Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 12. август 2011.

Обрад Кесић: Преговори Београд-Приштина не иду у добром правцу и неће се завршити успешно | Хроника

Обрад Кесић: Преговори Београд-Приштина не иду у добром правцу и неће се завршити успешно | Хроника


Хроника

Обрад Кесић: Преговори Београд-Приштина не иду у добром правцу и неће се завршити успешно

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 11. август 2011.

У погледу најновије кризе око административних прелаза на северу Косова, политички аналитичар Обрад Кесић, у разговору за Глас Америке, разматра како би од сада могли да делују Београд и Срби на северу Косова.

Ми смо ушли у нову и неизвесну ситуацију сада, пошто је Београд дао сагласност у погледу споразума са КФОР-ом, али није јасно кога све то обавезује јер поново имамо неки договор који не постоји на папиру, док с друге стране, тобоже, власти из Приштине су дале сагласност, али није јасно да ли Албанци имају било какву обавезу према том договору. Исто тако имамо ситуацију да се Срби и њихови представници на северу Косова налазе у ситуацији где је ипак њихов живот у питању и њихова безбедност, и једноставно они морају исто тако да дају сагласност, али се налазе у ситуацији када је Београд већ дао сагласност, тако да је јасно шта се очекује од њих. У суштини, ти Срби и њихови представници са севера Косова имају највећу моћ у овом моменту јер они могу да изгурају неко потпуно треће решење које није очекивано од стране Београда, Приштине и међународне заједнице.

Које би то било треће решење?

Како ствари стоје, ако буду одлучни, а једини њихов адут јесте да не користе насиље и да воде мирну борбу, демократским путем грађанске непослушности, онда ће КФОР-у бити тешко да нађе одговор за то. На основу искуства из бивше Југославије, када су Албанци били у ситуацији да користе грађанску непослушност, нема те силе која може да натера грађане да прихвате ауторитет и власт једне државе коју они одбацују, тако да сада имате сличну ситуацију. Моћ Срба јесте баш у томе да, ако истрају, онда ће тешко међународна заједница пронаћи начин да изврши притисак на њих, уколико не прихвате притисак од стране Београда.

Трећа опција је могућност да се стање врати на статус пре него што је Хашим Тачи једнострано користио силу и на тај начин нас довео до овакве кризе; дакле, или да се све замрзне и да ситуација буде таква да Срби и даље имају покрет грађанске непослушности, а истовремено да Албанци и власти из Приштине немају контролу над тим административним прелазима, тако да може да буде неки статус-кво, али то значи да је та криза на неки начин замрзнута, а постоји могућност и да ескалира.

Београд је саопштио да ће се преговори са Приштином наставити 5-ог септембра у Бриселу. Шта се може очекивати од тих разговора?

Било како да се окрене, због дубљих политичких проблема, ти преговори не иду у добром правцу и неће се завршити успешно. Прво, имате огромне унутрашње проблеме у Приштини где се Хашим Тачи пре свега одлучио за овај унилатерални, насилни потез због притиска који он осећа изнутра, односно политичке ситуације међу Албанцима и албанским странкама, тако да имате веома рањивог и слабог саговорника од стране Албанаца, а са друге стране, у Београду имате власт која већ почиње неку врсту кампање, пошто избори долазе, тако да је тешко очекивати да ова власт може са великим ауторитетом да завршава било које питање које је отворено између Београда и Приштине.

(Глас Америке)

[ Почетна страна ]

Обрад Кесић: Преговори Београд-Приштина не иду у добром правцу и неће се завршити успешно

четвртак, 11 август 2011 23:16
komsa
slabo,vrlo slabo!kao albanci "losa kopija".u principu svaka kopija je losa, i aatraktivno. u ovome slucaju je i opsano! kako ce biti ne poslusni kad nemaju sta da jedu?kad granice su proglasene vojne oblasti i td.

..... nisu srbi na severu vise nego jedno "veliko selo u kurdistani"

ej,.... probudite se, ne igrajte sa tih jadni gradjani!!!!
Препоручи коментар:
0
4
четвртак, 11 август 2011 23:46
Зоран
Као прво наслов значи да ће у сваком случају да се заврше успешно.

Као друго, врло је нереално очекивати да ако те сви јаки гурају да признаш Косово у овим границама а нико од неких јаких не подржава у супротном смеру, Косово одлази на овај или онај начин. Да ли ћемо да признамо или не, није више питање, већ да ли ћемо се понашати тако да би ушли у ЕУ.
Препоручи коментар:
0
7
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар