Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 10. новембар 2011.

Предлог дугорочног решења питања Косова и Метохије | Косово и Метохија

Предлог дугорочног решења питања Косова и Метохије | Косово и Метохија


Косово и Метохија

Предлог дугорочног решења питања Косова и Метохије

PDF Штампа Ел. пошта
Бранислав Поповић
среда, 09. новембар 2011.

Имајући у виду неуспешност досадашње државне политике по свеукупне интересе српског народа и његову дугорочну европску перпективу, као и актуелну страначку борбу искључиво за потврђивање или освајање власти на предстојећим изборима, а не у корист грађана Србије, предлажем јавности да размотри овај предлог решења за највећи проблем државе Србије. Ових дана смо обавештени о предлозима појединих политичких странака које лавирају између покушаја решавања проблема и предизборног незамерања потенцијалним гласачима. Актуелни догађаји око административне границе АП КиМ су коначни доказ намера САД и западних држава да безобзирно спроведу до краја отимање дела територије Републике Србије, само и једино у корист албанске националне мањине. Реакција локалних Срба и парламентарних странака Србије је изнуђена, погрешна и у овој фази „пута ка Европи“ контрадикторна и крајње конфузна. Таква „политика“, лишена икаквог маневарског простора, без икакве дилеме води ка тоталном краху и новој неконтролисаној колони избеглица која ће преплавити Србију северно од Јариња. Након таквог исхода биће ирелевантно ко се налази на власти – политичари са тезом „И Косово и Европа“, они са тезом о „Преокрету“ или они који апсолутизују Косово.

Крајње је време да се Срби ослободе илузија и покушају да спасу оно што се спасти може. Сматрам да је овај нацрт решења, дат у форми скупштинске декларације, референдума и споразумног раздвајања два народа реалан, остварљив и у дугорочном интересу српског народа. Истовремено, овакво решење чува образ српству и уводи га у прагматичан курс каквог би Европа и Свет, па чак и они који српском народу не желе добро и који су му нанели и наносе зло, као и сами Албанци из АП КиМ, реално могли да прихвате. Декларација НС РС би послужила као правна основа за решење проблема АП КиМ, с тим да би сви наредни кораци наше државе неминовно произилазили из јединства власти и опозиције, које би у овом тренутку морале да се издигну изнад пуке борбе за власт. Следи текст нацрта декларације.

ДЕКЛАРАЦИЈА

1. Народна Скупштина Републике Србије (у даљем тексту Скупштина), након разматрања развоја ситуације у АП КиМ током протеклих деценија, уз јавно изражавање захвалности свим државама које нису признале независност дела територије Републике Србије под именом „Косово“, закључује да су данас исцрпљене све могућности за даљи заједнички живот са албанском националном мањином која пребива на територији Републике Србије. Скупштина прима к знању чињенично стање створено у АП КиМ, где је албански сепаратистички покрет, уз одлучујућу војну помоћ појединих западних држава предвођених САД, терористичким средствима остварио сепаратну државну творевину, што је на међународном плану под политичким притиском САД подржано признавањем независности „Косова“ од стране једног дела чланица ОУН.

2. Скупштина закључује да у датим међународним околностима и без обзира на важећу Резолуцију ОУН 1244, коју западне државе предвођене САД годинама једноставно игноришу, АП КиМ реално у догледно време не може да се реинтегрише у уставну целовитост Републике Србије, те доноси одлуку о грађанској дисквалификацији оног дела албанске националне мањине који прихвата неуставне власти „Косова“ за даљи заједнички живот са Србима и осталим грађанима Републике Србије. У интересу престанка такве, по српски народ бесперспективне ситуације, која на дуги рок може угрозити егзистенцију целокупног српског народа на сопственој територији, Скупштина предлаже одржавање Референдума којим би се грађани, који прихватају Устав Републике Србије, одредили о свим закључцима, предлозима и одлукама садржаним у овој Декларацији.

3. Скупштина предлаже извршним властима Републике Србије да позову власти „Косова“ да путем директних преговора, уз посредовање представника међународне заједнице, споразумно функционално разграниче српски народ и остале грађане Републике Србије од албанске националне мањине, при чему Скупштина предлаже следеће решење:

Да део АП КиМ јужно од реке Ибар буде администриран од стране власти „Косова“, а део АП КиМ северно од реке Ибар буде администриран од стране власти Републике Србије. Српском становништву јужно од реке Ибар се оставља могућност да се определи за трајно пресељење на територију под властима Републике Србије, док се истовремено истоветна могућност у супротном смеру оставља и албанском становништву општина Бујановац, Прешево и Медвеђа. Притом, од виталног је значаја да се ОУН, преко својих специјализованих организација, обавеже на перманентну заштиту и очување културно-историјских споменика српске духовности на територији које би се нашле под властима „Косова“. Према важећем Уставу Републике Србије, административна граница између Републике Србије без АП КиМ са „Косовом“ би остала иста као и до сада.

4. Скупштина закључује да овакво решење не доводи у питање уставну одредбу према којој нити један државни орган Републике Србије нема право да призна независност „Косова“. Република Србија, принципијелно полазећи од права на перспективну будућност свих грађана који по уставним одредбама чине становништво Републике Србије, сагласна је са чланством „Косова“ у свим међународним организацијама и асоцијацијама, сем у ОУН, према моделу односа НР Кина – Тајван. На овај начин би „пут у Европу“, тј. за пријем у Европску Унију, био трасиран за све грађане Републике Србије.

5. Скупштина доноси одлуку да ће, у случају успешног исхода Референдума, Република Србија подржавати слободан проток људи, робе и услуга у региону, уз обавезу да, према својој одлуци из тачке 2. ове Декларације, а у циљу спречавања евентуалне будуће мајоризације српског становништва од стране припадника албанске националне мањине, пре свега због тога што се иста појава догодила током последњих више од 300 година на територији данашње АП КиМ, перманентно не дозволи настањивање грађана албанске националне мањине са територије АП КиМ на територији Републике Србије ван АП КиМ.

новембра 2011.

[ Почетна страна ]


Предлог дугорочног решења питања Косова и Метохије

среда, 09 новембар 2011 09:50
Љаксе Бре
Не, не и не.
И то је признање.
Препоручи коментар:
64
8
среда, 09 новембар 2011 10:01
Miroslav
Mene stalno muči jedno pitanje. Zašto se u svim razmišljanjima ide sa tezom da ostali imaju pravo da traže što oni smatraju da je njihovo i da pri tome koriste sva raspoloživa sredstva, a mi moramo da budemo pragmatični i da se toga odreknemo?
Препоручи коментар:
80
8
среда, 09 новембар 2011 10:48
напомена
Део територије Србије о којем се ради званично се зове Косово и Метохија, а не Косово.
Препоручи коментар:
60
7
среда, 09 новембар 2011 11:06
Немања Влаховић
Не прихватити, никако, никад. Косово је Србија. Вратићемо суверенитет над Косовом и Метохијом, кад-тад.
Препоручи коментар:
60
9
среда, 09 новембар 2011 11:07
СРБИН
Начин је да Косово буде независна држава у оквиру Републике Србије.А сами смо криви.Што смо Косову давали аутономију?!
Препоручи коментар:
6
34
среда, 09 новембар 2011 11:18
шумадија
1. Косово и Метохиј аима се прогласити "ОКУПИРАНОМ ТЕРИТОРИЈОМ" под влашћу окупационистичких снага.
2. Као таквом, има се Уставом одредити и то у прембули циљ: ослобађање окупиране територије и свох поробљеног народа на територији Ким. Ослобађаље ресурса и прекид злоупотребе и уништавања културне баштине.
3. Косовским Албанцима тј Шиптарима понудити план: Независност, не и суверенитет, по којем би имали аутономију у државној управи и унутрашњој политици, под надзором међународне комисије УН, али не и суверенитет над теритроијом и спцијалним зонама, у којима су Срби и српским споменицима културе.
4. Ово да буде испраћено променом приоритет у српској политици, не одустајањем, , али променом приоритета ка придруживању у ЕУ.

Толико...
Препоручи коментар:
60
6
среда, 09 новембар 2011 11:22
Поље
Свиђају ми се овакви текстови. Без обзира што се можемо сложити са целим текстом или са неким његовим деловима, ипак отвара простор да ми, као грађани, размишљамо и нудимо решења и да разговарамо о томе.

Пре свега, држава Србија треба да обезбеди своју преговарачку позицију и тек онда да уђе у дијалог.

1) Србија треба да покуша да поцепа албанско јединство путем "меке моћи", организовањем различитих манифестација у којима би учествовали Албанци са Косова и Метохије. Доделити неке награде научницима (ако их има) или спортистима јужно од Ибра. Позвати неке од њих да носе дрес репрезентације Србије. Помоћи сиромашне породице јужно од Ибра. Да Србија у свим међународним телима и органима, представља себе као заштитиника КиМ чак и за ставри за које тренутно нема ингеренције. Биле те ствари позитивне или негативне.

Што се тиче таблица - сва полицијска возила у Србији треба да имају сличне таблице, таблицама које издаје УНМИК на КиМ.
Препоручи коментар:
17
9
среда, 09 новембар 2011 11:28
Nikola Malović
U ovom trenutku, u ovoj konstelaciji,ovo je najbolje rješenje za našu zemlju. Bolno, ali najbolje.
Препоручи коментар:
10
39
среда, 09 новембар 2011 11:29
аса
Не да је и садашње стање боље , него би боље било прознати Косово него ово .
Све полази од недоказане претпоставке о рајском животу у ЕУ , па заједничка перспектива са онима који који безобзирно одузимају територију .
Треба ЕУ поставити пред дилему или Србија или Косово , не може и Србија и Косово , па нека бирају .
Препоручи коментар:
30
3
среда, 09 новембар 2011 11:30
Petar Izgnanik
Podela je jedino resenje ali ne ovakva i ne na osnovu krvnih zrnaca, tipa "zabrana nastanjivanja licima albanske narodnosti", to jednostavno ni mnogi prijatelji Srbije u UN nece moci da progutaju.

Mislim da treba reci principijelno da koliko god zapadne sile nemaju pravo da otimaju deo teritorije jos manje imaju pravo da iz Srbije izvode gradjane koji to nece, a bili oni Srbi, Romi, Albanci ili ko li vec. Treba dakle da se svi gradjani Kosova ukljucujuci i IZBEGLE izjasne da li su za to da (A) ostanu na svome ma sa koje strane granice zavrsili, (B) spremni da se menjaju da bi ostali u Srbiji, ili (C) spremni da se menjaju da NE bi bili u Srbiji.

Kad se svi pod B i C razmene i napravi konacna linija svima koji ostanu u Srbiji se garantuju sva prava a oni sa druge strane ne mogu da dobiju ni pasos ni da se naseljavaju. A kao gest dobre volje prema Albancima u Presevu ponuditi da ko god od njih hoce moze da se ukljuci u ovakvu razmenu. Da se vec jednom zaokruzimo i unormalimo.
Препоручи коментар:
19
3
среда, 09 новембар 2011 11:41
Поље
2) Територија северно од Ибра треба да се назове Метохија и успоставити све органе аутономне покрајине.
3) Председник или премијер треба да организују пријем поводом неког државног празника нпр. у Косовској Митровици.
4)Обавезно један клуб из Метохије да учествује у спортским такмичењима са другим клубовима из Србије.
5) Организовати економију на северу тако да увек имају довољно хране за све становнике на северу КиМ.
То значи направити велике фарме.
6)Да све банке и предузећа морају да добију дозволу Републике Србије да би пословале јужно од Ибра. У супротном ће им бити забрањен рад на целој територији Србије.
7) Тражити да се повуку све снаге КФОР-а из земаља које су признале независност. (тражити и стално тражити)
Уколико то не учине, прогласити окупацију земље (casus belli) и поставити стање замрзнутог рата.
8) Поднети пријаву пред Међународним судом против Албаније јер је са њене територије нападнута Србија.
Препоручи коментар:
34
2
среда, 09 новембар 2011 11:52
Килибарда
Решење за КиМ.
Проста утопијска ствар.
Идемо без реда.
Смрт дроги.
Демилитаризација. Разоружање, стране војске и полиције кући. СБ УН да пошаље велику мисију да прати економски развој. Забранити било какво политичко деловање. Странци да иду кући.
Организовати посао. Свако на своме. Мир. Благостање.
Ко ће то да дозволи. Нато, Европа?
Да ли сте нормални? Свет је полудео.
Ово стање ни тамо ни амо, малтретрање Албанаца, Срба и свих осталих највише им одговара.
Шта би радио неки паметњаковић Кацин?
А Инцко и остали препаметни шетачи из Јевропе.
Уче нас да ходамо по својој земљи?
Шта има Немачка или Америка са Балканом?
Помозите, дајте технологије, капитал, да радимо - да буде наше, а плодове рада да поделимо тако да сви лепо живимо.
А не само изабрани немци, енглези, више расе, паметни и лепи.
Препоручи коментар:
31
2
среда, 09 новембар 2011 12:48
Бојан
Поново понављам свој приједлог од прошле године:
http://www.nspm.rs/kosovo-i-metohija/kosovo-i-metohija-kao-drzavni-kondominijum-srbije-i-albanije.html

Неке од мањкавости рјешења предложеног од стране Поповића су следеће:

- Ово представља фактичко признање независности остатка (тј већинског дијела) Космета, јер се скупштина обавезује да попусти (и оне малобројне) преостале кочнице, осим УН чланство, чиме Космет добија легалан/легитиман међународни субјективитет
- Како ће се регулисати питање имовине РС на Космету? Плаћања дугова? Власништво над приватним земљиштем Срба? Присилна продаја имовине? Протјеривање, убиства? Постоји још много питања!
- Овај приједлог рјешава проблем за
Препоручи коментар:
13
2
среда, 09 новембар 2011 14:04
X
ovaj navedeni predlog je glupost!Uostalom zasto se i predlaze?Pa da bi usli svi zajedno u EU!?A EU je titanik,polako ali sigurno tone,evo pre nekih par nedelja sam gledao preko satelita Holandski program,gde se govorilo o Grckoj krizi ,i tu se spominje da Francuska sad zbog EU zakona je prinudjena da finansijski pomogne Grckoj,ali time ce doci u istu situaciju kao i Spanija koja je sve u vecoj finansijskoj dubiozi!Znaci EU je sve veci i veci vir zbog kojeg se i daju ovakvi nebulozni predloza!A ja imam pitanje,recimo da i Srbija i Kosovo udju u EU,sta mislite da siptari nece poceti da kupuju sa narko novcem kuce i zemlju po Srbiji?A mi Srbi sa ovakvim natalitetom,to jest belom kugom ima za 50 godina da nestanemo iz same Srbije!Ja imam drugi predlog!Na sledecim izborima podrzati DVERI SRPSKE!Zatim kao sto stoji u njihovom programu,da se izvrsi revizija svih privatizacija i poreklo imovine svih tajkuna i politicara u Srbiji,ko nema dokaz o imovini ce na sud i oduzece mu se imovina!...
Препоручи коментар:
16
3
среда, 09 новембар 2011 14:17
X 2 deo
Zatim treba ojacati selo,Drzava da organizuje mladim ljudima i parovima bez posla da besplatnodobijaju poljoprivredno zemljiste sa svim objektima,da se da besplatna obuka,zatim da drzava izgradi moderne tipske kuce,dati obuku i opremu za odredjenu poljopr.delatnost,garantovati otkup!I tako poceti naseljavanje sela,i depopulaciju gradova!Zatim povezati se sa Rusijom,Kinom,Indijom i sl.zemljama koje nas podrzavaju u svakom smislu ,ekonomskom,vojnom,diplomatskom!Ojacati vojsku i modernizovati vojnu tehniku!I polako raditi na tome da se ekonomski pomognu Srbi na Kosovu,organizovati ih ako treba u jednu vrstu nenasilnog otpora!I cekati kad se budu promenile medjunarodne okolnosti,i kad zapad ne bude vise imao tako dominantnu ulogu!
A Kosovo kao i Albanija(koja je oteta Srpska zemlja,na slican nacin kao i Kosovo)vratiti samo vojnim putem)!Zeleli mi to ili ne?To je jedini nacin!Sve ostalo vodi u poraz i nestanak!
Препоручи коментар:
18
1
среда, 09 новембар 2011 16:38
Влада Канада
Окупаторски НАТО режим у Београд свој "легитимитет" налази на изборима из 2008. године, када су наивни Срби и остали гласали за њих. Те несрећне године, већина Срба је гласала за ове велеидајничке "партије", у ствари, завереничке и субверзивне интересне групе под директном контролом ЦИЕ, МИ6, БНД-а и осталих "стратешких пријатеља" Србије. Задатак ових група је контрола Срба и уништење Србије до политичке, војне, економске и културне безначајности на Балкану. У томе се делимично и успели, јер су Срби и Србија на коленима, спремна за ритуално клање. Потребно је још неколико убода да се Срби и Србија докрајчи једном заувек. Следећи избори су у 2012. години. Окупаторски НАТО режим у Београду неће моћи да добије "легитимитет", јер ако Срби већински поново гласају за њих, онда они нису ни заслужили да опстану. Зато се НАТО режиму жури да реализацијом плана уништења Србије. Признање Космета, Санџак, Војводина, југ и исток од Ниша без Срба, као са Крајином. Срби у НАТО плану нису предвиђени.
Препоручи коментар:
13
2
среда, 09 новембар 2011 16:43
Властимир
Такозвана држава Косово не треба и не сме се признати никада, ни привремено ни трајно, ни парцијално ни комплетно. Зашто? Јер тиме оправдавамо сва зла која су учињена Србском народу, оправдавамо рушење државе (почев од СФРЈ па до Републике Србије). Тиме би смо дали неопозиво признање, историјски заувек, свима њима (Словенци, Хрвати,...ЕУ, НАТО, САД ...) да су били у праву што су нам то урадили. Тиме би смо им дали оправдање да све то што су нам урадили и није никакав њихов злочин већ казна за нас. Тиме би они били заувек у праву а ми заувек криви. А није тако. Признањем / непризнањем се пише историја и то се једино важи, све остало је врло пролазно.
Препоручи коментар:
13
1
среда, 09 новембар 2011 18:01
Цоца
Ми Срби, смо сведоци злочина који је од стране запада извршен над овим крајевима.
Ми као такви, значи, за све људе на западу, представљамо велику опасност самим својим постојањем. МИ СМО СВЕДОЦИ ЊИХОВОГ НЕЧУВЕНОГ ЗЛОЧИНА. Наравно да тога нису свесни ни сви Срби, а још мање људи са запада, али они који кроје светску политику то знају, и НЕ МИСЛЕ НАМ НИКАКВО ДОБРО! МИ СЕ ЊИМА НИКАКО НЕ МОЖЕМО УМИЛИТИ И ДОПАСТИ!
Звучи песимистички, али тако црно и стоје ствари са овим нашим народом у овом тренутку.
СПАС ЈЕ У ВЕРИ У ХРИСТА, У СЕ И У РУСЕ!
С НАМИ БОГ!
Препоручи коментар:
7
1
среда, 09 новембар 2011 18:05
Луди Ванко
Шта то овај човек прича."Контрадикторна""погрешна".Оно што се одвија на барикадама је једини начин.Нека свет види.Стојимо постојано.Побите нас. У Тачијеву каспницу где се продају наши органи док смо живи нећемо.То је порука хероја с барикада.Можете нас побити али нас у то ропство нећете отерати.Пљујемо на вашу демократију која брани Тачијеву бандократију.Ту нема компромиса.Нека Тадић помогне Тачију да влада Севером , али то може само преко наших тела.И мртви ћемо бити на барикадама и никад нас са савести нећете спрати.А освета м мртвих је много тежа од борбе нас живих.Пустите празна наклапања, ово је историја страдања .Последњи чин косовског боја.Југовићи нису у Скупштини код Вука, него овде на барикадама.Ничу из земље и из ње их нећете исчупати.То су поруке свету и они који то не схвате морају да нас побију.Могу , јачи су али на Тачијев пањ никада.
Препоручи коментар:
12
1
среда, 09 новембар 2011 19:07
Bob
"...перманентно не дозволи настањивање грађана албанске националне мањине са територије АП КиМ на територији Републике Србије ван АП КиМ."

Ovo je jedino što vredi u celom predlogu.
Препоручи коментар:
7
3
среда, 09 новембар 2011 23:51
GoranGracanica
Od svih casopisa koje citam, do dans mi je nspm bio omiljeni i jedini, jer je iznosio stvarnu i realnu sliku.Kada ste ubacili i rubruku o juznim Srbima,Janje Gacese,zadisvili ste me i hvalio sam vas na sva vrata.Ali, ovom idejom o podeli KiM-a ste me razocarali i uvredili.Sramota.Ocekivao sam vise od vas.A postoje i bolja resenja od tog vaseg.
Препоручи коментар:
2
1
четвртак, 10 новембар 2011 00:34
МР
Сасвим логично и реално. Не могу да замислим боље решење за тај део земље. Свако би био на добитку и два народа би се најзад смирила па и помирила. Најзад би народ могао да живи нормалним животом. Жеља ми је да свако прочита ове предлоге, нарочито меродавни људи на власти и у опозицији, и да се поведе јавна дискусија о њима отворено и без емоција.
Препоручи коментар:
1
3
четвртак, 10 новембар 2011 01:28
дулебг
Ја бих са трајним решењем сачекао док не дођу Руси. А онда да предложимо разграничење линијом Скадар-Тетово.
Препоручи коментар:
5
0
четвртак, 10 новембар 2011 02:22
obilić
a kad dođe ruski samodržac?šta da mu kažemo?da smo se "razgraničili"sa šiptarima?!izdržimo.braćo!kakvo razgranićenje i podela...kad ruski car donese gramatu i vrati kim srbiji,bežaće šiptari glavom bez obzira!!!
Препоручи коментар:
2
0
четвртак, 10 новембар 2011 02:25
Фристајло
Постоји много решења за тај проблем; но, "проблем" је у томе што се ни једно не свиђа свим заинтересованим странама.
У таквој ситуацији, ми Срби треба да се одлучимо за оно, које се свиђа нама; таква треба да буде наша политика, јер је само као таква- наша. То је ствар логике.
Аутономију им је дао Броз; то је био позив за Албанце да се неконтролисано насељавају из Албаније и демографском експлозијом намноже до данашње цифре. "Државу" су им дали Американци; према томе, за губитак тих елемената статуса народа са неким правима, ми нисмо одговорни, и не треба тиме да се оптерећујемо. Кад Калифорнија Мексиканцима да покрајину, а потом и државу- даћемо и ми Албанцима...
Захтеве треба поставити као јасне и непомериве, и уколико данас изгледа немогуће, треба се сетити Првог светског рата, и коначно схватити да никад није готово, док не буде готово. Закон и логика су на нашој страни, и отуд нервоза на непријатељској страни.
Непријатељској, понављам; да не буде забуне.
Препоручи коментар:
6
0
четвртак, 10 новембар 2011 11:46
Лаповац
Да не оптерећујем читаоце придружујем се Власимиру са додатком Фристајла. И само кратак додатак, ако нас принуде да доносимо некакву скупштинску декларацију, она може само да гласи КОСОВО И МЕТОХИЈА СУ ОТЕТИ СИЛОМ ПРОТИВ ВОЉЕ ГРАЂАНА ДРЖАВЕ СРБИЈЕ и тачка.
Препоручи коментар:
3
0
четвртак, 10 новембар 2011 13:18
Marko Gay
@ autor

а део АП КиМ северно од реке Ибар буде администриран од стране власти Републике Србије.


A zasto bismo mi prihvatili ovakvo resenje kad vec imamo vojnu bazu na Kosovu i mozemo ga imati celog?


@ шумадија

Косово и Метохиј аима се прогласити "ОКУПИРАНОМ ТЕРИТОРИЈОМ" под влашћу окупационистичких снага.


Ne negiram da to jeste fakticko stanje.

Ali ovakva formulacija je za nas najlosije (da ne kazem pogubno) resenje jer ceo problem pretvara u direktnu konfrontaciju izmedu SAD i Srba.

Mi smo navikli da smo arbitri, a ne strana u sukobu. Neki kraci sukob OK, ali protiv ovakvog dugorocnog zlopamcenja i istorijskih optuzbi i parnice celog jednog naroda protiv SAD mi u principu nemamo odbranu. Nadamo se da ce Srbi zaboraviti – sto vas predlog direktno napada.


@ Цоца

Ми као такви, значи, за све људе на западу, представљамо велику опасност самим својим постојањем.


Tacno, osim ako ne zaboravite.
Препоручи коментар:
2
0
четвртак, 10 новембар 2011 15:20
МР
Као и сви ови коментатори, желео бих да цело Косово буде српско. Али шта да се ради са огромним албанским становништвом? Избацити их у Албанију? Од тога нема говора. Скоро да је намогућ, бар код нас, живот са другом нацијом и културом, нарочито ако постоји историјска нетрпељивост. Отуда је добра она наша: Чист рачун, дуга љубав. Иначе ће и следеће генерације имати великих проблема. Зато је раздвајање најбоље и мање болно решење. Молио бих све да пажљивије прочитају мисли овог човека.
Препоручи коментар:
0
1
четвртак, 10 новембар 2011 15:27
MrRevnitelj
На Устав треба гледати као на Свето Писмо,тамо све лепо пише!И докле год ми стављамо главу у песак...задњица нам се "види" а други то користе али НИКО нема право да се у моје име одрекне колевке Српства,националног идентитета и достојанства! Напротив,треба само да поштују Устав а не да га разумевају свако на свој начин,као да је то нека уметничка слика. Јадна је ова наша земља по којој ходе хектоплазме.
Препоручи коментар:
0
0
четвртак, 10 новембар 2011 15:27
Бели Орао
У животу све је просто само треба знати:
1. Не признати КиМ па чак и да га сви признају (изузимам Кипар који је рекао да КиМ неће признати чак и ако га Србија призна). Ово треба да буде завет. јер ко зна шта ће бити сутра, а шта прекосутра.

2. Не делити. Јер ако једном поделиш делићеш даље.
Крај.
Препоручи коментар:
4
0
четвртак, 10 новембар 2011 18:35
Зоран Живковић
Рече ми један човек: У Србији више нема Срба...
Препоручи коментар:
0
0
четвртак, 10 новембар 2011 22:46
Boki
Kosovo ne moze postati drzava sve dok ga Srbija ne prizna, pa makar ga priznao ceo svet. Dakle to je cinjenica, i sa time se ne sme kalkulisati. Jednostavno, nikakva podela i slicne gluposti koje bi rezultovale Srpskim priznanjem makar i dela teritorije Kosova kao nezavisne drzave. Sa druge strane cinjenica je da trenutno Srbija nema nikakav suverenitet na Kosovu kao ni sans da uskoro tamo uspostavi barem delimicni suverenitet. Srbiji trenutno, koliko god to paradoksalno zvucalo, najvise odhovara ststus quo. Jednostavno svet je vec poceo ubrzano da se menja, i potrebno je biti strpljiv i sacuvati suverenitet na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine (u ekonomskom smislu pre svega) a kada vetar pocne da duva u nasa ledja intenzivirati resavanje ovog pitanja. Do tada odugovlaciti i uvijati to u kakvu bilo formu pa makir ona bila "I Evropa I Kosovo", nikako ne reagovati nervozno i preostro jer onda sigurno gubimo sve.
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар