Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 09. август 2011.

Косово или ЕУ: Глас Русије

Косово или ЕУ: Глас РусијеКосово или ЕУ

9.08.2011, 15:48
© Коллаж: «Голос России»
Одштампајте прилог Испричајте пријатељу Додати на блог

Да су с западни званичници су све директнији у захтеву да Србија мора да бира између Европске уније и Косова потврђује и последње упозорење које су Београду послали министри спољних послова Велике Британије и Немачке Вилијам Хејг и Гвидо Вестервеле, а који су о Косову и Србији говорили као о двема земљама које ће угрозити своје шансе за приступање ЕУ уколико не отклоне тензије дуж својих граница.


У Београду се очекује се да ће и немачка канцеларка Ангела Меркел, која овог месеца долази у званичну посету Србији, испоручити српском државном врху овакав ултиматум.
Што се тиче владајуће коалиције у Србији, почеле су да се појављују назнаке да би већина најрадије ову болну дилему препустила грађанима да је сами реше на референдуму, али сви они међутим кажу да би између КиМ и ЕУ бирали Косово, што је изјавио и председник Србије Борис Тадић.


За сада Социјалисти поручују да косовско питање не може бити „Гордијев чвор“, па да може да се реши једним потезом мача и уверени су да ће се проблем Косова решавати у наредним годинама, чак до краја ове деценије - изјавила је потпредседница СПС-а Дијана Вукомановић.


Радикали поручују да је потезање оваквог референдума апсолутна издаја.


Према њиховим речима невероватно је да неко доводи у могућност да се одрекне Косова и Метохије и да се о томе одлучује.


Лидер Нове Србије Велимир Илић сматра да би референдум био једини легитиман пут да се одлучи Косово или ЕУ.

Према његовим речима ако Србију ставе пред свршен чин, онда би о томе морао да одлучи народ на неком виду референдума, јер нико други нема легитимитет да крши Устав и потписује било какву одлуку противну Резолуцији 1244 СБ УН-а - оцењује Илић, наглашавајући да он лично нема дилему како би гласао - за Косово, а не ЕУ.


За Демократску странку Србије међутим никакав референдум у вези са Косовом не долази у обзир, јер је Косово део Србије. Потпредседник ДСС-а Милош Јовановић каже да је то исти као да питате Србија или ЕУ. Исувише је лако одговорност политичара и владе пребацивати на референдум и грађане, а питање Косова и ЕУ мора да се реши на други начин, променом државне политике – наглашавају у ДСС-у.
Нема коментара:

Постави коментар