Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 09. август 2011.

Милорад Додик: Република Српска брани изворни Дејтонски мировни споразум | Хроника

Милорад Додик: Република Српска брани изворни Дејтонски мировни споразум | Хроника

Хроника

Милорад Додик: Република Српска брани изворни Дејтонски мировни споразум

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 09. август 2011.

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је данас да Српска брани изворни Дејтонски мировни споразум у којем се наводи да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Додик је поновио да се заједничке институције морају формирати на бази консензуса и паритета, те да у том погледу не смије бити импровизације.

"Видљива су настојања да се промијени тај баланс, али РС неће пристати на тако нешто или на ситуацију као што је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ гдје је нелегално формирана власт", рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је евидентно да постоје проблеми око формирања Савјета министара БиХ.

"На дневном реду у наредном периоду требало би да буде сет питања у вези са евроатлантски интеграцијама. То се, прије свега, односи на попис становништва, државну имовину, закон о државној помоћи, као и пресуду Европског суда за људска права у случају `Сејдић Финци` против БиХ", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да је РС спремна да учествује у формирању власти на нивоу БиХ.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, поновио је да странке из РС траже четири министарска мјеста у Савјету министара, те да је приоритет Министарство иностраних послова БиХ.

Према његовим ријечима, политички представник Хрвата мора бити предсједавајући Савјета министара.

"Ако се договоримо о томе, може бити формиран Савјет министара", појаснио је Додик.

Говорећи о отварању представништва РС у Сарајеву, Додик је рекао да ће РС отворити то представништво због нерашчишћених односа са ФБиХ који се, између осталог, односе и на дуг за исплате пензија и дуг са рачуне Управе за индиректно опорезивање БиХ.

"Европски суд за људска права јасно је рекао да се пензије морају исплаћивати тамо гдје су зарађене", рекао је Додик и напоменуо да ФБиХ у том погледу врши опструкције.

Он је нагласио да је РС испунила све одлуке овог суда док ФБиХ није испунила одлуке за исплату пензија гдје се дугује око 600 милиона КМ, као ни одлуку о формирању комисије о страдању Срба у Сарајеву.

Додик је истакао да на подручју федералног Сарајева тренутно живи око 1,2 одсто Срба, те да то довољно говори о мултиетничности Сарајева.

Предсједник Републике Српске изјавио је и да је РС против реализације пројеката којима би се преносиле надлежности на ниво БиХ.

"Због тога смо против четири пројекта који се намећу и који би били финансирани из ИПА фондова, а ријеч је о пројектима у вези са бизнис регистром, подкомпонентом националног рачуна у оквиру пројекта статистике, те пројектима који се односе на пољопривреду, рурални развој и запошљавање", рекао је Додик новинарима.

Предсједник РС је истакао да ту спадају и пројекти подршке уставним промјенама у БиХ, јер РС није заинтересована за уставне промјене.

Он је као примјер навео одгађање реализације пројекта реконструкције тврђаве Каштел у Бањалуци, истичући да сви пројекти морају бити договорени на нивоу ентитета, јер само тако могу имати подршку Европске комисије.

Делегација ЕУ у БиХ јуче је саопштила да БиХ ризикује да изгуби 96 милиона евра помоћи јер власти још нису постигле договор о ИПА програму за 2011. годину.

Наведено је да је Процес програмирања активности које би биле реализоване из датих ЕУ фондова требало да буде окончан до 1. јула, али да укључени актери из БиХ до сада нису постигли споразум када је ријеч о пројектима који би се финансирали из ових ЕУ фондова.

Предвиђеним пројектима, између осталог, биле би оснажене службе правосуђа и јавне управе, помогнут развој средњих и малих предузећа, финансирана изградња путева (коридор Пет це), одржавање вода и управљање отпадним материјалом, те пружена помоћ образовању, социјалној инклузији и запошљавању грађана БиХ, истиче се у саопштењу.

Инструмент за претприступну помоћ (ИПА) намијењен је циљаном пружању помоћи земљама које су кандидати или потенцијални кандидати за чланство у ЕУ, у периоду од 2007. до 2013. године.

БиХ је од 2007. године до сада додијељено 295 милиона евра помоћи.

У периоду од 2007. до 2013. године, БиХ има право на помоћ од ЕУ у вриједности више од 660 милиона евра.

Милорад Додик оцијенио је и да је Српска политички и институционално стабилна, да неће бити промјена унутар Владе и да на макроекономском плану наставља раст бруто друштвеног производа.

"Рад Владе, Народне скупштине и свих других институција Српске одвијаће се у оквиру Устава и закона и нема видљивих тенденција погоршања односа у оквиру институција", рекао је Додик данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је поновио да неће бити никаквих промјена унутар Владе Српске, наводећи да су то чисте спекулације које су се у посљедње вријеме појавиле у неким медијима.

"Влада и Народна скупштина Српске, без обзира на вријеме годишњих одмора, настављају да обављају редовне задатке и припремају се за јесењу рунду питања која ће бити стављена на њихов дневни ред и рјешавана", истакао је предсједник Републике.

Додик је рекао да чињенице потпуно демантују негативне оцјене о слабом стању у Српској, које долазе најчешће из Федерације БиХ.

"У Федерацији БиХ видимо потпуни хаос, блокиране улице и пјешачке походе. За разлику од тога у Српској, поред чињенице да постоје проблеми, не постоје такви социјални притисци и активности", нагласио је Додик.

Он је рекао да Република Српска на макроекономском плану наставља са растом бруто друштвеног производа, који је у 2010. години био на стопи од 0,8 одсто, док је у првом кварталу 2011. године евидентно повећање стопе бруто друштвеног производа за 1,6 одсто у односу на исти квартал лани.

(Срна)

[ Почетна страна ]Милорад Додик: Република Српска брани изворни Дејтонски мировни споразум

уторак, 09 август 2011 18:09
Мики
Додика за председника РС
Препоручи коментар:
1
2
уторак, 09 август 2011 18:14
Petar
1.Neka Dodika navede koja je institucija i gdje objavila statisticke podatke o industrijskoj proizvodnji i kada.
2. Kaze da podrzava izvorni Dejton, po kome je BiH sastavljenja od 2 ENTITETA I 3 KONSTITUTIVNA NARODA. Kako onda tumaciti njegovu podrsku trecem/ hrvatskom/entitetu? Da li je i to podrska izvornom Dejtonu?
Препоручи коментар:
0
5
уторак, 09 август 2011 18:34
Cejen
Mico, samo izvorno, ali da ne bude ono, "od izvora dva putica, vode na dve strane".
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 09 август 2011 18:36
Милутин
Пошто су Срби констутивни народ , треба да се брани изворни Дејтонски споразум који је подписао Слободан Милошевић(а подржао и патријарх Павле), и по том споразуму Република Српска има адекватна овлашћења која треба да спроводи а не спроводи до краја.
И Република Србија да продуби односе са Републиком Српском, јер Дејтонски споразум нам даје одличне основе за сарадњу,...а касније ће кад-тад доћи до присаједњења Р. Српске Србији!

И да Додик више не коментарише стање на КиМ у дефетистичком стилу, то је јако безобразно. Шиптари су у Србији национална мањина, а КиМ је Србије, и нема нико права да мења Устав Србије, као што нико не треба да мења Дејтонски споразум на штету Срба!
Препоручи коментар:
3
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар