Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 12. август 2011.

Расим Љајић: Хашки услов био само параван за Косово | Хроника

Расим Љајић: Хашки услов био само параван за Косово | Хроника


Хроника

Расим Љајић: Хашки услов био само параван за Косово

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 12. август 2011.

Већ сада је сасвим очигледно да ће предстојећа кампања бити оштра и врло прљава и да ће се, нажалост, у великој мери водити и међу странкама које сада чине владајућу коалицију. Страхујем да ће партије на власти највећи део енергије трошити на међусобна сукобљавања, уместо да је усмере према опозицији. Због тога су, каже министар рада и социјалне политике и лидер СДПС Расим Љајић, реакције на његов предлог да странке власти направе договор о међусобном ненападању у кампањи и да на изборе иду у три колоне, биле као да је ”ударио у осиње гнездо”:

- А три колоне су већ фактичко стање у владајућој коалицији, очигледно је да ће СПС ићи са својом листом, УРС са својом, а да ће ДС такође окупити део странака. Мислим да су критике које су уследиле имале за циљ да дискредитују мене лично, а не саму идеју. То је још један знак да је већ почела битка за гласове, што неће донети ништа добро ниједној од странака, ни коалицији као целини.

* Коме ће ваше размирице ићи наруку?

- Очигледно напредњацима. Они ће имати идеалан маневарски простор да ликују и доливају уље на ватру у нашим међусобним оптужбама. И даље тврдим да је некоректно да седимо у истој влади и размењујемо оштре полемике, јер се мање-више боримо за слично бирачко тело.

* Очекујете ли да се сукоб води не само око преотимања гласова, него и око циљева - да ли је то Европа, Косово, борба против кризе...

- Не очекујем сукобљавање око кључних политичких тема, већ приземне свађе у борби за гласове.

* У којој колони видите себе?

- Преговараћемо са свима који нас позову, обавићемо круг разговора и са синдикатима, који су већ најавили да би могли да се политички ангажују, и тек након тога донећемо одлуку.

* Већ су вас сврстали уз лидера УРС Млађана Динкића...

- Највише бих волео да на изборе идемо сами. Ипак, реалан сам човек, ми смо млада странка, сувише је ризично. Али, сасвим сигурно нећемо по сваку цену улазити у неке аранжмане, још мање смо заинтересовани да по сваку цену будемо део власти.

* Страхујете ли да би влада ДС и напредњака била ”смртна пресуда” за све мање странке?

- Ја ту владу не искључујем.

* Да ли то значи да међу њима већ постоје контакти и преговори, а да ви то знате?

- До те владе може доћи ако то буде једини начин да се математички обезбеди стабилна већина. По мом мишљењу је горе решење имати тесну већину у парламенту, од 127 посланика, него владу коју ће чинити ДС и СНС. Наравно, то би била влада из чисте нужности, да се не би ишло на нове изборе. И ДС и СНС ће, сасвим сигурно, тежити да дођу до стабилне већине, без учешћа друге странке.

* Хоће ли избори бити, како кажу у ДС, на пролеће и да ли ће се гласати за све нивое власти?

- О датуму још није било разговора у коалицији. Најреалније је да буду у првој половини априла, и то избори на свим нивоима.

* Завршили смо сарадњу са Хагом, а скоро да није било поштене похвале из Европе...

- Нажалост, обистиниле су се моје слутње да је хашки услов био само параван за Косово. То је било евидентно дан после изручења Караџића 2008, када се на састанку Савета министара ЕУ у Бриселу готово нису ни осврнули на то. Када смо изручили Младића, одмах су тражили Хаџића... То је својеврсна хипокризија коју Европа демонстрира према нама. Косово сада избија као главни услов, и то грађанима морамо отворено рећи.

* Јесмо ли већ пред избором Косово или Европа?

- ЕУ инсистира на решавању косовског питања, али то у овом тренутку није формулисано као избор између КиМ и чланства у Унији.

* Али, да ли ће тај услов бити тако тврдо постављен у каснијим фазама интеграција?

- Искрено, грађанима не бих смео да гарантујем да неће!

* Има ли Влада стратегију уколико не добијемо статус кандидата и датум за почетак преговора?

- Чак и да нисмо ухапсили Хаџића, због изручења Младића добили бисмо статус кандидата. Али, датум је још неизвестан, јер ЕУ очекује конкретан напредак у преговорима Београда и Приштине. Боримо се да га добијемо, али лопта, нажалост, није у нашем дворишту.

* Јесте ли задовољни како је Влада до сада реаговала на кризу на северу Косова?

- Лако је сад тражити слабе тачке и критиковати одлуке које се доносе. Налазимо се у веома тешкој ситуацији, гасећи пожаре наслеђеног проблема.

* Да ли је решење у подели Косова или је већ сада на делу интеграција севера са територијом коју контролишу приштинске власти?

- Милошевић је био последњи српски политичар који је могао да диктира решавање косовског проблема, јер је имао фактичку власт и на КиМ. Тад је пропуштена велика шанса за многе солуције које су повољније од ове коју имамо сада. Да је тада неко Албанцима понудио поделу, верујем да би се већина изјаснила за то. Сад имамо нове околности и помињање поделе је потпуно контрапродуктивно.

* Нисмо више у позицији да бирамо?

- Ми не треба јавно да говоримо о било ком коначном решењу, јер су наше позиције слабе, па се чак и најбоље идеје у старту осујећују. Треба да наставимо преговоре са ЕУ, да учинимо све да побољшамо квалитет живота људи на КиМ, да их задржимо тамо, јер само захваљујући њима смо и у позицији да преговарамо. Не помаже да се бусамо у прса, организујемо митинге, из Београда шаљемо вербалну подршку. Стално морамо да имамо дијалог са људима који живе на Косову.

* Може ли се догодити да изборни резултат буде прави шок за власт?

- Морамо да урадимо све што можемо, не размишљајући како ће се определити бирачи. Шта ће било коме добар изборни резултат и власт, ако нас запљусне још жешћи талас кризе, стану ЕУ интеграције, ситуација на Косову се закомпликује. Искрено, не дај боже никоме да у тој ситуацији буде на власти.

* Значи ли то да се последњим насиљем на Косову заправо намерно везују руке Београду - да буде приморан да прекине дијалог, а затим да буде оптужен да кочи тај процес?

- Наши грађани имају пуно право да буду незадовољни понашањем ЕУ, због двоструких стандарда, често неправедне политике која је вођена према Србији. Али, сада морамо да делујемо крајње рационално, хладне главе да приступимо читавом процесу. Морамо да кажемо да ЕУ остаје наш спољнополитички приоритет и да ту нема дилеме. Не би било паметно да се конфронтирамо са Европом. Ипак, постоје и неке црвене линије испод којих не можемо да идемо.

* Остајете ли при одлуци да не будете министар у следећој влади?

- Да. И Србији и Влади потребни су и нови људи и нова енергија.

Разговарала: Данијела Милинковић

(Вечерње новости)

Донирајте НСПМ


Расим Љајић: Хашки услов био само параван за Косово

петак, 12 август 2011 00:36
AAA
Ако то нисте видели или сте на то жмурили, онда би било очекивано да нам се склоните са очију! П.С. Што пре!
Препоручи коментар:
3
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар