Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 30. август 2011.

Посета Меркелове и права природа ЕУ | Политички живот

Посета Меркелове и права природа ЕУ | Политички живот

Политички живот

Посета Меркелове и права природа ЕУ

PDF Штампа Ел. пошта
Петар Анђелковић
четвртак, 25. август 2011.

Поступај како ми кажемо, не како ми поступамо

Ђовани Бокачо

Увод

Недавна посета немачке канцеларке Ангеле Меркел[1] показала је још једном колики је раскорак између схватања Европске уније у Србији и самој тој Европској унији. Наиме, у Србији се ЕУ доживљава као „владавина права“ и „социјалне правде“ као и да је она „демократска“[2], а како (званично) тврде и њене чланице. Занимљиво је да се исто тако код нас доживљавао комунизам. Поред тога, улазак у ЕУ се у Србији, код неких, доживљава на месијански начин, као улазак у други рајски врт и замена за есхатон, а такође и као психолошка замена за некадашње: „кад дође комунизам“.

Посета Меркелове, са друге стране је била прилично непријатна[3], уз међусобна неслагања и кроз узајамно позивање на „европске вредности“, које Меркелова очигледно доживљава на различит начин од владајуће гарнитуре у држави Србији. Шта је овде проблем? Проблем је што се наши политичари понашају и делају, као да је ЕУ заиста оно што се представља, као и да се њене чланице понашају у складу са тим. То, нажалост није случај, и постаје толико болно очигледно, да то не може видети само особа која то не жели да види. Наиме, у ЕУ не постоје никакви принципи, стандарди, демократија и доследност, што ће се видети и у овом тексту.

Европска унија, Немачка и правна доследност

Меркелова је, током посете Београду изјавила: „Немачка је признала Косово, Србија није, и то је ситуација где морамо узнапредовати[4], али такође је тражила: „укидање паралелних институција“.[5] Ако Србија није признала Косово зашто би укидала своје институције на Косову или признавала „косовске“? Да ли је „узнапредовање“ у ствари попуштање под немачким ставом поводом Косова? Јасно је да се нама намеће воља. У чије име Меркелова говори и зашто то тражи? У име Немачке, или у име ЕУ? Или је то једна те иста ствар? Разговор се у великој мери бавио уласком Србије у ЕУ, као и „дијалогом“ Србије и инстутуција у Приштини. Оно што је занимљиво је да ни Србија нити самопрокламовано „Косово“ нису у ЕУ. Зашто је онда Меркеловој толико важнији територијални интегритет Косова, од интегритета Србије?

Она је такође навела нешто што се чини као лаж, и што говори доста: „Европа је решење. Када будете чланица ЕУ, и део шенгена, онда више нема граница, нема пасоша. Не треба заборавити шта се добија прихватањем Копенхашких принципа.[6] Има неке ироније у спомињању Копенхагена, јер Данска чији је Копенхаген престоница је управо поново увела граничне контроле[7]. Исто тако ЕУ је блокирала слободу кретања, за грађане својих нових чланица Румуније и Бугарске[8]. Са друге стране, ту слободу кретања имају грађани земаља које нису чланови ЕУ, попут Норвешке, Исланда и Швајцарске[9]. Тако да имамо случај дискриминације сиромашних чланица ЕУ, наспрам богатих земаља које нису чланови ЕУ, од стране саме ЕУ! Где је овде декламована „демократија“, „социјална правда“ и „владавина права“?

Па управо је сама Немачка, заједно са Француском и увела ту блокаду за нове чланице ЕУ. Шта онда то говори о природи ЕУ? Њене најбогатије чланице могу да раде шта им је воља, и онда да то намећу слабијим и сиромашнијим члановима.

Како се то уклапа у „слободу кретања“? Онда нам Меркелова прича о „Европи као решењу“ и „немању граница“. Истовремено се на завијен начин, тражи да Србија прихвати границе „државе Косово“.

Јасно је да су приче за медије једно, а стварност нешто сасвим друго. Све то говори о недоследности како унутар саме ЕУ, тако и политичара земаља чланица.

Поставља се питање, зашто се овде стално преплиће став Немачке и став ЕУ? Да ли је Косово део Немачке, чланица НАТО или ЕУ? Није. Што је онда земљи ЕУ толико битан интегритет „земље“ која све то није, али јој није битан интегритет земље која такође тежи да такође уђе у ЕУ? Зашто је Косово и „сарадња“ са истим толико битно за „европске интеграције“?

Србија и Кипар

Занимљив је случај једне земље, која јесте члан ЕУ, али такође нема разрешено територијално питање, а то је Кипар. Турска је 1974 извршила инвазију на државу Кипар, чиме је северни део државе де факто од тада ван било какве контроле од стране Републике Кипар. Турска је такође чланица НАТО-а.

Такође, 1983. кипарски Турци су прогласили „Турску Републику Северни Кипар“, коју је признала Турска. Та територија је заиста ван сваке контроле Републике Кипар, и функционише одвојено, док између два ентитета скоро да нема никаквог контакта нити кретања становништва. Кипар се и даље званично сматра јединственом државом, иако то де факто уопште није.

Упркос свему томе, Кипар је примљен у ЕУ 1. маја 2004. године, без већих проблема. То што држава Кипар не контролише 1/3 своје територије очигледно није била никаква препрека за чланство у ЕУ. Очигледно нерешени територијални статус није препрека за „европске интеграције“. Наравно, за разлику од „Косова“, „Северни Кипар“, осим Турске нико није признао, нити се на државу Кипар врше притисци да „сарађује“ са „Северним Кипром“ и да „омогућава проток људи и робе“ са њим. Обе територије на Кипру су потпуно етнички очишћење од народа који држе супротне стране, и међу њима скоро нема никакве комуникације.

Дакле, јасно је да у неким случајевима за чланство у ЕУ уопште није битан територијални интегритет, а у другим попут Србије, јесте. Паралела Србије и Кипра је толико исправна, јер је и „Северни Кипар“ резултат војне агресије силе, која је интервенисала под изговором да би „спречила етничко насиље над Турцима“, и чије је постојање резултат те интервенције и покровитељства те силе.

Проблем је што у случају Србије, земље које су на нас извршиле агресију, имају војне окупационе јединице на делу наше територије, и оне су признале „државу Косово“, а притом су и најутицајније чланице ЕУ. То су исте чланице које подржавају територијални интегритет републике Кипра, и примили су исти у ЕУ. Те исте чланице подржавају територијални интегритет БиХ, која није члан ЕУ, али оне не подржавају територијални интегритет Србије, која такође није члан ЕУ, противно вољи и уставу саме Србије.

Управо признавањем Косова, Немачка и др, су и довели у питање територијалну целовитост Србије, па се сад чуде што „Србија нема разрешено територијално питање“. Ми са таквим чланицама ЕУ желимо да делимо „владавину права и закона“ и „демократију“?

Интегритет Србије и ЕУ

Доста тога о природи земаља ЕУ чланица говори само признање Косова. Наиме, као што се зна, нису све земље ЕУ уопште признале Косово, нити то намеравају да ураде. Стога је јасно да ако то не морају већ постојеће чланице, зашто би то морао потенцијални члан ЕУ? Посебно кад се узме да се ради о делу територије тог потенцијалног члана. Има ли ЕУ, као таква, уопште став према питању интегритета Србије и Косова? Да ли су се у оквиру ЕУ уопште доносиле некакве одлукео томе? Као што смо видели, уопште не постоји јединство свих чланова ЕУ по том питању.

Да ли је парламент ЕУ уопште доносио неку кључну одлуку о нама? Да ли се кандидатура Кипра условљавала „добросуседским односима“ са северним Кипром? Очигледно није. Јасно је да поред званичне политике ЕУ, постоји незванична, а она је много битнија. Проблем је што она зависи од воље (или хира) најмоћнијих чланица које могу да је тумаче по својој вољи, што их чини непредвидљивим и опасним. А хир и воља тих најмоћнјих чланица је признање Космета, као и прилично непријатељски став према Србији који постоји независно од тога шта Србија чини. Тај став се не огледа толико у томе шта моћне чланице ЕУ причају, него како делају.

Тако из њихове перспективе, нема мењања републичких граница бивших чланица СФРЈ...осим Србије. Упркос томе што се Космет по свим уставима СФРЈ, укључујући и онај из 1974.[10] наводи као део републике Србије, у овом случају не важе републичке границе. Наравно, у случају БиХ важе, али Србија је „изузетак“. Шта нам гарантује да у будућности Србија опет не буде „изузетак“? Тако косовски Албанци не могу да буду у Србији, јер не желе, али Срби из Републике Српске у БиХ, иако не желе да буду у БиХ, то морају.

Чланице ЕУ, попут Немачке, бране интегритет БиХ, и притискају Републику Српску да се одрекне својих овлашћења, које има по Дејтонском споразуму, али Србија се присиљава да „сарађује“ са косовским институцијама које не признаје. Тако имамо спиновање да су институције Србије „паралелне“ на њеној сопственој територији, док су сепаратистичке институције легалне! Имамо потпуно невероватну ситуацију дуплих стандарда, које форсирају чланице ЕУ, у којој наводно постоји „владавина права“. Каква је то владавина права, кад те исте „европске вредности“ не поштују државе које су оснивачи ЕУ?

Данке Дојчланд

Имамо прилику да видимо изјаве хрватске премијерке Јадранке Косор[11], у којој она позива нашу државу да „угаси своје паралелне институције на Косову“ и да „подржава став Ангеле Меркел“ по том питању. Замислимо ситуацију, када би председник Србије тражио да БиХ укине паралелне институције у Републици Српској“. Како би на то реаговали Меркелова и Косорова? Сви знамо. Како би тек реаговали да руководство Србије тражи да Хрватска укине своје паралелне институције у Крајини?

Такође, занимљиво је да упркос томе што Милошевића нема на власти у Србији већ целу деценију, он се користи као изговор за све и свашта. Иако је на власти у Србији гарнитура која је по вољи Западу и ЕУ, против Србије се поступа као да је Милошевић још на власти. Такође, у Црној Гори непрекидно влада иста гарнитура која је сарађивала са тим истим Милошевићем и активно учествовала у ратовима, али Црна Гора нема проблем са ЕУ због тога. Иста власт у ЦГ може да крши права својих грађана и меша се у верска питања, али то опет није проблем за ЕУ. Са друге стране Хрватска, етнички очишћена од српског становништва улази ЕУ. Такође, руководство Хрватске даје јавну подршку осуђеним генералима за злочине против човечности[12]. Сво то није препрека за ЕУ, нити чак за осуду од стране утицајних чланица ЕУ од којих добија јаку подршку. Управо од Немачке је Хрватска и добила најјачу подршку за ЕУ чланство, док Србију условљава.

Упркос томе што је испунила све постојеће „услове“, Србији стижу новији и све екстремнији.

Која је сврха толиком бесмисленом понижавању да би се постало члан једне недоследне и лицемерне организације, чији најмоћнији чланови се не придржавају начела на које се позивају, а од које сиромашнији чланови немају ништа? Зашто би ти исти према нама чинили било какве услуге? Какву ми корист имамо од такве организације?

Закључак

Потпуно је јасно да су „европске вредности“ једна велика измишљотина. Европска унија је у суштини арена, где најмоћније земље намећу вољу слабијима. То што неке државе у ЕУ имају висок стандард и правну сигурност за своје грађане, не значи да оне то хоће и за друге државе, или да ће те друге државе достићи тај стандард самим уласком у ЕУ. Исто тако ако просјака пусте у клуб милионера, не значи да ће он сам постати милионер због тога, или да ће га милионери прихватити као свог.

Понашање најмоћнијих чланова ЕУ указује, да се исте ослањају на право силе, не на право закона или стандарде. Боље речено „закон“, „стандарди“ и „вредности“ су оно што кажу најмоћнији и најбогатији. То данас може бити једно, а сутра друго. Шта ми добијамо тиме? Већ и овако губимо, иако још нисмо чак ни близу уласку. Захтеви за чланство ЕУ су потпуно непревидиви, иако у односу према Србији се може приметити образац константног непријатељства и уцена, независно од тренутне владајуће гарнитуре у Србији.

А што се тиче владајуће гарнитуре у Србији, да ли је њима у интересу да буду подређени потпуно непредвидљивим силама, које врло лако и нагло могу да се окрену против њих? Иако неки из нашег политичког врха мисле да су пријатељи са таквим људима са Запада, треба их подсетити на судбине оних који су врло брзо од „партнера“ и „пријатеља“ постајали „монструми“ и „диктатори“. Дакле, хировито и волунтаристичко понашање најмоћнијих земаља ЕУ и Запада указује да беспоговорно слушати и следити земље, које се понашају као насилни, непријатељски и непредвидљиви тирани није мудра ствар. Кад сретнемо такве људе, ми њима не идемо у сусрет, него гледамо да их избегавамо по сваку цену.

Која је сврха даљег слабљења већ слабих позиција Србије, ради обећавања „светле будућности“ од стране непоузданих и непредвидиљвих земаља? Уосталом, бити чланица ЕУ првенствено значи да се у њу улази као држава, не као не-држава. Ако утицајне земље ЕУ од нас траже да будемо не-држава у наводној заједници држава, која је онда сврха уопште улазити у њу?


[4] Ibid

[5] Ibid

[9] Ibid

[ Почетна страна ]

Посета Меркелове и права природа ЕУ

четвртак, 25 август 2011 14:10
kojot
EU jeste zemlja cuda, samo Srbija nikako ne treba da bude Alisa.
Препоручи коментар:
71
0
четвртак, 25 август 2011 14:38
б.с.
Г. Анђелковићу, хвала Вам на тексту. Освета Немачке је "језива"!. Главнокомандујући Кфора је до скора био Немац који је носио капу аустроугарског војника из 1. светског рата. Они ништа не заборављају. Ево управо ових дана, Аустроугарска монархија (читај Европска Унија, читај Четврти Рајх), добија рат који је изгубила 1918. године. Ми Срби смо у међувремену, због немачких потреба за освајањима изгубили милион становника у 1. рату, 1.200.000 у 2. рату. Жртве овог последњег рата из деведесетих не знам да ли су избројане. На рачун нашег протераног народа се проширила територија хрватске, немачки план је излазак на топла мора. Па зашто ја ово уопште пишем кад наше власти све то знају...
Препоручи коментар:
103
1
четвртак, 25 август 2011 15:16
aca
Аутор је лијепо навео све доказе који непобитно воде ка једином закључку :
"...у односу према Србији се може приметити образац константног непријатељства ..."
Дакле , не ради се о двојним стандардима .
" Константно непријатељство према Србима " је једини стандард који постоји .
Правилно постављена дијагноза је пола пута до излечења .
Препоручи коментар:
108
0
четвртак, 25 август 2011 15:16
морнар попај
Има више него довољно ваљаних аргумената за критику дволичности ЕУ, и зато оштро осуђујем и сматрам да треба изоставити два ауторова неистинита аргумента којима би да то илуструје: “...Исто тако ЕУ је блокирала слободу кретања, за грађане својих нових чланица Румуније и Бугарске[10]. Са друге стране, ту слободу кретања имају грађани земаља које нису чланови ЕУ, попут Норвешке, Исланда и Швајцарске 11].”. ЕУ није блокирала слободу кретања грађана Румуније и Бугарске. Оне нису примљене у чланство зоне Шенгена – а то није исто! Њихови држављани могу да путују после пасошке контроле кроз целу шенгенску зону (настањивање и запошљавање је питање националних прописа). Једино - њихове спољне границе нису границе Шенген зоне, док то јесте случај са спољним границама Норвешке, Исланда и Швајцарске које нису чланице ЕУ, а јесу Шенген зоне. Коришћење оваквих неистинитих аргумената само непотребно баца ружну сенку на остатак чланка, а у наведеним изворима о томе нема речи.
Препоручи коментар:
20
53
четвртак, 25 август 2011 15:18
iz Rpublike Srpske
Već odavno je sve jasno, a poslije posjete Angele Merkel Srbiji progledao bi i slijepac. Hoće li progledati i "bezalternativci" u Srbiji i shvatiti da alternative mora biti? Ili će, kao Domanovićev vodja, ići bezalternativnim putem i odreći se ne samo sjevera Kosova i Republike Srpske, nego i Srbije, zbog jedne šarene laže?
Препоручи коментар:
78
0
четвртак, 25 август 2011 15:49
Hercegovka
@mornar popaj
Nije blokirala, nego ih nije primila u Šengen. U mom selu bi Vam rekli: Nije šija nego vrat.
Препоручи коментар:
81
1
четвртак, 25 август 2011 16:36
Jasna
Nisam skoro procitala ovako dobar, argumentovan, tekst. Neprijatelj je isti samo je godina druga. Nemci jako dobro znaju sa kim su odlicno saradjivali 1914 i 1941 zar ne, a i Kosorova je u Pristini izjavila da je Hrvatska veliki prijatelj Kosova! Da li ima u Srbiji onih koji su iznenadjeni, rekla bih da. Da smo ozbiljna drzava, kao sto nismo, uveli bi kao prvo zakon reciprociteta, koliko Srbijanskih firmi u Hrvatskoj, toliko Hrvatskih u Srbiji. A tako bi bilo i sa drugima. A sa Evropom na strogoj distanci, cast izuzetcima. Okrenuti se Kini i drugim zemljama, sa kojima Srbija jos uvek ima dobre kontakte.Evropa nam zaista NE TREBA.
Препоручи коментар:
75
3
четвртак, 25 август 2011 16:39
Todor
„Немачка је признала Косово, Србија није, и то је ситуација где морамо узнапредовати“

Pa nije Kosovo priznala ni Rumunija ni Spanija. Ajde gospodjo idi i probaj da napredujes kod spanskog Kralja ili Baseskua? Da li si kancelarka ili ne, posluzili bi te hladnom kafom. Posle ovoga bi trebalo pozatvarati sve Nemacke investicije u Srbiji i dati povoljne ponude drugim zemljama.
Препоручи коментар:
58
3
четвртак, 25 август 2011 17:06
Милоје
Све ове контрадикције Запада, те ЕУ, појединих држава, и све њихове апсолутно ЗЛЕ намере према Србима и Србији, које у свом целовитом чланку – прегледу износи аутор, ја сам под овим или оним ником, и не само ја, износио у својим коментарима на разним форумима, и на форуму НСПМ. Вредност овог чланка највише је у томе што даје целовит преглед чињеница где се те ЗЛЕ НАМЕР показују, а овакве чланке треба понављати и понављати, све док ове истине не продру у свест већине грађана Србије, а посебно Срба.
Непријатељи Срба ХИЉАДАМА ПУТА понављају исту ЛАЖ против Срба, па ми морамо исто толико пута понављати истине, да бисмо створили услове да се спашавамо. Зашто ова власт у Србији то НИЈЕ могла да види, или НИЈЕ ХТЕЛА да види – јесте друга прича.
Препоручи коментар:
48
0
четвртак, 25 август 2011 17:08
Милоје
Јасно је да непријатељи Срба, под разним изговорима раде на томе да ми, Срби, остајемо без своје државе. Ми смо одрасли и провели велики део живота у каквој таквој држави Срба, АЛИ наши потомци, деца и унуци, ако се продужи досадашње уништавање Србије, НЕЋЕ ИМАТИ СВОЈУ ДРЖАВУ, НЕЋЕ ЖИВЕТИ У СВОЈОЈ ДРЖАВИ НЕГО У ТУЂОЈ. Само Србима на Балкану је „величанствени Запад“ одредио, наредио, и ради на томе, да Срби не могу имати своју државу. Ко то „неће“ да види, и ЗАШТО?
Не може се допустити мањем броју „заљубљеника“ у своје богаство и своју „славу“, маштајући о повећању тог богаства и уживања, да омогућава непријатељима уништавање државе, да отимају земљу – да би они постали „славни“ са својим богаством. Не може се судбина нестанка Срба, српског народа, потчинити егоизму те групе натурених владалаца српском судбином.[/b]
Препоручи коментар:
53
0
четвртак, 25 август 2011 17:15
Spetsnaz
Ovako sazet tekst odavno nisam procitao .
Medjutim u vlast i NVO i mnogo komentatora , nasedaju ili plasiraju jednu veliku LAZ . Na teritoriji Srbije prakticno nema nijedne STRANE INVESTICIJE , a pogotovo nemacke . Naime sve te "investicije " su debelo sponzorisane od strane R Srbije i to iz budzeta . Pa imamo sledece situacije da stranog ivestitora doceka totalno prpremljeno gradjevinsko zemljiste sa svom infrastrukturom , da dobija bespovratana sredtsva iz budezta R Srbije za "nova zaposljavanja " da ima poreske olaksice , a ako izvozi onda ima jos dobija i naknadu za to . Ukoliko je bilo koji "investitor " kupio vec postojecu fabriku , onda tu uvek ima velikih olaksica kao sto su neplacanaje pune cene samih fabrika , preuzimanje kompletnih dugova od stane R Srbije . Naravno sve investicije se placaju kreditima , a rate se otplacuju iz profita kupljenog preduzeca .
Ovo su smo neki od primera "marifetluka " zvanih strane investicije .
Препоручи коментар:
53
0
четвртак, 25 август 2011 17:20
Lazar
Sve ovo najveći deo građana Srbije dobro zna i oseća.A zašto do sada na izborima to nije pokazao?
Препоручи коментар:
40
0
четвртак, 25 август 2011 18:17
Војислав
Које вредности штити ЕУ на “независном демократском” целовитом новом Косову, које као држава никада није постојала. То су вредности тансфера и коришћења дроге, фунционисање науке, високих научних, медицинских достигнућа.
Они штите интересе, који са интересима “домородаца” срба, Албанаца и осталих који су тамо живели нема ништа заједничко. Албанце ништа не питају, њихова судбина у односима са србима и Србијом није у њиховој компентанцији.
У исто време Немци и слични терају Србе да са Албанцима преговарају. О чему? Све су решили Немци 1941.
Како лепо звучи “Јасно је да непријатељи Срба, под разним изговорима раде на томе да ми, Срби, остајемо без своје државе”. Да наставим, али ЗАШТО то није јасно властодршцима у самој Србији. На њих се може односити став да “Кад сретнемо такве људе, ми њима не идемо у сусрет, него гледамо да их избегавамо по сваку цену.” А не да их бирамо на изборима. Пре избора треба их похапсити за издају националних интереса. Бирајте срби!
Препоручи коментар:
35
0
четвртак, 25 август 2011 18:45
морнар попај
@Hercegovka: “...@mornar popaj Nije blokirala, nego ih nije primila u Šengen. U mom selu bi Vam rekli: Nije šija nego vrat” Са Вама бих се могао сложити једино у случају ако ми потврдите да је у Вашем селу уобичајено да се сабирају “бабе и жабе“. У том случају то је, заиста “није шија него врат“ – али то није логички прихватљиво. Иначе – за Вашу, и информацију оних који су мој коментар негативно оценили: мој коментар није био злонамеран. Напротив, жеља ми је била да аутор уклони неистините аргументе. Јер, верујте ми, хладнокрвни (дакле, не запенушени) читаоц који се мало удуби у позадину и провери ауторову аргументацију ће лако видети да је у овом конкретном случају неистинита, и тако може добити само неоправдано негативан утисак и о свему што аутор тврди. Могу разумети да је тешко од људи који су оправдано огорчени свиме што им се догађало протеклих деценија, и који су оправдано бесни на ЕУ, тражити да покушају да мало хладнокрвније гледају на ствари . Ипак, покушајте.
Препоручи коментар:
8
12
четвртак, 25 август 2011 18:48
Влада Канада
Понашање Меркелове може да буде изненађење само за неинформисане и наивне. За оне који добро знају Српску Историју, научили и схватили најосновније догађаје, ово је само наставак понашања које датира још из средине 19. века, ако не и раније. Некад је активнија Енглеска, некад Немачка, некад Француска, некад друге, али је резултат увек исти. Патолошка мржња према Србима и јакој Србији. Удварање западној Европи никада није дало резултате, нити ће их икада дати. Њихова политика према нама је космичка константа. Ниједна се српска власт (не рачунам у српске власти ниједну владу од 1918. године до данас). Квислиншке власти су њихова испостава међу нама, која треба да олакша "дисциплиновању" Срба и њихову политичку и физичку елиминацију са простора на којима живе више од хиљаду година, да би се наравио животни простор за балканска племена, која имају мањак државног интегритета (тачније, немају га ни као именицу). Наше решење је једноставно: У се и у своје кљусе
Препоручи коментар:
46
0
четвртак, 25 август 2011 19:01
Влада Канада - наставак
Ко је имао прилике да прочита бечке новинске чланке о Србима и Србији пред 1. светски рат, лако схвата да се садашњи текстови о Србима нису много променили, чак су и гори.
Као народ можемо доста научити од породице Ђоковић. Ко гледа турнире и слуша речи енглеских коментатора, схватиће да га још нису прихватили, има доста заједљивости скривеног иза енглеске дволичности. Без обзира на њих, Новак побеђује и боли га брига са њих. Не воле га (рекао бих, познавајући енглеску ћуд, да га мрзе), али морају да га трпе и да му се диве. То је највећа казна за србо-мрзитеље. Србо-мрзитељи ликују због стања у којем се сада налазимо. Зато морамо почети да га мењамо елиминацијом квислиншке власти, која обитава и постоји у кругу двојке. То је алфа и омега почетка наше борбе за само-поштовање и елементарна људска права. После тога следи економско уједињавање са Србима из Српске (и остале БиХ), Монтенегра, Хрватске и Македоније и економски опоравак. После тога следи политичко борба за уједињавање.
Препоручи коментар:
46
2
четвртак, 25 август 2011 19:01
Jos jedan "tribalac"
Pored teksta o Rajinskom mentalitetu pred nama je jos jedan vrstan i sazet rad.

Da bi rad bio kompletan neophodno je napisati i pasus o interesu EU za Srbiju kao clana. Jako je bitno da se spozna da EU nema nikakav interes da promeni sadasnje stanje jer Srbija bespogovorno prihvata svaki diktat iz EU, a kao krunu svega Srbija je i prebacila diplomatiju na nivo EU sto nije uspelo da se sprovede ni meju samim clanicama. Srbija je to ucinila kad je nametnuti predsednik Tadic "usaglasio" rezoluciju o kosovu sa EU.

Moja poenta je da EU ima sva prava u Srbiji i nikakve obaveze i da kod njih nema nikakvog interesa da se ovakva situacija menja.
Препоручи коментар:
39
0
четвртак, 25 август 2011 19:49
Ent
Ma Srbija treba da od te nakazne tvorevine (EU) bezi ko djavo od krsta.
Препоручи коментар:
34
0
четвртак, 25 август 2011 20:41
Peter RV
Vanredno inteligentna analiza srpske euro-patologije. Ovaj Andjelkovic bi trebao da bude ministar spoljnih poslova Srbije ako se ikad oslobodimo ovog zapadnjackog tutorstva.
Dokazao je, da je apsurdno ocekivat od 'evrope' bilo kakvi tretman za Srbe koji nije diskriminatoran.
Unistenje drzava Srba na kojemu se insistira, ima, pocinjem i sam da prihvatam- i neke iracionalne motive. Kao -osvetu i mrznju. Pored Palestinaca, mi smo izgleda jedina etnija na kojoj je dozvoljeno primjenjivat sve moguce prljave mahinacije bez da se iko indignira.
Sto se tice Merkelove posjete (neobjavljene na Zapadu), ova moze da nagovjestava promjenu rezima u Bgdu. Njemica im je dala takvu samarcinu da ce im usi zujati za dugo. Ona ih smatra pajacima koji su prezivjeli njihovu korisnost.
Sto je bar nesto pozitivno.
Препоручи коментар:
35
1
четвртак, 25 август 2011 20:58
гаврило
„Европа је решење. Када будете чланица ЕУ, и део шенгена, онда више нема граница, нема пасоша. Не треба заборавити шта се добија прихватањем Копенхашких принципа...Могла је наша драга госпођа из БЕРЛИНА да то каже својим великим пријатељима из Лажне Државе коју су подржавал,чуди ме кратковидоаст политиче елите да не виде колико парадокса је у ЕУ у којој одлучују само двије три чланице а сви остали морају да слушају!ДА ли је то та демократаска ЕУ која сама крши све своје прописе када су њихови интереси у питању.Заправо, они су присвојили право да само они говоре ИСТИНУ и да су само они УВИЈЕК у ПРАВУ!ЕУ је СТРАШИЛО које хоће само да црпи богатства и израбљује и онако сиромашне земље у Европи!
Препоручи коментар:
21
0
четвртак, 25 август 2011 21:12
Marko Gay
Zamislite da doleti neko iz Holandije u Srbiju i onda Srbi po obicaju krenu da ga ubeduju da ce se srpska drzava srusiti ako se dozvole gay parade.

Kako taj covek uopste moze ozbiljno da vas shvati kad u njegovoj rodenoj zemlji gejevi odavno paradiraju a Holandija ne da se nije srusila, nego joj sve bolje ide?

Jednostavno, vasi strahovi su potpuno iracionalni.
Mi na Zapadu to dobro znamo jer imamo vece iskustvo od vas, kao na primer iskustvo u gay paradama.

E sad zamislite da odete u podsaharsku Afriku i vidite da se ljudi tamo lece isterivanjem duhova, sto vi smatrate iracionalnim.

Budite iskreni: zar ne biste o tim ljudima mislili isto ono sto mi danas mislimo o vama?

Eto, u tome je veliki deo problema izmedu vas i Zapada.
Препоручи коментар:
5
57
четвртак, 25 август 2011 22:50
Ружичасти пантер
Па то да је Европска унија постала Четврти Рајх је откриће само за српску јавност. Израз Четврти Рајх је први употребио професор Pierre Béhar у књизи „Од Првог до Четвртог Рајха“ („ Du 1er au 4e Reich“, éd. Desjonqueres, Paris, 1990). Но, без обзира на то да ли неко користи тај израз или не, свима (осим српским политичарима) је јасно да је осовина Берлин-Париз заменила некадашњу осовину Берлин-Рим. И као некад Мусолинијев Рим, тако сад Саркозијев Париз игра епизодну улогу. Говорећи о „Пакту о конкурентности“ који је пролетос усвојен (и који је далеко од тога да буде технички документ - он мења суштину одлучивања у Унији), дакле, говорећи о том документу, Guy Verhofstadt, бивши премијер Белгије, у тексту објављеном у Монду 16. марта 2011. под насловом „Кад се велике европске земље договарају да намећу своју вољу малима“ – пише између осталог:
Препоручи коментар:
28
1
четвртак, 25 август 2011 22:51
Ружичасти пантер
„Текст Пакта је конципиран, написан и објављен у Берлину и на немачком. Француски допринос се састојао само у томе да се сагласи. Сви су једнаки али је Ангела Меркел једнакија од Саркозија.... Поверити дизгине Европе Немачкој носи ризик болног буђења национализма код њених суседа. А буђење национализама је последња ствар која је потребна Европи.“
Препоручи коментар:
24
0
четвртак, 25 август 2011 23:22
Плодови гнева
Ceterum censeo: Европска Унија је непријатељ Србије. Пожелимо им само оно што они желе нама.
Препоручи коментар:
34
1
четвртак, 25 август 2011 23:35
Starac Milija
U ovom odličnom tekstu postoji jedan deo koji mislim da ne stoji. Autor više puta insistira da u E.U. nema standarda, principa, itd. Principi i standardi postoje i u Nemačkoj i u drugim zemljama zapadne evrope, a građeni su stolećima. (Za razliku od nas imali su sreću da imaju relativno duže periode mira da mogu da grade institucije sistema i da se narod nauči na poštovanje zakona). Ne može se reći da proklamovani principi EU ne važe bar u delu koji čini staro jezgro Evropske Zajednice. Kako na kraju kaže autor teksta, mi u Srbiji očekujemo da ćemo ulaskom u EU rešiti sve svoje probleme, kao što verujemo u besplatan ručak, i druge utopije. (Verovasmo tako i u komunizam). To je poznato kao naša mana i ko želi može da pročita o karakterologiji Srba kod Cvijića i Dvornikovića. Naša nacionalna mladalačka duša uvek gleda stvari idealistički, i "čita" ih kako oseća. Na žalost zbog toga se uvek zalećemo i upadamo u strašne greške u sudaru sa "real-politikom" evropskih bivših imperija.
Препоручи коментар:
17
1
четвртак, 25 август 2011 23:40
Hercegovka
@mornar popaj
Stvarno Vas ne razumijem. Ako Bugarska i Rumunija nisu primljene u zonu Šengena, naravno da im je blokirana sloboda kretanja u EU (bez pasoša, kao ostalim zemljama EU). Ne, nisu to babe i žabe, to su žabe i žabe koje su morali progutati Bugari i Rumuni. Pozdrav, ne mislim ni ja ništa loše, samo drugačije razumijemo rečenicu-dvije.
Препоручи коментар:
20
1
петак, 26 август 2011 00:11
Петар Велики
МНОГО ЈЕ БОЉЕ БИТИ РУСКА ГУБЕРНИЈА НЕГО ЧЛАНИЦА ЕУ.
Препоручи коментар:
33
4
петак, 26 август 2011 00:31
Miloš
Gospođa Merkel je nastupila vrlo iskreno i to zaslužuje poštovanje. Sa druge strane je pomogla većini građana Srbije da "progledaju" i shvate kako se sa nama ophode predsednik i njegova neozbiljna družina. Godinama nas bestidno obmanjuju da imaju čvrste dogovore i garancije EU da su nam vrata otvorena, bez uslovljavanja i da će svakog časa nastupiti blagostanje u zemlju, samo da oni budu na vlasti da bi srećno dovršili posao. Sve ove godine, svi malo pametniji, shvataju da nas ta EU tretira kao gubavce i divljake koje neprestano treba ponižavati, siromašiti i nametati nam vlast koja će raditi protiv interesa svog naroda i države.
Препоручи коментар:
31
0
петак, 26 август 2011 01:34
Stojan M.
Ja kategoricno tvrdim da ce najmanje 90% ovog izivljavanja i maltretiranja Srbije da ispari onog momenta kada mi sa vlasti skinemo domace placenike nasih siledjija.
Препоручи коментар:
15
0
петак, 26 август 2011 01:48
cofi
problem je u tome, da to samo mi Srbi vidimo. Svi nasi "prijatelji" sa zapada nam kazu da smo paranoidni... tepaju nas ko ludog komsiju, nagovaraju ga da uzme jos koju pilulu, da popije jos jednu rakiju, procice to, vele, to ti samo izmisljas, vele.... Vreme je da bacimo rakiju, da krenemo u teretanu i da se pripremimo za to sto mora da dodje. Pa sta bude.
Препоручи коментар:
13
0
петак, 26 август 2011 01:59
Petar Izgnanik
Sebe smatram i pristalicom kapitalizma i slobodnog trzista i politickim realistom. Smatram da je podela Kosova (sto pravednija, uz razmenu imovine da se zbrinu SVI) zapravo jedino resenje. I sad ja takav udaram pluseve na komentare ljudi kojima obicno dajem (na ovom sajtu manjinske) minuse, postavlja se pitanje da li gospodji Merkel treba cestitati sto nas bukvalno gura u jedinstvo, inat, i protivljenje toj njenoj EU.

Nekad se pitam sta im (Evropljanima, za Ameriku mi je jasno) je zapravo cilj. Ili nema veze sta prica i ponasa se k'o guska u magli, ili je ovo sve dobro prostudirana poruka mrznje.

Bilo kako bilo, ako moze sa tom EU da se sklopi neki aranzman o slobodnoj trgovini - svakako. Ali vazalni status - neka hvala!
Препоручи коментар:
11
1
петак, 26 август 2011 06:47
Danilo
Zapamtite,za Srbe vaze posebni arsini i nemojte to porediti sa drugima.Evo dva primjera.

1)Razolucija SB.UN.1244 - svi su je izglasali,pa kad su u Beograd doveli postojecu vlast,rekli da ne vazi,a da bi oteli Kosovo,DOS-u 10 god.nude clanstvo u EU,koriste mrkvu i stap,a cilj im je unistenje Srbije.

2)Dejtonski sporazum - svi potpisali,a kasnije rekli da ne vazi,pa poceli cerupati ovlastenja sa Srpske i prenositi ih na unitarnu BiH,dok Srbi nisu rekli,dosta.

Kada je Dodik vidio da se s njima ne moze izici na kraj,ode u Moskvu da trazi pomoc.
Dodjose Rusi,kupise,vec zardjale,rafinerije nafte i ulja i rekose,imamo i mi svoje interese ovdje.

Uspostavljeno jedinstvo naroda i vlasti i uz pomoc Rusije,Srpska vise ne trpi omalovazavanja kao Srbija.

Zato Merkelova ne dodje u BiH,zna ona s kim bi tamo razgovarala.Bio je Dodik nedavno kod nje kad joj je rekao da je Srbima vaznija Srpska od EU.

Ova zapadna azdaja nema ni casti,ni postenja,boji se samo sile.
Препоручи коментар:
19
0
петак, 26 август 2011 06:57
Angel
Ima jedna dobra i sažeta narodna poslovica koja dobro opisuje suštinu ovog teksta:

"Ne zove se magare na svadbu da slavi, nego da vuče".
Препоручи коментар:
15
0
петак, 26 август 2011 07:33
ivan3012
Nije mi jasna nametnuta i glupo isprazna floskula ruska gubernija..Da li nam je Rusija ponudila da udjemo u sastav Ruske Federacije? Da li treba da se izjasnjavamo kao rusi? Poreze da placamo Rusiji? Ne vidim kakve veze imaju ruske gubernije sa Srbijom. Izmedju ovoga i Evropa nema alternativu-nema razlike.Jer biti ravnopravan partner zemlje cija je perspektiva svetsko liderstvo,pre moze biti povlascena razvojna sansa,obezbedjena trajna bezbednost i dobra perspektiva.Onaj ko poseduje planetarnu riznicu-zapravo kontinent Sibir,i hrabar slobodoljubiv narod siroke duse..Po bozijim i prirodnom zakonima pozvan je da stane na celo..Biti pored njega je ne sramota-vec ponos i cast,a svakako velika glavobolja zapadnom sljamu!
Препоручи коментар:
13
0
петак, 26 август 2011 08:03
Žak Stranger
@ Marko Gay

Iako čitav vaš komentar nema gotovo nikakvo težinu jer se ovde radi o nečem ipak malo ozbiljnijem, a ako vas zanima razlika između Evrope i Srbije, preporučujem vam jednu kratku ali efektnu pripovetku Milorada Pavića: "Vedžvudov pribor za čaj".

Tekst je dosta dobar uz malo manjkavosti oko par termina ali je suština pokazana kao na dlanu. Dobro je dok ima ljudi koji je uviđaju, loše što ih je jako malo.
Препоручи коментар:
9
0
петак, 26 август 2011 08:20
nataša @ Marko Gay
Ne znam od kada ste vi na Zapadu, ali slabo vi poznajete Zapad.
U pogledu homoseksualaca u Holandiji i Srbiji ima jedna bitna razlika. U Holandiji su donedavno homoseksualce spaljivali u gasnim komorama, a nešto ranije na lomačama kao i veštice.
Takve prakse u Srbiji nikad nije bilo.

Pitanje je šta će u Srbiji homoseksualno paradiranje kad ih niko ne ugrožava. Zbog toga se čude Holanđani, kakav je to blagorodan narod koji nikada nije spaljivao homoseksualce, a ne što nismo za parade seksualnosti pogotovo parafilija.

Iz vašeg teksta sam zaključio da vi sebi dajete civilizacijsku, možda i rasnu prednost u odnosu na Srbe.
Imate ozbiljan problem sa percepcijom, a možda su u pitanju i neke psihološke projekcije utemeljene na kompleksu manje vrednosti.
Neko kaže kompleks više vrednosti, ali kompleks je kompleks i on nema samo ni manju ni višu vrednost.

Daleko ste vi od uvida.
Препоручи коментар:
23
0
петак, 26 август 2011 08:27
Дијаспорац
Немачка мржнја је језива према српском народу. упознао сам доста Немаца, фолксдојчери , стара генерација која је ратовала и нјихови потомци су хистерични у мржнји.
Какву су медијску харангу направили 1999. године против српског народа, позавидио би им и Гебелс.

Моја сестра која је професор на универзитету у Немачкој је покушавала да каже истину о Србији и српском народу али у ТВ емисијама само што није била физички нападнута од " гостију" односно плаћених лобиста.
Они не могу заборавити поразе на Балкану никада, увек ће се светити кад добију прилику али морамо и ми одабрати стратегију да се бранимо од нјихове "демократије" !
Тадић је мала маца... за нјих и послушник !
Препоручи коментар:
18
1
петак, 26 август 2011 08:28
Андреј
Браћо Срби,
Овде у Украјини водећи конструктор “Антонова” госп. Калиниченко В.И. патентирао је начин обједињавања Украјинаца свих вера, на пројекту комплеска који је назвао ХРЕСТ ПРИМИРЕННЯ.
Могао би се извести закључак да Срби морају да се уједине око националне идеје, која може да се назове МИ СМО СРБИ.
Без националних обележја нисмо народ.
Зато – подржимо Владу Канаду са предлогом да “ морамо почети да га мењамо елиминацијом квислиншке власти, која обитава и постоји у кругу двојке. То је алфа и омега почетка наше борбе за само-поштовање и елементарна људска права. После тога следи економско уједињавање са Србима из Српске (и остале БиХ), Монтенегра, Хрватске и Македоније и економски опоравак. После тога следи политичко борба за уједињавање”.
Срби треба да имају јаку матичну државу, да срби из целог света имају симбол слободе, симбол вере и љубави – јединство.
Препоручи коментар:
17
0
петак, 26 август 2011 08:34
Андреј 2
Свет је широк и дугачак. Нема народа који живи у једној држави. Србима подмећу да су пласирали идеју "сви Срби у једној држави", па је Европа са Америком спроводе на фашистички начин. Уништавањем, претапањем, прекрштавањем, прогоном, окупацијом, протекторатом, преваспитавањем. Непријатељи србима поручују да их нема ван србије, да су срби из суседних нових држава и дијаспоре неки други народ, који је само пореклом србин. Ујединимо се око државне идеје, где год да се налазимо. Не дозволимо да нас деле и цепају.
Треба да им поручимо – оканите се ћорава посла.
Треба да покажемо целом свету, посебно непријатељима, да њихов терор, ултиматуми,прогони и погроми, окупације, неће успети.
Ујединимо се под један барјак.
Сви смо срби, међу нама нема генетске разлике.
Препоручи коментар:
16
0
петак, 26 август 2011 09:28
Natalija
,,Marko Gay"
Poređenje vam je apsolutno neuspešno i nesuvislo. Prvo, niko u Srbiji ne tvrdi da će se Srbija ,,srušiti" zbog održavanja gej parade. Niti bi Srbija propala, niti HOlandija ,,napreduje" jer eto, odavno ima tradiciju održavanja istih. Vi vrlo dobro znate da to što se zove ,,gej pokret" odavno izlazi iz domena ,,borbe za ljudska prava" i postaje instrument u službi stvaranja novog duhovnog, intelektualnog, duševnog sklopa ,,novočoveka". Da li činjenica da prosečan Holanđanin prihvata gej parade, znači da će on bez predrasuda gledati i ponašanje ,,stanovnika podsaharske Afrike" ili će i on smatrati to za praznoverje kao i Srbin. Naravno, moram naglasiti da upoređivanje nečije tradicije proizašle iz religije ili oblika tamošnjeg verovanja,sa jednom novom, nemetnutom i ispolitizovanom praksom održavanja ovih kvazikarnevalskih ,,fešti" je potpuni promašaj. Zapad preuređuje svet po svojoj meri, male zemlje su prve izložene toj agresiji, a ja zaista volim da mislim svojom glavom.
Препоручи коментар:
13
0
петак, 26 август 2011 09:55
@Starac Milija
Za razliku od nas imali su sreću da imaju relativno duže periode mira da mogu da grade institucije sistema i da se narod nauči na poštovanje zakona.

Постоје разни закони, поштовани Милија,и постоје разни начини да се народ натера да их поштује. Све у свему, не бих рекао да су они имали среће.
Препоручи коментар:
8
0
петак, 26 август 2011 10:06
Даг
Савршена анализа, која указује на суштину ЕУ и њене политике према Балкану. ЕУ је средство најбогатијих земаља Западне Европе за проширење и контролу тржишта за њихову робу. То је начин одржавања и експанзије њихових економија и уравнотежене поеделе "освојених" територија, пре свега на истоку Европе.

На Балкану, као што се види из текста, то је стара геополитика упакована у нов ЕУ папир. Њена је суштина сатерати Србе, на сваки начин, у ћошак (Београдски пашалук). Политика Немачке не разликује се, у том смислу, од политике Аустро-угарске или фашистичке Немачке.

Амбасадор Немачке је пре неколки година нехотице открио сценарио намењен Србији - њено даље распарчавање. Тај план имају намеру да остваре и ако "признамо" и ако "не признамо" Косово, само ће брзина бити различита. Већа ће бити у другом случају.
Препоручи коментар:
13
0
петак, 26 август 2011 11:48
slobodan 50
ODLIČAN KOMENTAR.zapadu, sve vreme to pišem, treba UVEK ovakva situacija na terenu, na bilo kom mestu na svetu, pa i u srbiji.samo u ovakvoj situaciji, mogu da prođu diletanti na vlasti i samo u ovakvoj situaciji SVI mogu da pljačkaju srbiju: i stranci i domaći kriminalci.to je to.odgovara svima: zapadu, komšijama, istoku(zbog budućnosti), samo ne srbiji.dakle, srbija mora da se bori za svoj opstanak!!!to traži žrtve, ne može drugčije.žrtva, kakvu bih ja odmah pristao je okretanje prema istoku!nema drugog racionalnog načina ni politike i sve drugo što se kaže je laž!!!sve smo ovo znali i očekivali, onaj ko je hteo da zna i koje patriota.sve je ovo, mnogo ranije dogovoreno, zato je uništena vojska i svi ostali uslovi su samo bili "tempirani", kada se postigne "psihološki nivo".znači, po meni, srbija mora pod hitno, da traži ujedinjenje sa rusijom, ali i sa crnom gorom.na kraju, mora se tražiti odgovornost za sve prevare i laži, ukoliko želimo, da srbija u budućnosti bude ozbiljna zemlja
Препоручи коментар:
9
0
петак, 26 август 2011 11:55
slobodan 50
i još nešto: dolazak nemice je krajnje simboličan istorijski čin(sada smo izgubili sve ratove, koje smo dobili), ali i nije moglo drugčije, zato je došla.ko bi, saopštio građanima srbije, da evropa želi-NE ŽELI srbiju u eu...svetska kriza je u toku, a srbija je samo kolateralna greška.za nas, ostatak poštenih građana, sve ovo je VELIKA TRAGEDIJA...međutim, šta se dešava u našim medijumima?šta se dešava?ništa!e, to ništa je najveći neprijatelj srbije u ovom trenutku....
Препоручи коментар:
11
0
петак, 26 август 2011 11:57
slobodan 50
i još nešto: kako "vodimo"spoljnu politiku prema libiji?
to, kako vodimo politiku prema libiji, najbolje objašnjava situaciju u srbiji...
Препоручи коментар:
14
0
петак, 26 август 2011 11:57
Maroje
dragi susjedi

tako to biva kada želiš da otimaš od drugih, pa se na kraju takva zlorabota vrati na tvoj vlastiti teritorij.

Nije li to ipak pravedno

Nego, šta ćemo sa tim vašim 'prognanim' krajišnicima. Kukate nad njima danonoćno i radite epove, a zaboravljate da je RS protjerala identičan broj Hrvata (preko 200.000)od kojih se skoro niko nije vratio. O muslimanima da ne govorim

Šta da radimo sa tim dvostrukim aršinima gdje je Srbin uvijek vredniji od Hrvata, Slovenca, Bošnjaka, Albanca..

Što susjedi ne kukate malo i nad tim prognanim Hrvatima i Bošnjacima iz RS. Makar reda radi i pravde radi i dojma radi, ako već nije iskreno
Препоручи коментар:
0
16
петак, 26 август 2011 14:01
Виктор Ларин
Браво! Српски речено, без увијања.

Да ли после овог текста још неко жели да буде понижаван на споредном колосеку за Брисел?

Без мене молим.
Препоручи коментар:
11
0
петак, 26 август 2011 14:06
Виктор Ларин
Последњи пут кад су поставили ултиматум Србији избио је рат у коме су нестала два њихова царства: немачко и аустроугарско.

Како не схватамо: једино чиме можемо да се одупремо јесте да одбијемо да уђемо у ЕУ. Њима треба да прошире своју власт, а не нама. Зато су и довели полтроне на власт да нас држе мирним и да им омогуће да обаве своју мисију. У три Југославије смо се одрицали свог суверенитета и преносили га на наднационални ниво. Сваки пут смо изнели гаће на штапу.
Да ли нам треба четврта Југославија?!
Препоручи коментар:
13
0
петак, 26 август 2011 14:33
Dundo@ Maroju...
Ćuti ti iz tamnog vilajeta, dobio si fildžan državu , zahvali se Alahu, Alijica je tražio fildžan a dobio kahvu iz šolje... sad bi i vi da lovite u mutnom i upamti Hrvati se ne javljaju na srpske sajtove u toj formi, budi inovativan, avazovci se lako detektuju na srpskim portalima ! Maksuz selam !
Препоручи коментар:
7
0
петак, 26 август 2011 15:09
aleksandar, oslobodjen za malo
Vidim da su mnogi naseli na ovo, ovo je prevara, Merkelova daje šlagvort Čak Borisu za predizbornu kampanju koju je počeo juče sastankom sa Dodikom. Kako njegova kampanja i Kosovo i Evropa i crvene linije ne bi izgubila smisao i kako bi postala aktuelnija on sada ponovo ima da dokazuje nacionalnu samosvest i privrženost visokim ciljevima sve dok ne dobije još jedan mandat, a taj mandat ima da posluži za aputaciju Kosmeta, kao i za ukidanje RS.Ovo je sve nameštaljka, mislite svojim glavama nedajte se prevariti i objašnjavajte narodu šta se zbiva, naravno i rušite vladu svim dozvoljenim sredstvima...
Препоручи коментар:
7
2
петак, 26 август 2011 15:19
Sajber Mileva
Зашто Тадић не рече Ангелини:
"Колико знам, Косово није призната држава нит од стране УН нит већине држава појеидначно.
Значи, ако је нека власт "паралелна" то је Тачиијева а не државе Србије.
Препоручи коментар:
13
0
петак, 26 август 2011 16:07
Mara
,,Maroje" MOJ
Porediš neuporedivo. Prvo, Hrvati su, uz velike donacije, mahom obnovili sve što su želeli obnoviti. Oko Dervente i u samom gradu se vide obnovljene ali prazne kuće. Ne zbog toga što se Hrvati nekoga ili nečega boje, ne, dragi moj, već zato što su se već i to dobro udomili po Hrvatskoj i zemljama Zapada. U RS njih ne čeka nikakva diskriminacija, naprotiv, dok Srbin u Hrvatskoj ne sme reći ,,hljeb" jer rizikuje batine ili život. U RS niko od Hrvata i ne pomišlja da primi pravoslavlje, u Hrvatskoj na katoličanstvo Srbi prelaze samo tako, zašto, možda zbog ,,Božije promisli", aha.
Препоручи коментар:
8
0
петак, 26 август 2011 16:09
Mara
I da, najvažnije, Srbija je sve ove godina bila puna izbegličkih centara, neki su još aktivni, gde su slični po Hrvatskoj, pitam se ja. Gde se smestiše te silne izbeglice i gde su sada, bojim se da su ipak u tuđim kućama.
Препоручи коментар:
8
0
петак, 26 август 2011 18:18
ole
Мароје, Колико је Срба протјерано у БиХ то си изоставио , вјероватно колико и Хрвата и Муслимана у БиХ (рачунамо и оне који су протјерани у Р. Српску ).
А онда се упоређивати могу Хрватска и Србија у којој није било протјеривања ни Хрвата ни Муслимана ни Албанаца , после уласка НАТО на Косову поново , као и у Хрватској протјерани Срби , а Албанци у преосталој Србији остали да живе.
Па даље као и у Хрватској и у Албанији нестали и "Поарбанашени Срби "(емисија квадратура круга ју тубе ), нестали у Мађарској , а Албанци се код нас умножили и Мађари макар остали у истом броју , нестали у Македонији , а данас видимо начин како се то ради уживо из Црнр Горе Убијанје једног народа .
Па гдје год нисмо у већини ми некако демократски нестанемо , а код нас сви живе у истом броју и ми смо на крају Фашисти .
Препоручи коментар:
9
0
субота, 27 август 2011 11:33
nataša @ Maroje
Nekoliko puta sam pominjao brojčano stanje Hrvata u BiH.
Na popisu iz 1991. godine u BiH je živelo 700 000 Hrvata, 1 300 000 Srba, 200 000 Jugoslovena i 1 900 000 muslimana.
Smatra se da je broj muslimana namerno uvećan za oko dvesta hiljada.

Danas u BiH živi između 200 000 i 300 000 Hrvata. Znači nedostaje 400 000 u odnosu na 1991. godinu. Znači da Hrvati praktično nestaju iz BiH i da nisu tamo ni demografski ni vojni ni politički faktor ili ako vam je draže nisu čimbenik.

Bošnjaci im određuju predstavnike u vlasti, na primer Komšić, koji je pola Hrvat a pola Srbin genetski, a politički je ništa.

Od tih 400 000 Hrvata koji nedostaju u BiH najmanje 300 000 hiljada je "iscurelo" iz BiH posle rata.

Jesu li za to krivi Srbi ili hrvatska politika.
Ne znam kako ćete rešiti taj problem.
Hrvati praktično nestaju iz BiH, odnosno nema ih više tamo.

O tome vi mislite, a ne o Srbima!
Препоручи коментар:
4
0
недеља, 28 август 2011 00:03
Marko Gay
@ Žak Stranger

Iako čitav vaš komentar nema gotovo nikakvo težinu jer se ovde radi o nečem ipak malo ozbiljnijem,


Nema niceg ozbiljnijeg od problema srpske kulture, jer samo zbog nje vas Zapad tretira gore od npr. Hrvata.
Препоручи коментар:
0
3
недеља, 28 август 2011 11:32
iz Republike Srpske
@Maroje
Opredijelite se, da li je tih 200 000 Hrvata protjerano iz Republike Srpske ili su pobijeni. Na neku drugu temu na ovom sajtu ste ovih dana tvrdili da je nad Hrvatima u Srpskoj izvršen genocid, da ih je pobijeno 200 000!
Dragi objektivni susjede, po popisu iz 1991. godine na prostoru današnje Republike Srpske živjelo je 155 863 Hrvata!
Takvi smo mi Srbi: protjeramo (ili pobijemo) i oko 45 000 ljudi koji ne postoje. A vi nevini i naivni kao francuska sobarica.
Препоручи коментар:
2
0
недеља, 28 август 2011 23:44
Bob
Od nemačke se bolje nikad neće očekivati.Ni od njenih satelita.
Препоручи коментар:
1
0
Нема коментара:

Постави коментар