Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 30. август 2011.

2011 – прва година рата светова | Савремени свет

2011 – прва година рата светова | Савремени свет

Савремени свет

2011 – прва година рата светова

PDF Штампа Ел. пошта
Сергеј Исрапилов
уторак, 30. август 2011.

Семјуел Хантингтон је 1993. године први пут разгласио теорију „судара цивилизација“. Све ове године свет је живео у ишчекивању конфликта великих размера, између Запада и исламског света. Ипак, без обзира на растућу напетост, велики рат цивилизацијa није се догодио. Сувише су били различити потенцијали страна. Запад је апсолутно доминирао у економији, идеологији и војној сфери; он је самовољно доводио на власт, задржавао или уклањао режиме у исламским земљама, који су чврсто контролисали становништво... У том смислу 2011. година постала је преломна. Први пут су постале очигледне контуре будућег глобалног конфликта. Протеривање имиграната, вештачки организована глад, распад држава и коначно, губитак утицаја Запада на муслиманском Истоку – такав ће бити први светски рат у ХХI веку.

Садашња 2011. година је посебна. Она је пуна врло важних догађаја, које засад перципирамо изоловано. Ипак, ти догађаји јесу карике јединственог ланца. Сви они заједно одређују ток људске историје, као минимум, за деценију унапред.

Прво, почео је дуготрајан период снижавања животног стандарда на Западу, што ствара услове за истискивање имиграната. Доскора прилив радне снаге сматрао се корисним за подржавање економског раста. Али 2011. године Запад, а нарочито САД, коначно су се одрекли илузије да се бесконачно живи на зајам. Сада земљама Запада предстоји дуг период политике смањивања плата до нивоа који ће обезбедити конкурентност западне привреде. Сиромаха, спремних да раде за багателу, биће све више и у староседелачком становништву.

„Арапско пролеће“ постало је почетак кризе великих размера државне организације западног типа, која се и иначе није одомаћила на муслиманском Истоку.

Као резултат, десетине милиона муслимана, који пребивају на Западу, наћи ће се пред тешким избором – или да отпутују у сиромашну и нестабилну отаџбину, где их не очекују, или да пођу под жрвањ убрзане асимилације.

Друго, дошло је до наглог погоршања ситуације у земљама исламског света. Цене прехрамбених производа већ су порасле до историјског максимума и несумњиво је да ће брзо расти. Пораст цена намирница највише осећају муслиманске земље, пошто је демографска експлозија увећала бројност становништва неколико пута при одсуству реалног прогреса у развоју пољопривреде. Милиони људи могу да страдају или од глади или услед ратова које је испровоцирала криза.

И треће, „арапско пролеће“ постало је почетак кризе великих размера државне организације западног типа, која се и иначе није одомаћила на муслиманском Истоку. Данас се државност, лишена легитимитета у очима становништва, уништава. Није важно да ли Запад подржава лидера исламске земље као у Египту или га лови као Либији – свуда становништво ускраћује легитимитет и подршку држави. На фону делегитимизације државе свуда расте популарност и снага исламиста.

Поље битке – Европа

Запад значајно губи у конкурентској борби са земљама Азије, пре свега, Кином и Индијом, што означава неизбежност нивелације нивоа – његов раст у Азији и снижење у Европи и САД. Европљани за такве промене нису морално спремни – у потрошачком друштву материјална добра јесу све ради чега живи човек. У Европи 2011. године, на започето свеопште осиромашивање, становништво је већ одреаговало масовним протестима – у Грчкој, Шпанији, Италији...

Слом колонијалног система праћен је у земљама исламског света формирањем националне државе, која је градила нову националну економију.

У политичком смислу, почело је трагање за „прекобројнима“, за онима које је могуће одбацити као непотребне. Одвија се оштар заокрет удесно у расположењу друштва, као што се региструје и раст национализма и екстремизма. У Европи пребива преко двадесет милиона муслимана. Пре двадесет година, на фону економског раста, ти су имигранти били потребни Западу да би радили неквалификоване и слабо плаћене послове. Данас у Европи, они све чешће сусрећу мрке погледе.

Само у Немачкој пребива скоро четири милиона муслимана. И чак су умерени политичари већ изјавили – мултикултурно друштво у Немачкој није се створило. Са Ангелом Меркел, сасвим је сагласан норвешки терориста Брејвик.

Глад као оружје

Данас је присутна системска криза целокупне западне цивилизације. И као обично, криза, у првом реду, дотиче периферију Запада, која је и била муслимански Исток.

У ХХ веку западна цивилизација пружила је свету релативно јефтине животне намирнице, што је изазвало демографску експлозију. Популација исламских земаља од педесетих година увећала се скоро четири пута, уз далеко скромнији раст на том истом Западу.

Али, могућности Истока да опскрби сву ту масу становништва животним намирницама веома су скромне. Непромишљена оријентација ка учешћу у међународној трговини довела је до тога да прехрамбену безбедност у исламском свету има тек врло мало земаља.

И без тога, у свету, око милијарду људи се недовољно храни. Као резултат, током продубљавања светске кризе, још стотине милиона људи могу да пострадају од глади. Кризе су увек скупо коштале најсиромашније. По подацима УН, за време економске кризе седамдесетих година, у свету је умрло приближно пет милиона људи.

Данас су цене намирница поново рекордне. Свет стоји на прагу прехрамбеног колапса, упозорава ФАО – Организација за исхрану и пољопривреду УН. Раст цена животних намирница 2011. године постао је детонатор политичких потреса у Тунису, Египту, Јордану и Јемену. Због пораста цена, њихови житељи били су принуђени да, као минимум, удвоструче издатке за исхрану. Цена пшенице од 280 евра за тону нанела је удар светској стабилности. И данас она наставља да расте. У јануару 2011. године, индекс цена хране ФАО-а био је једнак 231 поену – то је највиши показатељ од момента стварања организације.

Један од узрока погоршавања ситуације са животним намирницама у свету јесте тај што САД и Европа у све већем обиму прерађују намирнице у биогориво. Сматра се да за производњу 50 литара биогорива треба утрошити 352 кг кукуруза, а то је исхрана једног човека из „Трећег света“ за скоро једну годину. Очекује се да ће се 2017. године само за америчке аутомобиле прерађивати у биогориво количина намирница довољна за исхрану више од милијарду људи.

Пре или касније, смањење улоге државе, мора довести до распада националне државе, и стварања на њеним руинама, читавог низа квазитворевина криминалног, клановског и другог типа.

Осим тога, намирнице поскупљују због раста цена нафте и гаса; због раста потрошње у Кини и Индији; због глобалне промене климе... За земље Персијског залива, које увозе 90% животних намирница, док има нафте и гаса, то није проблем. Али, за најсиромашније земље и густо насељене државе „Трећег света“ то означава перспективу масовне глади, болести, социјалне и политичке нестабилности. Данас, на пример, гладује равно половина Сомалијаца.

Без државе нема економије

Година 2011. почела је под знаком „арапског пролећа“ – серије револуција које су уздрмале ушанчене режиме. Тешко је рећи чиме ће се завршити то „пролеће“, али већ је данас јасно да је оно суштински ослабило ефикасност световне државе у свакој земљи коју је захватила револуција.

Слом колонијалног система праћен је у земљама исламског света формирањем националне државе, која је градила нову националну економију.

Данас ми посматрамо слабљење националних држава, смањење привлачности за масе, националне или социјалистичке идеје, под чијим су се знамењима стварале националне државе на територијима бивших колонија. Пре или касније, смањење улоге државе, мора довести до распада националне државе, и стварања на њеним руинама, читавог низа квазитворевина криминалног, клановског и другог типа.

Национална држава је основни иницијатор развоја економије у свету, и покретачка сила њеног прогреса. Сходно томе, слабост националне државе означиће и слабост економије. А распад националне државе означиће и крах националних економијâ већине држава исламског света.

С друге стране, национална држава у земљама Истока – продукт је, копија, западног уређења. И да би се ослободио од клањања Западу, исламски Исток мораће да уништи државу.

Дакле, три титанске промене преврнуће исламски свет: снижавање цене рада на Западу, које ће захтевати бегство милиона имиграната; раст цена животних намирница, који ће довести до глади на Истоку, и одумирање световне државе у исламском свету, које ће постати симбол истинске независности од Запада.

То ће бити прави светски рат, „рат цивилизација“ – са победама и многобројним жртвама, са тоталним супротстављањем антагонистичких система, са својим херојима и издајницима... Победник ће, као и обично, писати историју. Ми пак данас стојимо на рубу великих промена.

Извор: http://www.apn.ru/publications/article24679.htm

Превео са руског: Небојша Вуковић

Донирајте НСПМ

2011 – прва година рата светова

понедељак, 29 август 2011 21:57
Fristajlo
Ima mnogo istine u ovome, i nije nemoguće da je ovo u glavnom- scenario koji je vrlo precizno opisao budućnost sveta u narednih par decenija.
Srbija ne mora propasti, ako se sabere i shvati gde joj nije, a gde jeste mesto u tom haosu koji sledi.
No, za to je potrebno rešiti se mnogih zabluda i ružnih navika, i vratiti se nekim osnovnim idejama nacije i pravde...
Препоручи коментар:
89
2
понедељак, 29 август 2011 22:00
Зоран Ђорђевић
Семјуел Хантингтон је у књизи "Сукоб цивилизација" истакао проблем који имају муслимани и који их спречава да се отворено сукобе са Западом. Немају централну админинистрацију, немају оно што имају католици - Ватикан. Зато се Запад и труди да то не дозволи.
Иначе, њихова дисциплина и оданост исламу би могли чуда да направе.
Препоручи коментар:
65
2
понедељак, 29 август 2011 22:01
Зоран
Не бих се ја баш кладио. Цела северна Африка такорећи гори, под доста јаком диригентском палицом Запада, као и Сирија.
Препоручи коментар:
44
0
понедељак, 29 август 2011 22:50
Зоран
" у потрошачком друштву материјална добра јесу све ради чега живи човек."

:))))
Препоручи коментар:
44
5
уторак, 30 август 2011 00:40
Slučajni prolaznik
" у потрошачком друштву материјална добра јесу све ради чега живи човек."

:))))


Nadam se da je ovo bio ironičan smeh...
Samo tuga je sto se to potrošačko društvo i nama nametnulo, tj. sto su nam ga nametnuli naši VELIKI prijatelji sa sve ujka Semom na čelu. Šta bi smo mi Srbi (i ostali građani koji žive u Republici Srbiji) radili bez 'Delta city'-a, 'Ušca' i sl.?!?! o_O
Lepo su mudri oci rekli: ''Duhovna kriza (a jedan od vidova je i svakako ovo 'kupoholičarsko' doba) je preteča svake druge krize''(i pre svega uzrok)
Paradoks je odakle poštenom narodu NOVCA da kupuje?! o_O
Препоручи коментар:
14
1
уторак, 30 август 2011 01:02
SrpskiFuturolog
Ovo je odličan tekst, s tim, da će na proleće 2012. početi sinhronizovane akcije u Evropi, Bliskom Istoku i Africi (severno od ekvatora) koje neće kontrolisati Vašington, Brisel i Tel Aviv. U drugoj polovini 2012. i Severna Amerika može očekivati žestoke potrese. A Srbija će se konačno osvestiti, kao i uvek, sa manjim kašnjenjem, ne pre jeseni 2012. Živi bili ...
Препоручи коментар:
24
0
уторак, 30 август 2011 06:48
Драган
Нема тај рат ко да води у муслиманском свету. Ал Каида је направљена од стране империје тако да се екстремисти ту купе ко муве. Остале паше и бегови су купљени и живе у декадентим богатствима. Неки од шеика су стварно аскете, али су сви под племенским законима све за њихове породице. На нивоу државе ништа, али у својим емиратима и забранима су неприкосновени. Никога не занима висока политика јер су купљени од империје која има свуда базе по блиском истоку. То се и мало зна, тако да иако би букнуо неки социјални немир, све би то било брзо готово, као последњи примери. Слушајући arab радио, чуо сам за много хуманитарних организација за које се мало зна. Управо преко њих се социјални немири и скупа храна абсорбују. Како би тумачили велику породицу арапа која купује за 7-8 деце два колица хране, пола од тога је увоз из Европе! Откуд паре? А сви морају да имају огромне 4x4 којe добијају на неке кредите који само они организују. Када пукну, а увек, оду код шеика и кукају за 100000 еврића.
Препоручи коментар:
14
1
уторак, 30 август 2011 08:15
Raspad države i stvaranje kvazitvorevina
U ovome smo motor i lider ne samo na Balkanu i jugoistočnoj Evropi već i u celom svetu.
Препоручи коментар:
13
0
уторак, 30 август 2011 10:28
Božidar Maslać
Čovek je dotakao suštinu. Na zapadu će nadnice brzo padati dok se ne izjednače sa azijskim. Ono što je bitno je kako će psihički da izdrže to ruiniranje standarda zapadnjaci. Sigurno je da će postati još lakši na obaraču.
Препоручи коментар:
19
0
уторак, 30 август 2011 10:41
Miloš Kikić
U potpunosti se slažem sa autorom. I sam sam nedavno, povodom događanja u Libiji, na jednom drugom sajtu izneo sličnu pretpostavku - da sa Zapada izazvana rušenja režima u Tunisu, Egiptu, Libiji sa sledećim ciljem Sirijom, a zatim itd. itd., treba posmatrati u svetlu početka sukoba civilizacija. Neki su me drugi komentatori zbog toga skoro ismejali.
Препоручи коментар:
13
0
уторак, 30 август 2011 12:06
СЕРБОН
Сада је време,у наредних 5-6 месеци,да се макне режим у Србији и да се успостави патриотска власт(рецимо подржати Двери Српске и сл организације)затим да се започне реконструкција привреде!Ми смо пољопривредна земља,и имамо могућност да и у највећој светској кризи одхранимо свој народ,уз добру организацију!
Али проблем је како би се Запад понашао у таквој једној кризи?!Вероватно би кренуо у пљачкашке ратове и ми би опет били на удару,због пољопривредних потенцијала!Значи војску треба јачати поготово у одбрамбене сврхе!Јер ко нам гарантује кад завлада несташица и глад у некој земљи Северне Европе,да неће кренути у освајачки рат!?А ми смо капија света,значи на путу смо!Значи морамо јачати војску и пољопривреду!А не би било лоше и направити јак савез са Русијом!

А у сваком случају упознат сам са дешавањима на Западу и ова анализа је веома тачна,све управо и иде у том правцу,ко што је изнето у тексту!
Препоручи коментар:
13
2
уторак, 30 август 2011 12:09
greska u datumu
2011 – prva godina rata svetova

11. septembar 2001. je označilo u stvari početak "rata svetova", mada pre bih to nazvao poslednjim pljačkaskim pohodom Zapada po svetu.

Generalna proba tog poslednjeg pohoda, koji će se bez ikakve sumnje završiti potpunim slomom Zapada, je bila NATO intervencija i slamanje Srbije 1999. godine (da ne ulazim sada u detalje te priče)
Препоручи коментар:
14
0
уторак, 30 август 2011 13:34
Aleksandar
Glupo je pozivati se na Hantingtona. Poznato je da se radi o "akademskom" agentu C.I.A. ciji je glavni posao sirenje dezinformacija i stvaranje ideologema koji ce omoguciti da se se psiholoskim (specijalnim) ratom omoguci lakse sirenje (americke) Imperije. Hantington, kao uostalom skoro svi zaposleni W. Wolson School of Government na Harvardu (a i na mnogo drugih slicnih mesta na univerzitetima sa istocne obale) se nije bavio nicim sto lici na nauku (iako politicke nauke i nisu nikakva nauka) vec cistom (uglavno za svog zivota, antisovjetskom) propagandom. Sada je anti-islamska propoganda u modi, a i mi Srbi smo osetili koliko bole budalstine koje se smisljaju na Harvardu i slicnim mestim. Setimo se samo pojmovno nakardnog nacina kako su prekrstili AGRESIJU na Jugoslaviju u "humanitarnu intervenciju" (a onda je covek koji je to izmislio, Majkl Volcer, dobio pocasni doktorat BU), ili jos gluplju sadasnju harvardsku pricu o Libiji, gde se eto stite civili bombama kojima ih ubija NATO R2
Препоручи коментар:
13
1
уторак, 30 август 2011 14:36
Микула
СЕРБОН,
Чини ми се да сам неки дан чуо да су Двери српске подржале одржавање Параде поноса. То ми је сасвим довољно да се дистанцирам од те тзв. православне и патриотске организације.
Препоручи коментар:
1
6
уторак, 30 август 2011 14:49
ЦДЈ
Из мога угла, у питању је чисти освајачки-империјалистички поход Америке, уз подршку тзв. ЕУ, чије чланице, све до једне, имају сатрапске владе, тј. оне које морају да слушају Америку, у противном завршавају као многи други који их не слушају. Ово што се сада дешава је све увертира у један окршај у коме ће тзв. Запад нестати. Не можемо говорити о правом сукобу све док се у тај сукоб не укључе Русија и Кина.
На "одлучујући" сукоб "западни савезници" ће бити присиљени, јер нема никакве шансе да економски опстану на садашњем нивоу, а већи економски пад ће довести до дезинтеграционих процеса и грађанских ратова у тим западним државама. Тога су оне свесне, те ће се одлучити на изазивање светског рата, па како буде, буде. Освајање Африке је припрема за будући рат, и то ради обезбеђења енергената, и евентуално, као што је то некад радила Римска империја, попуну легија које ће слати на фронтове. Све је већ виђено, само се ради о измени технологије којом се постижу стари циљеви.
Препоручи коментар:
1
0
уторак, 30 август 2011 15:45
Miloš Kikić
@ Aleksandar : Vi kažete da je sada anti-islamizam u modi. A sećate li se onog iz "Gorskog vijenca" -"francuskoga da ne bi brijega aravijsko more sve potopi." Na Zapadu smatraju sve više da aravijsko more ponovo preti da ih potopi, ovoga puta ne vojnom silom kao kada ga je francuski brijeg zaustavio, nego tim što je Zapad sve stariji i stariji(kao i Srbija uostalom), muslimanski svet sve mlađi i mlađi a već je inače preplavio Zapad imigracijom. Zato dolazi do sukoba civilizacija a ne iz mode.
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 30 август 2011 17:47
Nostradamus
To je to, pametnom dosta, citajte Dejan Lucic"ISLKAMSKA REPUBLIKA NEMACKA", sve opisano do u detalje..
Препоручи коментар:
0
0
уторак, 30 август 2011 20:02
Maroje
ovaj clanak sadrzi gomilu porpagandistickih floskula a vrlo malo faktickih vrijednosti. Kao prvo zaboravlja se da je sukob sa arapskim svijetom umjetno generiran sukob od strane zapada i trajace dok god ima svrhu, vecina muslimana nije militantno. Takodjer se zaboravlja da je oporavak Kine i Rusije omogucen zahvaljujuci zapadu u koji te zemlje izvoze. Pukne li zapad puknut ce i njihovo 'blagostanje'. Svijet je postao spojena posuda, kada netko kihne svi osjete.

Istina o buducnosti je puno prozaicnija. Kako kaze jedna knjiga proslo je vrijeme bahacenja bogatasa i rastrosnosti. Dolazi vrijeme stezanja kaisa po citavnom svijetu. To ce biti nova konstanta u svim zemljama iducih nekoliko decenija. Ako bogatima bude losije, malima kao mi bit ce jos losije. Ako bude bogatima jako lose, moguce je da ce posegnuti za nasim zemljama u potrazi za hranom, pitkom vodom i sl.

Najmanje sto treba je radovati se problemima neke od valikih grupacija ove planete, to moze biti samo na nasu stetu.
Препоручи коментар:
2
0
Нема коментара:

Постави коментар