Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 12. август 2011.

Шта даље? | Колумне Слободана Антонића

Шта даље? | Колумне Слободана Антонића

Колумне Слободана Антонића

Шта даље?

PDF Штампа Ел. пошта
Слободан Антонић
уторак, 20. април 2010.

„Шта даље?“, често ме питају читаоци „Печата“. „Све је то, професоре, лепо што ви пишете“, кажу. „Али, дајте неки предлог за акцију. Хајде да направимо партију, да организујемо демонстрације...“
Разумем бес и незадовољство наших суграђана. Они живе све горе и горе, осећају да их је власт преварила и опљачкала, а мисле да ни опозиционе странке нису боље. Куда год да се окрену, виде националну издају и економску пљачку. Природно је да желе акцију, а не само да слушају речи.

„Лако је деловати, тешко је разумети“, рекао је Сун Јат Сен (1866-1925), револуционар и први председник Кине. Људи прво морају добро схватити, а тек онда нешто предузети, ако желе да имају успеха. То произилази из сложене структуре савременог света, а поготову из наших сложених политичких прилика.

Лако је позвати људе на улицу. Али, ко ће доћи? Недавно је 15.000 људи протествовало на „Фејсбуку“ због најављене сече београдских платана. Многи су се жестили и употребљавали најтеже речи, многи су претили и бусали се у груди. Али, када је сеча заказана, а побуњеници са „Фејсбука“ позвани да зауставе тестере, појавило се свега десетак њих. Тако је било и када су владајуће странке у Скупштини доносиле криптофедералистички Статут АП Војводине, или опасну резолуцију о Сребреници. Много се галамило и претило, али број оних који су дошли да демонстрирају испред Скупштине није прешао пар десетина. Многи су све те неуспехе грађанских акција објашњавали „апатичношћу људи“ и „медијском блокадом“. Али, нешто друго је по среди. Људи још нису преломили у својим главама. Или бар не довољан број њих. А поготово нису преломили они који би требало да грађане поведу у отпор – њихова елита.

Уопште, данас се у Србији главна битка бије у главама људи. Јер, наши највећи порази управо су ту започели. Гледамо око себе и видимо да наша економија припада странцима или безобзирним домаћим тајкунима, да сви заједно корумпирају политичаре и да заједно контролишу медије. Гледамо око себе и схватамо да смо се нашли у власти крупног капитала, који ће од сада неумољиво господарити и нама, и нашом децом. Гледамо око себе и видимо да су плутократе и њихови страни заштитници тако добро корумпирали наше политичаре, да на изборима, практично, више немамо за кога да гласамо. Гледамо око себе и са запрепашћењем видимо колико лажи долази из медија, колико нас само систематски замајавају и заглупљују. Гледамо око себе и схватамо – нашли смо се у гвозденом кавезу...

Али, не заборавимо једну страшну чињеницу. У тај кавез смо сами, својом вољом ушли. Јер, нисмо ли, наивно, веровали да је приватизација најбољи лек за неефикасну привреду? Нисмо ли, наивно, мислили да ће странци, чим им предамо своје фабрике, у нашу економију упумпати милијарде евра и запослити стотине хиљада људи? Нисмо ли веровали да само треба ослободити медије „уплива државе“, па да се они намах претворе у светионике истине, плурализма и слободе? Нисмо ли мислили да у Србији само треба организовати поштене изборе, па да глас народа истински почне да се слуша у врховима власти? Нисмо ли веровали да Србија само треба да обнови демократију и тзв. отворену тржишну привреду, и да ће нас наши западни пријатељи одмах, као у свему равноправне, примити у своје друштво? Нисмо ли веровали да Србија само треба да се јасно определи за ЕУ и НАТО, па да сви наши неспоразуми са суседима буду праведно решени, а Косово заувек остане „срце Србије“?

Све смо то веровали. Али, све је то било или само донекле тачно, или више погрешно него тачно. И на основу тих погрешних веровања ми смо повукли погрешне потезе. Тако смо сами, миц по миц, ушли у кавез. И сад, када смо у кавезу, можемо само да жалимо и да смишљамо како да се ослободимо.

Али, хајде и то да кажемо, за ту нашу историјску, готово епохалну наивност нисмо сви једнако одговорни. Најмање је крив народ. Он је гласао, он је демонстрирао, он је радио онако како му је говорила његова елита. А наша елита, то нису само политичари. У њу спада и наша интелигенција, она академска, медијска, културна... Јасно је да политичари не би успели да баш толико преваре народ, да им у томе ипак, свесно или несвесно, нису помагали и неки новинари, уредници, професори, писци, уметници...

Рецимо, колико смо само пута, током деведесетих, слушали од наших економиста реченице као што су: „Најбоља приватизација је брза приватизација“ и „Ако морате свом псу да одсечете реп, урадите то одједном и брзо, а не у више наврата“? И највећи број нас им је веровао. Веровали смо им и када су говорили да је најбољи лек „либерализација тржишта“, што ниже царине и слободан проток страног капитала. Мислили смо да знају шта причају, јер то им је струка. Тек доцније су неки од нас увидели да је по среди само један део струке и само један део истине. Но, јавност је већ била довољно „импрегнирана“ да без отпора, почетком двехиљадитих, прихвати уништење српских банака, поклањање „Сартида“ Американцима и преузимање монетарне политике од стране увозничког лобија.

Али, хајде сада да се самокритички осврнем и на своју струку, ни ми, српски политиколози и социолози, нисмо били баш много бољи. Многи од нас су ствари исувише једноставно приказивали, црно-бело. Наспрам Милошевићевог ауторитаризма – демократска опозиција, наспрам ауторитарног Истока – демократски Запад. Требало је да нас тај „демократски Запад“ бомбардује, па да почнемо да схватамо колико су сумњиве све оне приче о САД као „лидеру слободе и демократије“. Требало је да ЕУ постане главни асистент сецесији Косова од Србије, требало је да бриселска бирократија, својим бесконачним хашким захтевима, до краја понизи ову државу, па да схватимо да нешто ипак озбиљно није у реду са концептом ЕУ, и са политичарима из Брисела.

Но док то нисмо схватили, ми смо ипак, на неки начин, погрешно саветовали народ. Али, руку на срце, ми смо те савете и сами примили од „мејнстрим“ социолога и политиколога Запада. Јер, као и наши економисти, и ми смо дубоко поштовали ауторитет западне науке. И ми смо гледали шта већина политиколога и социолога, по најугледнијим часописима, пише и ради, па смо то исто понављали и покушавали да применимо на Србију. Тек када су нас бомбе пробудиле, неки од нас су почели да читају ауторе који нису део „мејнстрима“ и да увиђају колико су и наше сопствене струке подложне идеологизацији. (Док је други део, нажалост, и даље наставио да понавља „мејнстрим“ мантре и да за то добија симболичка и материјална признања и награде).

Но, свако у нашим струкама ко је имао памети и поштења схватио је, у међувремену, колико су ствари сложене. Али, нека штета је ипак већ учињена. Јер, многи су интелектуалци, макар само својом недовољном критичношћу, припомогли корумпираним политичарима да заведу јавност и усмере грађане на погрешне одлуке. Тако смо се, сви заједно, сада нашли у гвозденом кавезу.

Сада морамо бити паметни и не понављати грешке из прошлости. (Заправо, сада ће нам требати много више памети да бисмо се ослободили, него што нам је раније требало да не упаднемо у клопку). Ако смо ишта научили, то је да не смемо више да мислимо црно-бело. „Социјализам је лош, капитализам је добар“, та реченица не сме бити просто замењена лозинком „Назад у социјализам“. „САД је лидер слободе и демократије“, не сме бити једноставно претворено у „САД је извор и утока зла“. Морамо развити далеко истанчанији категоријални апарат, морамо изоштрити наша сазнајна и аналитичка сочива, морамо унапредити наше мишљење и вредновање, да бисмо до краја могли да схватимо како функционише кавез у коме смо се нашли, да бисмо схватили ко су наши чувари, а ко су нам пријатељи...

У том важном задатку нам, бојим се, никакве старе идеологије не могу много помоћи. Често се „Печату“ пребацује да је „микс левичарских и десничарских аутора“ и да „није до краја идеолошки профилисан“. Али, ако мене питате, мислим да је управо у томе његова предност. Ни једна „чиста“ идеологија из 19. или из 20. века не може да буде водич за разумевање, а камоли за политичку акцију, у 21. веку. „Комунисти“, „социјалдемократе“, „либерали“, „конзервативци“ – то су само идеолошке налепнице иза којих је, данас, садржај другачији него пре сто година. Не гледајмо на налепнице, не падајмо у још једну клопку. Ново стање света захтева ново мишљење, а можда и нова имена за то мишљење.

Идеја очувања породичних вредности, морала и патриотизма је, у основи, идеја конзервације, конзервативна идеја. Треба ли левичари да је због тога одбаце? Идеја јаке националне државе – у смислу суверенитета и спровођења закона, је, изворно, националистичка идеја. Треба ли либерали и социјалдемократе да је забораве? Идеја социјалне правде је левичарска идеја. Зашто би конзервативци били против? Ако живимо у систему у коме је све нападнуто – породица, морал, држава, слобода мишљења, социјална правда... – па зар нећемо породицу бранити као најбољи конзервативци, слободу мишљења као најпреданији либерали, а социјалну правду као најжешћи социјалисти?

А ми живимо управо у једном таквом систему. То је глобални систем који нас је преварио, усисао и сад нас ломи. Потребно је много памети да видимо како он ради, ко су нам непријатељи, а ко савезници. У том процесу разумевања и учења, свако мишљење, сваки истинити увид је добродошао. Ако као либерал хоћу да вратим демократију и суверенитет народу, зашто бих одбио да научим шта о глобалном систему кажу Франк, Свизи или Волерстин, само зато што су марксисти? Ако као православац хоћу да разумем шта то раде са мојим вредностима и са хришћанством, зашто бих одбио да читам сјајне књиге Мајкла Џонса, само зато што је католик и Американац?

Исто важи и кад је реч о нашим савезницима. У овом кавезу нисмо сами. И други сужњи су систематски варани, тлачени и једнако искоришћавани, као и ми. Није ли најразборитије да видимо шта они предузимају како би се ослободили? Није ли паметније да из њиховог искуства отпора нешто научимо, него да сами кроз то исто пролазимо? Коначно, није ли боље да заједно нешто покушамо, него да сами јуришамо на решетке и чекамо да нас сломе, једног по једног?

Ето зашто је важно имати на уму Сун Јат Сенову изреку да је „лако делати, али тешко разумети“. То не значи одбијање сваке акције, то не значи да ништа не треба радити све док се не изгради потпуно јасна теорија. Не. Читање, писање, разговор, у овом тренутку су можда најважнија акција. Јер, тек ако добро разумемо, моћи ћемо и другима добро да објаснимо, тек када добро објаснимо, моћи ћемо друге ваљано да покренемо. И само ако у српској интелигенцији победи слободна мисао, моћи ћемо да „закорачимо ка слободи“. Зато се, као и седамдесетих или деведесетих година, најважнија битка не води у Скупштини, већ на Универзитету, у научним часописима, у културним институцијама, у новинама и, данас, на интернету... Они који су, раних деведесетих година, успели да придобију душу српске интелигенције, српске омладине, српске грађанске класе, почетком двехиљадитих су преузели ово друштво, његову политику и економију. Зато и данас, они који сањају да ослободе ово друштво, морају најпре да добију културни рат са „компрадорима“ – и у новинама, и у култури, и на Универзитету, и у музици...

Зато, не питајте више када ће акција. Ми смо усред ње. И ако свако, на свом пољу, уради макар делић од онога што су аутори „Печата“ урадили за ове две године, биће добро. Покренућемо политичаре, покренућемо предузетнике, покренућемо грађане. И у овој земљи и у овом народу коначно ћемо пробудити наду да је спасење могуће.

(Текст објављен у „Печату“, бр. 110)

Донирајте НСПМ

Шта даље?

уторак, 20 април 2010 17:49
Илија
Бојим се да за пар година нећемо имати ниједног савезника нити за шта да се боримо.
Зар је тешко поставити циљ и наћи људе неокаљана образа. Иза кога је народ могао стати код изгласавања оне срамоте у скупштини (па и црква је ћутала)?
За почетак окупимо се око политике наталитета, идеје да човек и жена могу поштено да раде и подижу децу у нормалном окружењу, без да их траумирају параде развратних људи који морају голи скакати улицама сваке године у неком свом ритуалу.
Окупимо се око идеје за пораст домаће производње -па салату и лук увозимо.
Имамо ми превише здраворазумских ствари око који исто мислимо, да бисмо се у оваквом трену делили.
Док ми чекамо, они марљиво раде и ако не предузмемо нешто ускоро и деца ће нам се борити за голу егзистенцију, јер су већ сада курсеви за народ, а ускоро ће факултетско образовање бити само за имућне.
Чак бих и тајкунима опростио и оставио већи део стеченог, само да земљу помогну.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 17:58
Aman
Ne sa Vucelicem i ne sa Vulinom.. profesore !!!
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 18:01
Тата-мата
Ово је бриљантна анализа, сјајан текст.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 18:07
nenovinar
Odličan tekst, odlična analiza i eksplicirano mišljenje koje ja delim.
Jedino što mislim da glavni problem Pečata nije "miks levice i desnice" pošto je ta podela zastarela i prilično veštačka u realnosti 21. veka, već je najveći problem Pečata i razlog zbog kojeg ga je na kupujem, gospodin Vučelic.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 18:22
Млади Џедај
Браво на изузетном тексту! Потписујем сваку реч - пре акције, треба тачно знати шта се ради, шта је циљ, а шта је резервни план, планирати пет корака унапред, а не ићи само усијаном главом напред. Најлакше је викнути "револуција". Револуција је озбиљан посао, не може се бити револуционар на блогу после посла. Посебно ми се допада предлог проф. Антонића за акцију - борити се против глобалистичког система у свакодневном животу. Борити се својим понашањем и личним примером: васпитавати децу у традиционалном духу - не дозволити да им глобалистички систем улије глупости и наказности у главу, не узимати кредите од њихових банака, куповати колико је могуће домаћи робу, штедети - не бити потрошач, препознати и одбацити њихову пропаганду, одбацити њихову масовну културу - њихове ТВ емисије, шоуе, полукњижевнике, квазиновинаре. Наравно, писати ћирилицом. Причати са људима, едуковати их. Допринос проф. Антонића и других аутора са НСПМ у изучавању и раскринкавању глобалистичког система је немерљив, али да та свест дође до свих људи, потребно је да се то људима индоктринираним "Европа нема алтернативу" идеологијом саопшти. Страшан је мрак у коме живи већина грађана Србије - ако сте гледали филмове "Матрикс" или "Они живе" - е то је то. Чим у разговору осете да нисте безусловно за Европу, одмах вас класификују у фиоку "националиста, можда чак радикал" и ту се разговор завршава. Зато пажљиво. Најбоље се људима показује личним примером.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 18:35
Благоје Јововић
Мени се допада доста тога што је овде написано.

Прво - признање да смо ми сами подоста забрљали у неким стварима. То је велика ствар. Углавном чујем приче како су криви ови или они. Можда јесу. Али прво, криви смо ми сами. И за само такво признање потребно је имати петље. Капа доле.

Друго - хајде да овај привидно миран период проведемо изграђујући се идеолошки. Дајте нам библиотеку, штампајте нам књиге, пишите чланке и есеје, говорите о нашој историји... Једна написана реч злата вреди. С обзиром на тотално одсуство националне литературе из наших књижара, уместо које се продаје петпарачки шунд и кич, мора се људима понудити алтернативни извор информација. Ово је медијски мрак, где једино оно што је политички коректно има пролаз на масмедијима, и баш зато, лична иницијатива у овом смеру је једино решење. Ето интернета, нико вам не може забранити да покренете и овде на НСПМ сајту једну лепу идеолошку рубрику. Национално оријентисани појединци са чврстом идеолошко историјско политичком подлогом су опасност са жути систем, и наша једина нада у српскије сутра.

Треће, а у вези подела на "леве" и "десне" - апослутно је тачно да су ове поделе вештачке и неприродне. Рецимо, зашто не може неко бити у исто време борац за одржање традиционалних вредности, а у исто се време залагати и за социјалну компоненту у друштву? Па зашто рецимо занемаривати органску мисао у Срба?

Четврто - треба бити врло опрезан у томе шта ће се људима презентовати. Мишљења сам да је наш народ дао врсне мислиоце, и да је права штета што више људи нема приступ делима Исидоре Секулић, Драгоша Калајића, Светозара Милетића, Јаше Томића... Па онда рад једног Владимира Вујића који је преводио Шпенглеров "Пропаст Запада"... Зашто да један српски националиста не зна ништа о томе него да купимо неки белосветски треш? Мислим да би НСПМ могао много да помогне у овом смислу.

На крају, хвала проф. Антонићу на тексту.
Поздрав!
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 18:51
sasa r.
G-dine Antoniću, neizmerno poštujem Vaše tekstove, ali sada ću Vam se suprotstaviti u 3 tačke.
Prvo, SAD nisu izvor zla, ali Vol Strit svakako jeste! Prosečan Amerikanac je čestit čovek, radi od jutra do večeri, i svakako mu ne mogu zameriti ako u slobodno vreme ( ono malo što mu je preostalo ), navija da njegova zemlja uvede demokratiju i radost onima kojima je potrebno, kao i što uživa kada Stiven Sigal, Stalone, Rasel Noris i drugi vojuju za svetsku pravdu. To svakako nije krivica prosečnog i poštenog Amerikanca, ali jeste Rokfelerova, Rotšildova, Soroševa, kao i njihovih satrapa!
Drugo, g-dinu Vučeliću verujem koliko i g-dinu Dačiću! Svi su oni prigrlili svoje parice i ostavili Slobu na cedilu. Ja se i dan-danas divim g-dinu Igiću i onoj šačici siromaha i penzionera koji su izašli da brane g-dina Miloševića. Nije bitno da li su u pravu, ali pokazali su ogromno srce, što je za svako poštovanje!
Treće, verovatno ste primetili i sami da je ispred skupštine u vreme rasprave o Srebrenici, bila grupica iz DSS, koja je više ličila na japije, nego na demonstrante. Zašto su te demonstracije izvedene stidljivo, skoro u tajnosti?? Oprostite g-dine Antoniću, ali ako želim kao lider da se čujem, štampaću letke, ići od stana do stana, poslaću aktiviste da automobilima podignu narod na noge, umesto sterilnih nastupa naših opozicionih lidera.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 18:54
Jovan G
Izvanredno!

Inače ono ruglo na Dedinju još uvek stoji.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 19:01
Татијана
Свашта нам се исподешавало, па није ни чудо да су људи постали нестрпљиви. Хоће човек да буде добро за његова живота, па је нестрпљив и мало себичан. Људски је то.
Оно што је нас задесило, е, то није људски, сигурно неће будуће генерације, и треба ипак да се зна да ће о нама који смо трпели и истрпели сва понижења зарад њих будућих, бити речена и понека лепа реч. Нама који нисмо били наивни, како каже професор Антонић, слаба је утеха што смо били у праву, јер смо исто трпели због заблуда других, али ето, то су назвали демократијом.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 19:18
Jasna @ aman
Nego s kim?
Mozda sa Dragoljubom Zarkovicem,ili sa Gorcinom Stojanovicem,ili ne daj Boze s Petrom Lukovicem?
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 19:20
ПЕТИ ЕЛЕМЕНТ
Свака одговорна национална елита (дакле, не, квазиелита вазалног карактера) мора да има план за будућност, мора да утврди дугорочне циљеве своје политике. То мора да учини и аутентична, суверена, српска национална елита. Потом мора да постигне најшири консензус око тих циљева као претпоставку за њихову реализацију. Правилно дефинисани национални циљеви су извор солидарности у држави и позив на мобилизацију народа. Проблем је у томе, између осталог, што САНУ, Универзитет и културни естаблишмент, претпостављени генератори супстанцијалних перцепција националног питања и путева тражења одговора на исто, опортуно ћуте. И, на жалост, то је мерило стања свести у друштву,степена денацификације и глобалистичког нихилизма којим обилује наш политички ентеријер. Зато је и број "малих, обичних људи" који тражећи прометејски пламен одговорног националног покрета, крстаре по НСПМ-у, Геополитици, Дверима српским... све већи и све МАРГИНАЛИЗОВАНИЈИ за ширу јавност.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 19:26
Небојша Малић
Овакав текст је заиста био преко потребан. Не сумњам да има људи који би радо сутра изашли на улицу и демонстрирали, али они су мањина. До неке веће масовке неће доћи ако њени учесници не буду знали за шта се боре, а не само против чега (иако то јесте први корак). Тренутно најважнији задатак за све који истински желе слободу је да артикулишемо шта хоћемо, а не само шта нећемо. Разуме се да ће жутократски апарат у томе настојати да нас спречи. Али иако они на својој страни имају и силу и новац и Империју, морамо увек да смо свесни да смо ми на страни правде и Бога. И да на тој страни будемо и останемо, дабоме.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 19:35
Горан Јевтовић
Инзваредно професоре!
Мало сам "умовао" (након читања чланка у Печату) око судбинског питања "шта даље?" које сте поставили и дали сасвим разумљиве предлоге.
У основи сам "за" и нема шта ту да се пуно смишља.

Међутим, имајући у виду какав кобни план се више од две деценије (а последњих 10 година страобално) спроводи над овим народом и са ове и са оне стране Дрине, преко Саве, до Цетине, Ситнице, Мораче, Вардара, ваши предлози тешко би дали "брзе" и ефектне резултате.

Ако смо дакле у канџама обавештајних служби најачих сила света које жестоко одрађују најпрљавије послове за "владаре из сенке" Новог светског поретка (глобализма), ако је на дневном реду "финале" разарања српског народа зато што је православан, зато што нас виде као "мале Русе", ако су у том послу припремили и инволвирали праве и живе агенте ("компрадоре"), људе од утицаја, "људе" у власти, затим по дубини, у свим сферама живота, културе, у привреди, економији, финансијама, у цркви!, невладиним организацијама, политичким странкама!, ако је у целокупни пројекат уложено много пара, ако од наведеног циља неће одустати ни по коју цену, моје је мишљење да приступ овој нашој трагедији мора имати још једну, убеђен сам, кључну димензију - Божју помоћ!

Све наведене силе, видљиво је голим оком и од стране највећих "неверника", једноставно, по свом острашћеном, немилосрдном, бруталном и агресивном наступању "без алтернативе", неодољиво подсећају на ДЕМОНСКЕ СИЛЕ! Неко ће се насмејати, али ја тврдим да је реч заиста о НЕЧАСТИВОМЕ о коме нас је учио Христос и Апостоли. Ко има веру у Бога, мора и у ово!
Е, сада, где је решење? Врло просто, сваки "ђаво" има тзв. КОНСТРУКЦИОНУ ГРЕШКУ! Треба је искористити, а то је, не прихватити његову "игру", тактику, супростављање онако како он жели, већ супротно, ПУСТИМО ГА да привидно завршава прљави посао, игноришимо га (вез обзира на последице), јер ће се у тој збрци и журби, саплести и пасти!
Много пре него овако, док га "хранимо"!
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 19:46
Баја Патак
Прво морам рећи да последњих (скоро 40) година нисам живео у земљи (и не намеравам у њој да стално живим, мада је редовно посећујем и зато ми је лако да мудрујем). Верујте да имам само најповршнија ( и доста неповољна) сазнања о гг. Вулину и Вучелићу, али и овде- на сајту, а и ван њега , видим и чујем од људи којима су блиска многа гледишта која се у “Печату“ износе, да би све било у реду само да се не сарађује са том двојицом. Али, у чијим рукама је тај печат? Ко рукује њиме?... Дакле?... Е, ако је тако, молим да ми се каже који су то њихови велики и неопростиви греси због којих их се треба клонити. Ако су греси заиста тако велики и треба их се клонити – шта је онда алтернатива? Напуштање “Печата“ и оснивање још једног новог недељника/магазина? Ко? Како? Којим средствима? Мислим да би – теоретски, НСПМ могао бити здраво језгро одакле би то требало започети. Али, колико ми је познато, и овај сајт једва саставља крај с крајем. Сада, од недељника, у Србији постоје “НИН“, “Vreme” и “Печат“ – а познато је да је у земљи слепих једнооки уједно и краљ – дакле, какав-такав , ипак “Печат“. Потпуно сам свестан паклене дилеме о истеривању демона помоћу Белзебуба – а (како Исус рече): ко ће њега онда истерати? Пошто живим у Холандији, а Холанђани су врло прагматични, навешћу вам једну мудру холандску изреку: “ Je moet roeien met de riemen die je hebt” (Мораш веслати оним веслима које имаш“). А онда, када се евентуално стигне у пристаниште – qui vivra-verra. Иначе, г. Антонић је, као и обично, одличан.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 19:54
Semper Tyrannis
Bojim se da je situacija daleko slozenija od ovoga. Prica o "kompradorima" nesumnjivo ima svoje mesto, ali problem je mnogo dublji. Naime, moje misljenje je da kada bi sada iscezli i Amerikanci i EU, nama ne bi bilo bolje. Svakodnevno se suocavamo sa cinjenicom da stubovi drustva ne funkcionisu: sudstvo, skolstvo, zdravstvo... Nisu tu samo "kompradori" krivi. Skoro je nemoguce, ili je sansa na nivou statisticke greske, da se brzo i efikasno a pravedno razresi neki sudski spor. Umlate vas na ulici i posle nekoliko meseci, dobijete resenje da "nema osnova za dalji postupak" protiv onog sto vas je umlatio. A sudijska plata sestocifrena. Gde su tu kompradori? Gde je uloga kompradora u licnoj neodgovornosti ucitelja u skoli kojeg nije sramota da slabo poznaje sopstveni predmet i ne pokazuje nikakvo interesovanje da to skromno znanje bar malo unapredi? Koji komprador je kriv sto domaci hirurg trazi mito da bi vas operisao? Sto taksisti ugradjuju turbine za pljackanje musterija -- sopstvenih sunarodnika? Primera je bezbroj. Da, zaista treba prvo dosta toga razumeti...
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 20:14
Зоран Поповић
Запрепашћујуће једноставана и одлична анализа професора Антонића, управо сам прижељкивао један овакав текст од њега. Чак се и са закључцима слажем.
Ипак, мислим да је акција могућа.

Искрено бих замолио редакцију НСПМ да уприличи интервју или нешто слично са професором Костом Чавошким. Нисам имао прилику поодавно да чујем шта он мисли. Његово искуство из раних 90-тих би било корисно свима. Ипак је он један од првих, ако не и први опозиционар у пост-титоистичкој Србији.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 20:17
10 векова ћирилице
Солидан текст, г. Антонићу, хвала! Штета што га свако чита на свој начин, а не онако како је написан.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 20:18
спрека
Овај народ има огромне рупе у разумевању света, савремених токова, па чак и дан данас посрће у истинском, неострашћеном тумачењу сопствене историје, а све то и више од тога као последица недостатка озбиљне и одговорне културно образовне националне политике, од '45 до данас. Ко је ту крив, и зашто знано је, а у крајњем случају није ни важно, то је друга тема. Тек тако је како је. И шта сад ? Треба чекати да се критична маса свести промени? Како? Штампом? Интернетом?
Међутим преосталог времена за конкретно деловање све мање. У питању је гола чињеница да догађања која се акумулирају неминовно доводе до тачке када се судбина земље и народа у њој више уопште неће моћи преокренути у пожељном правцу. Ту преломну тачку ће означити улазак у НАТО. И ко ће то да спречи. Апели касно освешћених и наивних који су некритички желели да верују током деведесетих у добронамерност и изненадну заинтересованост туђинаца за нашу судбину и добробит.
Времена је све мање!
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 21:05
g.loci!
....malo zvuci frustirano!
uzeti malo levo,malo desno,malo gore,malo dole je u pravo ona razlika izmedju "studirati" i "uciti" kao princip koji vodi u "ELITU"!!!
.... a kako se vidi do sada u univerzitetima se "ucilo", znaci ides na predavanje tu sedi profesor i deli lekcije! ...pa za njegove lekcije na kraju te pokloni i sa dobrom ocenom ili pa te kazni sa "nepolozeno"!

....e sada moramo i "diplome da reviziramo!"

pa otkrili novu formu ucenja,komunikacije,diskursa kao poznatu "team work"? OK bas se slazem.
... ali ove forme reviziranja postovani profesore su jako "opasne" jer STVARA NEIZBEZNI PROSTOR za "sve je moguce"!!!!(kazem svesno jer ako se slazete da se polako vec pocelo ta diskusija, i treba da prosire u sve oblasti zivota, a narocito u univerzitetima onda vam garantiram da forma "team work" bice neizbjezna i bice jos gore da se vodi "VISEDIMENZIONALNO ako MISLIMO - JEDNODIMENZIONALNO"!!!!!?????
.... upravo ovo je ona najveca opasnost koji mi to svi znamo( jer nije nista slucajno) ali jos nismo je "JAVNO PRIZNALI", dakle prosto ne mozete da se sjedi na "dve stolica" a kamoli u nekolike stolice!!!
..... ne sumnjam u dobre namere ali kako i sami priznajete da je "jako slozeno" svatiti situaciju,sta ja naprotiv ne mislim da je slozeno situacija, nego mi smo "slozeni" i ne spremni da priznamo "da smo bili u zabludi"!!!!

".....za reviziju mora nam doci neko u pomoci(ne mislim iz vani). ako nisu vec medju nama. a licno imam nadu u nove generacije pa ako mi napravimo danas taj mali korak pa nekaga malo levo,malo desno,malo gore,pa i malo gore,... uglavnom da hodamo NAPRED!"
.....jer dosta je bilo da ne kazem nikud!
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 21:11
Зоран
Кад би ја био вештији у писању ово би исто написао.
Привреда = 0, Војска = 0, Црква ->(тежи)0, Морал = -1...
Нека керуша је у првом плану, целе породице које не могу да се прехране у 34. плану. Частни људи трпе беду а цео радни век су провели радећи и стварајући фабрике и државу с идејом да ће им држава вратити. И грешка је, као што рече професор, што ми државу схватамо као нешто што је ван нас. Држава, то смо ми! И кад то схватимо, онда ће се десити преокрет.
И још нешто, нарочито је тачно ово да немамо избора. Све странке су као зомбији. Резолуција о Сребреници се усваја, статут Војводине а "најјача" опозициона партија, скупља потписе за изборе. Сјаши Курта да узјаши Мурта. Није битна суштина, да се блокира скупштина и не усвоји декларација у облику који само штету наноси, већ неки тамо избори. И где је сад та петиција. Појео је спин.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 21:47
Драган
Ово је кључно питање, шта даље?Мислим да је решење у ближем повезивању националних организација, како међусобно, тако и њихово повезивање са националним странкама(али без стављања под партијску шапу). И то повезивање не треба да буде у празно, на неким општим начелима...НЕ!Оно треба да биде од теме до теме, наравно уз минимум неке заједничке програмске основе!А акције организовати на темама попут Статута, Декларације, продаје Телекома,када постоји противљење јавности таквим предлозима, али нема организованог отпора..Морају се осмислити конкретне акције уз инфраструктурну подршку странака, а онда ће се прикључити и грађани. Мислим да се на тим конкретним темама, добија и глобална битка
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 21:56
Нимбус
Идеја очувања породичних вредности, морала и патриотизма је, у основи, идеја конзервације, конзервативна идеја.

Тачно.
Треба ли левичари да је због тога одбаце?

Треба.
Идеја јаке националне државе – у смислу суверенитета и спровођења закона, је, изворно, националистичка идеја.

Јесте.
Треба ли либерали и социјалдемократе да је забораве?

Већ јесу.
Идеја социјалне правде је левичарска идеја.Зашто би конзервативци били против?

Зато што су је `левичари` искомпромитовали.
Ако живимо у систему у коме је све нападнуто – породица, морал, држава, слобода мишљења, социјална правда... – па зар нећемо породицу бранити као најбољи конзервативци, слободу мишљења као најпреданији либерали, а социјалну правду као најжешћи социјалисти?

Ако се тако будемо бранили, одбране нам нема.
А ми живимо управо у једном таквом систему. То је глобални систем који нас је преварио, усисао и сад нас ломи.

Ко мало познаје нашу политичку историју за протеклих стопедесет година, много се у том смислу није могао преварити. Нас је упропастила идеја "националног помирења", у коју сам и ја веровао.
Тачно је да трпе обични људи, "раја", без обзира чији су гласачи.
Ако као либерал хоћу да вратим демократију и суверенитет народу, зашто бих одбио да научим шта о глобалном систему кажу Франк, Свизи или Волерстин, само зато што су марксисти?

Ово нема везе. Гледам и ја Б92.
Дакле:
1.Ако су угрожени држава и нација онда се зна где отпор мора да се профилише. (Може се дискутовати колико је номентлатура лево-центар-десно уопште више употребљива, но није сада тема).
2.Не може "шведски сто". Ако узмеш Вучелу јер је антиглобалиста,бићеш где си и био.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 21:58
Branko
Odgovor na proces globalizacije je ocuvanje pravoslavne vere. Nase je da u pravoslavlju vaspitamo i odgajimo buduce generacije, koje ce u buducnosti, buduci bolji od nas, donositi i bolje odluke. Ovo je pre svega duhovna borba, pa na tom polju treba voditi i bitku i koristiti se odgovarajucim oruzjem koga hvala Bogu ima.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 22:34
Здравко
Не бих се сложио професоре да смо у кавезу са другим сужњима. Ако су други у затвору са нама, ми смо у самици, на дну лагума проклете авлије. С ким ћемо се ми посавјетовати, с ким размјенити искуства? Коме су то отели 15 посто територије и историјског језгра са безброј манастира и цркава? Ударили су нам на темеље. Кога су то још од наших сапатника прогласили геноцидним народом, коме су осудили цијелокупно војно и цивилно руководство земље? Коме то растакају земљу разноразоразним регионалиизацијама и федерацијама? Не, професоре, ми смо сами! Ми имамо специјални третман. Ако други имају ланце, ми имамо и ланце и тешке букагије на ногама. Ако је другима слобода далеко нама је предалеко. Ако другима треба супер памет и разумјевање да се покушају извући из замке, нама треба суви геније! ЈА таквог не видим ни на видику, а ови актуелни су за Богу плакати. Није први пут у историји да смо сами, извлачили смо се из ропства уз страшне жртве! Надајмо се да ћемо овај пут проћи без њих!
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 22:49
Vinka
Nisam znala za te proteste; sigurno bih dosla da jesam; nisu bili dobro organizovani, ali u jednom ste u pravu, koga dovesti? Spremala sam ispit iz Medjunarodnog javnog prava iz knjige ciji su koautori prof.dr Smilje Acramov i prof. dr Milenko Kreca, oni su nam jos davno otkrili istinu, o Nato Paktu, Evropskoj Uniji, Americi, raspadu SFRJ, Ujedinjenim Nacijama ( naravno ta istina je bila za one koji su bili spremni da je prihvate u njenoj surovoj realnosti, da nema prava i pravde, da ovim svetom vlada gola sila i bezakonje, a sve to pod okriljem Amerike i Ujedinjenih Nacija ), znala sam sta ce doci ako krenemo putem kojim smo krenuli. Secam se i recenice iz te knjige, citiracu je : " Ujedinjene Nacije su na dan svog osnivanja prihvatile slogan pravo bez sile da bi se to pedeset godina kasnije pretvorilo u silu bez prava " Uvodjenje liberalnog kapitalizma i ako nije pravedan kao nijedan drustveni poredak do sada ( osim komunizma u teoriji , ali ne i u praksi ) mozda bi moglo da urodi plodom u Srbiji da je privatizacija izvrsena na nacin na koji ju je trebalo izvrsiti, umesto stranog kapitala doslo je do toga da pojedinci kupuju fabrike za euro i otpustaju radnike i privatizuju drzavu, naravno ti pojedinci su u " kabinetu u senci " ali kontrolisu onaj koji je na vlasti. Kabinet na vlasti samo razmislja o tome kako da sto vise zgrabi i rasproda to sto je jos ostalo od drzave koja ce se uskoro svesti na Beogradski Pasaluk. Pored njih isplivali su i strani placenici koji su tu da nam ispiraju mozak i namecu osecaj vinosti, pitam se da li su ljudi u Srbiji svesni toga da smo mi zrtve a ne krivci?
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 22:55
Марко Јуришић
Слажем се са професором, али зашто то није већ учињено (по тексту, од деведесетих знамо шта се спремало)? Или макар да се припреме спроводе одлучније. Нестајемо све брже, остаје све мање од Срба и Србије. А плашим се да ће ускоро бити прекасно.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 23:03
Nikola
Vidim mnogima ne odgovara Vučelić?Ni ja ga nešto ne volim previše, ali smatram da je Pečat izuzetan časopis!Ko ne čita, neka se ne javlja, ali ko ga čita zna da tamo piše profesor Antonić, da se često mogu naći intervjui sa Matijom Bećkovićem, Kostom Čavoškim, povremeno pišu Avramović, Radun, Karganović, Pavić...Tu su i redovni izveštaji sa akcija Dveri, Fonda Slobodana Jovanović, piše se i o SNP1389... Gde još možete da čitate takve tekstove i autore, osim naravno na NSPM?
Upravo zbog takvog sektašenja u razmisljanju i traženja mane svima, ne možemo da stvorimo jak front protiv užasne vlasti
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 23:14
Влада Канада
Не заслужујемо ни слободу и ни поштовање, ако се свакодневно не боримо за њих.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 23:15
хроничар
За десетак дана ће србијанске власти у Сарајеву де фако и де јуре признати Косово. Обезбедиће се тишина, снагом међународног фактора, ликовима попут Кацина ће бити наложено да ћуте и не иритирају, за сваки случај иако је више него јасно да се нико због тога побунити неће.
То признање које следи мислим 2.5. ће означити дефинитивни крај српске државе, и нестајање народа.
У једном тренутку сам помислио да би нови Патријарх могао попут Варнаве да изађе на Кнез Михајлову и да поведе народ према Скупштини и Председништву и да избаце "обшне" одатле. Али ништа од тога.
Сведи нови талас исељавања. Неко ће прећи на католичанство, неко на ислам, неко на јудаизам, неки ће отићи у Русију и остати православни.
Не господине Професоре, нема решења. Нико нема сто живота, нема ни два, него један. Готово је.
решење би било избацити их из Скупштине и Владе, наравно и из Председништва. Одмах, боље данас него сутра, али неће бити ни данас ни сутра.
Нема духа, нема Бога, готово је , они 02.05. признају Косово и то је крај Србије.
Препоруке:
0
0
уторак, 20 април 2010 23:42
Горан Јевтовић
@ хроничар

Нема духа, нема Бога, готово је , они 02.05. признају Косово и то је крај Србије

Уважени брате, слажемо се осим овог задњег да нема Бога. Немојте тако. Све ово нам се и догађа по Божјем допуштењу. Одрекли смо га се.

А друго, ови демони на власти ће најбрже пасти и отићи на сметлиште историје, преко ЗАБЕЛЕ надам се, тако што ће се до краја испрљати и направити штету после које више неће имати куд! Издржимо, стрпљени спашени. Веруј ми. Односно веруј у Бога.
Зар не видимо да се све захуктало толико да заиста слути на ово што написах.
Тврдим, најбрже ће пасти када нанесу још коју штету! Нека их, ионако су већ све упропастили. Нека доврше, почећемо од нуле, али тих сатрапа и њима сличних више никада неће бити.

Срдачан поздрав.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 00:08
ББ један
Одмах да кажем - дубоко поштујем Слободана Антонића и редован сам читалац „Печата“. Ипак, постоји једно „али“. Кроз већину текстова С. А. као црвена нит се провлачи вера у улогу интелектуалаца, теоретичара, теорије уопште. Да цитирам „ само ако у српској интелигенцији победи слободна мисао моћи ћемо да „’закорачимо ка слободи’“. Ако је неко деведесетих година присуствовао научним скуповима и округлим столовима по београдским факултетима и институтима, требало би да је заувек схватио да спас овом народу не може доћи од српске интелигенције. Тешко је пренети ту атмосферу удивљености и некритичности према свему што је долазило са Запада, примитивно епигонство, превртљивост – цитати Хајека су преко ноћи заменили цитате Маркса и Енгелса- ароганцију и дрскост према свакоме ко се усудио да покаже мало резерве према тадашњем путу без алтернативе – „друштву тржишне економије и парламентарне демократије“. Мада су оба појма, и тржиште и парламентаризам, већ тада били предмет бројних критичких анализа баш на Западу – домаће интелектуалце то није интересовало. Безочно су се залагали за нетржиши пут у тржишну економију и недемократски пут у демократију. Пројекат транзиције никада није подвргнут демократској расправи и провери. Закон о приватизацији који чини суштину процеса транзиције, донет је у оквиру „Марковићеве реформе“ чији званично прокламовани циљ је био „нови социјализам“. Процес који је званично најављен као реформисање система одвијао се , без адекватног информисања и без могућности демократског изјашњавања, као укидање система. Домаћа интелектуална јавност је ћутке и равнодушно прелазила преко те, благо речено – обмане. Укратко, осим ретких изузетака који се могу набројати на прсте једне руке, од тих људи овом народу не може доћи спас. Разуме се, решење није ни у безглавом изласку на улице. Па где је онда решење? Не знам. Надајмо се да ће нам Свевишњи помоћи.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 00:10
вв
Вучелић је био главни у РТСу. Слушали смо и слушали њега и његовог газду све док нисмо дотерали до бомбардовања. Ако покушамо исто још једном. Не знам.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 00:14
Peter RV
Mudre rijeci profesora Antonica o kojima treba razmisljat.
Meni je problem Srba bio jasan vec dugo vremena, bez da sam bio u stanju da ga tako bistro iznesem.
Jasna je stvar da nam stare ideologije ne mogu pomoc. Ni komunisticka, ni fasisticka, ni lijevo ni desno- nijedna od njih se ne moze primijenit kao vodic za izlazak iz nasega "kaveza" (one ustvari, sad samo sluze kao neka vrsta psovanja). Ipak ,treba odnekle pocet.
Jedan dobar pocetak bi bio, po mome misljenju, da uspostavimo ko je tacno cuvar ovoga nasega "kaveza" - t.j. ko je nama Srbima neprijatelj. (Ovo implicira obavezno poznavanje samoga sebe, jer kako jedan kineski mudrac rece "ko ne poznaje, ni svojega neprijatelja, ni samoga sebe- izgubice vazda svaku bitku")
Ovo ne bi trebalo da bude tesko, jer su srpski neprijatelji toliko drski i mnogobrojni da samo jedan ne moze da ih primijeti.
Pocnimo da ih klasificiramo.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 00:24
e
Главни проблеми су сфери духа, како ви кажете "главама", на свету се влада путем Холивуда, између осталог, као једном од најјачих стубова власти.
Друго ...свако да уради у својој сфери???
Којој сфери, па овде нико ништа не ради!!!! Београд је постао град као и сви остали отимамо једни од других, материјалистички дух који је завладао због доба разума. А нико не зна шта је разум заиста.
Овде Дух не постоји, само анализе, папазјанија, бацања коски, прашине и карбон влакана.
Уопштено, Ваш текст ми ништа не говори сем неких оправдања. Где су ту Духови наше крви, вреле од живота, и плавље од неба, јер има помена и призвука снаге и вере и тим анализама сем неких интелектуалноанглосаксонсковатиканскогерманскојеврејских разумевања стварности.
Могао бих ја овде сатима да анализирам и пишем и ...ништа. Оно што ја закључујем је да у ствари нема памети довољно, и довољно паметне и довољно храбре да ступи у акцију јер чува своју кожу, као и увек, јер разум је разум, а ум је ум.

Снага кладе ваља, УМ царује.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 00:26
Група Срба из Шведске
Једна група Срба из Шведске вас разуме и делује.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 01:18
milos
Iskren i posten tekst. Gospodine Antonicu zbog vasih razmisljanja mnogi posecuju NSPM...
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 01:20
Божо Бјелак
Нисам очекивао од уваженог господина Антонића овакав текст. Доживио сам велико разочарање. „Зато, не питајте више када ће акција.Ми смо усред ње. И ако свако, на свом пољу, уради макар делић од онога што су аутори „Печата“ урадили за ове две године, биће добро. Покренућемо политичаре, покренућемо предузетнике, покренућемо грађане. И у овој земљи и у овом народу коначно ћемо пробудити наду да је спасење могуће“. Ово је, драги професоре, чиста утопија. Молим Вас немојте се заносити да ће било који „политичар“, да ће било који „Печат“ или било који „предузетник“, „грађани“, који грађани „пробудити наду да је спасење могуће“. Без организације нема промјена. Без обзира што га многи мрзе, један вођа је још почетком Двадесетог вијека рекао: „Дајате ми организацију, извешћу револуцију“. У Србији нема среће. Нико није стрпао рогове у врећу. Сви хоће да буду вође, а ко ће да спашава. Ако је у питању „покретање“, онда „Печат“ није ни близу тога урадио шта ради један „Таблоид“ и не покреће ама баш никога. Да, једно сте у праву: „Ми смо усред ње“, не акције, ми смо у сред безнађа, таме, посрнућа, гљивично смо обољели. Морам да поновим ријечи Амана: Не са Вучелићем и не са Вулином, професоре“. Неко упита зашто. Немам одговор. Али знам да са било којим садашњим или бившим политичарем не желим ни на излет или добру јагњетину. Они су своје шансе прокоцкали и буквално и стварно. Мала је ово земља, све се зна, посбно ко је ко и шта је корадио. Србија, српски народ, драги Антонићу, мора изњедрити неке друге и дргачије - вође и борце, који ће створити чврсту организацију и владу народносг спаса.До тада, кувајмо се у врелом лонцу.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 02:22
Ultravisitor
Docoh, videh i neverovah, moj komentar nije tu, ali ipak da potvrdim svoje neslaganje sa cenjenim g. Antonicem. Lepa analiza, teorija koja u praksi nema i nece imati primenu, ali da Srbija nije u fazi rastakanja bilo bi vremena za cekanje ili za ovakav vid delovanja u ciju efikasnost niko ne veruje. Akcija je preko potrebna. Akcija u interesu Srbije a ne pojedin(a)ca. Ako budemo cekali da svi razumeju o cemu se radi to se nece nikada desiti. Doduse, cemu akcija kada narodu to i nije potrebno. Narod lezi i tezi razumevanju. smorio se od teznje. Evo, do kraja ovog paragrafa svatih da sa Srbima nema vise ni iluzija. Propast je njihova realnost. A sto se tice same akcije, bez sile nema uspeha. Pitajte prijatelje koji su bombardovali Srbiju. Oni i njihovi puleni silom vladaju u Srbiji. Nazdravlje.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 02:35
КнињаНИН
Савршен текст.. Али.. Цитираћу Г.Игора Мандића:"Живимо очајно као сав нормалан свијет".
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 04:04
vid
Ova analiza kao da je radjena da nam pojasni psihu naseg predsednika Tadica. I on tako doslovno radi; malo tamo malo ovamo, oslanja se na razne stubove, aktivan je od crkve od vojske, ima vise strateskih partnera nego SAD o Rusija zajedno. Pa mi imamo vec takvu vlast, mozda nam zato objasnjavaju da izbori nisu potrebni, posto smo u sredini obe stvari. Mozda nam je dobro samo mi to ne znamo. vreme ce pokazati. kao da mi imamo vremena na pretek.
Zasto i ovde niko ne kaze jasno i glasno, DSS je pokusao da pokaze protest ispred skupstine, nego se pominju mladi japiji, kao da je u pitanju gej parada. Pa normalno da nemaju vise od 5-10% glasaca, kad se takva anti kampanja vodi zadnjih 15 godina svuda a niko nema hrabrosti da nesto i pohvali. Dajte im 50% prostora u medijima koliko ima SPS (o ostalima u vlasti da i ne govorimo) jedno mesec dana pa ce te videti kako se menja javno mijenje.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 04:06
Врт Торонто
Писати у име народа и за народ није захвалан посао јер народа више нема.Не знам колико Професор има студената?
Знам шта је капитализам и знам шта је социјализам.Трећег нема.”Шта даље” одговор сигурно има Борка Павичевић!
Самоћа у демократији је страшна казна.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 04:49
Драган
Тачна дијагноза проблема у провокативној анализи професора Антонића. Сјајна дијагностика, међутим проблем лежи у терапији за тешку болест данашњег света а не само Србије за који ни сјајни и бриљантни интелектуалци на западу који су свесни проблема немају одговор.
Зато не треба замерити професору што његов поглед није историјски потврђен. Наиме мало је промена у историји које су изнедрили интелектуалци сазревањем и промишљеним актима.

//Ако је неко деведесетих година присуствовао научним скуповима и округлим столовима по београдским факултетима и институтима, требало би да је заувек схватио да спас овом народу не може доћи од српске интелигенције.

Нажалост тачна констатација. Наша 'интелигенција' задњих пар векова поводи се за помодним ветровима који дувају из света са веома мало њих који критички и креативно размишљају о примењивости тих идеја на наше прилике. Главно је улетети у ток помодне мисли ма био то југословенство 'накјуче', комунизам прекјуче, либерална неодемократија јуче а сурова глобализација данас.
Цену која је плаћена за то знамо добро.

Обичним људима остаје она стара 'у се и у своје кљусе' јер од интелектуалаца и државе немају чему да се надају. Сјајни појединци као професор Антонић, који износе тачну слику, не праве нажалост велику разлику у бедном пејзажу српске интелигенције која је пала на испиту и са тиме се треба суочити.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 04:51
Stop antisemitizmu i islamofobiji!
Srbija je postala puki instrument u rukama antisemitske Evrope (predvođene Nemačkom) koja vodi hladni rat protiv Izraela. Druga Srbija kontroliše akademske i kulturne aparate, a ideologija nemačkog antisemite Karla Šmita postala je vladajuća ideologija akademske i kulturne elite današnje Srbije. Na medijima Druge Srbije smenjuju se antisemiti i islamofobi, a usvajanjem Deklaracije o Srebrenici u Srbiji čak je i formalno desingularizovan fenomen holokausta!

Činjenica je da su otpor antisemitizmu i islamofobiji pružili jedino autori NSPM-a: S. Antonić je na više mesta kritikovao islamofobski diskurs Druge Srbije i EU (povodom Irana); Đ. Vukadinović je više puta opominjao na stravične posledice desingularizacije holokausta tj. istorijskog revizionizma i negacionizma (slučaj "Deklaracija o Srebrenici").

Mada su ovi usamljeni glasovi otpora hvale vredni, oni nisu dovoljni. Neophodna je šira organizovana akcija svenarodnog otpora antisemitzmu i islamofobiji, tim pošastima 21. veka!
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 07:37
драгослав павков
Ако живимо у систему у коме је све нападнуто – породица, морал, држава, слобода мишљења, социјална правда... – па зар нећемо породицу бранити као најбољи конзервативци, слободу мишљења као најпреданији либерали, а социјалну правду као најжешћи социјалисти?


Веома важан чланак професора Антонића,усудио бих се да кажем-најважнији у последњих пар година.

Овде је све што просечан грађанин Србије,а пре свега Србин треба да зна о ономе што нам се дешава и шта нам се спрема.Тако да би кандидат за новог вожда требао да га штампа и дели на улици попут Манифеста знасечијег.

Наравно,смета ми што многи имају потребу да критикују и овако бриљантно и разумљиво написан текст.
Није проблем у самој критици,већ у томе што критизери не нуде решење.Неки нуде наставак кукумавчења,неки кажу да нам је као народу суђено да пропаднемо из само њима познатих разлога,неки виде заверу сила зла против којих се као мали и безначајни не можемо борити...
Ја мислим да данашњи власници Србије одлично знају с ким имају посла;Највише пазе да не дају повод за исказивање незадовољста које више неће моћи да контролишу.Уосталом,то је тако кроз целу историју Срба.Није се Карађорђе побунио против турског Царства због жеље за "скидањем јарма",и романтичних националних разлога!Побунио се јер су дахије пожелеле да му скину његову,личну главу!Спасавајући своју,личну главу-био је принуђен да око себе окупи што више Срба,оних које је ценио и који су му били симпатични,али и оне које је сматрао пропалицама,хајдуцима и барабама.Јер није важно које је мачка боје-важно је да лови мишеве!

Зато,они који апелују "Не са Вучелом и Вулином",морају да одговоре на питање:А са ким онда?!

Ова двојица су људи који иза себе имају неке следбенике.
Имају их и други,али хоће ли они с нама оваквима?
И колико сви заједно имамо дивизија-што би рекао друг Коба?

Дакле,пре него што ступимо у борбу-морамо знати на шта и кога можемо рачунати.А то нам морају рећи људи попут Антонића,и зашто не-Вучелића.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 08:20
Jasna Simonovic
Posto u Pecatu do danas nije objavljen ponovicu isti komentar:

Kazete: „Ali, ljudi prvo moraju dobro shvatiti, a tek onda nešto preduzeti, ako žele da imaju uspeha“..
Sa ovakvim širokozahvatnim očekivanjem da svi ljudi treba sve da shvate pa da se onda nešto opštedobro društveno i ostvari ne stiže se nigde do u „kavez“!

Kazete: „Sve smo to verovali. Ali, sve je to bilo ili samo donekle tačno, ili više pogrešno nego tačno. I na osnovu tih pogrešnih verovanja mi smo povukli pogrešne poteze. Tako smo sami, mic po mic, ušli u kavez. I sad, kada smo u kavezu, možemo samo da žalimo i da smišljamo kako da se oslobodimo.“…

Nismo „svi povukli pogrešne poteze“..I nismo svi „u kavezu“…

Pa je tako najbolje da se oni koji su u kavezu pokažu malo poverenja u one koji nisu u kavezu ako ništa drugo barem da im otvorimo vrata da izadju, za novi običan uspešan početak…

Šta dalje? Eto, to!

Tako nekako, prosto rečeno…
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 08:33
hroničar
Za organizaciju su potrebni novac, kadrovi, ideologija i vreme. Od svega se slažem sa Antonićem da je potrebno znati šta se dešava. Na primer, potrebno je znati u momentu kad je "Predsednik" prelomio da prizna Kosovo, tad je to trebalo znati i tad je trebalo pokrenuti kontraakciju. Sada je kasno.
Svi pa i ja očekujemo ili smo očekivali pozitivno rešenje u vidu "Deus ex machina".
Ja ne znam šta drugi o tome misle, ali moja fantazija je bila da pred Skupštinu dođu, prvo i pre svega Patrijarh i svi službenici Crkve koji su protiv Konkordata, svi akademici koji su protiv priznavanja Kosova, svi i bivši i sadašnji političari, Vučelić, Vulin, Koštunica, Todorović, nezavisni pošteni intelektuačlci, Antonić, Vukadinović, par ovih mlađih novinara, i ko još?
Vidite nabrojao sam desetak ljudi, nema više.
Ako neko računa na bilo kog drugog političara ili na nekog "intelktualca" onda nema uvid u realnost. Ni to što sam nabrojao nije malo, kad bi se prema Skupštini počela slevati reka ljudi koji ne žele da se prizna Kosovo i da ove neprilike odu. Velja sa Čačanima? Nema duha, nema želje da se to preseče. Spontanost je iscrpljena. Ljudi mogu ustati na noge jedanput, dva puta, tri puta, ali niko ne može stalno da skače i da se okuplja kad je energija narodnog duha potrošena.
O tome kako je ta energija trošena i na šta, je duga i posebna priča. E to je stvar organizacije, ali neke koja nije srpska.


@ Goran Jevtović

Dragi gospodine i brate. Ja mogu poverovati i poverovao sam, mom dedi i za Savu i za Isusa. Ali kad oni kojima sam verovao prestanu da veruju u ono u što su mene uveravali kako da verujem. Na neki svoj individualni način, ima Boga ima pravde? Za neku individuu, pojedince sigurno da ima, ja lično verujem da mene Gospod Bog čuva lično, ali ima li Boga za našu državu i narod. Mislim da nema. Da ima ne bi se ustoličili ovi sa vatikanskom žutom. A ustoličeni su se samo sa jednom idejom da rasformiraju srpsku državu i potpuno razbiju narod.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 08:58
policajac
Uvaženi profesore, nikada se nisam slagao sa Vašim političkim opredelenjim koja su po mom mišljenju bila odraz konformizma koji svaki intelektualac nosi u sebi. Iz Vašeg teksta izvire "umor". Izgleda da ste umorni od svih laži sa kojima ste se u životu susreli. One koji su vas lagali počeli ste i da prezirete. Ali je nesporno da ste dali jednu brilijantnu analizu koja ima više zadatak da natera na razmišljanje nego što je želja za buđenje pokretačkog motiva. Mislim da ste na pravom putu da postanete mudri.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 09:04
am
@Semper Tyrannis
Semper Tyrannis, bilo bi bolje da se potpisujes sa Simplicus Totalis. Niko i ne kaze da su kompradori jedina nevolja i da ne postoji niz drugih problema... Ok?
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 09:05
ljubomir
Lepo nam je, tako nam i treba:-(

Nadam se da u tom poslu (oslobađanja),nećemo koristiti usluge, savete, a ne daj bože suradnju, dosadašnjih sugrađana u bivšoj nam Yugi, jer nas je bar to iskustvo poučilo da sa njima ne treba raditi ništa ozbiljnije od nastupa na Euroviziji.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 09:18
am
@хроничар
G. hronicar, situacija nije sjajna ali Vas kao da placa Helsinski odbor da sirite defetizam u Srbiji. Alo ljudi, bilo je i tezih vremena u istoriji Srbije, dajte malo optimizma.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 09:18
BanMirko
Profesore, moram priznati da sam cesto zeleo, a po neki put to i ucinio, da vam napisem "povedite nas, sta cekate vise, nikoga drugog nemamo" Nakon citanja ovog teksta i dalje to mislim, ali se slazem sa vama da narod prvo treba da prelomi u svojim glavama. Rekao bih na osnovu posmatranja i slusanja misli ljudi oko mene da je glavni problem sto vecina ne shvata sta je demokratija!
Oni crne automobile sa zatamnjenim staklima i rotacionim svetlima gledaju sa strahopostovanjem ne shvatajuci da su ti automobili kupljeni od njihovog novca i da se u njima voze ljudi koji su izabrani kao najsposobniji da njima sluze! To je jedan od plasticnih primera kojih ima jos mnogo, mnogo...
Ljudi kada pricaju o korupciji i "biznismenima" se ponasaju kao da oni nemaju nikakvu moc i kao da nista nije u njihovim rukama, kao da su zarobljeni i mogu reci okupirani! Nisam bio prisutan, ali mislim da se sadasnje stanje stvari moze u mnogo cemu porediti sa stvarnom okupacijom, "mi nemamo moc i daj samo da gledamo da prezivimo. Gledaj svoja posla i zivotari"
ELITA. Narod nema ni kapaciteta ni vremena, a neki ni zelje da se informisu o kretanjima oko njih, oni misle da je to gubljenje vremena. Neki stvarno ni nemaju mogucnosti pored obaveza na poslu i u porodici da procitaju bilo sta. Zato narodu treba nekompromitovana elita ( VI, i vama slicni ) da im kaze sta, kako i kada!!!
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 09:23
thinking maize
For "Aman". Poštovani g-dine: "Ne sa Vučelićem, ne sa Vulinom!" A sa kime?! Sa Ivicom, Metuzalemom, sa "čuvarom žirafe u prelaznom periodu"?! Sa Čedom i njegovim snifačima?! Setite se šta je govorio pokojni Rašković sa kime namerava da spasava krajiške Srbe, a pre balvan-revolucije!? "I sa crnim đavolom!" Znam, sramota je što ovo govorim kao Srbin i pravoslavac, ali... nevolja i vuka natera, a da podsetim totem paganskih Srba je upravo i bio vuk, pa kad može vuk, možemo i mi, njegovi pohrišćanjeni potomci! Uostalom, pročitajte malo Čajkanovića i Trojanovića, u nevolji se naš narod obraćao i Crnom i Belom Bogu!
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 09:23
Srboljub Savic
Clanak postovanog profesora Antonica, ustvari je ogolio tragicno stanje srpske inteligencije i naroda.
Jugoslavija i Srbija u njoj sistematski su unistavali osnovno ljudsko - znanje. Skole (od
osnovnih do visokih, posbno bezbroj "visih") su
se od institucija obrazovanja, postepeno pretavarle u masine za mediokritete sa papirom
zvanim svedocanstvo ili diploma. Umesto procesa objasnjavanja, razumevanja, analize i sinteze,
do njene materijalizacije-izreke (pismene ili
usmene) skola se pretvorila u beskrvno predavanje
(i ponavljanje) i strebersko ("magnetofonsko")
ponavljanje i "testiranje" - pogadjanje i prepisivanje tacnih odgovora. Postepeno, zanemareno je prvo razumevanje, pa nije ni moglo
biti govora o ucenju i sintezi.
[Prisetimo se kad je uveden kvazi predmet
"Marksizam", koji je doveo do danasnjeg negiranja
Marksa i njegovih dela, jedino u Srbiji. Na zapadu ga izucavaju i kao filozofa i sociologa uz svo
postovanje.]
Uz razaranje skole islo je razaranje javne reci,
pa su novinari postepeno postajali najvece ulizice, tuzibabe, cak verujuci u svoju misiju.
Uz to, mi-Srbi smo sami negovali mitove (od netacnog -o porazu na Kosovu Polju, preko junastva
i pobeda uz pomoc vila, prijateljima-saveznicima, ...).
Mo odavno ne znamo.
Nas niko nije prevario, vec nase neznanje (a ono
podrazumeva kriticnost) ali i mnogo toga sto se
erozijom morala, iskrivilo.
Mnogi nasi "diplomirani" (ja takodje imam diplomu)
fakulteta) citali su-"ucili napamet" tekstove sa
Harwarda, (a, Sveto pismo, ni citali) ne videci
da ih pisu isti kao nasi novinari, zloupotrebljeni
kvazi disidenti i placeni da lazi, neznanje, zlonamernost uvijaju u sareni dekorativni papir.
Da ilustrujem da proces nije od juce, podseticu:
-Nesrecnog osnivaca "nove" crkve osudili su na visoku kaznu zatvora, zbog nadrilekarstva.
- Slucaj pok. profesora Djurica,
- Blokada devizne stednje-jednostrani -nelegalni
raskid ugovora,
- Ozakonjenje (NBJ) prevare- piramidalne "stednje,
S. Savic
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 09:50
јустина,
Ако упоредим Србију 2010. са Русијом 1999., односно изумирућу Србију овог Бориса, са изумирућом Русијом из времена једног другог Бориса, видим да је до смене власти у тој и таквој Русији дошло, не захваљујући промени културне климе, већ захваљујући промени става безбедносних служби које су подвукле црвену линију на путу националне пропасти. Тако бар кажу познаваоци руских прилика. Дакле, препород Русије није дошао као последица многобројних књижевних вечери где се читала родољубива поезија, нити захваљујући утицају национално обојених таблоида. Одлука о промени је донета негде другде, а национално оздрављење је последица те одлуке.
Зато ми овај предлог професора Антонића не делује ни мало животно и убедљиво. Скоро да звучи као замајавање народа. Или професор зна нешто што ми не знамо, нешто што је тако страшно да не сме експлицитно да се саопшти народу, и зато му нуди ову пилулу „културног бенседина“.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 09:53
брм
@ Нимбус
наравно, итекако треба профилисати отпор..и то врло јасно...ми смо плен екстремних идеологија (марксизма, културализма, светске владе, исламизма - не бркати са правим исламом, идеологије небеског - изабраног народа и православних зилота, етноцентризма)...које доминирају нашим академским светом... И ОВИМ САЈТОМ прочитајте само коментаре...и то није ништа ново...од 1918. живимо у екстремно изопачено уређеној држави са адекватним институционалним образовним апаратом...који је за скоро век изнедрио своју интелигенцију...
не стоји само ругло на дедињу, већ и на авали, калемегдану, ловћену, фрушкој гори...
не слажем се са професором да нам требају нова решења ВЕЋ СТАРА КОЈА СМО ОДБАЦИЛИ И ЗАТО ТАКО ПРОЛАЗИМО
ми смо народ који има два међу најстаријим модерним националним програмима на свету за које ни не знамо..написани су пар векове пре гарашаниновог начертанија..у њима је врло експлицитно "нацртано" ко смо и нарочито битно ко смо све..треба их само прочитати и доследно спровести...нећу да кажем који су нека то буде награднио питање за посетиоце сајта вајне патриоте и националисте
@ ББједан
ко с вучелом и добрицом ћосићем тикве сади..
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 10:05
Srboljub Savic
Deo 2
Istok-zapad:
Neznanje je dovelo do lakog "nasedanja" na jacu
popagandu, pa smo i jos uvek verujemo da je sukob
u hladnom ratu bio ideoloski i da prihvatimo svaku
etiketu (sto rece prof. Antonic) za stvarno.
Pojmove i reci, kao komunizam, kapitalizam, ...
ili robovlasnicki sistem, shvatamo kao stvarne
kalupe i crno-bele vrednosti.
Iako je mnogo ljudi putovalo i malo prilike da
upozna (i nauci) i "zapad" i "istok", nedostatak
upravo anliticnosti,imao je rezultat -"magarac u Bec, magarac iz Beca".
Proces odliva kvalifikovanih radnika, zanatlija,
visoko obrazovanih (ranije, sposobnijih) imao je
visestruko negativan uticaj u Srbiji, upravo po
znanje.
Tako smo,odavno "progutali" i pretvorili u
"legalan" opsti pojam "drustveno", pa smo ga lako
anatemisali kao "alajbegova slama", otvorivsi
vrata novoj a pogubnijoj etiketi.
Pravnici i ekonomisti su se utrkivali u pisanju
bezbrojnih dokumenata, "leaglizujuci" "carevo
odelo", novinari uvecavali slavlje, a "nauka"
(i inteligencija) nije ni pokusala ( ili nije
ni znala da kaze "car je go") nista.
U polaznoj sferi - nacionalnoj svesti, mi-Srbi
odavno zivimo "mitski". Iako sa 14 miliona, niti
smo stvorili jugoslovensku (nama komotnu) naciju
od 1922 do 1974, niti srbijansku od 1974 do danas.
Ni danas Srbi u Srbiji nemaju svest o naciji, pa se
pred nasim ocima (i u nos udara) stvara
"vojvodjanska" (na sramotu svih nas, ukljucujuci
zagovornike drzave opsteg imena feudalne jedinice
- vojvodstva).
Nase neznanje (i nemar) omogucili su da sami gradimo kavez (dobro receno) za narod, koji cuva
kvazi multi partijski politicki sistem. U kavez
smo sami usli, dali kljuceve cuvarima, koji moraju
da nas drze u kavezu.
Narod u Srbiji danas je potpuno obespravljen i amorfna masa (jos retka) a nase neznanje i osecaj bespomocnosti do negiranja svake akcije.
Skok u mutnu vodu, udaranje glavom o zid ili
"revolucija" nisu resenja.
S. Savic
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 10:18
сава т.
@стоп антисемитизму и исламофобији

Где то господине или госпођо у Србији има анитисемитизма, па да Ви тржите стопирање? Не знам дал знате, али у Србији се забрањује продаја књига која говоре дргачије о Холокаусту. Цео државни апапрат стоји у одбрани Јеврејских тежњи, а ви тржите стопирање нечег чега ни нема. Само ширите панику.

Што се тиче исламофобије она постоји у целом Хришћанском свету, а једино је 100% оправдана, ако постоји, баш у Србији, јер и прошлост и садашњост су нам показали да су управо Срби највећа страдања имали од следбеника Ислама.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 10:21
g.loci!
hvala vam puno prof.Antonicu!

Vi ste uradili sa ovom analizom jedan odlican posao, a to je da ste napravili jedan mali ali veliki korak ka jedan odnos - "ne uzimati sve zdravo za gotovo"!
Vi profesore ste nam otkrili jednu sjajnu stvar, a to je " Mislite glavima ljudi moj, pa ako treba ne verujte ni meni"!(jer kome je falilo bog nijeverovao u ovu recenicu,pa je aplaudirao svakome)!!!
.... Ovo je za mene vrhunska misao.Hvala Vam velika.
Sve je to po Kantijevu ukusu,a on je bio medju najboljeg filozofa i mislilaca "svih vremena" bar za mene!
nama je vise nego potrebno "kritika prakticnog uma"?
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 10:26
hroničar @ am
Ne plaća me helsinški odbor i ne širim defetizam po Srbiji. Nažalost, ja situaciju tako vidim. Možda sam depresivan pa mi je sve crno, ali izvolite testirajte realnost.
Pitajte ljude oko vas, koliko njih će reći da se treba što pre "osloboditi" i države i pravoslavlja i imena. Koliko plaćenih državnih službenika vrednuju svoju krokodilsku tašnu ili cipele više od najvećih kulturnih istorijskih i ljudskih svetinja? Koliko ljudi znate što su spremni da kažu svom šefu i vlasniku preduzeća u kome rade, a svi i šefovi i vlasnici preduzeća su ili DS ili G17, dakle koliko je njih spremno da kaže, ja danas ne dolazim na posao idem pred Skupštinu da tražim odlazak "ovih" sa vlast i ostaću tamo dok ne odu.
Rado ću se izvinuti i sreća će me ozariti ako smatrate da su ovo sa Srbijom prolazne tegobe.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 10:35
Марко
Професор Антонић је уважени аутор на сајту НСПМ, али се са његовом констатацијом и слажем и не. Уистину потребно је разумети и потребно објаснити за шта се борите, а не само против чега сте. Али извините на мом противљењу, али српска "интелигенција" греши већ скоро 100 година. Није ли наш краљ па и сам Пашић Никола био за уједињење са Хрватима и Словенцима, и тиме скупо плаћену српску победу у Првом светском рату претворио у будућу катастрофу и пораз српског народа. Српска интелигенција је грешила пуних 100 година господине Антонићу, чак и пре Броза и залуђености титоизмом - иначе наши будући еуропејци. Ја у њу немам никаквог поверења, јер она то и не заслужује. Главни је кривац постепеног губитка тешко стечене државности, и то почевши од краља Александра и Николе Пашића.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 10:37
Милорад
Можете ви то Антонићу много боље и храбрије. Народ одувек каже да вино старо у мешине не иде. Не иде из много разлога. То што ви зовете српском елитом није одговорило како треба нити на један изазов који је пред њих био постављен у задњих сто година. Од првог балканског до овог задњег рата са НАТО пактом. Та ваша елита коју тако често позивате да уради нешто тотално је јалова и неспособна. Са обала Белог и Црног Дрима на обале Мораве и Тамнаве. У задњих 100 година нестало је у геноциду преко 4.000.000 срба. Ни из једног искушења срби ису извукли поуке. А све је савршено добро познато. Колико још треба да се пише и филозофира? Колико треба да би се ствари назвале правим именом? Шта даље? Па тако како ви изгледа да мислите да треба заиста неће и не може да иде. Једноставно треба Антонићу лепо да признате да не знате како и шта даље треба радити. Али немојте бринути превише. Има ко зна. Не заборавите да је Карађорђе са 100.000 војно способних мушкараца подигао устанак на турску царевину. Снагу у опадању али итекако снагу за респект. За почетак у земљи Србији сви треба да схвате где им је место. И сви треба да схвате да морају бити само мали шрафови велике и добро подмазане машине. Ви Антонићу дајте само свој могући максимум. Као и сви остали. Ваше је да обавите припрему за оно што ће доћи. И не разбијајте главу превише са осталим питањима. Сви уговори и договори који су донети под притиском било какве врсте су неважећи и нелегитимни. Мени се Антонићу ипак чини да је најбоље почети са једном једноставном стварчицом која се зове ИСТИНА. Можете ли то?
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 10:46
Srboljub Savic
Deo 3
Akcija:
Vreme leti, razaranje svega preti ozbiljno.
Smrt nosi one koji su nesto malo vise znali i umeli, snagu i zar mladosti poklanjamo, kao
pijani milijarderi, a ni ono malo, sto ostaje,
ne radja.
Srbe u RS, odbacujemo, u novim drzavama okolo,
Srbi se utapaju u nove nacije a u Srbiji gajimo
mit o srpskoj naciji.
Eroziju znanja nismo ni zaustavili, a ocekujemo
naucna dostignuca u prosperitet privrede.
Politicki sistem je anti-demokratski, uspesan u
diktatorskom delovanju Predsedika.
Sta?
- Osvajanje medija, na osnovu zakona i pritiska
preko EZ/UN. Pravo tima zadatak uoblicenja
pravne osnove za tuzbe-uskracivanja prava na
informisanje,
- Jacanje pravne firme za borbu protiv nezakonitosti udruzene opozicije. Delovanje
tuzbama, izjavama, ...
- Pritisak na prosvetu kroz SANU, za ozdravljenje
obrazovanja. Obezbedjenje vremena na TV za
skolske i obrazovne emisije. Uvodjenje ucenja
sociologije, demokratije, drzave i upravljanja
drzavom (ciljevi), postepeno kroz ceo sistem.
- Kritika svakog nemorala, korupcije, ...
- Borba mukom. U kraju, pa opstini i gradu, do
cele zemlje, jdnodnevni potpuni muk zatvaranje
u kuce (bez TV, telefona, kupovine, ...)
- Stvaranje novog pokreta, pa politicke partije,
sa definisanim programom, organizacijom, javnom
finasijskom kontrolom i kadrom koji interes vidi
u buducnosti Srbije i uravnotezenim odnosom
znanja i iskustva sa politickim (harizmaticnim)
kvalitetima (mobilisanje i vodjsto) i jezikom
koji narod razume i prihvata.
[Fraza "jaka Srbija/ekonomija, ..." je ista
kao-"ja hocu da budem bogat i srecan".]
Verovatno, nisam uspeo da izrazim kritiku i potrebu
naroda danas, ali zelim da zajedno trazimo put.
Od intelektualaca i profesora Antonica ocekujem
znanje njegovih oblasti - sta je sta, zasto, ...
Ne ocekujem barjak (ni crven ni crn) u njegovoj
ruci. Ocekujem njegovu izgovorenu i napisanu misao
- vodilju, bez sumnje u moral, veru i znanje.
Ne ocekujem sveca ni svemoguceg.
S. Savic
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 10:49
Дарко Станојевић
Слажем се до детаља са г.Бјелаком. Срећа да сам прочитао његов коментар, па да не понављам сличне реченице.

Слажем се и са онима који не верују Вучелићу нити сличнима из тог периода, ма како данас предводили и промовисали ЈЕДНУ од опозиционих мисли у Србији.

Постоје и други модели и размишљања, није овај Антонићев једини и "муњом у камену записан", осим што је доминантан и добродошао овде, на НСПМ-у.

-----

Додао бих само да сам, вероватно, правилно разумео Антонића:

"А сад, сви на своје радне задатке!" :)
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 10:52
Triba
Da sa omalovazavanjem govori o "delatnosti" nasuprot "razumevanju" Sun Jat Sen je, pretpostavljam, zasluzio pravo, nakon uspesno izvedene politicko - socijalne revolucije kojom je rukovodio...A i onda, jasno je da je to cinio u funkciji mistifikovanja i velicanja vlastitog prakticnog uspeha, tipicno za pobednika koji pise istoriju.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 10:56
Момчило
Све је то фино професор написао, међутим, овај пут се не бих баш сложио с његовим мишљењем. Наравно да народ треба обавјештавати, едуковати, писати о свим актуелним темама, али искрено, за промјене, за преображај, за нови систем, то није довољно, и не само да није довољно, већ од безбројних критичких анализа, неће бити пуно корисити. Чак штавише, анализирање дневно политичке ситуације и фокусирање на те дневне теме, мислим да је чак и контра продуктивно, јер једноствано навикава народ да огугла. Видјели смо то са декларацијом о Сребреници, дођемо на НСПМ, прочитамо из наше удобне фотеље и ништа, наставимо по старом, један клик "миша" и већ смо на другој теми, на другом крају свијета чак.

Од политичких аналитичара, новинара, не треба очекивати да постану Вођа. Србији треба Вођа. Са великим В. Он се не бира, он се не тражи, он се не нуди на изборима. Он се наметне народу својом вољом, талентом, поштењем, снагом карактера, одлучношћу, интелектом, својом физичком појавом.

И народ га препозна као Вођу и крене за њим. Карађорђе се није бирао, он је повео народ. Једини, који је био у стању да поведе народ, да постане Вођа, у скорије време код Срба, по мом скромном мишљењу је био покојни Небојша Крстић, Бог да му душу прости. И зато је и убијен.

Србији треба Саборност, Јединство, Национална Елита окупљена око Вође а све у симфонији с Мајком Црквом. Погледајте шта ради Русија. Управо то. Путин је Вођа, незванични монарх.

Партијашење је антиприродан систем за Србе. То ће нас сахранити. Србима треба Саборност, сопство и ослањање на природног и духовног савезника Русију, а не духовни блуд за србским крвницима.

Другог пута ми немамо.

Свако добро свима.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 11:20
Toreador
@ Justina

Odlican komentar. Antonic zeli da opravda sebe zato sto nema zivotnu energiju da pokrene promjene, na taj nacin zeli da salonskom intelektualizmu da dimenziju koju salonski intelektualizam nikad nije ni imao.

Nije to ni problem, ovo sto radi Antonic je lijepo, bez obzira sto samo po sebi nece donijeti bilo kakve promjene.

I da, nova rjesenja nisu potrebna, Stara rjesenja su uvijek najbolja, jer imaju visevjekovnu potvrdu. Koja god nacija je izdala sebe i svoje vrijednosti pkusavajuci da pronadje MODERNIJA rjesenja, bila je osudjena na poraz.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 11:30
lepa Jela
Pozivi na promenu nemaju nikakav odjek, poštovani profesore, ne zbog apatije građana i medijske blokade... Ma ne, moj je utisak, ne zbog toga.

Da bih recimo ja uzela slobodan dan i izašla sa posla da protestujem, umesto da budem sa svojom porodicom potrebno je... Da postoji Organizacija (demokratska po uređenju, čvrsta u sprovođenju), Program (baziran na analizi stanja i mogućnosti... kako bi mi to dalo veru da i će i ta promena kada dođe do promene vlasti biti izvesna), da je ta Akcija, Manifestacija, Miting, Performans povezan sa nekim problemom koji je puzlica u mozaiku rešenja (odnosno da ukaže na postojanje koherentnog sistema u programu gde za svaki problem ima mesto, da ukaže na konzistentnost), da postoji ličnost koja je kredibilna da joj ukažem poverenje i sl...

Ovako ostajem da gledam sebe i svoju porodicu. I da se nadam da je Šešelj stvorio sadašnjeg Nikolića kako bi po bezidejnosti parirao isto takvoj demokratskoj stranci, i nada da će on da se vrati... Koliko je ovo verovatno... možda isto toliko koliko i nada nekih da u Srbiji postoji još neko ko je spreman da se izloži raznim rizicima zarad nekog Pere, Mike, Jele... Da ne kažem naše Srbije...

I da, kod najvećih intelektualaca je svest o sopstvenoj nesavršenosti tolika da obeshrabruje bilo kakav angažman... Po toj logici niko od nas nikada u crkvu ne bi ni kročio.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 11:36
goran.01
Slazem se sa vama da svi trebaju svoj posao da rade sto bolje mogu ali sta vredi kada su ljudi koji vode kljucne institucije u zemlji nesposobni da ostvare takve ciljeve-oni sve i da mogu da rade svoj posao najbolje sto znaju oni to ne umeju !
Mislim da vecina ljudi nema sta da izgubi,da su spremni na sve.Izgubili su poverenje u svaku instituciju koja je reformisana jer je dokazano u praksi da ne ostvaruje rezultate za koje se zalaze.
Afere poput Katarine Rebrace koja se kao javna licnost bogatila na racun bolesnih zena ili TV LICITACIJA na RTS-u javnom servisu samo jos vise povecavaju nezadovoljstvo.
Mislim da trebaju ljudi poput vas da oforme stranku sa jasno definisanim stranackim programom koja ce verujte imati siroku podrsku u narodu.
Narodu su se smucili jedni te isti likovi koji pricaju iste price.
Politiku kao i svaku drugu delatnost trebaju da vode strucnjaci,oni koji se u to razumeju a ne lajici i ljudi koji jedino na taj nacin mogu da zarade velike pare jer sa svojim obrazovanjem i radnim iskustvom tesko da bi uspeli da najdu neko zaposlenje-pogotovo sada kada je kriza.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 11:48
Драган
Да би се људи преломили и да ступе у акцију, морају имати информације.Знамо каква је медијска блокада у Србији,зато је питање како добити медијски рат?Наравно ту је интернет најјаче оруђе, али ја бих о једном другом средству. А то је подела пропагандних материјала, што није скупо и није тешко за организовање. Због чега, ми, читаоци НСПМ, не би организовали АКЦИЈЕ ПОДЕЛЕ НАЈБОЉИХ ТЕКСТОВА СА НСПМ?На пример, једном недељно, испред "јавног сервиса"или б92?Верујем да би то наишло на добар одзив, а уверен сам и да би многи медији то пренели као знимљив облик организовања грађана. Да ли има неког ко би подржао ову идеју и да кренемо у акцију!
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 12:12
Теодор
Поштовани господин БРМ је у свом коментару споменуо једног Гарашанина, Илију, а ја да споменем другог, Милутина. Милутин је једно време био председник Владе Краљевине Србије, па је покушавајући да објасни наопаку нарав српску у једном свом чланку срочио ову анегдоту.
Позове Бог све народе Европе да им подари оно што највише желе. Руси пожелеше и добише највећу државу на свету; Енглези најачу морнарицу; Немци најмоћнију копнену војску ... итд. Напослетку и Срби изађоше пред Бога и део њих затражи да им Бог подари памет мимо свих других народа. "Зашто тражимо оно што већ имамо", супроставише се други, па затражише од Бога да им подари храброст опет мимо свих. " Имамо ми довољно и памети и храбрости" повикаше трећи, али немамо море ... Пошто српским захтевима није било ни краја ни конца а свађа постајала све жешћа, додијаше они Богу који их отпусти обећавши: "Добићете шта пожелите, али тек кад се договорите шта хоћете".
Као што се из приспелих коментара може видите, још се договарамо!
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 13:01
Марко
Опет ја коментаришем. Видим међу коментарима како је Србији потребан нови Карађорђе и сл. Ја бих да подсетим те исте коментаторе да је Милош Обреновић фактички ослободио Србију од Турака, а не Карађорђе, чињеница која се често заборавља међу Србима.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 13:09
ТОПОЉ
Слажем се са коментаром госпође или госпођице Јустине како је извршен препород Русије.Постоји нека чудна паралела између руског и србског народа.Руски народ у провалију водио је исто Борис баш као Србе сада овај Борис.Захваљујући повлачењу црвене линије испод које се не иде,а њу је подвукла ФСБ или руске безбједоносне службе,како ко више воли,заустављен је суноврат Русије.Ми у анализи постојеће ситуације морамо бити реални.Борис Николајевич Јељцин уништавао је Русију а ФСБ преко свог човјека,господина Путина,државни удар са успјехом је извела захваљујући високо развијеној патриотској свијести код руског народа.Руски народ није имао ништа против да прозападно оријентисани полтрон заувјек напусти Кремљ.Огромном проценту руског народа смучила се пијандура коју су као пудлицу водали западни "пријатељи" и са њим се,ја шта друго него спрдали.Тапшали му по рамену,хвалили демократију у Русији а у себи размишљали-Русијо има да те нема.Тако и сада размишљају.Само сада у Кремљу не станују пијандуре а и руски народ се опаметио.А уз пут,захваљујући најмоћнијем нуклеарном арсеналу,ова гарнитура на власти у Москви зарад заштите руског националног интереса спремна је отићи до краја.Русија је овдје у предности.Мало народ,мало патриотска власт,мало нуклеарно оружје,мало Бог и ето ти добитне комбинације.Срба што се тиче,ту не знам да ли постоји лијек.Србију воде проамерички људи.Самим тим и обавјештајне структуре су највише прозападно наштимане.Србија нема ни помоћ сопственог народа.Да има,па одавно БТ не би био предсједник Србије.Данас да је среће као што није,господин предсједник одговарао би на много незгодних питања.Понављам да је среће.Али није.У случају да се повиси тон против актуелног диктатора,тј,да се изађе на улице дошло би до крвопролића на улицама Србије.Даме и господо,народ,народ је у питању.Не БТ.Он је најмањи проблем.Он је само лутка.Праве конце из потаје вуче ЛДП.То је адут западних обавјештајних служби.Па има ли народ против овакве политике нешто?Наставак...
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 13:16
nagradno pitanje
Tekst prof.Antonica podsticajan za razmisljanje, o cemu govore brojni komentari. Na zalost, na postavljeno pitanje ni profesor, a ni "komentatori" ne daju odgovor- sta dalje? Ne daju ga ,jer ga ne nalaze. Sta nam to govori? Da smo dosli na tacku bespuca? Da, kud god bismo krenuli u iste bi se,vec pripremljene i izatkane, niti upetljali? Ta paukova mreza je svuda oko nas. U kavezu smo, to je tacno. To je suzanjstvo novog doba. Ovi robovi danas, kao i robovi nekad i uvek imaju samo jedan moguci izlaz i spas- slobodu duha! To je /za sad bar/ ono sto se ne moze staviti u lance i katance. I zato je , mislim, poziv prof. Antonica na sveopstu kontemplaciju jedino moguce u ovom trenutku. Jer sve ima svoje vreme. Doci ce i vreme da se deluje. I nece tada biti potrebno da smisljamo kako da se organizujemo i ko ce da nas povede (oprostite profesore, ali ne mogu da zamislim da bi to mogao da bude neko puput g.Vucelica i bilo koga vec znanog i vidjenog), jer kad bude vreme, bice zrelo, bice jasno i vidljivo i dace zrele plodove. Ciniti stvari u nevreme podrazumeva nesto naopako, svakako silu i zlo. To profesor, mislim, oseca i , sto neko rece, mozda zna i mnogo vise od nas, pa poziva na smirenje i cekanje. Dakle, hocu reci, tacan odgovor na profesorovo "pitanje od milion dolara "- sta dalje?- dao je Горан Јевтовић.Bez Bozije milosti nista ne biva, niti ce se desiti. Tako vam je to - verovali ili ne. Potpuno ste u pravu i u tome , Gorane, jedino sto mozemo u ovom trenutku i sto je delotvorno - ne igrati njihovu igru! Oni svoje ludilo mogu da nastave samo uz nase partnerstvo, ako im to partnerstvo otkazemo- ulupace se. To je nesto sto se proverava i dokazuje u svakodnevnom zivotu, u svakom trenutku. I funkcionise bez izuzetka. Hvala profesoru i cestitke Goranu J.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 13:19
srjdan conic
Izuzetno znacajan tekst profesora Antonica koga sam s nestrpljenjem cekao. Ocigledno da je profesor procenio da je sada doslo vreme da kaze sta dalje. Sama ta cinjenica govori da pritisak javnosti nije mali. Tacan je jedan od prethodnih komentara koji kaze da ce se promene u Srbiji kao i u Rusiji desiti kada bezbednosne sluzbe odrede crvenu liniju ispod koje nece ici. Ali bas zbog toga izuzetno je bitno da se, zdrav razum brani a elementarni patriotizam neguje na svakom koraku, pocev od knjizevnih veceri u selima i gradovima pa do atmosfere na sportskim terenima a da ne govorimo o tekstovima priznatih i poznatih ljudi koji nesto znace ciji su stavovi i analize pravi melemi. A melemi su naravno ponekad gorki pa zbog toga je nekome mozda tesko da proguta Pecat. Dakle da bi bezbednosne sluzbe reagovale pritisak mora stalno da se povecava sa svih strana. To profesor naravno zna i lepo objasnjava. Samo profesore jedna molba. Mnogo dugo cekamo na objavljivanje vasih tekstova u celosti u Pecatu a da ne govorimo u NSPM. Bilo bi dobro da izadju istovremeno. Nije sve u tirazu i honoraru ako ga uopste dobijate zar ne.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 13:39
ТОПОЉ
Други дио...Нисам баш сигуран да нешто претјерано има народ против ове идеологије.Данашњем младом србском човјеку до Србије није стало баш пуно.Немојмо се заваравати.Погледајте сајтове по Србији.Млади србски нараштај води дискурс по сајтовима у Србији колико Барселона има посјед лопте у току 90 минута.Да ли је бољи Меси или Роналдо?Хоће ли Интер успјети да избаци Барселону из полуфинала лиге шампиона?Шта ће Партизан урадити у Паризу у завршници кошаркашке Евролиге?Ко ће освојити шпанску примеру?Реал или Барселона?Тиме се бави млади србски нараштај.То што им сународници на КиМ преживљавају тешке тренутке,што их прогањају шиптарски терористи и терористи из тзв.међународне заједнице(читај западне)што немају струју,што се над њима "демократске институције" тзв,државе Косово иживљавају свакодневно,то ову нову генерацију Срба много не дотиче.Нека покуша Интер избацити Барселону,то је најважније.То је од животне важности за Србију.Е видите,то је оно по чему се млади Срби разликују од својих руских вршњака.И млади Руси обожавају спорт али у границама разумног а не неразумног.Руси воле своју домовину и не занима их "Ноу Камп" и Лео Меси,Ибрахимовић,Иниеста или Чави.Њих занима будућност Русије и њихова сопствена будућност.Зато је лако господину Путину и ФСБ.Када би Србија имала атомско оружје,судећи по овоме што гледам,то оружје било би поклоњено "америчким пријатељима",а србски војни врх са њим би имао везе као што ја имам везе са Будизмом.Господин Шутановац је министар одбране Србије онолико колико и ја.Шта се он пита?Ништа,ама баш ништа.За све се пита Пентагон.Немојмо да се лажемо.И нема србске војске.Она је давно нестала.Све је даме и господо до народа.Народа којег више нажалост нема.У овом народу влада нека језива тишина.Тишина која није постојала код наших славних предака.Они су будућим србским генерацијама у наслијеђе оставили државу.А шта је ово што гледамо?Како се ово зове?Судњи дан.Чини ми се тако.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 13:47
Горан Јевтовић
Невероватна количина критика овог сјајног текста од стране бројних коментатора који, притом, недадоше никакве ваљане и употребљиве предлоге.

Професор Антонић је као врсни интелектуалац извукао максимум на питање "шта даље?" Ако је неко очекивао да ће да извуче јатаган и да крене на владу Србије, онда стварно смо смешни.

Уколико већина нас неверује да постоје "одабрани" народи чувари праве Христове вере (а они су под посебном Божјом пажњом), уколико неверује у моћ, вољу и допуштење Божје, уколико се заносимо да као људи можемо сами без Бога, онда узалуд било каква прича и писање.

Баш овако како Србија пропада, пропала је Византија (други Рим) а чување Христове вере преузео је трећи Рим - Москва, дакле Русија. Уз њу је остало мало православних народа и држава. Најбитнија је Србија, српски народ. Онда када је убијен Божји помазаник цар Николај Други, српска краљевина је преузела улогу Трећег Рима (и последњег,) чувара Божје истине! И успела је (чак и у доба комунизма), гле "случајности", све до поновног дизања Москве и Русије.

Ко ове "бајке" не разуме, онда му, и онда нам, нема помоћи. А неће је бити све док смо овако масовно горди, пуни себе, отпали од Бога, хулимо на њега, неверујемо чак да постоји, док се ослањамо само на здрав разум, на људксе "измишљотине", безбожничку филозофију, разне хуманистичке науке, људску логику и тсл.

Шта радити?, лако је из свега наведеног извући одговор. Прво спасити Цркву (због отпалих архијереја), а затим, препустити се Богу, искрено и са максималном вером, а Он ће нам послати већ неког "спасиоца". Чуда се не дешавају случајно, чуда су воља Божја, јер смо ми његова деца, па још одабрана.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 14:21
Darko Andzic
Veoma mi se svidja razmisljanje gospodina Antonica.Podela na klasicnu levicu i desnicu u ovom veku je zaista prevazidjena.Mislim da se osnovna podela odvija na osnovu globazlizma,na globaliste i antiglobaliste.Na one koji prihvataju novi americki kolonijalizam i na one koji mu se suprodstavljaju.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 14:50
Zapadni Covek
U zivotu uvek postoji alternativa, uvek postoji veci broj mogucnosti, osim za evropevce. I dok su ljudi zdravi i pametni uvek ce se naci resenje.
Nije samo u Srbiji ekonomsko stanje lose, premda je tu izgleda najgore.Bez presedana je mentalna tortura kojoj je narod izlozen, prodaje mu se neistina za istinu, crno za belo, trazi se od njega da prizna i sto jeste i sto nije,i svako ko to ne prihvati biva osudjen od "boraca" nevladinih organizacija i/ili zvanicne vlasti, otima mu se teritorija...Rastace se drzava,pomazu se srpski neprijatelji.Nigde kraj, nigde obraz.
S druge strane, u svetu se desavaju promene intenziteta, po meni, kao u doba uvodjenja masina, kada su radnici krivili masine za gubitak posla. Ovoga puta to su globalizacijske "masine", to su radnici zemalja sa niskom nadnicom, prvenstveno Kina, Indija, Koreja, Filipini, Turska, itd.. Tamo se sve masovno proizvodi, vrlo jeftino,a prodaje se sirom sveta. Radnik tamo dobija minimalnu dnevnicu, srecan je jer do juce nije imao ni toliko, ali zato radnici u razvijenijim zemljama ostaju bez posla i plate/nadnice padaju.Ovo treba shvatiti i razumeti.Nista vise nece biti kao sto je bilo. Uostalom "Sve tece, sve se menja", ovoga puta drasticno. I ljudima na zapadu zivotni standard pada. Kako se snaci u ovakvom lavirintu, nije lako, i bez napred pomenute mentalne torture koja se provodi nad Srbima.
Zajednice (drzave) i ljudi koji budu negovali osnovne ljudske vrednosti i vrline,kao sto su zdravlje,rad, obrazovanje, porodica, postenje, istina,pravo prijateljstvo, itd, imace i najvece mogucnosti i da opstanu i nadju put u buducnost.Sa vrednostima koje su gajili i nama preneli i nasi stari, otvarace se nove i nove mogucnosti.Sa lazima,"rezolucijama", podvalama, slugarenju, bez obraza, bez ponosa, zivot i nema alternativu, i kao sto vidimo, definitivno srlja u propast.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 14:50
Crni
Eh, sto kaze pesma cun se ljuljnu, ode sanak pusti.
Vreme vas je pregazilo sa nacionalizmom, bolje citajte Basaru, rasturi Ruho i kompanjona...
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 14:51
XY@јустина
Потпуно се слажем са Вама.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 15:30
Памтилац
@ПЕТИ ЕЛЕМЕНТ

"Проблем је у томе, између осталог, што САНУ, Универзитет и културни естаблишмент, претпостављени генератори супстанцијалних перцепција националног питања и путева тражења одговора на исто, опортуно ћуте".

Браво. Никада веће тишине, ОТУД. Срамно и кукавички.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 15:55
@@
Ово мноштво буди наду.Температура расте.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 15:58
Вози Мишко 1
О Манифесту

Овај текст госп.Антонића посматрам као веома значајан и преко потребан манифест српском народу, у овом очају у који Србија свакодневно тоне, све дубље и, нажалост, све безнадежније.

Изгубљени су сви оријентири, апатија и малодушност царују, а обезглављени народ расипа енергију на појединачне битке са вештачки наметнутим, глобалним ветрењачама, захваљујући својој пораженој и, за ситниш, купљеној елити.

Аутор поставља круцијално питање, шта даље?
Питање свих питања, које мучи већину уморних, понижених и малодушних Срба. И одмах на почетку свог манифеста одбацује „револуционарну акцију“ као могући одговор на страхоте кавеза у који смо, делимично и својом вољом (у томе се слажем са аутором), затворени.

Да погледамо разлоге које аутор наводи за одбацивање било каквог „револуционарног или насилног комешања“. Одсуство „уличне акције“ приликом сече платана или доношења „сребреничке декларације“ у скупштини су, по Антонићу, довољан показатељ неспремности народа на шири, било спонтани, било организовани отпор вазалној власти и њеним менторима. По њему, још „није зрело“.

Без жеље да тражим кривце за такво „стање нације“ и започињем страначке и идеолошке полемике, неспорна је чињеница да је огромна енергија народа улудо потрошена приликом протеста против проглашења „независне Косове“, када је један лидер изгубио и последње трунке поверења које је народ у њега имао, а други одлучио, по добром и познатом српском обичају, да изда сопственог кума и промени страну. Њих двојица су тада заједно омогућили „румунском пецарошу“ да учврсти пољуљану власт и поведе Србију на „безалтернативни“ пут без повратка.

И ту смо, где смо! Без лидера и идеологије, без национално п(р)освећене елите, на ветрометини глобалне кризе, „оголели и обосили“, апатични, малодушни и, медијском „ријалити галамом“, збуњени и слуђени. У гвозденом кавезу, како то дефинише Антонић.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 16:04
Горан Станковић
Професоре, једно питање ме мучи све време: јесу ли Словенци изабрани или паметни, па им је данас тако како јесте? Нисмо сви ћутали, из СКЈ сам изашао и нисам се дао превести у СПС, а могао сам. Нисам члан ни једне странке, јер су ствари поставили врло вулгарно и себично. Чекам дан када ће неки од виђенијих чланова неке странке изаћи у јавност и рећи СТИДИМ се... Нисам ћутао, у Уставном суду ми је предмет преко пет година,по једном основу. Извршно решење државе о дугу фирме која се приватизује ( као Скадар на Бојани ), суда, чији сам рад поштено платио. Сада то решење не интересује ни Орбовића ни Љ.Стефановића ( претплату уредно плаћам ) а доставио сам им на писарницу, именом и презименом. Исти гдин дебатује о НАСИЉУ, срам га било, био је ред да ме удостоји личног одговора. Професоре, проблем је овде што се не поштује закон, све сами мали богови: узурпираше стазе, паркинге, паркове, назидаше наказе за сва времена, " поједоше " сво заједничко, опште добро, што чини ОПШТИ стандард свих нас. Кад то почне да решава, ова земља ће почети да личи на ону бившу. Кад Србија поново, што да не, изгради своје млекаре, фабрике конфекција, организује производњу и продају сопствене хране сопственом народу, кад у министарства дођу људи који неће грабити за себе и упропашћавати наше, кад 2 и 2 поново буду четри...
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 16:05
Milos Kg.
Sjajna analiza nase naivnosti i propadanja.
Hvala profesore, puno ste nam pomogli da razumemo, sada se blizi vreme da se pametnije deluje.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 16:06
Вози Мишко 2
У таквој ситуацији, професор предлаже да застанемо, да се улудо не батргамо и да главом не разбијамо гвоздене решетке, већ да том истом главом покушамо да разумемо, да истински схватимо шта нас је задесило, да потражимо сапатнике и пријатеље, са којима заједнички можемо доћи до неког ефикасног плана акције и у некој, изгледа недефинисаној будућности и да се тако ослободимо глобалног кавеза у који смо гурнути.

Лепо, али недовољно! Јер, еминентна катастрофа која прети српској држави и народу не дозвољава оклевање и бескрајно чекање на „просветљење“ у свакој појединачној српској глави, на национално освешћење „заблуделе елите“, које ћемо, тобоже, постићи и у самом кавезу, путем научног, културног и верског деловања, на сваку већ поменуту, појединачну српску главу!

Зашто не можемо чекати? Јер, у условима кавеза све је мање светла и ваздуха, медијска је атмосфера до те мере затрована фармама, великом, топлом и другом „браћом“, да ће се и они ретки постојећи светионици убрзо угасити у општој какофонији „болоњских“ школа, „независних“ медија и интернетске „цензурисане слободе“.

Шта треба предузети? Док се још може, док цензори не сасеку и ово мало простора за слободну мисао и реч, а када ипак сасеку, онда директно са улице, позивати народ на СОЦИЈАЛНИ БУНТ! Тога се они плаше! Плаше се, јер је то једини РЕАЛНО МОГУЋИ бунт у глобализованом кавезу, у којем занемарљива мањина располаже готово целукупним светским богатством и прети да, применом војне силе, загосподари и последњим планетарним ресурсима нафте, воде и хране.

Не заборавимо, ми смо у ГВОЗДЕНОМ кавезу! А да би се од њега направила ЗЛАТНА КРЛЕТКА, односно „мали потрошачки рај“, на планети не може живети више од једне милијарде људских бића, која би, ако до тога и дође, свакако изгубила и ту своју преосталу људскост.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 16:12
Вози Мишко 3
Зато, отпор треба пружати ОДМАХ, на локалном нивоу, рушити продану власт, на нашој несрећи обогаћене тајкуне, стварати слободна територијална острвца, уједињавати се регионално у све масовнијим штрајковима и демонстрацијама, док коначно они не побегну, подвијена репа, својим менторима.

Питам вас, шта је боље? Наставити са бесомучним задуживањем или одбити јарам и вратити се сопственој, намерно уништеној производњи? Живети у „глобализованом рају“, где шенгенску белу листу користи тек 5% популације или на своме, где ћемо јести здраву, органску храну, пити чисту изворску воду, поново учити ћирилицу од Његоша, учити се вери, традицији и култури наших предака и тако се вратити обнови националног идентитета који нас је, признајмо то самима себи, сачувао кроз вековне геноцидне погроме бивших и згаслих Империја, отоманске, аустроугарске и нацистичке.

И против ове садашње Империје једини је лек јасно дефинисан, од Бога, Цркве, Државе, Народа и Елите, наш НАЦИОНАЛНИ ИДЕНТИТЕТ! Са одбраном идентитета треба почети одмах, ЋИРИЛИЦОМ! Упражњавати је свуда и на сваком месту, од стране „сваке појединачне главе“, а са одбраном тог непроцењивог националног блага, нашег јединог писма, треба започети баш овде, на интернету! Ако бескомпромисно будемо ушли у битку за нашу ћирилицу, биће нам лакше да сачувамо Православље, славну историју и велику, вековну културу нашег народа и да тако кренемо путем препорода, са вером у Бога и Отаџбину!

Српска нас историја учи да су из спонтаних народних покрета и отпора увек израстали неки нови лидери, баш као и идеологије елите и народа, те да у томе никада нисмо оскудевали. Зато, не треба се плашити наше садашње „скупштинске ситуације“ без јаке и артикулисане опозиције.

Појавиће се она из народног бунта!
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 16:30
Симић Манојло
Ми ћемо једном морати да се суочимо са прошлошћу .
Оном далеком , када је страдија у миру и почела .
1945. када је Броз Србима , уз искрену и непатворену помоћ очева , ђедова и баба ових који
су данас на Власти и око ње, а који су дошли да
" ослободе " Београд , навукао праву " луђачку
кошуљу ", коју је ,како је вријеме протицало , све
више сужавао и затезао .
У Антонићевом тексту нема слабог мјеста .
Осим наслова .
Уместо " Шта даље ", што упућује на мисао да је
већ нешто учињено, адекватније би било " Како
начинити први корак ка демократији ?".
Јер у Србији никаква промјена још није ни почела .
Титоизам је у Србији недодирљива догма .
А титоизам је био једна велика баруштина, права
мочвара пуна жабокречине . Био је то период у којем
је српски народ стављен у функцију самоуништења , и
којега би требао највише да се стиди , у целој
својој историји .
И још нам наши " власници " и њихови вјерни
медији ,острашћено тумаче да је баруштина најбоље
мјесто за Србе .
Недавно се у "НИН"-у, нека " уметница "сликала
у партизанској блузи , како би истакла да је она
" напредна левичарка ", која слави победу свог
народа против свог народа .
Али је открила и ненамјераване ефекте : да јој је
мисаона апаратура на нивоу " perpetuum mobile "
1. врсте .
Ми смо као народ нападнути са титоистичке идеолошке
платформе , и не можемо са ње да се бранимо .
Зато су у ставовима тих Бисерки , Наташа и Чеда ,
тако препознатљиви ти рушилачки , титоистички ,
србофобни набоји .
Има нешто , зашта би ми ипак требали да замолимо
Хрвате : НЕКА НОСЕ ТИТИН ГРОБ ИЗ БЕОГРАДА .
Они ће, наравно, да одбију нашу искрену молбу .
Замолимо онда Словенију , па редом све бивше
Републике које је друг Тито , рушећи до темеља Србију , стварао .
Против ових комараца из титоистичке баруштине ,
у Власти и око ње ,није могуће борити се , ако
предходно не исушимо мочвару .
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 16:34
Вози Мишко 4
А бунт је ту, на нашем прагу, јер социјално незадовољство достиже критичне размере, а како је и сама Империја у кризи и нема новца да својим поданицима омогући "и хлеба и игара", све је мање заиграних и све је више гладних у овој нашој „гвозденој крлетки“, у којој смо се добрим делом, а како сте ви луцидно запазили, нашли и нашом сопственом вољом.

Па, ако је било воље да се безглаво улети у кавез у потрази за бољим животом, биће исто тако и воље да се из њега изађе, у потрази за тим истим сном о бољем животу који, за сада, нисмо нашли ни у левом, ни у десном, па ни у овом миксу, који би требало да одговара глобализованом кавезу.

Били су Срби и у далеко лошијем положају него данас, обезглављени, обезверени и обездржављени, па се нису сви одрицали свог идентитета, своје православне вере, свог српског језика, ћириличног писма, културе и историје. Део оних упорних, оних уверених, оних правих "српских инаџија" је све преживео и ИДЕНТИТЕТОМ ДРЖАВУ САЧУВАО!

Преживеће наш народ и ову садашњу покору, али ако не одступи од свога бића, у чијој суштини је отпор сили завојевача, отпор неправди и отимачини. И не заборавимо да отпор у данашње време може бити пружан веома различитим средствима, од којих су нека и веома суптилна и на која чак и Империја није нашла одговор.

Масовна акција је могућа! Придружимо се првом већем штрајку и ето праве акције! Видећете како их после три дана захвата и преплављује паника.

П.С.Господине Антонићу, Печат је стварно најбољи недељник у Србији (што не значи аутоматски и да је добар), али му је сајт очајан! Нико ме не може убедити да Вучелић нема пара за ћирилицу на сајту! То је „идеолошки немар“ који уз скраћене текстове прети да поништи резултате недељника. Друга критична тачка, са којом се, нажалост, и НСПМ „сусреће“ је цензура! Да би се стварно разликовали од медијских противника, да би стекли поштоваоце и са леве и са десне стране, неопходно је да сајт прилагодите ставовима које износите и браните.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 17:22
Stop albanofobiji!
"И да нам кажу сутра 'пошто сте иста држава, ви морате да дозволите да албански бизнисмени купују по Србији, да учествују у приватизацијама и тако даље. /.../ Нека купе Теразије својим нарко-доларима и милијардама које имају, нека купе електропривреду и нека сутра Србија буде практично албанска држава.' То је оно што се неће десити, то је оно што ћемо ми спречити."
http://www.nspm.rs/politicki-zivot/posvadjao-sam-se-s-amerikancima-zbog-kosova.html

Činjenica je da su nas Vesna Pešić, Čeda Jovanović, Latinka Perović i drugi predstavnici Druge Srbije, godinama zastrašivali brojem i natalitetom kosovskih Albanaca. Međutim, ovaj rasistički diskurs nije unosio nemir samo među Srbe već podjednako i među kosovske Albance! Naime, zahvaljujući činjenici da većinu naših medija kontroliše Druga Srbija, Albanci su stekli sasvim pogrešan utisak da većina Srba deli šovinistička uverenja predstavnika Druge Srbije. Zbog toga je neophodno da albanofobični diskurs Druge Srbije bude hitno sankcionisan. Sigurno je da će proces reintegracije Kosova i Metohije biti daleko lakši i brži ako prethodno mi, Srbi, stanemo na put užasnom govoru mržnje i flagrantnom kršenju pravila političke korektnosti, dakle ako se jasno i glasno suprotstavimo albanofobiji Druge Srbije!
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 17:49
Еразмо
На долазак свих јада које је господин Антонић тако тачно побројао упозорио нас је, пророчки, покојни Председник Милошевић у свом задњем јавном обраћању народу. Поштено је да сви који пишу, укључујући господина Антонића, то јасно кажу и позову Србе да се извину сени Милошевићевој. Тек кад се то буде урадило – може доћи до нужне промене свести и почетка стварања „критичне масе“ за збацивање ланаца капитализма.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 17:59
хроничар @ Горан Јевтовић
Обзиром да сам ја у једном свом коментару рекао "нема Бога", осећам се помало прозваним у Башем коментару.
Тај мој злосретни коментар "нема Бога" не значи и моје мишљење да Бог не постоји. То је више узречица у смислу не може се догодити чудо.
Немам ни једну примердбу на начин како сте описали претрајаваље православња.
Ради се о нечем сасвим другом. Ја сам имао на увид план по коме је неко, Немачка, и можда још неко планирао да број Срба у Србији сведе на два милиона и да је то услов уласка у Европску Унију. Дакле редукција нашег народа до броја који не представља никакав политички фактор. Те идеје сам одбацио као, помислио сам "сумануте". Како је могуће редуковати број Срба на два милиона?
Сад видим да је могуће.
И још нешто 02.05. другог маја, у Сарајеву се сусрећу представници земаља из како се сада каже региона југозападног Балкана, и међу њима Србија и Косово. По мом мишљењу због тога се и одржава тај састанак.
Неће десет милиона Срба нестати. Биће расејани по свету и функционисаће као појединци или групе подређемне другим националним заједницама у тим другим државама. Ако Бог да једног дана се поново саберу и поново се оформи српска држава као што се оформила након пада Турске. Али, данас тачније другог маја, нема силе која може зауставити знак признања Косова у Сарајеву.
Војводина је у конфедералном односу према Србији. Јуче у Скушпштини рекоше да је услов за новац из Европе за тзв. статистичке регионе нешто што по својој суштини јест конфедерализација Србије на још четири региона. И то је потписано и ратификовано у Скупштини, онај споразум о придруживању. Потписали су да ће конфедерализовати Ужу Србију.
Дакле данс, другог маја, овде, говоримо о врло операционалним стварима, преузимању контроле, ресурса, територије, власти над Србијом. у функцији редукције Срба на два милиона.
Признавање Косова и одвајање Војводине није крај него почетак невоља за српски народ, али је крај државе.
Да Бог да ја све погрешио!
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 18:07
Misa
Utopija kakvu odavno nisam procitao, pomesali ste komuniste, monarhiste i liberalu u cilju odbrane Cega? Ako hocete angazovanje naroda onda morate narodu reci za sta se bori, kako ce drzava izgledati i gde ce njegovo mesto biti u toj drzavi. Ako mislite da ce se narod ubiti od rada da bi Kole kupio novu jahtu, nece. Ne postoji drzava liberalnog kapitalizma sa izrazenim socijanim programom, niti u Svedskoj cvetaju liberalne ideje.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 19:30
Bojan Todorović
Tačno je da je vlast loša, nesposobna, bezvoljna ( sem u grabljanju privilegija ) da nam se ne piše dobro i da valja nešto učiniti.
U čemu je problem ?
U tome što ne shvatate da je rešenje i izlaz na potpuno drugoj strani od one koju Vi nudite.
Kao kad su kola zaglavljena u blatu na uzbrdici.
Umesto da ih svom snagom gurate napred, vučete iz blata, zovete u pomoć i tražite podršku
Vi se iz petnih žila trudite da ih vratite nazad u kaljugu i glib. Navodno imate neko bolje rešenje ali nećete da ga prezentujete niti se za njega političkim sedstvima borite.
Baš onamo odakle se na jedvite jade izvukosmo ( bar delimično ) Vi pokušavate da nas vratite.
Kako mislite ( i zašto ?) da će to dobiti iole primetnu podršku? Kako mislite da će široke mase poći za nečim o šta su se opekle toliko da ih još svrbi?
Vi ( i većina komentatora ) to ne znate i verovatno nećete shvatiti, ali devedesetih godina nije trebalo pozivati nikoga da izađe na ulicu. Nismo ni imali čime. Sami smo izlazili iz kuća jer više nismo mogli da trpimo. Nismo ništa morali da govorimo, iz pogleda se čitalo sve. Ovi Vaši „razlozi“ su nestvarni i nebitni.
Ono što će ljude izvesti na ulicu je pljačka i sve očiglednije siromašenje, kriminalizacija i korupcija.
Zato će i vodeća uloga u nekom mogućem buntu pripasti onima koji shvataju šta su stvarni problemi a ne grupici koja rešenja uvek vidi u koraku nazad.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 20:15
р
Кажете да:
1. _ У тај кавез смо сами, својом вољом ушли.

Добро,признајете себе ради;успут сте и мене,против моје воље,увели.
А зашто и мене као и многе друге увели?

Даље велите да:
2._Сада морамо бити паметни и не понављати грешке из прошлости. (Заправо, сада ће нам требати много више памети да бисмо се ослободили, него што нам је раније требало да не упаднемо у клопку итд

Па после десетак година поново све буде као под 1.

Прво и основно,а Ви професоре никако да поменете,јесте на
делу одвајање Срба од земље,и милом и силом и на превару
(за шарене ђинђуве,папириће,као индијанце).
А без земље нема говора ни о каквим вредностима ,то заправо
води у нестанак Срба.Да Срби направе породице на својој земљи
па да имају бесплатно образовање и здравство.
Наравно,и да се Срби врате вези са својим старим боговима.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 20:24
Божо Бјелак
Немам обичај да се осврћем на коментаре и осврте, али када је у питању цијењени Горан Јевтовић, одлучио сам да проговорим. Посебно пратим и читам брилијантне Јевтовићеве коментаре и осврте. Понекад ме чак нервира колико су нам ставови блиски. Међутим, нисам сагласан да баш нико не даје приједлоге, односно шта да се ради. У текстовима и освртима директно или индиректно провучем шта би требало радити. И у осврту на овај Антонићев текст дао сам приједлог, односно да је један од излаза да Српски народ изњедри неке друге и другачије воће, владу народног спаса. Нико правду, слободу неће донијети на тацни.Често сам писао да на улице и тргове треба да изађе више од 3 милиона људи, жена, дјеце, са бијелим марамицама у рукама, онако Гандијевски и да очисте и бивше и садашње и позиционе и опозиционе вође и политичаре. У политици не вјерујем у бајке, са наводницима и без наводника. Такође, нису ово времена ни Рима ни Византије. Политика је толико прљава да нема никакве везе ни са Богом ни са вјером. А, сирота Србија је тако далеко од Бога, а тако близу ЕУ и Брислеским разбојницима. Да ће Србију промијенити разни печати, спада у добар виц или у фантастику. Ми који јавно саопштавамо шта је задесило Србију и српски народ, међусобно не комуницирамо и не сарађујемо.Лично сам предлагао сусрете. Међутим, ни одговор нисам добио.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 21:03
драго.ца
Ово је само још један чланак типа "уметност ради уметности" који само ствара привид да се нешто ради а у ствари се ништа не ради. Постоји толико малих и конкретних начина да се ствари промене на боље али оне захтевају мало мозга и мало дисциплине а за то нема воље (неки дан сам коментарисао да сам у Земуну морао да уђем у десетак радљи да бих купио туршију направљену у Србији!). Куповина српске туршије значи очување радног места у неком комбинату, повећање прихода у државни буџет (кроз порез) и тиме исплату пензије или плате у просвети. Народ не види тако очигледну везу а ви очекујете да види везу између девизног курса и пропасти привреде. О чему ви овде причате?
Живим ван Србије и недавно сам, стицајем околности, провео у Београду десетак дана. За то кратко време сам схватио да је моја перцепција Србије, створена на основу праћења електронских медија, потпуно погрешна. Изгледа да је нама, који живимо ван Србије, много више стало до добробити Србије него људима који у њој живе. Отуда вероватно и констатација проф. Антонића да се на интернету сви бусају у груди а када треба конкретна акција онда се мало ко појави. Мало је оних који мисле својом главом а још мање оних који свакодневни живот прилагођавају општој (па тиме и личној) користи (да не говорим да мало ко разуме везу између опште и личне користи или боље рећи штете). Србија је постала земља зомбија која сигурно иде у правцу неоколонијализма афричког или средње америчког типа и када то једном прихватим, биће ми вероватно интересантно да је поново посетим.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 21:05
ББ један@Горан Јевтовић
С.Антонић је заиста сјајан интелектуалац и, уверен сам, искрен верник. Али у овом тексту он се не поставља ни на терен вере ни на терен теорије већ на терен политике, и ту настаје проблем. Ваш коментар је на терену вере и Ви сте доследно остали на том терену и у погледу констатација и у погледу закључака. С. Антонић се, међутим, поставио на терен политичке анализе - читаоци су то од њега тражили - али, по мени, није доследно остао на том терену већ је скренуо у неко разматрање које није ни теоријско ни политичко. Шта рецимо ово значи: “Ако смо ишта научили, то је да не смемо више да мислимо црно-бело.’Социјализам је лош, капитализам је добар’, та реченица не сме бити просто замењена лозинком ’Назад у социјализам’. ’САД је лидер слободе и демократије’, не сме бити једноставно претворено у ’САД је извор и утока зла’. Намера је очигледно била залагање за умереност, толеранцију, уважавање разних ставова. При том је занемарена једна битна ствар- и ту је проблем са овим текстом - није исто бити отворен за разне ставове у приватном животу, и бити отворен за разне ставове у теорији а још мање у политици. Приватно, ја уважавам сваког верника без обзира којој религији припада, то је мој лични став. Али став православне цркве којој припадам не може да буде залагање за екуменизам. Приватно, ја ценим и идеал слободе, који је у основи капитализма (бар тако би требало да буде), и идеал једнакости, који је у основи комунизма (бар тако би требало да буде). Али не постоји конзистентна теорија социјалдемократије, система који је претендовао да споји оба идеала. Постоји пракса која је на путу одумирања. Једноставно, испоставило се да је немогуће дати приватнику слободу да ствара да би му затим колектив узео добар део створеног и то праведно расподељивао. Тај приватник ће постати страни инвеститор у земљи у којој ће бити ослобођен сваког давања а у његовој матичној земљи политичари ће остати да гледају затворене фабрике и своје „уравнотежене“ социјалдемократске програме.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 21:07
ББ један@Горан Јевтовић
2.
Укратко, у овом тексту С. Антонић се поставио као приватно лице, одмерен човек склон средњим решењима. У томе нема ничег лошег, напротив. Проблем је у томе што су неки читаоци, бар ја у те спадам, очекивали да Антонић-теоретичар, на страницама часописа за политичку теорију и друштвена истраживања, изнесе или неке теоријске ставове или неке политичке смернице о могућим путевима изласка Србије из кризе.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 22:03
Горан Јевтовић
Божо Бјелак

Уважени господине Бјелак, хвала на комплиментима. Хвала и за коментаре који су заиста садржајни и са аспекта критике врло позитивни. Добронамерни су Ваши ставови и јасно је да желите исто што и огромна већина.

Ја могу само да вам пренесем оно што је мој став. То је, не постоје ови или они системи. Све је то својеврсна оптичка варка људске искварености кроз историју. Холограм који не нуди ништа.
Моје мишљење је, постоји "систем" одан Богу, тачније његовим заповестима, правилима, учењу, и онај други одан ОТПАДНИКУ од Бога, који нас води у поквареност, страсти, зло, грехове и коначну пропаст.

Изаберимо, не филозифирајмо. Доказ, онакав какав нам је државни врх и политика уопште, а БЕЗБОЖНИЦИ су скоро у потпуности, тако и пролазимо!
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 22:25
Pong Ping
Pasivnost, mirenje i sa najgorim svejedno da li zbog neverice u mogucnost promene ili straha da ne bude jos gore posledica je izmedju ostalog i delovanja tzv. civilnog sektora i nevladinih organizacija koje su kompromitovale principe na kojima su osnovane. O doprinosu "politickog sektora", TV, medija, obrazovanja, kulture, sporta, itd., a tek naklonjenog nam sveta koji nas u svemu podrzava ne vredi trosti reci. Da nam nije ostavljena mogucnost pisanja komentara na ovom i drugim sajtovima mozda bi izlazili na ulice i javno vikali, lupali u serpe i trazili obecan boljitak. Inace, prof. Sl.An. je profesorski slozio mozaik, svaka kockica je na mestu, samo mi se cini da nije bilo mesta za misao-deviza Sun Jat Sena koji, kako to njegova sudbina pokazuje stvarno nije razumeo potrebe svoje zemlje i stanje u svetu oko nje. Daleko bola misao bi se mogla naci u trezoru - kineskog ako se vec hvatamo za mudrost Kine Konfucijanizma, Taoizma, cak i Mao Ce-tungove misli, da ne govorimo o Deng Ksiao-pingovim necesljanim uzreccama...
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 22:33
Ђорђе Ивковић
1.
Да се вратимо још мало на фамозни цитат:
Ако живимо у систему у коме је све нападнуто – породица, морал, држава, слобода мишљења, социјална правда... – па зар нећемо породицу бранити као најбољи конзервативци, слободу мишљења као најпреданији либерали, а социјалну правду као најжешћи социјалисти?

Бар ово:
- Слобода мишљења има се бранити тако што ће, на првом кораку, администратори скочити као опарни на речи "реституција" & "лустрација", те ће исте жустро обрисати, е да се они с којима смо наумили спасавати Србију не би што увредили.
- И, збиља, коју су то "социјалну правду" наши социјалисти бранили? Ни Тито ту нешто оригиналан није био. Његов механизам контроле власти путем "социјалне правде" може се свести на једну реченицу: "Увек можеш потплатити једну половину сиротиње да убија другу поливину" (Реплика из филма "Банде Њу Јорка). Да ли нам је то концепт?
Не може и риба и девојка; не може сатир, кентаур, сфинга. То су митска бића, жива само у цртаним филмовима.
Већ се неко овде запитао: Како би предложена папазјанија идеологија функционисала, кад "удружени са црним ђаволом", "победимо"? Ко ће за том маглом да крене?
Не може
- папизам и православље
- Милошевић и православље
- Србија и партизани
- "И ЕУ и Косово"
- Не може више чак ни ситница Нинбус уместо Ђорђе Ивковић.
Не можемо више себи дозволити трућања типа
- "У Куманову су вођени преговори две равноправне стране"...
- "Сви екстремизми су исти"...
- "Полако, сталожено...изгубљена је само једна битка за за Војводину..." (У међувремену Чанак распарчао `остатак` Србије).
Кад такове суштински дефетистичке колико и неразумне ставове прихватимо као идеју водиљу, мора се упасти у замку "ајмо сви заједно", па ћемо се спасавати невоље руку под руку са онима који су до велике невоље добрим делом и довели.
"Опозиција" може сваког момета преокренути ситуацију простим враћањем мандата. Неће. Радије ће скупљати милион потписа за нове парламентарне изборе.
Препоруке:
0
0
среда, 21 април 2010 23:04
Ђорђе Ивковић
2.
Сви смо знали да ће "иницијатива" спакована у стотину кутија завршити у контејнеру у задњем дворишту. Сад Тома "прети" изласком народа на улице. Уместо да сам то уради. И, наивно је питање, што циљ акције није усмерио у центар, тј к Тадићу? Тако је из овог маркентишког водвиља, режим извукао највећу корист, јер је показао огромну надмоћ и над тзв опозиционим странкама и над пуком.
Очито је да тзв "патриотска" опозиција нема друге намере до да евентуално, уз помоћ наше брљивости, сама (свако за себе) дође некако у позицију да партиципира у паразитству. Тако би се, по ко зна који пут, а по Србе на погубан начин, још једном на неделу потврдила истинитост једне дефиниције политике: "Политика је вештина да се лични интереси претставе као општи".
Интелектуалци Србије имају лак начин да ме, на заједничку корист, демантују: Де, потеците ка лидерима сртанака, убедите их, померите их с места. Ако у томе зеру успете, биће вам сви захвални.
Оно што нам је овде предложено, само може да погорша и онако очајну ситуацију.
Пошто је тако као јесте, ја сам се `базирао` на НСП (Нови Српски Програм). Мој блог је одмах до Горана Давидовића.(Пречпоручујем вам текст "Што сам дош`о овде" - ради разбијања стереотипа).
Одатле кренути.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 01:33
Симић Манојло
за Горан Станковић;

Професоре, једно питање ме мучи све време: јесу ли Словенци изабрани или паметни, па им је данас тако како јесте?

Не питате мене , али морам да наведем :

Словенија је у вријеме примања Португала и Грчке
као 11. и 12. чл. ондашње ЕЕЗ , имала ГДП 9.000
долара . Португал је имао 4.500 , а Грчка 5.000
долара . И све то, тешко патећи под оном жестоком
" српском хегемонијом ".
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 01:37
Драган
После многих питања 'шта да се ради?' на које српски интелектуалци никада нису имали одговор, да видимо шта каже један фудбалер који би изгледа био боље решење за шефа државе од било ког манекена на садашњој политичкој сцени.

Србију су ослободили Карађорђе, трговац стоком из Тополе, Милош Обреновић трговац свињама, хајдук Вељко и хајдук Станоје Главаш а не просветитељи Вук Караџић и Доситеј Обрадовић.

Решење је у људима од акције а не од пера, увек било и остало.

//Šef delegacije Evropske unije u našoj zemlji Francuz Vensan Dežer rekao je, a da ga niko za jezik nije vukao, da ukoliko edukacijom ne sprečimo nasilje navijača na tribinama, Srbija treba da zatvori stadione tokom svih zvaničnih utakmica!

On je dodao da iskustva iz Evrope govore da je za sprečavanje nasilja na fudbalskim mečevima ključna edukacija, posebno među navijačima, ali da se, ukoliko ona ne da rezultate, mora pristupiti represivnim merama.

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Dušan Savić, reagujući na predlog Vensana Dežera, ističe da je Francuz poslednji koji ima pravo da nudi predloge. Savić kaže da su Dežer i "slični zlikovci" najodgovorniji za stanje u našoj državi.

"Negativna energija i zlo koje se u proteklih 20 godina nataložilo u našoj zemlji direktna je posledica politike koju evropske velesile, među kojima je i Francuska, vode prema Srbiji. Zahvaljujući njihovom "Milosrdnom anđelu" i sličnim akcijama iz okupatorskog repertoara, u Srbiji je i došlo do porasta agresivnosti, i to se jasno oslikava na našim stadionima.

Zato su dotični gospodin i slični zlikovci poslednji koji mogu sebi dati za pravo da nam dele lekcije. Rešenja ovog problema moramo sami da tražimo. Mladima u Srbiji treba obezbediti šansu da studiraju i zarađuju i na taj način kanališu energiju, a ova vlast se ne trudi da im to omogući".
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 01:38
Александар Лазић
@ Aman
Ne sa Vucelicem i ne sa Vulinom.. profesore !!!

Тако је! Никад са Вучелићем и никад са Вулином.

PS. А коме није јасно ЗАШТО НЕ - томе или не вреди објашњавати, или - у блажој варијанти, уз поздраве Баји Патку :-) - тај није живео овде.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 01:46
Горан Јевтовић
@ nagradno pitanje

И никако да стигнем да Вам се захвалим за оне силне похвале! Али не само за то, него за фантастичан коментар и дефинисање проблема на једини прави начин.
Драго ми је да смо се разумели и надам се да ће и већина народа схватити како изаћи на крај са онима који држе све ђаволске полуге у рукама. Са онима, са којима се у оваквом односу снага, не може водити равноправна борба.
Пустити их да сами пропадну је једино решење, на жалост. Али је поодавно баш тако.

Срдачан поздрав и свако добро.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 01:56
хазар
@Bojan Todorović

Grdno grešiš sinko:) Devedesetih je bilo keša spolja kojim je podržavano nezadovoljstvo većine ali ne da bi nezadovoljni postali zadovoljni i radosni nego da bi se ostvarili sopstveni interesi onih koji keširaju (Otpor itd..). A ti interesi se sad ostvaruju u svoj svojoj punoći. A i ljudi su verovali u neki boljitak koji bi usledio posle onog jezivog bračnog para. Medjutim ljudi sad više ne veruju ni u šta a i nema nikog da ih kešira i malo pogura. A Antonicev tekst je dokaz da nit ima vere nit ima volje nit je bilo kome sta vise bitno.... Vrlo je jadan ovaj Antonicev tekst. Pisati u Vucelicevim novinama je nužda gubitnika. ALO BRE LJUDI ..da li se vi secate ko je i sta je taj.... Vucelic.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 02:16
Мари
Свевишњи не воли слабокрвне и колебљиве!
И не прашта онима који у одсудним часима нису били способни да разликују главно од споредног!
Зашто би Он помагао онима који су сами, онако "у шетњи", срушили сопствену државу?
Такви не заслужују помиловање…
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 03:00
vid
Sta dalje:
- raditi (uvek se nesto nadje) i zaraditi da bi bili emancipovani u drustvu.
- ne razmisljati kako smuvati nego kako nesto trajnije stvoriti.
- uvesiti malo postenja kod sebe makar i protiv svoje volje.
- ceniti sebe i svoje oko sebe da bi voleli Srbiju
- zastititi svoga a ne tudjega protiv svoga (smanjiti mazohizam sto je vise moguce)
- biti pristojno kritican a ne poltron
- ne izlaziti na izbore kao ovce i glasati za onoga ko najvise obeca. Zamislite da na par lokalnih izbora niko ne izadje, kao opomena za predstojece vece.
- birati sto citati, jer ponovljena laz vise puta postaje nas stav a da toga nismo ni svesni
- pitati dijasporu sto dalje ali ne one koje vam preporuce konzuli i popovi. Ima mnogo vise svesnijih ljudi nego u matici. Nemojmo da ih odbijamo od sebe. Srbija je i njihova otadzbina.
- da shvatimo da smo silom prilika mali ali ipak globalni narod. Sa distance se bolje vidi kao sto kaze drago.ca
- da se oslobodimo megalomanije i shvatimo da se nas znacaj proteze u okvirima Zapadnog Balkana. Pa Evropa nas tako i zove a mi zivimo jos na Titovim parolama i mislimo da se ceo svet nama bavi.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 04:26
један за све
Текст је одличан и порука му је врло јасна а то је да не треба бити острашћен.
Постоји безброј проблема који нам стоје на путу било каквог помака из тог гвозденог кавеза али за почетак издвојићу два

Први је спољашње природе и огледа се у тоталној медијској манипулацији које просечан грађанин није свестан.Да би се народ едуковао у правом смеру неопходно је подићи му ниво свести а то је немогуће док су медији под строгом контролом режима.
Други разлог је унутрашње природе и састоји се у томе што се код нас развио невероватни егоизам који раније није постојао.Ко би,например, данас отишао,када би био објављен јавни позив за копање насипа ради спречавања поплава у Краљеву??А некад се са поносом ишло у Скопље на радну акцију ради рашчишћавања рушевина и помоћи становништву после земљотреса.
Док се ниво свести и морала не подигне да сви треба да будем за једног и један за све, тешко да ћемо се помакнути.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 07:33
Jasna Simonovic
U potpunosti se slazem sa komentarima Bojana Todorovica, Boze Bjelaka i Gorana Jevtovica od srede u 21...

Nas 8 komentatora smo se spontano sreli i na neki nacin i organizovali imenuju'i se kao grupa G8 sa namerom da pokrenemo organizovanje ljudi koji su cistog obraza i iskrenih ideja, ali nazalost niti obicna informacija o tome nije objavljena na nspm-u...Ovo svakako ne znaci negiranje zahvalnosti nspm-u sto nam je omogucila neobican medijski susret sa mnogim ljudima posebno u rubrici komentatora, ali je steta sto taj korak unazad a koji se moze nazvati i obicnom ljudskom sujetom uvek nekako kreira zadrsku koja neminovno vodi u nepravovremenost...Pa tako čudjenje o pogubnim rezultatima dobija svoje umišljeno opravdanje i lažno okajanje...tako nekako...

Da sada ipak pomenem ponovo i svoje konkretne farmaceutske poteze koji su ovih dana stigli i do novoosnivajuce lobisticke organizacije u Beogradu...Evo, molim vas da svi molite Boga da gdin direktor ove organizacije uspe ...u interesu svih nas...(Jer! dok tajkuni posipaju kantice vode po "uglavnom gresnom" radnickom pepelu mogu se jos mnogi baloni, sistemi, politike i komentatori na nspm-u promeniti..)
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 08:21
hroničar @ Bojan Todorović
Dozvolite da vas podsetim na neke detalje iz naše prošlosti, i političke, a i lične. Posle 5.10. nudilo se puno lukrativnih radnih mesta. Od direktorskih do ministarskih, profesorskih na unuverzitetima, ambasadorskih. I sam sam bio u situaciji da mi je nuđeno direktorsko mesto, sve sa šoferom, fondom za skupocenu opremu, neograničenom vlašću na dole, ali ja sam kao i hiljade drugih to odbio. Niko ili skoro niko, od digniteta nije hteo da bude ni direktor ni general ni ministar. I sakupljeni su sa koca i konopca od zla oca i gore matere poznati likovi. Posebne privilegije i prava su imali vođe oružanih formacija peztooktobarskih promena, na primer Dušan Spasojević, ili Ljubiša Buha Čume. Kao što znamo većina njih se međusobno poubijala ili na druge načine sami sebe eliminisali. Ali neki još traju.
Elem, oni koji su bez ikakvih kvalifikacija došli u pozicije moći i bogatstva logično da su uvereni da su oni drugi su glupi i nesposobni. Šta će im pamet kad nemaju pare. A za sebe su pomislili kad već imamo svu tu moć i sve to, mora da smo pametni.
I tada su počeli da "osmišljavaju" i "obesmišljavaju" ocenjuju i procenjuju. Onda procene šta je moderno, a šta novo i napredno, a šta staro i nazadno.
Ti ljudi se uozbilje i govore o napretku sa pozicija moći. Moje pitanje i čuđenje je u tome šta je to za njih novo i napredno.
Liberalna ekonomija je staro i prevaziđeno i napušteno, prelazak na katoličanstvo još starije i još retrogradnije i ništa ne rešava, šta je to što se još nude kao "novo". Možete li vi Bojane Todorovićuda precizirate još nešto novo, znate valjda za šta se zalažete.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 09:47
Zdravko D.
Imam osećaj da autor drži da je kritična društvena energija za promene akumulirana a da bi sada nju trebalo da kanališu kritički orijentisani intelektualci. Mislim da je to prava poenta teksta. U pitanju su, međutim, jalova nadanja. Tektonika nezadovoljstva je sigurno dogurala do izlivanja i same lave pa je problem sada kako obuzdati njen nepredvidljivi tok. To je tačka oslonca Antonićevog teksta. Sva partijska nomenklatura je u strahu od eventualno širih nemira. Ona se za sada kanališe u medijskom prostoru ali je pitanje koliki je rok važenja takvog scenarija. Ovde neće biti nikakvog intelektualnog predvodništva jer će sam narod ne samo oterati danas vladajuće sa sopstvene grbače već će se Srbija naći u žestokom socijalnom kovitlacu zahvaljujući, pored ostalog, i vrlo površnom sagledavanju uzroka globalne, nacionalne i društvene krize. A fitilj za eksploziju biće potpaljen u širem prostoru, negde u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, eventualno, Velikoj britaniji, zašto ne i u samoj Americi. Tek potom u Srbiji pa i na Balkanu. O tome se malo vodi računa. Zahtev za promenom se mora usglasati sa takvim viđenjem stvari. Iz toga, pa opet, proizlaze i mnogi drugi zaključci o praktičnom organizovanju na domaćem planu. Samo u tom smislu Antonićev tekst može, eventualno, imati neku operativnu vrednost.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 09:58
DHSS-ovac
To sto se na pominjane opozicione performanse odazvalo toliko malo ljudi vise govori o ispravnosti motiva i popularnosti te politicke opcije.

Ne vidim mesta za nekakve buduce proteste (evo i na tradicionalni 1.maj nece se okupiti vise od 50-ak ljudi). Zasto? Pa zato sto su ljudi uglavnom zadovoljni svojim zivotom. Prosetajte malo ulicama vecih gradova, to sve vrvi od mladog sveta, kafici puni, svi srecni.

Jasno je da i ako kojim slucajem opozicija ovakva kakva je dodje na vlast, to nece biti pod tradicionalnim populistickim uslovima na koje skrecu mnogi komentatori, nego iskljucivo u okvirima opsteg interesa, a to je EU i Nato!
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 09:59
брм
треба нешто да се уради под хитно..
а најбољи начин да се спречи да се нешто уради је да се закукуљи и замумуљи о "сложеној ситуацији" јединственој у досадашњој историји..професор нажалост чини управо то..
СТВАР ЈЕ ПРОСТА ..у историји човечанства постоје само два поредка - Атина и Спарта...атином владају слободни грађани, из тог концепта су настале нације и државе "слободног света"...Спартом влада шачица "одабраних" - остали су поданици..из Спарте данас настаје светска влада, пре су то били комунизам и нацизам ....ШТА ЈЕ ТУ КОМПЛИКОВАНО?
е па атинска квака..У античкој атини су живели 20 000 слободних грађана и ДЕСЕТ ПУТА ВИШЕ РОБОВА..и то је пропорција која је вечна на планети - десет пута више станвника афричких, латиноамеричких, азијских земаља од САд и Европе..атински поредак је немогућ без робова..а у Спартанском су сви отворено робови који се "едукују" да уживају у томе..
цинизам усрећитеља српства је у томе што стално воде светску усрећитељску политику, увлаче српски народ у стално нове и нове месијанске идеологије спаса целог света, уместо да као поштени националисти (којих нема у Србији) признају једноставно и цинично ДА САМО ТРЕБА ДА СЕ УЧИНИ ДА СЕ СРБИЈА УГУРА МЕЂУ ТИХ 20 000 СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА СВЕТСКЕ АТИНЕ...Словенцима је то успело, Чесима, Пољацима, успева и Хрватима...
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 10:56
Зоран
УКЉУЧИ МОЗАК,
ИСКЉУЧИ Б92!
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 10:59
Nesa
Da li je trebalo da prođe više od dvadeset godina pa da uvidimo kako iza svake reči, informacije ili saveta stoji čovek? I šta sad da radimo sa tim? Jer ima onih koji to vide i koriste od samog početka. Šta ćemo sa tim što ljudi tek sada otkrivaju dobrobiti razmišljanja i zdravog razuma? Šta će nem to sada? Možemo li povratiti u sunovrat bačeno zdravstvo, školstvo? Možemo li vratiti naše opljačkane firme, DIN, Sartid, Telekom? Razotkriveni grabljivci sakriće se iza zakona. I šta onda?
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 12:13
Nada Banja Luka
Postovani Gospodine Antonicu,

Redovno citam analiticke osvrte kako Vase tako i drugih, ali nista kvalitetnije, tacnije, istinitije,zivotnije nisam procitala.
Vi ste u svom clanku sazeli nasu proslost, sadasnjost i buducnoast. Prosto sam zanemela kako ste nas definisali i oslikali, istovremeno ukazujuci nam kojim putem i na koji nacin da krenemo. Besmisleno je komentarisati politicka opredeljenja jer svako od nas ih ima, ali zato je smisleno uvazavati sva ona misljenja koja su nam korisna koja donose rezultate. Upravo zato me cude pojedini komentatori nikad sa ovim ili onim jer nas je upravo nasa iskljucivost dovela skoro do dna i Vi ste to tako dobro opisali dijagnosticirali i ponudili izbor.
Hvala Vam i cestitam, Vas clanak bi trebao da nama svima bude vodilja kako se ponasati, razmisljati i pristupiti rjesavanju svoje buducnosti.
Ovo je za mene biblija naseg opstanka.

Sa zahvalnoscu i postovanjem Nada Dubajic Banja Luka
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 13:35
ветеран
@ Јустина, Божо Бјелак
Тачно!
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 15:17
nagradno pitanje
@Goran Jevtovic: "Ја могу само да вам пренесем оно што је мој став. То је, не постоје ови или они системи. Све је то својеврсна оптичка варка људске искварености кроз историју. Холограм који не нуди ништа.
Моје мишљење је, постоји "систем" одан Богу, тачније његовим заповестима, правилима, учењу, и онај други одан ОТПАДНИКУ од Бога, који нас води у поквареност, страсти, зло, грехове и коначну пропаст."
I ovo potpisujem! To je teren na kome se vodi ovaj "rat". Sve sto OTPADNIK cini je da svojom akcijom izazove odredjenu reakciju. Tako se siri njegovo polje zla. Zato je vazno da izostane "nas" odgovor. Po reakciji mnogih komentatora, bojim se da nije shvacena ta potreba.A provokacije se zahuktavaju i sve su zesce. Da li ce biti moguce do kraja im odoleti?
Vama zelim mir i svako dobro, takodje.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 17:40
Avalski toranj
Ako nista drugo, onda mi je utesna barem pomisao na cinjenicu kako su drugi narodi sigurno dosta toga naucili na primeru gresaka Srbije jer one su dosta univerzalne. To mozemo videti i na primeru iranskih studenata koji su ocigledno izmanipulisani i od strane da ne kazem kojih struktura. Misle kako ce posle ispunjenja njihovih odn. ko zna cijih prohteva nestati njihovih u stvari svakidasnjih problema, kako ce poteci med i mleko itd. ali videsmo na primeru Srbije ili moyda Ukrajine pravo stanje stvari.
Mi smo u najmanju ruku prevareni i obmanuti , a jos pre neki dan ove, za mene obicne marionete itd. koji kite sebe tudjim perjem jer je zapoceta ponovna izgradnja avalskog tornja na inicijativu ako se ne varam Kostunice dok je jos bio u vlasti a ne ovih za moje pojmove obicnih stetocina i parazita.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 18:23
Виолета за brm
Најлепше Вас молим да нам дате одговор на наградно питање.
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 18:35
Горан Јевтовић
@ nagradno pitanje

Још једном ми је ВЕЛИКО задовољство да Вам одговорим, односно да разменимо мишљење зато што Ви тако лепо тумачите стварност око нас.

Бојим се да нећемо одолети свим ђавољим замкама зато што су лукаве преко сваке мере, као никада у историји човечанства, а посебно у српској историји.
Мислим да смо улетели у својеврсни "зачарани круг" и да једноставно, они који нису снажно продуховљени и у томе забетонирани (видимо да и такви отпадају, мислим на поједине архијереје), неће издржати.
Уосталом, видите и по већини коментара и то људи који су недвосмислено патриотски настројени и добронамерни.

Коме данас причати о трпљењу, о врлинама уместо вештинама, о доброти, о скромности, о оданости Христу, о разуму од Бога а не "здравом разуму", о милосрђу, о хуманости а не хуманизму, о стварним вредностимА а не нихилизму... о ИГОНИРИСАЊУ сотоне онако како га је од себе одбацио и дао нам пример, Син Божји...

Бојим се да полако стижу (ако већ нису стигла) "последња времена" као што нам је наговестио Свети Јован, Апостол Господњи у "Откривењу"... И да хоће што пре, па да се заиста лишимо ових мука.
Ми који верујемо у Онога који је распет и Васкрасао "ради нас људи и ради нашег спасења".

Јоше једном, НАЈСРДАЧНИЈИ ПОЗДРАВИ и све најбоље!
Препоруке:
0
0
четвртак, 22 април 2010 22:36
хиперборејац
"УКЉУЧИ МОЗАК,
ИСКЉУЧИ Б92!"

Јел`то има већ негде... на некој мајци :-)

Ако нема .. деца би могла да зараде , штампајући
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 00:48
ТОПОЉ
@Горан Јевтовић...Поштовани!!Могуће је Србију извући из блата,али,да би се то и десило морамо се суочити са истином.Морамо подвући црвену линију,сличну оној из 1999 у Русији.Сузимо круг дјеловања овог зла које је задесило Србију на период последњих 4.г,одузмимо и саберимо све,видјећете да је неупоредиво већи допринос српској државности дала руска дипломатија него ли српска.Све истине(знате на шта мислим)прије ће бити саопштене на неком другом мјесту него ли из саме Србије.Неће Бог заборавити Србе и Србију.Неће сигурно.Ево Вам примјер Украјине.Типични синдром полтронства и служења "империји"(баш као данас у Србији)све до побједе проруског кандидата,господина Јануковича.Предивна је вијест дошла из Харкова.Руска црноморска флота остаће још дуго у Украјини(искрено вјерујем да никада неће ни отићи.Заиста искрено вјерујем).Заузврат,Украјина ће имати повластице при куповини руског гаса.И имаће још пуно повластица.Знају ФСБ и господин Путин шта раде.Ми(кад кажем ми,мислим на све часне и поштене Србе и Српкиње)морамо се угледати на ону нешто мало већу половину разумних у Украјини која је схватила одакле долази опасност.Окренули су се Русији и за њих више неће бити проблема.Проблеме у Украјини могу правити они који чине еквивалент распамећености сличној овој код нас.И Србија треба да се окрене Русији.Без икакве дилеме и без икакве калкулације.Не смије бити данас овако сутра онако.Ову тенденцију треба сасјећи у корјену.Наш спас је Русија.Све остало је утопија.Погледајте само шта је хијена около.Ако треба,за почетак илегала.Боже мој,шта јој фали?Па однекле морамо почети.И илегала је за људе.Постепено ће ствари долазити на своје мјесто.Ови што се диче НАТО будућношћу и Евроутопијом негдје морају процурити.Као слаб тим пред јаким.Стална опсада гола од стране јачег тима мора донјети резултат па макар и у 90-тој минути.Наша снага је у истини.А истина мора побједити.И побједиће.Добићемо ову утакмицу.Морамо вјеровати у себе,у Бога и у овоземаљско божанство,Свету Русију.С поштовањем!!
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 01:56
Горан Јевтовић
@ ТОПОЉ

Свеуважени господине Топољ, потписујем сваку вашу реч у овом предивном и надахнутом коментару који је је пре свега крцат обиљем важних геостратешких чињеница везаних нам за братску Русију и надам се убудуће, братску Украјину! Мало ко се од нас освртао ових дана управо на наведену православну браћу који се дигоше уз помоћ Бога! Морам да признам да сам и ја то запоставио, и сад ми је мало криво, зато што имам идентичан став у вези са тим.

А што се тиче мојих коментара на овај текст у којима сам потенцирао управо окретање Богу а игнорисање Сатане и његових "извршиоца" овде у Србији, односило се на ово што Ви тако лепо закључујете. Дакле, желео сам да кажем, да би смо се дигли као Русија, ево као Украјина, морамо да избегавамо игру коју нам намећу ови сатрапи на власти и којом нас, евидентно је, одвлаче од тежишта, смућују (мислим на народ у целини), замлаћују, терају да "улазимо у њихово коло", разводњавају енергију, исцрпљују наметнутим европским (сатанским) "вредностима", укалупљују у некаква неразумна правила игра, постављају сулуде критеријуме, застрашују! и много тога.

Зашто сам то потенцирао кроз окретање Богу и оппшти молебан за Његову помоћ? Па управо да би смо дошли, нажалост, до "нулте тачке" како би смо урадили оно што су Руси и сада Украјинци!
Јер, признаћете, пали смо у минус. Зато се Антонић и пита (као и сви ми), шта даље? Како дићи пар милиона људи, како доћи до избора где ће победити прави хришћани а не неки нови или стари антихристи, како избацити нашег "Путина" у први план.

Бојим се да смо још далеко од таквог амбијента. Народ се добрано замара свакодневним проблемима и погубио је онај Божански компас који нас је увек красио. Једноставно су му наметнули гомилу ђаволских "занимација" и нихилизам као такав, са све "правилима игре".

Али, сигуран сам да ће нас Бог погледати. Тврдим да смо његов одабрани народ праве вере!

Слажемо се баш у свему и драго ми је да са Вама размењујем "писанија".
Искрен братски поздрав.
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 02:20
borkoBG
Rece ovde neko da ne treba 'sa Vucelicem ili Vulinom'. A je li, mozda, treba sa Sutanovcem? Ili sa Šaperom i Djilasom, sa Gaćekom ili Gluhonjićem, o Senićima, Dačićima ili Mićunovićima i da ne govorimo.
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 08:02
hroničar @ TOPOLJ, Goran Jevtović
Tumačenje po kome je u Rusiji iz jedne letargije i sunovrata došlo zbog toga što su službe bezbednosti nešto odlučile i sprovele nije tačna.
Službe bezbedniosti u Rusiji se i nisu nešto proslavile od Drugog svetskog rata. Još je Andropov kao bivši šef KGB-a smatrao da KGB treba rasformirati, jer je postao sila iznad drugim sila u Sovjetskom Savezu i opasnost po ruski narod. Taj stav deli i Putin, koji je bio pukovnik KGB-a. Doduše o ruskim vojnim i drugim službama se ne zna, pretpostavljam da niko i ne zna, ali vojne službe se ne bave politikom, mislim na dobre i kvalitetne vojne službe.
DUH RUSKOG NARODA se pokrenuo, i kao izraz tog duha su se pojavili kvalitetni ljudi, ljudi, a ne pojedinac, uz sve poštovanje prema našem Baćuški Vladimiru Vladimiroviću.
To je ono braćo moja. DUH SRPSKOG NARODA se zaparložio. Kad takve mizerije od ljudi, da ih sad ne nabrajam, mogu da kreiraju život po Srbiji, onda to više nije stvar spretnog rukovodica tajne policije ili bankarskog stručnjaka, to je u vezi sa duhom. Patrijarh Pavle je lepo rekao; Prevazićemo mi ekonomsku krizu, problem je u krizi morala".
Ne znam kako se to leči i popravlja.
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 11:34
LjiljanaNl.
Hvala g. Antonic. U ovom sam clanku nasla sebe. Moja deca su se u pocetku cudila mojim stavovima. Kako ja to volim bivsu Jugoslaviju ali kazem:NIKAD VISE.Uvek sam za levicarske, socijalisticke ideje ali i Srpska crkva.Socijalna briga je dobra ali i tradicija.Pametni ljudi moraju da budu fleksibilni, ne ukopani u rovovima.Za sve sto je dobro za Srbiju i narod.
Zamolila bih one neverne da citaju cesce Pecat i Dveri. Male su razlike u misljenjima kolumnista sta je dobro za ovu nasu jadnu zemlju. Bila sam za Jugoslaviju ali sad je to ,posle svega ,cista utopija. To ne znaci da cu pljuvati po samoj sebi ili se zalagati za nesto sto vise nije moguce i u krajnjem slucaju samoubilacko. O tome govori i najnoviji uvodni clanak u Pecatu.Potvrdjuje da mozemo biti i levi i desni ali uvek za Srbiju.
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 14:25
@Божо Бјелак
Подсећам и Вас и читаоце на Ваше "ране радове":
http://www.nspm.rs/polemike/vreme-za-nove-prevare.html
После читања тог текста и сазнања да сте били сарадник Будимира Лончара, запањује да Ви саветујете Антонићу да не пише за Вучелића и Вулина!
Ви, као и многи, изгледа патите од заборавности и недостатка самокритичности.
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 14:58
'prijatelji'
Na SI KALT(SeeCult)portalu 3 godine je opstajao forum sa temama iz kulture,brige za jezik,za kreativnost,….Niko nije smeo da se javi da bi participirao u tom’teškom radu slobode’,forum je ukinut po nalogu onih kulturnih i dvorskih radnika u kulturi,profesora,umetnika sa inauguracija,tzv kulisa-umetnika,večnih miljenika okruglih stolova svih režima…a čije se delovanje,kao simptom,problematizovalo kroz jezik!Tolika je cenzura i strah u državi srbiji!U kulturi Srbije!Sa mesta intelektualne kulturne elite Srbije koja se toliko osilila ili koja je toliko nesigurna u samodovoljnosti i zatvorenosti da zabranjuje jezik refleksije čak i na internet forumu!I,onda,pitanje šta dalje?Ova postojeća,intelektualna elita sa vizijom i znanjem jedino kada je trgovina u pitanju- ugušila je u krvi i ismejala slobodu i kreativnost,jezik refleksije i sva civilizacijska dostignuća čoveka i obesmislila svojim promiskuitetnim cinizmom i jeftinim oportunizmom ono što ceo kulturni,kreativni,umetnički svet zna i živi!-a to je da je čovek biće kulture!A,ako mene pitate-šta dalje?-takvo glupo,sebično,korumpirano,nekulturno,zatvoreno društvo,kakvo je Srbija danas-treba da nestane!Zar to i nije bio cilj?Da se dokaže i samouništenjem i samoubistvom da ovde živi jedan necivilizacijski narod koji i zaslužuje kaznu istrebljenja,porobljavanja,masakriranja,isključivanja i epitete nekulturnog i neistorijskog.Nesklanjajući se ni iza nacije ni iza porodice ni iza tradicionalnih vrednosti i ne žaleći za svim tim(uostalom,zar je neka garancija biti Srbin,vernik,porodičan čovek...da bi se valjano,sa odgovornošću i brižno-mislilo,stvaralo,živelo!)-vidim jedino dozvoljenu i,zato jedino efikasnu srpsku delatnost-realnost a to je lična trgovina uticajem(tzv.trgovina puterima na glavi)sa mesta lične psihološke-slepe-žute mrlje iz koje se,inforbirovski,brišu i ubijaju svi asimetrični,smetajući’prijatelji’(u grčkom smislu te reči).A još je Vitgenštajn rekao da prijatelji mogu biti samo oni istih kapaciteta.
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 16:33
Пропаганда је чудо
г. професоре,
одличан прилог али сте из неког разлога нисте поменули чврсто везивање за Русију, нешто попут Придњесворја или сл. Сетимо се Исаковића из Сеоба Црњанско и биће нам јасније његово русофилство и да се не ради о никаквом миту или сл. већ о сасвим разумљивој опцији јер овако се више неможе. Да не набрајам шта нас све снађе у само последњих 100 година одн. од убиства Обреновића.

Ваш пут је прави начин да се дође до чврстог става изнетог у мом излагању. Пропаганда је чудо и видимо да овај народ нема никакав праг у "полаком кувању" и политици штапа и шаргарепе.

Пропаганда је чудо!
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 18:21
ТОПОЉ
@хроничар...Да би окончао ову писанију желим само да нагласим да безбједоносне службе у Русији јесу најзаслужније за скидање с власти Јељцина.Да се дух руског народа покренуо,ту се слажем.Па нешто слично сам и написао у свом првом коментару.Реорганизована ФСБ одрадила је посао бриљантно захваљујући подршци у руском народу који кад је у питању родина никада није имао дилему.Русија изнад свега!!То је данас најмоћнији и најорганизованији обавјештајни апарат у свијету.Примирили су ЦИУ у Украјини само тако.И сам Запад признаје да је побједу у Украјини однијела Русија.Надам се да ће једног дана стопама Украјине кренути и Србија.Све најбоље!!
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 20:56
DHSS-ovac
Uvek sam za levicarske, socijalisticke ideje ali i Srpska crkva.Socijalna briga je dobra ali i tradicija.


Ovo je nazalost nespojivo. Levicarskim ideologijama je imanentan ateizam i kao takve nikada ne mogu biti povezane sa crkvom, u ovom slucaju sa hriscanstvom.

Sto se tice socijalne pravde, pa taj koncept je ukraden od desnice, prvi koji je lansirao ideju drzave blagostanja bio je veliki konzervativac Oto fon Bizmark.

U potpunosti razumem one koji kritikuju Vucelica. Ali to je samo kap u moru, jer takozvana marksisticki nacionalizam je ideologija koju upravo promovise jedna opoziciona stranka koja ima dosta poklonika ovde i ima uporiste u casopisu gde je kolumnista i profesor Antonic.
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 21:38
драго.ца
@дефетисти и слични.

“Драго ми је да смо се разумели и надам се да ће и већина народа схватити како изаћи на крај са онима који држе све ђаволске полуге у рукама. Са онима, са којима се у оваквом односу снага, не може водити равноправна борба.
Пустити их да сами пропадну је једино решење, на жалост.”

Када сам читао о херцеговачким јамама увек сам се у неверици питао: како је могуће да тројица усташа одведу до јаме 50 људи и онда их једног по једног убијају. И ево дочеках да ми ви дате објашњење: чекали су да се убице уморе и сами одустану од даљег убијања. Или су веровали да Бог има неки виши разлог због чека је све тако.

За мене ја данашња Србија она колона што иде на јаму: свима је јасно где иду али све се нешто надају да греше и да не иду баш тамо, да ће онима који их воде прорадити савест, да ће се у последњем тренутку десити неко чудо, да идеали правде морају на крају победити, да ће се неко сажалити на њих и доћи да им помогне...
Да вам саопштим једну новост: На свету нема правде и узалуд чекате Годоа.
Што више старим све мање имам стрпљења за људе који само кукају и чекају да неко други уради нешто за њих. Наша стара пословица каже: Док дете не заплаче, неће добити млека. Па почните већ једном да плачете уместо што по стоти пут прежвакавате исту причу како вас ето нико не воли и не разуме.
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 21:53
драго.ца
“Виолета за brm : Најлепше Вас молим да нам дате одговор на наградно питање.”

Решење је врло просто: треба изаћи из куће на улицу, пијацу, продавницу... и радити, радити... Изаћи из круга истомишљеника и прићи непознатима. Манути се торијских расправа и окренути се свакодневним баналним и очигледним примерима који показују како власт уништава појединца, зашто нема плата и пензија, зашто је увозна роба јефтинија од домаће иако је домаћа радна снага јефтинија од стране, зашто остају без посла... Ударити свакога тамо где га највише боли и где ће најлакше да схвати да је за то што му се дешава и сам крив. Престати бити опортуниста и изразити своје мишљење (и протест) на сваком месту и у свакој прилици.
Проблем (не само) Србије је да су године комунизма промениле свест људи и очигледно је одсуство личне иницијативе а са друге стране опорунизам је у свом зениту. Сви чекају да неко други нешто покрене и наћи ће стотину оправдања зашто не треба ништа радити (није право време, нећу да се замерам, то и онако неће ништа променити, нема критичне масе, сви су корумпирани или страни плаћеници а богме постоји и опасност да ме неко узме на зуб и да ме све то после кошта).
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 22:16
Горан Јевтовић
ДХСС-овац

Немогу да верујем. Ево, по други пута се сложисмо. Садржај вашег коментара је одличан, осим оног задњег везано за Вучелића. Тачно је да је био то што је био, али мислим да се значајно променио. Но небитно.
Не браним га, па ме немојте нападати.

Срдачан поздрав мом "политичком" противнику.
Препоруке:
0
0
петак, 23 април 2010 23:31
Раја Сиротиња
Прво и основно, ајде да одговоримо на једно питање:

Ко су људи који живе на Дедињу?

Чије су то куће, чиме се они баве, кад намеравају да врате отето, какве су њихове везе са преторијанском гардом, одакле им пристижу приходи, колики су им приходи, да ли имају папире за исте...

Да кренемо од 1. питања и 1. одговора!
Препоруке:
0
0
субота, 24 април 2010 10:11
LjiljanaNL.
Ranije su ,kazete, "zabranjivali" boga a vi hocete da sada sve saterate u crkve.Iz jednog totalitarizma u drugi. Nisam ni mislila da razumete.A moze sve kad se hoce i postuju drugi. Sve za bolje sutra i Srbiju.A sto se tice Vucelica.On je ostao ono sto je i bio. Shvatio , ili vec znao, da moze i crkva a i dobar zivot radnicima.Moramo li nazad na feudalizam da bi vi bili zadovoljni?
Nikad nisam lizala oltare. Cidsta savest, kazu. Uvek sam slavila Bozic i Uskrs. To smatram jednom lepom tradicijim. Smatram da je crkva odrzala narod i vodila kroz teska vremena.Potrebna je. Ne tajkunima i papi,vec obicnom narodu.Da ostanemo Srbi.Nije bitno ko je "pronasao" socijalnu pravdu. Vazno je da se dobro i PONOSNO zivi.
Препоруке:
0
0
субота, 24 април 2010 17:04
Љубиша Бабић
Хвала на изузетно добром тексту. Све је то тачно, али време не ради за нас.
Акција мора да почне одмах. Не револуција, него акција. Синхронизована, договорена, усклађена. На свим пољима. Одмах.
Препоруке:
0
0
субота, 24 април 2010 17:12
Виолета
Занима ме српски Национални програм донешен пре Гарашаниновог Начертанија, што је поменуо брм.
Препоруке:
0
0
субота, 24 април 2010 20:34
Mislilac
@DHSS-ovac

Sto se tice socijalne pravde i desnih opcija tu valja reci da demohriscanima jeste svojstvena drzava blagostanja dok anglosaksonski konzervativci uglavnom prihvataju neoliberalni koncept.
Препоруке:
0
0
субота, 24 април 2010 21:27
Vesna
SJAJAN TEKST!
Препоруке:
0
0
субота, 24 април 2010 22:23
Bojan Todorović
@hazar
Ne sećam se da smo ikad komunicirali, a kamo li prešli na TI ili ne daj Bože „sinko“ !
Nebitno. Ima mnogo manje vaspitanih nego što ste Vi.
Ne znam ko je to mene i kada „keširao“ ’ Imate li neki primer ili samo prenosite ono što ste upijali iz Dnevnika, dnevnikovih dodataka, od Vučelića, Mile štule, Čukića i JUL- ovskih saopštenja?
Ako imate neku potvrdu – možemo diskutovati, ako je ovo drugo ( a sve govori da jeste ) – zašto bismo?
Posebno na ovako niskom nivou .
@hroničar
Boga mi ...ovoga se ni Baron Minhauzen ne bi postideo...
Zamislite, i meni su nudili da biram : general ili admiral, direktor ili ministar !
Nije trebala nikakva vojna škola! Direktor ili ministar nisam hteo da budem ni po koju cenu, ali moram da kažem da me admiralsko mesto zagolicalo ! Moj uslov je bio da flota ima bar dvadeset brodova i tri nosača aviona. Na sve su pristali, samo da prihvatim ! Ali nisam! Posle su jurili po ulicama, ali ako ! Tako im i treba! Pogledajte sad na šta nam liči flota! A već sam i uniformu probao...Da samo znate kako su me žene gledale.... ponekad zažalim...a Vi ?
Препоруке:
0
0
недеља, 25 април 2010 08:05
хроничар @ Bojan Todorović
Srvarno, ni Minhauzen se ne bi setio da postavi za ministre, direktore i generale sledeće likove koji su kasnije sramno ili žalosno otišli. General Obradović, Čeda Jovanović, Korać, Dragan, ne znam mu prezime, onaj što je ubio devojku na trotoaru, Blanuša, Obradović policajac, Kolesar, Janjušević, Beba Popović, ambasadori i ministri Svilanović, St. Protić, i oni koji su žalosno okončali, Đinđić, Spasojević, Luković, Legija, pravi profiteri od te nesreće lao Minja Savić, a tek novinari i urednici, Crkvenjakov, Gaće, ona Rada što svi gase tv kad je vide, pa onda ona Tanja što je vodila Klopku ili Zamku, ali neki traju Batić, i Dinkić i slični. Suzana Grubjeršić predsednik poslaničke grupe. Ona kod Broza ne bi mogla biti ni kafe kuivarica u Skupštini. Pa onda likove koje je "šlepovao" Milošević da ih u datom momentu poturi kao kukavičije jaje generali Lukić, pa onda DB Goran Petrović, Zoran Mijatović. Takvih nema nigde u svetu. Iz principjelnih razloga ne kritikujem opoziciju, ali kakvih tek tu ima likova.
Samo ste im vi Bojane Todoroviću nedostajali i siguran sam da ne biste ništa gori bili od njih pa i na admiralskom mestu.
Препоруке:
0
0
недеља, 25 април 2010 09:52
Горан Станков ић
@ jasna simonovic
...Nas 8 komentatora smo se spontano sreli i na neki nacin i organizovali imenuju'i se kao grupa G8 sa namerom da pokrenemo organizovanje ljudi koji su cistog obraza i iskrenih ideja, ali nazalost niti obicna informacija o tome nije objavljena na nspm-u...
Број коментара на текстове појединих аутора је постала одређена законитост. То говори о двема стварима, о ауторима и о ПОТРЕБИ нас, читалаца, обичних људи " прегажених " вулгарном и неодговорном политиком, да дигнемо свој глас у одбрану права да живимо у нашој Србији. Достојанствено, као своји на своме. Ето и прича о Телекому ме/нас полако подјармљује још више. Најамни радници у својој земљи!
Повод овом јављању је потреба да замолим све драге коментаторе, да се, по једном тексту, не јавњамо више пута. Елем, то је онда простор за међусобно полемисање. Да се разумемо, не спорим ваше ставове, подржавам жељу да се још више и боље " чујемо " и подржимо. Али, бојим се да ћемо то морати, на интернету, на неки други начин: форум, блог, сајт неког од вас... Мислим да у било ком коментару, када наведете веб адресу где се још можемо срести, уредништво НСПМ неће имати проблем да је објаве. А онда и тамо да се наставимо...
С поштовањем
Препоруке:
0
0
недеља, 25 април 2010 14:47
Ђорђе Ивковић
Верници, верујући у Милошевића, Русију (= СССР) & Христа (поређано азбучним редом), суверено завладавши овим електронским простором, нас уче куда треба политички да се окренемо. Амин.
Међутим, овде није питање куда да идемо. ( То питање је, у осталом, давно апсолвирано. Г. Рикард Барић је дао валидно филозофско утемељење тому).
Тема ове расправе је како да дођемо у ситуацију да сами одлучујемо о свом путу.
Елем, део читалаца, изгледа мањина, сматра да се никуда и ништа не може с Милошевићевом "идеологијом" - заправо фантазмагоријом типа "и СФРЈ и социјализам и ЈА" (може и обрнутим редом), а поготово не и не (!), на жалост супротно идеји г. Антонићу, са његовим (СМ) и Мириним кадровима.
Такође, део читалаца сматра да непочинства садашње власт не могу бити разлогом амнестије кривње СМ према Србима.
И још такође, део читалаца - а томе се, видимо, придружује и по неки аутор - сматра да су се у Србији етаблирале династије партизанских "ослободилаца" које Дедиње и "Круг двојке" доживљавају као своју постојбину, а усађен им титоистички хедонизам, живот у раскоши без рада, сматрају за "социјалну правду" и своје неприкосновено људско право.
Тако долазимо до закључка да су садашња `позиција` и већина `опозиције` и НВО сектор, по дефиницији заправо на истој страни, у фаланги директно супротстављеној Србском народу и интегритету државе.
Шта би интелектуална елита требала друго да ради него да расчисти и деконтаминира простор насупрот поменуте фаланге и тако створи могућност активне одбране?
Не постоје више `левица` и `десница` унутар Србије. Постоје титоисти - оличени у "стамболићевцима" и "милошевићевцима", потпуно је свеједно и, супротно, патриоте.
Овај задатак није ни мало лак, нарочито с обзиром на `филозофију` и интересе `страног фактора`. Некада су Французи одликовали Милунку Савић "Легијом части", данас исто одличје хладнокрвно каче на прса Соње Лихт.
Пороменили се Французи, морамо и ми.
Препоруке:
0
0
недеља, 25 април 2010 17:29
хроничар @ Ђорђе Ивковић
"филозофско" одређење Срба у интерпретацију Рикарда Барића о односу Срба према Русима није ни његово ни оригинално. Оно проистиче из логике свих оних који су у Русији и Русима видели дозвољени, пожењни, оправдани и обавезни завојевачки објекат и циљ.
Сви који су планирали "пут на исток" који су рачунали на руске ресурсе су третирали Србе као Русе под другим именом који су се у тим свим завојевачким походима на Русију укључивали у рат на страни Русије. Што се мене тиче и моје породице од памтивјека па за навијек ту се ништа променити неће. Било је и других ставова. Било је и потурица, и поњемчењака, и нацистичких слугерања који су били током историје и уз друге, завојеваче и непријатеље; Турску, Аустрију, Хитлерову Немачку.
Колоко је год било таквих за мене је пуно, мада неки кажу да је таквих било мало.
Рикард Барић је братић Хермана Барића једног од високо котираних агената Гестапоа који је пре Другог светског рата под фирмом професора универзитета, са немачким титулама и никад и ничим потврђеног и доказаног академског капацитета живео и радио у Београду, али уз све академске принадлежности, и формирао једну Гестапо мрежу на београдском универзитету. Синови и кћери Гестапоу оданих људи које је он довео на београдски универзитет, који су такоже били обухваћени том мрежом и дан данас се нешто питају у Београду и присутни су у важним државним институцијама, као на пример дипломатија.
Господине Ђорђе, не позивајте се на Гестпосвке изворе као на нешто што за Србе не значи увек и само једено, велику несрећу.
Препоруке:
0
0
недеља, 25 април 2010 18:28
ubistvo'prijatelja'
odakle početi?i čemu?da li je to još jedan od cinizama ili samo retorička figura…da sa najviših mesta javnosti neko kaže da je bio naivan?zar se to tako zove?gde su srpski intelektualci,filozofi,sociolozi,mislioci,poznavaoci istorije,povesti i aktuelnosti?ili njih u javnosti i nema.da li su nešto čitali,pročitali i reflektovali,ovo koji su stalno u javnosti, pre nego što su kroz masu i vatru prodrli u vlast i dokopali se orgazma moći?(elijas kaneti)odgovornost za ovaj strašan poraz intelekta,jezika i misaonosti,odgovornost za usmerenu i poželjnu kreativnost u funkciji memoricida,za dolazak paradigme shvaćene na palanački način koja isključuje i ubija svaku različitost i asimetriju-odgovornost pada na sve one koji su još 1997,a kasnije i 5.oktobra 2001 prodrli u kulturne i obrazovne institucije.ta,sada vidimo po njihovim rečima i delima-nekulturna,neobrazovana i nenačitana rulja a srazmerno tome i ohola i osiona i osvetoljubiva,sastavljena od imena i prezimena sa akademskim zvanjem učinila je da se odstrane,odmah i po kratkom postupku ili da se profesionalno i egzistencijalno mrcvare do smrti-svi koji nisu učestvovali,iz razloga refleksije i slutnje,koja ‘kao časovnik što žuri’pretiče događaj-u oblapornom plesu odumiranja.svi oni kojima je bilo važnije da se uguraju u ministarstva policije,odbrane,privrede,trgovine…nego da se pozabave kulturom i obrazovanjem,svi oni koji već od početka 90-tih ne znaju da preuzmu odgovornost za kulturu i obrazovanje,jer su,blago rečeno glupi,sada hoće sve druge-da proglase naivnim!ne,niko nije bio naivan,samo je bio i jeste-glup ili i sam zauzet jurišanjem na profesorska mesta,mesta u odborima,komisijama,zadovoljan kusurom i mrvicama vidljivosti u javnosti….kako vam je,elito,malo potrebno!ali,niko,baš niko,nije u ovoj zemlji ozbiljno shvatio(sem naravno,onih,koji su prigrabili muzeje,galerije,strukovna udruženja,fakultete,medije,…)da je moć,i to ne samo ona potrošna lična moć,već,najvažnija moć zajednice-u kulturi i u politici brige
Препоруке:
0
0
недеља, 25 април 2010 20:04
Милорад Ђошић
Шта додати на 150 коментара. Не бих ни писао да нисам добио писмо поштоване Јасне. Више пута сам написао да две даме у БГ-у и једна која је тренутни у Аустралији имају веће срце и душу него половина Стивенсона који се овде јављају... Пар пута смо се организовали, једном сахранили истину, са тачним местом поласка и доласка. Сахрана је успела,слика у НСПМ је изашла, али је мало људи било у поворци с обзиром на величину покојника. Празне приче, анализе и сл., све је познато. Шта чинити, то питање сам више пута поставио вама драги пријатељи? Најлакше је писати по НСПМ-у, сајту који је најдемократичнији у држави. Уђите у неке друге и покушајте да изађете из клишеа. Иако има по триста коментара, па и више, нећеш мајчин сине, јер рампа је гвоздена, баш као и завеса. Па шта онда стварно чинити? Прво, окренути се самом себи и својој фамилији. Не млатити празну сламу тј. некад и дићи позадину са столице. `ајде мало да се служимо речником покојног премијера мало преузетог од Тома Хопкинса, `ајде да стварно дигнемо позадину са столице, `ајде да прогутамо ту жабу.
@Хиперборејац и Зоран. Поменутој станици нећу ни име да споменем,јер мисле да имају тапију да пуштају гнусне филмове којима нормалан човек не може да сачека крај.
Препоруке:
0
0
недеља, 25 април 2010 21:10
Ђорђе Ивковић
За г. Хроничара
Преозбиљно сте схватили мој благи `сарказам`. Писац је хтео рећи да се не мора бити ни Србин, ни православац да би се знало где би морали потражити мало више ослонца.
Покушао сам такође скренути пажњу да је тема стратегије спољне политике одавно апсолвирана. Не би требали непестано понављати једно исто.
Истовремено, тезе, идеје, изнете у самом чланку С. Антонића - о стратегији промене не саме/само власти, већ и система који непрестано производи властодршце уместо политичара и државника, некако су `скрајнуте`у коментарима.
Мене занима "како даље"...
Препоруке:
0
0
понедељак, 26 април 2010 08:49
Jasna Simonovic
Goran Stankovic,

Najlepse hvala gdine...Da, naša Grupa G8 (ćirilicom G) upravo to želi...Već imamo i jednog pridruženog člana, ali nemamo sajt izuzev Ljubiše Spasojevića koji ima svoj umetnički sajt...
Zahvalni smo nspm-u za sve adrese koje objavljuje kroz komentare koje su od velikog značaja za povezivanje ljudi prema afinitetima, što je mnogo lepše od čiste politike...ponekad neko i nešto zlonamerno skrene, ali tu smo "mi" da ukaženo, pokaženo, zakažemo, itd. "šta dalje"...

Sve najbolje..
Препоруке:
0
0
понедељак, 26 април 2010 17:34
neopredeljeni
od reci do reci se slazem sa antonicemo obicnom srpskom egoisti je tesko da prihvati da za nase sadasnje stanje nisu samo odgovorni masoni vatikan amerikanci moramo da prestanemo da trazimo opravdanja za svoje gluposti da stavimo prst na celo i da sebe pitamo sta mi ustvari hocemo
Препоруке:
0
0
понедељак, 26 април 2010 18:38
Bojan Todorović
Imam školskog druga koji je mislio kao Vi.
Verovao je da samo treba da registruje privatnu firmu i odmah počne da bira boju i model Mercedesa.
Naravno, bilo je onih koji su znali da za sve mora dugo i istrajno da se radi, naporno trenira, ulaže i žrtvuje, a da rezultat niko ne garantuje.
Oni nisu razočarani. Ne teče ni njima med i mleko, ali znaju čime raspolažu i uglavnom su zadovoljni.
Ja znam stranku i lidera koji su mislili da je dovoljno samo da daju svoj ( nevoljni ) pristanak da se priključe pokretu. Mislili su da je to od njih dovoljno, da je drugi zadužen da rinta, trči, gine, trpi batine, suzavac, laži, progone, hapšenja, a kad dođe trenutak da na leđa stavi Bogomdanog i DONESE ga ( Z.Đ: „Nije došao...DONELI SMO GA ..!“ ) i položi na presto. Da će odjednom sve biti na svom mestu, samo zato što je on tu. Neće ništa morati da radi.
Vrteće palčeve i beskonačno teoretisati po svima sa visine, a najviše po onom koji ga je doneo i stavio tu gde je.
Ne lezi vraže! Ode sve niz vodu!
Препоруке:
0
0
уторак, 27 април 2010 01:17
Marina
Briljantna analiza.Ovim tekstom ste uoblicili,dali reper i nagovestili nam atmosferu i posebnosti dvadeset prvog veka i nas i naseg polozaja u njemu.Vas tekst neprocenjivo doprinosi razresenju dilema pred kojima sam bila,otklonili ste mi osecaj zbunjenosti,koja je ubrzano narastala usled "haosa" u kojem zivimo i nerazumevanja gde smo to svi mi pogresili i sta nam se u stvari desilo.Za pocetak je vazno objektivno sagledati stvarnost,jer nam ona sve vise deluje kao virtuelna,izmice nam.Mediji,a narocito televizija,odmazu nam u tom sagledavanju,ne tako sto nam uskracuju informacije,vec daju jednu iskrivljenu sliku sa naopako postavljenim prioritetima.Citala sam neke komentare na ovaj tekst i videla da dosta ljudi nije razumelo.Cesto se pitam koliko je u ovoj zemlji jos preostalo ljudi koji su u stanju da neka stvari shvate na vreme i da budu jezgro jednog tihog i sveobuhvatnog preobrazaja,u suprotnom bojim se da cemo ostati u onom gvozdenom kavezu.
Препоруке:
0
0
четвртак, 29 април 2010 15:59
hroničar @ Bojan Todorović
Vidite nešto Bojane. Uzmimo za primer ministarstvo građevina. Ministar može da bude neki inženjer građevine ili arhitekture, koji ima iskustva i rezultate, bilo da je imao privatnu firmu, ili je bio državni službenik ili je bio predavač na fakultetu. Da ga ljudi iz strike barem poznaju. U nekim slučajevima, kad je više akcenat na izradi građevinske regulative može i pravnik koji ima iskustvo u toj oblasti prava, ili ako je naglasak rada vlade na finansiranju građevinske delatnosti, onda može da bude i ekonomista. Slično je i sa medicinom i sa pravosuđem. A predsednik vlade je nekada pravnik, na primer stručnjak za ustavno pravo, ako je težište rada na izradi pravosudnih akata ili institucija. Kada je situacija drugačija, kada je težište na ekomoniji onda ekonomskui stručnjak.
Vi očigledno mislite da je jedini kriterijum raspodele vlasti, broj i intezitet duvanja u pištaljke, snaga kojom su se šutirali kontejneri i ostali vidovi borbe protiv "Miloševićevog režima". Naravno uz predlog Zorana Đinđića.
Kod nas je u jednom periodu na vlast u državnim organima ušla tušta i tma "duvača u pištaljke" i "šutača kontejnera" kao retko kad u regularnim državama i u regularnim uslovima. Mada je i na drugim mestima bilo sličnih situacija. Kažu da je Kaligula uveo konja u Senat i proglasio ga Senatorom. Benjamin Kalaj je u Bosni za gradonačelnike postavljao kočijaše koji najviše psuju tako da i naša iskustva nisu ništa novo. Hoćete da kažete "šta tamo neki profesor ustavnog prava teoretiše kako se pišu zakoni, to treba da radi neko ko se dokazao šutiranjem kontejnera". To je vaš pozneti stav Bojane, imate li nešto novo.
Препоруке:
0
0
субота, 01 мај 2010 06:34
RAF
Vidim beskrajno teoretisanje Dss-ovaca.Antonije je odlican,pogadja direktno i tacno,ali mi se ne svidja sto niko nista ne preduzima,nego se samo teoretise i filozofira(po tome me podseca na Kostunicu,ciji je on verovatno fan),a vremena je sve manje i manje.Treba pod hitno delovati,sto pre.Ne moraju to da budu odmah demonstracije sa vise stotina hiljada ljudi,ali nekako se mora poceti,makar i u vise grupica po 5-10 ljudi.Dokle vise da cutimo,jer ovakva katastrofa Srbije u nacionalnom,moralnom i ekonomskom smislu se ne pamti.Jos jedna stvar,nikada nikakav kapitalizam ne moze biti bolji od socijalistickog uredjenja drzave koje je dokazano kao najbolje uredjenje.Te price o kombinaciji kapitalizma sa jakim socijalnim elementima,toga nemane postoji.Bio je eventualno nekada u Svedskoj,ali uslovi u Svedskoj i u Srbiji su kao nebo i zemlja.Svaki kapitalizam trazi samo profit,gazi preko leseva da do toga dodje,trazi jeftinu radnu snagu,iskoristava radnike pa ih posle odbacui i zaposli "sveze meso".Ne vole kapitalisti da im se drzava mesa,a jos manje vole socijalizam(a tek im je komunizam smrtni neprijatelj).Kao drzavno uredjenje moze biti ili kapitalizam ili socijalizam,treceg nema.Socijalizam se polako vraca na svetsku scenu(najbolji primer je j.amerika),jer su obmanuti ljudi videli da samo socijalizam garantuje zivot dostojan coveka,a sve ostalo je laz i obmana burzuasko-tajkunske elite.
Препоруке:
0
0
субота, 01 мај 2010 07:04
Теофило Стивенсон
Милораде Ђошићу,

Лепо је знати да знате и где живим и шта радим за Србију и колико сам у животу због тога што сам радио, изгубио. И који ми је шлан породице био у затвору и колико смо новца, земље, здравља изгубили. Да, и колико сам ових година о Србији и у Србији објавиљивао и говорио. Добри сте, изгледа у сахрањивању истине. Па, наставите. Неки од нас ћуте и раде. Али то се не рачуна. Будите поздрављени.
Препоруке:
0
0
субота, 01 мај 2010 14:16
хиперборејац
за хроничара (са малми кашњењем )

Испашта ли Рикард за Хермана?
Емотиван сам према ономе што пише Рикард Барић , можда зато и не разумем.
Жалим што га више не виђамо овде
Препоруке:
0
0
недеља, 02 мај 2010 22:33
Bojan Todorović
@hroničar
Najpre jedno pojašnjenje :
Baron Minhauzen je lik iz literature. Nije nikada postojao, samim tim nikada se nije bavio politikom niti postavljao vlade i ministre. Mora da ste ga pomešali sa nekim ili Vam samo zvuči poznato. Nije strašno. Malo čitanja bi mnogo promenilo.
Minhauzen je poznat po tome što je izmišljao neverovatne priče i avanture u kojima je sam bio glavni akter. Međutim on ih je sa toliko entuzijazma i tako samouvereno prenosio da su mu ljudi često verovali. Zato se uvek setim njega kada čitam Vaše komentare, posebno kada iz njih saznajem o Vašim avanturama, poslovima ( tajnim i javnim ) u inostranstvu, u stranim agenturama, sudovima, CIA, NASSA I slično.
Naravno – tu spada i ponuda za „mesto“ generala ( dakle – to je postavljenje a ne oficirski čin ) ministra, direktora ili ambasadora.
Nego....ako Vam uz sve navedeno nisu ponudili nešto .... ja bih :
Titulu ....! Barona naravno.....
U pravu ste – političara sa manirima kočijaša koji se ponose svojim psovanjem, kletvama i vulgarnošću, sve u patriJotskom zanosu ima stvarno kol’ko oćete. Onaj najvulgarniji i najprimitivniji je još na službenom putu – predstavlja srBsku kulturu u belom svetu, ali ako uskoro stigne – cirkus će stvarno biti potpun.
Препоруке:
0
0
недеља, 02 мај 2010 22:55
Далибор Шкорић
Честитам на овом тексту професоре. Овај текст заједно са текстом Срђе Трифковића од пре неког времена "Ни Косова ни интеграција" били би довољни да се узгради солидан програм за партију или покрет. Ви држите место политичког аналитичара и теоретичара и одлично држите ту позицију, Ваш је учинак на тој позицији једнак учинку неколико људи просечног капацитета и талента за тај посао и више од тога било би превише захтевати од једног човека. Ко хоће акцију и практично организовање нек сам поразмисли о томе шта може да уради. Иначе идеје чисте левице и деснице саме по себи делују вештачки, зар зато што је неко једном тако поделио политичке орјентације људски род треба да се држи тих подела заувек и да аутоматски подразумева оно што је подразумевао и онај ко је смислио ова два термина. Ово личи пре на неку опредељеност за део него за целину уз прећутно прихватање целе историјске конотације везане за сваки од ових термина. Што се тиче човека који је покренуо заштиту платана и људи који су протествовали, исти човек је био до две хиљадите један од ватрених бораца против "тоталитарног режима" а претпостављам и добар део људи који сад штите платане. Зашто данас не демонстрирају против ове власти, кад за демонстрације има веома много разлога. Зато што су се изборили за оно што ВОЛЕ,а то је позиција поданика у оквиру онога што називате Империја. Нису се тада многи борили за неку правду, већ за позицију поданика. Зашто? Јер то ВОЛЕ. Пошто се човек на крају опредељује не за оно што разуме, већ за оно што воли чак и кад му разум говори да је истина другачија. У овој позицији најбезбедније је бранити београдске платане јер се тако ствара слика себи и другима "ми се као за нешто и даље боримо".Ту се долази и до тезе о првенственој потреби разумевања проблема, то јесте потребно али не довољно, зато што и после разумевања и питања и одговора свако ће од нас отићи на ону страну коју воли а не за коју сматра да је исправна, значи у крајњем опредељивању ће опет одлучити нешто друго.
Препоруке:
0
0
понедељак, 03 мај 2010 17:14
hroničar @ Bojan Todorović
"Karl Fridrih Hijeronimus Minhauzen je bio nemački baron. Rodio se u Hanoveru 11. maja 1720. godine, a umro u istom gradu 22. februara 1997....Za njega kažu da je najveći lažov ikada....
Baron Minhauzen nije izmišljena već stvarna ličnost. On je kao nemački baron sa nepunih dvadeset godina pristupio ruskoj vojsci i sa njima se borio protiv Turaka....
Mnogi su želeli da ovekoveče njegove priče....Prvi je to učinio Nemac Rudolf Raspe....pesnik Gotfrid August Birger...
....postoji psihološki poremećaj koji se zove Minhauzenov sindrom...." ( citat iz Vikipedije)
Moguće da svi mi koji na stranicama NSPM kritikujemo vas Bojane ne znamo da radimo sa vama. Vas jednostavno treba edukovati. Međutim, kad su u pitanju vaša uverenja, ja tu ništa ne bih mJenjao, ali proverite bar neku od informacija koje vam daju nedoučeni tipovi. Raspitajte se Bojane pre nego što nešto prihvatite kao istinu, ako može i iz suprostavljenih izvora, bilo da se radi o Minhauzenu, Srebrenici ili nekoj ličnosti iz svakodnevnog života. Evo od mene za vas, tačnih informacija, što se tiče Minhauzena, a što se mene tiče bilo je i drugih koji su sa mnom diskutovali na vaš način. Jedaanput su mi rekli da sam "Miloševićev turbo generator laži". Na tu kvalifikaciju sam posebno ponosan.
Pre par dana sam ponovo pogledao neko odlomke iz filma "Bitka na Nere3tvi". Verujte mi da sam pomislio kako je to tužno i nečovečno nekome, u tom slučaju celom narodu, nametati ideologizirane stavove putem tih sugestivnih sredstava kao što je film, a uskraćivati ih koliko toliko proverene informacije, dokumenta i činjenice, kao i logički održiva tumačenja. I danas postoje ideološki ostrašćene grupe ljudi od kojih su neki drski, neki plaćeni, a neki jednostavno indoktrinirani, kojima su indukovane ideje koje nemaju veze sa stvarnošću, ali su za neke druge ljude opasne. Konkretnoo mislim na ličnosti koji du u današnjoj srpskoj javnosti poznati kao "Druga Srbija" i njihovo trovanje neukih i neinformisanih.
Препоруке:
0
0


1 коментар:

  1. Здраво
    За све ваше проблеме, здравље, новац, срећа, бриге о тајанственим догађајима у свом животу, стицање богатства, у вашем животу, решавање ваших проблема неплодности, да затрудне, да изазове глас уметника, проналажење несталог лица, губитак тежине на основу традиционалних лекова, положи испит или тест, помоћу магије, да буде постављен на високу функцију у свом раду, да изазове прекид пиће и пушење у лице, срј душа-сестра која вас је оставио, да протера човека envoûtée или опседнут, купите парфем, прстење и чаробне торбице за трговце и други проблем, са којима не можете да пронађете лек, не оклевајте да нас свештеника, духовног СИССЕ на адресу : papacisse05@gmail.com

    ОдговориИзбриши