Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 30. август 2011.

Како да Србија постане економски развијена држава | Куда иде Србија

Како да Србија постане економски развијена држава | Куда иде Србија


Куда иде Србија

Како да Србија постане економски развијена држава

PDF Штампа Ел. пошта
Радоман Јовић
понедељак, 29. август 2011.

Просто је невероватно колико су грађани Србије „затровани“ политиком, и то како народ каже, оном високом. Где год да кренете, на улицу, у парк, кафану, на радно место, у кућне посете пријатељима, само чујете неретко веома жучне расправе на политичке теме, и то понајвише о КиМ и ЕУ. Хашки трибунал се некако већ заборавља.

Поставља се логично питање: зашто су у тим дискусијама и коментарима мање присутна она друга, животна и егзистенцијална питања обичног грађанина. Сва она питања од којих зависи животни стандард и достојанство човека. Шта је условило и ко је допринео да се јавно мњење исцрпљује и конфронтира управо на ова два питања: КиМ и/или ЕУ? Озбиљно испитивање јавног мњења би, уверен сам, показало да су страначке елите владајуће коалиције, да би скренуле пажњу грађана са огромних животних проблема, подржане од значајног дела средстава јавног информисања на које имају велики утицај, најодговорније за то.

Питања у вези са КиМ и уласком у ЕУ су свакако важне државне и националне теме, које се не могу занемаривати. Али исцрпљивање на њима, улагање толико енергије, времена и средстава, поготово када у њиховом решавању инострани фактор има преовлађујућу улогу и утицај, показује се погрешним јер су друга питања и проблеми, пре свега уређење запуштене и неуређене државе, економски развој, стандард грађана, растућа незапосленост, корупција и криминал, урушене моралне вредности, дакле све оно што једну државу чини одрживом и респектабилном у свету, објективно запостављени. Постаје кристално јасно да „оваква“ Србија не може битније утицати на решавање ова два проблема (КиМ и ЕУ) без претходног решавања ових других, делимично набројаних.

Постаје кристално јасно да „оваква“ Србија не може битније утицати на решавање ова два проблема (КиМ и ЕУ) без претходног решавања ових других, делимично набројаних.

Услови под којима су почели и како се воде преговори Београда и Приштине у Бриселу и последња дешавања на КиМ показују да Србија нема ваљану државну и националну политику. Ако је актуелна власт и мислила да је има у формули „и КиМ и ЕУ“ као два паралелна и независна процеса, сада им је ваљда постало јасно колико је она неутемељена и неостварљива. А тек шта је са она „четири стуба“ у спољној политици и три стратешка приоритета (КиМ, ЕУ, регионална сарадња).

Одавно држава Србија није била у овако озбиљној свеопштој кризи као последњу деценију–две. Најгоре је што је обични грађанин најблаже речено дезоријентисан, збуњен, депресиван, уплашен за голу егзистенцију. Готово да је потпуно изгубио поверење у политичку елиту и наду да има снаге, знања и воље, која му може понудити излазак из садашњег безнађа. Ако је оваква дијагноза стања у држави и друштву и приближно тачна, онда произилази логичан закључак да без суштинске промене државних и националних циљева и приоритета, ниједна опција „расплета“ се не може искључити. Времена за испразне реторике и страначка надмудривања ради задобијања поверења бирача на следећим изборима, само зарад власти која, погрешно схваћена и злоупотребљена, даје моћ и богатство онима на власти и уз власт, више нема. Последњи је час да се окупе све релевантне друштвене и политичке снаге и што хитније формулишу државни и национални циљеви, базирани на огољеној реалности где је сада Србија на унутрашњем и спољном плану, какви су јој потенцијали и како реализовати договорене циљеве.

Неке отворене проблеме, за које садашња Србија нема снаге и капацитета да утиче на њихово решавање, већ нам их инострани фактор условљавањем намеће, треба ставити на „споредни колосек“.

Основни проблем који Србија мора сагледати јесте како изаћи из садашње тешке ситуације, безнађа које све више захвата велики број грађана и одређеног моралног посрнућа у свим сегментима друштва, које се огледа у бројним аферама, криминалу и корупцији. Како уредити запуштену и неуређену државу и како је демократизовати. Како зауставити растакање Србије (КиМ, Војводина, тзв. Санџак, очекивани „производ“ погубне политике УРС). Како повратити веру у боље сутра. Како постати респектабилна држава у међународним односима без прихатања политике „штапа и шаргарепе“. Како вратити осмех на лице обичног грађанина. Циљева је много, а све њих би требало сажети у један јединствен: Србија – економски развијена држава света. Тај синтетизовани и узвишени циљ би морале све политичке странке, сви респектабилни фактори овог друштва, сваки привредни субјект, да га прихвате и уврсте у своје програме као „свето слово“ и да представља кичму њихових програма. Око свега бисмо се могли препирати, надмудривати и свађати, а око тог „светог циља“ морали би бити јединствени. Неке отворене проблеме, за које садашња Србија нема снаге и капацитета да утиче на њихово решавање, већ нам их инострани фактор условљавањем намеће, треба ставити на „споредни колосек“.

Уколико смогнемо снаге да сопственом памећу, уз туђа позитивна искуства (а има их, у првом реду Немачка и посебно Јапан), ослањајући се првенствено на сопствене ресурсе, капацитете и компаративне предности које имамо у више области, реално сагледамо и формулишемо методе и средства реализације овог јединственог циља, постаћемо, оно што данас, да се не лажемо, нисмо, респектабилан фактор у светским размерама, вредан достојанственог уласка у интеграције које нам буду одговарале. Стварањем другачијих пријатељства и партнерстава, без лажних „регионалних лидерстава, „спољно-политичких стубова“ и „стратешких приоритета без алтернативе“, бићемо уважавани и са више респекта, снаге и моћи бити у позицији да утичемо и на решавање, између осталих и проблема јужне српске покрајине. За реализацију овог јединственог циља потребно је апсолутно јединство, ново прегнуће, визија заснована на реалностима, нове снаге и много енергије и самоодрицања.

Неопходна је изградња јаких и независних институција државе и јачање њене регулативе, чак и у привреди да би се исправиле грешке и коруптивне активности у пљачкашкој приватизацији.

Неопходна је изградња јаких и независних институција државе и јачање њене регулативе, чак и у привреди да би се исправиле грешке и коруптивне активности у пљачкашкој приватизацији. Већ започету предизборну кампању треба усмерити ка том циљу. Она партија која своју предизборнуу активност усмери у овом правцу, уверен сам имаће највећу подршку грађана.

Држави Србији су сада потребни државници са визијом, ауторитетом и харизмом. Само једном у веку или чак дуже, зависно од историјских околности, једној генерацији се пружи шанса да постане славна. Да ли је то ова садашња да Србију извуче из садашње ситуације моралног посрнућа, економског осиромашења, државног растакања и веома ниског међународног рејтинга. Надајмо се да јесте, јер не можемо чекати да се роди нова.
Како да Србија постане економски развијена држава

понедељак, 29 август 2011 17:57
Недељко
Колико питања у кратком тексту?
Одговор је један.
Примитивизам и незнање власти не дозвољава им да се врате на пут законитости, рада, дисциплине. Корупција и пљачка је у главама Скупштинске гарнитуре. Живе на грбачи народа.
Хоћемо привреду на месту где се посао одвија.
Хоћемо самоуправу на лицу места.
Од ових који троше буџет на политику "ИКИЕ", на њу су спискали паре од приватизације и још
30 милијарди које су дужни. Које министарство брине о привреди или се сви баве Европом?
Привредници који су купили Друштвена предузећа не знају шта ће са њима, отпустили раднике, закључали капије и - ништа. Владарима је најважније да смо на путу у Европу, која не нуди ништа осим синџира.
Препоручи коментар:
23
1
понедељак, 29 август 2011 18:26
moksha
Moj predlog je neformalan,ali jedino efikasan.Formirati stalnu grupu JOGI LETACA,minimum 300 ljudi koja ce stalno meditirati.Ona ce stvoriti neohodnu koherenciju u kolektivnoj svesti nacije,a to je fundamentalni uslov svakog drzavnog napretka.Bez ove grupe,ja ne vidim nacin da se krene napred,inace ce se pojedinci,partije i drugi drustveni faktori iscrpljivati u raspravama,kao i do sada.
Препоручи коментар:
14
6
понедељак, 29 август 2011 19:59
aca
Nato bombardovanje , okupacija Kosova i Žuta revolucija su uzroci ekonomskog uništavanja zemlje .
Narod to vrlo dobro zna , ali ga izigraju na izborima ,npr. SPS i DS .
Препоручи коментар:
30
3
понедељак, 29 август 2011 21:28
nataša
Nikako, Kol je odredio, a Merkelova nastavlja, uz pomoć pronemačke koalicije na vlasti u Srbiji da Srbija bude šikara.
Za takvu budućnost su se saglasili i UK i SAD i EU.
Препоручи коментар:
23
1
уторак, 30 август 2011 01:13
Швајцарска и Кореја
Мислим да су Швајцарска и Кореја бољи примери него Немачка и Јапан. Нарочито Кореја. Пре 50 година, Кореја је била у много горем стању од Србије. Данас: Samsung, LG, Hyundai... Како? На власт је дошао човек коме је први циљ био подизање економије. Кореја је постала највећи светски произвођач БРОДОВА. Базична тешка индустрија! Затим, аутомобили, електроника!

Швајцарски модел је заснован на максималној власти кантона. Све осим спољне политике је у рукама сваког кантона. Федералне власти ни немају пара да краду :) Заједничка питања се одлучују референдумом. Узгред, зна ли ко имена швајцарских политичара? Нису битна :)
Препоручи коментар:
8
1
уторак, 30 август 2011 03:55
Зоран
"Поставља се логично питање: зашто су у тим дискусијама и коментарима мање присутна она друга, животна и егзистенцијална питања обичног грађанина. Сва она питања од којих зависи животни стандард и достојанство човека."

Србија се најбоље види одавде из Америке. Кад дођем тамо јасно ми је као дан што је тако како је.

Знате што је неко добар ђак, а неко лош? Углавном што први жели да будер добар и учи, а други не жели и не учи, има нешто прече, као фудбал, кошарку, карте, кола, женске,...

Ето, свако има оно што жели.
Препоручи коментар:
4
0
уторак, 30 август 2011 06:34
I mi se pitamo - @Natasa
"Nikako, Kol je odredio, a Merkelova nastavlja, uz pomoć pronemačke koalicije na vlasti u Srbiji da Srbija bude šikara.
Za takvu budućnost su se saglasili i UK i SAD i EU."
Da, ali saglasila se, manje-vise i Srbija! Koja ne cini nista da predupredi planove nasih dusmana, nego ih samo grdi. Tako da svakako valja ceniti ovaj poziv Radomana Jovica na promisljeno i svesno delovanje. Kuknjavu ostavimo - njome samo omogucujemo neprijatelju da ostvari cilj.
Препоручи коментар:
4
0
уторак, 30 август 2011 08:39
Зоран Ђорђевић
Слажем се са Наташом.
Због својих геостратешких интереса, пре свега у наставку хладног рата против Руса, нама је Запад одредио да будемо безначајна земља у сваком погледу. Ако потпуно не променимо курс и не одрекнемо се ЕУ, нема нам бољитка.
Препоручи коментар:
4
0
уторак, 30 август 2011 08:44
Зоран Ђорђевић
Молим за коментар овог мог размишљања. Зато га и пишем одвојено од претходног.
Да ли је она силна помоћ коју је Броз добијао после рата заправо оно што је Ален Жипе пре неки дан, у вези са трошковима бомбардовања Либије, назвао "инвестиција за будућност"?
Препоручи коментар:
5
0
уторак, 30 август 2011 09:17
Ruzica Vujovic
Po mom misljenju Srbi nisu "zatrovani" pitanjima KiM i/ili EU, vec za razliku od autora ovog teksta, intuitivno shvataju da od nacina razresenja ova dva problema u znatnoj meri zavise njihovo dostojanstvo i zivotni standard. Drzava nije nesto sto postoji samo od sebe i sto ne moze nestati. Ukoliko nam otmu teritoriju i uniste drzavu, zlo nam se pise. Ne samo sto cemo ziveti jos bednije nego sada, vec cemo i u bioloskom smislu prestati da postojimo, posto ce se neprijateljski nastrojeni narodi naseliti na nasoj teritoriji, zaposesti nase kuce,oteti zemlju i proizvodne kapacitete, a nas pobiti. Istorija je prepuna ovakvih primera. Tako da su trauma Srba zbog otimacine Kosova i Metohije i nedoumica oko obacivanja suvereniteta i ulaska u EU (iz koje po svoj prilici nece biti izlaska) potpuno umesni, - nikad dosta opreza u smutnim vremenima punim sarenih laza, nas narod to oseca i zna, pa zato i razmislja o onome sto je najbitnije: ocuvanju drzave kao nuznog uslova za ekonomski boljitak.
Препоручи коментар:
4
0
уторак, 30 август 2011 10:44
sima simic
Potpuno se slazem sa autorom ovog teksta u pogledu analize situacije u Srbiji. Na zalost ni jedan od odgovora koji on nudi ne dodiruje u centar problema pred kojim se nalazi srpsko drustvo. Potpuno je pogresno nastojanje da se staroj vlasti nude novi recepti za izlazak iz krize u vidu tzv nove (kosovske ili bilo koje druge) politike, jer kada jedna vlast nacini ovolike probleme jednom narodu, ona mora da se promeni- a ne da se reformise. Budite uvereni da privremena moze da savlada sve krize, ali nisu sve vlasti podjednako sposobne da rese krizu. Dakle- mora se jednom zauvek prihvatiti istorijska osuda neo-liberalne avanture srpskih elita i objaviti da je Car go! I nema dalje! Tek tada se moze govoriti o politici koju bi trebalo da sledi nova vlast da bi izvukla Srbiju iz postojeceg istorijskog, kulturnog, moranog i privrednog ambisa.
Препоручи коментар:
5
0
уторак, 30 август 2011 12:40
ја
Ко што рече''moksha''у свом коментару да треба формирати 300 јоги летача!Ја бих додао у ту групу треба додати и Лук Скајвокера и бар још 10 Џедај ратника и формирали би једну културно уметничку дружину која би радила не само на подизању свести и савести већ и на расположењу наших грађана!При томе би можда могли да укључимо и пар десетина соларних јоги пресретача?!!
А тиме би и туристичку понуду наше земље употпунили?!
П.С. без замерке,али мислим да те приче о ТМ медитацији и људима који би на тај начин као дизали свест,је лепа прича али и ствар личне иницијативе(ако верујете у то)?!Ако знате такве људе и ако сматрате да својим медитирањем могу помоћи,онда их и организујте,не очекујте од овакве власти да нешто у том поглeду уаде.
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 30 август 2011 12:54
Mila w.
Svajcarska i Juzna Koreja.

U Svajcarskoj se radi o direktnoj demokratiji koja se sprovodi od najnize politicke instance-opstina.Svako selo ima svog predsednika, civilnu, crkvenu i skolsku opstinu. Svaka opstina ima svoj atar i brine da sve perfektno funkcionise. Od lokalnog saobracaja, cuvanja starih, dece, invalida, biljnog i zivotinjskog sveta. Svaka kuca i dvoriste su sredjeni, ulice ciste,nema pasa lutalica, nema otpadaka na ulicama. Opstina se finansira iz poreza i od subvencija kantona kome pripada. Opstine su direktno odgovorne kantonu.CH ima jedinstveni sistem na svetu: direktna demokratija, federalizam, neutralnost i jezicko kulturna razlicitost. Zato Svajcarska i funkcionise ekonomski i u svim drugim oblastima zivota.A nas narod bi vec jednom trebao da pocne da radi. Vrednoca, skrtost i brzo reagovanje na novonastale probleme odlike su svajcarskog naroda.
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 30 август 2011 21:07
Радгост
Mila w.,
па добро,зашто су укинуте сеоске општине у Србији,Русији?Постојање сеоских општина у Русији и Србији је проглашено назадним а сада нам се прича да сеоске општине беспрекорно,савршено делују у Швици!?
Да ли је случајност да се смањење територија коју су имали Срби или Руси поклапа са укидањем сеоских општина?
Радије сам за то да у Србији успева шљива него рецимо samsung!Још кад би могло да се има нешто оних буздована из Русије,за одбрану шљиве и сеоске општине.
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар

Нема коментара:

Постави коментар