Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 24. новембар 2011.

Паника у Европи: Евро „пуца“ у јануару « Србски ФБ Репортер

Паника у Европи: Евро „пуца“ у јануару « Србски ФБ Репортер


Паника у Европи: Евро „пуца“ у јануару

1 Vote

Паника у Европи: Евро „пуца“ у јануару

четвртак, 24 новембар 2011 11:30 ИНДЕКС

evro%20puca_360_287.jpg
„Вол стрит журнал“ објавио је причу о томе како из „Credit Swissa“, велике швајцарске банке, предвиђају крах евра. Тачније, броје му последње дане.
„Догодиће се неке врло битне ствари и то врло вероватно до средине јануара“, наводи се у извештају банкара, у којем се додаје да ће се криза у еврозони одразити на до сада јаке финансије Француске и Немачке, као и на најјаче банке. Такав развој догађаја, чини се, није непознат земљама чланицама Европске уније, а да тако, доказује и припрема на низ кључних одлука око будућности еврозоне, те саме ЕУ.

Швајцарци у својој црној прогнози истичу да, уколико се не догоди нешто „револуционарно“ у размишљању челника ЕУ, може се очекивати поплава кризе од које нико неће бити поштеђен.

„Битно је време када ће се схватити да се треба окренути рационалном понашању у банкарском сектору“, сматрају швајцарски аналитичари, додајући како би Европска централна банка требало преузети истакнутију улогу у спречавању колапса еврозоне, односно финансијског сектора.

Страх од банкрота: Европљани повлаче новац из банака

Банкарском сектору у Европи прети нови шок, након што су компаније и штедише у проблематичним земљама еврозоне последњих недеља повукли милијарде евра депозита из банака.

Бројне италијанске и шпанске банке недавно су објавиле смањење средстава на депозитима великих корпорација и других институционалних клијената, и то темпом који се мери у двоцифреним процентима.

Депозитна база шпанских банака у трећем кварталу 2011. смањена је за 48 милијарди евра, објавила је шпанска централна банка. Домино-ефектом, повећале су се и позајмице банкама из Европске централне банке, на рекордни ниво од 2009. године.

Банке у земљама попут Шпаније, Италије и Португала покушавају да задрже клијенте и привуку нове, рекордно високим каматама на депозите, но тиме повећавају и цену властитих трансакција.

Тако је у Италији само у септембру камата на депозите порасла на 2,6 посто, готово двоструко више од камате која се нудила почетком ове године.
Банкарски сектор, осим масовног повлачења депозита, угрожен је и због чињенице да европским банкама догодине долазе на наплату обвезнице у вредности од 800 милијарди евра.
Нема коментара:

Постави коментар