Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 11. август 2011.

Скривени хулиган, притајени демонстрант | Коментар дана

Скривени хулиган, притајени демонстрант | Коментар дана

Коментар дана

Скривени хулиган, притајени демонстрант

PDF Штампа Ел. пошта
Александар Поповић
четвртак, 11. август 2011.

Легенда каже да су Енглези измислили стадионе да пијани и незадовољни радници не би излазили на улице. Међутим, није све било као у бајци. Радници су почели да се и на стадионима организују у „фирме“ које су касније називане хулиганским групама. Кулминација хулиганства и фудбалског насиља долази осамдесетих година 20. века, када и долази до најтрагичнијег исхода на фудбалском стадиону Хејсел. Након овога, британска премијерка, гвоздена Лејди, Маргарет Тачер кренула је у офанзиву против навијача и успешно успела да их уклони са фудбалских, а и свих осталих спортских приредби.

Након усвајања закона против насиља на фудбалским утакмицама и другим спортским такмичењима Енглеска је била мирна. Све до суботе, 6. августа, када су у сиромашном лондонском предграђу Тотенхем почели сукоби након убиства Марка Дугана од стране полиције у обостраној размени ватре. Званично полиција и политичари тврде да су насиље изазвале криминалне групе. Незванично, главни узрок нереда представља незапосленост. Незапосленост је тренутно на највећем могућем нивоу у последњих седамнаест година. Иако подаци показују како је стопа незапослености осам посто, далеко већа стопа незапоследности је међу популацијом старости од 16 до 24 године и износи 18,3 одсто, што је рекорд откад се мери. Управо је ова генерација и изазивала нереде. За друге учеснике нереда се чини да их напросто привлачи могућност да дивљају и да се докажу пред својим старијим другарима. Зато и не треба да чуди што међу учесницима има и деце која тек што су напунила двоцифрен број година.

Полиција засад делује немоћно у борби против изгредника, а хоће ли лидер британске десничарске Енглеске одбрамбене лиге Стивен Ленон успети да умири хулигане? Још једна прилика за стицање политичких поена, тако делује изјава овог политичара. У Лондону 16.000 полицајаца под пуном опремом успело је само да смањи интензитет насиља у престоници, док ће око хиљаду чланова Ленонове партије потпуно зауставити нереде, тврди њихов лидер. Енглеска одбрамбена лига је десничарска партија која користи уличне маршеве да би протествовала против ширења исламизма и исламског екстремизма не улива поверење да може спречити нереде, већ да делимично и стоји иза њих. Можда звучи неосновано, али смрт три младића исламске вероисповести у тренутку док су излазили из џамије у Бирмингему не делује као случајност, већ намерно организован чин. У Бирмингему је Енглеска одбрамбена лига отпочела своје активности августа 2009. године[1]. Иако је руководство Енглеске одбрамбене лиге осудило напад који је извео Андерс Брејвик, рекавши да узимање невиних живота никада не може бити оправдано, чињеница да је одржавао контакте са овом антиисламском организацијом потврђује горе наведену повезаност ове организације са смрћу тројице младића азијског порекла.

Учесници нереда делују као успешно организована скупина, иако се нереди не одвијају само у једном кварту, па ни у једном граду, већ су захватили скоро пола државе. Рецепт за овако брзо и лако организовање дугују револуцији у Сирији, која је организована пре свега захваљујући Фејсбуку. Ипак, енглеска омладина није користила ову друштвену мрежу за координирање пљачки. Хулигани су користили своје мобилне телефоне не би ли се успешно организовали и то не било које већ искључиво блекбери мобилне телефоне, популарне "Белије". Разлог због кога су користили баш ову марку мобилних телефона потврђује претходно наведен став да су нереди заправо израз незадовољства услед велике незапослености. Највећи број корисника "Белија" су млади Британци старости између 16 и 24 године (37 одсто), управо међу оном генерацијом код које влада највећа стопа незапослености, а "Бели" је јефтин и слање порука преко његове мреже је практично бесплатно. С друге стране, Твитер као друштвена мрежа не користи се толико међу хулиганима већ у много већој мери међу посматрачима и новинарима који прате ове догађаје. Без обзира на јак притисак од стране званичника, друштвена мрежа Твитер одбија да затвори налоге осумњичених за нереде позивајући се на слободу говора. Са друге стране, демонстранти прете предствницима канадске компаније Блекбери у случају да пруже помоћ полицији, дајући јој податке о корисницима, GPS локације, приступ порукама и друге информације.

Британски премијер Дејвид Камерон прекинуо је одмор и открио да је у току велика акција откривања и хапшења свих особа које су учествовале у нередима. Страх влада и шири се улицама Енглеске, а полиција ће уколико буде потребно употребити и водене топове. Јавно мњење у Енглеској подржава став свог премијера, чак 90 одсто испитаника јесте за употребу водених топова у сузбијању нереда, мада постоје и радикалнији ставови који су за употребу ватреног оружја и бојеве муниције (33 одсто), као и за излазак војске на улице (77 одсто).

Ипак у Енглеској има особа које су захваљујући овим нередима успеле да профитирају. Домишљати продавци понудили су преко интернета продају бејзбол палица као идеално оружје којим могу да заштите своју имовину и отерају хулигане. Продаја је порасла за невероватних 50 пута. Поред бејзбол палице препорука продаваца је да ради јачег и бољег замаха купе и рукавице без прстију. Што би наш народ рекао, док једном не смркне, другом не сване.


Донирајте НСПМ


Скривени хулиган, притајени демонстрант

четвртак, 11 август 2011 18:31
Kiza
Vojska na ulicama i bezbol palica u svakoj kuci = demokratija.
Препоручи коментар:
12
0
четвртак, 11 август 2011 18:35
Зоран Ђорђевић
Јуче је на сајту РТС-а објављена и ова вест:

13.01 - Либија и Иран позвали међународну заједницу да се ангажује у Британији, јер је премијер Камерон "изгубио легитимитет и мора да оде са власти". Триполи захтева од света да "не затвара очи пред агресијом против права британског народа".

Ако ћемо да ситничаримо, и Британци и Американци имају много више разлога за побуну против своје власти него Либијци против "Гадафијеве тираније".
Препоручи коментар:
17
0
четвртак, 11 август 2011 19:36
Jasna*
Gde su sada srbijanski instruktori "Otpora" da pomognu svojim strucnim savetima engleske pobunjenike?
Препоручи коментар:
16
0
четвртак, 11 август 2011 20:10
Fristajlo
Mislim da je za sve ovo kriv Milošević... I dan danas je za sve ovo kod nas kriv, što ne bi bio i za nemire u Britaniji...?
A sumnjiv mi je i Koštunica, nešto se ućutao; sigurno koordinira napade preko "fejsa"...
Препоручи коментар:
11
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар