Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 12. август 2011.

Глас Русије: Одсјај енглеских пожара са друге стране Ла Манша | Хроника

Глас Русије: Одсјај енглеских пожара са друге стране Ла Манша | Хроника

Хроника

Глас Русије: Одсјај енглеских пожара са друге стране Ла Манша

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 12. август 2011.

Међу иницијаторима нереда у Лондону, Манчестеру, Бримингему углавном су поданици Велике Британије, макар и друге генерације. Има и белих и обојених, исељеника из арапских земаља, Индије и Пакистана. Треба ли међу узроцима њихових иступања кривити неуспех идеје европског мултикултурализма, који смо видели у последње време? Дописник Гласа Русије у Каиру задао је то питање познатом египатском писцу и политичком аналитичару Тареку Хегију.

- То је врло озбиљна тема за разматрање. Имате у виду муслиманске заједнице у Европи, пре свега у земљама као што су Француска, Италија, Шведска. У тим заједницама, заиста, постоје озбиљни проблеми. И одговорност се не може положити на једну страну. Што је веће образовање код имиграната, то се они боље интегришу у европско друштво. И напротив. Радите на томе!

Дешавања у Великој Британији су сигнал да у земљи нема интеграције странаца и да постоје очигледни знаци социјалног неблагостања, сматра потпредседник Института за међународну политику ИПАЛМО Дарио Риволта, одговарајући на питање може ли пожар у Уједињеном краљевству да се пренесе на друге земље Европе.

- Ови демонстранти не умиру од глади, сви су обезбеђени државним субвенцијама. Али поред себе млади људи виде богатство и благостање до којег свеједно неће моћи да дођу у будућности. То изазива код њих непријатељство према држави и друштву. Имиграција сама по себи није зло. Лоше је када се у кратком временском периоду број странаца увећава. Тада они почињу да се осећају туђим у датој земљи.

Помињући градске бунтове који су протутњали Француском 2005. године, француска полиција пажњиво прати ситуацију у Великој Британији. Али по јачању мера безбедности за сада нема речи, саопштава Итар-Тас, позивајући се на изјаву у секретаријату министарства унутрашњих послова Француске.

А у Бриселу нереди, попут лондонских, могу да избију у сваком тренутку, као и свуда у Европи, истакла је данас министар унутрашњих послова Белгије Анеми Туртелбом.

Енглеска полиција коначно се активирала – у полицијским станицама Лондона нема више места у ћелијама за притвор. Британске власти обећавају да ће деловати строго, изјавио је данас премијер Велике Британије Дејвид Камерон. Ускоро британска полиција ће добити возила са воденим топовима.

Нереди ће се у Великој Британији ускоро завршити, али непријатан осећај ће остати. Многима се живот у Европи више не чини таквим слатким као раније, истакао је у коментарима за РИА-Новости немачки политиколог Александар Рар. Протестни потенцијал становништва европских земаља ускоро ће само јачати.

(Глас Русије)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар