Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 30. август 2011.

Вук Јеремић: На Косову се мора вратити статус кво и утврдити зашто Еулекс није извршио своја овлашћења | Хроника

Вук Јеремић: На Косову се мора вратити статус кво и утврдити зашто Еулекс није извршио своја овлашћења | Хроника

Хроника

Вук Јеремић: На Косову се мора вратити статус кво и утврдити зашто Еулекс није извршио своја овлашћења

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 30. август 2011.

ЊУЈОРК - Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић позвао је Савет безбедности Уједињених нација да пошаље јасну поруку да су једнострани акти на Косову потпуно неприхватљиви и да су неспојиви са напорима да се пронађе обострано прихватљиво решење.

Јеремић је такође оценио да је ситуација у региону мање безбедна што је директна последица једностраних потеза Приштине и навео да се на Косову мора вратити статус кво, а они који су деловали дестабилизујуће морају бити позвани на одговорност.

"Нешто пре више од месец дана ситуација у нашем региону је изненада постала мање безбедна, мање стабилна и мање предвидива, што је била директна последица срачунате одлуке сецесионистичког руководства етничких Албанаца да изврши ничим изазван оружани упад на север Косова, као део злокобног плана насилног наметања нелегитимног и нежељеног режима над становницима овог дела покрајине", рекао је Јеремић и позвао Савет безбедности да пошаље јасну поруку починиоцима ових аката да је "њихов унилатерализам потпуно неприхватљив".

Несанкционисани акт упућивања паравојних формација етничких Албанаца са југа Косова је од већине становништва на северу покрајине препознат као покушај окупације територије, рекао је он.

Шеф српске дипломатије је подсетио да је криза почела 25.јула када је приштинска формација за специјалне операције, такозвана РОСУ мобилисана и у пуној опреми кренула преко реке Ибра.

Јеремић је истакао да је реакција Србије на упад РОСУ била "брза а ипак одмерена", додајући да је за само пар сати влада упутила званичну делегацију на север Косова у циљу смањења тензија.

Говорећи о догађајима који су следили, Јеремић је поменуо инцидент на једном од прелаза 27.јула, који је окарактерисао као "инцидент за жаљење", и подсетио да је Влада Србије оштро осудила овај акт екстремизма.

У обраћању амбасадорима чланица Савета безбедности УН Јеремић је такође у вези са тим догађајима затражио одговоре на, како је навео, "веома прецизна питања".

„Ко је наредио једнострани акт РОСУ 25.јула? Да ли је неко из међународне заједнице знао унапред за операцију? Зашто је Еулекс нестао са севера Косова пред упад РОСУ, остављајући Србе без заштите међународне полиције? Зашто Еулекс није извршио своја широка извршна овлашћења у циљу поништавања једностране одлуке Приштине чим је до ње дошло?“, упитао је шеф српске дипломатије.

„Треба ли дозволити покушај стварања нове реалности на терену кроз примену силе, посебно када дијалог две стране доноси резултате? Шта би било да су Срби предузели једностране акте, уместо етничких Албанаца“, даље је упитао Јеремић чланице Савета безбедности УН.

Српски министар је такође навео да ово није први пут да се међународна заједница није супроставила једностраним актима Приштине, подсећајући на погром марта 2004.године и оцењујући да "такво понашање не може допринети безбедности на Балкану".

Јеремић је у свом говору указао и на неколико погрешних уверења присутних у јавности.

Као прво, он је навео нетачно уверење да је дијалог Београда и Приштине, заказан за 20.јул, био одложен од стране Србије.

"То је потпуно нетачно", рекао је он, додајући да Србија не може преузети одговорност за одлуку у последњој минути коју су донели посредници.

Као други пример неспоразума, он је навео погрешно назив „паралелне структуре“ који се користи за српске институције на северу Косова.

"Не само да су оне легитимне чињеницом да је подржава велика већина становништва, већ не постоји ниједна друга реална алтернатива која би прошла тест демократије, и једине су које могу функционисати без сталне оружане заштите", истакао је Јеремић.

Као трећи пример, он је навео основу на којој КФОР и Еулекс делују на Косову и рекао да је "једини прихватљив стандард, како за НАТО, тако и ЕУ, али и Савет безбедности резолуција 1244 и статусно-неутрални оквир УН".

Министар Јеремић се осврнуо и на забрињавајући развој догађаја у вези са српском заједницом, указујући да извештај показује да су се криминални инциденти над неалбанским заједницама скоро удвостручили током протекла три месеца, у поређењу са истим периодом прошле године.

„Извештај, међутим, не помиње најстравичније примере кривичних дела мржње, и поред чињенице да је мисија ОЕБС на Косову известила о томе УНМИК почетком маја и поново почетком јуна“, рекао је он.

„Према мисији ОЕБС на Косову, црква из 13. века светог Јована крститеља у месту Самодрежа, на територији општине Вучитрн, често је коришћена као тоалет и депонија смећа од стране деце из суседне основне школе више од једне декаде. Раније ове године, предузете су коначно мере заштите светиње, укључујући постављање металних врата на улазу. Током периода који узима у обзир извештај, врата су скинута, и црква је поново оскрнављена“, навео је Јеремић, подвукавши колико је важно ово свето место за српски народ јер је изграђено на темељима цркве у којој су се мученици Косовског боја причестили 1389.године.

Што се тиче политичких дешавања у Приштини, Јеремић је подсетио да на суђењима за убиства против неких блиских особа "такозваног премијера Хашима Тачија" почињу да се обелодањују везе међу јавним личностима и организованог криминала.

„На основу озбиљног сведочења Назима Бљаче, који је признао убиства и злостављања у име квази-званичне безбедносне службе под контролом Хашима Тачијао официри као Фахредин Гаши и Хусни Рама могли би бити осуђени за ратни злочин, као што се наводи у Анексу 1 данашњег извештаја. Један број, чини се аутентичних јавно расположивих видео снимака, показују Бљачу како уговара убиства са Азимом Сиљом, бившим командантом ОВК, а сада замеником Тачија на челу партије“, објаснио је он.

„Бљача је оптужио Тачија да је одговоран за 450 убистава политичких опонената и сведока ратних злочина. Бљача тврди да је дошао до овог сазнања из прве руке док је радио у специјалној јединици за убиства при Тачијевој служби безбедности. Он каже да је био одговоран директно Азему Сиљи кога је Савет Европе идентификовао као водећу фигуру у организованом криминалу на Косову, заједно са Фатмиром Љимајем. Љимај је бивши министар Тачијевог кабинета и високи званичник ОВК, кога је Еулекс оптужио за корупцију и ратне злочине“, навео је Јеремић.

Јеремић се, такође, осврнуо и на извештај о трговини органима известиоца Савета Европе и у том контексту поздравио допринос Еулекса у разоткривању онога што се збивало на самом Косову.

„Али узимање и кријумчарење органа невиних српских цивила одигравало се и ван те територије. Само су се киднаповања одигравала у покрајини", навео је министар и додао да Еулекс не може да делује у пуном капацитету било где ван Косова.

"Колико год значајн допринос који би могао да да специјални тим Еулекса, неоспорна је чињеница да та мисија ЕУ нема ни мандат нити временску и територијалну јурисдикцију да би спровела истрагу која би била тако свеобухватна. То може да постигне само механизам који би формирао Савет безбедности“, оценио је он, рекавши да не очекује да се дискусија о том питању данас овде закључи.

Јеремић је на крају излагања истакао да је време да се донесе одлука о томе да ли ће се решење тражити кроз употребу силе или кроз дијалог и нагласио да је "први избор избор из очаја, а други из наде" и да "не могу постојати оба пута".

"Унилатерализам је некомпатибилан са напорима у постизању обострано прихватљивог решењеза проблем на Косову", казао је Јеремић и поновио опредељење Србије за мир.

Србија ће наставити да следи тај пут и поред "стравичног погоршања изазваног једностраним актом Приштине", поручио министар.

"На Балкану 21.века, несанкционисано коришћење силе не би требало да створи предност за страну која је прибегла томе, јер би то био подстицај да то учини поново", закључио је Јеремић и позвао Савет безбедности да се обезбеди да "када се следећи пут будемо састали једине промене реалности на терену буду оне које су производ споразума међу странама у дијалогу".

(Курир)


Вук Јеремић: На Косову се мора вратити статус кво и утврдити зашто Еулекс није извршио своја овлашћења

уторак, 30 август 2011 16:45
Angel
More, zalud se priča, pričalo se i do sada, al sila Boga ne moli... Kosovo je silom okupirano pa će silom biti i oslobođeno - živi bili pa videli.
Препоручи коментар:
36
3
уторак, 30 август 2011 17:29
Peter RV
A ko ce da povrati status kvo, gospodine ministre, kad ste ga vi sami unistili povlaceci vasu 'rezoluciju' o Kosovu, pred Ujedinjenim Nacijama?
Препоручи коментар:
24
2
уторак, 30 август 2011 18:25
Обсервантес
Принципијелан став кинеског амбасадора на овој седници одудара од дипломатског (антисрпског) шаблона који је наметнут од оних који су сипали бомбе по Србији и од оних који су њихови трабанти. Да није било кинеског представника ово би више личило досадном и нашем толико пута већ виђеном псеудодипломатском а диктираном опелу. Србија што ближе Кини јер ће у њој и на даље имати трајног пријатеља. Поздрав једној и јединственој Кини!
Препоручи коментар:
25
3
уторак, 30 август 2011 20:51
slobodan 50
kada će most preko dunava?a onda, bi im dao sve, da naprave plovni put beograd-solun....
Препоручи коментар:
1
1
уторак, 30 август 2011 20:57
pošteno
Znam da se ništa neće promeniti, ali se mora priznati da je Vuk bio nikad bolji i oštriji. Verovatno je bio još dodatno iznerviran zbog šefovoh jučerašnjih packi i trpanja u isti koš sa Kosorovom.
Препоручи коментар:
1
1
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Хроника

Срби са севера Косова одбацили "ултиматум" Меркелове да се распусте институције

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 30. август 2011.

БЕОГРАД - Српски одборници са севера Косова одбацили су данас захтев немачке канцеларке Ангеле Меркел да се у овом делу покрајине распусте институције, оценивши га као ултиматум.

Одборници четири општине са севера покрајине захтевају да Србија на преговорима са представницима Приштине у Бриселу 2. септембра не прихвати царински печат Косова, а тражи се и повратак "режима административних прелаза" од пре 25. јула.

Одборници траже и повратак дела безбедносних снага на Косово, као и да Србија "јасно стави до знања и домаћој и светској јавности да ће користити сва средства државе у одбрани егзистенцијалних интереса Срба у покрајини".

Српски одборници из Лепосавића, Звечана, Зубиног Потока и Косовске Митровице одржали су данас седницу о политичко-безбедносној ситуацији на северу покрајине у београдској општини Стари град.

После првог дела седнице формиране су четири делегације које су отишле на заказане састанке са председником Србије Борисом Тадићем, замеником премијера Ивицом Дачићем, партијархом Иринејем и амбасадором Русије у Београду Александром Конузином.

(Срна)

Пристигли коментари (0)
[ Почетна страна ]

Хроника

Вук Јеремић: "Постоје само једне паралелне структуре на Косову и налазе се у Приштини"

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 30. август 2011.

Њујорк -- Шеф српске дипломатије Вук Јеремић је разочаран што СБ УН на седници о Косову није званично осудио једностране акте Приштине. СБ УН: Дијалог а не сила.

Јеремић је рекао да је "Приштина покушала да искористи силу" и да је "питање да ли ће то учинити поново".

Јеремић је рекао да се поставља питање како превазићи тешкоће - слањем парамилитарних снага, што по његовој оцени чине приштинске власти, или преговорима.

"Зашто је било немогуће прихватити саопштење о ономе што се мање-више рекло на овој седници. Они који су то блокирали сносе одговорност да се понове једнострани акти које је предузела Приштина", рекао је Јеремић новинарима после седнице Савета безбедности.

На питање новинара како коментарише став САД који је на седници изнела представница те земље у УН Розмари Ди Карло да сви припадници структура власти Србије треба да се повуку са Косова, Јеремић је истакао да постоје "само једне паралелне структуре на Косову и налазе се у Приштини".

Он је указао да је једини пут напред кроз дијалог.

"Држаћемо се преговора, упркос унилатерализму Приштине, и надамо се да ће нека решења бити могућа", рекао је Јеремић.

"Јасно је са данашње седнице, да је велика већина чланица подржала дијалог, а не употребу силе", додао је он.

На питање зашто Србија спречава увоз робе са Косова, шеф српске дипломатије је одговорио да Београд то не чини и подсетио да постоји "само један облик појављивања Косова у регионалним иницијативама, а то је УНМИК-Косово".

"Ако користе царинске печате УНМИК-Косово, ако користе документа која користе од како су постали чланица ЦЕФТА, ми нећемо спречавати увоз са Косова", поручио је Јеремић.

Када се ради о истрази о наводима Дика Мартија о трговини људским органима, Јеремић је поновио да ће Србија наставити да инсистира на истрази под мандатом УН.

"Све друго је претварање да се чине озбиљни напори да се истрага спроведе", поручио је Јеремић.

Он је поновио да Еулекс нема мандат ван Косова да спроводи истрагу и додао да је питање времена док се не схвати да је формирање истражног тима Еулекса о трговини органима "пропао покушај".

Већина представника држава у Савету безбедности УН оценила је данас у расправи да је ситуација у последњем тромесечју на Косову била стабилна све до пред крај јула када је дошло до инцидената и позвале све стране да се уздрже од једностраних акција које могу да дестабилизују регион.

Заменик амбасадора Француске Мартин Бриан поручио је да нема места насиљу на Косову и позвао Београд и Приштину да се врате за преговарачки сто.

"Дијалог Србије и Косова већ је донео одређене резултате. Следећи састанак је за неколико дана, подржавамо тај процес", рекао је Бриан и додао да обе стране морају да покажу спремност за компромис.

Он је додао да Француска подржава Косово, као и друге државе региона, у приближавању европским стандардима и уласку у ЕУ.

Амбасадор Русије Виталиј Чуркин нагласио је да његовоа земља у потпуности подржава интегритет и суверенитет Србије и оценио да дешавања од 25. јула на прелазима Јариње и Брњак дестабилизују "ионако крхку ситуацијуна Косову".

"Коришћење Кфорових хеликоптера за транспорт косовске полиције у јулу је кршење неутралности те мисије", навео је Чуркин и додао да је забележено више случајева да је и мисија Еулекса властима у Приштини оставила да раде шта хоће и подсетио да то није у складу са мандатом те мисије.

"Одрживо решење по питању Косова могуће је само преговорима две стране, поштујући Резолуцију 1244", поручио је Чуркин.

Он је указао да је неприхватљиво учешцће Косова на међународним форумима ван мандата Унмика и навео да Русија није задовољна ситуацијом око повратка расељених.

"Догађаји крајем јула на северу Косова показали су да је ситуација у региону далеко од стабилне и да је експлозивна", поручио је Чуркин.

Амбасадор Немачке у УН Петер Витиг оценио је да је ситуација на Ким релативно мирна и указао на проблем криминала.

Витиг је додао да је инцидент на северу Косова указао да питања у вези са севером треба да буду важан елемент у дијалогу између Београда и Приштине. Он је нагласио да је став Немачке да се независност Косова не може доводити у питање.

"Пут ка побољшању и смиривању тензија је рад на практичним решењима. Позивамо све стране да се концетришу на дијалог.

Разговори треба да се воде тако да буду сконцентрисани на опипљива питања. То је једини начин да се иде напред, да би се решила питања попут трговине и царина", рекао је амбасадор Витиг.

Он је подвукао да ће Немачка наставити да промовише заједничку европску персепктиву и будућност Косова и додао да је циљ те земље мир и стабилност у региону.

Амбасадор Велике Британије Марк Лајал Грант позвао је све стране да буду контруктивне и изразио забринтуст због догајдају у јулу. Он је подсетио да су косовске власти недавно спровеле попис становништва, али да су власти на северу Косова спречиле попис на тој територији.

"Дијалог је јединствена прилика да се изгради однос између Косова и Србије и да обе земље крену ка просперитету и ЕУ", навео је британски амбасадор и додао да Владе Косова и Србије морају бити контруктивне.

Он је изразио забринутост због процена да се настављају тензије између заједница и повратника у те заједнице.

Грант је нагласио да је "будућност Косова у ЕУ, заједно са другим државама региона".

(Бета)

Пристигли коментари (0)


Нема коментара:

Постави коментар