Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 08. август 2011.

Закључак Извештаја о политичким правима српског народа у региону | Истина и помирење на ex-YU просторима

Закључак Извештаја о политичким правима српског народа у региону


Истина и помирење на ex-YU просторимаИстина и помирење на ex-YU просторима

Закључак Извештаја о политичким правима српског народа у региону

PDF Штампа Ел. пошта
Напредни клуб
недеља, 07. август 2011.

Током протекле године (од августа 2010. до данас) статус српског народа у региону се углавном погоршао. Извесна побољшања забележена су само у Републици Словенији, где српски народ и даље не ужива права националне мањине. Као повољан могуће је оценити положај српског народа у Румунији. Сматрамо да је посебно тежак положај српског народа у Црној Гори где је српски народ подложан систематској дискриминацији и оспоравању права. Такође, у Босни и Херцеговини српски народ и Република Српска изложени су највећем притиску у последњих шест година. Однос Републике Србије према српском народу у БиХ најгори је од 2001. године до данас. У Републици Хрватској није дошло до очекиваног побољшања положаја српског народа. Српском народу није враћен политички статус, није у потпуности спроведен Ердутски споразум, баш као што није регулисано ни питање станарских права неколико десетина хиљада српских прогнаника. Српски народ није у значајно бољем положају у Македонији, где је и даље мета србофобних наступа појединих утицајних политичара. Такође у Македонији још увек није успостављена слобода вероисповести за српски народ. У Републици Мађарској српски народ није добио пуна права која му гарантују устав и закони ове земље. Чини се да скретање политике мађарске владе у десно чини остваривање ових права још у већој мери удаљеним. У Републици Албанији стање се није значајно променило од претходне године.

У односу на претходну годину званична Србија је у великој мери запоставила српски народ у региону.

Буџетска улагања у српски народ у региону и даље су симболична и нису уравнотежена са давањима у овдашње националне мањине, нити са сличним улагањима суседних држава (рецимо Хрватске и Словеније). Политика Србије према српском народу у БиХ, Црној Гори и Хрватској донела је чак и извесне штете политичким интересима српског народа. Афера са Стратегијом Владе Србије према српском народу у дијаспори и региону јасно је показала материјалну зависност, политичку слабост и моралну беду српских власти али и доброг дела политичке елите.

Политика која не тежи позитивној промени и бржем развоју не може бити добра. Одатле и поражавајућа чињеница да се упркос томе што је већина наших препорука уврштена у стратегију владе Србије мало тога променило. Стога, упркос настојањима појединих српских политичара да стање поправе, могуће нам је да поновимо и закључке и препоруке од прошле године:

Извештај и политичким правима... налази да је:

1. Република Српска је једини политички ентитет на Балкану који се налази под непрекидним политичким и другим притисцима. Укидање РС, као и умањивање колективних права српског народа у БиХ, раније афирмисаног у случају Словеније, Хрватске, Македоније, Албанаца са Косова и Метохије и из Македоније потиче како од бошњачких политичара, тако и од стране вођства Републике Хрватске, и одређених кругова из САД и ЕУ. Српски народ у Федерацији БиХ не ужива пуну равноправност са другим конститутивним народима, а његов стварни положај је другачији од положаја конститутивних народа у Републици Српској.

2. У Републици Хрватској српски народ је и даље неравноправан. Питање станарских права није ни издалека решено, успешно решавање овог проблема у Босни и Херцеговини није примењено. Повратници нису равноправни са новодосељеним становништвом. На локалним изборима 2009. било је етнички мотивисаних инцидената. Два аутономна котара, успостављена од стране Туђмановог режима укинути су 1997. и 2001. године, Ердутски споразум није примењен у потпуности.

3. Српски народ у Црној Гори још увек нема јасно одређен статус. Грађани српске националности нису равноправно заступљени. У државним установама и управи. Верска права српског народа и статус његове цркве (СПЦ, Митрополије Црногорско-приморске) нису јасно загарантовани и налазе се на мети сталних напада.

4. У БЈР Македонији српски народ не ужива слободу вероисповести! У овој држави је у току процес асимилације српског народа, који је дуго био подстицан од сране званичних власти.

5. Српски народ у Словенији не ужива статус националне мањине. Велики број становника Словеније (већином припадници српског народа) избрисан је из држављанства.

6. Иако уживају пуна права националних мањина Србима у Мађарској и Румунији прети асимилација. Разлог томе је слаба активност Републике Србије на културном плану.

7. Срби у Албанији немају одређен статус. Није познат њихов број. Ипак, они учествују у изради предлога нацрта Закона о правима националних мањина.

Влада Републике Србије пропустила је да:

1. Уврсти обавезе према Србима у региону (прописане словом Устава из 2006) у приоритете свој државне, спољне и привредне политике.

2. Дефинише односе према Србима у региону у новонасталим политичким и економским односима.

3. Препозна значај статуса Срба у региону за развој демократије у Републици Србији, интеграцију и еманципацију њеног друштва.

Влада Републике Србије употребљавала је интересе, права и организације Срба у региону у сврхе унутрашње и страначке политике.

ПРЕПОРУКЕ:

1. Република Србија је обавезна да поштује уставом одређене обавезе према Србима у региону.

2. Било би праведно да Република Србија прихвати политичке и економске обавезе према српском народу у региону сразмерне обавезама које извршава према националним мањинама у Србији.

3. Неопходно је раздвојити политику према српском народу који живи у региону и Србима у исељеништву (дијаспори).

4. Уврштавање политике према српском народу у региону међу приоритете спољне политике намеће развијање и прилагођавање дипломатске и конзуларне мреже у региону.

5. Културна сарадња у региону мора да буде интензивирана, усклађена и подређена очувању идентитета српског народа који живи изван државних граница Србије.

6. Република Србија треба да у пуној мери примени Закон о држављанству и омогући припадницима српског народа из региона ступање у држављанство Републике Србије.

[ Почетна страна ]


Закључак Извештаја о политичким правима српског народа у региону

недеља, 07 август 2011 14:51
МП
Влада Републике Србије а поготово њен председник Тадић све то што сте предложили знају.Они су део удруженог подухвата, који има за циљ да од Србије направи оно што је данас у области коју сте описали.Србија,земља у којој њени становници умиру од глади и зиме!?О, зар се и то може?
Препоручи коментар:
36
1
недеља, 07 август 2011 15:14
brm
ovako ne lupetaju ni u kafani pored fajront
Препоручи коментар:
4
36
недеља, 07 август 2011 17:54
@brm
Ovaj tekst mogu okarakterisati kao 'lupetanje' samo oni krajnje slabih umnih sposobnosti, ili oni koji se boje istine u njemu. Pretpostavljam da ste vi (i ta jedna 'zelena' ocena, koja je najverovatnije bas vasa), ili pripadnik nekog od naroda ili 'naroda' cija je glavna karakteristika srbomrznja, ili sam 'gospodin' Tadic (bice da je prvo).
Препоручи коментар:
22
2
недеља, 07 август 2011 18:26
Јаков
Фајронт не фајронт, али Србија треба да уведе реципроцитет са свим државама бивше Југославије.
Напр - онолико колико Срба има у Црногорској државној управи, толико Црногораца у српској.
Црногорци у Србији да се боре да добију иста права у Србији као Срби у Црној Гори.
Од међународних организација и судова, од државе Хрватске тамошњи и протерани Срби, који живе по целом свету, да траже Барању, Републику Српску Крајину, моралну и материјалну штету.
Аутономија, самоуправа, право на личну имовину, сва остала права као домороцима Хрватима.
Препоручи коментар:
20
1
недеља, 07 август 2011 22:24
Bosanac
Guslarski klub!
Препоручи коментар:
3
14
недеља, 07 август 2011 23:12
alkar
plja-plja...sad stese sitili analizirat položaj srba u ex jugi...dobro je vama kako bi bilo nama ,svim nesrbima,da ste vi pobijedili.plja-plja rekla bi moja baba kad bi neko priča gluposti.
Препоручи коментар:
0
14
понедељак, 08 август 2011 00:15
.
Застрашујуће.

Упоређујући ову мапу са оном из рецимо 1900... Боже помози.
Препоручи коментар:
11
0
понедељак, 08 август 2011 08:58
брм1
@brm
Ovaj tekst mogu okarakterisati kao 'lupetanje' samo oni krajnje slabih umnih sposobnosti,
колебам се да ли уопште с тобом да полемишем, ако би аргументовао шта је све и зашто глупост коментар би био дужи од текста, за почетак и сами кажу:

"поражавајућа чињеница да се упркос томе што је већина наших препорука уврштена у стратегију владе Србије мало тога променило." ПА УПРАВО ЗАТО СЕ И НЕ МЕЊА, али ајд само понешто:
"У Републици Хрватској српски народ је и даље неравноправан. ..." а кад је био? да није она лаж да је био у Уставу па је избачен? "Hrvatska je od 1945. do 1990. godine ustavno bila definisana kao "država hrvatskog naroda i država Srba u Hrvatskoj"."samo oni krajnje slabih umnih sposobnosti" би ово прочитали као конститутивност српског народа у Хрватској
ово значи: 1) да су Хрвати народ а Срби само из Хрватске етничка група -део хрватске НАЦИЈЕ...ово је још горе него што је сада!!!
Препоручи коментар:
2
1
понедељак, 08 август 2011 09:05
брм2 одговор јакоумном
"Српски народ у Црној Гори још увек нема јасно одређен статус. Грађани српске националности нису равноправно заступљени."
карактеристичне бесмислице. у једној држави сви држављани су исте националности, а у ЦГ сво становништво говори српским језиком ерго СРБИ СУ..сви сви сви!!
"Верска права српског народа и статус његове цркве (СПЦ, Митрополије Црногорско-приморске)" ЈЕЛ ОНИ из напредног клуба ТО ПРИЗНАЈУ ЈОШ НЕКУ ЦРКВУ?
"Српски народ у Словенији не ужива статус националне мањине." националне мањине у Европи су нонсенс, јер су сви држављани припадници једне нације, постоје етничке мањине, а Срби не испуњавају ниједан услов да би у Словенији били признати - нити су аутохтони тамо нити живе на компактној територији на којој су већина. СЛОВЕНИЈА НИЈЕ ВИШЕ КОМУНИСТИЧКА ДРЖАВА ЗА РАЗЛИКУ ОД СРБИЈЕ И НАПРЕДНОГ КЛУБА да би се фрљала тим совјетским идиотизмима..
Препоручи коментар:
3
1
понедељак, 08 август 2011 09:18
брм3 одговор јакоумном
"Срби у Албанији немају одређен статус. Није познат њихов број. Ипак, они учествују у изради предлога нацрта Закона о правима националних мањина."
Срби у Албанији једини су који испуњавају услове да буду етничка мањина ... само ко и како то да их од силних министарстава за дијаспору и разних радних група још нико није пребројио? па има их само у пар села у Враки, зна се и којих и зна се са колико становништва.ал то је овим интелектуалцима смарање.
"Република Србија треба да у пуној мери примени Закон о држављанству и омогући припадницима српског народа из региона ступање у држављанство Републике Србије." ТРЕБА ДА ??!! па зар то није одавно решено? како се закон примењује у пуној ("ко пијан плота"?) а како у празној мери? невероватно како титоизми идиотизми вечно остају у мозговима србијанске интелигенције.
ПС. нисам "pripadnik nekog od naroda ili 'naroda' cija je glavna karakteristika srbomrznja, ни sam 'gospodin' Tadic" само за разлику од НАПРЕДНИХ вама сличних не дам своје СРПСКО
Препоручи коментар:
3
1
понедељак, 08 август 2011 10:07
kole 1
Прво што се мора применити је реципроцитет.Шта и колико имају Срби којекуде то се исто мора применити за друге у Србији. Наравно када би овдашње велможе имале петљу. Хрватска, Мађарска,Црна Гора најбољи су примери дискриминације Срба, А што се подршке Србима у свету тиче, па ови ''наши'' ни у Србији не помажу Србима...
Препоручи коментар:
3
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
Нема коментара:

Постави коментар