Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 30. август 2011.

Најтеже пеку ропске сузе | Политички живот

Најтеже пеку ропске сузе | Политички живот

Политички живот

Најтеже пеку ропске сузе

PDF Штампа Ел. пошта
Бранко Павловић
понедељак, 22. август 2011.

Поводом нове патриотске расправе о Косову

Са закашњењем сам прочитао текст Вукадиновића „Олуја с Косова“ и желим да се и сам изјасним о тој теми.

1. И када се разликујемо у ставовима и када се слажемо, ми се увек делимо на оне који:

а) заступају немогућу политику „И Европа и Косово“,

б) заступају могућу политику „Признање независности Косова“ и

в) заступају политику „Територијалног интегритета Србије“.

Патриотском расправом сматрам само оном која се води у оквиру очувања тертироијалног интегритета Србије.

У односу на политку „И Европа и Косово“ , кључно је да ли се учесник у расправи јасно изјашњава да је таква политика дословно немогућа ( као хлеб од камена).

У односу на политику „Признање независности Косова“ мирно треба расправу јасно позиционарати на теми да ли је Србима држава уопште потребна и зашто, а много мање реаговати на тврдње оних који су за прихватање сецесије.

2. Оно што се у патриотским расправама, макар се мени тако чини, недовољно увиђа, јесте чињеница да ће све земље које су признале независност Косова бити за 10 година знатно слабије него што су данас, а све најзначајније земље које нису признале независност за 10 година ће бити знатно јаче него што су данас. И економски и војно.

3. Друга чињеница, која се готово превиђа, јесте потрошеност воље грађана САД да подржавају ратове или војни ангажман тамо где се не види јасна економска корист. Мала дигресија, тзв. интелектуалци у САД су мислили да ће се чудо догодити када докажу да је рат у Ираку био због нафте, а не због измишљених средстава за масовно уништење. И није се догодило ништа, просто зато што је то Американцу у већини случајева потпуно уреду да САД убијају за нафту.

Административни прелаз Јариње

То значи да већ данас, а у годинама које долазе извесно, никакво трошење буџета на Авганистан, Балкан, па чак и Израел неће бити прихватљиво. Ко за 10 година у САД предложи да се ратује за Косово, послаће га у лудницу.

4. Мислим да је потпуно погрешно залагање да Тачи и Харадинај не буду утицајни на Косову и Метохији. Ништа не може да уруши војну способност Албанаца на Косову и Метохији као што то може што дужи опстанака система који та двојица персонификују.

5. Као ретко када у историји, све карте су у нашим рукама и све зависи од тога да ли ћемо ми Срби изградити у наредних 10 година респектабилну државу или нећемо. Овде ћу само указати на неке потезе које је или требало повући или их треба повући у кратком року, прихватајући као пожељно и оно што је Вукадиновић набројао ( пре свега у области дипломатије).

6. Декларацију је требало, наравно , донети у форми резолуције и то са следећом структуром:

А) позивајући се на, па набројани сви основи,

Б) Народна скупштина најоштрије осуђује, па све набројано,

В) Народна скупштина Републике Србије налаже Влади Републике Србије да:

– у буџету за 2012. годину предвиди повећање средстава за Војску Србије за 50 одсто у односу на буџет за 2011. годину,

– у току 2012. године обезбеди обавезну војну обуку за све мушкарце старости од 25 до 30 година који нису служили војни рок, у трајању од месец дана,

– обезбеди у 2012. години обавезну војну обуку свим мушкарцима у трајању од три месеца по навршених 18 година живота, односно завршеној средњој школи,

Г) НСРС налаже осталим органима и установама и то:

– Дирекцији за робне резерве да обезбеди неопходне намирнице за очување минимуна егзистенције српског живља на Косову и Метохији,

– здравственим установама да обезбеде довољне количине санитетског материјала, једница крви и мобилних лекарских екипа које би у случају потребе могле одмах да буду расположиве на територији Косова и Метохије,

– фармацеутској индустрији и одговарајућим заводима да обезбеде потребне количине лекова и њихову брзу дистррибуцију на територију Косова и Метохије итд.

Д) Народна скупштина Републике Србије позива све на мирно решење итд. итд.

Роберт Купер, Борислав Стефановић и Едита Тахири

Важно је разумети да нема озбиљне дипломатије без озбиљне политике и да нема успешне дипломатије без јаке државе и војске.

7. О редоследу потеза сам већ писао, сада само подвлачим да није могуће заговарати територијални интегритет Србије уколико први корак није промена власти, други искорењивање корупције и трећи потпуно нови макроекономски концепт.

Како се у међувремену решава питање заштите српског становништва на окупираној територији Косова и Метохије у нашој историји је проиграна ствар. На терену, оперативно проиграна. И дала је солидне резултате. Нема дилеме шта се ради.

8. Док смо ми тонули, други су на својим примерима решили читав низ теоријских питања, тако да данас нема више недоумица шта то држава у економији треба да контролише, а шта мора бити препуштено тржишту, како се борити против америчког утицаја у сопственим државним структурама, које су добре и лоше стране проглашеног банкротства. Сада је много лакше сва та светска искуства прилагодити и применити у Србији.

9. И на крају, оно што у патриотској расправи не би смело да буде спорно, изградња озбиљне државе је тежак посао и захтева жртве. Много рада и не мале жртве. На сву срећу, потребне су много мање жртве од оних које су поднели наши преци.

Само морамо с презиром одбацити причу о проливеној сузи коју ниједан државни пројекат не може оправдати. Зато што су најтеже и највише пеку ропске сузе.

Донирајте НСПМНајтеже пеку ропске сузе

понедељак, 22 август 2011 10:27
Борис
Драго ми је да још увек има патриота.
Препоручи коментар:
92
6
понедељак, 22 август 2011 10:36
sima simic
Gospodin Pavlovic kaze da Srbi moraju rascistiti s dilemom da li im je uopste potrebna drzava. Ali ne kaze da je ta dilema vec rasciscena dolaskom kvazi liberalne elite na vlast. Prvo nacelo svakog pljackaskog sistema - kakav je ovaj u Srbiji - jeste sto manja drzava, sto vise lopovluka. Prema tome, Srbi koji su glasali za sve postojece stranke u Srbiji, sve do jedne su kvazi liberalna, uopste nisu zainteresovane za drzavu i prodali bi i rodjenu majku za pare.
Препоручи коментар:
77
2
понедељак, 22 август 2011 11:00
slobodan 50
savez sa rusijom rešava sve egzistencijalne probleme građana srbije.bez toga, vreme prolazi i gazi sve analize i dobre i loše, tako da
ćemo se, ubrzo, probuditi u bg pašaluku, sa daljom tendencijom smanjenja istog...
Препоручи коментар:
72
6
понедељак, 22 август 2011 11:05
Misel
Ako ja dobro razumem g. Pavlovica, on se zalaze za rat...

Aman ljudi, jedini nacin da se prevazidje zaostao nacin razmisljanja na Balkanu, jeste onaj da se uvazi cinjenica teritorije na kojoj zive pripadnici drugih naroda.

Teritorija je nebitna... ljudi su bitni...
Препоручи коментар:
11
159
понедељак, 22 август 2011 11:07
nataša
Srbija vodi politiku priklanjanja Nemačkoj. Ta politika priklanjanja Nemačkoj, a ne suprostavljanja nas je dovela do tačke sa koje se nestanak ikakve srpske države i naroda vidi sasvim jasno.
Dakle ili ćemo prestatii da se priklanjamo Nemačkoj, ili nestajemo skoro odmah.
Препоручи коментар:
83
5
понедељак, 22 август 2011 11:24
ja
G_ dina Pavlovica je uvek bilo zadovoljstvo slusati ili citati,jer je izuzetno posten i pametan covek-Ovo sto je on sada predlozio,sjediniti sa Vukadinovicevim predlozima, po mom misljenju, i nije potrebno vise nista, osim toga, primeniti pod hitno u praksi.Ali je pre toga potrebno,takodje, hitno, da ne bi bilo kasno, skloniti celu ovu bulumentu, najomrazeniju do sada i shodno ogromnoj steti koju su ucinili pre svega svom narodu i svojoj zemlji, uhapsiti i najstozije kazniti.Bez milosti,jer i oni nemaju milosti, sem za sebe-Tu mislim i na Cedu, Tomu Nikolica sa svojom svitom, Kandic,Biserko, Pesic,ove novinare koje je toboze neko napao,Borka,Pajtic pod hitno da ode.Bojim se da ce oni svi posle da se presvuku i opet isto.
Препоручи коментар:
56
3
понедељак, 22 август 2011 11:24
Војислав
Господине Павловићу, џаба вам прича,Владу и Скупштину не интересују сузе, народне патње.
Власт ужива у славопојкама које добијају са Запада за велике успехе – хапшење бегунаца, продаје имовине непријатељима преко поставних тајкуна, за приближавање некој апстрактној кандидатури.
А после кандидатуре, наћи ће Ђелићи и Тадићи времена да 10-тине година разговарају о напретку ка пријему у потпуни њихов јарам. Нико од њих не жури, шетају, љубе се ширећи руке, захваљују једни другима на разумевању.
Колико се наш председник нашетао, више него директор Кон Тикија. Резултат – кандидатура за Нобелову награду за мир. Пристао на мир у свету. Пристао да ту цену плати окупацијом и разарањем свега што има знак – српско.
Ништа нам не вреди, једину промену може донети улица.
У великом смо проблему. Цела гарнитура домаћих и страних плаћеника раде на томе како да своје намере и интересе доведу до краја. Корак по корак, да се не примети, да не изумремо.
Препоручи коментар:
56
1
понедељак, 22 август 2011 11:25
Bozidar Maslac
Predlozi su dobri, ali bojim se da su sadasnje generacije u Srbiji suvise razmazene i sebicne da bi se lako odlucile na potrebna odricanja. Radije ce drzavu da izgube nego da se odreknu malo komfora a kamoli sto su spremni da ratuju. Boris Tadic je svestan toga i zato izjavljuje da Srbija nece ratovati.
Препоручи коментар:
46
3
понедељак, 22 август 2011 11:25
Војислав наставак
Образовани људе неће на улицу, не хватају се за шерпе. Образовани људи неће да пале Скупштину, да најме бандите и беретке, полицију, хулигане, запаљиву масу – да их склони.
Сваки нормални писмени човек, појединац или група која самостално мисли, зна како се брани народ, држава.
Власт у Србији се понаша да нашем народу држава није потребна, да народ треба да распарча по торовима, регијама, да нас НАТО и Еврпска унија полако окупирају, да све буде њихово, да брину да останемо живи. Иживљавају се над нама на најпримитивнији начин. Баце мало ММФ сена, да стока не умре од глади.
Много им се свиђа што у Србији ништа не функционише, народ се бави политиком, јавним сервисом, гледа фарме, диви се лажима до колена. Привреда не постоји, све је препуштено низ Дрину и Дунав, сналази се ко може. . .
Препоручи коментар:
54
3
понедељак, 22 август 2011 12:03
Marko Gay
У односу на политку „И Европа и Косово“ , кључно је да ли се учесник у расправи јасно изјашњава да је таква политика дословно немогућа ( као хлеб од камена).


Slazem se da je to nerealna politika, ali po cemu je vas predlog bolji?

I sami znate da ce u slucaju ostvarivanja vaseg predloga sve zemlje koje okruzuju Srbiju -- a koje su ili clanice EU i NATO, ili u procesu uclanjenja u ove organizacije -- uvesti Srbiji trgovinsku blokadu.

Videli ste na primeru Sirije da EU u toj odluci ne bi oklevala ni trenutka, pod uslovom da blokada moze biti efikasna, a u slucaju Srbije moze.

I sami ste svesni da u slucaju takve blokade, Srbija ne bi izdrzala ni godinu dana.

Srbija je duboko u americkoj pozadini i nema izlaz na more. Toga su cak i Rusi svesni.

Ako predlazete "oslobodenje Srbije" a ovaj problem ignorisete, to vam je isto kao da predlazete hleb od kamena.
Препоручи коментар:
15
47
понедељак, 22 август 2011 12:20
Srbin sa dna kace
@Miselu
Ako ja dobro razumem g. Pavlovica, on se zalaze za rat...

Aman ljudi, jedini nacin da se prevazidje zaostao nacin razmisljanja na Balkanu, jeste onaj da se uvazi cinjenica teritorije na kojoj zive pripadnici drugih naroda.

Teritorija je nebitna... ljudi su bitni...


Kako to lepo zvuči, europski, kulturno, civilizovano... Pa kad Šiptarima nije bitna teritorija što se toliko grabe za nju!
Ima li u svetu ijedne države koja će milom pokloniti nekome i jedan ar svoje teritorije? (osim Srbije)
Препоручи коментар:
89
4
понедељак, 22 август 2011 12:21
Мари
@Boris
Драго ми је да још увек има патриота.
Закаснелих, с безвредном накнадном памећу...
Препоручи коментар:
16
35
понедељак, 22 август 2011 12:22
thinking maize@ sima simic
Поштовани "simо simicu" већ ДУЖЕ ВРЕМЕНА се ПОТПУНО ЗАЛУДНО (залудно због ОБОСТРАНЕ ОВНОВСКЕ ТВРДОГЛАВОСТИ!) препуцавам са извесним НЕИНДЕНТИФИКОВАНИМ ликом кога условно зовем "sajber marksista". Ко је и шта је, мало нагађам, али углавном НЕМАМ ПОЈМА, али много ИНДИКАТИВНИЈЕ је КАКО ме и ЗБОГ ЧЕГА напада! Имам известан став поводом ових наших проблема, који је као и сваки људски став подложан критици, али да сам A PRIORI КРИВ, поводом гласања за ОВЕ у септембру 2000, као што је по ЊЕГОВОЈ логици (а и Вашој!) КРИВА ВЕЋИНА ОВОГ НАРОДА, за ту ОДЛУКУ, е ТО, извините НЕ МОГУ ДА ПРИХВАТИМ! Просто зато ШТО НЕМАМ ОДГОВОРНОСТ, за разлику ОД ОВИХ, као и за разлику ОД СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА! А ТАЈ ЈЕ ИМАО ОДГОВОРНОСТ, да подсетим, ДА УЂЕ СА ИНТЕГРАЛНОМ Србијом у КОНФЕДЕРАЛНУ Југославију и тако ИЗБЕГНЕ РАТ, па сад да је У ТОМ СЛУЧАЈУ ОТВОРИО И представништва "Беобанке" и "Југобанке" у Книну, Глини, Петрињи, Вргин Мосту, Бенковцу, Обровцу итд., МНОГО ВЕЋУ ШТЕТУ БИ НАНЕО Хрватима и њиховом интересу!
Препоручи коментар:
11
18
понедељак, 22 август 2011 12:39
thinking maize@ sima simic, наставак
Пошто се Слободан Милошевић ИПАК ОДЛУЧИО на рат, истина ПОСЛЕ СЛОВЕНАЧКИХ и ХРВАТСКИХ ПРОВОКАЦИЈА, тај рат је (узимајући у обзир и ПСИХИЧКУ неприпремљеност српског народа за рат и ВРЛО ЛОШУ улогу Вука Драшковића у томе!) крајње НЕПРОФЕСИОНАЛНО ВОЂЕН! Како бисте назвали ТРИ ПУТА улажење у Задар, па напуштање тог града, па ОДБИЈАЊЕ да се ЗАУЗМУ Осијек, Шибеник и Карловац после пада Вуковара! Дубровник је ПОСЕБНА ПРИЧА! КАД СЕ РАТ ВОДИ, ВОДИ СЕ ДА СЕ ДОБИЈЕ, а не да се ПРЕГОВАРА! А УПРАВО је ТО Милошевић РАДИО са СВОЈИМ ГЕНЕРАЛИМА, којима сагради "Цвећару"! Кад НИЈЕ РАТОВАО КАКО ТРЕБА, КАД СЕ МОГЛО, све остало, укључујући Босну и Косово било је МРЦВАРЕЊЕ српског народа и Србије! Према томе, "simо simicu" пре него што КРИТИКУЈЕТЕ НЕКОГ, видите да ли су Ваши УРАДИЛИ СВЕ ШТО ТРЕБА! Милошевић је ПОЧЕО НЕШТО ДА РАДИ ТЕК у Хагу! На томе му свака част, али "касно Јанко на Косово стиже"! Делим Ваше мишљење око ОВЕ власти, али не пребацујте народу, кад Милошевић НИЈЕ РАДИО СВОЈ ПОСАО КАКО ТРЕБА!
Препоручи коментар:
35
9
понедељак, 22 август 2011 13:06
nataša @ marko gay
Grešite mnogo u pogledu poređenja Sirije i Srbije.

Američki i NATO plan je da se fizički eliminiše polovica muslimana na svetu. Tu mogućnost kad su Srbi u pitanju NATO i EU neće imati. Srbi se mogu pojedinačno izvući, što već i čine. Srbi sa Kosmeta ne dolaze u Srbiju, oni kao izbeglice idu direktno u Rusiju.

Prema tome fizička, pa makar i svojevoljna eliminacija Srba sa ovog područja, uporedite to sa Kninom, dovodi na trideset kilometara od Zagreba i nekoliko sati od Budimpešte i Beča ničim sputane i ničim ograničene reke ljudi od Pakistana, Avganistana, Turske, Albanije.

Neće biti Srba da im stanu na put.

Drugo, Nemci nisu u mogućnosti da stavljaju ekonomske ultimatume. Potpuno su zavisni od ruskih energenata, i potupno nemoćni da ih otmu ove zime. A svake iduće sve teže.

Nemci imaju Tadića koji ne kontroliše ni sebe, a kamoli Srbe i eventualno teritoriju prepuštenu islamskoj najezdi.

Nemačka je na potezu, znači dobra nema.
Препоручи коментар:
39
6
понедељак, 22 август 2011 13:07
Zlatko Knežević
Čestitam!
Konačno pameti a ne tuđe krvi.Samo bogata Srbija je moćna Srbija.A beogradski krug korisnika tuđih snova na štetu svog naroda odavno već nije Srbija.
Препоручи коментар:
36
2
понедељак, 22 август 2011 14:59
брм
правоо питање су покренули наташа и марко гај и гласи просто - оћемо ли са Немцима/Русима или АМерима...
главне мане савеза са Немцима/Русима (ЈЕР ОНИ УВЕК НАСТУПАЈУ ЗАЈЕДНО НА ПРИНЦИПУ ДОГОВОРНЕ ПОДЕЛЕ УТИЦАЈНИХ СФЕРА линијом Хрв/Срб - то су синоними имена нашег народа..АКО НИСТЕ ПРИМЕТИЛИ) назначио је Марко (оно о излазу на море) а Наташа је лепо нагрдио савез са Немцима..само још да то преведе на руски ...
и историјска искустава и са једнима и са другима су нам богата и недвосмислена..кад год смо се ослањали на Русе, извисили смо у корист Немаца..кад год Немачка ојача тешко нама...једини заштитници у модерној историји су нам биле САД...
како је бити против њих сазнали смо тек протеклих деценија...
ау да Империја пропада..ко и Рим две хиљаде година..значи за хиљаду и по... па брзо ће то
Препоручи коментар:
5
33
понедељак, 22 август 2011 16:19
thinking maize@ брм
Историја се убрзава! А што се тиче савезника, па кад Америка буде банкротирала, Кинезима ће требати ново тржиште, а где ћете боље тржиште од Европе. А у Европи Кинезима треба упориште... Значи, 1+1=2; 2+2=4; 4+4=... и тако даље! А до тада "ако падне ђурђевска кишица, биће жита за Србе"! За извоз ћемо лако, кад ужиримо свиње, треба наранити онолике туристе на хрватском Јадрану, а и шире! Као што рекох 1+1=... и тако даље! PS. Говори се о промени менталитета. Само да вам кажем, кад се ПОНОВО УВЕДЕ ПОРЕЗ НА ШУНД, Жељко Митровић ЋЕ САМ ДА УВЕДЕ ЕМИСИЈУ "КОЈОМ ЦУРОМ ХОЋЕШ ДА СЕ ОЖЕНИШ ДОМАЋИНЕ?" (уместо садашње пљувачине по нашем селу: "Ожени се домаћине"!), Карлеуша ће сама да се трпа на Гучу, при чему ће "Егзит" да буде затворен због НЕРЕНТАБИЛНОСТИ! ПОСКУПЕЋЕ ВУТРА и "авганистанац", кад се Амери повуку из Авганистана и талибани буду ОПЕТ СПАЛИЛИ ПОЉА МАКА!?
Препоручи коментар:
17
3
понедељак, 22 август 2011 16:26
Marko Gay
@ nataša

Nemci nisu u mogućnosti da stavljaju ekonomske ultimatume. Nemačka je na potezu, znači dobra nema


Kad je trebalo usvojiti prvi plan za spasavanje Grcke, nemacki kancelar Angela Merkel zestoko mu se protivila, jer plan nije bio u nemackom interesu i skoro svi Nemci su bili protiv - podrzati ga javno bilo bi izborno samoubistvo.

Onda je predsednik Obama telefonom nazvao g-du Merkel i s njom porazgovarao o problemu. Posle tog telefonskog razgovora, g-da Merkel je izasla pred novinare i rekla da je Nemacka promenila stav tj da ce podrzati plan za Grcku.

Naravoucenije: Nemacka bi mogla sama mogla odlucivati o Srbiji samo u slucaju da dodje do pada telefonskih veza.

Američki i NATO plan je da se fizički eliminiše polovica muslimana na svetu.


Ovo nije tacna informacija. SAD su prezadovoljne muslimanima u Bosni, Maleziji i Turskoj. Ako treba birati izmedju muslimana i Rusa/ Srba, SAD ce izabrati muslimane, bilo gde.
Препоручи коментар:
28
2
понедељак, 22 август 2011 17:06
Malo podsećanje
Mnogi komentatori ovde govore o geostrateškim partnerstvima kao da mi sada pred sobom imamo nečije ponude, pa treba da se izjasnimo koja je bolja. U prethodnih 20 godina, SAD su uspele ojačaju svoje prisustvo u Evropi upravo kroz savezništvo sa našim susedima u ratovima protiv nas, kao i Nemačka koja se u sukobu sa nama prvi put posle pola veka afirmisala kao ozbiljan politički faktor. Sve to uz obaveštajnu koordinaciju i logistiku Velike Britanije i materijalnu pomoć od strane Turske i arapskih država. I umesto da se, isključivo zbog nas samih, uzdamo u zaoštravanje odnosa Rusije i zapada, mi se bavimo geopolitičkim halucinacijama na temu kako će zapadne i islamske zemlje bez ikakvog razloga da promene stranu i raskinu svoja savezništva sa našim neprijateljima?! Niko na zapadu nije impresioniran time što ovde ima izdajnika koji ih obožavaju, oni će i dalje nastaviti da nas izrabljuju, sve dok ljudi ovde ne shvate da je jedina nada za ovu državu nagli politički zaokret prema Istoku.
Препоручи коментар:
26
1
понедељак, 22 август 2011 17:18
Милица
СРБИЈА И МИЛОШЕВИЋ ПОЧЕЛИ РАТ?
Где? Зашто? Да уведе демократију, комунизам?
У Либији? Ираку?
Словенија је далеко? Хтео да освоји Триглав, Сљеме?
Тамо је Анте послао голоруку ЈНА са ћорцима, па су их помлатили Јаншини територијалци, који нису знали кога бију.
Било би смешно, да није жалосно.
Због лажова настају ратови и окупације.
Препоручи коментар:
30
1
понедељак, 22 август 2011 17:20
Miloš Kikić
Gospodina Pavlovića,na osnovu njegovih reči i dela, smatram realnim čovekom, što se ono kaže čovekom kome je sve jasno u životu. Pošto ne verujem da se nekako odjednom i iznenada promenio, današnji njegov tekst mogu da tumačim jedino njegovom željom da uđe u politiku. Kako nemam na raspolaganju dovoljno karaktera za analizu njegovog teksta stavku po stavku, ograničavam se samo na konstataciju da on i sam uviđa nerealnost svojih predloga jer govori o mogućoj politici "Priznavanja Kosova" i politici "Očuvanja teritorijalnog integriteta" ali u ovom drugom slučaju bez onoga "mogućoj". Povećanje sredstava u budžetu za vojsku od 50%, obezbeđivanje namirnica od strane Robnih rezervi, sanitetskog materijala, krvi, mobilnih lekarskih ekipa, itd., meni se čini kao jedna potpuna "Mission impossible" u našoj današnjoj unutrašnjoj i međunarodnoj situaciji. A šta će biti u svetu i kod nas za deset godina, o tome će pričati ko preživi.
Препоручи коментар:
5
10
понедељак, 22 август 2011 17:46
Marko Gay
@ Malo podsećanje

Nemačka koja se u sukobu sa nama prvi put posle pola veka afirmisala kao ozbiljan politički faktor.


Samo suverene drzave mogu biti ozbiljan politicki faktor. Nemacka to nije.

Niko na zapadu nije impresioniran time što ovde ima izdajnika koji ih obožavaju,


Tacno. Umesto toga, mi gledamo kako obicni Srbi razmisljaju.

Evo, budite ovakvi i nece biti sukoba:

"Kinderen voor Kinderen song - Two Fathers"
Препоручи коментар:
0
18
понедељак, 22 август 2011 17:48
@thinking maize
Svi vaši komentari su neuspeo pokušaj da opravdate svoje pogrešne izbore!
Препоручи коментар:
8
1
понедељак, 22 август 2011 17:54
Влада Канада
Без обзира на супростављене коментаре поводом овога патриотског чланка, сигуран сам да ће Срби из Србије и осталих Српских Земаља наћи свој пут спасења и избављења из овог ропског стања у којем се налази њихов дух. Не постоји физичко ропство пре духовног ропства. Сигуран сам да Србима ниједна цена неће бити велика на том путу. Неће бити дилеме да ли са ратом или без рата, јер пут од ропства и умирања до слободе и живота никада за Србе није био посут латицама ружа и добрим намерама западњачких варвара. Слобода и право на живот никада нису били јефтини за Србе, јер су једини државотворни народ на Балкану. Ту генетску особину Срба, тренутно "велике" силе добро знају, па покушавају да што пре угуше сваку потенцијалну опасност по ситуацију коју су претходних деценија створили у Србији и свуда где Срби живе. Срби немају право на земљу на којој живе хиљаду и више година, него се протерују као сеоске џукци. Скоро милион Срба је протерано по жељи "великих" сила на самрти. Слобода за Србе!
Препоручи коментар:
22
0
понедељак, 22 август 2011 18:09
thinking maize@ Miloš Kikić
Релаксиранија монетарна политика, ради извођења НЕОПХОДНИХ ЈАВНИХ РАДОВА, са запошљавањем гро популације итд. Те јавне радове не замишљам само као асфалтирање путева, већ и одговарајућа улагања у пољопривреду! Друго, познато је да је под ДОС-ом око 3 ПУТА УВЕЋАНА АДМИНИСТРАЦИЈА у односу на државу Слободана Милошевића, уз лошије услуге, а при страним донацијама! Ergo, запошљавани су ПАРТИЈСКИ ЉУДИ, махом НЕСПОСОБНИ! Решење: ОТПУСТИТИ ТЕ ПАРАЗИТЕ, после брзе промене Закона о државној управи и самоуправи, уз увођење ригорозних тестова за пријем ПРАВИХ ЉУДИ у државну и локалну администрацију! Треће, размислити о РЕВИЗИЈАМА ПРИВАТИЗАЦИЈЕ, бар у индустријама повезаним са прерадом хране и других ресурса, који су наши извозни адути! Сетите се уосталом Влаховића и његовог форсирања хрватског "Agrocora"! Четврто, дајте и Ви неки предлог!
Препоручи коментар:
12
0
понедељак, 22 август 2011 19:10
Malo podsećanje
@Marko Gay
Nažalost, Nemačka je bila taman toliko ozbiljna da u ključnim momentima opredeli zapadnu politiku u antisrpskom smeru.

Tacno. Umesto toga, mi gledamo kako obicni Srbi razmisljaju.

Evo, budite ovakvi i nece biti sukoba:

"Kinderen voor Kinderen song - Two Fathers"


Ok, normalno je da svi ljudi žele da nekako kompenzuju svoje nedostatke, ali zaista umirem od smeha pri pomisli na sredovečnog homoseksualca koji se projektuje u ličnost svetskog lidera i planira koga će sledećeg da napadne. Pretpostavljam da čovek veći deo dana provodi u svojoj sobi, iz koje komanduje svojim trupama i šalje ultimatume...
Препоручи коментар:
13
0
понедељак, 22 август 2011 19:50
Marko Gay
@ Malo podsećanje

Nemačka je bila taman toliko ozbiljna da u ključnim momentima opredeli zapadnu politiku u antisrpskom smeru.


A otkud Nemackoj tolika neverovatna moc nad Zapadom?

Koliko ona ima nuklearnih glava?

Ima li Nemacka veto u Savetu bezbednosti?

Koliko ima nemackih vojnih baza i vojnika u SAD?

Je li proizvodac NATO aviona nemacka firma?

Razumem da Srbi imaju traume iz Drugog svetskog rata kada je Nemacka bila mocna i nezavisna drzava. Ali Nemacka je posle toga pokorena.

Samo u glavama Srba jos zivi mocna Nemacka.
Препоручи коментар:
5
11
понедељак, 22 август 2011 20:05
Marko Gay
@ Malo podsećanje

ali zaista umirem od smeha pri pomisli na sredovečnog homoseksualca koji se projektuje u ličnost svetskog lidera


I ja umirem od smeha na vase pomisli.

To sto vam pricam koje uslove Srbi treba da ispune ne znaci da ih ja licno postavljam.

Evo npr Angela Merkel, i ona dolazi da vam prica o uslovima, a ne postavlja ih licno ona.

Da to zavisi samo od mene, verujte mi da se nikakvi uslovi Srbima ne bi postavljali.
Препоручи коментар:
8
1
понедељак, 22 август 2011 20:14
sima simic
Gospodine Thinking Maize,
Uzalud Vam je da odbijate odgovornost i krivicu, jer time necete umanjiti kaznu kojom ste vec kaznjeni. Ali ja vam sigurno necu poricati pravo da se osecate neduzni, samo opet da znate, to vas nece spasiti od kazne - a ona je u nezaposlenosti, posebno mladih kojima godine prolaze pa mnogi nikada nece doci do posla, u skupoci, u ponizenjima koja osecate ali se ne bunite vec trazite da vas jos vise ponizavaju - srpskom genocidnoscu, kosovskom krivicom, Olujom...Uostaolom, znate vi to dobro.
Препоручи коментар:
6
4
понедељак, 22 август 2011 20:36
Miloš Kikić
@ thinking maize : Moji predlozi bi bili još radikalniji od Vaših, samim tim još manje ostvarivi i sprovodljivi, zato ih i ne dajem.
Jedino što sam spreman da Vamsada kažem je to da mislim da smo mi u jednom začaranom krugu iz koga ne vidim izlaza na neki "normalan" način.
Препоручи коментар:
6
0
понедељак, 22 август 2011 20:52
Fristajlo
Mogao bih se zakleti da sam autora teksta viđao vrlo visoko u hijerarhiji DS-a...
Neka on svoje predloge sprovede u svom "ataru"- u DS. Pokazna vežba- kako sam uklonio korupciju, i vratio deo nadležnosti Srbiji time što sam "otkačio" crveni telefon koji DS povezuje sa ambasadom SAD.
Onda možemo da razmislimo o njegovim predlozima, koji jesu interesantni i razumni.
Samo, gde su bili do sad?
Препоручи коментар:
9
4
понедељак, 22 август 2011 21:41
НСПМ web
@ Marko Gay, али и свим осталим коментаторима

Молимо вас да се не јављате више пута на истом тексту и практично коментаре читалаца претворите у форум.

Кад се већ обраћамо коментатору с надимком Marko Gay, да замолимо и остале коментаторе да не користе туђе надимке.
Препоручи коментар:
11
2
понедељак, 22 август 2011 22:29
milos stankovic @ Marko Gay @NSPM web
Moderator ima pravo. Marko Gay radi ono sto je doskora radio komentator sa imenom DHSS-ovac. Moguce je da se radi o istoj osobi. Pozdrav!
Препоручи коментар:
16
3
уторак, 23 август 2011 08:43
nataša @ Marko Gay
Postoji mišljenje na prvi pogled, a postoji i tzv. "second thought". Možda je to razlog da je Merkelova imala jedno, pa posle korigovano mišljenje, a ne da joj je neko iz inostranstva naredio šta da radi u pogledu grčke krize.
Ono što pouzdano znam to je da Grci ne žele i ne traže nikakvu pomoć od Nemačke; ni savete, ni pare. Smatraju da je svaki evro koji oni daju OTROVAN.
Ali vratimo se našoj temi, o donošenju odluka nemačke kancelarke.
Moža ste i u pravu.
Niste vi, a nisam ni ja, iako bih ja moga biti, Štazi da znate šta se dešava u kabinetu nemačke kancelarke.
Ono što se vidi iz vašeg teksta je da postoji kod vas izvesno nezadovoljstvo kako Amerikanci komanduju Nemcima.
Čini se da tu ima neki gep.

Sad sam u dilemi, da li taj gep treba raditi na produbljenju istog ili pustiti da se spontano širi.

Mislim da američko-nemački gep treba prepustiti Nemcima i Amerikancima. Biće zanimljivo kako će i da li će, ne verujem, oni to prevazići.
Препоручи коментар:
4
0
уторак, 23 август 2011 09:09
thinking maize@ Milošu Kikiću, пa Simi Simiću, помало о марксизму
Поштована г-до и другови, основна промена која мора да се одигра је промена У НАШИМ ГЛАВАМА, све остало долази са њом! Па и ФОРМЕ ПРОМЕНА! Водим на овом сајту "љуте борбе" са људима марксистичке философске и животне оријентације. Оно што им ПРИЗНАЈЕМ, упркос љутини и једу које уносе (на страну теоретска и практична образложеност марксизма) је ДОСЛЕДНОСТ у изношењу и одбрани ставова! Оно што им замерам, није АНАЛИТИЧКИ АПАРАТ те теорије (добрим делом и праксе!), већ ОДУСТАЈАЊЕ од основног постулата марксизма да СВЕ МОРА БИТИ ПРОВЕРЕНО КРОЗ ПРАКСУ! Зачудо они у својој аргументацији полазе од "хазјаиновог" приступа "колико папа има дивизија?" ИЗБЕГАВАЊЕ ПРИЗНАЊА ИСТИНИТОСТИ НЕКИХ УВИДА НЕМАРКСИСТИЧКИХ ФИЛОСОФИЈА, (нпр. ТЕОРИЈА о СВЕТУ-3 Попера), НЕ ДОПРИНОСИ УСПЕХУ ПРАКТИЧНЕ СТРАНЕ МАРКСИЗМА! Сам Маркс је "Хегела поставио са главе на главу"! Тако и Ви "поставите НЕКЕ нпр. Поперове ФОРМЕ на ноге"! Подсећа ли то на CONJUCTIO OPOSITORUM старих Грка или Јин-Јанг Кинеза!? Прихватате изазов!?
Препоручи коментар:
1
2
уторак, 23 август 2011 12:15
sima simic
Gdina Thinking Maize
Nista vam ne vrede kvazi-filozofske pridike eks-katedra,kada ste evo mogli danas, iz reci kancelarke Merkelove, da se uverite koliko fijasko dozivljava vasa ljubljena neoliberalna elita. Merkelova je Tadicu jasno rekla: ako vi necete da priznate Kosovo, izbiri su tu, pa ima u Srbiji ko to hoce da ucini umesto vas. Prema tome, batalite debatu o gresnom Marsku i bezgresnom Volstritu. Kusajte sto ste zakuvali. S postovanjem...
Препоручи коментар:
4
1
уторак, 23 август 2011 12:28
slobodan 50
nemaju granični srbi više vremena za dobre i loše analize.nemaju više vremena za preispitivanje svoje savesti i učinjenih grešaka unazad, a pogotovu 1998, 1999 i 2000. godine.kasno je za kajanje, znate onu narodnu poslovicu?istinita je, zar ne?

nego:

1.savez sa rusijom i crnom gorom rešava SVE početne probleme opstanka građana srbije i države srbije.

2.ekonomski savez sa kinom rešava bukvalno sve probleme građana srbije i države srbije.

to je to.

čeka se da proradi srpski dnk i ljubav prema svojoj istoriji, ljubav prema sebi i današnjici, odnosno, umivanje i realno sagledavanje svoje stvarnosti i konačno, ljubav prema svojoj deci, odnosno, budućnosti.
Препоручи коментар:
9
2
уторак, 23 август 2011 13:37
СЕРБОН
Одличан и конкретан текст Господина Бранка П.
Очигледно долази преломни моменат за Србију и Србе,да ли ћемо дозволити да идемо,мирно,ћутке и погнутих глава у бездан!Или ћемо се супротставити!
Постоје људи који су већ организовани,у том правцу,и раде на спашавању Србије,само им треба дати подршку!
Ти људи су из организације Двери Српских!
И ако се прочитају чланци на њиховом сајту или одгледају видео снимци из емисија где су Двери Српске били гости,може се видети у ком правцу ти млади људи размишљају,колико су интелигентни,храбри и зрело приступају проблемима,и каква решења предлажу и нуде за излазак из овог суноврата и пакла!!Треба их,ако ништа друго,оно барем саслушати!!!
Препоручи коментар:
3
7
уторак, 23 август 2011 17:02
В. Н.
На страницама НСПМ-а није одавно било овако добрих коментара из којих се доста тога паметног може прочитати. Види се да су се и поједини вечито иронични коментатори уозбиљили. Зато ми се чини да је текст господина Павловића погодио суштину, мада на први поглед није тако деловало. Поздрав за господина Павловића.
Препоручи коментар:
5
0
уторак, 23 август 2011 17:40
@serbon
Mora da se šalite?! Mislim da su se "momci" na žalost već pokazali. Setite se kako se samo nisu usudili da objave čak ni vest o smeni vladike Artemija, a kamoli da zauzmu neki stav! Ili sada kako se čuvaju da se ne zamere naprednjacima. Ima tu mnogo politikantstva, neraalne ambicije i karijerizma. Živi bili pa videli.
Препоручи коментар:
8
2
уторак, 23 август 2011 18:15
s.p.Lajković
Za funkcionisanje države treba MILIJARDU I SEDAMSTO MILIONA EVRA.

Kandidati za EU dobijaju pomoć od DVE MILIJARDE EVRA.

RAZLIKA od 300 miliona evra je razlog zbog koga se vrši sva ova izdaja nacinalnih interesa -da bi ekipa na vlasti raspodelila tih 300 miliona - svake godine.

Neće EVROPA dati DVE MILIJARDE za džabe . Moraće izdajnici da predaju resurse države za te pare.
A resursi svake države su BEZGRANIČNI dok ima radno sposobnog stanovništva .Kada ne bude radno sposobnog stanovništva -dovešće ga . Na planeti ima 7 milijardi duša.
Baš ih briga ako Srbi i budu zatrti uvek će Srbiju popuniti sa šiptarima i svima drugim ako treba.
Препоручи коментар:
6
0
уторак, 23 август 2011 22:23
Boki
Gospodin koji komentarise pod nikom Marko Gay je veoma konstruktivan komentator a ne cinik kako je to neko rekao. Analiza nije analiza ako razlozno ne sagleda sve "strane sveta". Sta vise u ozboljnim timskim analizama neko dobija najtezi posao a to je da glumi "djavoljeg advokata", sto ovaj komentator cesto uspesno radi.

Sto se autorskog teksta, dobar i konstruktivan predlog morao bi da bude zivotniji. Gospoda bi morala da imaju u vidu da upravo ishitreni i emotivni potezi Srbiji mogu da donesu najvise stete. Pogresno je razmisljanje da se povecanjem budzeta vojsci za 50%, moze demonstrirati nekakva "odlucnost" i mozda i gore od svojevremenog "povlacenja ambasadora" kojim smo samo dosli u samoizolaciju.
Препоручи коментар:
4
1
уторак, 23 август 2011 22:37
Boki II deo
Dakle ozbiljna drzava mora se ponasati racionalno a ne reagovati emotivno. Realnost je takva da Srbija ovu bitku ne moze da dobije sama. Okruzena je NATO zemljama i izolovana i vojno i ekonomski. Protivnik na Kosovu nisu "siptarski teroristi" nego NATO. Ove prve lako smo pobedili i lako cemo pobediti bilo kada, ovi drugi pecaju mnogo vecu ribu od Srbije, a mi smo tu samo zgodan mamac. Jedini istorijski prijatelj i saveznik Srbije je bila i ostala Rusija. Cuvena Albanska golgota i Francuska Ladja koja je Srbe spasla od totalne propasti su bile plod ultimatuma Rusije koja je na saveznicku odluku da Srbe zrtvuje i ostavi da "isceznu", zapretila da u takvom ishodu odmah istupa iz saveznistva i cak pod pretnjom ekonomske saradnje sa Nemackom. To su istorijske cinjenice, toliko o Francuzima i Englezima. Amerikanci nikada nisu bili na strani Srbije nego Jugoslavije a to nije nikada bilo isto mada su Srbi jedini Jugoslaviju dozivljavali kao svoju domovinu.
Препоручи коментар:
3
1
уторак, 23 август 2011 22:50
Boki III deo
Medjutim mada su Rusi vise puta zastitili Srbe to ne znaci da je ziveti "pod njima" resenje za Srbiju i da bi to bio suzivot u "bratskom zagrljaju". Realno je postaviti i pitanje ima li Rusija snage i interesa da "ozbiljno zagrize" za Srpski ali i svoj interes na Balkanu. Pitanje je i da li bi Srbi pristali na cvrst vojni savez sa Rusijom koja bi ovde morala da postavi vojne baze i instalira Raketne sisteme da nam se ne bi desilo nesto mnogo gore od 1999 ali i da bi i Srbija i Rusija pokazale gde povlace jasne linije iza kojih su spremne "da daju i svoj zivot". Naposletku pravo je pitanje koji je Srpski interes u takvom razvoju dogadjaja jer tek tada bi se granice na kosovu "hermetizovale". Amerika bi najvise profitirala u ovakvom scenariju jer Imperiji koja se vec rusi iznutra najvise "prija" spoljni neprijatelj a pogotovu u srcu Evrope koja bi onda trosila basnoslovne sume na bezbednost, a gde drugo nego upravo u Americi. Mozda je citava "kosovska prica" i zapoceta sa ovakvim ciljem.
Препоручи коментар:
3
1
уторак, 23 август 2011 23:04
Boki IV deo
Naposletku politiku oblikuju i sprovode stranke. Odricanjem od "evropskog puta" takozvane demokratske snage bi potpuno odstupile od sopstvenih programa i potpuno izgubile profil i kompas, nedugo zatim i vlast, clanstvo, i sve pojedinacne privilegije. Nasuprot tome, odricanjem od Kosova prekrsile bi i zakon i ustav, ali i stvorile ozbiljne pretpostavke da takodje izgube vlast bez obzira da li je izborno (predizborno) vreme ili nije. Dakle posmatrajuci satav skupstine potpuno je nemoguce donositi rezolucije kakve predlaze autor, i to je najveci "kameni hleb". Licno mislim da sledeci izbori nece doneti znacajne promene na ovom planu ako nista ono i iz razloga sto vecina Srba intimno zna da je za resenje pitanja Kosova sada potrebno biti strpljiv i sacekati da vreme podeli adute u nase ruke. Siguran sam da Srbija nikada nece uci u EU, kao i da ce nemoinovna promena geopoliticke, vojne i ekonomske moci, doneti blagodet ovakvom polozaju a nedugo zatim resice se povoljno i pitanje Kosova.
Препоручи коментар:
3
0
Нема коментара:

Постави коментар