Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 10. август 2011.

Фонд Слободан Јовановић | Вукашин Милеуснић: “Нова Европа” би јефтино најскупљу српску реч

Фонд Слободан Јовановић

Вукашин Милеуснић:

“Нова Европа” би јефтино најскупљу српску реч

This page as PDF

“Да ли се тако држе обећања? Разочаран сам. Да ли постоје ватрогасци у Лепосавићу и да ли је неко могао да гаси овај пожар? Ми смо у Европи.”

Вукашин Милеуснић: Прошло је готово недељу дана од када је командант КФОР-а, Ерхард Билер скандалозно оптужио Србе да не држе обећања, при том безобразно делећи лекције из „европског“ бонтона. Дрски Немац је још једном потврдио да је КФОР преузео улогу окупатора, а не мировне мисије из Резолуције 1244. Генерал Билер је кривце за дестабилизацију севера Космета одмах пронашао међу босовима, иначе „високо криминализоване“ српске заједнице у Покрајини. Био сам изненађен када сам скоро прочитао да и Ана Радмиловић, верујем несвесно и из потпуно другачијих мотива, пише о истој проблематици у сличном тону. Исто нам је поручивао и председник (партије или државе, данас му дође на исто) Тадић.

Прошло је готово недељу дана од када је командант КФОР-а, Ерхард Билер скандалозно оптужио Србе да не држе обећања, при том безобразно делећи лекције из „европског“ бонтона. Дрски Немац је још једном потврдио да је КФОР преузео улогу окупатора, а не мировне мисије из Резолуције 1244. Генерал Билер је кривце за дестабилизацију севера Космета одмах пронашао међу босовима, иначе „високо криминализоване“ српске заједнице у Покрајини. Био сам изненађен када сам скоро прочитао да и Ана Радмиловић, верујем несвесно и из потпуно другачијих мотива, пише о истој проблематици у сличном тону. Исто нам је поручивао и председник (партије или државе, данас му дође на исто) Тадић. У својим ретким изјавама које се тичу ове људске и државне драме, није заобилазио да се огради од тих неразумних Срба са севера Покрајине, па и да их доведе у везу са криминалцима и екстремистима. Преговарач Борко такође није себи допустио да оћути све те чињенице, а о изјавама представника “међународне заједнице” и шиптарских терориста на терену не вреди ни трошити речи.

Сви се, дакле, слажу да су проблем криминалне структуре на северу Космета. Пре годину-две, с тим су се слагали само терористи и понеки гласнији представник такозване „међународне заједнице“. Прогресија је очигледна, а рекао бих и њен контекст. Ово није први пут да се покушава опасна замена теза, чији је циљ да се сви проблеми у протекторату свале на шаку преосталих Срба који кваре идиличну слику шиптарске нарко-државе.

Нећу улазити у саму веродостојност тврдњи да и на северу Покрајине постоје криминалне структуре, што не би требало да буде изненађење ни за кога. У јужној Покрајини су времена много мутнија него било где другде по Србији. Да би слика постала јаснија потребно је сагледати један свеобухватнији контекст целе ситуације. Дакле, у Покрајини која је 1999. године претрпела највећи удар илегалне НАТО-агресије, која је од тада под страном окупацијом и под управом нарко-картела који оперативно контролише готово целокупан трафикинг хероина у Европи, тешко можемо очекивати функције правне државе. Тамо неалбанско становништво живи у гетоима на почетку 21. века, а незапосленост је преко 50%. На крају крајева, Космет је данас у крхком стању изазване квазидржавности и у таквој покрајини се “криминогене структуре” стациониране у једном њеном ћошку, гле чуда, преосталом српском ћошку, прозивају као одговорни кривци за новонасталу ситуацију. Да није опасно, било би можда и смешно.

Обрачун против Намесништва и Змија је ваша судбина. Борба за слободу и будућност, ваше право. И обавеза. На слици: Ерхард Билер, од СБ ОУН има задужење да одржи безбедност у Заштићеној зони на територији јужне српске Покрајине, не да успостави царинску службу лажне НАТО-државе која је по вољи већине чланица ЕУ пред банкротом.Фото: Швебише.де

При томе, треба бити свестан да ће такозвана МЗ наставити да инсистира на истим циљевима које спроводи већ дуже од тих 12 година. Сваки њихов потез у тој хронологији догађаја је тачно одговарао зацртаној агенди чупања Космета из Србије и прављења НАТО-нарко-протектората на територији Покрајине. Ми се са друге стране и даље понашамо као да смо пали са Марса, па покушавамо да “похватамо” шта се то све дешава на овом чудном месту на које смо се тек јуче приземили.

Као да не знамо да узрок косметског проблема никада није био у тобожњем кршењу људских права у Покрајини од стране Милошевићевог режима; као да се не сећамо ни целог контекста растурања Југославије, ко је све ту имао умешане прсте и због чега. Као да смо заборавили ко нас двадесет година сатанизује и третира по дијаболичној матрици двоструких аршина, од којих су за нас резервисани они најлицемернији и најциничнији. Као да нам није позната биографија Хашима Тачија, званог Змија, и његове браће по трафикингу. Као, уосталом, да нам нису познати мотиви и биографије представника Западне „међународне заједнице“, која се много ни не труди да глуми статусну неутралност. Као да смо сањали шта су нам урадили, па пробуђени мирним Тадићевим гласом заборависмо на кошмар. Колико је наше памћење ако заиста верујемо да ће оваква Србија, са својим Западним „пријатељима“, договорити иоле праведно решење?

Али, тај кошмар није сан, чим га сваки дан проживљавамо на јави. Можемо да бежимо од реалности, да се очајнички трудимо да живимо „к’о сав нормалан свет“ на свом путу у бољу ЕУ-будућност, али ће се проблеми од којих бежимо стално враћати док се не суочимо са њима. Уштините се, дакле, и видећете да је јава.

Политичка елита на челу са председником Тадићем издала је националне интересе, а суверенитет је спремна да жртвује зарад свог опортуног политичког гамбита. Игра актуелног режима у Београду са Бриселом је попримила колабораторски оквир у коме саучеснички гради улогу Србије и Срба као дезинтегрисаног народа, без историјског сећања, без наде за будућност, и сигурно без могућности да се брине о себи у садашњости.

На тој јави, политичка елита на челу са председником Тадићем издала је националне интересе, а суверенитет је спремна да жртвује зарад свог опортуног политичког гамбита. Игра актуелног режима у Београду са Бриселом је попримила колабораторски оквир у коме саучеснички гради улогу Србије и Срба као дезинтегрисаног народа, без историјског сећања, без наде за будућност, и сигурно без могућности да се брине о себи у садашњости. Званична политика Србије се посредно претворила у партнера поменутог Змије и његове “политике” према делу вашег народа, односно најдиректније према вама, грађанима Србије. Пишући о мањим злочинима, последично насталим из ових већих, скренули бисмо са теме и заборавили узроке. Довољно ће бити да вам поручим да му једноставно не верујете када вас ставља пред избор његове политике или рата. Најбоље ће бити да му не верујете ништа. Ни кад мислите да је у праву, за сваки случај, превентивно. Не верујте Тадићу, не верујте Змији, а понајмање верујте такозваној међународној заједници када вам се обраћа. Све су то актери и партнери у заједничком злочиначком подухвату против свих вас, и не само против вас.

Без да чекате да вам поменути објасне зашто је добро за вас да прихватите независност Космета, објасните себи које би биле последице. Да ли бисте ишта добили тим одрицањем, а колико бисте изгубили? Ви лично, ваши пријатељи и непосредна заједница, па на крају шта све то значи за државу чији сте део? Да ли знате за један пример државе која се одрекла себе, у корист злочиначке симбиозе нарко-мафије и најагресивнијег војног савеза на планети, а да је из тога изашла богатија, организованија, перспективнија, сигурнија, јача? Да ли заиста верујете да би и градња зида могла да одвоји тај мафијашки Мордор од ваше централносрпске, гондорске идиле? Шта мислите, како би такав епилог утицао на остале заједнице и делове државе који латентно нагињу сепаратизму? Је л’ мислите да би такво решење повећало углед Србије и њену међународну позицију? Или, пак, мислите да ће се на тај начин ојачати институције система ове државе, наше европске вредности и стандарди?

Најбоље ће бити да му не верујете ништа. Ни кад мислите да је у праву, за сваки случај, превентивно. Не верујте Тадићу, не верујте Змији, а понајмање верујте такозваној међународној заједници када вам се обраћа. На слици: припадник Бундесвера у саставу КФОР-а на Космету. Фото: Н. Н. Пусија.

А пре него што помислите на рат као једину и незаобилазну компоненту борбе за повратак суверенитета над целокупном територијом Космета, подсетићу вас да онај који тако поставља ствари једноставно лаже и спинује. Рат је само један од инструмената који се може користити, и као што нас наша историја учи: рат је најчешће куцао на врата непозван. Није мудро прејудицирати кораке на путу борбе за слободу, пре него што се уопште одлучите за борбу. А борба за нашу прошлост, садашњост и будућност, борба за нашу слободу и људско достојанство почеће у Београду, не на Космету. Без ослобођења Београда, сви остали џепови отпора су осуђени на пропаст.

И тако долазимо до поенте. Док на шиптарске Змије и докторе без граница из МЗ мало можемо да утичемо из ове позиције, на Тадића можемо много. И морамо. Сваки пут кад Намесништво осуди “српске хулигане” за урушавање позиција државе, ви се изјашњавајте као хулиган. Сваки пут када изједначе политику алтернативе са (само)изолационизмом, ви поручите да вам је дража изолација од ропства. Сваки пут када упореде борбу за суверенитет са екстремним национализмом, ви поручите да сте поносни националиста. Негирајте им те покушаје манипулације и спина. Не дозволите да вас страхом утерују у тор, или одвлаче од ваших легитимних интереса, јер ћете на крају у страху и скончати под ножем, од глади или од ропског премора. Прихватите страх и он ће моментално постати ваше оружје против злочиначког намесништва. Прихватање страха је подједнако ослобађајуће као и прихватање непријатне истине. На крају ће вас тај страх од пропасти и смрти спасити страха од неизвесности борбе за живот и слободу. Овладајте страхом и охрабрићете друге. Овладајте страхом, и победићете Намесништво његовим оружјем.

Не дозволите да вас страхом утерују у тор, или одвлаче од ваших легитимних интереса, јер ћете на крају у страху и скончати под ножем, од глади или од ропског премора. Прихватите страх и он ће моментално постати ваше оружје против злочиначког намесништва. Прихватање страха је подједнако ослобађајуће као и прихватање непријатне истине. На крају ће вас тај страх од пропасти и смрти спасити страха од неизвесности борбе за живот и слободу.

Не верујте подједнако ни медијима које тренутни режим држи, а верујте да их држи готово све, на овај или онај начин. Јер, како је могуће да драма на северу Космета траје оволико дуго, а да се не сећате кад сте последњи пут видели извештај директно са барикада, не дај боже уживо, а да вам приказује више од зеленила локалне флоре? Је л’ верујете оном извештачу РТС-а који се редовно јавља код неке кривине иза које не видите ништа, а понајмање локалне саговорнике који би сведочили о својој драми? Је л’ верујете шифрованој телевизији или дневним новинама које преносе изјаве преговарача Борка, који је без икаквог портфолиа и креденција изабран за главног преговарача наше стране, у сукобу који је један од компликованијих у Европи? Је л’ верујете аналитичарима који листом хвале присебност Владе, подсећајући вас, тако заблуделе, на императив ЕУропских интеграција које имају примат над овим спорадичним непријатностима? Изазивају ли у вама поверење представници невладиног сектора, који немају никакве везе са друштвеном улогом коју би они требало да обављају, јављају да вас подсете на принцип ваше неупитне кривице за све што вам се дешава?

Лажу вас, обмањују, краду и издају, толико знате. Требало би да знате и да нећете моћи тако да издржавате у бесконачност, мада свакако дуже од ваших сународника и суграђана са Космета, ако вас то теши. Долази време када ћете се сами са собом, али и са својом околином, ужом и широм заједницом, наћи пред избором.

Лажу вас, обмањују, краду и издају, толико знате. Требало би да знате и да нећете моћи тако да издржавате у бесконачност, мада свакако дуже од ваших сународника и суграђана са Космета, ако вас то теши. Долази време када ћете се сами са собом, али и са својом околином, ужом и широм заједницом, наћи пред избором. То време ће можда зависити од међународних околности и фактора, али будите сигурни да ћете само добити прилику, не и сервирано решење. Нико се уместо вас неће изборити за ваше интересе, нити их ико познаје боље од вас.

Обрачун против Намесништва и Змија је ваша судбина. Борба за слободу и будућност, ваше право. И обавеза.

Током успостављања међународног безбедносног режима у БиХ, усвојен је принцип да се зоне одговорности и битне наадлежности СФОР-а не поверавају државама које су током историје биле окупатори ове земље. Од тог принципа се сасвим одустало приликом формирања КФОР-а. Последице су биле очигледне и током година се, за разлику од БиХ, безбедносна ситуација само компликује, а преостали неалбанци су осуђени да живе у гетима. Прети ли Србима на северу Космета судбина Варшавског гета? На слици: Снајпериста албанске нацистичке 21. СС оружане брдске дивизије "Скендербег" током Другог светског рата, у борби за "Нову Европу" по мери свог "фирера".

Вукашин Милеуснић, 09.08.2011.

2 коментара

  1. Српски ген 09.08.2011. у 14:30

    Никад им не веруј, ако ти дају шаку узеће ти руку.

  2. Марко 09.08.2011. у 21:54

    Недавно је Жељко Цвијановић позвао све на јединствен фронт заједно са опозиционим странкама. Мислим да је ту Цвијановић пре свега мислио на неке покрете попут Двери, али и и на низ колумниста на алтернативним медијима.које би требале да иду у ширу коалицију у којој би био и ДСС. Долази време када о томе треба да се изјасни сваки од тих актера-независни аутори и покрети да ли ће авантурситчки да иду на изборе без могућности да пређу на цензус, а онда да и даље делују у илегали, а ДСС да ли је спреман да прихвати неке нове људи и идеје, поред оних по којима су већ препознатљиви?

Пошаљите коментар

ВАШ КОМЕНТАР

ВАШЕ ИМЕ

МЕЈЛ (неће се објављивати)

ВАШ САЈТ

Напомена: због модерације коментара вероватно је да се Ваш коментар неће појавити тренутно. Нема потребе да поново шаљете Ваш коментар.Нема коментара:

Постави коментар