Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 08. новембар 2011.

Валентин Инцко: РС доводи у питање државне институције БиХ и ауторитет високог представника | Хроника

Валентин Инцко: РС доводи у питање државне институције БиХ и ауторитет високог представника | Хроника


Хроника

Валентин Инцко: РС доводи у питање државне институције БиХ и ауторитет високог представника

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 08. новембар 2011.

САРАЈЕВО - Високи представник Валентин Инцко упутио је нови извештај Савету безбедности УН о ситуацији у БиХ, у којем оптужује лидере шест политичких партија да су криви због стагнације у држави и због не усвајања буџета.

Инцко медијима није желио да потврди садржај извештаја, а за Дневни аваз је рекао да ће извјештај презентовати 15. новембра УН, те да га не жели до тада коментарисати.

Лист наводи да је Инцко у редовном извештају који шаље у Њујорк истакао да је политичко окружење у БиХ у периоду стагнације, оптужујући челнике шест највећих политичких партија, СДП, СНСД, СДА, СДС, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990, да не успевају формирати нови сазив Вијећа министара БиХ.

Такође, противљење из два ентитета, нарочито из Републике Српске, наставља спречавати усвајање адекватног државног буџета, навео је Инцко у извештају. Он је нагласио да Република Српска "наставља комбиновати правне и политичке активности које доводе у питање државне институције, компетенције и законе, као и ауторитет високог представника и релевантне резолуције Савета безбедности УН".

"Иако је Народна скупштина РС 1. јуна поништила одлуку о расписивању референдума, објављену 13. априла, контроверзни закључци остају проблематични", написао је Инцко.

Он је закључио и да председници две хрватске партије - ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 настављају притисак за оснивање трећег ентитета у БиХ, што додатно компликује ситуацију.

(Бета)

[ Почетна страна ]


Валентин Инцко: РС доводи у питање државне институције БиХ и ауторитет високог представника

уторак, 08 новембар 2011 10:37
Раде
Па нормално да доводи, јер 'високи представик' је изгубио сваки ауторитет, пошто је толико пута злоупотребио своја ионако превелика и предуга овлашћења. Време је да се та нездрава, непоштена и скупа функција укине.
Препоручи коментар:
15
0
уторак, 08 новембар 2011 10:42
Београђанин б
РС доводи у питање само оне институције које су наметнуте након Дејтона, и протв Дејтона, али не и оне дејтонске. То је исто као са Резолуцијом 1973 о Либији, која је еклатантно злоупшотребљена и од заштите цивила се претоприла у свргавање режима. Тако и тзв. бонска овлашћења, која су злоупотребљена да би се порменило слово Дејтона. Не заборавимо при томе да је Дејтонски уговор међународни документ којим је утемељена једна држава, а да су бонска овлашћења изговор за фактичко укидање тог уговора. Стога је природно да и високи представник, који је у фуинкцији ове ревизије, изгубио сваки ауторитет. Он га је дакле изгубио због властитих злоупотреба међународниг права, а не због Републике Српксе, која га се држи доследно, за шта би запшраво требало да буде награђена, а не кажњена.
Препоручи коментар:
12
0
уторак, 08 новембар 2011 12:30
jazavac
Od oko dve stotine clanica UN, gospodin Incko je vec drugi visoki predstavnik , "medjunarodne zajednice", koji dolazi iz Austrije, previse je providno da bi bilo slucajno. Zasto nije na primer iz Gabona ili Mongolije, nego uporno iz kruga zemalja, koje su potpomagale raspad bivse drzave,(Alojz Mok). Tako da izvestaj ovog coveka, ne moze biti drugaciji, no navijacki, kako rece Dodik, jer Incko samo provodi interese svoje i USA vlade na terenu.
Препоручи коментар:
6
0
уторак, 08 новембар 2011 13:45
Prvo skoči pa reci hop
@Beograđanin

Po slovu Dejtona Bosna i Hercegovina nije utemeljena 1995. godine u Dejtonu, već 1992. godine u Sarajevu.

Uzmite malo pa pročitajte Ustav BiH (barem početnih par članova) kada se već volite oslanjati na slova Dejtona. Sve Vam lijepo piše. Samo slova, bez duhova.
Препоручи коментар:
0
2
уторак, 08 новембар 2011 14:56
Дамјан
@Jazavac
Примећујем да је Петрич био први, Мок други а Инцко трећи В.П. из Аустроугарске. Сувише је провидно. И неће им успети то са РС, паре које су уложили су бачене паре.
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар