Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 02. август 2011.

ПРОЈЕКАТ РУСИЈА (II): ШТА НАС ЧЕКА ПОСЛЕ ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА 2012. ГОДИНЕ?

ПРОЈЕКАТ РУСИЈА (II):

ШТА НАС ЧЕКА

ПОСЛЕ ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА 2012. ГОДИНЕ?

Магазин Видовдан

Home

ПРОЈЕКАТ РУСИЈА (II): ШТА НАС ЧЕКА ПОСЛЕ ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА 2012. ГОДИНЕ?
Пише: Јуриј Шалиганов
02 август 2011
Изашла је четврта књига сензационалног „Пројекта Русија“, чији анонимни творци последњих година интригирају цео највиши политичко-чиновни круг. И најзад се разоткрио један од аутора.

Прва књига „Пројекат Русија“ појавила се 2005. године. То је политичко-философско-историјски рад о прошлости, проблемима и чемерној будућности Русије, која је чека ако се препусти току догађаја. Књига, иако занимљива и јака, писана приступачним језиком, могла би се загубити у широком низу сличних издања да није било три пригоде. Прва: тада је расла популарност расправа о томе хоће ли Путин поћи на трећи мандат, и размишљања аутора о неопходности „постојане“ власти указала су се као сходна с темом. Друга: творци рада беху неизвесни, а сви могућни аутори међу познатим политиколозима и политичарима порицали су ауторство, због чега многи почеше као о решеној ствари говорити да су наручиоци „Пројекта Русија“ – у Кремљу. Трећа пригода као да је потврдила другу верзију и придала додатни заплет остварењу: „Пројекат Русија“ посебном курирском поштом (која доставља папире највишег нивоа) беше отправљен у све кабинете највише власти – у Кремљ, „Бели дом“, Савет Федерације, Државну думу...

Затим су изашле још две књиге, а ево се појавила и четврта, већ са потписом опипљивог, живог човека. Но, разоткрио се само један од аутора, а остали (можда и главни) састављачи „Пројекта“, предност још увек дају очувању анонимности. Четврта књига „Пројекта Русија“ већ заозбиљно долази до закључка: Русију очекује стварање неке „врховне владе“, која ће по разини бити виша од оне која се налази у „Белом дому“, па чак и у Кремљу. Она ће уопште бити „изнад државе“. Шта је то, утопија? Политичка сплетка у предворју парламентарних и председничких избора? Или припрема грађана за нови тип власти у Русији? Просудите сами...

„Комсомолки“ је успело да узме интервју од разоткривеног аутора четврте књиге „Пројекат Русија“ Јурија Шалиганова.

НОВА КРИЗА

– Јурије Викторовићу, „Пројекат Русија“ тврди да се треба спасавати. Од чега? Од смака света 2012. године?

- Имате у виду председничке изборе? (смех)

- Ма, изборе ће успети да спроведу – они су у марту 2012. године, а смак света футуролози обећавају у децембру, тачније 12. ХII 2012.

- Па можда ће новоизабрани председник својим указом опозвати смак света. Но, ако ћемо озбиљно, сад се ниједна земља, ниједан владар не могу осећати безбедно. После 11. септембра 2001. године многе норме међународног права беху погажене, започето је неколико ратова. Све светске установе, које омогућавају да се утиче на доношење одлука политичара, делотворне су у стабилном систему. Ако систем губи стабилност, онда – спасавај се ко и како може.

- Зар наступа нови ступањ кризе? Говоре нам како изгледа да је она окончана.

- Криза тек почиње. И док не дође до логичког краја, неће се зауставити. Систем који постоји у свету претпоставља стални раст потрошње. Човек се приближио црти када већ не може трошити више због своје природе. Ви не можете свакога дана куповати нови телевизор и одмах га бацати...

- И какве ће бити размере нове кризе?

- Глобалне, обухватајуће цео свет и све области људских делатности. На пример, у доба Велике депресије САД, 30-их година ХХ века, за 2-3 дана пале су све берзе, и милиони људи остадоше без средстава за живот. Драгоцености које су стојале на стотине хиљада долара, почеле су да се мере центима. Драгоцени су постали само прехрамбени производи. То је било испољавање највише тачке глобалне кризе тог периода. Ми се сад налазимо у још сложенијим условима. У поређењу са долазећом ситуацијом, Велика депресија је ситница.

НОВА ПРЕТЊА

– А шта се конкретно може догодити? Хоће ли крахирати Европа, САД или долар, о чијем крају се прича?

- Ми имамо схватање да наступа нека нова фаза у развоју људскога рода. Све ће крахирати: и Европа, и Америка, и долар. То је питање времена. Узгред, ако крахира долар, одмах ће крахирати стари светски поредак. А ми баш на то нисмо спремни. До каквих последица ће то довести унутар земље? Совјетски људи у рату и у миру вршили су подвиге у име Отаџбине и Идеје. Сада људи живе ради новца. А да ли су готови да за новац учине подвиг – велико је питање.

- И, шта је чинити Русији?

- Или се готовити за стварање животно способне наддржавне конструкције, или се уграђивати у постојећи систем и покушавати лавирати између лешева.

О ВЕЛИКОЈ ИДЕЈИ

– Ви предлажете некакво обједињавање ресурсних, како их назвасте у једној од књига, људи. На основу чега?

- Око чега се људи могу објединити? Око новца? Несигурно, и много их нећеш окупити. Око личних односа је сигурније, али више од десетак људи се не могу објединити. Само на Идеји се може објединити велики број људи.

- О каквој идеји је реч?

- О светоназорској, која опредељује генерални правац друштву. Ми на то делимице одговарамо у књизи. Мој став је да је Бог створио свет. Од тога и полазимо. Божје заповести и морал и наравственост што проистичу из њих образују темељ, на коме се људи могу објединити у чврсту конструкцију.

- Зар се на божанственој основи могу објединити муслимани и хришћани?

- Увек је лакше и боље имати посла са човеком који верује у Бога него с неверујућим. На разини свакидашњице тај човек је предвидљивији, подеснији, он има наравствене норме. И с разумевањем тих норми проблеми се могу заједнички решавати.

О ТЕПИСИМА И КОБАСИЦИ

– Али у идеологији Совјетског Савеза Бога није било, и људи су били бољи, а систем чврст.

- Совјетски људи су веровали у комунизам. То је била управо вера, слична религиозној. И док су они веровали, СССР је био чврста конструкција. Совјетски човек је имао мотивацију за научни и трудбенички подвиг. У позном Совјетском Савезу идеја комунизма се ујаловила. Заменила ју је идеја уређења живота. Већ 70-их година људи су тежили не да граде комунизам, него да имају много тепиха, кристала, и других свакидашњих добара. Но, идеја личне добробити је исувише мала, не даје мотивацију за подвиг. Конструкција је почела да се распада.

- А има ли данас у нас некакве идеје по Вашем мишљењу?

- Никакве. Бжежински, саветник председника САД, говорио је: да би се Русија обновила – њој је нужна идеја, мисија, но ничега сличног у ње нема. Данас је уместо идеје крилатица: „Богатите се!“. Њу су друштву званично предложили 90-их, и од онда се она марљиво спроводи у живот. Али кобасица не може да буде идеја. У одсуству Идеје тренд „богаћења на сваки начин“ породио је тоталну корупцију.

- Али, власт је објавила рат корупцији. На чијој страни ће бити победа?

- Корупција у Русији је основа која обликује систем. Пре него што се уклони потпорањ, нужно је схватити чиме га заменити. Колико год грубо звучало, корупција је окосница система. Ако се замисли да је мито чудом одједном постало немогуће узимати, систем се одмах распадне.

О ВЛАСТИ

– Како се према вашој иницијативи односе представници највиших власти Русије?

- Судећи по реакцији, као минимум нормално. Схватате, проблеми које ми покрећемо у књигама сваког дотичу. Ако у свету крену жестоки процеси, никоме неће успети да се уклони. Високим државним делатницима у првом реду. Што је човеку виши положај, то мање изгледа има да клисне на „резервни аеродром“.

- Али ви тешко нападате власт у својим књигама.

- У књигама се напада систем. Ако је систем лош, колико год га добрим људима напунио – свеједно ће лоше радити. Због тога су одзиви на „Пројекат“ у основи позитивни. И то што људи који се у овом тренутку налазе на Олимпу политичке власти књигу читају, цитирају, говоре о њој, пропуштају кроз себе, можда покушавају да се измене и промене око себе нешто – и јесте један од наших прелазних циљева.

- „Пројекат Русија“ заинтригирао је тиме што је био послат највишим чиновницима курирском поштом. Управа за послове председника укључила је књиге „Пројекат Русија“ у списак препоручених за више чиновнике.

- С отпремањем курирском поштом ја немам везе. А ако је Управа за послове председника сматрала потребним да виши чиновници прочитају наше књиге, значи да се у њима има шта читати.

- Када је изашла прва књига „Пројекта“ председник је био Владимир Путин, и многима се учинило како аутори, расхваљујући монархију, народ безмало припремају за установу „доживотног председништва“. Ви сте за „нову монархију“?

- Не. Уз то што је монархија један од најбољих система владања, у садашњој ситуацији она је немогућа. Неизбежно ће се изродити у луткарско позориште и биће нешто типа позног СССР-а, где су са говорнице причали о комунизму већ не схватајући шта је то. Ако се васпостави монархија, биће отприлике иста брука, само прикривена не комунистичким крилатицама, него религиозним сентенцама. Такво лукавство је још веће зло, него данашње.

БОРЦИ НЕВИДЉИВОГ ФРОНТА

– Испричајте нешто о себи.

- Бивши совјетски човек, Рус.

- Скромно и неинформативно. А имате ли посетницу?

- Не.

- Имате бизнис, богати сте?

- Зарађујем ради тога да бих се посветио и решавању питања о којима разговарамо. Поштено речено, не разумем шта значи реч „богат“.

- То је када кажу да и за праунуке има доста.

- А ако се сутра све обезвреди, чиме ћемо то мерити – у дрвима, у дијамантима, у векнама хлеба?

- Због чега сте одлучили да откријете своје име?

- Била је донета одлука да ће четврта књига „Пројекта Русија“ имати аутора. Циљ ће вам постати разумљивији када прохује предизборне битке: 11-те године думске, и 12-те председничке.

- Интрига „Пројекта Русија“ се наставља... А до тада ћете ви, његови творци, некако припремати људе?

- Ми увек радимо.

- Али ја као новинар што пише о политици ваш практичан рад са становништвом засад не видим...

- Ако имате у виду видљивост делатности као стварање партије, онда ње заиста нема, такав циљ себи нећемо постављати. Наш рад се може упоредити с изградњом куће. Прво се рађа идеја, затим се она оваплоћава у цртежу, а потом тај цртеж почињу остваривати стручњаци. Сваки сложени посао захтева огроман теоретски рад. Наш рад иде с мислима, с елитом, са светоназором.

- То јест, углавном у „вишим слојевима атмосфере“ и кулоарски.

- Не, није тако. Узмите дневни ред и мисли петолетне старости и сравните их са садашњим (мада су људи сами по себи врло троми и дају предност животу у уобичајеним шаблонима). Но, ако данас ви спроведете анкету шта је демократија, веома много њих ће рећи: то је обмана и трабуњање. Пре пет година постојала је илузија да је демократија могућна, само да је поправимо, доделамо, и све ће бити добро. Сад многи схватају: демократија је утопија, мит.

- Штавише, сад све више људи почиње маштати о чврстој руци.

- Видите, а говорите да се ништа не догађа.

- Ваше дело?

- Између осталог. Јер, у књигама „Пројекта Русија“ разматрају се светоназорске и философске теме, даје се јасна аргументација на простим и разумљивим примерима.

- Но, постоји и друго стремљење: немало људи размишља куда киднути из Русије. То није ваша идеја?

- То апсолутно није наша идеја. То је паника. Људи не желе да се нађу у средишту хаоса и покушавају погодити где је мирно место. Али уверавам вас: ниједна земља, чак ни у данас привидно донекле успешној Европи, неће избећи удес да буде увучена у талас неокончане светске кризе.

„Комсомолска правда“ од 1. Х 2010. године
Разговарала Лариса Кафтан
Превео Драган Бунарџић

http://www.svrha.com/


Форум >> Дискутујте са посетиоцима сајта и ауторима текстова.

Коментари (1)

02 август 2011
Војислав
Србији треба ИДЕЈА.
Постоји, али нема ко да је покрене, реализује.
Србин је скроман, никада није био богат.
У Србији данас нема богатих Срба.
Богати Србији нису потребни.
Срби су по природи ствари богати.
Богатство је ИДЕЈА, рад, задовољство.
Будимо сигурни да ће доћи.
Све је пролазно, лепота остаје, осмех, задовољство.
Када је било бомбардовање, наша деца су се смејала на Бранковом мосту.
Нисте ваљда заборавили.
Једном се живи, једном се мре.
Код нас је набогатији Кустурица.
Лепота ће спасити мир.
А не долар!

Додај свој коментар

Ваше име:
Ваш емаил:
Коментар:


Емисија - Претраживање - ТВ РубинAds on: Special HTML

Постаните новинар-сарадник

Постаните наш дописник, новинар или аналитичар. Постаните део тима видовдан.орг. и учествујте у развоју независног српског информативног пројекта. Јавите се на vidovdan.org@gmail.com

Питајте госте форума

Newsletter листа

Уколико желите да вас редовно обавештавамо о најновијим текстовима, акцијама или догађајима, пријавите се на нашу newsletter листу.Нема коментара:

Постави коментар