључено да Србија због војног присуства САД, мора да буде "трајно искључена из европског развоја".

  Са становишта америчке геополитике Србија и није део европске културе и цивилизације, о чему су веома отворено писали аналитичари Хајлбрун и Линд у геополитичком огледу " Трећа америчка империја" који је после рата у Босни и Херцеговини објављен на страницама "Њујорк тајмса", а у којем аутори - чланови Савета за иностране послове Америке, образлажу смисао америчке подршке балканским муслиманима.

  Садржај ове анализе веома је познат нашим политичарима.

  Милорад Вукашиновић
 • Postovani gdine Vukasinovicu,

  Ne samo da je jasno da je Kosovo uslov nego posle njega sledi jedan jos veci. Rec je o onome sto su Basara i Tadic pominjali u onom cuvenom intervjuu kao "promenu kulturnog modela", dakle identiteta. E sad, da nema tog poslednjeg uslova, Tadic je mozda i mogao da se nada kako ce mu SAD i EU pomoci da nekako od Srba prikrije odustajanje od Kosova. Naravno, nisu mu izasli ususret ne samo zato sto ga ne cene vec zbog poslednjeg uslova. Recju, kako ces da od Srba krijes da si odustao od Kosova, a onda jos moras da im izbijes Kosovo iz glave. Zato je ova brutalnost kojom nastupaju na neki nacin prelazak na poslednji uslov.

  Sto se drugog dela vaseg posta tice, nista tu nije sporno. Sporno je, medjutim, sto je klatno sveta krenulo u drugom pravcu, i sto ti do banalnosti jednostavni planovi vise nisu tako linearni i sto za sada Zapad svoje ciljeve ne moze da ostvari kao pre 15 godina najkracim mogucim putem. Sada moraju malo i da zaobilaze, krivudaju i dogovaraju se, a to je, rekao bih, nasa mala sansa. Kako drugu nemamo i kako jos ne mozemo ici u otvoreno suprotstavljanje, mislim da su trenutne razlike na liniji SAD-EU nesto na cemu takticki mozemo da igramo i bar zaustavimo propadanje. Naravno,to ova vlada ne moze...

  Pozdravljam Vas
  z.
 • пегепет 1 дан ago
  Не слажем се да је Тадић пуштен низ воду. А ако случајно и јесте, то би био разлог за узбуну. Јер, ко је онда на реду? Знамо да су у Вашингтону боравили и Тома и Дачић. Овај последњи скоро да није хтео да се врати, толико му лепо било. Тома радо скочи до Бресела. А Руси су, осим Додика, српске лидере ставили на лед. Дакле, нема ту много имена и ниједно није сјајно. О опозицији нема ни говора, немају кандидате, а ни чему да се надају. Све у свему, пре ће бити да је Борис већ у предизборној кампањи, може му се, а да на западу има мало неслагања око корака и приоритета. Уосталом, и са ове и са оне стране Атлантика имају проблема. Једино шта је сада од значаја је одустајање Русије од Бориса, док се за "западне пријатеље" не би могао извлачити закључак да су га исцедили до краја и пустили низ воду. Бар не за сада.
 • Ђилас је за Запад најпожељнији.
 • Нови манекен?
 • Zeljko Cvijanovic 1 дан ago
  @pegepet
  @Romcevic
  Naravno, ima nekih stvari o kojima ne vredi polemisati, utoliko pre sto nam jasan i egzaktan odgovor sledi brzo, takoreci iza coska. Dakle, umesto polemike u kojoj bismo branili svoje argumente, mozda bi bilo dobro da razmislimo na temu kakva bi bila Srbija u kojoj bi Tadic ponovio svoj mandat u vladi.

  Postoji nekoliko mogucnosti da se to dogodi od sasvim nerealnih do izglednijih. Dakle, mogao bi da prodje sa danasnjom koalicijom, u sta sumnjam iako je do izbora ostalo dosta vremena i prostora za preokrete. Drugo, mogao bi da trenutnu koaliciju pojaca Cedom i da tako vlada, mogao bi da vlada sa naprednjacima, iako je ta koalicija po meni sve manje verovatna, a mogao bi i da je, pored Cede, pojaca radikalima, sto takodje ne smatram neverovatnim.

  U svakoj od ovih mogucnosti, osim mozda, ali bas mozda, u onoj sa naprednjacima, verujem da bi Srbiju cekali ozbiljni nemiri, nestabilnost uz pojacane mogucnosi da stvari Brisleu i Vasingtonu izmaknu iz kontrole. U situaciji u kojoj je polovina Srbije prestala da placa racune, nikako ne bih iskljucio zestoke scenarije nakon saznanja te iste Srbije da ce ovo imati jos cetiri godine.

  Sa druge strane, iz raznih razgovora znam da na Zapadu nikada nije nedostajalo razmisljanja sta bi bilo kada bi se Srbi digli i uveren sam da svaki scenario dogadjaja koji oni ne bi makar nadzirali ako vec ne kontrolisali od pocetka njih ispunjava ozbiljnim nemirom. Mislim da je ta brzina srpskog propadanja i iznenadila i zabrinula Zapad i da to pre svega sa njihove strane stavlja veliki znak pitanja na Tadica. Opet, svaka vlada bez njega znacila bi u najgorem slucaju makar kratkotrajnu stabilizaciju prilika (ne nuzno i popravljanje), odnosno onoliko koliko bi mogli da kupe vreme od godinu do dve.

  Mislim da odgovor necemo cekati do izbora. Uveren sam da ce nam se nova vlada nacrtati mnogo pre,na kosovskim pregovorima. Ako se oni zavrse u roku, dakle do sredine oktobra, mislim da su Taidceve sanse vece i da ce se pokazati da nisam u pravu. Ako ne, dolazi sasvim nova vlada. A, kada je rec o tim pregovorima, mislim da poslednji dogadjaji, za koje verujem da ih kontrolisu Ameri, pokazuju da njima nije stalo da oni budu okoncani.

  Pozdrav obojici
  z.
 • A, kada je rec o tim pregovorima, mislim da poslednji dogadjaji, za koje verujem da ih kontrolisu Ameri, pokazuju da njima nije stalo da oni budu okoncani.
  +++

  Eto, to je ta konstatacija.
  Amerikancima nije stalo do stabilnosti na Balkanu, upravo suprotno, oni odrzavaju SVE neurlagicne tacke na zemaljskoj kugli u latentnom stanju po principu goruceg stapina kojeg oni produzuju ili skracuju po potrebi.

  I gde bas da se mi Srbi nadjemo u toj masini.
  Svedoci smo zlog vremena.

  Mozda bi i bilo njabolje da se Srblji dignu, nek nas izgine jos kojih desetinu hiljada, ali da potamnimo makar sto iljada siptara pa da nova generacija moze nesto iz nova da stvara.

  Eto, to ameri rade od zavrsetka IIsv rata, Koreja, Vijetnam, Irak, Avganistan, Srbija, Libija ,sad stize Iran...

  Znaci oni smeju da ratuju za svoje ciljeve, a mi Srbi ne smemo?

  Sto se tadica gowna tice, nek krepa ko ker na putu da mu niko ne stane za pomoc, skot nad skotovima !!!
 • Postovan Drasko,

  Ima tu jedna razlika u nasem i njihovom shvaanju stabilnosti. Za nas je stabilno ako je u redu, ako ljudi rade i zive, ako se na politickoj sceni ne svadjamo itd. Za njih je stabilno ono sto kontrolisu. Elem, za nas moze da bude vrlo nestabilno, a da oni kazu da je to sasvim stabilno. Za njih je nestabilnost, medjutim, ako Srbima ruka bude toliko zavrnuta da riknu onako ocajnicki iz sebe i da pocnu da ruse, a na rusenje ih nije nagovorio Ujka Sem.

  Drugo, cuvajte se prizeljkivaja ratnog raspleta. Previse smo ginuli i kada smo bili jaki, a ne ovako slabi i slomljeni. Uostalom, pocetak naseg pada ispisan je u nasem najvecem istorijskom trijumfu posle WW1, i to bas zbog ogromnih gubitaka u najvitalnijem sloju stanovnistva.

  Buduci da citam sve Vase komentare i da znam deo Vase price, zakljucujem da je vase srce veliko, ali ovde nam, osim srca i glave, treba ogromna kolicina trpeljivosti u kojoj necemo zaboraviti ko smo i koji su nasi ciljevi.

  Srdacno vas pozdravljam
  z.
 • Sa vama Cvijanovicu je lako razgovarati, jos je lakse citati vase analize.

  Ja ponekad iskacem iz matrice cak se nekad i vulgarno izrazavam na neke pojave, ne zbog nedostatka kucnog odgoja vec zbog silnog besa kojeg osecam kad vidim sta nam rade ovi iz napolja i jos gore sto nam rade ovi u aktuelnoj vlasti.

  Ima ona anegdota gde Cercil grdi svog ordonansa sto ga ovaj budi u 3 ujtro zbog Kubanske krize, pa mu kaze:.."Rekao sam vam da me u ovo doba noci TREBA da budite samo u jednom slucaju, a to je: ako ja spavam, a Nemacka se ujedini tokom te noci.."

  Dakle, devedesete godine su uhvatile Srbe na spavanju, ne narod, ali njegove vodje sigurno.
  Kad su 1990. godine politicki prvaci Srba iz Srbske Krajine dolazili ovde u posetu emigraciji jedini sam ja kao najmladji ucesnik razgovora upozoravao da nam ide rat i da se treba organizovati odmah i docekati taj rat kako treba. Gledali su me kao belu vranu.
  Kad sam upozoravao blisku rodbinu u Sarajevu proglasili su me ludim i fobicnim. Sve su izgubili, ali su ipak nekako glave spasili.

  Ovo pisem iz razloga jer nekako gledajuci izmedju redova globalna desavanja, osecam da ce nam jos jedna golgota biti nametnuta.
  Vi to lepo kazete stilskim jezikom:

  " ako Srbima ruka bude toliko zavrnuta da riknu onako ocajnicki iz sebe i da pocnu da ruse, a na rusenje ih nije nagovorio Ujka Sem."

  Eto toga se bojim, ne prizivam pogibiju i zlo, ali sve mi se cini da ce do toga da dodje, pa onda bolje da se spremimo za tu eventualnost.
  Ima jos nesto, nekako me bas svrbi glava na ramenu, sve bi hteo da nekako budem deo nekog novog pocetka za moj narod.

  Sve sto pojedinac moze da doprinese ima tezinu, sve pocinje od prvog koraka.

  Vi doprinosite mnogo svjim radom i neka vam bude sve u zivotu naklonjeno.

  Srdacan pozdrav.
 • Ратна опција, у било ком виду, је лоша за нас. Ако је у питању оружана побуна против власти, страдаће Срби, а наш ће непријатељ то посматрати са уживањем. И потпиривати. У случају рата, макар и ограниченог интезитета, не треба се заносити, ми војску немамо, млађе генерације нису обучене, залихе оружја и муниције су уништене, а наша економија не може да оздржи ни недељу дана ратовања.

  Иначе, ја сам послом био у Сарајеву два дана пред избијање рата. Био сам на пословној вечери код једног угледног сарајевског Хрвата, а присутни су били и Срби и муслимани, па чак и Јевреји, поред неколико странаца. СВИ су листом тврдили да рата НЕЋЕ БИТИ! Рођени Сарајевчани, само два дана пред пуцање.
 • Г. Драшко, потписујем Ваше речи, али Вас свеједно молим да мало "одбројите" пре него напишете неку увреду јавно. Видим да сте добар човек, и да Вам је срце на правој страни.

  Не љутите се, и ја се пречесто уједем за прст пре него ударим "ЕНТЕР".

  Поздрав!
 • О преговорима који то нису: Последњи догађаји око Боркових преговора показују да Амери заиста одлазе са Балкана и да су крупне геополитичке промене у току. Њима није стало да преговори буду брзо окончани, а изгледа да им је још мање стало до Боркових "успеха". За то време Дачић је неуморан и као папагај понавља небулозу о подели. Али, да ли је то заиста небулоза? И није ли он ту песмицу научио приликом свог продуженог боравка у Америци? Другим речима, зашто сада овако "успешни" преговори, које је Борко хтео да гура цело лето без одмора, одједном застају и компликују се ни из чега? Заиста, веома се слабо и чак врло невешто прикрива да Америка стоји иза овог прекида преговора, као и и "ембарга" на увоз робе из Србије. Даље, јасно је да Европи преговори одговарају, али да се неки од европских бирократа и даље наслепо слажу са свим америчким потезима. Отуда на све ово млаке реакције, што је изазвало збуњеност Тадића и жуте екипе. Њих, наравно, нико унапред не обавештава, већ има да слушају. Е, сад, екипи због предизборне кампање која је у току, бар за жуте, то не одговара. Тадићеве и Боркове реакције на "Земљакове" изјаве отуда звуче тако "патриотски" и истовремено плашљиво. Јер, они НЕ ЗНАЈУ шта се иза брда ваља и дупе би дали да им неко каже, а да тај неко није Дачић.

  О будућој влади: Ова садашња екипа је растурена и нема шансе, дефинитивно. Све више сумњам да је могућа велика коалиција. Али, ако би се из ДС пробрали "способнији" кадрови, као што је то на пример Ђилас, ситуација са "коалиционим капацитетом" напредњака се нагло мења, јер они одједном убијају више мува једним ударцем. Наиме, осим што су виђени и у Бриселу и у Вашингтону, а у Москви их трпе, тиме би добили и "кадрове", уз истовремену опсену за народ да се и даље може јахати на западним јаслама, које су све тање. Успут, била би то коалиција која би замишљене промене на геополитичкој карти Балкана успешније и безболније спровела, јер би све то сада водила "патриотска опозиција", а донекле би терет финансирања био равноправније расподељен између запада у кризи и Русије и Кине са друге стране. Тако гледано, Тадић је историја, а Тачи оптужен. Али, да ли је и вероватно?

  О осталим пионима у партији: Сматрам да је Чедино време прошло, јер он и јесте из једног другог времена. Није се прилагодио у ходу као Дачић и Динкић, те су његове шансе да у овој предстојећој партији заигра озбиљно сведене на нулу. Нема, по мом мишљењу, чак ни шансе да буде онај жртвени пешак. Радикали ће до своје шансе доћи тек онда када се Шешељ врати. А када ће то бити? Још увек није одлучено! Мислим да њега чувају за неке ситуације до којих на Балкану увек може доћи. Коштуница је одмрзнут и сада чека да га обавесте о улози коју ће или неће имати. Његова шанса да заигра је већа и од Чедине и од радикалске. Што се тиче Динкића, он ће свима бити више него употребљив и његова улога је, нажалост, најизгледнија.

  А шта да ми радимо?

  Укратко, храни сина, пак шаљи на војску...али, овога пута изборну. Све набројане треба изненадити нашом независном листом, која би нас окупила око неких фундаменталних ствари, о којима збора напросто нема. Дакле, на првом месту СЛОБОДА! Србија Србима, Косово је заувек српско, Светосавље, Породица... на томе се мора, већ данас, правити листа за коју ће већина да гласа и стави тачку на ову бесомучну жуту деградацију Србије. И сигуран сам да можемо! Јер, погледајте само горе набројане алтернативе.
 • Postovani Pegepet,

  Slozili smo se da Ameri i EU ne igraju istu igru na Kosovu, nego da se cak i sukobljavaju. Ne bih ja precenjivao Dacicevu inicijativu: on ovde iga za Borisa, a Boris za EU - kao, evo, hocemo odmah da zavrsimo sa Kosovom, ali dajte nam nesto, mi cemo te tri opstine vec umeti da predstavimoSrbima kao da smo dobili Jerusalim. Medjutim, podela podrazumeva priznanje Kosova, sto znaci da je protiv nje iz principijelnih razloga ceo onaj deo sveta koji nije priznao Kosovo i koji to nije uradio zato sto su Tadic i Jeremic uspeli da ih ubede, vec sto ce to da otvori pandorinu kutiju. Iz drugih razloga, ali isto protiv podele su Ameri. Valjda je jasno da no protiv cega su danas Ameri, Rusi i Kinezi nema sasu na uspeh.

  Slazem se s vama da je Djilas sledeci adut Zapada u DS. Ali to se ne moze dogoditi dok Boris ne padne. Zato sam uveren da je tu tranziciju u DS moguce ostvariti samo ako DS ode u opoziciju. Drugcije je nemoguce.

  Velika kolicija nikada nece biti nije sasvim nemoguca (iako ja mislim da je tesko ostvarljiva jer za nju je od svi velikih samo EU). Sa druge strane, velika koalicija iskljucuje Rusiju iz zone uticaja na duzi rok, a ja mislim da ce Rusi imati adute da uticu na stvaranje sledece vlade.

  Na pitanje sta mi da radimo, mogao bih da se slozim. Ali mislim da svako od nas mora da prica sa svojom okolinom da ovog puta ne glasa za onoga ko joj najvise obeca, vec za onoga ko joj najbolje kaze kako stvari stoje. Ako ubedino narod da je nas put tezak i posut trnjem i ubedimo ga da je takav najbolji, videcete kako ce se vremenom i politicka scena uozbiljiti ako shvati da jeftine fore ne prolaze.

  Pozdrav
  z.
 • Мислим да се слажемо готово у свему, можда само детаље посматрамо другом политичком диоптријом. Мени, рецимо, изгледа да је запад низ воду пустио Тадићеву причу, за коју смо ионако знали да је небулозна, а не њега. Он им још увек може послужити, ако успе да, као Тома, направи политички салто мортале и преживи. Али, чак и његов пад ће користити западу. Њима је, заправо, сада већ свеједно. Обзиром да су избори све ближи, тешко је поверовати у његов успех. Парадоксално, он није хтео превремене изборе и сада се сигурно каје због тога. Поздрав!
 • Поделе КиМ ће на крају бити, само гледајте.

  И то ће се сматрати историјским успехом Србије, чак је то и предсказано, на одређен начин.
 • Postovani, Vi i dalje ne razumete sustinu Kosovskog problema. Na Kosovu se srpski narod bori za pravo da ima svoju drzavu. Podela Kosova je prica koja treba da sakrije sustinu i da izazove nove podele u drustvu.
 • Знам ја то добро, г. Владимире, али сила Бога не моли.

  Мали цитат, али није за дебелу раправу на овој теми, заслужује другу:


  "Иако ће у нашој царевини људи заборавити на глад и чемер и у великачком рахатлуку живјети, брат ће се с' братом мрзити и зло један другом мишљети.

  На нашијем границама и преко њих појавиће се нови народ. Рашће ти људи из земље, ко трава на ливади пошље великога дажда, а биће вредни и поштени, те ће на нашу мрзију одговорити својом памећу. Они ће пазити једни друге, ко да су сви браћа рођена.

  Ми, јопет, од своје маните памети мишљећемо да све знамо и умијемо, те ћемо онај народ крстити неком новом вјером која се будне у нас појавила, али сво то крштење наше залуд ће бити, јербо ће сви људи тога новога народа вјеровати само у себе и ни у кога више.

  Великачки белај ће настати око тога, јербо ће тај народ јуначан бити.

  Млого љета потрајаће тај белај, али нико ништа учињети не море, јербо ће тај народ ницати свуда као трава. Један који се будне родио много љета пошље тебе (куме Зарија), биће честит и уман, те ће се с тијем народом у миру разграничити.

  Ми ћемо ондакар у слози живјети - они тамо, ми вође и тамо."  Свако добро!
 • Postovani, Sila Boga ne moli, ali Bog silu ne voli. Albanski narod je na sebe preuzeo veoma nezahvalnu ulugu - topovskog mesa NATO pakta. Albanci treba da posluze NATO-u da kao koplje i stit, koplje kada je NATO u ofanzivi, a stit kada je NATO u defanzivi. Kako bude opadala moc NATO na Balkanu, uloga stita ce biti naglasenija. Nijedna balkanska drzava osim Hrvatske nema interesa da podrzi jacanje albanskog faktora na Balkanu, tj. interesi svih balkanskih drzava su slabljenje albanskog faktora. Ja sam star covek, ali sam siguran da ce nasa deca/unuci gledati raspad projekta Velike Albanije.
 • Vasilije Krestic je govorio o tome (podeli KiM) 92-93, zaboravio sam da li je tada bio savetnik bivsem Predsedniku ili je to spomenuo posle ostavke.
 • Господине Цвијановићу, хвала на коментару. У суштини, иако није јасно написан, мени се чини да је и Ваш и мој закључак да Србија - пао Тадић или не - у следећем вучењу никако не може добити нешто што би се могло назвати "патриотска влада". А онда ће бити свеједно где је Тадић. Поздрав.
 • Gdine Romcevicu, hajde da vidimo sta bi to po ucinku bila patriotska vlada. Da li bi to bila samo ona koja bi lupila sakom po stolu i rekla da ovako vise ne moze, a ond bi, vrlo moguce, slavno poginula. Ili bi to bila vlada koja bi imala neku svest o svetu, sebi i istoriji i koja bi se trudila da samo zaustavi ili bar uspori ovo propadanje i rastakanje? Prema mom osecanju i razumevanju, takva vlada je moguca. Radi se, medjutim, o necem drugom: kako danasnju Srbiju ubediti da izadje na taj dugi i teski put umesto da opet padne na neku varalicu koja ce joj reci kako ce dogodine sve biti sjajno. Pozdrav
  z.
 • Господине Цвијановићу, "патриотска влада" какву описујете морала би да доноси мере (тј. законе итд.) да би постигла какве-такве пожељне резултате (заустављање пропадања итд.) И без ударања о сто, и почетак доношења таквих мера - које морају, по природи ствари, бити неподударне с досадашњим "реформама" и заведеним суровим капитализмом у Србији - био би јасан сигнал да почиње некакав отклон. Које су то снаге у Србији које би биле у стању да формирају ту тиху, реалну, одлучну и упорну владу, која би повела Србију другим путем? Јер није важна брзина, него други смер. А ни њега још нико у српској политици није ни поменуо, а не дефинисао. А да би се Србија анимирала да прихвати другу алтернативу - та мора бити осмишљена и понуђена. Још није. Поздрав.
 • Gospodine Romcevicu,

  U razgovorima na ovu temu uvek mi padne na pamet ona recenica cuvenog Stroba Talbota, koji kaze da Milosevic nije rusen ni zbog kakvog Kosova, vec zbog opiranja politickim i eknomskim reformama. A on je znao zasto je Sloba pao, radio je na tome. Dakle, i ozbiljna patriotska vlada morace, nazalost, da pravi kompromise u stvarima za koje je Zapad diretno zainteresovan.

  Ali ako bi ta vlada uspela da spreci da stranci kupuju poljoprivredno zemljiste u Srbiji od 2014. i unaopredi poljoprivredu, ako bi sacuvala energetske resurse, ako bi makar zapocela obnovu prehrambene industrije, ako bi smela da radi ekonomiju sa Rusima i Kinezima, ako bi se zaista borila za Kosovo, ako ne bi prodala RS, ako ne bi usla u NATO, ako bi vodila brigu o identitetu, ako bi makar sacuvala ovaj nivo standarda (da ne bude gore), ako bi skinula sapu sa Crkve, ako bi smatrala legitimnim da se vi i ja na ovu temu ovako raspravljamo u nekom mainstream mediju, pa makar ispod teksta jednako legitimne Sonje Biserko.... a da vecinu ostalog nastavi da zrtvuje za to, cini mi se da b bio veoma zadovoljan i da bih takvu vladu smatrao vrlo patriotskom.

  Jedom recju, bio bih zadovoljan vladom koja bi naprala toliko malo stete da bi posle nje obnova mogla da se nastavi mirnim putem. Ako izgubimo ovo sto sam nabrojao (i verovatno zaboravio ponesto), vi i ja cemo pred kraj njenog mandata ili morati da odustanemo od onoa sto zelimo ili ce jedini put za to biti revolucija, krvava, odvratna, rizicna...

  Sto se tice artikulacije takvih programa, vidite, Dveri su na putu da to urade, ali sto budu to vise artikulisali, mislim da ce biti sve dalje od medija, od kojih su i danas daleko. Kostunica nastoji da ostvari neku vrstu balansa, odnosno maksimuma unutar onoga sto je Talbot zadao, sto znaci bez problematizovanja sistema. Naprednjaci, razumevajuci to isto, po mom misljenju forsiraju neku vrstu stranackog ketmana, odakle meni nije toliko problematican njihov "evroentuzijazam", vec to sto jos uvek ne vidim da shvataju da ce posle zutih morati sve da se radi potpuno drugacije. Tu si i radikali, stranka sa mnogo pojedinaca po mom ukusu, gde mi politika stranke nije sasvim jasna.

  Elem, u ovo nabrajanje sam usao samo zbog toga sto nisam siguran da ce to sto zelimo vi i ja uopste moci da se verbalizuje pre izbora. Jer, onaj ko bi rekao to sto svi zelimo bio bi odmah napadnut i onemogucen iz svih medijskih oruzja, a taj medijski segment je kod nas mnogo odvratniji i stetniji cak i od same politicke scene.
  Pozdrav.
  z.
 • Бог Вас веселио у свету недељу, господине Цвијановићу!
 • Samo Toleta da sklonimo, i mafija će da cvrkuće drugu pjesmicu.
 • Sve ste lepo objasnili u jednom od predhodnih textova (otprilike - ko sme da obeća krv, znoj i suze)
  Meni i dalje nije jasno na koga mislite, ali takvi sigurno neće doći na vlast. Ili bar neće doći pre totalnog kolapsa države i ekonomije, a po svemu sudeći i posle kolapsa doći će neki novi mešetari. Dugoročno (5-10 godina) može pomoći samo "političko opismenjavanje" stanovništva putem interneta...ali i ono je na klimavim nogama. Tako da nam ne gine dalja propast (pojačana sa propadanjem EU) , nemiri, jednom rečju BANANA DRŽAVA
 • Цвијановић сигурно није мислио на одређену личност, него је крв, зној и сузе поставио као услов усправљања Србије из овог понижавајућег положаја, а који ви дефинишете као БАНАНА ДРЖАВА. Ја имам и нешто гори израз од тог, али се овде трудимо да останемо у границама пристојности. Иначе, од парламентарних странака једино ДСС има програм који би се, макар приближно, могао дефинисати на тај начин. Њима НЕ верујем, да не набрајам зашто. Од ванпарламентарних политичких снага, Двери су се легитимисале управо таквим програмом и наступом. Њима немам разлога да не верујем. И то је то. Премало? Превише? Обзиром да харизматичног месије још увек нема, ја ћу се држати Двери, до даљег. Јер, ипак, неупоредиво је боље да ствар решимо на изборима, него да проговори насиље и бунт.
 • Zeljko Cvijanovic 4 сата ago odgovor na Ivan
  Postovani Ivane, to je pitanje za sve nas koji zelimo i radimo na tome da se promene dogode. Ne volim price o neukom narodu, na nama je / ne mozemo da se vajkamo kako je nama teze da saopstimo istinu nego njima da nastave da serviraju lazi u kojima su toliko puta uhvaceni. Rekao bih da je to stvar pozicije - ako dovoljno strpljivo i dovoljno ubedljivo kazemo istinu, primice se ona, ne moramo cekati potpuni pad.
  Pozdrav
  z.
 • Pre svega bi Vam se zahvalio što ste odvojili vreme da odgovorite na naše komentare.
  A što se tiče "neukog naroda" i saopštavanja istine" po meni je problem u totalnoj kontroli medija i kreiranju javnog mnjenja tako da se unapred diskfalifikuje svaka nova opcija.(ovo je problem globalnih razmera, ali je u Srbiji izražen do vulgarnosti).
  Ako "istinu" saopštavate samo preko sajtova Dveri, Novi Standard...i nekih tribina, automatski ste diskvalifikovani Istinu moraju saopštiti opšte priznati autoriteti-stručnjaci (kojih ima sigurno) i to preko mainstream kanala informisanja, a to opet neko treba da plati-a ko plaća uglavnom hoće nešto zauzvrat....i tako u krug
  Pozdrav
 • Ameri će se češati svakako,jer ih svrbi sve više od alergije na "žute"
 • Svaki iole mudar marketing konsultant će DS-u savetovati povratak u opoziciju na sledećim izborima. Ovo je jedini način da se stranka održi u trenutnoj geopolitičkoj situaciji (i da osnažena izađe na neke naredne izbore) ali je u suprotnosti sa kratkoročnim interesima tajkuna koji finansiraju DS. Šta će ovde biti-*videćemo... Naravno i SNS je svesna ovoga, i sledeći izbori bi mogli da se nazovu : KAKO IZGUBITI IZBORE.. Sve kolumne Željka Cvijanovića posmatram u ovom svetlu i mogu reći da je on za mene preveliki optimista!!!
 • Пиноче може увек да оде у Енглеску,и тамо га увек чекају његове "Бубе".
 • Браво, Жељко. Сада је лимбо, празнина, шупљо и баш занимљиво за анализу. Шта год да се напише, мож да бидне, али не мора да значи. Чак су и они затечени, као што си лепо приметио. Ми нисмо, иако нисмо превише упућенији или интелигентнији од њих. То само значи да су изневерени, за разлику од нас.

  Него, да исцитирам једног веселника са Нета:


  "Кол`ко видим, успели су да нам угурају као мантру ону Маову:

  Не копрцати се превише, само ти дубље улази, а непријатељу притом причињаваш неописиво задовољство."

  Поздрав!
 • Puštaj vodu!
 • Сербона 1 дан ago
  Поштовани г. Цвијановићу, волела бих да буде тако како пишете, али ништа од тога, нажалост...
  Јер, што би Амери мењали "малог са рингишпила", како га је духовито назвао Горан? Такви мамлази су њихови миљеници. А њему тешко да има равна.
 • Snbogdanovic 20 сати ago
  Naravno da su ga pustili niz vodu on je poput toalet papira obrišeš se i baciš ga u wc šolju i elegantno povučeš vodu.Neće Borat biti ni prvi ni poslednji vazal koji je pušten niz vodu mnogo puta do sada se to desilo i dešavaće se i ubuduće.
 • Kidvela 1 дан ago
  Ne shvatam članak gospodina Cvijanovića. Da li se u njemu tvrdi da Boris Tadić samostalno vodi spoljnju (i unutrašnju) politiku? Ali, ako je tako, onda je to izvan ustavnih ovlašćenja. Znači li da je on diktator? Ni Obama ne vodi samostalno politiku. Obično iza predsednika stoji neko. Ko stoji iza Tadića? Vlada? Ne bih rekao da se mnogo meša.Skupština? Ne bih rekao. Onda je pravo pitanje: ako nije diktator, ko onda stoji iza njega?
 • Очигледно, кулоарске приче се шире. Мислим, више нису кулоарске. Сасвим намерно, рекао бих. Али, то још увек не значи да је Тадић дефинитивно одбачен. Више се то односи на његову досадашњу причу која је, уствари, одбачена.
 • Дарко, хвала за линк!
  Дмитровићев текст потврђује оно што је написао Ж. Цвијановић.
 • Koliko ima zakulisnih igara o kojima narod malo zna zbog mdijskog mraka koji vlada.

  Da li neko od citalaca zna na sta je Velja Ilic mislio kad je sugerisao Kostunici da puste nesto u stampu sto bi definitvno diskvalifikovalo Tadica na zadnjim izborima?

  Pogledajte ovaj interviju dat Maricu u Maju ove godine:

  +
  http://www.youtube.com/watch?v...

  +

  Attached files

 • Traka je čudo,služi da se nešto lepi ali i da se neko zaslepi.
 • Miloš Kikić 1 дан ago
  Mene čudi da kod nas nije prevedena i objavljena knjiga svojevremenog agenta CIA Majlsa Koplenda " Igra nacija" (The game of Nations) koja je objavljena još 1969. godine, u kojoj autor na primeru Egipta i egipatskog predsednika Nasera pokazuje generalni način američkog rezonovanja i delovanja u odnosima sa svojim državama klijentima i njihovim liderima. Mada Koplend koji je lično aktivno učestvovao u američkim operacijama u Egiptu sigurno nije sve rekao a štošta je i slagao, može se steći jedna dosta jasna slika i videti da se SAD stalno, pa i danas, rukovode istim principima, bez obzira na protok vremena i izmenjenu geopolitičku situaciju.
  Zaključak koji se može izvući posle čitanja njegove knjige je da SAD, u zemlji u kojoj "rade", žele da imaju na vlasti lidera koga dobro poznaju i čije postupke mogu predvideti, makar on bio okrenut i protiv njih. Mislim da su Fidel Kastro i Slobodan Milošević primeri takvih lidera. Kako ocenjuju Borisa Tadića nisam kompetentan da procenim jer nisam u dodiru sa njima, a i da jesam sigurno ne bi to baš meni saopštili. Ja lično mislim su Tadića već dobro upoznali i imaju prilično jasnu sliku šta sa njim i od njega mogu da očekuju. Za ostale pretendente na presto nisam baš siguran da je tako.

Reactions

 • NMojovic 1 дан ago
  http://t.co/i7SGnxV jedan dobar članak
Povratni URL
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Нема коментара:

Постави коментар