Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 12. август 2011.

ČEDOMIR ANTIĆ: DOBRO JE ŠTO JE RS POSTIGLA JEDINSTVO I POLITIKU DRUGAČIJU OD SRBIJE

ČEDOMIR ANTIĆ: DOBRO JE ŠTO JE RS POSTIGLA JEDINSTVO I POLITIKU DRUGAČIJU OD SRBIJE


ČEDOMIR ANTIĆ: DOBRO JE ŠTO JE RS POSTIGLA JEDINSTVO I POLITIKU DRUGAČIJU OD SRBIJE

Iako je RS u opasnosti zbog planskih i dugoročnih nastojanja za stvaranje unitarne BiH, taj proces nije ostvariv bez dodatnih slabosti RS i Srbije

cedaanticnova_copy_copy_copy_copy_copyZlatko Lagumdžija i njegova stranka sprovode koncept socijaldemokratije kojom je zakamuflirana jedna nacionalna partija i to ne može imati dugoročan uspeh. Čak i sve da uspe da unitarizuje BiH, to neće biti afirmacija njegovog dela, nego dela političara koji su čitav život posvetili tome, od Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića, do Bakira Izetbegovića.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" istoričar i predsjednik Naprednog kluba iz Beograda Čedomir Antić ističući da se djelovanje visokih predstavnika u BiH nije pokazalo kao konstruktivno i pozitivno.

- Iako je Republika Srpska u opasnosti zbog planskih i dugoročnih nastojanja, čiji je cilj stvaranje unitarne BiH, taj proces nije ostvariv bez nekih dodatnih i jasno izraženih slabosti Republike Srpske i Srbije - rekao je on.

U trećem godišnjem Izvještaju o političkim pravima srpskog naroda u regionu u izdanju Naprednog kluba naveli ste da je Republika Srpska u opasnosti zbog planskih i dugoročnih nastojanja čiji je cilj stvaranje unitarne BiH. Da li je to ostvarivo?
- U politici je sve moguće, tako da ne možemo bilo koji proces definisati neostvarivim. Ali, mislim da dugoročno takav proces nije moguć bez nekih dodatnih i jasno izraženih slabosti Republike Srpske i Srbije. To je suština nalaza izveštaja da je nekadašnja, pre svega projugoslovenska i lična politika bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, i današnja proevropska i partijska politika vlasti koje su došle posle 2000. godine, velika prepreka, ne samo za pitanje ostvarenja legitimnih interesa RS i srpskog naroda u BiH već i za ostvarenje nacionalnog i državnog programa čitavog srpskog naroda. Programa koji imaju svi drugi narodi, i on je legitiman.

Zašto je to tako i može li, i hoće li to uskoro biti promijenjeno?
- U Srbiji više od 80 odsto građana je naklonjeno RS i smatra je vrlo važnom za očuvanje prava srpskog naroda u BiH i uopšte za legitimne interese građana Srbije, pošto je velik deo njih poreklom iz RS i BiH. Srpske vlasti se nisu mogle oglušiti o to. Ko god da dođe na vlast u Srbiji, on treba da zna da je to važno pitanje, pitanje prava srpskog naroda, a pre svega prava srpskog naroda u BiH, jer tamo žive tri četvrtine srpskog naroda koji se nalazi izvan granica Srbije, a u regionu Balkana. Ali, problem je naših vlasti što one imaju nekoliko prepreka da to razumevanje situacije prenesu u realnu politiku, za razliku od drugih balkanskih država.

Visoki predstavnici u BiH najčešće su bili politički pristrasni?
- Oni su, po pravilu, zagovarali jednu političku opciju i stajali na strani jednog naroda u BiH. Dobro je to što je RS postigla jedinstvo i počela da razvija politiku koja je drugačija od politike Srbije ili politike srpskog naroda u drugim krajevima, recimo u Hrvatskoj, gde su Srbi stradali kao taoci jedne opcije koja je bila srpsko-nacionalistička ali je bila i realsocijalistička, jugoslovenska. Ta dvojnost je uništila Srbe u Hrvatskoj. Da su branili nacionalna prava, oni bi časnije i sa manje žrtava izašli iz krize.

Koje su razlike između Srbije i Hrvatske u odnosu prema svom narodu u BiH?
- Hrvatska je politički žrtvovala svoj narod u BiH zbog EU i zbog njihovog unutrašnjeg sukoba, i to je njihov problem, ali Hrvatska nikad nije zloupotrebljavala hrvatske političare u stranačke izborne svrhe. Hrvatska ulaže u pomoć svom narodu u BiH 20 puta više nego što Srbija ulaže u srpski narod koji živi na Balkanu i širom sveta. Mi samo zahtevamo da ona prava koja su našem narodu priznata međunarodnim ugovorima budu i poštovana. Zahtevamo da se o tome brine Srbija na način na koji to rade Hrvatska, Mađarska, Bugarska, i zahtevamo da velike sile, posebno određeni krugovi u EU i SAD, prekinu sa tom vrstom licemerja. Dakle, pomogli su stvaranje nacionalnih država, često na štetu srpskog naroda, u slučaju Kosova i Metohije su prekršili princip koji su bili spremni da brane avionima. Sada pomažu autošovinističke, radikalno leve krugove u Srbiji s kojima igraju na kartu pseudojugoslovenstva i građanske države. To je licemerje, nepravedna politika i to nema veze sa Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, ali ni sa pravdom.

Smatrate li da će u idućem periodu rasti pritisci za reviziju Dejtonskog sporazuma?
- Pritisci će rasti sve dok se ne reši pitanje uključenja u EU. Verovatno će čitav Balkan biti priključen EU. Postoje određeni krugovi u EU i nacionalizmi na Balkanu koji teže da pretvore BiH u državu sličnu Crnoj Gori u kojoj vlada jedan narod. Pritisci će biti veliki. Ali, RS je uspela da prevaziđe sve slabosti koje je imala posle rata. Ona može da se odbrani i, bez obzira na različite koncepte, RS je postigla određen nivo nacionalnog i državnog jedinstva koji, nažalost, Republika Srbija nikad nije postigla. Da je Srbija postigla takvu vrstu nacionalnog jedinstva, ne samo da bi njoj bilo bolje već bi i ratovi koji su vođeni devedesetih godina verovatno bili manje krvavi i kratkotrajniji. Slabosti RS su loše demografsko stanje, a drugi problem je Srbija koja pluta još uvek i čije rukovodstvo podstiče mane sopstvenog naroda zbog stranačkih interesa. A veliki problem BiH je nerešeno hrvatsko nacionalno pitanje, što je pre svega plod politike Zagreba. Ali, postoji određen broj hrvatskih političara koji bi više voleli da propadne RS nego da legitimni hrvatski interesi u BiH budu ostvareni.

Kakvom ocjenjujete politiku SDP-a i Zlatka Lagumdžije?
- Nema mnogo uspeha u takvoj politici. Taj koncept socijaldemokratije kojom je zakamuflirana jedna nacionalna partija ne može imati dugoročan uspeh. Čak i ako uspe da unitarizuje BiH, to neće biti afirmacija njegovog dela, nego dela političara koji su čitav život posvetili tome, od Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića, do Bakira Izetbegovića.

Kako gledate na slučajeve Jurišić, Ganić, Divjak?
- To su sve šamari ideji pravde. Sudija je bio neprimereno snishodljiv u "slučaju Jurišić" koji je ipak prihvatio da dođe na suđenje, tako da taj proces traje. U Srbiji je došlo do višestrukog diskontinuiteta sa prethodnom vlašću. Srbija je prihvatila odgovornost, realnost, čak i to da jedan deo njene teritorije bude otcepljen od nje. Preživela je jezive ratove da bi branila pre svega srpski narod u BiH. To je jednim potezom pera ukinuto. Srbija se suočila sa svojom prošlošću, isporučila je 24 svoja državljanina Haškom tribunalu, ne samo optuženika za ratne zločine nego političkih vođa za koje su glasali milioni. Ali, nije postignut cilj, jer je taj sud kreiran kao jedno od oružja rata. Srbija je prihvatila da Hrvatska sudi njenim građanima, ali kada Srbija ima Tužilaštvo za ratne zločine koje potraži nekog iz BiH ili Hrvatske, mi doživimo scene kakve smo viđali devedesetih godina. To govori da se u prethodnim godinama radilo o sukobu nacionalizama na ovim prostorima. S tim što je jedan nacionalizam kažnjen, a druga dva su nagrađena.

Kakva je situacija sa Kosovom i Metohijom i kako će se to reflektovati na RS?
- Postoji mogućnost da Kosovo i Metohija ostvari nezavisnost u sporazumu sa Beogradom. Koliko god to bilo bolno, ako pregovori budu dobro vođeni, a sever pokrajine ostane u sastavu Srbije, a opštine na jugu, u kojima živi srpski narod dobiju autonomiju, a pri tom Albanci u Preševu i Bujanovcu ostanu u sastavu Srbije - jer je to ravnoteža, i konačno ako bude ostvarena ekstrateritorijalnost Dečana, Gračanice i Gazimestana, možemo da kažemo da smo uspeli i da je jedan problem rešen.

Za RS u svemu tome može da bude dobro to da se njena prava konačno međunarodno priznaju. Mnogi političari u inostranstvu RS doživljavaju kao neku vrstu provizorijuma. BiH je labava federacija, ona je savezna država. RS i FBiH treba da imaju teritorijalni kontinuitet, jasna ovlašćenja, velika prava i, konačno, sva ona prava koja imaju federalne jedinice svake države.


Autor Goran Maunaga
Izvor Glas Srpske, 07. 08. 2011.
( 14 ocena )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 3 komentara

 • Nikola Srbos 4 дана ago
  Република Србска је држава, за разлику од Србије!
 • Е, ОВОГ Чеду волим да чујем.
 • Политика Додика је превртљива и не треб је мешати са целом републиком Српском. Српска без Србије не може то су факти, то је нормално и потребно је присаједињење у Србију једног дана, надамо се у скорије време. Ево га опет дели Косово и Метохију, а до јуче је предао пола функција републике Српске фамозној БХ управи.

  У међувремену је сачекао Биљану Плавшић- издајницу на београдском аеродрому са букетом цвећа и аудијем и пратњом, па нека је води у БиХ, она је држављанка друге државе, а не Србије, не требанам издајница!

  Шиптари су национална мањина у Србији, а Срби у БиХ су констутивни народ, зато Срби у Р. Српској и могу да се одцеп јер су констутивни народ, а шипци су национална мањина!

  --- Додик ради за лову, колико је његових фирми, колико вила има у Београду, за кога он ради!?

Povratni URL
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Нема коментара:

Постави коментар