Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 30. август 2011.

ЖЕЉКО ЦВИЈАНОВИЋ: ПОСТТАДИЋЕВСКА ЕРА ЈЕ ПОЧЕЛА

ЖЕЉКО ЦВИЈАНОВИЋ: ПОСТТАДИЋЕВСКА ЕРА ЈЕ ПОЧЕЛА

ЖЕЉКО ЦВИЈАНОВИЋ: ПОСТТАДИЋЕВСКА ЕРА ЈЕ ПОЧЕЛА

kol26081aОнај коме Тадићева владавина данас не показује пут - томе је због себе самог боље да не сања власт, јер тај не зна да сања своју историјску смрт

zeljko_cvijanovic_kolumnaНека мало застану сви који се питају хоће ли Борис Тадић, човек који нас је уверио да може и на струју и на батерије, радикално променити своју политику. Хоће ли постати Обилић, сад кад му нису дали ни толико да буде Бранковић? Полако, промена политке, макар и она најпокваренија, рачуна са некаквом могућности избора. А то се код Бориса од уторка завршава на јутарњем одабиру кравате, и зато не видим ничег злобног у подсећању да данас чак и Гадафи има више избора од њега. Јер Гаджа бар није остао без могућности да умре као јунак.

Отуда се Борисова европска политика за све паре данас може поредити са, рецимо, његовим скоком на главу са 20. спрата, изведеним уз уверење да ће, док лети, његови добронамерни бриселски пријатељи на плочник поставити ваздушни душек. Уосталом, обећали су му, само нека он скаче. Негде на десетом спрату видео је да душека нема, али исијавао је оптимизмом и надом да ће га бити јер, да се не лажемо, шта је човеку који слободно пада кроз ваздух остало осим те добре вере. После Меркелове Борис је већ на другом спрату, душека нема, нити има времена да буде постављен. И шта сад? Ако може да закочи између другог и првог спрата, онда може и да промени политку. Зашто не? А опет, судећи према његовим реакцијама, како сад није спортски осустати од Европе, него је баш спортски залепити се онако за бетон, Борисова највећа дилема у остатку мандата биће већ поменута јутарња кравата. Јер није он изабрао своју политику, већ је она, а да није ни знао, изабрала њега.

Али није то само пораз његове европске политике. Јер тај пораз се не мери тиме што му је, као што сам мисли, Меркелова рекла да кандидатуру неће добити ове зиме. Он се мери на већој ваги тиме што му је за исту ту кандидатуру дала услов (Север Косова), за који и она, и он, и сви ми који то гледамо знамо да он не може да га испуни, чак и кад би се усудио. И зато то није пораз само Борисове европске политке - то је пораз сваке будуће политике која слепо верује у ЕУ, која се наивно нада како ће Србија постати подношљива земља одатле, а не из себе саме. И зато ће се величина Борисовог пораза мерити и величином победе свих оних, и овде и напољу, којима је Европа била алиби да Србију згазе.

А отуда многи превиђају колики је то пораз и Бориосове косовске политке. Јер био је потребан само један дан па да он који је, коликогод испразно, говорио да никад али никад неће признати Косово, сада почне да говори како он никад, али никад неће напустити свој народ у три и по општине косметског Севера.

КРАЈ ЛИДЕРА РЕГИОНА Био је, наравно, потребан само дан па да се у парампарчад саспе и његова регионална политика, на коју је негде био најпоноснији. Само што је Мекелова отишла, Јадранка Косор је са својим привредницима тријумфално сишла у Приштину да би заузела српско место у косовском увозу подсећајући Тачија на заједничке јуначке подвиге против Срба. И, наравно, не би она то учинила да јој се није могло. Три пута би размислила да ли да иде тамо и још бар три шта да изјави, само да су српско-хрватски односи били уређени на бази ма каквог реципроцитета, а који би у овом случају подразумевао да је тим сеирењем у Приштини Косорова направила невиђену штету хрватским привредницима у Србији. Наравно, ништа од те штете за Хрвате неће се догодити, Србија ће за рачун својих грађана наставити да скида са Хрватске све оне стигме које је коче на путу у ЕУ, Борис ће наставити да буде дежурни регионални наивко, који ни један јебени мост у Београду не може да отвори а да га не помене као свој допринос народима региона. Једнако, не би стиснуо ни Мило Ђукановић, човек из земље која има мањи платни промет од општине Нови Београд, да одмах после овог слома са Меркеловом каже како Борис у суштини никада није признао Црну Гору. И тако је наш лидер региона, искрени дечак који је вежбао реципроцитет са Ивом Јосиповићем - тако што је од Иве примио књигу о српским злочинима у Вуковару а дао му књигу о југоносталгији - и тако је дакле он од највеће фаце од Вардара па до Триглава за само један дан постао архетипски Србин, а то ће рећи Милошевић главом.

И на овом месту, пре него што се помене слом политке на унутрашњем плану, Бориса Тадића ваља оставити историји као једину познату у опако компликованој српској једначини. Међу свима нама, само је његова судбина извесна и њоме се бавити више није изазов. Он више не може да уради ништа, осим да вечерас изађе на телевизију и каже да је све било погрешно и да подноси оставку и расписује опште изборе. Мада, наравно, не може ни толико јер би му тада скинули главу сви ови који га, Амери би рекли, охрабрују да у последњим месецима мандата своје владе уради све оно што му предстоји.

ЧЕМУ НАС БОРИС МОЖЕ НАУЧИТИ Јер у противном, а противно се већ догађа, неће у наредним месецима бити дестабилизован само Борис, биће дестабилизована Србија, у којој ће сви процеси разбијања бити убрзани и доведени до усијања. Нису се случајно први јавили Косорова и Мило, који за своју дугу и успешну каријеру не треба да захвали томе што је Црногорцима дат од Бога, већ зато што је већ 15 година једини успевао да, кад год је то требало, Србију дестабилизује и слуди. Већ наредних дана биће подигнуте невладине организације, медијска пета колона, курсисти из странака обучавани да, кад год је Србији тешко, тачно знају шта да ураде да јој буде још теже, затим добровољци из опозиције, уверени да странци који раде против Србије нису тако рђави ако раде и против Бориса. Речју, дићи ће се сви, и у тој какофонији тачно ће се још једном видети ко је ко, ко је с ким и ко је какав, и видеће се колико је међу нама мало оних који су довољно спремни да заступају Србију, и видеће се колико је и међу таквима који су спремни мало интелигентних да се не упале и не поведу, већ да раде управо оно што једино мора да се ради.

Посттадићевско време је почело, и у њему, осим што ћемо моћи да нахранимо своје страсти гледајући његов пад, неће бити баш ничег лепог. Зато је време да они који су преостали непросејани кроз сито тадићевске епохе изађу пред грађане и објасне им шта су све изазови највеће српске кризе после бомбардовања из 1999. године. Да они који су свих ових година сањали себе у Борисовој улози и завидили му не разумевајући у својој страсти дубину његовог пада и величину његовог пораза - да разумеју да Борис са собом односи много више од себе, па и један модел владавине заједно са губитничким геополитичким курсом земље. Да они који су од самог почетка видели куда све ово води савладају сопствено гађење и закораче у политички живот земље, макар и даље били уверени да је реч о утопији.

Неопходно је да сви они којима то дужност налаже - и странке и сви они који разумеју шта се догађа - већ сутра седну за сто на коме ће се договарати о будућој Србији. Јер Тадићев пад не сме нас заварати како ћемо, чим се он коначно уруши, сести на његово место и наставити да водимо политику. Ако је јуче Србији требао фронт свих снага које би рушиле његову катастрофалну власт, данас јој треба фронт који ће спасити државу, њене основне функције и њене минималне интересе. А, ако неко од нас још верује да ће сви они странци који данас индукују Борисов пад бити његови пријатељи самим тим што Бориса руше, позивам га на мало емпатије према овом данашњем Борису. Не зато да би га заволео, не зато да би имао разумевања за њега, већ зато да би видео шта га чека ако макар на тренутак помисли да није овде због Србије, него због оних који је данас кидају.


( 133 ocena )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 188 komentara

 • Prema Tadicu nesme da bude milosti.

  Samo zbog toga sto je proturio sramnu rezoluciju o Srebrenici u skupstini sa svojih 126 ljudskih patuljaka, bez da istog dana donese i rezoluciju o Srbskim zrtvama iz tog kraja zasluzio je da bude obesen ko Musolini kad mu je isteklo vreme.
  Tadicu, vaski od coveka, je isteklo vreme, zato treba i da ga stigne zasluzena kazna.

  Srbija ce dugo da se oporavlja od zla nanesenog zadnjih 10 godina.


  Za razliku od Srbije koju je unisito kroz svoje ministrovanje i sadasnju vladavinu,
  ustasama je sirom otvorio vrata "europi", a Srbski narod proteran iz NDH-zije jos jednom proterao i oduzeo im nadu za povratak imovine i ljudskihn prava.

  Neverovatno !!!


  Da nije istinito bilo bi smesno.
 • Nikada u istoriji, Srbi i srpska drzava nisu bili bolesniji od ove zutice,
  ali ne zbog bt-a i njegove kamarile, vec zbog 30-40% biraca koji su
  glasali za njih, i opet ce!!!
 • Изненађује ме да овако нешто можете да кажете, али заиста. Поред тога упорно избегавате да кажете шта је све претходило овом времену чију матрицу мишљења следи Тадић свер време. Можда је мањи кривац, а неоспорно јесте крив за данашње стање Србије, од идеолошки блиских људи који су му претходили. Драшко, једном сам написао на овом сајту да је главни и основни кривац за пропаст Србије и Срба та наопака матрица мишљења која је израсла из једног специфичног миљеа насталог прилично бизарном симбиозом између Брозових комуниста и Брозових дисидената. Тадић је само продукт те наопаке матрице мишљења и ништа више. Криваца има много. Боље се запитајте колики сте и сами кривац. Придајете Тадићу превелики значај пријатељу. Није он човек од тог формата.
  И зашто би то Срби данас поступили у супрот речи Марка Миљанова да је јунаштво бранити себе од другијех, а чојстово бранити друге од себе или у супрот ономе што је говорио српски патријарх Павле.
 • Mozda ne poznajete moj minuli rad.

  Krivi su od onog ugovara sa ustasama sto ga je u ime KPJ podpisao Mosa Pijade, a u ime ustasa Mile Budak.

  Tadic treba da visi.
  To ce da mu bude najmanja kazna.
  Ja bi ga nabio na kolac i postavio na najvisi svetionik u Jadranu da mu se ostvari zivotna zelja.

  Toliko o Tadicu.

  Pozdrav.

  Inace pratim vase komentare odkako ste se pojavili.

  Dobrodosli.
 • Не кажем ја ово због Тадића него због народа коме припадамо. Огорчен човек па и народ не може напред. то је просто тако.....
  Пратим ја шта Ви пишете ...... али просто морате понављат , понављат и понављат људи не читају или читају мало.... и површно....
  Ја само ову матрицу до сада поновио безборј пута и мени је мука од ње, али просто ја верујем у то и мислим да сам у праву ....... људи морају знати да са тим злом нисмо раскрстили ни после толико година. Још њих бато у алеју заслужних грађана сахрањују....... још, а са Дражом се шпрдају , те нашли чауре те нашли пасје кости...... да га макар мученика оставе на миру па колико год грешан био...... ето видиш то је та банда ....... али вешала и остало све до закучастог ножа за клање срба треба оставити њима, све дође на своје.......
 • Razumem ja sve sto ti pises Mihajlo.

  Tesko je je uveriti coveka koji je gledao zmiju u oci.

  +
  Ratni drug mog pokojnog strica je meni i svom sinu /njegov sin je moj drug od detinjstva/,
  stalno govorio....'vas dvojica, ako dodje do nekog novog rata sa ustasama, nikako da ucestvujete, ja sam osvetio sve, i tvoje striceve i moje drugove, ja sam naplatio ustasama za vas i za vase sinove..."

  Tada se njegov sin njemu smejao, govorio, ajde stari ti si lud.

  Ja sam samo zamisljeno gledao u njega.

  Kad je doslo do rata, njegov sin je otisao u inostranstvo, da ne ucestvuje,
  a ja se povratio iz inostranstva da ucestvujem.

  Meni nije tesko da uprljam ruke kad se cisti djubre.
 • Vi bradonje ne mozete, a da ne falsifikujete istoriju, cak i kad je sudbina zemlje u pitanju.
 • А ви комунисти сте познати по истинољубивости!! Ево, ових дана ваш се љубљени Вођа повлачи по новинама као обичан убица што и јесте. Бараба, уосталом, као и све комуњаре.
 • I bradonje i komunisti su fenomenalno glupi, nama treba sloboda za Srbiju, a ne pozivanje na gradjanski rat izmedju cetnika i partizana, na taj teren upravo zele da nas gurnu oni koji nam zele zlo, da se mrzimo medju sobom.
 • Постоје, према старој комуњарској причи, три типа браде: "Звања, знања и срања."

  Прва је за попове, друга за професоре, а трећа за "брадоње".

  Пошто ми је прадеда пао на Кајмакчалану као "брадоња", а немам школе за прве две титуле, остајем онај "брадоња" који је - срање.

  И немам никакав проблем са тиме, сем да оправдам или оповргнем наметнуту "титулу".

  Поздрав!
 • Zamolio bi vas da prokomentarisete moj avatar,
  ako niste u stanju, onda nema potrebe da ja komentarisem vas komentar.

  Pozdrav.
 • Ako odes na sajt www.mycity-military.com odeljak vojna istorija, tema JuVO i NOVJ nacices detaljan prikaz tog teksta, gde je prvi put objavljen i zasto je falsifikat.
  Naprimer stampan je omiljenim ustaskim pismom cirilicom.
  Mosa Pijade robija tada u Sremskoj Mitrovici, a Mile Budak emigrant u Italiji i jos gomilu dokaza zasto je falsifikat.
 • Znaci nije ti poznat bradonja sa mog avatara?


  PS. Ja imam direktna saznanja kroz sudbinu moje porodice, sa materine i oceve strane.
  Na ta saznanja se najvise oslanjam i donosim svoje sudove i stavove.
  U toku mog dosadasnjeg zivota bio sam direktni svedok nekih vaznih dogadjaja.
  Iz tih iskustava formiram svoje misljenje, stavove i dela.

  +
  http://i278.photobucket.com/al...
  +
 • I pored poštovovanja prema patnji Vaše porodice ratnički mentalitet ovoj naciji ništa nije doneo. Dosta je bilo mržnje i krvi, možda je vreme da okrenemo novi list. Al ima tu jedan problem - za to treba promeniti svest, a to je najteže.
 • У мало не заборавих у бољем Вас нашао и здрављу и расположењу. Даће Бог биће добро...
 • Eto ja sam kriv,...i želim da budem još krivlji.
 • нека виси џокер
 • Драшко, лабуђе бијели, грмиш гневом праведника, инспирисан трилиогијом'' Господар прстенова'' у којој мали људи-патуљци спашавају свет, као пророк предсказујеш и најављујеш потоп, разобличаваш превару, издајство библијских размера и изгубљену шансу; све би било уверљиво да није написано у латиничном фонту.
 • Bas sam uzivo citajuci vas post.

  Svako dobro.
 • Искрено, без везе је, као и Ваш, здраво били и све најбоље!
 • Kusovac, ti Tadića mrziš na privatnoj osnovi, i to isto koliko i Srbiju i Srbe. Eklavica te nije sakrila.
 • Zdravo Ilija,

  Zao mi je sto zivis u zabludi.
  Da, ja sam odrastao uz Srbsku ijekavicu, da li je to zlocin?

  I sad, ko je taj Kusovac?
 • Srbija treba prekinuti bilo kakve privredne odnose sa Hrvatskom i zabraniti uvoz njihovih proizvoda sve dok Hrvatska ne povuče priznanje tzv. države Kosovo.
 • Pa cekajte prijatelji malo na osnovu cega vi proglasavate nekoga koga vi niste ni postavili da je gotov.On ce biti gotov tek kad oni kazu da je gotov.Mi smo gotovi sunce vam jebem .Zar zaista mislite da neki izbori danas u svijetu nesto znace.Vi izadjete i glasate i onda englezi kazu nema problema!?Niste razmisljali mozda o tome da vam dodje nato i kaze samo je boris t. dobar, ako neko ima nesto protiv moze da izgubi glavu.Imamo li mi rezervnu varijantu ako to ne bude islo tako demokratski kako vi mislite.Znam ja nas nekako da ovoga skinemo i onda opet na more i na Kopaonik kao da se ne radi o nasoj zemlji.Dok god ne budete spremni za pravu borbu i na zrtve nikada vas nece shvatiti ozbiljno.
 • "Znam ja nas nekako da ovoga skinemo i onda opet na more i na Kopaonik kao da se ne radi o nasoj zemlji"

  Ово је нешто што и мене брине, нешто што ме спречава да се одушевим текстом и коментарима. Основна нит која се провлачи кроз текст и коментаре је да су Срби коначно схватили куда нас води овај (али и сви остали) пут без алтернативе, да им је доста професионалних и оних других продаваца магле и да је коначно дошло време да се договоримо о томе каква политика нам треба у будућности и ко су људи које треба довести на власт да је материјализују.
  Лично бих волео да је тако, али знајући с ким имамо посла нисам убеђен да ће то ићи тако једноставно...
  Притом не мислим на Бората Тадића и његову банду, већ на нас остале; пропадаћемо докле год имамо и теоретску шансу за пропадање. Погледајмо коментаре на овај и неке друге текстове овде: Уместо да дајемо предлоге "шта и како даље", ми правимо анализе и психолошке профиле појединаца неби ли саговорнике убедили да ОНИ НИКАКО НЕ МОГУ ДА ЗАМЕНЕ ТАДИЋА. Притом је реткост (један коментар мислим) да је неко "убо" суштину:

  Не треба Србији никакав вођа већ промена свести у којој све зависи од вође. Наравно, не мислим да ће Србију спасти неко ново "Председништво" или било какво колективно руковођење, већ указујем на чињеницу да је велика количина моћи концентрисана у рукама појединаца без било какве одговорности према бази која их је извикала за вође, о одговорности према институцијама и страху од руке правде - оно штонас је потопили и држи нас опасно близу дна. "Држава - то сам ја" - Жути и коалиција говоре у глас.
  Да није тако, не би Бојан Пајтић смео да се набацује сарадницима са: "Натакнем вас све на .....", нити би директор Клиничког центра Србије (према сопственим речима на РТС) из своје канцеларије избацивао представнике ресорног министарства, јер му се није допало оно што су му саопштили...
  Овакво понашање је могуће јер је утицај на токове моћи и новца у Србији прецизно подељен између "јаких" појединаца који један другог "држе за јаја" и где свако од сваког "цвика".

  Имамо ли ми, који схватамо проблем јасан став о томе шта треба радити да се овакво стање превазиђе?
  Лично мислим да још увек немамо, нисмо још дотакли дно; још увек много људи мисли да би се нешто поправило само када бисмо умели да препознамо правог вођу, дигли револуцију, срушили Тадића и тог новог поставили на његово место...Они који се позивају на пример Карађорђа и Милоша не узимају у обзир историјски контекст и време у коме су поменути владали; Карађорђе је без било каквог зазора могао да веша по Београдском пашалуку, просто - када су га извикивали за Вожда, он им је рекао како намерава да их води... Они су пристали, и ето им га.
  Милош, само пар година касније - већ није могао да убије главног политичког противника кад му је засметао, већ је морао да организује заверу и ангажује инсајдера; иако је јасно ко је из "кумоубиства" имао корист, Милош никад није признао да је он наредио злочин.
  Када би данас неко покушао да Србијом влада на Карађорђев начин, брзо би завршио у Хагу или у "Лази"... Првенствено зато што СВАКО КО ЖЕЛИ ДА ВЛАДА СРБИЈОМ МОРА ДА УВАЖАВА ИНТЕРЕСЕ ЦЕНТАРА МОЋИ који непослушног најлакше уклањају импутирајући му кршење људских права и права мањина, нехумано поступање, злоупотребу власти... Друго, Срби из Београдског пашалука су под влашћу дахија дотакли дно, а ми још нисмо. Дављеник (који још није изгубио свест) када дотакне дно, још има шансу да се са дна одрази и вине према површини и спасоносној дози кисеоника... Ми се још увек копрцамо и поспешујемо пропадање према дну; ко ће пре изгубити свест, ми или наша (просрпска или проевропска, послужите се слободно) власт - видећемо ускоро. Али шта после Тадића?
  Једино исправно је борити се за промену свести о "вођама". Скупштина мора бити орган који у сваком тренутку може да се окупи и смени било кога у држави. Да би се спречиле страначке мућке, састављање већине с коца и конопца - као прво потребно јер променити изборни систем у већински; па да они који подмићују посланике мало више одреше кесу... И коначно схвате да им се више исплати одговорно понашање, инвестирање по закону уместо плаћања покварених политичара... А кад у Скупштини буде седело 250 (или мање ако се договоримо) различитих интереса, али који сви имају основни интерес ЈАКУ СРБИЈУ - можемо и о персоналним решењима. Али претходно морамо развити контролне механизме који ће политику учинити нешто мање привлачну за људе склоне злоупотребама.
 • Мирослав Свирчевић 3 дана ago odgovor na Dragoslav Pavkov
  Г. Павков, у суштини указали сте на срж проблема. Нема потребе да откривамо топлу воду. Па ми смо већ имали парламентарну демократију 1903-1914. године и потребно је само угледати се на тај период наше уставне и политичке историје. Ја бих чак вратио на снагу Устав од 1903. године, наравно с потребним изменама како би до краја одговарао српској стварности. Просто су задивљујући примери из тадашње политичке праксе који показују у којој мери је Краљевина Србија била озбиљна држава, а то значи да су институције добро функционисале и да је политичка одговорност актера била на изразито високом нивоу. Тако се нпр. могло догодити да дворски баштован одбруси краљу Петру Карађорђевићу да му се не меша у посао одржавања дворске хортикултуре, јер је то искључиво надлежност краљевског баштована а не краља. Наравно, краљ је одмах одступио. Импресивно, зар не? Поред овог има још сијасет сличних примера. То значи да је потребно вратити се искуству наших предака који су успели да, према параметрима свог времена, изграде демократску државу.
 • "Нема потребе да откривамо топлу воду."има има..јер управо о оваквим примерима срБски патриоти појма немају..
 • Nikada u istoriji, Srbi i srpska drzava nisu bili bolesniji od ove zutice, ali ne zbog bt-a i njegove kamarile, vec zbog 30-40% biraca koji su glasali za njih, i opet ce!!!
 • а ових 70% идолопоклоника Коштунице, Милошевића и Шешеља су здрав део србије..нарочито штујем оних 10-ак % који су гласали за Подржи Србију и не дамо Коссово и нећемо у Европу Дачића и после ладно пристали да њиховим гласовима уђе у власт са жутима...ајд поново на читање Драгославољевог коментара.... жутица је мајмањи шроблме..проблем је имуноилошки систем у целини
 • заборавих родољуба Палму и његове родољубиве гласаче
 • Za Palmu znamo ko je, odakle je, kakav je, šta ima i šta je napravio.
  A KO STE VI? KAKVO DELO STOJI IZA VAS?
 • Хвала Г. Павков, мислила сам да само мени пред очима светлуцају коментари који повремено подсећају на дечије свађе у дворишту, а некад досегну оштрином и до пијачних форми, заиста имамо велики проблем због те жеље за вођом, спасиоцем....нема за нас решења, ни лаког, ни тешког, али има борбе, има успона и падова, има жеље да сачувамо све наше и црвене и црне и беле........ има свега да се нађе у овим нашим писанијама, али ми постајемо ДОСАДНИ, ово постаје губљење времена да се не бисмо погледали у огледала.........није ми било лакше да видим Партизанов пораз, зато што су растурили Звезду, или можда обрнуто.......људи моји, па сви су наши, а кад заборавите Тадића на тренутак, какву идеју имате....одмах на прву лопту.....бојим се да све више пишемо ради глумљења неког протеста, а све слабија и глума и представа у целини.....
 • Sve o cemu vi pisete se zapravo svodi na izgradnji i jacanju institucija i svesti o potrebi postovanja zakona. Takva drzava moze da funkcionise i bez vodje. Samo imajte na umu sledece, ma kako bile solidne institucije, ustav, zakoni, Vodja moze da ih irusi podcinjavajuci i obesmisljavajuci parlament koji plitkim vecinom moze promeniti sve zakone i to tako da njemu i njegovima idu na ruku. Nismo li upravo tome prisustvovali poslednjih 11 godina. Za pocetak moramo dobiti smenjivu vlast, a sada je nemamo. To koliko je smenjiva cete tek videti. Ako umesto Tadica dodje npr Pajtic ili Djilas stace se to u Srbiji bitno promeniti. Ili Nikolic, Vucic... Dobicemo samo novo odurno lice koje ce nas sablaznjavati svojim glupostima svakog dana na pocetku vesti.
  To o cemu Vi govorite to je u ovom trenutku u Srbiji utpija. Stanje svesti i promena obrazaca je PROCES za koji treba vreme. Sada nam treba pravi patriota, koji nije alav na pare i koji ce pohapsiti prethodne i JACATI SVE INSTITUCIJE i promeniti one zakone koji stete.
 • Gibanicar 3 дана ago
  Емпатија према Тадићу?! Што ми лепо не би кренули редом када је то створење у питању. Не бих о његовој каријери превише јер он каријеру није ни имао. Наставник психологије, министар за телекомуникације, министар одбране и ово што је сад, председник Србије. Нека ми неко молим вас објасни какве је то успехе Тадић постизао док је био наставник па нека покаже и докаже његове успехе које је постигао као председник. За време живота Ђинђића код њега није смео ни да присмрди. Упућени људи кажу да је Ђинђић према њему имао жешћу аверзију. Мада су Ђинђић и Тадић некако судбоносно везани. Тадић је у ДС-у избио у први план након убиства Ђинђића. Дотле је у принципу у српској политици био нико и ништа. Након убиства Зорана Ђинђића почиње његов вртоглави успон на српској и међународној сцени. Ако се све оно што он ради уопште може назвати успоном. Његови лични и највећи успеси уследили су управо после убиства Ђинђића. Који је кажу опет упућени важио за немачког човека. Док опет ти упућени кажу да Тадић важи за америчког човека. Поред кума му наравно, који је се усрао од среће сликајући се на палуби носача авиона. Ко је Тадић? Вратио бих се једно годину дана уназад и читаве оне афере око вакцина и вакцинације против свињског грипа. Сећате како је Тадић са готово свим министрима у влади јавно примио вакцину против свињског грипа. Сликале га телевизије у атлет мајици и њега и министре. После је испало да је свињски грип и читава та прича најобичнија медицинска и финансијска превара. Када имате председника једне државе који нема толико мозга да чува своје сопствено здравље а шта мислите какав он однос има према здрављу нације? И о свему осталом што се тиче једне државе и народа. Мени је убиства Ђинђића жао из само једног разлога. Да Ђинђић није убијен тај Тадић и читава та гомила неспособних безмозгаћа окупљених око њега не би могла да присмрди ни један минут, ту где је данас. Тадић је један од људи који је од Ђинђићеве смрти највише политички профитирао. Док су неки други профитирали политички и материјално. Неки су захваљујући убиству Ђинђића и Тадићевом доласку на власт постали мултимилионери, тешки брат брату, бар једно милијарду евра. Мени се чини да је сада право време када треба разговарати о политичкој позадини убиства Зорана Ђинђића и да истрагу о његовом убиству треба поново отворити чим Тадићу видимо леђа. Толико.
 • Potpuno se slazem, ali ovde ulogu mora da odigra Kostunica. On je taj koji je imao kontrolu nad obavestajnom sluzbom, sve se nekako nadam da ce pred izbore konacno puknuti tikva, jer ne mogu da zamislim da podaci i dokazi ne postoje. Da niko nikoga nije pratio i da niko nije pretpostavljao sta se sprema.
 • Нисам баш нешто сигуран да је Коштуница те 2003 године имао контролу над обавештајном службом. У Србији је тада оперисало неколико званичних служби безбедности. Контролу над цивилном имао је управо ликвидирани Зоран Ђинђић који је поставио Мишу Милићевића за директора исте после оставке Андрије Савића. Коштуница контролу над БИА добија тек у марту 2004 после избора постављањем Радета Булатовића на место директора. У време атентата Коштуница сасвим је сигурно нема контролу над БИА која је директно одговорна да брине о безбедности премијера. Поред БИА у земљи су тада постојале још три службе безбедности. Она за истраживање и документацију у МИПу која је била и остала поприлично дисфункционална. Остале су још две службе и то војне. Она Војна служба безбедности познатија као ВБА која је формирана у септембру 2003 године наредбом министра одбране. Чини ми се да је у то време министар одбране Борис Тадић. Пре тог формирања ВБА издвојена је војна обавештајна служба и трансформисана у ВОА. Коштуница није имао директну контролу нити над једном од те две војне службе. Нити је могао да има јер су те две службе биле под контролом савета министара СРЈ. Формацијски тим службама је командовао министар одбране и генералштаб. Коштуница је од њих вероватно добијао билтене о проценама безбедности и ништа више. Те службе се баве првенствено пословима безбедности када је војска у питању. Послове заштите безбедности земље обавља цивилна служба из које су и дошли атентатори на Ђинђића. Сви коју су директно и индиректно умешани у атентат на Зорана Ђинђића били су актуелни или бивши радници ресора државне безбедности МУПа Србије. Што је касније у судском поступку и доказано. Постојала је сумња о умешаности једног шефа војне службе, генерала Аце Томића али та сумња је управо проистекла из контакта који је он не његовом жељом остварио са припадницима ресора државне безбедности Улемеком и Спасојевићем. Улемек и Душан Спасојевић тада код себе имају службене легитимације ресора државне безбедности. Не видим шта би Коштуница имао конкретно са службом која је од избора 2001 године била под директном контролом Зорана Ђинђића.
 • Da li ste sigurni da su svi ti koje ste nabrojali držali sve te nabrojane službe pod kontrolom? Da li razmišljate i o o mogućnosti da je bilo obrnuto?
 • Мислим да би било веома умесно то питање упутити бившем резиденту британског МИ6 за Србију, Ентонију Монктону. Он је по признању бившег министра полиције Душана Михаиловића који је то у својој књизи написао, рекао да су он, Ентони Монктон, Чедомир Јовановић и још неколико лица славили испоручивање Слободана Милошевића Хашком трибуналу. Управо је британски резидент МИ6 у Србији тада, тај Ентони Монктон руководио читавом операцијом хапшења и изручивања Слободана Милошевића. Ако се сећате покушаја хапшења Милошевића и упада јединице ЈСО у двориште виле на Дедињу коју је тада чувала гардијска јединица војске у том покушају хапшења Милошевића, поред Улемека учествује и Душан Спасојевић. Којуи годину касније један од организатора атентата на Зорана Ђинђића кога су припадници МУПа касније ликвидирали у акцији хапшења. Они су били они ликови што су онако стручно прескакали ограду да би излетели пред цеви гардијске јединице војске. Мене не занима толико кога те службе контролишу као доушника мада би ту морам да признам било веома занимљивих ствари. Много ме више интересује ко контролише те службе мада имам поприлично добру идеју ко би то могао бити. Једна ствар која је заједничка ликвидацији Ђинђића и Жељка Ражњатовића Аркана је та, да су те ликвидације извели бивши или тадашњи припадници ресора тајне безбедности МУПа Србије. Као и покушај ликвидације Вука Драшковића и још неколико других још неразјашњених случајева. Аркан је ликвидиран у Интерконтиненталу 2000 године а до ливидације Ђинђића долази три године касније. И једну и другу акцију изводе припадници ресора тајбе безбедности МУПа Србије. Када боље размислим можда би још боље било питати Јовицу Станишића од кога је он док је био начелник СДБа примао наређења. Не само то. Јовицу треба питати каквој и чијој је агентурној мрежи он сам припадао.
 • A da pitamo i Acu Vasiljevica, isto sto i Stanisica?
 • Како да не. И њега да питамо него шта. Све да их питамо.
 • Треба питати све за много ствари. Јасно ми је зашто желите да питате Ацу Васиљевића мада ми није јасно какве везе дотични има са атентатом на Ђинђића и овим што сам ја горе написао. Осим ако знате нешто што ја не знам. Васиљевић је у време убиства Ђинђића "бивши" колико ја знам и он ту није играо никакакву улогу. Васиљевић је његову улогу одиграо нешто раније. Ако не рачунамо оно сведочење у Хагу.
 • Svi su oni izdali,i dalje izdaju,i izdavaće,...
 • , jer oni su izdavači.Pozdrav.
 • Mozda sitnicarim sa detaljima, ali oni su ponekad jako bitni, posebno za nekog poput vas koji odlicno barata podacima. Naime, Djindjica nije ubio pripadnik BIA, vec oficir MUP-a, jer JSO je izmesten iz DB-a, novembra 2001.godine. Dalje, BIA je decembra 2002. razvlascena u pogledu poslova obezbedjivanja premijera, time se bavila V uprava MUP-a. Trece, tzv. operativnu obradu zemunskog klana je, od januara 2003.godine vrsio neposredno UBPOK, dakle opet deo MUP-a. Sta vise, od strane MUP-a, odbijeno je trazenje BIA da se nakon Limesa, ukljuci u dalju istragu i razgovor sa Bagzijem... Sta hocu da kazem. Nije nama poslo lose zato sto su sluzbe jake, vec obratno, zato sto su razvlascene, unistene, impotentne. Njihovo mesto su tada preuzimale kabinetske operativne kombinacije, partijske vrhuske, biznis elite... Tom istom JSO-u i Legiji, udvarali su se savetnici iz dva najmocnija kabineta u drzavi. Jedan je posle postao direktor BIA, ali o tome drugi put.
 • Само ви ситничарите са детаљима, слажем се да су детаљи па и они најситнији веома битни. Знам како је дошло до развлашћивања и инфилтрације криминалаца и којекаквих других ликова у МУП, службе и око служби. Циљ тог развлашћивања служби и јесте био да службе оперативно постану неупотребљиве и да њихове улоге преузму оперативне комбинације страних агената од интереса. Инсталиране по тим како рекосте кабинетима, партијским врхушкама, бизнис елитама. Против срба је требало наставити рат али рат који се води изнутра. Тај рат још данас дању траје и друга га страна чини ми се добија. Ви веома добро знате о чему ја говорим када помињем ресор државне безбедности и људе који су били на чело истог. И због чега то радим. Поздрав!
 • "Ацо Томић је са места начелника Управе безбедности Генералштаба ВЈ смењен крајем марта 2003. године када је Врховни савет одбране донео одлуку о престанку његове професионалне војне службе. Ухапшен је 30. априла 2003. године због сумње да је био у вези са члановима "земунског клана", а у притвору је провео два и по месеца.

  Сматрајући да је неосновано ухапшен у акцији "Сабља", поднео је кривичне пријаве против председника Србије Бориса Тадића, доскорашњег министра полиције Душана Михајловића, Владимира – Бебе Поповића, бившег шефа Бироа за информисање Владе Србије, и тадашњег начелника Генералштаба Бранка Крге. У неким поступцима донете су пресуде, али ниједна од њих није правоснажна.

  У време владавине Слободана Милошевића, Томић је био помоћник начелника Управе за безбедност ВЈ и указом од 16. јуна 2000. године унапређен је из чина пуковника у чин генерал-мајора. На месту начелника наследио је Милана Ђаковића, који га је касније оптужио да је без његовог знања са саветницима Коштунице планирао упад у Биро за комуникације Владе Србије, као и да је постављен на место начелника без одговарајуће војне школе."

  (2006)


  "Ацо Томић је у време „Сабље” хапшен због контаката које је имао са Легијом. Он, међутим, како каже не зна о чему је бивши шеф војне безбедности разговарао са некадашњим командантом „црвених беретки”.

  – Мислим да би Томић могао да да одговоре на многа питања о политичкој позадини убиства Зорана Ђинђића, али морам да кажем и да је она сада, седам година од убиства, много јаснија – каже Боро Бањац, некадашњи први човек УБПОК-а.

  (2010)


  Из које ли су тек "Службе" ови били? Колико још ту "мачијих црева" има?


  Свако добро!
 • Ubistvom Djindjica, nije dosao Tadic na vlast, vec Kostunica.
 • Србин у земљи Србији 3 дана ago odgovor na Branko
  НИЈЕ ТАКО.
  Коштуница је већ био на власти, чак крчио пут и Ђинђићу и његовој камарили. Тадић је тада био на периферији Ђинђићевог видокруга, а касније су Американци исфорсирали Бориса Тадића, прво у ДС а онда за Председника Србије.
 • Није тачно поштовани. Убиством Ђинђића на власт долази Зоран Живковић за председника владе, мада је Небојша Човић био запео да дође на то место па је тек на инсистирање неких страних западних дипломата на то место ипак постављен Зоран Живковић. Тада Чедомир Јовановић бива чини ми се изабран за једног од подпредседника владе. Коштуница на власт долази демократским изборима и то тек 2004 године.
 • 1. Када ће престати митоманија о Вуку Бранковићу као издајнику? Човек је до краја ратовао са Османлијама и умро је у њиховом казамату, за разлику од Лазаревића коју су постали војна песница тадашњег НАТО-а (Османског султаната). И не видим да то ико замера кнезу Стефану.

  2. Б.Т. је нарцисоидни психопата. Већина политичара који воде државу (важи и за пројектовану опозицију) су психопате. Када их тако почнете гледати, све вам постане јасно.

  3. Када ће једном неко јавно изаћи и рећи да жуту мафију уопште не занима ЕУ јер да их иста интересује почели би доносити про-ЕУ законе? Једине про-ЕУ законе које су изгласали су они који су директно на штету грађана Србије. Све остале који иду обичним људима у корист нема шансе да се изгласају.

  Нећу за пример наводити реституцију. Не, ево вам последњи пример са пакетима прве помоћи за возила. Како је могуће да купите ауто у ЕУ, добијете њихову стандардизовану прву помоћ (која мање-више нигде није обавезна) и онда вам помоћник министра изађе и каже да морате купити нову због ЕУ прописа и још са роком од 5 год!

  О чему ми причамо... Њима уопште није циљ ЕУ, јер су знали до чега ће доћи, већ раде сваког дана да је огаде људима да би имали изговор за нову и последњу пљачку Србије, јер за годину-две следи тотални економски слом.
 • U pravu ste, u ovom trenutku se odvija najzesca pljacka ove drzave na svim nivoima, uz potpunu svest da je ekonomski krah blizu. Kao pred potop. Stavljanje pod kontrolu i neutralisanje kriminalnih grupa su imperativ za opstanak ovog drustva.
  Verovatno su superpovrsnom BT mantre o EU bile samo fasada, ali je jasno da je iz EU imao dozvolu da vlada do pre neki dan.
 • тачно..
  имам утисак да нам нон стоп владају апартчици исте службе..пар година они из канцеларије под именом либерални демократе, пар година из суседне - националисти..и једни и други са истоименим покретима и идеологијама немају благе везе... Французи су прво срушили Бастиљу а ми морамо ...а ово замајавање са персоналним профилима, шта рећи..све радимо обрнуто..уместо да особу БТ процесуирамо хладно и безлично због чињења и нечињења за које је био одговоран формацијски, ми се бавимо његовим профиолом, а кад га замени колега из суседне канцеларије ми га заборавимо..
 • Adeptus Keplericus 2 дана ago
  Sociopate nemaju nikakav osecaj krivice. Kada nema tog osecaja ne postoji mogucnost korekcije. Srbiji je kontinuirano od 2000. godine , bez obzira na kojoj se poziciji nasao cinio ogromnu stetu. Tu stetu cak i kada bi se od sutra sve promenilo, mi ne bi uspeli da nadoknadimo i popravimo do karaja nasih zivota. Placace generacije. Cvijanovic se vara ako misli da On vise nema prostora da napravi zaokret i kao poslednju i najvecu potvrdu lojalnosti - priznanjem pseudodrzave Kosova. Osim toga nesmemo biti sigurni da cemo bas tako lako dobiti smenjivu vlast. DS je ucio na greskama Milosevica.

  Drugo, najbolji dokaz da je Tadiceva vlast bila vise nego maligna za Srbiju je cinjenica da destabilizacija Tadiceve pozicije destabilise Srbiju. U drzavi u kojoj su institucije koliko toliko stabilne odlazak jedne licnosti pa makar ona bila i Predsednik ne bi smeo da ugrozava stabilnost zemlje. Poljski predsednik i gotovo ceo drzavni vrh je pogunuo u avionskoj nesreci i to nije bitno destabilizovalo Poljsku.

  Gospodine Cvijanovicu, mislim da nije pravedno, kako kazete, Tadica prepustiti istoriji. Ako bi to dopustili oni koji ga naslede, onda se u Srbiji nece nista sustinski promeniti. Krsio je Ustav besomucno, doveo u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, upropastio vojsku, privredu ...Ako mu ne bude sudjeno Srbija nema nikakvu sansu. To mora biti ucinjeno pre svega zbog onih koji dolaze. To mora biti poruka svakome ko dolazi na vlast da bude odgovoran i pazi sta radi. U slucaju Tadic se ne radi o nesposovnom coveku koji se igrom slucaja nasao na vlasti. Ovde je na delu izdaja svih drzavnih i nacionalnih interesa! A za to se snose znacajnije konsenkvence nego u vreme Brankovica. Nemamo mi ni jedan razlog da ga postujemo ili sazaljevamo. Neka mu hrvati naprave granitini spomenik na sred trga Bana Jelacica. Zasluzio je. Srbija MORA da ga procesuira, njega i sve njegove .... ili je nece biti!

  Takodje Cvijanovicu, vidim da se nadate da ce se stranke u ovom strasnom casu za Srbiju konsolidovati i napraviti neki zajednicki front ili nesto sto bi bar licilo na vladu nacionalnog spasa sto je Kostunica predlagao bar 8 godina. Varate se jako, svi oni su preoptereceni idejom da bi nesto ranije od ocekivanog mozda mogli da uskoce na Tadicevo mesto. I najveca briga im je kako da preraspodele svoje kadrove na listu poslanika. To im je sada glavna opsesija i oko toga se vodi pravi mali rat u svakoj stranci ponaosob.

  Inace osim tih sazaljivih nota prema izdajnicima, tekst je odlican!
 • Ovi jedino mogu da poginu na Brijunima,...da ih Titin Zoo vrt pojede.
 • Занимљиво је да креле изјављује да је ЕУ "природно право" Србије и да нико не може да (нам) стоји на том путу, па ће се сад, ваљда, обратити другима да издренчи улаз у то чудо, ако већ Немачка не да... потпуно кретенски.

  Као уклет, хипнотисан, сомнамбулан... које црно "природно право"? То је пуко удружење које по свом нахођењу прима чланство. Имају сва права да не приме онога ко им се не допада, а ми смо ту пожељни као шиптар у православној цркви.

  То што себе називају "Еуропом", то је одавно превазиђена одредница, нешто као "Еуровизија", у којој азијске земље одавно учествују. Ускоро ће и северноафричке (кад може Либан и Израел, може и Египат, Тунис и Либија), па ћемо се, валај, наслушати заносне исламске-еуропске музике.

  Не ваља кад се патолошки вежеш за своје лажи и самообмане, ето нам га пример.
 • Darko potpisujem. Celo vece mi se mota po glavi "neevropsko ponasanje"?! i "prirodno pravo", ovaj je kao da je omadjijan. Na nekim drogama sta li, ovaj covek postaje ozbiljan psihijatrijski slucaj.
 • Kazna mora da stigne prvih 1000 ljudi demonokratske stranke. I Dinkića,Dačića i njihove satelite. Zapadnjacima treba lepo objasniti da neko mora da plati ovu silnu štetu,a pošto oni neće niti ih možemo kazniti onda će morati da nam daju njihove glave. Verujem da oko toga neće biti problema. Cvijanović sjajno sagledava situaciju. Treba se okupiti u nacionalni front za spas Srbije jer kad žute fekalije padnu gde im je mesto(septička jama) može doći do urušavanja države. Ameri sigurno imaju plan B. Moramo biti pametniji od njih. ŽIVELA SRBIJA.
 • казна треба да стигне СВАКОГ ко је прекршио закон И ТАЧКА

 • Ljudi, a otkud vama ideja da ce Boris Tadic da sigurno izgubi izbore? Pa gro medija je u rukama vlasti. Da je Milosevic imao u rukama ubojitu medijsku artiljeрiju od svih najtiraznijih novina i najfrekventnijih elektronskig glаsila / ko zna koliko bi vladao i poslije oktobra 2000/te. Tek kada covjek analizira ko sve druka za Borisa i njegove partnere i kakov je to medijski hor, shvati koliko danas izgeldaju jadne i smijesne optuzbe na racun onog RTS/a i kuce Politika sa Hadzianticem na celu. Pa to je bio ljetni povjetarac za ovo sto sada imamo. SVI, ali SVI iole znacajniji mediji su u rukama onih koji su i pravili ovu vlast i imaju debele koristi od nje. A gdje su predizborne cake o nadolazecim ekonomskim uspjesima! Diknicu je to recimo non stop uspjevalo. Takav je nas narod. Glasa za vlast i kad je ne voli. Fenomen. Zato budite oprezni u optimistickim izjavama. Kosovo? Pa odavno je izvrsena politicka i medijska priprema da se "autonomija" na sjeveru pokaze kao uspjeh vlasti. Ljudi, sta moze jaka propaganda vidjelo se u slucaju Borka Stefanovica, kada su udruzenim snagama za dva dana mediji od jednog cinovnika iz MIP-a, koji svaki dan pokorno govori (kao u onoj britanskoj komediji) - "Da monistre", dakle kada su cak od njega napravili "srpskog junaka koji na barikadama brani srpske interese". Covjek je ni kriv ni duzan usao i na listu najpopularnijih politicara, kratko doduse, ali i izbori traju jedan dan! Tu je naravno i Milov izborni princip "pomozite mi protiv mojih". Cijela madzarska manjina, Sandzak sve su to glasovi sa 90-postotnom izlaznoscu..Ili naivni Nikolic misli da ce s njim u dil? Doduse i Nikolic je promijenio dres, pa mu stranka kritikuje Kosorku a ne Mrekelovu. Dakle, mi ne mozemo biti sigurni da ni (bar po anketama) najjaca opoziciona stranka nece pruziti ruku spasa vlasti ako joj to savjetuju oni koju su joj i pomogli da se formira i dali medije u tu svrhu?! Pa Dacic i SPS su ladno usli u vlast sa strankama koje su je smatrale a i dan danas je smatraju - fasistickom. To i otvoreno pricaju. Sa strakama koje su im izrucile predsednika i utemeljivaca u Hag?! I to momo zakona i Ustava. Sta je to nemoguce kod Srba? Dakle, VIS Idoli i Boris Tadic mogli bi da dobiju i naredne izbore. Uprkos nepopularnosti i kritikama. Da bi se pocitili svi ti medijski i ostali artiljerci morate imati jasno definisanu opoziciju, koja je zaista opozicija U PRINCIPIJELNOM SMISLU, sa jasnim liderom, i preciznim idejama sta se zeli postici. Toga nema. DSS je voljom vlasti i mentora satanizovan,medijski gurnut u kalup "nesposobnjakovica", a ima tu i stranacke intertnosti i te kako. SNS? Sta su oni! I prije sve ga KO SU ONI? Nista jasnog i pricipijelnog sem neprincipijelnosti ja u njima ne vidim. Sada se pojavlju Dveri kao politici faktor...I oni racunaju na tijelo DSS-a, donekle i SNS-a (koji i nema neku preciznu izbornu bazu jer nema ni program)....Daleko je to od sigurnog pada Borisovog. Razlog? Pa sve je ucinjeno da se pokaze kako "i nema prave i sposobne opozicije", Kako i nema pravih oponenata. Boris ne valja, ali ovi su jos gori. Rigidna i na sve spremna vlast koja ce sasvim zatvoriti medijski prostor, nahuskati svoje stranacke polticke analiticare i pokupovati nase estradne zvijezde u selu i u gradu, za sva biracka tijela, i koja ce dobiti par kredita i toplih obecanja iz Berlina, Pariza i Brisela ne moye izgubiti izbore ako proiv sebe nema silu koja je spremna da bude rigidna kao i vlast. Ne milsim pri tome na nerede i bijes, ali ni to nije iskljuceno. Suvise je ovo sa DS-om i ostalom ekipom otislo daleko da bi se tek tako iscupalo. Nayaloszt, jos uvijek ne vidim ko ih moye pobijediti.
 • Свако време има своје издајнике. Мени су једнаки Хаџи-Антић и Бујошевић, да не поредим даље. Овај други је, за разлику од првог, имао опцију да буде НОВИ ЧОВЕК или не. Прокоцкао ју је, зарад крваве, удворичке плате. И то је пракса, није изузетак.

  Тијанић се не рачуна. Он је "имун" на ауторитете (тј: добар свима), барем док не дође Служба и по њега.
 • Како Бујошевић може бити НОВИ ЧОВЕК кад је глуперда ко и газда му?
 • Далеко од тога. Он је ЈАКО мудар, али и себичан апаратчик.

  Поздрав!
 • Vi pišete "Pa sve je ucinjeno da se pokaze kako "i nema prave i sposobne opozicije", Kako i nema pravih oponenata."
  Iz toga bi se dalo zaključiti da prave opozicije ipak ima ali je "učinjeno" da se pokaže da je nema. Koja je po Vašem mišljenju ta prava opozicija i ko je i kako sve učinio da pokaže da je nema. Da je zaista ima valjda ne bi dopustila da "bude učinjeno" da se ona ne vidi i ne čuje?
 • Koliko god da je Tadic los, opozicija je jos gora. Nemas za koga da glasas, zato cu taj dan ostati kuci.
 • Adeptus Keplericus 2 дана ago odgovor na Misa
  Ako ostanete kuci - to znaci glasacete za DS i Tadica! Nemaju oni moralni i demokratski kredibilitet, da u ovakvom sunovratu organizuju fer izbore. Izborni zakon je takav da bez obzira koliko ljudi izadje na izbore broji se samo vecina. Vi ste jos u eri Milosevica gde su se izbori ponavljali kada ne izadje dovoljan broj glasaca. To je proslost.
 • Најгора опција. Чему сте онда ту?
 • Pitanje za milion dolara rekli bi jenkiji.
 • da,radi se o štetočinama na svakom mestu na kome su.o izuzecima neka svedoče sami,o svojim uspesima nek nas ubeđuju tako što ćemo mi to i primetiti.ali...

  vreme koje su nam oduzeli-ne može se vratiti.a mi primećujemo da su nam podmetnuli'plinsku svetlost a da su ubeđeni da mi to ne znamo,već da smo ,do sada,već svi doslovno-ludi.
  da li je to neoprostivo?o tome nema zbora.

  krivi su.i da nisu otkriveni.

  lišiti čitavo jedno društvo,jednu kulturnu zajednicu prava na rad i život i to monstruoznom a svakodnevnom praksom ponavljanja da smo svi mi ludi,nedostojni božanske dojave čiji su oni logoteti,da jedino oni znaju šta je to kvalitet dok pri tom jedino oni postaju sve samozadovoljniji pred 'ogledalce ogledalce,reci mi ko je najlepši na svetu'i nabrekli od isisane krvi ?

  uništili su nas tako što su nas ponizili,izmrcvarili,lagali sa posebnim žarom i strašću,naočigled i sa naročitim potenciranjem cinizma i oholosti,
  mi smo postali njihov kućni cirkus i parodija,teatar apsurda i surovosti,mi smo postali njihovo tlo i sperma,njihova teritorija i zato JEDINI IZLAZ ZA NAS JE DA IH DETERITORIJALIZUJEMO/izbrisati ih,

  monstruozno i patološki se iživljavali,pa se za sve nas,većinu,treba sagraditi jedna velika sigurna kuća da bi se zaštitili od nasilnika i nasilja,
  raspojasali se skorijevići i diletanti i zatrovali zlom namerom i delima i psihologijom osrednjosti-svako znanje i poverenje.

  pretumbali su sve pojmove,priključili se svim vrstama otuđenja,i od etike i od estetike,i od odgovornosti za zajednicu i od politike brige za prijatelja,...pa,onda,OČEKUJU,da mi,ovako nanovo rođeni ispod njihovih batina prevaspitavanja,u novospoznaji otuđenja i od prijatelja i od institucija i od države i od porodice i od kulture i upoznati sa sistemom novih znanja koje su nam ponudili kao napredna i moderna,relevantna,proizvodna i kao meru stvari...a u stvari su samo povesne metode borbe za dolazak i očuvanje vlasti,

  dakle,treba da OČEKUJU da će se istim metodama i istim načinom borbe za bolje strukturisano društvo,uspešnije,produktivnije,zadovoljnije,bogatije,kulturnije,brižnije,socijalno odgovornije....
  BORITI nova
  energija,nova svest i nova,aktuelna potreba socijusa?

  onako kako su nas obučili da sve može,da je sve dozvoljeno,da nije važna
  ni nacija,ni porodica,ni država,ni teritorija(sem oni sami kao teritorija),ni ljubav ni
  poštovanje,ni kultura ni poštenje,ni reč ni delo,ni jezik ni stvar,ni rad ni znanje,ni profesija ni imaginacija,ni stvaralaštvo ni originalnost,ni logika ni veliki narativi,ni mit ni otmenost, ni empatija ni skromnost,kako se svaka ljudska vrlina meri samo kroz tlačenje i uništavanja boljeg i drugačijeg od sebe,kako nije važna ni data reč ni kum ni prijatelj ni roditelj...,ni zatvoren muzej ni otvoren muzej,ni gladan ni sit,ni obrazovan ni neobrazovan...

  ma,divota!idemo dalje,...

  ....onako,kako su nas ,svojim primerom,obučili da samo treba srušiti,oteti,popaliti,pokrasti,na prevaru doći na vlast,iznuditi,trgovati uticajima,prebiti direktora radioservisiranja,hapsiti,premlatiti,ugušiti kesom,ubiti svedoke,zamračiti kulturne činjenice i svest i savest,prekrajati istorijske činjenice,smeniti sve koji misle,a dovesti kursiste iz segedinskih kampova i dostavljače,I ZA SVE TO SEBI VELIKODUŠNO ČESTITI JER CILJ OPRAVDAVA SREDSTVO,

  ,ih,pa svako sledeći će to znati da radi,I IMAĆE JOŠ JEDNO ISTORIJSKO OPRAVDANJE JOŠ JEDAN SVETAO PRIMER KAKO SE DOLAZI I OSTAJE NA VLASTI I KAKO SE OBRAČUNAVA SA DRUGAČIJIMA,pa,svako će to,ponovo uraditi,upravo to sve,isto,i još bolje,JOŠ BRUTALNIJE,samo da li će po zajednicu biti tako pogubno kao ova sadašnjost koja beskrajno traje?,

  nastavljam....ući u institucije pod punim naoružanjem,prodati društvenu svojinu za kusur a generacije koje su je stvarale popljuvati i ismejati im se,pljunuti, u lice,javno i sa prezirom,mi smo svedoci kako nas prezirete dok vi još pirujete u plesu smrti....

  kako su došli tako će i da odu a mi smo,hvala im,od njih naučili više nego da je svako od nas,od seljaka do akademika pročitao i istoriju ludila i torture,istoriju edipa i istoriju seksualnosti,arheologiju znanja i sve o bojama,od frojda do fukoa,od presokratovaca do levi strosa,od talmuda do novog zaveta,od ničea preko levinas do vitgenstajna...živeći kao svedoci i zamorčići,ŽIVEĆI U VAŠEM VREMENU VLASTI:ŽIVIMO I U PROCESU I U KAŽNJENIČKOJ KOLONIJI I U NOĆNOM PORTIRU I U PLINSKOJ SVETLOSTI I U GLADOVANJU.

  i ne zato što je u pitanju bilo koja emocija već zato što je vreme za promenu,zato što smo sve to pročitali SKARIFIKOVANO NA SOPSTVENOJ KOŽI I ZAPAMTILI KROZ BOL MNEMOTEHNIKE(a pamćenje kroz bol je najbolje pamćenja) i zato što su IZABRANI ispali nesolidni,neefikasne,nefunkcionalni,zato što štete zajednici,više uništavaju nego što stvaraju,mogo gube,skoro sve,a mi ništa time ne dobijamo,

  ni znanja ni vizije u njihovim postupcima,dakle,jasno je šta s njima raditi,

  promena paradigme se obavlja,ne treba ni reći,podrazumeva se,videli smo to već-hladno,bez milosti,jer milost je pase,čisto,higijeničarski,razemotivisano,efikasno,produktivno,ekološki opravdano u svetlu etike i estetike opstanka i napretka kroz večno ponavljanje i vraćanje.

  jer,ako ne napredujemo znači da nazadujemo!

  da li je glasačka,poreski obavezna,kulturna i politički neophodna zajednica,mi građani srbije- zadovoljna ovim sveukupnim nazadovanjem,regresijom,entropijom?
  dok režiseri-prijatelji,naši dragi funkcioneri-'umetnici'marketinga,spinovanja,kulturnog i medijskog rata-pišaju i seru u naš tanjir i mi jedemo njihova govna i pijemo njihovu mokraću i jedemo sa medija njihovu zagađenu,hranu pozelenelu od pokvarenosti.hrane nas izveštajima o međusobnoj trgovini puterima na glavama i hrane nas rečima i slikama o njihovoj međusobnoj kopulaciji ne bi li se dovoljno učvrstili jedni drugima?
  ne,nama se to uopšte ne sviđa!ta opskurna i javna pornografija gde su oni dželati a mi mrtvi u mukama silovanja.nama se to uopšte ne sviđa JER ONO SI ŠTO JEDEŠ,JER ONO SI ŠTO BIRAŠ.

  da li je moj govor neki prenosni govor,neka hiperbola?mi živimo tako duboko u hiperbolama svih vrsta i na svakom mestu.u izopačenosti tolikoj da koliko oni preteruju da me tlače i ubijaju(u svakodnevnom živom prenosu naše zajedničke porno smrti u kojoj samo mazohisti i sadisti mogu da nalaže višak zadovoljstva) ja ne mogu da pretaram dovoljno u odgovoru na to nasilje.

  umesto obnove njihovih redova,njihove teritorije,
  (a zašto bi se obnavljala neuspešna formula i zašto bi se reavitalizovao neuspeh i činjenice neuspešnosti neuspešnih?kada su svi odreda pokazali svoje lice rugobe,jer neznanje i nenauk je rugoba),

  umesto reteritorijalizacije već empirijski proverenih neuspešnosti i pobačaja-ljudi i njihovih dela,
  neophodna je POTPUNA PROMENA PARADIGME sa kojom otpadaju,kao aveti i vampiri, sve kancelarije,svi ljudi,sve službe sa istim ljudima,

  dakle potpuna dezorganizacija-deteritorijalizacija postojećeg tela socijusa.
 • Mrdak Milan 3 дана ago
  Господине Цвијановић,
  Ви сте ово све већ предвидели. Такви су требали да буду и Бота и ботићи, да ово спремно дочекају. Но није нам сад сеирити. Треба разрадити ваш последњи пасус.
  Доста ми ваши текстови, у задње време, личе на оно што ја понављам безброј пута. Још само да коментатори почну да се баве решењима. Жуте сад треба заборавити. Вратимо им се кад дође време да им се суди за недела над овим народом. Сада мора да их однесе једна позитивна енергија, енергија коју ће нагомилати они који треба да дођу, а не негативна енергија,енергија коју су они нагомилали незнањем и злом намером.
 • Romcevic 1 3 дана ago
  Поштовани господине
  Цвијановићу, сувише су велике последице
  и још неизвесни коначни исходи да би се
  преко Тадићеве улоге тако џентлменски
  прешло. Јер збиља је тешко закључити,
  из Вашег текста, да ли да Тадића сматрамо
  идиотом или издајником, или идиотом
  који је, ето, са свог идиотлука испао
  издајник, па му се то тешко може замерити.
  Ја сматрам да у његовим поступцима
  виност не може да се занемари, тим пре
  што још не видим краја ни његовој.
  узурпацији прерогатива власти ни
  напуштању тог модела у пракси. И зера
  наде коју нудите - „...да Борис са собом
  односи много више од себе, па и један
  модел владавине заједно са губитничким
  геополитичким курсом земље“ није тако
  извесна – то ће се, наравно, показати
  тек на изборима. Ја мислим да мајстори
  манипулације неће тако лако упустити
  свој плен. С друге стране, мило ми је што
  сте Ви прешли на страну политичком
  радикализма и заговарате потребу за
  „фронтом“, за договарањем о будућности
  Србије, што дефинитивно имплицира и
  отварање карата, то јест, отворено
  саопштавање белом свету шта Србија о
  свему мисли и шта хоће. То је, по мени,
  напредак од идеје „прерушеног“ и
  постепеног спровођења политике од
  стране владе која неће да погине као
  херој. Изгледа да, ипак, морамо некако
  сабрати и неку херојску власт. Душмани
  су се показали као мајстори игре –
  посета Меркелове пласирана је у политичкој
  „мортсезони“, српски фактори су у
  летњем расулу, практично једини њен
  релевантни (иако нелегитимни!) саговорник
  био је Тадић, а влада, наша узданица за
  вођење политике, и Скупштина, усмеривач
  њен, тешко да ће се скоро прибрати и
  предузети било шта од онога што им је
  обавеза. Дотле ће Борис да понтификује
  и „води политику“ изјавама и појавама.
  Све то указује на оно што сам негде већ
  назвао непромењеном инерцијом свести,
  а инерција се мења тек кад налети на
  тврдо. Још не видим шта би то тврдо, у
  нас, могло бити. Зато, по начелу „све
  што ме не уништи јача ме“, и Борис може
  проћи много боље него што се сви надамо.
  Пријатељски вас поздрављам.

 • Postovani g. Romcevicu,
  Nije ovde rec o mom dzentlemnskom odnosu prema Tadicu. Ono sto iz ovog teksta o njemu mozete da zakljucite - bar to sam hteo - jeste da je s njim gotovo. O ostalom sam i previse pisao.
  Ali vasa sumnja da je gotovo sa Tadicevom politikom pravo je opitanje za sve nas. Prvo, naglas razmisljam, pitam se kakav ce biti odnos sledece vlasti (ne ulazeci u njen personalni sastav) prema EU i obratno. Ako kazemo da bi neko dosao na vlast i vodio istu ili slicnu politiku kao Tadic, slozicemo se da bi taj morao da bude ozbiljan politicki idiot. Sa druge strane, cak i ako se ne bude postavljala kao jedina varijanta, EU ce sigurno biti protiv otvaranja srpskih alternativa i nece, na primer, ovde rado gledati Ruse. drugo, mislim da krah evropske politke ovih dana tera pljuvacku na usta Turskoj, utoliko pre sto Ameri ne veruju da sada EU sama moze da kontrolise taj prostor, a ni oni nece rado gledati ruske i kineske firme u Srbiji. Dakle, cini mi se da ce politika nove vlade hteli-ne hteli biti nova, sto ne znaci nuzno i dobra. Elem, mnogo je pitanja za posttadicevsku eru.
  Ne znam da li sam presao na stranu politickog radikalizma, tek cinjenica je da nedobijanje kandidature otvara i nove sanse i nove opasnosti. Tek ulazimo u dosta komplikovan period, u kome nece dominirati cista politicke forme, tako da ce nam biti potrebna i radikalna politika i ona koja pretenduje na postepenost. Ono cega moramo da budemo svesni jeste da je dolazak Merkelove zakljucio Tadicevu eru vodjenja politike izjavama i ovi ce ga definitivno satrti zahtevajuci da u poslednjim mesecima mandata uradi ono sto je obecao i za sta je mislio da nikada nece doci na red.
  Svako dobro Vam zelim
 • "Ne znam da li sam presao na stranu politickog radikalizma, tek cinjenica je da nedobijanje kandidature otvara i nove sanse i nove opasnosti. "

  +++

  Gospodine Cvijanovicu,

  Istini na volju nikakva kandidatura nije ni bila u planu.
  To je bila samo zvaka i pusti sanak.

  Sad na scenu stupa prava REALNOST, e u toj cinjenici lezi nova opasnost.
  Opasnost zbog porazavajuce istine da je par miliona Srba POVEROVALO u zvaku i sad im se cini da im neko oduzima nesto sto u stvari NIKAD nisu ni imali.

  Rugali su se Srbima kao nebeskom narodu i pljuvali Kosovski mit.

  Eto im sad njihovog mita i njihovog laznog sna, neka ga sanjaju sledecih 600 godina.
 • Svi,svi,svi ...su nam se rugali, baš svi !
  http://www.youtube.com/watch?v...

  Attached files

 • I to zasluzeno... Niko drugi nema Botu + zute da ih vode u svujetlu buducnost...
 • Поштовани господине Цвијановићу, пошто већ имамо дискусију, дозволите ми да Вам и на ово реплицирам. Чини ми се да моја сумња у крај Тадићев има поприлично упориште у збивањима. Понављам, највећи захтев Меркелове јесте ФАКТИЧКО признавање Косова од стране Србије, а то је очигледно увелико у току, без обзира на "патриотску" реторику ("гледајте шта раде, а не шта говоре!"). Као што сте и Ви - и сви остали - приметили, и Тадићева сама реторика после ове посете добила је нову нијансу - ублажавање "патриотизма" новим, пренемагачким флоскулама. С друге стране, у свом понтификовању, он иде у привидно мазохистички екстрем и неодступно тврди да Срби има да хрле у ЕУ и ако их она (засад!) неће - јер је то ЊИХОВО ПРИРОДНО ПРАВО! Све то звучи лудачки нормалном уву, али је демагошки врло перфидно и оном делу гласачког тела који јесте опредељен за ЕУ даје алиби пред собом да се и даље држи тога и против свих застава. Тачно је да Тадић ових дана изгледа скрхано, али није сигурно да је и уништен. Има још много трикова у рукаву - од манипулације роком избора до нових европских шаргарепа. Дотле се српски суверенитет на Косову спира као замак на плажи, па ће он на крају, са својим трабантима, немоћно дићи руке и узвикнути: "Па зар нисмо све покушали!" Некако ми изгледа да нам је Тадић - и у идиотском интервјуу с недотупавним Басаром - лепо рекао да ради на томе да нам "измени код", и да то и наставља, лудачки доследно. Јер, колико видим, свеукупна реакција опозиције и тзв. патриотских снага је ипак доста млака, а од формирања свесрпског фронта нема ни клице на видику. Пуно вас поздрављам.
 • Postoje vremena u kojima ne mozete biti dzentlmen po svaku cenu. Ovo su ta vremena. Da li bi i prema Taciju bili dzentlmen? On i Tadic u lice i nalicje istog projekta!
 • Станимир Трифуновић 3 дана ago
  Борисов одлазак мора бити збогом идеологији коју персонификује! Све друго је суноврат.
 • Obracam se Dobrici Cosicu! 3 дана ago
  Jasno je da moramo delovati, i zajedno i pojedinacno - ali kako nas pokrenuti? Koji to glas medju nama ima tezinu, i koji ce se to cuti i izvan cetiri zida srpske tamnice, sa sve srpskim tamnicarima? Ima jedan jedini medju nama takav glas - to je Dobrica Cosic! On moze, ume i treba da OTPISE Merkelovoj! On, koji poznaje i koji je opisao surovu prirodu nemackih ultimatima Srbiji - i koji bi zbog toga mogao i smeo pitati Merkelovu odakle joj pravo da ponavlja takve ultimatume, protivno vazecim dokumentima o Kosovu koje - koliko god to njoj ne bilo po volji - nije ni pod Tachijevom ni pod Bilerovom vlascu, nego u nadleznosti UN! Neka ona to sto je rekla Tadicu PONOVI U NJUJORKU NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI! Ne - da predupredim sve one koji ne vole nikoga, pa ni Cosica - nisam nikakav poseban obozavalac ovog pisca, ali on nesumnjivo jeste izgradio i ljudski i knjizevni INTEGRITET, ne samo u nasim, nego i u evropskim razmerama. Zato - i zbog svoje biografije, koja je u najdubljoj vezi sa brutalnim nemackim ultimatumima srpskom narodu, kroz celi 20.vek, a evo sad i u novom veku - on je jedini u stanju da NA RAVNOJ NOZI "divani" sa Merkelovom, koja je sposobna i umna drzavnica, da to ne zaboravimo - doduse iz "tabora" prirodnih nauka, pa neke istorijske cinjenice mozda nije stigla da popamti? Gospodine Cosicu, naujsrdnije Vas molimo (smem to napisati u mnozini!) da se javite - jer u vasceloj Srbiji nema nijednog coveka koji ce to inace moci da uradi! Nece zar ministar inostranih poslova, koga u ovom uzasnom casu "vide" na mestu predsednika Teniskog saveza Srbije?! Trebalo bi vratiti u skolske klupe i njega i njegovog nastavnika psihologije. Ako Vi ne otpisete Nemcima - ko ce drugi, i kad ce, kad bude kasno? S postovanjem, i s nadom, i zelim Vam dobro zdravlje!
 • свака част, ви сте нови радоје домановић
 • Nije mi jasno dali postoji neki ozbiljan politicar u opoziciji koji bi mogao da poveruje da ce nekakvom kohabitacijom sa Borisom Tadicem toboze stabilizovati Srbiju govorimo o coveku koji je okruzen jako pohlepnim ljudima,saradnicima zarobljenim u romantici novog talasa ljdima koji su Srbiju ne vide iz dvorista jedne beogradske gimnazije,i na kraju i sam Tadic je vrlo tvrdoglav covek vrlo povrsnih shvatanja politike covek koji je najvise doprineo ovakvim podelama u drustvu
  ps Morace sportista malo vise da se potrudi nebi li izazvao empatiju.
 • Zeljko Cvijanovic 3 дана ago odgovor na N.N.
  @N.N

  Postovani, nisam siguran da je ovde rec o kohabitaciji sa Tadicem i milosti prema njemu. Radi se o empatiji koja podrazumeva ne samo analiticko vec i psiholosko razumevanje fenomena Tadic. Onaj medju njegovim naslednicma ko to ne bude umeo i kome to ne bude znacilo rizikovace vise nego sto sanja. A Srbije, plasim se, bas i nema za dve vladavine poput Tadiceve.
 • Empatija je dokaz ljudskosti i je mogu imati prema njemu kao coveku u ovom trenutku, ali nikako prema njegovoj politici i pokazivanje bilo kakvog razumevanja za tu politiku je pogresno izmedju ostalog i zato sto salje pogresnu poruku njegovom nasledniku.Medjutim ukoliko bi zemlja bila u opasnosti svakako treba iskazati neku vrstu zajednistva ali i za to se trebaju stvoriti uslovi...Medjutim ukoliko je ova vasa analiza imala za cilj izmedju ostalog i da skrene paznju pretendentima na presto pre svega mislim na T.N. da je Tadiceva politika cista iluzija pogubna za Srbiju i da je sada diskontinuitet sa njom potrebniji nego ikada onda je to sa vase strane sasvim ok. zapravo sada je pravi trenutak za takav "pritisak".
 • Sustina je u tome da Srbija u okviru same sebe nema alternativnu politicku opciju, koja sama po sebi, osim sto bi bila prosto opoziciona bezalternativnoj EU,bi bila i postojano jaka, suverena, autohona i izricito SRPSKA. U Naprednjacima ne vidim tu snagu i volju niti u onima koji konkurisu da im budu koalicioni partneri. Kostunica je dobar u tome sto je iskusio izdaju svojih zapadnih mentora i sto u sebi ima visoke doze patriotizma ali me podsecanje na njegovo paktiranje sa Zapadom cini veoma opreznim i nepoverljivim. Dveri su za sada voljom rezimskih medija za birace neistrazeno dno ove sunovratne dubine srpske politicke barustine. Politicka jednacinu treba prepisati iz nekadasnjih odnosa Izraela i Amerike., dakle, obezbediti Rusima neiscrpan uticaj na prostorima koje kontrolisemo i uporedo razvijati beskompromisnu srpsku politicku i vojnu kopiju Cionizma a primenjivu utoliko da ODMAH pocne da daje rezultate. Baz kalkulisanja se treba odrediti prema Rusima kao politickim i vojnim zastitnicima i za to platiti sve moguce ekonomske i politicke dividende - buducnosti i opstanka radi. Rusi ce u tom smislu i za te potrebe izvrsiti pritisak na svoje ovisne ekonomije da uspostave privredne odnose sa nama u smislu povecanja naseg izvoza i stabilizovanja nasih privrednih prilika. Kod nih ne prolazi "nevidljiva ruka trzista" kao alafa i omega trgovine i u tome je nas spas.
 • јел они Руси који зависе од немачких инвестиција
 • Bas oni od kojih zavisi nemacki izvoz.
 • ... i bude po tvom, pade Tadic, okupe se Kostunica, Nikolic, Dveri, Velja, Nikitovic, mozda Dinkic, Rasim...pa rese:
  1. tuzimo zemlje koje su priznale Kosovo 2.odmah razjasnimo, hocemo mi u EU ali da nam ne postavljate uslove 3. Rusiju samoinicijativno proglasavamo najvaznijim stubom 4. ponistavamo privatizacije 5. hapsimo Djelica 6. zabranjujemo paradu ponosa 7. obnavljamo vojsku jer odustajemo od politike da Srbija ni po koju cenu vise nece ratovati 8. hrvate postavimo na svoje mesto, tj. nema vise grljenja, izvinjavanja, IDEA supermarketa 9. ponistavamo deklaraciju o Srebrenici 10. preispitujemo sudjenje Djindjicevim ubicama...

  Da li ovo Srbija zeli? Koliko ovo kosta? Da li su pomenuti u prvom pasusu igraci koji mogu da odigraju tu utakmicu? Da li vi koji ovo citate, verujete u to?
 • Postovani Branko, moje pitanje je da li vase nabrajanje ljudi i karikiranje tacaka treba da pokaze da Tadicev poraz nije toliko veliki kao sto se meni cini ili zelite da kazete kako sada zapravo Tadic nema alternativu. Kada bih hteo, verovatno bih mogao da vam nabrojim mnogo bizarniji sastav iz Tadiceve okoline i deset urnebesnijih tacaka, ali to nije poenta. Smisao teksta nije konfrontacija izmedju Tadica i nekog drugog, vec o tome da on odlazi, da definitivno sa sobom odnosi jednu politiku i da ostavlja Srbiju u strasnim problemima. Zato vas pozivam da razmisljamo o tome kako Srbija moze da se izvuce jer bih voleo da cujem vase ideje. Malo je suvise kasno za duhovitosti tog tipa.
  Pozdrav
 • Politika Borisa Tadica jasno je povezana sa depesama iz prijateljskih mu NATO zemalja koje mu govore sta mora da uradi. Naravno da je on pre Merkelove znao sta mora da uradi, i nije valjda da je on znao a da mi nismo. I nije valjda da nije radio sve vreme ukljucujuci Eulek sa 6 tacaka, I nije valjda da to ne znamo od kad je Kostunica obznanio zasto vraca mandat narodu.
  Dakle, ako Tadic radi sve sto se dogovori sa svojim prijateljima, ako su mu prijatelji Merkel, Bodo, Incko i ostali, onda mu je prijatelj i Tachi. To da je on Merkelovoj rekao Ne, to je samo naslovna stranica za publiku. Meni ovo sa istorijskim NE Merkelovoj izgleda kao jos jedna Saperova reklama za uloske sa krilcima. Sve je deo jos jedne mini kampanje. Elem, Boris ce pred narodom reci NE, a vec na sledecim pregovorima ce potpisati i pecat i ucesce Kosova na medjunarodnim skupovima. Tako da smatram da izjava Merkelove da predamo i sever pokrajne izgleda kao prvi kadar reklame. U drugom kadru Boris ce Merkeovoj reci Ne, a onda ce uraditi sve sto ona trazi od njega, samo ce utisak na kraju reklame biti da se Boris tog jutra probudio kao muskarac i otkrio da muskarci ne koriste uloske.
  Verovati da se Boris promenio, Verovati da Toma nije zamena 3 u 1, da ce sve to brze i bolje uraditi, Verovati da obican narod vise voli KiM od EU bureka, Verovati da ce se opozicija okupiti sa idejom da okrene brod na drugu stranu, Verovati da ce mediji dati bilo kakvu sansu strankama koje nisu dale besu americkom ambasadoru... U bilo sta od ovoga poverovati moze samo onaj kome je uradjena lobotomija ili onaj koji time namerno zabavlja ubogi narod...

  Vama Gdine Cvijanovicu svako dobro u nadi da cete i ubuduce nastaviti da razgolicujete probisvete i manijake koji vode ovu nasu Srbiju, i iz teksta u tekst jos jasnije, da ne kazem brutalnije reci istinu koju svi osecamo.

  P>S> Mozda nam i Wikiliks pomogne u tome,
  U tom smislu treba razmisliti da u jednoj stampanoj publikaciji objavi sve sto je Wikiliks do sada objavio o Srbiji. Jos kad bi Wikiliks za tu priliku dao i nesto ekskluzivno, pa da narod vidi ko je ko.

  Pozdrav !
 • Oni ne smeju da prodju nekažnjeno,i to je sve!
 • "Smisao teksta nije konfrontacija izmedju Tadica i nekog drugog, vec o tome da on odlazi, da definitivno sa sobom odnosi jednu politiku i da ostavlja Srbiju u strasnim problemima"

  Тачно је да "Тадић одлази" али нисам сигуран да са собом односи једну политику. Све своје снаге употребиће да пре него што оде за свог наследника припреми човека сличног себи, али неког ко није толико компромитован. Ђилас, Јеремић, неко други са истим менталним склопом - није битно... Некога ко ће му гарантовати да са Дедиња неће селити у Забелу.
  Проблем је што још увек већина Срба воли да поједностављује ствари: Зна се ко је газда, њега има (скоро) сви да слушамо, а кад нам омогући летовање или зимовање - заслужио је наше доживотно ако не баш обожавање, а оно сигурно - разумевање...
  Из личног искуства знам да су против Милошевића и бензина из флаша, дилера девиза и виза - највише кукали ови што му десет година касније куцају панагирике и цитирају његове "мудрости" из опроштајног говора. Све што сте навели у тексту и коментарима је тачно; хајде сад да седнемо и договоримо се шта даље. А знајући нас и наше нарави - о томе можемо још пар година, наравно ако се не уозбиљимо. Револуција 5. октобра је успела јер су њени спонзори правилно сачинили психо-социјални профил српског народа и одредили људе који ће нас некуд "водити" до краја историје. Имамо ли ми воље и снаге да им помрсимо конце?
 • Nece odlazak Tadica odneti politiku o kojoj govorimo, kao sto je Tadic nije ni doneo. Jednostavno, kako je to govorila neka davna ideologija, razvoj proizvodnih snaga nije jos stvorio uslove za razvoj proizvodnih odnosa, za neku novu etapu koju ti, kao biser srpskog novinarstva, prepoznajes i prizivas.

  Buduca vlada ce Srbima ogaditi ideju kojom ce biti protkana i koju ce promovisati. Ako se desi da zuti namaknu vecinu sa Ivicom, Cedom, Dinkicem...mi cemo za 2 godine postati zemlja sa revolucionarnim nabojem gde ce svako pominjanje 05.oktobra i EU, izazivati bes i gadjenje. Ako se pak desi da ovi tvoji (DSS, Toma, Dveri) naprave vlast sa istim Dinkicem i Ivicom, njihove 2 godine ce zakucati na dno srpske svesti, svaku pomisao nacionalnog budjenja...a iza njih dolazi neki Djilas, sa mandatom da uradi sta hoce i da vlada koliko hoce.

  Pozdrav.
 • Postovani Branko, Ako sam dobro razumeo, Vas savet je da ponovo glasamo za Borisa, da bismo ga za dve godine razbili u revoluciji?
 • Ајде Жељко не прави се наиван и читај како је написано.
  Гласање ће бити као већ буде и према томе резултати.
  Бранко уопште не помиње гласање већ шта ће се десити после тога односно резултат евентуалних трулих компромиса све замотано у неке више националне интересе.
  Или треба да се нацрта?

  А сад одговор за све на питање шта да се ради:
  Објавити да се залажемо за чврсти војни савез са Русијом и нуђењем бланко читаве територије за руске војне базе по жељи и избору са уговором на 99 година.
  На тај начин се може добити опипљива помоћ од Руса.
  Све неке лажне неутралности значе варање и шарене лаже јер било која нова власт може у том случају да преокрене ћурак и постави нове Тадиће и Шутановце за министре одбране и поново изиграју Русе. Е Руси нису луди па да раде у корист своје штете.
  Неповратни савез отвара могућност да Руси залегну иза патриотске опозиције бар приближно томе како запад залеже иза својих штићеника.
  Све друго води даљњем пропадању и вјероватном нестанку Србије.
 • И да додам још једну ствар, ово објавити чак и ако Руси то не подржавају.
  То се ради због себе и да се јавно поруши одступница и тиме покаже озбиљност и искреност таквог радикалног заокрета.
  То би ако ништа друго стекло огромну популарност у руском и другим братским народима, што би ако не одмах онда после одређеног времена утицало и на тамошњу власт да се помогне (не би било неочекивано ако би и Чавез нечим помогао, ако ништа друго да напакости американцима).
 • Samo pokusavam da ti kazem, a ubedjen sam da to i sam znas, da se u Srbiji nije jos dogodio politicki bum, novi talas, neka nit koja ce doneti sustinsku promenu. Ko god da formira vladu, nece promeniti u mnogome odnos prema amerikancima, prema zapadnim ambasadorima, prema napisanoj postpetooktobarskoj istoriji, prema tajkunima koji ulazu na vreme u svakog za koga procene da ce im trebati... Ne mislimo ni ja, ni ti, da je sunovrat Srbije krenuo sa Borisom Tadicem, niti da ce joj svanuti kada on ode. Tvoju blagu malicioznosti cu precutati i mirno cu te sacekati da za godinu dve, popricamo o nacionalnom preporodu nakon Borisa Tadica.
 • Postovani Branko, Izvinite, zbog malicioznosti, nije mi bila namera. Naravno, nije politicki sunovrat krenuo sa Borisom, ali sa Borisom je prestala borba ili, bolje receno, za razliku od Kostunice, pa i Djindjica pred kraj zivota, Tadic je prestao da drzi distancu prema strancima i tu energiju je usmerio protiv svojih gradjana beskrajno ih deleci na proevropske i antievropske. Politicki novi talas moze se dogoditi evolucijom, dakle stvaranjem uslova u drustvu da se pojavi nesto novo, ili udaranjem od dno. Cinjenica je da niko od ovih koje nazivate mojim niti je iz te price niti je u stanju da zatvori drustvo do te mere kao sto je to uradio Boris. Uostalom, Boris se afirmisao u Kostunicinom vremenu, cak i uz pomoc Kostunice. Mislite li da je u Borisovom vremenu iko imao prostora za afirmaciju koji je imao on?
 • Boris Tadic je po politickoj pozicioniranosti, negde na pola puta izmedju Kostunice i Djindjica (Cede Jovanovica). U stvari, hteo je da bude i jedan i drugi, da od obojice prisvoji bolji deo, ali avaj, ispalo je obratno. Svoj politicki vek ce zavrsiti, u ocima Srba kao izdajnik, u ocima stranaca kao neuspeli evropejac i Srbin koji nije imao reformski kapacitet. Ustvari, pokusavam da ti kazem da on nije paradigma onoga sto se u Srbiji treba menjati. On je samo obican izlog, a prave gazde su negde drugde. Mi cemo razbiti izlog...ocekivati bog zna sta...a u stvari, nezreli i nedorasli za prave promene, dobicemo ko zna po koji put, njihovu B varijantu. Gotovo da sam ubedjen, da se sustina vlasti u Srbiji nece menjati parlamentarnim izborima (uvek stranci imaju b varijantu koja alavo ceka svojih 5 minuta), vec prevratom unutar neke stranke i dolaskom tog novog talasa za kojim vapi srpska politicka scena.

  Zasto si u prvom odgovororu rekao da karikiram i da se trudim da budem duhovit. Pa svako pominjanje tih nosioca promena tebi je refleksno izgledalo kao karikiranje, nabrajanje onoga sto mi zelimo, uz njihova imena, izgledalo ti je kao sala. O tome ti govorim.
 • Boris tadic je gowno i vaska.
 • Суноврат је започет пре више векова. Треба читати историју.
  А егзекуција над српским народом врхуни за време Броза.
  После њега, суноврат је наставио "за дом спреман" Вук Драшковић и жута камарила.
  С Коштуницом, наравно.
  "Победио" је бољег од себе и тако се сам политички сахранио.
  Како такав може бити спасилац? То је сумануто!. Он заслужује тамницу, јер се,иако образован и паметан, само због СУЈЕТЕ, ставио у службу издајника!

 • Блага малициозност проистиче из твог отпора колективном позитивном духу, коме сам/смо се приклонили, и који - ФУНКЦИОНИШЕ!

  Све остало се слажемо!

  Извињавам се што упадам... :(
 • Ја сам га истоветно схватио. :(


  Много је то, г. Бранко. Немамо ми три живота и спремљено 'ране и џебане, па да "демократски" чекамо да се Власт огади и последњем "жутаћу" и њиховом подрепашу.


  Доста је био "Србин против Србина", не буним много се за: "Србин против издајника".

  Април/Мај догодине је "dead limit", ако не и Нова Година 2011/2012.

  Свако добро!
 • Aleksandra Vučića ne mogu da smislim, ali moram da priznam da je odlično rekao ono (otprilike) da se ne može od njega tražiti da u 89. minutu utakmice u kojoj gubimo sa 3:0 smisli taktiku kojom ćemo ovaj poraz postizanjem četiri gola pretvoriti u pobedu od 4:3. To ne može da učini ni bilo ko drugi sem Vučića a ponajmanje mi koji se opet nećemo nizašta pitati kao što se ni sada ne pitamo. Opet će o tome odlučivati oni koji dođu ili budu dovedeni na Tadićevo mesto ako on zaista i ode. Zato mislim da su Brankova pitanja sasvim umesna i nisu nikakvo karikiranje.
 • Snbogdanovic 3 дана ago
  Tadić mora da politički plati tako što će biti javno izbrukan zbog politike koju je vodio njegovi stranački tajkuni poput Vlahovića,Petrovića,Šutanovca ili onog separatiste Pajtića moraju u zatvor i tu nema milosti.Što se tiče nacionalnog fronta za spas Srbije ja ću vama da postavim kontra pitanje da
  li zaista verujete da će Toma Nikolić ili Dačić i slični njima zaista da mrdnu guzicom da rizikuju svoju političku budućnost čisto sumnjam.Tadić je pukao treba ga politički dokusuriti vreme je za nove snage i to nije samo fraza posle 20 godina krug je zatvoren svi su bili na vlasti i pokazali su šta umeju nemaju oni ni snage ni volje da nešto pokrenu ili da se odluče na radikalne poteze.Srbija će inače biti pred iskušenjima ko god bio na vlasti mi non stop već 200 godina živimo u stalnim iskušenjima pokušavajući da održimo glavu iznad vode.Potrebne su radikalne promene a ja jednostavno nemogu da verujem da ljudi na vlasti i u opoziciji to mogu voleo bih da je drugačije ali ipak nisam Đelić da patim od ničeg izazvanog optimizma.Minimum nacionalnog jedinstva je neophodan ali ne samo deklarativno kao do sada tako što će da se donese neka rezolucija u skupštini već konkretan sporazum svih stranaka ali i intelektualne kvazi elite da vidimo šta je naš interes koja nam je crvena linija a ne linije kao do sada kuda plovi ovaj brod ali sve je to preozbiljno za ove ljude koji se bave politikom u Srbiji.
 • Postovani Snbogdanovic,
  Potrebne su nove snage i nove prilike. Ovo drugo vec imamo, koliko god ja delio vasu skepsu prema pomenutim politicarima, Tadicev primer za sve njih bice neka vrsta skole. Ne, ne racunam, naravno, kako ce se svima otvoriti oci, ali ne verujem da ce iko voditi politiku bez alternative, makar tu alternativu stvarao u dubokoj javnosti. Sto se novih snaga tice, njihov prodor za sledeci izborni ciklus ne zavisi cak ni od njih samih. Sansa za njih mogla bi da se pojavi ukoliko Tadicev pad proizvede nemire i tresak Srbije, ali ni tada nisam siguran da bi to tek tako dovelo nove snage ili bi i neke stare obuklo u novo ruho. Kakogod, jos necemo imati ciste politicke kategorije - novi/stari, patriote/izdajnici. Ono sto meni daje nadu jeste Tadiceva sudbina - niko normalan posle njega nece vladati Srbijom kao on. Sto nije izlazak na zelenu granu, ali jeste neko pomeranje.
  Pozdrav
 • Nadajmo se.
 • Oзрен 3 дана ago
  Доба немилости ће брзо доћи. Питање је само ко ће наставити да води оне који остану. Потребна је прелазна влада националног спаса. Потребно је народно јединство. Далеко су остале седнице КПЈ, Тито и Моша Пијаде. Младе генерације то не знају, нити ће учити, нити их интересује. Њима треба посао, паре, перспектива. Србија се мора окренути сама себи, почети поново од нуле. Очистити своје двориште једном за свагда, без милости, без компромиса. Људи су гладни, чекају, немојте господо дозволити да будете затечени призорима на малим екранима. Ново доба долази, биће то први дани нове Србије или последњи дани Србије уопште. Потребни су велики резови и велике жртве за добробит нових нараштаја. Иначе ћемо бити обележени као генерације које су закопале земљу у земљу.
 • On je dobio status. Klinički.
  Neizlečiv.
 • Da je Tadić junior posušao Tadića seniora, nikada ne bi ovako sramno pao, zejedno sa svima nama.
  Doveo nas je dotle da nas zapišava svaka džukela koja prošeta Balkanom, bilo da je balkanska, beloevropska ili belosvetska.
 • А шта је онај Сениор то па рекао паметно, што се не пренесе на синка?

  Остало је тачно.
 • Opomenuo je sina da se olako ne prihvata ovako teskog posla, jer ce ostati po zlu zapisan u srpskoj istoriji.
  Na zalost, ne mogu da se setim u kojoj emisiji je Senior bio gost, ali se odlicno secam sta je sinu (pre)porucio.
 • Ne vidim potrebu za likovanjem, nije ovo poraz Tadica ovo je poraz Srbije. On ce otici ali posledice ostaju.
  Zato je pametnije pogledati sta Srbija moze da uradi, po koju cenu i dali je narod spreman daje plati. Jer se na kraju sve slomi na obicnim ljudima.
  Mi u EU ne mozemo bez priznavanja Kosova to je bar svima jasno, ali nam ni priznavanje ne garantuje ulazak. Hocemo li ga priznati? Kakve ce to posledice imati po nase odnose sa drzavama koje nas podrzavaju? Kakvu korist mozemo imati od ulaska u EU (koja se raspada)?
  Mi ni na Kosovo ne mozemo bez rata, valjda je i to svima jasno. Dali smo spremni za rat? Dali je narod i vojska osposobljena za rat? Dali ce to biti rat sa NATO? Cak i ako pobedimo i vratimo se na Kosovo, mozemo li kontrolisati teritoriju sa najmanje milion neprijateljski nastrojenih stanovnika? Koliko bi to kostalo i para i zivota?

  Ovo su prava pitanja koja stoje pred Srbijom, a to dali ce da sjase Tadic dxa bi uzjaho Toma nece resiti ni jedno od ovih pitanja.
  Zato ocekujem i od VAS i9 od Dveri malo konstruktivnije predloge, jer ako nastavimo voako ostacemo i bez Kosova i bez EU.
 • Miso, kreces od pogresne premise. Pre svega treba razdvojiti pitanje Kosova i EU i ne upadati u zamku koja je postavljena.

  Kosovo

  Prvo treba ponistiti odluku Tadiceve vlade da prihvati priznanje carina na administrativnim prelazima koje je stupilo na snagu 26. novembra 2008 prihvatanjem plana od 6 tacaka clan B i vratiti stvari na pocetak pre despotove ere. Merkel samo trazi ono sto je Tadic vec potpisao, ali Tadic nema j da to javno kaze vec "pregovara" i "iscudjava se". Po rezoluciji 1244 Srbija je jedina nadlezna za carine. Ponistiti na osnovu krsenja Ustava, podneti tuzbu za nadoknadu novca izgubljenog u periodu od 11 godina ne naplacivanja carina na granicama koje su kontrolisali Albanci.

  Zatvoriti trziste za hrvatsku robu i umesto iste plasirati srpsku robu, sto bi rezultiralo ne samo destimulacijom podrske regiona Kosovu, vec i tome da novac od kredita ostaje u Srbiji i ulaze se u srpsku poljoprivredu.
  Uvesti rigoroznu kontrolu kvaliteta u hipermarketima i uvesti drakonske kazne time povecati pritisak na one zemlje iz regiona koje su zaposele srpsko trziste.

  Ostaviti srpske institucije na poziciji na kojoj jesu i insistirati na svim tackama primene rezolucije 1244. mirnim putem i cekati priliku.

  EU

  Ukratko EU trziste je saturated, zasiceno, Srbija nema uslova da konkurise prvo zato sto je tehnoloski zaostala, drugo sto "slobodno trziste" nije bas slobodno trziste na primer ko pokusa da uveze paprike u EU veoma ce naljutiti Holandiju bez obzira na kvalitet ukus i miris, trece EU je sama sebi dovoljna i moze da zadovolji sve svoje potrebe u ovoj konstelaciji snaga. SSP je na snazi vec neko vreme a srpska privreda posle pada od 20% nikako da se povrati, dok su ostale zemlje vec odavno u punoj formi. Zakljucak Srbija u EU je samo mokri san kruga dvojke, neki kompleks za koji ne postoji jasno objasnjenje, nesto tipa filma Oktober fest.

  Pre svega cilj Srbije je biti u stanju iz sopstvenih kapaciteta nahraniti i obuci svoj narod. Drugo traziti gladna trzista, pre svega rusko. Samo moskovski region moze da proguta celokupnu proizvodnju Srbije. Mozda samo da ilustrujem, Hrvati izvoze hleb ali ne u EU vec u Rusiju. Da ne duzim za svaku oblast moze se mnogo toga reci ali mislim da imas sliku.
 • Vidis za onih 80desetak zemalja koje su priznale Kosovo rezolucija 1244 vise ne vazi. Da tuzimo Kosovo, kojem sudu? I ko ce eventualnu odluku da izvrsi? Ako mislis Haskom sudu e tu smo izgubili spor prosle godine jer su rekli da deklaracija o nezavisnosti nije krsenje medjunarodnog prava.

  Zatvorices trziste za stranu robu? Mislis sami cemo sebi uvesti sankcije? Cim ukinemo ono malo konkurencije sto postoji u Srbiji, peconi, Kole i slicni likovi ce nas odrati dizuci cene.

  EU

  Nije problem u trzistu EU za nase proizvode je potpuno otvoreno, problem je sto mi nemamo proizvodnju. Podji po srpskim radnjama u Bg ili bilo kojem gradu u Srbiji i pogledaj sta imas od domacih proizvoda pa ces videti da je malo toga, a tek za izvoz nema roba.

  E vidis ja u Rusiji zivim vec 15 godina i radim u Objedinjenom zitarskom kombinatu (izvoz zitarica). U Rusiji hrane ima vise nego dovoljno tako da je Rusija drugi svetski izvoznik zita, ove godine ce izvoz biti oko 25mil tona ili da ti razjasnim Rusija izveze 3x vise zita nego sto ga Srbija proizvede.
  Koliko je Srbija smesan izvoznik pokazacu ti na primeru jabuka: Prosle godine Rusija je uvezla 7,5miliona tona jabuka od toga iz Srbije 90000t. ili 1,25% Ruskog uvoza. I nije Rusija kriva sto nije uvezla vise, nego je to sav Srpski visak jabuka. Ne mozes prodavati robu koju nemas, moras prvo da je proizvedes. Inace sadnja jabuka kosta oko 45000eur po hektaru i cekas 5 godina za prvi rod.

  To da Hrvati izvoze hleb u Rusiju je glupost.
 • Miso izvoze, hleb u Rusiju, pronaci cu ti podatke, mozda ne u tvom regionu jer su i oni smesni izvoznici za rusko trziste. Iako im je izvoz dva puta veci od srpskom preko 2000 e ppo glavi stanovnika.

  Ti bi glavom kroz zid :), cini mi se. Sad si me povukao za tastaturu a taman sam mislila da odleprsam na spavanje.

  Preduslov za uspesnu blokadu je pravna drzava.

  Kole bi odavno trebao da izadje na sud zbog prepakivanja secera koje je Srbiju kostalo godinu dana povlascenog izvoza u EU (sta god to znacilo). Delta, neisplacivanje proivodjaca, zatezne kamate...
  Kad bi se pravno procesljalo osinje gnezdo dve trecine njih bi zavrsilo karijeru i vratilo imovinu drzavi. Dalje naivan si ako mislis da je zbog "konkurencije" potrosac zasticen, zato sto su cene skandalozno visoke, kvalitet skandalozno nizak. To je to se tice konkurencije u Srbiji.

  Dalje moras da poznajes neprijatelja zar ne da bi znao gde da udaris.
  Dovoljno je da ispostujes zabranu za konzumiranje, uvoz, sadjenje genetski modifikovane hrane, upotrebu hormona i antibiotika u uzgajanju zivotinja i onda mozes da zabranis bukvalno sve. Od srpske granice do Zagreba i od Zagreba do slovenacke granice hrvatske njive su pokrivene Pionirovim semenom. Skoro sam videla reklamu da i Delta reklamira Pionirovo seme. U opticaju je GMO seceran repa, genetski modifkovane maline iz uvoze (najveci proizvodjac malina na svet u uvozi smrznute GMO maline?!!!).
  Koliko puta je Idea bila umesana u skandal sa mesom, ribom u konzervi...?
  Znaci prvo upoznas neprijatelja da zategnes zice. U ovom slucaju dovoljna je primena postojeceg zakona.

  Sledeci korak je robu zameniti svojom. Ne kazem da nece biti cupavo, ali je to pocetak. Za vreme ove vlade dug je porastao oko 9 milijardi eura. U zemlju je uslo 5 milijardi doznaka i verovatno jos dva puta toliko nezvanicnih doznaka, to je sve novac koji smanjenjem uvoza ostaje srpskom proizvodjacu da razvija proizvodnju. Potrebno je godinu do dve da ovaj sistem proradi. I zasto to moraju biti sirovine? Pa nismo mi Afrika?
  I izbij iz glave slobodno trziste, to ne postoji, ne mora da znaci da drzava pruzme potpunu kontrolu ali mora da KONTROLISE i postavi neke granice. Transparentnost je rec, kad gradjanin zatrazi finansijski izvestaj javnog preduzeca MORA da ga dobije.

  Elem da se vratim na temu to sto ti vidis kao sankcije samom sebi ja vidim kao priliku da se u Srbiji napravi drzava umesto ovog rasula.

  Sto se tice tuzbe to je takticki potez, naravno procitaj 15 pravila pregovarnja, e od tih 15 ova vlada je uradila sve suprotno ukljucujuci pogresnu postavljeno pitanje sudu u Hagu, kao i menjanje rezolucije od strane Tadica pre dve godine. Da prevodim sada nije mi namera.

  EU

  Neosporno je da je nasa proizvodnja mala ali se preko noci nece popraviti. A i da imamo prozivodnju EU trziste je za nas nedostupno. Od svih hrvatskih proizvoda samo jedan mozes da nadje u Carrefour-u a to je vegeta.
  Treba da identifikujes problem ne mozes ici na izvoz a da ne mozes da pokrijes svoje trziste prvo. A mi to nismo u stanju iako su svi preduslovi ispunjeni.
  Pricamo o poljoprivredi s obzirom da se ocigledno razumemo da je to centralna tacka od koje se mora poceti.
  Sto se tice zita poznato je da je Rusija veliki izvoznik zita i to ne poricem. Ali je Rusija veliki uvoznik povrca i voca. Tokom blokade vezane za EHEC bakteriju zemlje Beneluxa su slale visoke delegacije da im se odobri ponovo izvoz povrca u Rusiju. Sto prvenstveno znaci da su imali sirovina na pretek. Pitanje za tebe, zasto Srbija nije izvezla jabuke u EU vec u Rusiju? Bolja cena, bolji uslovi? Bas cudno, zar ne?
 • Ne zelis da shvatis sta ti govorim, nije problem izvesti voce i povrce u Rusiju, Zbog ukidanja carina tamo smo veoma konkurentni. Problem je sto nemamo voca i povrca i ne cinimo nista da ga proizvedemo. Najveci problem Srpske ekonomije je mala proizvodnja. Ni kilo zita nije Rusija uvezla prosle godine tako da Hrvati sigurno nisu izvezli hleb,
 • Da il ti umes da citas Miso? Uvesti zabranu ha Hrvatske proizvode cime ce se 500 miliona evra godisnje, koliki je izvoz Hrvatske u Srbiju, i koliko novca odlazi iz Srbije za Hrvatsku, usmeriti ka domacem proizvodjacu da bi ULAGAO u cilju povecanja proizvodnje!!

  Kad procitas Rusija bez sljivovice mozemo da pricamo mozda o hlebu.
 • Ko neće da kupuje hrvatske proizvode umreće od gladi! Celu Vojvodinu su kupili, poljoprivredna gazdinstva, klanice..Vindija, Frikom, Somborska mlekara, Agroživ, Topiko(Slovenci), Industrija mesa Matijević sa preko 100 prodavnica, Idea(Mišković i Ivica Todorić)...
 • Potpuno se slazem, ali nesto mora da se menja!
 • A sto se tice toga ko je priznao Kosovo, to nas ne treba da zanima uopste. To ti je valjda jasno.
 • Zabrana izvoza samo Frugi Vente iz Holandije voca i povrca u Rusiju za vreme EHEC bakterije kostao ih je 30 miliona eura nedeljno. Sto je godisnje samo od voca i povrca milijarda eura samo za Frugi Ventu. Ali ne EU nema alternativu. Sva se najezim kad cujem ili procitam ovu parolu.
  Literatura za citanje je Rusija bez sljivovice - Politika. http://www.politika.rs/rubrike.....
 • Поштовани ''Тешки неки животу'',

  Мислим да ви немате слику. Зашто? Идемо редом:

  Косово

  1. Ко ће поништити одлуку Тадићеве владе?

  2. Коју срБску робу... о којој роби ви говорите у овој тотално привредно (а и шире) сјебаној земљи? Ко ће увести ригорозну контролу у (екс) Мишковићеве ланце који продају НАЈГОРУ ''џанк'' - гентски модификовану храну... контролу коју НИСУ уводили док је то било у Мишковићевим рукама, а увешће сада кад су Белгијанци (стерам им га мајци) ушли у Србију.

  3. Зашто оставити срБске институције на позицији на којој јесу када је КОСОВО САСТАВНИ ДЕО СРБИЈЕ, па следствено реченом срБске институције треба да буду на целој територији косова... ево, предлажем вас за градоначелника Приштине, где ћете моћи да чекате прилику.

  ЕУ

  1. Милооооооост више са тим ''кругом двојке''... изгледа ми да је ваш мокри сан улажење у њега!

  2. ''Pre svega cilj Srbije je biti u stanju iz sopstvenih kapaciteta nahraniti i obuci svoj narod''... зар је вама ово ''живот''... да не будемо голи и боси и да имамо хлеба настолу.... поздрављају вас Лењин и Броз.

  3. ''Samo moskovski region moze da proguta celokupnu proizvodnju Srbije''... КОЈУ ПРОИЗВОДЊУ СРБИЈЕ?????!!!!! ЧЕГА????!!!!
 • Postovani Budan,

  Ako srpski narod bude imao imalo pameti glasace stranke koji ce ponistiti i implementirati zakon postujuci Ustav. Tacnije krsenje Ustava je kaznjivo zakonom. Da li treba da nacrtam?

  Sto se tice genetski modifikovane hrane ne bih sa ja brinula za Belgijance, Delhaize, zato sto ce to biti prvi lanac u Srbiji koji ce gradjanima obezbediti snabdevanje bio linijom, ono sto mene brine a trebalo bi i vas je da su srpski "privrednici" posrednici u prodaji semena dve velike firme koje proizvode GMO seme, Pionir i Monsanto, i da ti privrednici poseduju ogromnu povrsinu obradive povrsine.
  A ko ce ih kontrolisati naravno to je na izboru gradjana za par meseci.

 • Ako srpski narod bude imao imalo pameti... а АКО небуде имао, као што није имао 2000...?

  Што се тиче остатка коментара одличан је .... на теоријском нивоу
 • Ne mora biti teorijski!
 • а 90- тих је имао?!
 • Није ни тада, али ако ћемо право од 1945 до 2000 није имао ИЗБОРА... 2000 је имао могућност избора и из ''пуног џака п..ка извука к.рац''.
 • имао је избора и 90. и то сасвим слободних..и изабрао Милошевића..
 • а 5. октобра није имао избора већ је силом изашао на улице...е сад ко је изашао на улице и ризиковао свој живот да би Кораћ, Веселинов, Исаков, Михајловић, Шутановац и остали великани дошли на власт..докле ћемо лицемерно да се правимо блесави да је 6. октобра Служба направила пуч..
 • А Драшковић... јуначки српски син?! Њега сте, канда, заборавили !
 • Хоћете да кажете да је Милован Витезовић био у праву кад је рекао : ''Десио се народ'' ?
 • Kao poslednji odgovor postovani Budane,

  Mokri snovi mi nisu fizioloski svojstveni. Krug dvojke je nekada sanjao o Minhenu, dobroj obuci, odeci, skupim kolima. Od tog vremena 80tih mnogo se toga promenilo. Otreznjenje, odrastanje, i veliki broj nas je iskuljucivo svojim trudom afirmisao sebe na neki nacin i Oktoberfest je postao samo jedan obican cirkus pijandura za par dana posle koga se vracamo porodici i poslu.

  Danas je krug dvojke asocijacija na parazitiranje i nerad, trazenje precica, profitiranje na tudjem.


  Danas Budane uvozite suve sljive iz Albanije, gace iz Turske, duvan iz Hrvatske, traziti hleba preko pogace cini mi se malo preambiciozno? Zasto ne poceti sa jednostavnim ciljevima? Treba li da vam dam statistiku iz vremena Broza?

  I poslednje slazem se zemlja je unistena u poslednje 4 godine. Dug je skocio 40%, privreda pala za 20%, otpusteno pola miliona ljudi. Zato pamet u glavu u aprilu.
 • Danas je krug dvojke asocijacija na parazitiranje i nerad, trazenje precica, profitiranje na tudjem.
  У кругу двојке живе и раде инжењери, лекари, адвокати, научни радници... као што су увек раније ЖИВЕЛИ И РАДИЛИ. Круг двојке је некада био центар Београда, док су остали делови града били ПЕРИФЕРИЈА. У круг двојке се тешко улазило, мада су многи желели да уђу у тај круг. Карабурма, Миријево, Звездара, о Коњарнику, Браће Јерковић и осталој далекој периферији и да не причам. То су били делови Београда где је држава могла да гради нове стамбене блокове у којима су станове добијали запослени у разним фирмама и из којих су чежњутиво гледали из, у то време ''спаваоница'', према центру где су била СВА културна и остала дешавања. То је био период у коме се зачела клица анимозитета према становницим круга двојке.... и амбиција да се у њега уђе.

  Правите велку грешку што староседеоце (и њихове потомке) из круга двојке сврставате у једну такву, негативну конотацију. Спомињете Октобер фест који је вама, који сте ИСКЉУЧИВО СВОЈИМ ТРУДОМ АФИРМИСАЛИ СЕБЕ, постао циркус пијандура... ви сте, закључујем, један од оних који су пронашли своје ухљебље тамо, које су Немци издресирали и научили шта је ПОШТЕН РАД И ТРУД (Arbeit mach frei - ако сам добро написао), а који НИСТЕ ХТЕЛИ да то исто урадите у својој властитој земљи. Зато вас најлепше молим да не дробите одатле сада, када сте се лепо материјално обезбедили. Као апсолвент архитектуре, радећи преко студентске задруге (значи ''НА БЕЛО''') за пет месеци ангажмана зарадио сам толико пара да сам шестог месеца на сајму аутомобила купио ганц новог ПАСАТА... НИКАДА нисам сањао о Минхену... био ми је довољан викенд одлазак до Трста да се снабдем свиме оним ШТО МИ ЈЕ ТРЕБАЛО, да на Понте Росу попијем капућино и да се вратим у Београд са новим паром ципела, фармерки, неколико мајица и сл.

  О МИнхену су сањали они који то НИСУ могли да приуште себи и који су се, као млади мајмуни, лепипли на приче прве туре гастарбајтера којима је Тито (у договору са Вили Брантом) широм отворио врата и који су после неког времена имали неодољиву потребу да својим мерцедесима и БМВ-има покажу нама из круга двојке, како су БОЉЕ ПРОШЛИ У ЖИВОТУ ОД НАС.

  Не слажем се са вама да је Србија обогаљена у последње 4 године... то траје добрих 50 година... сетите се шта су радили Словенци са срБским воћем, стоком... и осталим пољопривредним производима, које су нам после уваљивали по папреним ценама. Сетите се шта су радили Горење, Искра, Мура, Шмартно и остали, док је Србија улагала у Косово. Електране, рудници, здравство, екстезивна привреда, приштински универзитет, који су завршили СВИ они који су то своје стечено знање ставили у функцију Велике Албаније... можда су последње 4 године донеле убрзање пропадања, али је ПРОПАДАЊЕ било зацртано јако давно...
 • Bas ste bukvalista Budane :). Krug dvojke nije teritorija, zao mi ako ste tako razumeli. Krug dvojke je duh Beograda, koji nije nosio Zivko policajac iz Prizrenske pri Terazijama, koji dva slova nije znao da napise.
  Za razliku od vas meni je draze bio isti soping u Nemackoj, pre svega zbog tehnike. Krpe i kapucino imala sam u svojoj kuci, meni je bilo dovoljno domace, kaput kupljen u Ateksu nosila sam dok se pocepao, citavih 10 godina. Tehnika je bila nesto sto nije moglo da se nadje kuci. Razlika je ocigledna Budane, zar ne?

  Price o arhitekturi i kako se zaradjuje, ko dobija konkurse, ko kupuje zemlju i ko kome sta placa pricajte nekome ko nema arhitektu u porodici. Ako se pronalazite u prici, onda nemam sta da dodam na ovu temu, svaki komentar je besmislen. Svako je na svoj nacin uhlebljenje neko preko partijske knjizice, neko preko veza i vezica, a neko tamo gde je dobio priliku da se afirmise. Meni je zaista zao sto na dijasporu gledate kao na nepismene i naivne koji su se vratili da prave zazubice, zaboravili ste na 150 hiljada visoko skolovanih koji nisu imali priliku da vide R&D, da dobiju projekte za unapredjivanje proizvodnje u domacim fabrikama zato sto su rasprodate, fizicarima koji su radili kao pekari, zato sto nam je ulaganje u nauku najnize u Evropi, samo je Albanija iza nas.

  Mozda za arhitekte ima posla zato sto je politika drzave pogubna, prenaglaseno ulaganje u gradjevinarstvo je potpuno promasena investicija na duge staze, istu gresku je napravio Portugal.

  U Srbiju je prema nekim procenama u zadnih 10 godina uslo preko 100 milijardi eura, od toga VELIKA VECINA IZ DIJASPORE, koja je preko poreza isla u budzet iz cega se danas na primer daju krave Palmi, ili grade "jeftini stanovi" ili se jednostavno placaju stranci da rade most o kome je pisano ovde ranije, ili se finansira srafciger industrija.

  100 milijardi eura je velika suma. Tako da se zadnjih 50 godina jednostavno ne moze racunati. Zao mi je ali kao neko ko poznaje industriju i neophodna ulaganja ne mogu da prihvatim taj argument. • Круг двојке ЈЕСТЕ територија јасно оцртана шинама! Била и остала... ментални склоп унутар круга је био шаролик, као и свугде другде, али је круг двојке био и остао ЦЕНТАР Београда у коме данас живе они који су протерали многе староседеоце и који креирају један дух , који нема везе са оним што је круг двојке некада био... ви бркате епохе и скачете по потреби из једне у другу...

  О архитектури итекако могу да вам причам јер сам свој први посао добио на 93-ћем аплицирању за посао иако сам у тренутку добијања тог посла већ имао три награде на ЈУГОСЛОВЕНСКИМ КОНКУРСИМА АРХИТЕКТУРЕ, а НИСАМ БИО ЧЛАН КПЈ и НИСАМ ИМАО ВЕЗЕ И ВЕЗИЦЕ. О архитектури могу да вам причам као човек који је преживео санкције (и увећао породицу) ИСКЉУЧИВО БАВЕЋИ СЕ АРХИТЕКТУРОМ, као што могу да вам причам и шта се данас дешава у ономе што ви називате грађевинарство, а што нема везе са архитектуром и грађевинарством, али има везе са митом, корупцијом, монополима, уценама, мутљавинама преконоћи насталих бесних инвеститора који отимају, ваћаре и на све друге начине, радећи нечасне радње остварују профит...

  Ваше шопинге по Немачкој третирам као прилику да профитирате продајући технику коју сте тамо куповали овде у Србији. Објасните ми молим вас који је интезитет промене технике у ВАШОЈ кући био и колико често сте мењали у вашем стану фрижидер или грамофон или радио-касеташ или .... Крпе које вас нису интересовали су биле у домену моде, а бела и остала техника у домену илегалне зараде...

  Ви сте у моје име закључили да ја о дијаспори имам, лоше мишљење и наводите ми податак о 150.000високо образованих који су напустили Србији... а ја говорим о оном остатку од неколико милиона Срба, који су својим ТРУДОМ ( ја додајем и одрицањем, до граница пасјег живот у туђини) имали потребу да тешко зарађени новац уложе у хиљаде ''балустрираних'' квадрата у завичају, да сви могу да виде степен њиховог извинућа из завичајног блата, уместо да су се вратили и дали допринос срБској привреди, аграру, индустрији... новце су стуцали на мермер, базене, џакузије, златне славине,,, (јебо их мермер и све остало побројано) КАО И СРБСКОМ НАТАЛИТЕТУ, у завичају су оставили споменике своје успешности, а у Немачкој своју децу...

  Ви сте у моје име изразили и могућност да сам се пронашао у вашем коментару... И опет погрешно... ја сам се пронашао у СРБИЈИ, У БЕОГРАДУ, У КРУГУ ДВОЈКЕ... не знам где сте и да ли сте се ви пронашли игде... или сте можда још увек у потрази за самим собом...
 • Budane neka vasa bude poslednja da se natezem necu. Samo jos nesto da dodam sto mi bode oci, kako sam perfekcionista u tom smislu, to sto doktori i inzenjeri rade u krugu dvojke, znaci li to da ako ti doktori i inzenjeri da je dovoljno samo da rade krugu da bi bili krug dvojke, ili moraju i da zive i rade?

  Sta cemo sa onima sto studiraju i idu u srednje skole u krugu dvojke a zive negde drugde?

  " уместо да су се вратили и дали допринос срБској привреди, аграру, индустрији... новце су стуцали на мермер, базене, џакузије, златне славине,,, (јебо их мермер и све остало побројано) КАО И СРБСКОМ НАТАЛИТЕТУ"

  Sta mislite kako su prosli oni koji su probali? Vecina se vratila nazad.

  I ja sam razmisljala o povratku. Do 2008. Vi ste vecina, resite u glavi sta vam je vaznije. Kad se dogovorite i glasate, i stvorite uslove koje mi ne mozemo, vracacemo se i mi.
  Pozdrav
 • Želite li još nešto da Vam ovde ispunimo.Vratite se i glasajte.Uređujte Srbiju kakvu želite.
 • Ja sam glasala, vozila sam dva sata da bih glasala! Kako ste vi glasali takovac?
 • Odlično.Izvinjavam se što sam malo bio grub.Što se tiče Takovaca nama su 945.ostavili "ćoravu kutiju"i mi šaljemo decu da ubacuju kuglice.Zato se ovde za neke druge "radnje"i kaže "trpa k'o u glasačku kutiju".Pozdrav.
 • Кад сам илустровао пример са докторима, инжењерима и осталима, знате врло добро шта сам хтео да кажем... причам о концентрацији ДУХА београдске интелигенције (некада) чији потомци све мање и мање обитавају у кругу двојке, па самим тим и тај непатворени грађански дух, полако нестаје а замењује га оно што сте ви у ранијем писанију споменули и чиме сте започели ову кореспонденцију.... Не мора моја да буде последња... ја се не такмичим ни са ким, па ни са вама.

  Оне што студирају, који живе у кругу двојке гледам сваки дан... у згради у којој живим од 40 станова 28 су за издавање (на црно). Власници тих станова су их добили од својих фирми у Титовој епохи, па пошто имају и наслеђене станове издавањем екстра приходују. Студенти и ђаци које знам су сви без разлике обећали да ће после дипломирања да се врате... замислите где? У КРУГ ДВОЈКЕ, уместо да као осведочени стручњаци остану у својим местима и потруде се да их развију до нивоа круга двојке.... Претпостављам да ћете помислити како заговарам ексклузивно право чланства круга двојке, али вам скрећем пажњу да НИКО НИЈЕ БИРАО ГДЕ ЋЕ БИТИ ПОСЕЈАН...

  Они, које ја знам, који су пробали па се незадовољни вратили тамо где су својевремено избегли, чуче у туђини и чекају ПЕНЗИЈУ, да би са тим (за ову земљу ) огромним парама дошли назад и у земљи, из које су отишли, живели к'о цареви...

  ''I ja sam razmisljala o povratku. Do 2008. Vi ste vecina, resite u glavi sta vam je vaznije. Kad se dogovorite i glasate, i stvorite uslove koje mi ne mozemo, vracacemo se i mi. '' Ако решимо у нашим главама шта нам је важније и ако се договоримо, изгласамо и створимо услове које ви не можете... онда не морате да се враћате уопште... останите тамо где вам је до сада било боље.

  За крај вам поклањам афоризам: '' Када сам се, после двадесет година вратио у завичај... схватио сам да је носталгија боље решење''.

  Отпоздрав
 • Budane, hvala na aforizmu, sad mi je u stvari jasno koliko vama nista nije jasno. Ukratko da sumiram da vas ne davim, jer vase teoretisanje tipa zasto se ne vratite i vratite se, razvijte i slicno je UTOPIJA. Kako ste obrazovan covek, predlazem vam da uradite jednu studiju sta se danas smatra neophodnim uslovom za razvoj i napredak. Savetujem vam da krenete od Bolonjske konvencije i razloga zasto je uopste uvedena. Tekstove cete naci iskuljucivo na engleskom, zato sto se nasi' "intelektualci" tom problematikom ne bave. Ukratko zakljuci su sledeci neophodan uslov za razvoj privrede je da drzava ulaze 2% budzeta u R&D, danas Srbija ulaze 0.5% a po planu DS za 10 godina treba da dostigne 2% pod uslovomm da privatno investiranje ucestvuje sa 50% (sto neki analiticari smatraju nerealnim). Razvoj mora biti koordinisana akcija koja povezuje privredu i R&D (h oni koji su ovo pokusali tesko su se opekli).

  Nerealno je ocekivati da ce zika i mika doci iz inostranstva i reci Djelicu ajde da reorganizujemo R&D, ili reci Dinkicu e sad mora da dajes investicije tamo gde je potencijal za domaci razvoj a ne gde strana srafcijger industrija kupuje jeftine politicke poene. Sokirana sam kad vidim na anketi da bi 12% glasalo za URS, to je porazno.

  Kao sto rekoh vi ste u vecini i vasi glasovi donose razliku, nisu gastosi zaokruzili URS a vi stavite prst na celo i manite se aforizama.
  Pozdrav
 • Болоњска конвенција је уведена из једног јединог разлога ДА СНИЗИ НИВО ОБРАЗОВАЊА НА СНОШЉИВУ МЕРУ У ОКВИРУ КОЈЕ ЋЕ СЕ РОБЉЕ ОСПОСОБИТИ ЗА ПОТРЕБАН РАД РОБОВЛАСНИКА... Не знам који сте и да ли сте завршили неки факултет, али сам сигуран да НИСТЕ завршили по Болоњи. Душко Радовић је својевремено рекао: ''Наши музичари су појели музику... ово што данас слушамо углавном је подригивање''... ово што данас називају СТУДИРАЊЕ ПО БОЛОЊИ је подригивање у односу на студије пре увођења тог јебеног начина студирања... Да ли знате да су, увевши Болоњу на архитекстонски факултет укунули предмете нацртне геометрије и перспективе? Укинули су ОСНОВНЕ АЛАТКЕ будућим архитектама... Болоња је уведена да се ОТМУ ПАРЕ од оних родитеља, који желе да омогуће својој деци да им факултети истуку ДОДАТНЕ НОВЦЕ из џепа да би добили МАСТЕРС ДИПЛОМУ и отишли у бели свет... Мени, дипломираном инжењеру архитектуре је архитектонски факултет у Београду тражио 1000Е да ми издају листинг које сам предмете све одслушао, са циљем да ми се призна мАСТЕРС после 30 година рад у струци. Надаље, чувени ''МЕГАТРЕНД је увео ЈОШ ЈЕДНУ ГОДИНУ СТУДИРАЊА (читај још пара) јер на претходне три године НИСУ ПРУЖИЛИ СТУДЕНТИМ НИЈЕДАН ПРЕДМЕТ КОЈИ СЕ НАЛАЗИ НА ЛИСТИ ПОТРЕБНИХ ПРЕДМЕТА ДА БИ СЕ ДОБИО СЕРТИФИКАТ.

  Када сам 1982 године аплицирао за исељеничку визу у Канаду, послао сам писмо са питањем да ли се у Канади признаје Диплома Београдског Универзитета, архитектонског факултета без посебне нострификације и добио одговор од Краљевског удружења архитеката: '' Драги господине, част нам је да вас обавестимо да се диплома архитектонског факултета, Унивезитета у Београду ПРИЗНАЈЕ БЕЗ ПОСЕБНЕ НОСТРИФИКАЦИЈЕ..... Тако је било и за све остале науке изузев за медицину и фармакологију.... И ШТА ЈЕ ФАЛИЛО ТОМЕ ?!?!?!?!

  Немојте да ТОЛИКО читате шта пишу други на енглеском језику... Ново Планетарно Устројство ради свој зацртани посао, а ви им безрезервно верујете..

  п.с. уот д фак из ''Р&Д''
 • Research and development. (Istrazivanje i razvoj)
  Inace vasa predstava o Bolonji je delimicno tacna, ali samo jedan mali delic prave slike. Kao sto rekoh, ovo nije mesto gde treba voditi ovu raspravu, ocigledno vam problematika nije poznata.

  Srbija se sa svojim reformama cak i nije pojavila u izvestaju za 2010, iako je potpisnica konvencije, tako da je nivo u Srbiji nije nikakva referenca, sto se mene licno tice zavrsila sam po starom i slazem se sa vama u svemu sto ste izneli.
  Medjutim jos bi ste se vise zgrozili kad bi ste znali drugi, mnogo vazniji deo price. Bilo bi vam jasno gde je Srbija

  Predlazem gospodinu Cvijanovicu da neko ko ima uvid u ceo problem napise jednu lepu analizu, bilo bi to otvaranje ociju. .
 • Vaša razmišljanje je na mestu.Što se tiče URS glasova to su budžetski,plaćeni glasovi.Jedno radno mesto vuče 5-10 glasova plus onih što se nadaju.URS raspolaže sredstvima NIP zatim je u "vlasništvu"najvećeg broja raznih agencija tako da je 12% za očekivanje,zasad.
 • :) da li to znaci da mozemo da ocekujemo da ce URS dobiti oko 10% glasova na sledecim izborima?
 • Teško u poštenom prebrajanju zato što su to ortački glasovi.Partije DOS-a imaju kao i uvek maksimalno 30% u ortaku,nešto malo SPS,a ostalo lično pok.S. Milošević i V.Šešelj.Oko glasova ove dvojice se već više od decenije vodi bitka u kojoj aktivno učestvuje i spoljni faktor.Koliko će imati URS zavisi od procena i namera spoljnog faktora koji vrši konačan obračun.Mogu da ga obrišu k'o gumicom isto kako su ga i nacrtali.Pozdrav.
 • "а ја говорим о оном остатку од неколико милиона Срба, који су својим ТРУДОМ ( ја додајем и одрицањем, до граница пасјег живот у туђини) имали потребу да тешко зарађени новац уложе у хиљаде ''балустрираних'' квадрата у завичају, да сви могу да виде степен њиховог извинућа из завичајног блата, уместо да су се вратили и дали допринос срБској привреди, аграру, индустрији"
  ако је му оно Живка полицајца дух Београда зашто ово не зове дух Србије.... типично мешање баба и жаба..хајде да говримо о правом духу Београда и србије па ћемо видетид а нису нимало противречни
 • Слажем се, али о томе могу да говорим само са онима који су овде све време јели лебац и не знају шта је то милхброт. Кореспонденција са онима (тамо где јесу) који најбоље знају шта је нама овде чинити... ме умара...
 • Многи "дијаспорци" ми одавно нису предмет никакве борбе за став или начело. Оданде углавном закерају, шаљу поруке тврдог "remote-патриотизма", а тврде да би они све то решили, кадбибилоштабилбилоовооно... а да смо ми обичан пасјалук и продане душе.

  Но, неко утече за крухом, а ми овде скотови на српском лебу! Демит

  Мој рођени кум је побегао од Вуковара, нафиловао се као божићна јелка, а онда дође овде и спочитава ми што неки имају BMW X5-6, а он у Швајцарској тешко стече (на пушинг) само Тојоту RAV 4. Скот, like others.

  Бизарно.
 • Pametan se uci na tudjem iskustvu kaze se. Za to bi trebalo vise truda, citati strane clanke, skupljati podatke, To sto ste jeli lebac a niste probali milibrot, ne cini vas nista mudrijim. Od vas nisam cula nijedan validan argument za bilo koju temu Budane. Kad se to promeni i nasi intelektualci budu baratali podaci a ne emocijama, bice bolje i Srbiji. Do tada da ne smaramo jedni druge, dok ne budete zeleli da pomognete sami sebi, manjina u dijaspori ne moze mnogo da uradi.
 • мене нервира
 • "Krug dvojke je duh Beograda, koji nije nosio Zivko policajac iz Prizrenske pri Terazijama,"па ако ништа паметније ниси нашао за "дух Београда"..
 • Јован Буљ је био део тог духа.
 • Dalje,

  "3. Зашто оставити срБске институције на позицији на којој јесу када је КОСОВО САСТАВНИ ДЕО СРБИЈЕ, па следствено реченом срБске институције треба да буду на целој територији косова... ево, предлажем вас за градоначелника Приштине, где ћете моћи да чекате прилику."
  Navedeni pasus sadrzi dve kontradiktorne recenice pa bih zamolila da mi malo objasnite. U prvoj recenici kazete zasto institucije samo na na severu a ne na celoj teritoriji Kosova i ja se sa vam slazem. Ali kako ratovanje nije opcija intitucije na severu su cinjenicno stanje. Druga recenica gde bi ste me predlozili za gradonacelnika da cekam priliku ima prizvuk odusatajanja od Kosova pa bih vas molila da mi pojasnite sta ste tacno hteli da kazete. Hvala
 • Мој коментар је био усмерен на ваше теоретисање... предложио сам вам да личним примером покажете као је ваша теорија остварљива, та да би, пошто постанете ДАНАС градоначелник Приштине, могли да припремите вашу теорију и да је У ПРВОЈ ДОЧЕКАНИЈ ПРИЛИЦИ РЕАЛИЗУЈЕТЕ..

  Надам се да смо овом преписком разјаснили сва питања.

  Поздрав
 • Budane to nije odgovor. Pitanje je sledece da uprostim da li ste vi za to da ukoliko ne mogu institucije biti na celoj teritoriji Kosova, Srbija treba da prizna nezavisnost? Nadam se da je sad jasnije.
 • Чуј питања!? Па наравно да не треба да призна, али ни данашње руководство не треба да сере о мирном решењу кризе...изгледа да само они не виде да ЈЕДИНО СИЛОМ може да се врати на старо... е, сад већ улазимо у ''брзаке''... којом силом, ко ће да изда наредбу.... лепо сам вам рекао завршавам полемику... ви одатле НЕ ОСЕЋАТЕ ово овде... у том смислу је сваки ваш савет безпредметан и у домену ТЕОРИЈЕ...
 • Ne osecamo? Da li znate zasto se prica o mirnom resenju krize? Da li ste procitali plan o 6 tacaka koji je usvojen u Savetu Bezbednosti uz saglasnost Srbije novembra 2008. da bi se omogucio dolazak EULEXa i kojim je prakticno promenjena 1244? Srbija je prihvatila carinu na administrativnom prelazu.

  Naravno da se sad sere kad plan ne moze da se nadje na srpskom. Treba odspinovati situaciju kao i uvek.
 • Čoveče Božiji,pa na vlasti su ti najveći neprijatelji Srba i ti bi još da filozofiraš o predlozima!
 • To su govgorili i za Slobu pa smo otkrili da moze i gore. Nije dovoljno da tadic ode treba znati sta posle njega, jer ni se cini da gori dolaze.
 • Od ovih nema gore,ovi su etalon za najgore!
 • Tomi verujem onoliko koliko veruje svojoj savesti,a ovi nemaju savest!
 • докле ћете да се свађате због лоших?
 • Зар не схватате да смо већ остали?
 • Ključno pitanje u Srbiji je danas kao i uvek,postoji li organizovana politička snaga koja može da rešava osnovne probleme u funkcionisanju države i društva?Ukoliko se pokaže da toga nema predstoji nam nastavak urušavanja svih sistema što na kraju dovodi do pitanja vezana za biološki opstanak naroda.Nisu u Srbiji problem vođe i vizionari, takvih ima na svakom koraku.Problem je što nedostaju poslovođe.Ovaj tekst po meni to postavlja kao pitanje,jer je belodano da ova ekipa nije uspela da reši ni jedan problem,a otvorila je sijaset novih.Da je to tako nije nam ni trebala Merkelova,dovoljno je pogledati kroz prozor.O nazovi ideologijama i njihovim nevinim žrtvama,o zlim ljudima i vremenima,o nepotrebnim i bezrazložnim omrazama mogu vam pisati letnji dan do podne,ali sumnjam da bi me u tome podržale i žrtve jer bih time odvlačio pažnju njihovim potomcima koji ipak imaju osnovnu odgovornost da što bolje žive i podižu sopstveno potomstvo.U Srbiji postoje razgovori do popiva i od popiva.Mislim da počinju ovi drugi.Toliko o tome.
 • SajberMIleva 3 дана ago
  O kakvom post-tadićevskom vremenu priča ŽC uporno?
  Neće biti tog vremena.
  Taj je suviše zabrazdio da bi sjahao sa vlasti.Taj nika neće raspisati nikakve izbore, zavešće diktaturu, sve će uraditi ali sjahati sa vlasti neće nikad.
 • Svi na kraju sjasu
 • Cmoktoronto 3 дана ago
  Beeeogradski Crnogorci su..problem.
 • Postovani, mislim da gresite. Poznajem beogradske Crnogorce i verujte da oni nisu problem. Problem su Evrounijaceni Srbi...
 • црногорце на црногорично дрвеће
 • Danijela 3 дана ago
  Poštovani g.Cvijanoviću, mislim da je vreme da na stranicama Standarda ponovo vidimo pismo Vilija Vimera kancelaru Gerhardu Šrederu....neko je sve vreme znao da je priča oko EU čista glupost...a ćutao je i pustio narodu da veruje. Molim Vas da objavite ovo pismo iz 2000-te godine!
 • Postovana Danijela. nekim cudnim spletom okolnosti, svako malo ga objavljujemo. Evo poslednji put:
  http://www.standard.rs/-cvijan...
  Pozdrav
 • Nikola Srbos 2 дана ago
  Шта га брига, он је ушао у историју и уџбенике, и задовољан је врло!
 • Amin.
 • ne pominjite ime Srbija,to je pogresno. To je danas zemlja Zutija,zemlja zutokratije.
 • пегепет 21 сат ago
  Једна ствар је јасна - они који су све упропастили не могу да поправе упрскано. Досманлије су имале своју шансу, ма колико она била мала и варљива. Требају нам нови људи, неукаљани током 90-их и почетком овога века. А Тадићу свакако морамо судити као велеиздајнику, за наук будућим генерацијама.

  Обе пропале "српске" политике, и ону Слобину и ову жуту, морамо дефинитивно одбацити и усвојити нову у складу са националним програмом, који треба донети народним консензусом.
 • Ja 'oću u Evropu! Ne interesuju me ni Willy Wimmer ni State Department!
  Ima ko će da skine gaće, ako on neće! Dajte opet nekog zgodnog, naklonjenog
  pederima, ko ne robuje istoriji i suverenitetu, i ima iduće godine da se sazove novi sastanak u Bratislavi...

Нема коментара:

Постави коментар