Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 10. август 2011.

ЕвроПРО: где је напрстак?: Глас Русије

ЕвроПРО: где је напрстак?: Глас Русије

ЕвроПРО: где је напрстак?

10.08.2011, 21:55
© www.navy.mil
Одштампајте прилог Испричајте пријатељу Додати на блог

Русија предлаже да се питање осигурања противракетне безбедности у Европи изнесе на поље отвореног разматрања. Ово је изјавио стални представник Русије у НАТО-у Дмитриј Рогозин, који је прочитао реферат на норвешком Институту за спољну политику. Захтев за отвореношћу преговора о партнерству у области ЕвроПРО није случајан. У последње време све више експерата изражава сумњу у искреност намера САД и НАТО да заиста сарађују са Русијом.

Сасвим је очигледно да систем ПРО који се планира на континенту није ништа друго до део војног комплекса САД који желе да подигну у Европи од европских средстава, рекао је између осталог руски стални представник у свом иступању пред војним и политичким експертима Норвешке. Европљани треба да схвате наш однос према томе да се војни објекти усмерени тобоже на опасност са југа, постављају код наших северозапданих граница, приметио је руски дипломата.

Све већи број експерата долази до закључка о томе да гасне интересовање САД и НАТО за сарадњу у сфери евроПРО. Неки директно говоре о томе да Русију фактички вуку за нос. А недавним упловљавањем ракетне крстарице Монтреј у Црно море са системом ПРО Аеџис без обавештавања Русије, Американци, по мишљењу аналитичара, директно су показали Москви њено место. Ипак, сматра заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков, основе за песимизам нема. 11-12 августа он ће у Санкт-Петербургу преговарати о проблему евроПРО са замеником државног секретара Елен Тошер. Прогресу по том питању треба да допринесе и очекивани сусрет руског и америчког председника.

Занимљиво је: ових дана бриселки штаб НАТО-а званично је упозорио Анкару да ако у току тендера који је расписан у земљи Турска купи противавионске системе руске производње, пут ка обавештајним подацима о ланисрању балистичких ракета за њу ће бити затворен. Расмусен се предомислио? – одмах су се запитали експерти. Јер прво је било речи о могућем спајању система ПРО Русије и НАТО-а. Међу разим играма на срећу постоји једна врло раширена: треба погодити под којим се напрстком налази коцкица. Та невина превара лаковерном играчу не прети ничем до губитка новца. Чиме могу да прете преговарачке игре са ракетама тешко да треба говорити.
Нема коментара:

Постави коментар