Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 15. август 2011.

Лош власник и још горе газде | Културна политика

Лош власник и још горе газде | Културна политика


Културна политика

Лош власник и још горе газде

PDF Штампа Ел. пошта
Александар Костић
субота, 13. август 2011.

Уређени и слободни медији су један од услова уласка у ЕУ, због чега је садашња власт приморана да одговарајућом регулативом уреди и ову област, или да бар код међународних чинилаца остави утисак да се тиме бави. То би требало да буде постигнуто Медијском стратегијом, чији се коначан текст најављује за септембар, али је расправа о Нацрту медијске стратегије показала да је од бројних проблема, у центар пажње стављено питање власништва државе.

Министар културе и информисања Предраг Марковић је у недавном интервјуу за „Вечерње новости“ изјавио да за повлачење државе из медија „не постоји политичка воља на различитим нивоима и са различитим мотивима", што је изазвало оштре реакције новинарских удружења, посебно НУНС-а. Противника повлачења државе има међутим много, укључујући и Владу Војводине и представнике мађарске мањине, који су против приватизовања медија намењених информисању националних мањина. Потпуну приватизацију не желе ни многи и у локалним срединама, и показало се да је током јавне расправе о овом питању највише примедби на Нацрт дато из локала, где преовладава мишљење да приватизација свих локалних медија не би допринела бољем квалитету информисања.

Овакав став проузрокован је досадашњим катастрофалним учинком продаје, а на расправи одржаној у јуну у Нишу, изнети су и конкретни примери. Покрајински секретар за културу и јавно информисање Милорад Ђурић је навео да у Војводини готово да није било успешног процеса приватизације, и да ни у једном случају, осим РадиоСрбобрана, промена власника није довела до

Предраг Марковић

побољшања програма, повећања гледаности и профита, док је директорка РТВ Крагујевац изнела податак да је више од 90 одсто приватизација у медијима поништено. Један од најбољих примера уништавања локалних медија је приватизација ЈП “Ибарске новости” из Краљева, који после трагичног искуства са првим, сада имају другог новог власника, али та локална телевизија и недељник нису постали слободни од самовоље и политичких и личних склоности садашњег власника.

Досадашња приватизација медија, посебно у локалу, није остварила демократизацију медијског простора, ни смањила политички утицај, већ је показала да су приватни власници и те како подложни утицају политичких и економских структура, нарочито у периодима финансијске оскудице, и склони деградацији информисања и новинарске струке. Из тих разлога учесници расправе у Нишу су подсетили на тзв. "Крагујевачку иницијативу" из 2007. која предвиђа формирање регионалних јавних сервиса, која је имала широку подршку на локалном нивоу.

Упркос лошим искуствима, новинарска удружења, посебно НУНС, инсистирају на завршетку приватизације. Реагујући на изјаву Предрага Марковића, НУНС је навео „да би одустајање од повлачења државе представљало корак уназад у остварењу слободе изражавања, а да већина челника локалних самоуправа вапи да, пре свега електронски медији, остану у њиховом власништву, јер се на тај начин остварује политички утицај државе, то јест владајуће гарнитуре".[1] Истина је да у медијима који су још увек у власништву државе, или где држава има свој део, постоји јасан уплив на медије, али, НУНС ничим не доказује да тога нема у приватним медијима, већ само понавља своје уобичајене фразе. Истина је да је Законом о информисању предвиђено повлачење државе, али је истина и да је прелазак медија у приватно власништво у многим случајевима довео до великог пада квалитета информисања. Због свега тога је, уместо папагајског залагања за приватизацију, потребно узети у обзир реално стање и избалансирати интересе, и уважити и власништво државе у локалним срединама, где се приватно власништво показало у најгорем светлу.

У свом интервјуу министар Предраг Марковић је истакао "да медији нису толико у раљама државе колико у раљама рекламних агенција"[2]. Ово је један од ретких слчучајева да неко из власти критикује рекламне агенције и признаје њихову моћ, а зачудо, није познато да се у Нацрту медијске стратегије неко дотакао и тог питања. Треба се онда запитати, ако је истина да су агенције толико моћне, да ли би потпуно елиминисање државе значило коначно препуштање медијског простора њима, а не професији и јавности?
Лош власник и још горе газде

субота, 13 август 2011 12:17
Fristajlo
Sve je ovde jasno.
Nije problem u uplivu države na medije, već u tome što ne valja ni država, ni mediji; interesno povezivanje loših sa lošima i ima za cilj paktove o nenapadanju. NUNS je već poodavno na kursu zapadnih interesa, i ništa drugo i ne radi osim što se stara da strancima "čuva leđa", priprema teren za preuzimanje ovog ili onog medija i nadzire da se neko ne "drzne" i pokuša da nešto spase iz kandži domaćih i stranih tajkuna "informativne" branše.
Stanje je toliko loše da se poslednjih dana javnost "nada" da će barem "RTV PINK" izaći van matrice medijskog jednoumlja, samo zbog privatne svađe Mitrovića sa Hrvatskom zbog jahte, što samo pokazuje koliko je stanje u medijskoj sferi umreženo sa uticajima političke oligarhije u Srbiji, koja se panično plaši da ne procuri neka "fleka" na projektovani milje opšteg blagostanja i "unapređenja" odnosa i "ugleda" Srbije u svetu.
Ma, sve će to da se sredi sa tim novim "planom"...
Препоручи коментар:
33
0
субота, 13 август 2011 12:57
Енавлион
Чудна ми чуда - "лични мотиви и наклоности власника одређују програм неког медија"!

То је тако СВУДА, Божјаци новинарски!

Ипак, уз један нечастан изузетак: РТС. Веле да је "власништво народа" а судећи према програму, народ воли да сам себе прави глупим, слепим и глувим. Тешко.
Препоручи коментар:
34
1
субота, 13 август 2011 15:54
oko
Наспрам надирућег робовласничког социјалног поретка, наметнутог мултинационалним капиталом,држава стоји као какав такав гарант могућности социјалне правде и једнакости.Без њеног реалног присуства медији су пуки маркетинг сервис робо-власника. Државу не поистовећујмо са владајућом гарнитуром
Препоручи коментар:
31
0
понедељак, 15 август 2011 00:06
Давид Новаковић
Не, него треба држава све медије да продти разним Швајцарцима, Немцима и Енглезима да би тобоже били неазависни а у ствари да служе за креирање јавног мњења и пласирању пропаганде.
Погедајте, шта год мислили о режимским медијима (који у овом случају не ваљају због људи на власти који их (зло)употребљавају, као што се и свака институција може злоупотребити) ипак је РТС или Новости много објектинвији медији неголи Блиц, Б92 итд.
Кад будемо имали државнике који раде у интерсу народа а не као страни агенти, онда можемо причати о истински независним медијима који ће у једној грађанској земљи бити нека врста институције која омогућава транспарентност и обејктивно информисање јавности.
Препоручи коментар:
6
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
Нема коментара:

Постави коментар