Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 14. август 2011.

OBRAD KESIĆ: NIJE TRAGEDIJA KADA TAČIJU POMAŽU SAD I EU, ALI JESTE KADA MU POMAŽE TADIĆ

OBRAD KESIĆ: NIJE TRAGEDIJA KADA TAČIJU POMAŽU SAD I EU, ALI JESTE KADA MU POMAŽE TADIĆ


OBRAD KESIĆ: NIJE TRAGEDIJA KADA TAČIJU POMAŽU SAD I EU, ALI JESTE KADA MU POMAŽE TADIĆ

obrad09081articleLaž da svaka alternativa politici Borisa Tadića vodi u rat, to plašenje građana ratom je u stvari najveća pretnja miru i stabilnosti SrbijeNajnovija kriza na severu Kosova dokazuje istinitost francuske poslovice po kojoj, što se svet više menja, sve više ostaje isti (plus ça change, plus c'est la même chose).

Kada je Hašim Tači odlučio da pošalje specijalne jedinice ROSU da preuzmu administrativne granične prelaze na Severu Kosova, želja mu je bila da pridobije što širu podršku sopstvenih građana, i to u momentu kada je ta podrška pala na najniže grane otkako se Tači zvanično bavi politikom. Pored ogromnih ekonomskih nedaća i nezaposlenosti na Kosovu i Metohiji, Tačija muči to što se protiv njega vodi više krivičnih istraga (počev od onih koje ga terete za ratni zločin za vreme sukoba 1998-1999, pa do onih vezanih za organizovani kriminal i izborne krađe). Još veću glavobolju stvorilo mu je podizanje optužnice protiv jednog od njegovih najbližih saradnika Fatmira Ljimaja i još deset bivših članova UČK.

Na ove probleme Tači nije imao odgovora, ali mu se zato pružila prilika da svu međunarodnu i domaću pažnju usmeri prema novoj krizi, koju je sam kreirao, i da tako iskoristi populistički i nacionalistički naboj za odbranu svoje vlasti.

Priprema za akciju na severu Kosova gradila se godinama kroz stvaranje slike da su mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji najugroženiji u preostalim srpskim opštinama severno od Ibra koje ne potpadaju pod autoritet Prištine. Međunarodna zajednica vidi sever kao neki "divlji zapad", na kom cveta kriminal uz podršku Beograda. Uz ovakav opis katastrofalnog stanja na severu, godinama idu i pretnje predstavnika prištinskih vlasti. i Bajram Redžepi i Hašim Tači redovno su obećavali, odnosno pretili da će da stave sever pod kontrolu i da tamo uvedu red.

Tači je odlučio da odigra ovu kartu sada kako bi kroz upotrebu sile skrenuo pažnju sa svojih gorućih problema.

Da bi se upustio u avanturu, trebala mu je saglasnost glavnih sponzora u Vašingtonu i Evropi. Rizik mu se učinio prihvatljivim. Dobio je zelena svetla iz Vašingtona, Londona, Berlina i Pariza, a pomogli su i signali koji mesecima dolaze iz Beograda. Poruke koje su stizale od predsednika Borisa Tadića, Borka Stefanovića i članova Vlade ukazivale su da Srbija ni pod kojim okolnostima ne bi bila spremna da koristi silu i da potpuno zavisi od ishoda pregovora sa Prištinom, te da ih nipošto ne bi dovela u pitanje. Svi koji prate politiku Beograda već duže vreme su svesni da parole da "Evropa nema alternativu" i da "Srbija neće ratovati" ne ostavljaju prostor za neočekivane ili nepredviđene poteze koji bi možda promenili procene rizika za međunarodnu zajednicu i za Prištinu.

ČEMU SE BEOGRAD NADAO Očigledni su dokazi da je Tači dobio američko i evropsko zeleno svetlo, i to su bile reakcije Vašingtona i Brisela kada je akcija specijalaca pokrenuta. EULEKS se jednostavno povukao i otvorio prostor za dejstvo Prištine, dok KFOR uopšte nije reagovao dok albanski specijalci nisu naišli na otpor lokalnog sprskog stanovništva. Istovremeno, kada su predstavnici vlasti iz Beograda pokušali hitno da dođu do ključnih "partnera" u Americi i Evropi, niko nije hteo ni da im se javi na telefon. Očigledno je da su se i Amerikanci i Evropljani nadali da će albanski specijalci munjevito da preuzmu administrativne prelaze i da će onda oni njima ostati samo da "sa žaljenjem" podrže novu realnost na terenu i pritisnu Srbiju da i ona prihvati tu "realnost".

Nejasno je čemu se Beograd nadao jer iz glavnog grada Srbije više od 24 sata nije bilo ozbiljnih osuda niti reakcija. Jedino je na scenu stupio "leteći cirkus" zvani srpska diplomatija, odnosno čuli su se očajnički vapaji Borka Stefanovića i ministra Gorana Bogdanovića.

Tako se moglo zaključiti da je Beograd iznenadila akcija koja se godinama pripremala i na koju je i sam Ministar Ivica Dačić upozoravao samo par dana pre njenog izvršenja. Razume se da za sve propuste koji su omogućili da akcija krene bez pravovremenog odgovora države Srbije, niko u Beogradu nije i neće odgovarati.

Jasno je i to da su Tači, Amerikanci i Evropljani ispravno procenili da Srbija nije spremna da reaguje na način koji bi ugrozio njihove interese ili eventualno vodio eskalaciji krize. Računali su da će vlast u Srbije da smiruje reakciju Srba na severu Kosova, što će reći da su podrazumevali saradnju Beograda, na kakvu su već ionako navikli čak i kada se ugrožavaju interesi Srbije.

Sada vlast u Beogradu pokušava da predstavi kako nije imala alternative nego da reaguje na način kako je reagovala. Glavni argument je da bi drugačija reakcija vodila direktno u novi rat i da zbog toga samo preostaje dogovor sa KFOR i nastavak pregovora sa Prištinom.

Svakako je potrebno pregovarati sa KFOR-om jer je naoružan i jer je u ključnim trenucima predstavljao direktnu pretnju nenaoružanim Srbima na severu Kosova, no teže je shvatljivo zašto je od samog početka vlast u Beogradu žestoko branila, čuvala, i na kraju očuvala pregovore sa Prištinom. Tim pre što je i sama Priština već prekinula te pregovore čim se opredelila za silu.

Srpska strana je imala samo tri aduta u novonastalnoj krizi oko administrativnih prelaza. Ti aduti su:

1. Pravo Srbije da, kao svaka druga država, koristi sva sredstva, pa i silu, ako je to potrebno i neizbežno da zaštiti svoje građane;

2. Spremnost Srbije da odmah suspenduje pregovore sa Prištinom i da ih ne pokreće ponovo dok god se stanje na terenu ne vrati na status quo ante pre unilateralne akcije Prištine;

3. Reakcije Srba na severu Kosova.

Od ova tri aduta Beograd se odmah na početku krize odrekao prva dva. Jedino je Ivica Dačić nagoveštavao da bi Srbija možda mogla da počne da se ponaša kao svaka druga država, odnosno da silom odgovori na nasilje protiv građana na severu Kosova. No predsednik Tadić je uskoro otklonio svaku sumnju da bi Srbija ikada mogla da koristi silu (osim, kao što je direktor policije Veljović upozorio, da bi branila KFOR, EULEKS i druge predstavnike međunarodne zajednice). Ne treba previše pameti da bi se shvatilo da će u svakom sukobu u kome se jedna strana odrekne sile u prednosti biti ona druga strana koja je sprema da koristi silu. Stav prdsednika Tadića ne garantuje da neće biti rata i da neće biti nasilje, nego u suštini otvara još veću mogućnost za dodatno korištenje nasilja iz Prištine (a i od drugih koji se nađu u bilo kakvim sukobom sa Beogradom).

NEISKORIŠTENA ŠANSA
Amerika i EU uložile su puno truda i energije u pokretanju pregovora između Beograda i Prištine. Ti pregovori otvaraju put normalizacije odnosa Beograda i Prištine i taj put vodi prema konsolidaciji nezavisnosti Kosova i prihvaćanju te realnosti od strane Beograda. Kada bi ti pregovori bili ugroženi, Amerika i EU učinili bi sve što je moguće da pritisnu stranu koja ugrožava pregovore. Drugim rečima, da je Beograd suspendovao pregovore zbog unilateralnog korišćenja sile od strane Prištine, onda bi pritisak bio na Prištinu da otkloni uzrok prekida pregovora. Na žalost, Beograd nije iskoristio svoju šansu.

To svedoči da Beograd nije iskreno i odlučno činio sve sto je moguće da odbrani Srbe na severu Kosova, nego se stavio na raspolaganje američkim i evropskim interesima, a preko njih i Prištini. Jedini adut koji je sada Srbiji preostao su Srbi na severu Kosova. Dok god oni odbijaju da ispune želje Prištine, dok god oni budu odlučni u korišćenju građanske neposlušnosti i nenasilnih metoda protesta, Hašim Tači i njegovi međunarodni sponzori neće moći da okončaju akciju preuzimanja administrativnih prelaza, a to znači da ostaje mogućnost da Srbi na severu Kosova i dalje ostanu slobodni i van autoriteta i kontrole Prištine.

Ključ uspeha za srpsku zajednicu je nenasilje. Ne treba se upuštati u borbu protiv naoružanih vojnika KFOR-a, ali istovremeno ne treba prihvatati da naoružani vonici imaju pravo da pucaju na nenaoružane ljude. Ovo je potrebno reći jer poslednjih dana neke izjave Borka Stefanovića i drugih predstavnika zvaničnog Beograda sugerišu da KFOR ima pravo da koristi silu ako Srbi na barikadama ne prihvate sporazum koji im se nudi.

Teško je verovati da je Beograd spreman iskreno da brani sopstvene građane na Kosovu i Metohiji, a još manje je verovatno da je spreman da brani sopstvene interese koje je sam definisao. Zato niko (ni vlast ni glavna stranka opozicije Srpska napredna stranka) nije ni spomenuo Ustav, za koji su se zakleli da će da ga brane, i zato ne postoji ni delić šanse da ova neodgovorna, nesposobna i ponižena vlast uspe da podeli Kosovo, što joj je poslednja želja.

Beograd je ponovo u situaciji da nema volje da se suprotstavi sili i nepravdi koju mu nude "partneri" sa Zapada. Što je još gore, taj svoj nedostatak volje građanima pokušava da predstavi kao cunami, kao nezaustavljivu prirodnu nepogodu, kao katastrofu kojoj nema alternative i u kojoj je prisiljen da se ponaša na ovaj sramni, nepošteni i licemerni način.

U takvoj situaciji, odbranaški nastrojena vlast svaku kritiku svoje politike lažno predstavlja kao volju za rat, odnosno huškanje na rat. Svako ko dovodi u pitanje mudrost njene politike vlast optužuje da priželjkuje rat i da hoće da gurne celu Srbiju u nova stradanja. Ta laž da svaka alternativa sadašnjoj politici Borisa Tadića vodi u rat, to plašenje građana ratom je u stvari najveća pretnja miru i stabilnosti Srbije. Ako Beograd toleriše ili čak nagrađuje Tačijevu upotrebu sile, on daje drugima povoda da u sukobu sa Beogradu posegnu za silom kao sredstvom za postizanje cilja.

ŠTA SRBIJA MORA DA URADI (A NEĆE) Drugim rečima, ako se Srbija ne ponaša kao država spremna da koristi silu u odbrani svoje teritorije, morala bi da bude spremna da barem zaštiti svoje građane. Ako nije spremna da koristi silu ni da zaštiti sopstvene građane, ona mora ipak da stvori sumnju kod svojih protivnika i svih onih koji razmišljaju o korišćenju sile protiv njenih građana da ipak postoji šansa, pa makar bila relativno mala, da Srbija u jednom momentu na silu odgovori silom. To je još uvek najbolji način da se izbegnu nova nasilja i novi ratovi. Takođe, izbegavanje političkih sukoba sa Amerikom i sa Evropskom Unijom osnažuje njihovu politiku uslovljavanja.

Postoji čitav niz drugih poteza koji bi ojačali poziciju Srbije i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Evo nekih koji ne vode u nove ratove, niti nasilje.

1. Srbija može, poput Republike Srpske, da angažuje međunarodne pravnike i da ih uključi u odlučnu dugoročnu borbu protiv svih koji krše Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244, međunarodno pravo i osnovna ljudska i građanska prava njenih građana. U sadašnjem sukobu Srbija bi mogla da koristi međunarodne pravnike da jasno izgrade pravne argumente protiv nasilnih akcija Prištine i protiv svih akcija KFOR-a i drugih međunarodnih institucija koje krše Rezoluciju 1244 i međunarodno pravo. Takođe, Srbija bi trebalo odmah da da do znanja komandantu Bileru i svim članovima KFOR-a da je svako nasilje protiv nenaoružanih građana neprihvatljivo i nezakonito i da će ona da koristi sva svoja sredstva da goni sve koji narede ili koriste nasilje protiv njenih građana, kršeći pritom međnarodno pravo;

2. Srbija može da suspenduje pregovore sa Prištinom i da upozori da se pregovori neće ponovo pokrenuti dok se stanje na terenu ne vrati na prethodno;

3. Srbija takođe može da suspenduje sporazum koji je već postignut sa Prištinom o pravu na slobodno kretanje svih građana Kosova i Metohije kroz Srbiju. Suspenzija ovog sporazuma bi trebalo da ostane na snazi dok traju nasilne akcije vlasti iz Pristine i KFOR i EU uvažavaju posledice tih akcija;

4. Srbija bi trebalo da pokrene mnogo žešću diplomatsku akciju u kojoj bi predstavnici Beograda obilazili sve ključne glavne gradove koji su podržali nasilne akcije Prištine. Diplomatija bi im dala do znanja da kriza neće prestati dok god nasilje Prištine dobija zapadnu podršku. Naravno, srpska diplomatija mora da se gradi na osnovi nekih konkretnih poteza, a ne na praznoj retorici kao što se to radilo do sada;

5. Srbija bi mogla da traži da UN formira komisiju koja bi detaljno istražila sve okolnosti nasilja, uključujući ko je bio upoznat sa planovima za to nasilje, ko je odobrio korištenje tog nasilja i ko je podržao i pomogao Prištinu da postigne svoje ciljeve. Ta komisija takođe bi morala da se bavi i ubistvom albanskog pripadnika ROSU i da jasno iznese u javnost sve svoje zaključke posle detaljne istrage.

To je samo nekoliko mogućih akcija koje bi ojačale poziciju Srbije i pomogle Srbima na severu da istraju u svojoj odlučnosti da odbace nasilno postavljanje autoriteta i vlasti Prištine.

SRBIJA NE SME MIRNO DA SPAVA Ne gajim nadu da će vlast u Beogradu da pokrene bilo koju od ovih akcija ili neku drugu akciju koja ne bi bila prihvatljiva za naše "prijatelje" u Vašingtonu i u Briselu. Tragedija nije u tome da medunarodna zajednica nagrađuje nasilje Hašima Tačija. To nije ni prvi, a plašim se da neće da bude ni poslednji put da on uživa u podršci svojih partnera iz Amerike i Evrope. Nije tragedija priznati sopstvenu slabost i nesposobnost u pronalaženju odgovora na ovakve napade. Tragedija je što to nasilnicima uspeva i zbog pomoći koja im stiže iz Beograda. Beograd je čak opravdao i Tačija optužujući "srpskog kriminalca" da stoji sa svojim albanskim partnerima iza paljevine Jarinja. Jasno je šta proizilazi iz ovakve izjave:

1. Ko god na severu Kosova ne prihvata i podržava pasivnu politiku Beograda po definiciji je kriminalac;

2. Albanski graničari i policajci su pošteniji od srpskih. (Zašto bi se inače tobožnji "srpski kriminalac" plašio dolaska albanskih carinika na granicu sa Srbijom ako već dobro sarađuje sa istima?) Ovakva tvrdnja Beograda je glupa, neozbiljna i poražavajuća;

3. Svi Srbi na severu Kosova moraju da prihvate novu realnost i da poštuju međunarodne institucije, koje su pomogle da se izgradi ta nova realnost;

4. Srbi na severu imaju odgovornost prema matici i moraju da slede politiku Beograda, ali matica nema nikakvu odgovornost prema njima (Teorija većeg dobra izgrađena od Slobodana Miloševića pa do Borisa Tadića);

5. Alternative nema i svi ostali mogući poteze vode direktno u rat, a rat hoće samo kriminalci i izdajnici.

Najgore od svega je dakle to da će politika Borisa Tadića u krajnjoj liniji pomoći Hašimu Tačiju da ostvari sve svoje ciljeve. Ono što je Tači pokrenuo i hteo da ostvari, to mu je spasio KFOR i Vašington, a ostatak će da mu ostvari politika Borisa Tadića. Zato Srbija ne sme mirno da spava i da čeka ishod najnovije krize na severu Kosova.


( 101 ocena )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 33 komentara

 • Romcevic 1 4 дана ago
  Србијом владају издајници, што је белодано по непрестаном - ни на чему заснованом - понављању мантре, од стране Борка (кога сад сви почињу звати пуним именом!) Стефановића и оне карикатуре од министра - да нема повратка на стање од пре овог догађаја. Зашто нема? Зато што то издајницима одговара - да и даље, миц по миц, предају Косово и Метохију.
 • Srbijanski kukavicluk ne poznaje granice!
 • БоТа није Србин, него Црногорац. Нашом Србијом управљају (уништавају је) титине црногорчине и усташе. Мене је срам што нама владају најгори, невиђена багра лопова и издајника.
 • Pa BoTa je izabran, narod ga je izabrao, mozda ste upravo vi glasali kao sto cete isto tako glasati i na sledecim izborima.
 • А не Јелена није га народ изабрао већ мали број оних који су као изашли на изборе!Што је око 25% људи Србије!Тако да су људи углавном против комунистичког и веома ми се свиђа коментар младога лале91 титиног црногорчине!!!
 • Pod pretpostavkom da Bog postoji, a postoji, mada se u tvom komentaru ne vidi. Zamisli zašto nas Viša sila "kažnjava", što smo u globalu predobri ili...
 • Секташ, лцф(луцифер), нисмо ми србијанци, ми смо СРБИ БРЕ!!!
 • Eto u tvom komentaru ima lucifera - Božjeg sluge, ali Boga izgleda da nema, kako da nam pomogne, ako smo Ga izgubili?
 • Мирко, ударио си на погрешног човека, млатиш свуда около, где стигнеш, смири се, знам ја да ти доста знаш (оно што знаш), прочитај реченицу више пута и изброј до десет, па онда пиши коментар! Луцифер-Божији слуга, шта написа то а? Не верујем ни једној цркви, ни једној секти, у Бога верујем драги Мирко! И још нешто, Бог нема слуге, не понаша се Он као неки људи!
 • Oprosti, probao sam i duže da brojim od deset, ali nisam razumeo šta si konkretno hteo... Međutim, mogu i ateisti da budu bolji ljudi od lažnih vernika, ali, znam da smo nedovoljno jaki da se samostalno krećemo u pravcu Boga. Što se tiče lucifera, ipak nisi u pravu, jedni ga ne prihvataju da postoji, drugi ga dižu u visine dajući mu moć veću od Boga, a ja znam da je on podčinjen i zato je ipak samo sluga, i to onoliko koliko mu se dozvoli.
 • Видим ја, не помаже бројање, нисам атеиста, о добру и злу сам ти већ негде конкретно одговорио! Нећу ти више одговарати, објашњавати, не разумемо се и ако Дарвину не верујемо ни ти ни ја! И још нешто, напиши један текст, о својој вери, па нека коментатори процене, немораш сваког да гњавиш.
 • Под претпоставком да сам јединствен, бар по питању дешифровања "Рукописа Војнич", вероватно сам делимично јединствен и по проучавању невидљивог, ако је тако а јесте. морао сам да од негде и од нечега да почнем са наведеним проучавањем, односно да прво себе - самооспособим (за ово је требао некакав дар), и почео сам поред осталог са цртањем. Нацртао сам кућу познаника (на стотинак километара ваздушне линије, а до дана данашњег нисам био у његовом месту), са свим елементима, наведена кућа је у мојој књизи издатој 2002. године. Нацртао сам и другом познанику са још већом даљином. Када сам покушао трећи пут да уђем као "лопов" у туђу приватност, у место очекиване приватности, нацртах осмоугао, са страницом отвореном предамном, али са две линије које ме уводе у нацртани простор. Дешифровањем нацртаног простора, добих решење да не прескочим 21 дан да нисам присутан на служби у Цркви. Неком следећом приликом, исти отворен простор, и одговор да не прескочим шесдесети дан а да се нисам причестио. Од тада постим: Среду, петак и сва четири поста. Зашто је битна Црква, мислимо да смо чисти и да мрава нисмо згазили, шта је са нашим прецима који су кредитом, кога нису отплатили и нама га оставили. Знам да (што ти рече) Срби БРЕ траже изговор у свештенству. По ком основу, народ може од валасти и свештенства да тражи да буду бољи од народа?
 • Попови лопови, возе џипове од сто хиљада еура, узимају донације од нарко дилера, тајкуна! Све религије су као јаје јајету, исте! Увек су уз скуте власти, и ту су да оне одбегле овчице , које су против те власти,пригрли у своје јато и тако за власт учини безопасним! И још су ту, да залуђеном народу објасни како је неки рат потребан, не због пљачке, него зато што је тамо неки ,,туђи" Бог! П.С. И ја постим, човек треба прећи на биљну исхрану !
 • Нема случајности, какво је време тако се и облачимо - поштујући природне услове, ко не успе да се прилагоди, нема право да каже како му услови нису били наклоњени. Свако треба да води рачуна о свом прилагођавању, без погледа на тамо неке, и да се у складу са тиме погрешно понаша. Постоји судбински запис - узрочно последичних односа за сваког појединца, чији се збир прелива у колективни запис. Може ли човек соло да анулира свој запис, одговор је не. Када би сваки појединац бринуо о себи, по истом сценарију би се анулирало и на колективном плану. Изгледа да смо превише, склизнули са позорнице, зато нам је лакше, и ближе до пропасти, баш зато су присутни они који нам дају алиби, а и када их не би било, морали би да их измислимо. Шта својим погрешним резоновањем постижемо и на чију је то штету? Прво на личну, на штету свог потомства и на крају на штету целе заједнице. Поздрав
 • Šta treba da znači ovo "srbijanski"?
 • Srbijom vlada Darvinov narod, iz toga naroda se bira Darvinova vlada. Danas svi vidite da nas nešto žulja, ali nismo sigurni gde, u cipeli ili glavi. Svi bi ste bili bolji vladari dok ne zasednete na tron, e tada više ne komandujete, ne razmišljate na prirodan način, već Vam prirodni ciklus nameće plan koji je jedino moguć. Plan je moguće da se menja, ali je u pitanju Darvinov čovek, koji ne želi da se on lično menja, mada to traži od ostalih.
 • Bokasa i bitange oko njega, su već obećali da će predati Kosovo i Metohiju.
  Oni svoj spas vide u dobijanju kandidature, i to bi im bio jedini adut na sledećim izborima.
  Jaka stvar kandidatura! To je opijum za maloumne. Evropa je pred raspadom, pred međunacionalnim sukobima, pred bankrotom, pred dilemom , kako dalje. Evropski projekat je jediono odgovarao bankarima. Proizvodnju su preselili u Kinu, radi profita, i to im se sada osvetilo.Višestriuko.
  Ovi izdajnici, treba da shvate, da je mala zemljina kugla da bi se negde sakrili.
  Narodu je svejedno , da li će pomreti od gladi ili od NATO milosrdnosti .
  Dole izdajnička vlada.
 • Sve što Vlada predaje, predaje u naše ima, oni su narodna vlada, ali smo mi Darvinovi. Pa gde ste dragi moji Vi videli da se u katastru nešto vodi na majmune?
 • пегепет 4 дана ago
  Ствар је јасна, Тадић је унапред био обавештен о акцији РОСУ и аминовао је. Жути хоће да затворе косовску причу, која им смета у остваривању фикс идеје о чланству у ЕУ.
 • Naravno to se vidi i po spremnosti nekoliko zutih novinarcica koji nisu ni na odmor smeli da krenu.Znao je Tadic sve osim mozda tacnog datuma i vremena otpocinjanja Tacijevog blic kriga.
 • "Znao jeTadić", znamo i mi da se Srbija sužava da nestanka i da Kosovo nije ni prvo ni poslednje. Pametni ljudi se obraćaju Bogu da ih ne snađe nevolja, manje pametni, tek kada primete da nevolja gazi, sete se za Boga. Vidim, Vaše komentare i posle svega, Boga i dalje nema. Oprostite, ne mogu drugačije (nisam kao Vi) iznosim istinu do koje se proučavanjem dolazi.
 • Sve je ovo istinito napisano samo je problem što nijedan drugi medij u Srbiji neće ovo objaviti.
 • Prividno ti se čini da je tu sve napisano, ali to napisano smuti pa prospi i počni da razmišljaš???
 • Владимир Гво 4 дана ago
  "Политика српског председника Тадића и сва трагедија њега лично, уз трагедију безидејности његових, страначких, коалиционих и иних истомишљеника, подсећа ме на золошки врт, на кавезе у којима отупеле животиње гледају у посетиоце, очекујући да им неко добаци јестиву милостињу.
  Како то у суштини изгледа, најбоље приказује сцена мајмуна у кавезу, који као помахнитао скаче са једне на другу страну, изводи акробације, да би једног тренутка стао поред жице, пружио руку уз тужни израз лица и затражио толико жељену банану у рукама посетиоца.
  То је Србија садашње власти и огледало њене спремности да све уради зарад догме која се зове евроатлантске интеграције, не схватајући, сву суптилност света око нас и да више не постоји свет из њихових идеолошких учионица, сатканих од мисли да је идеја шињел, који је прво црвен, а потом плаво жут. У суштини, они идеје и немају, само жељу да преживе још неки дан, време којег се нико неће сећати, да би добили банану, коју ће сласно изјести и њену кору бацити српском народу, на који са гађењем гледају, јер је за њих народ јништа, само пучина, зарад кога се и његове преваре, шињел носи."

  Горе наведене реченице сам написао пре пар месеци на овим страницама и стојим иза њих.
  Све је јасно...
  Све ће продати, уништити и поништити, у прах претворити, зарад још неког дана власти и толико жељене банане,
  награде мајмуну акробати.

  Страшно, али истинито, на жалост...
 • Сви су они испали из истог шињела, долази време полагања рачуна!
 • Da li je "emigracija" konačno prelomila?
 • Да знаш да ми је најјачи утисак данас овај текст тј. аутор у оволико антижутој боји, мада Лондон ме очарава........ццццццццццц..........шта ће још покренути да скрену пажњу са пропасти својих пљачкашких економија..............
 • Poštovani akademik, Obrad Kesić jasno opisuje i daje rešenja situacije,... lepo je i lako čitati takav tekst. Naravno ne ostavljam komentar samo zbog iraza poštovanja i slaganja, već zbog toga što mislim da sav slobodoljubiv svet treba da se usmeri na uzrok svih zla koja dolaze sa zapada.
  Uzrok po meni je to što postoji tajnost vlasnika u ofšor zonama. Kada je neko zaštićen tajnom onda može bez straha da podmićuje i ucenjuje ne samo naše već i sve ostale zapadne političare i moćnike koji takođe kriju novac od javnosti. Jednostavno je danas novcem napraviti revoluciju, rat, terorizam, podmiićivanjem prezadužiti zemnju, otimati resure, praviti nove narode i države...i sve to da niko ne može da sazna ko je vlasnik banaka, fonova i korporacija koje sve to finasiraju.
  Rešenje po meni jeste da se borimo da se za početak zna svaki vlasnik i kreditor banaka u Srbiji, pa makar ih bilo milion, danas je to lako i brzo objaviti u elektronskoj formi.
  Doviđenja do oslobođenja!
 • Monarch Highlander 4 дана ago
  Stefanovic i Tacijev ministar Bogdanovic u glas kazu:Pobunili smo se zato sto je EULEX u svom saopstenju nazvao SRBE huliganima.A zasto to gospodo niste rekli Tadicu koji je Srbe nazvao "citiram" :kriminalcima,huliganima i ekstremistima-nepuna 24 sata od opravdane ODBRANE.
 • Missko39 3 дана ago
  NAjbolji je Kostunica. Kad je gusto, on vrati mandat narodu, a drugi su mu izdajnici
 • Gospodin Obrad Kesić je dao dobru analizu stanja u našem društvu, a uz to je ukazao i na neke od uzroka koji su doveli do incidenata na administrativnim linijama koje su napravili okupatori sa našom Južnom pokrajinom. On daje i neke predloge koji bi trebali biti uključenu u strategiju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta. Međutim, treba imati u vidu da je patriotizam osnovni činilac za odbranu i očuvanje teritorijalnog i sveukupnog nacionalnog integriteta svakog, pa Srpskog naroda, a takav patriotizam, nažalost, ne poseduje naša vladajuća oligarhija.
 • Kompres14bojic 11 сати ago
  Вапај, не само Господина и брата Обрада Кесића него свих нас који знамо да се бранимо на другачији начин од ове бедне салонске господе која није успела да прими ПРЕДАЧКИ пелцер, јер су ОНИ ипак ДЕЦА ЦВЕЋА (хипи генерација). Истина је да смо много гинули кроз историју и да би било лепо не гинути, али да ли је битнији баш увек квантитет од квалитета, јер ѕнамо, да врло често у квантитету, потпуно се изгуби, или готово нестане квалитет. Има ли лепшег осећаја од спремности да се гине за ПРАВДУ. ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!
 • Мислим да овај документарац допуњује пузлу...

  http://www.youtube.com/watch?v...

  Attached files

Reactions

Aleksandarmihajlovic 4 дана ago
RT @Ljiljana_Tatic: OBRAD KESIĆ: NIJE TRAGEDIJA KADA TAČIJU POMAŽU SAD I EU, ALI JESTE KADA MU POMAŽE TADIĆ: http://disq.us/2y82c3

Нема коментара:

Постави коментар