Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 30. август 2011.

Балканске ротације или Нови амерички гувернер Србије | Политички живот

Балканске ротације или Нови амерички гувернер Србије | Политички живот

Политички живот

Балканске ротације или Нови амерички гувернер Србије

PDF Штампа Ел. пошта
Мироје Јовановић
уторак, 23. август 2011.

Томас Кантримен и Филип Рикер

Стејт дeпартмент не можеш преварити.

Пре две седмице, тачније 9.8.2011. године, написао сам текст[1] у коме анализирам Томаса Кантримена (у даљем тексту: Тома), за кога је тог дана на релеватној веб страници његовог послодавца писало да је активни заменик помоћника државног секретара САД задужен за европске и евроазијске послове, али ме Ујка Сем опет надмудрио.

То сам открио тек када је објављено да је заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Филип Рикер изјавио у Приштини да је Косово независна и суверена држава и да као таква има право да владавину закона уведе на целој територији, укључујући и север.[2]

Одмах сам посетио веб страницу Стејт департмента, кад 'оћеш. Тамо сад на страници која се бавила Томином биографијом стоји: „Период мандата: Од септембра 2010. до 5. августа 2011. године.“

Дајем часну колумнистичку да у тренутку док сам ударао по животопису Томаса Кантримена овај податак није постојао, ал’ ко ми је крив кад нисам иштампао садржај веб стране коју сам цитирао 9. августа.

Тек, Тома је отишао, а уместо њега је дојахао каријерни дипломата, са мањком фризуре и вишком ароганције у дипломатском општењу. И тако, Филип Рикер, нови заменик помоћника државног секретара САД задужен за европске и евроазијске послове, наставља добро утабаном стазом понижавања Срба и Србије.

Из овога такође произлази да САД 6. и 7. августа нису имале чиновника који би се бавио нашим балканским маленкостима, што значи да смо та два дана имали пуну сувереност, односно није било никог да нас зове, прети и омаловажава

Новом Хиларином чиновнику задуженом за посвађана балканска племена у биографији стоји да своју тренутну дужност обавља, пазите сад, почев од 8. августа[3]. Овај пут сам опрезан, па сам фино иштампао садржај цитиране странице, да не бих морао на часну пионирску да се кунем шта сам прочитао на сајту наших милосрдних анђеоских пријатеља. Из овога такође произлази да САД 6. и 7. августа нису имале чиновника који би се бавио нашим балканским маленкостима, што значи да смо та два дана имали пуну сувереност, односно није било никог да нас зове, прети и омаловажава.

Углавном, Тома обавештајац је отишао, а уместо њега прави амерички дипломата. Каже сајт његове фирме, да је завршио Јејл (Yale), да је радио по дипломатским службама у Мађарској и још којегде, а да је последња функција коју је обављао пре садашње била Амбасадор САД у БЈР Македонији, са мандатом од 10. септембра 2008. до 31. јула 2011[4]. Занимљиви датуми, посебно ако се сетимо да је 9.10.2008. године БЈР Македонија, заједно са Црном Гором, признала једнострано проглашену независност Косова.

Значи, бивши амбасадор, тренутно главни балкански гуверенер САД, има драгоцено политичко искуство, а сада је очигледно „награђен“ за успешну операцију стварања сукоба на релацији Београд-Скопље.

Ово је посебно интересантно са аспекта грађења и одржавања добросуседских односа, на којима инсистирају западне земље у својим саопштењима и публикацијама. Поставља се сасвим разумно питање могућности одржавања добрих односа између две државе, када једна од њих отворено подржава територијално распарчавање друге, а да притом ни сама нема решене елементарне државне односе са трећом државом, у овом случају Грчком. Баш компликовано, зар не?

Будући да је Филип Рикер, сасвим сигурно, инструирао срамотно држање БЈР Македоније према Србији, намеће се јасан закључак да ће његова улога у администрирању балканским колонијама бити иста као и његовог претходника

Будући да је Филип Рикер, сасвим сигурно, инструирао (ово је благ термин, правилно би било рећи: Филип Рикер је наредио) срамотно држање БЈР Македоније према Србији, намеће се јасан закључак да ће његова улога у администрирању балканским колонијама бити иста као и његовог претходника. Та улога се, сасвим сигурно може свести на једну једину реченицу: „Сломити Србију!“

Као прилог за биографију Филипа Рикера, додаћемо и то да је био портпарол Кристофера Хила током преговора у Рамбујеу 1999. године, што ће рећи да Тачија и друштво јако добро познаје од раније. Значи, стари знанци поново заједно, само што се овај пут, 12 година касније, млађани Филип нешто и пита.

Понашање наших ратних непријатеља током 1999. године, безусловна подршка сваком пројекту којим се угрожавају српски интереси, наменско и циљано финансирање активности које доводе у питање основна начела међународних односа, и коначно, присиљавање једне суверене државе да преговара са нарко-картелима (сада у фотељама „државе“ Косово) о питању граница и царине, јасно указују на сличност садашње политике запада према Србима са оном коју је водила Аустро-угарска 1914. и Немачка 1941. године.

Колико год било тешко преко језика превалити, ето понављам: САД се према нама понаша као Трећи рајх, у готово свим сегментима економске и спољне политике.

САД се према нама понаша као Трећи рајх, у готово свим сегментима економске и спољне политике

Идемо редом.

Војни аспект: Окупација дела територије након противправне агресије. Ограничавање, условљавање и контрола трговине оружјем према потенцијалним купцима на основу кршења правила међународне трговине.

Безбедносно/обавештајни: Инфилтрација у државни врх и војне структуре. Стално присуство обавештајних структура у необавештајним делатностима.

Финансијски: Контрола и диктат у области банкарства и јавних финансија. Непостојање елементарних ограничења у пословању банака чији су власници западне банке.

Медијски: Потпуно онемогућавање пласирања реалног стања у Србији у америчким медијима. Контрола и усмеравање токова информисања путем безбедносних структура САД и В. Британије.

Економски: Непостојање озбиљног привредног улагања („либерали“ ће рећи да је Ју Ес Стил Србија (US STEЕL) највећи извозник, али заборављају и то да је највећи увозник).

Културни: Вештачка имплантација образаца понашања и културне политике кроз политички притисак (нпр. добро плаћено „парадирање“).

Cваког дана смо сведоци да се САД према Србији понаша силеџијски, а може се претпоставити да ће наведена држава због снижења кредитног рејтинга тек сада, у својој целокупној спољној политици наступати нервозније и дрскије него раније

Наведени аспекти су дати само у грубим цртама, а сваког дана смо сведоци да се САД према Србији понаша силеџијски, а може се претпоставити да ће наведена држава због снижења кредитног рејтинга тек сада, у својој целокупној спољној политици наступати нервозније и дрскије него раније.

Напред цитирана изјава Филипа Рикера о праву Косова да као суверена држава има право да владавину закона уведе на целој територији, укључујући и север, може се тумачити и као накнадно зелено светло Хашиму Тачију да може употребити сва средства у довршетку акција које је ОВК започео октобра 1997. године. Посебно истичем снебивање Мери Ворлик, амбасадорке САД у Србији, и њене тврдње да је „Одлуку о слању полицијских снага на север Косова донела Приштина без договора са Сједињеним Америчким Државама и међународном заједницом“[5].

Сада морамо застати са анализом, јер у предњој изјави постоје бројне нејасноће. Дакле, ако је Влада САД знала и одобрила акцију Хашима „Змије“ на северу, а немогуће је да није поред онолико војске и безбедњака на терену, чему овакви умилни гласови „наше“ Мери и њене свите.

Разлог је веома једноставан, и горе већ описан.

Пошто САД не поштује Србију и њене легитимне интересе, сасвим је логично да амбасадор САД у Приштини подстиче и усмерава акције специјалне полиције, док његова колегиница из Београда даје изјаве сличне Борису Тадићу

Пошто САД не поштује Србију и њене легитимне интересе, сасвим је логично да амбасадор САД у Приштини подстиче и усмерава акције специјалне полиције, док његова колегиница из Београда даје изјаве сличне Борису Тадићу. Као, „нисмо знали, па да л' је могуће, те ево само док окренем Белу кућу и све томе слично“.

Боље би било да је Мери Ворлик модро ћутала, него што је обманула јавност и политичаре земље домаћина у којој обавља функцију, јер овако испада да америчка дипломатија није усклађена и координисана, што је наравно немогуће и нетачно.

Ту се поново враћамо на Филипа Рикера. Управо је његов задатак да координише целокупну дипломатску активност у земљама из своје територијалне надлежности, и да амбасадоре инструише када, колико и кога да слажу, или бар да не кажу истину. Тако ће Филип у Подгорици и Приштини говорити о неповредивости граница, у Албанији о спорном питању Улциња и реке Бојане, у Србији о добросуседским односима и људским правима, у Сарајеву о потреби централизације, а у Загребу, ко зна о чему.

Како то, ништа у Загребу?, пита се са правом читалац. Па тако лепо, Загреб је својих 500.000 проблема протерао од 1991. до 1995. године, па сада Рикер може са домаћинима опуштено да разговара о напретку демократије, и да хвали толерантне говоре премијерке Косор. Што би рекао Стаљин: „Смрт решава све проблеме. Нема човека, нема проблема.“

Мислим да се ова изјава која се приписује Јосифу Висаријоновичу, може применити и на политику САД према Србима на Космету, коју је најавио Филип Рикер, само што би иста сада гласила: „Нема Срба – нема проблема.“

Аутор је стални сарадник Српског културног клуба


Донирајте НСПМ


Балканске ротације или Нови амерички гувернер Србије

уторак, 23 август 2011 18:14
4s
Након прецизне анализе аутора уши ми је запарала она последња реченица "нема срба,нема проблема".
Срба ће бити хвала богу и увек ће настојати да поврате
своју територију,доћи ће ваљда једном и наше време а проћи време "четвртог рајха" а и ових наших квислинга без
којих би сви ови амери са "Јела" били обични аутсајдери.
Јер само захваљујући њиховој деструкцији наследници Клинтона могу да се кочопере својим успехом у понижавању Србије.
Препоручи коментар:
58
1
уторак, 23 август 2011 18:20
Вељко
Било би невероватно да није веродостојно, духовито да није морбидно, узбудљиво да се не тиче нас. Али је свакако поучно за оне склоне учењу. А још корисније за оне који из наученог извлаче смернице за делање. Ако таквих има међу нама.
Препоручи коментар:
55
0
уторак, 23 август 2011 18:41
Сима Јовић
САД се према нама понаша као Трећи рајх, у готово свим сегментима економске и спољне политике!

Коментар није потребан!
Препоручи коментар:
57
0
уторак, 23 август 2011 18:44
Troglavski
http://www.state.gov/t/pm/128393.htm

Ovje mozes da vidis neku stranicu na internetu kroz istoriju:

http://wayback.archive.org/web/*/http://www.state.gov/t/pm/128393.htm
Препоручи коментар:
15
0
уторак, 23 август 2011 19:32
гаврило
ни овдје не би било лоше да се овај наш ИЗВИНИ, што да сиротану РИКЕРУ расте притисак без везе!
Препоручи коментар:
36
0
уторак, 23 август 2011 20:12
Fristajlo
Tačnost procena i zaključaka samo dodatno otklanja svaku nedoumicu u pogledu predloga- kako se treba odnositi prema SAD.
Treba prekinuti svaki kontakt sa državom koja je više nego otvoreno neprijateljski nastrojena; oni su tumor sveta, i od kontakata bilo kakve vrste sa njima već decenijama trpimo samo štete. Onemogućiti im kontakt je pola posla; oni su nas satanizovali, a mi samo treba da kažemo istinu...
Препоручи коментар:
42
1
уторак, 23 август 2011 22:49
Дијаспорац
Лепо је Тома радикал пре пребега од Шешелја говорио, направити једно две руске војне базе са нуклеарним оружјем у Србији, е па да видиш силе, клин треба забити у сред Европе.

Србија иначе не може опстати без уласка у алијансу са Русијом, четврти рајх се крече према Београду, неће стати .

Што се тиче привреде, зар може бити горе, милиони гладних и незапослених а сполјни дуг се гомила, зашто ? Да Тадићев режим има шта да троши и обећава!
Препоручи коментар:
36
2
среда, 24 август 2011 00:41
Miloš
Ko još ima, normalan, a da veruje Američkoj politici?
Препоручи коментар:
25
0
среда, 24 август 2011 00:45
Senka
Taman sam htjela da pohvalim autora ali Veljko je sve rekao bolje od mene. Samo dodajem :svaka cast.
Препоручи коментар:
19
0
среда, 24 август 2011 01:04
Marko Gay
САД се према нама понаша као Трећи рајх, у готово свим сегментима економске и спољне политике.


Zaista je neprilicno da se u Srbiji o Trecem rajhu iznose ovako grube neistine.

Treci rajh je svoju politiku prema Srbiji pravio na osnovu odluka jugoslovenske vlade. Tek kad je Jugoglavija usla u otvoren vojni savez sa Engleskom (koja je Trecem rajhu objavila rat), Treci rajh je napao Srbiju.

Za razliku od Treceg rajha, SAD svoju politiku prema Srbiji zasnivaju iskljucivo na kulturnim osobenostima srpskog naroda, tj cinjenici da Srbi imaju kulturu koja je u isto vreme i tradicionalna i proruska.

Konkretne odluke srpske vlade su nevazne: Srbija nije stupila u vojni savez s Rusijom niti je Rusija objavila rat Americi.

Politika Treceg Rajha prema Srbiji mogla se promeniti prostom odlukom jugoslovenske vlade o drugacijem spoljnopolitickom kursu.

Politika SAD prema Srbiji moze se promeniti samo promenom srpske kulture.
Препоручи коментар:
10
24
среда, 24 август 2011 03:12
Светислав Костић
Нисам знао да у Србији постоји тако нешто као Српски културни клуб. За разлику од америчких гувернера остатка Србије, о чему цвркућу и врапци на крову тадићеве палате.
Препоручи коментар:
10
0
среда, 24 август 2011 04:30
Srboljub Savic
@ Marko Gey
Anglosaksonske snage, imaju za cilj osvajanje resursa na teritoriji danasnje Rusije (Sibira posebno), vise od dva veka. Mi-Srbi smo samo kolateralna" steta i lak plen i pretnja Rusiji.
Kultura nije faktor ni najmanje.
Sto se tice nas-Srba i Srbije, niti smo tradicionalni, niti "pro-Ruski". Broj ljudi koji mrze Ruse (ne znajuci ni zasto) sramno je veliki. Uspon Trecg Rajha su "zdusno" pomogle americke i britanske vladajuce snage. Posle vojnog sloma (neuspele misije osvajanja SSSR-a), iste snage su spasile najsposobnije naciste, pripremajuci seme
novog Rajha. Danas se, na nase oci (nazalost slepe), dize Nemacka i Cetvrti Rajh, sa nepromenjenim zadatkom. Njemu je namenjeno da vodi celu "ujedinjenu Evropu", u novi pohd-"drang nacht osten!" U tom projektu, Albanci na KiM, su vidjeni kao najpogodniji za epizodu sa Srbijom (ali i cizmu
na srce i dusu narodnog bica).
Iza sve price nema niceg drugog do velikog interesa.
S. Savic
Препоручи коментар:
19
1
среда, 24 август 2011 04:42
Srboljub Savic
Nista novo iz SAD.
Hocete li, sada skinutih "top secret" ili "secret",
dokumente CIA od 1945. do 1985?
Hocete li foto (i pisanu) dokumentaciju o "Americko-
Albanskoj Gradjanskoj Ligi" iz 2002, sa dragim nam,
Dio Guardijom, Joe Bajdenom, Ramushem Haradinajem
(i podosta jos, cveca SAD i Albanaca sa KiM)?
Mislite li da je Njena Ekselencija-g. Vorlik, ambasador SAD, samostalni strelac ili "freelancer"?
Misli li ko, da je pok. Holbruk, "specijalac" i da
posle njega SAD postaju san covecanstva?
A, to, sto smo dostigli nivo bedne monete za potkusurivanje, svakako nije dokaz moci SAD.
S. Savic
Препоручи коментар:
16
0
среда, 24 август 2011 06:59
Сизиф
...(ово је благ термин, правилно би било рећи: Филип Рикер је наредио)срамотно држање БЈР Македоније према Србији...

Аутор заборавља на чињеницу да је тзв. Македонија, односно Киро Глигоров први похитао да честита Туђману за "Олују". Да сам ја Краљ Петар 1 и да је ово 1913., лепо бих их на пладњу испоручио Бугарима, па нек се они бакћу с њима, а обратио пажњу на западне границе негде на оној Шешељовој линији. Овако смо, сасвим непотребно, стекли још једног непријатеља са југоисточне стране, само зато "што се Цар Душан ту крунисао".
Препоручи коментар:
12
3
среда, 24 август 2011 08:54
Даг
Коначно је однос САД према Србији назван правим именом.

Иста политика распарчавања Србије наставиће се и након "решења" статуса севера Косова и Метохије. Припреме у рашкој области су већ увелико одмакле.

Ипак, љубав према "косоварима" потрајаће само док Американци не ометају пословне интересе заштићене наркодржаве.
Препоручи коментар:
14
1
среда, 24 август 2011 10:43
Енавлион
"Reek" (корен презимена овог сатрапа):

- задимити, напарити,загушити
- бити опхрван нечим непријатним
- смрдети или бити запахнут непријатним мирисом


Мало ли је? А Бог нас баш увек насмеје. ;)
Препоручи коментар:
14
1
среда, 24 август 2011 10:43
Ivica
@Sizife, ko o cemu vi o ganicama. Pa dokle su vise te vase granice? Do Berlina ili do Tokija? Daj da jednom razjasnimo da budemo nacisto.

P.S. i ko ce da vam brani te granice?
Препоручи коментар:
3
21
среда, 24 август 2011 10:46
Marko
kako tesko pada kada netko zeli da vlada Srbijom. Sada Srbi vide kako je bilo nama ostalima kada je Srbija uporno zeljela da vlada nad nama (i jos uvijek je ta teznja aktuelna da se razumijemo)
Препоручи коментар:
1
23
среда, 24 август 2011 12:54
Aleksandar
Da su Srbi stvarno--shodno zapadnoj propagandi--genocidni, agresivni i teroristicki narod, ovakvi "cutljivi" Amerikanci ne bi imali poduzi vek trajanja na Balkanu.
Препоручи коментар:
10
1
среда, 24 август 2011 14:27
Marko Gay
@ Srboljub Savic

Anglosaksonske snage, imaju za cilj osvajanje resursa na teritoriji danasnje Rusije (Sibira posebno), vise od dva veka. Mi-Srbi smo samo kolateralna" steta i lak plen i pretnja Rusiji. Kultura nije faktor ni najmanje.


To sto ste rekli je protivrecno.

Zasto bi bas Srbi bili kolateralna steta, a ne Hrvati, ili Albanci?

Sta to razlikuje Srbe od Hrvata i Albanaca osim kulture?

Srpska kultura je pro-ruska jer se zasniva na slovenskom jeziku, cirilici i pravoslavnoj religiji.
Препоручи коментар:
3
11
четвртак, 25 август 2011 03:19
Srboljub Savic
@ Marko Gay
Bravo!
Jedino, sto god vi ili ja, mislili, Srbi i Hrvati su Sloveni, kao Rusi, Ukrajinci, Poljaci, Cesi, Slovaci, Slovenci, ...
Kultura naroda je rezultat i nadgradnja ekonomskog stanja i razvoja. Sredina (okruzenje) svakako utice na razvoj kulture. Medjutim, svako opstavanje
je opasno. Takodje, ako verujete da je sacica ovih ili onih- zaslepljenih austro/nemackim, francuskim, italijanskim ili danas-sveopstim, americkim "vrednostima", u zabludi ste. Racuna se
i srpski "geak", i zagorski kmet, Dalmatinci ili
Bosanci.
Razlika izmedju Pravoslavlja i Katolicanstva nije velika ali su crkve, bitno razlicite. Katolicka je globalna poslovna korporacija (pod etiketom religije i masovnu upotrebu dogmi), dok je pravoslavna, nacionalna (narodna) i cvrsta na osnovnim postulatima (temeljima)hriscanstva, pa samim tim, bliza temelnim vrednostima slobodnog coveka.
[Mogu vas uputiti na veoma cenjenog teologa-katolika, a, Nemca-poznavaoca i postovaoca pravoslavlja.]
S. Savic
Препоручи коментар:
4
1
понедељак, 29 август 2011 02:15
Peter RV
Odlican tekst i duhovito napisan. Cestitam
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар