Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 12. август 2011.

Б92: Ко је убио децу у Гораждевцу? | Хроника

Б92: Ко је убио децу у Гораждевцу? | Хроника


Хроника

Б92: Ко је убио децу у Гораждевцу?

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 12. август 2011.

Београд - У суботу 13. августа навршава се осам година од убиства двоје и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу на Косову. За тај злочин нико није одговарао.

Еулекс је крајем прошле године, услед недостатака доказа, затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од УНМИК-а.

Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12) убијени су из аутоматског оружја 13. августа 2003. године док су се купали на Бистрици. Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко су рањени.

Сутра, као и сваке године на тај дан, у цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу биће служен помен Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу.

Парастосу, који ће од 13.00 служити Владика Теодосије, присуствоваће и представница Министарства за Косово и Метохију - помоћница министра Слађана Радовић.

Нападачи на српску децу која су се купала на реци 500 метара од центра села, никада нису нађени, упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће "преврнути сваки комад земље како би нашао убице", а није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК.

УНМИК је после напада у Гораждевцу саопштио да је "непознат број људи из жбуња отворио ватру из 'калашњикова' на 50-ак деце и младих, већином Срба из гораждевачке енклаве".

Косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, међу којима и рањене жртве напада и претресла 100 кућа. Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и да су то рекли и Кфору.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је поводом осме годишњице убиства и рањавања српске деце у Гораждевцу, да та мисија увек може поново отворити истрагу уколио тужилац добије информације релевантне за расветљавање тог злочина.

"Еулекс је стално охрабривао грађане да доставе информације које би помогле у расветљавању околности у вези са тим страшним злочином. Тужилац је одлучио да затвори случај, јер полицијска истрага није довела до било каквих резултата и ниједан осумњичени није идентификован", казала је Гудељевићева.

Истражитељи Еулекса нису успели да дођу но до каквих сазнања о злочину почињеним пре осам година над српском децом у Гораждевцу.

"Наша полицијска истрага није успела да дође ни до каквих сазнања када је овај злочин у питању, тако да је наш тужилац почетком године одлучио да званично затвори истрагу", навела је Гудељевић.

Она је подсетила да је Еулекс случај Гораждевац наследио од УНМИК-а, са досијеом у "поприличном нереду" и да је стално позивао да се сви који имају било какве информације или доказе у вези са тим злочином јаве Еулексу.

(Б92)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар