Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 20. новембар 2011.

Блиц: Уџбеници историје у Србији, БиХ и Хрватској васпитавају децу за нова непријатељства | Хроника

Блиц: Уџбеници историје у Србији, БиХ и Хрватској васпитавају децу за нова непријатељства | Хроника


Хроника

Блиц: Уџбеници историје у Србији, БиХ и Хрватској васпитавају децу за нова непријатељства

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 20. новембар 2011.

Дубравка Стојановић

Рат деведесетих на просторима бивше Југославије потпуно се различито тумачи у уџбеницима историје у Србији, Хрватској и БиХ. У зависности од тога чији је уџбеник - за рат је крив онај други, он га је и започео, ми смо се бранили и поднели највеће жртве. Ђаци тако, не само што немају критичну слику онога што се дешавало него се васпитавају за нека будућа непријатељства.

Уџбеници историје у Србији мењани су два пута - у време Слободана Милошевића, и након његовог пада. Прва промена у уџбеницима десила се 1993. у време највеће економске кризе и инфлације и у јеку ратних сукоба.

- Смисао тих промена била је драстична измена слике прошлости ради потреба садашњости. Било је потребно направити историју конфликта да би се конфликт који је у току сместио у одговарајући историјски контекст, да би се оправдао, учинио логичним и неизбежним - каже историчарка Дубравка Стојановић која је, у оквиру пројекта Фондације Фридрих Ебарт за БиХ, урадила анализу српских уџбеника на ову тему.

Србија: "Преко Католичке цркве и њених фанатизованих верника води се борба против православља и Срба"

Преломна тачка у српским уџбеницима, оно одакле почиње „српска голгота“ у заједничкој држави због чега се све касније десило што се десило јесте - Брионски пленум 1964. и смена тадашњег првог полицајца Александра Ранковића због прислушкивања Тита. Аутор каже да је сменом „разбијена једна снажна савезна институција“, те да су „створени сви услови за остваривање припремљеног и добро смишљеног сценарија... за разбијање југословенске заједнице“.

У уџбенику историје за осми разред наводи се да су национализам и сепаратизам, у ком је „посебно предњачило руководство Словеније“ довели до разбијања Југославије, а спас државе виђен је једино у „чврстој руци“. Ђацима је објашњено да су „Срби избачени из хрватског устава“, те да се због тога „српски народ наоружао“. У целу причу увучен је и неизбежни Ватикан, па тако дословце стоји: „Удео политике Ватикана у југословенском синдрому такође је значајан. Преко Католичке цркве и њених фанатизованих верника води се борба против православља и Срба“ (!), након политичких промена у Србији 2000. долази до „смиривања страсти“.

Хрватска: Срби су учинили „много и премного зла у Хрватској"

Сви хрватски уџбеници који се баве савременом историјом, без изузетка, главног кривца за изазивање југословенске кризе и рата виде у „великосрпској политици“. Уџбеници из којих ђаци уче у Хрватској, углавном се користе и у хрватском делу БиХ. „Најтврђи“ је уџбеник Иве Перића „Повијест за осми разред основне школе“. Он пише да су Срби учинили „много и премного зла у Хрватској“, јер су „настојали убити што више људи и разорити што више материјалних добара“.

- У уџбенику нема ни помена о протеривању преко 200.000 Срба из Републике Српске Крајине 1995, као ни о злочинима који су током рата почињени над њима - каже Горан Латиновић, магистар историјских наука.

У уџбенику Иве Перића „Повијест за осми разред основне школе“ наводи се: „Рушили су (Срби) бацачима, топовима, бомбама и ракетама из војних зракоплова цркве, споменике културе, болнице, школе, творнице, стамбене и управне зграде. Нападали су и кола прве здравствене помоћи, иако су та кола означена црвеним крстом. За те нецивилизоване нападаче нису вредели никакви међународни заштитни знакови, ни било какви обзири. Клали су, стријељали, вјешали, масакрирали, пљачкали, палили, одводили у бројне сабирне логоре не само у Глини, Книну и другде, већ и на подручју Србије.“

БиХ: Срби су бомбардовали и уништавали градове и села, а потом су починили „масовно убијање, пљачкање и протјеривање становништва“

Аутори првог бошњачког уџбеника за осми разред основне школе Мустафа Имамовић, Мухидин Пелесић и Мухамед Ганибеговић кажу да су средином осамдесетих година неки политички кругови изашли са идејом „о потреби рушења Југославије и стварања Велике Србије“, као да ни обнова вишестраначког живота није могла помоћи „јер је пројекат Велике Србије био већ увелико готов и само је било питање дана када ће се приступити његовој реализацији“.

Они додају да је „српско-црногорска агресија на Босну и Херцеговину“ дуго припремана, а изведена је уз помоћ „терористичких формација Српске демократске странке“. Срби су бомбардовали и уништавали градове и села, а потом су починили „масовно убијање, пљачкање и протјеривање становништва“. За остваривање тог плана „уништено је све што није српско“.

- На овај начин аутори муслиманских уџбеника историје представили су прошлост која ће код нових нараштаја босанскохерцеговачких муслимана формирати свест о вишевековном континуитету државности БиХ, чији су они носиоци. Истовремено, аутори муслиманских уџбеника одгајају код ђака слику о Србима као геноцидном народу и најгорим муслиманским непријатељима - каже историчар Латиновић.

Горан Дакић, Светлана Палић

(Блиц)

Донирајте НСПМ


Блиц: Уџбеници историје у Србији, БиХ и Хрватској васпитавају децу за нова непријатељства

недеља, 20 новембар 2011 18:37
Predrag, Holandija
'Blic' u antisrpskoj misiji. Prvo se postavi zadatak, pa se onda pronadje 'profesor' koji ce tu tezu da 'potkrepi'. Zalosno i providno.
Препоручи коментар:
3
0
недеља, 20 новембар 2011 18:48
Светислав Костић
Шта значи васпитавање дјеце за "нова" непријатељства"!? Ова спорна вијест пре би у данашњој неонацистичкој Европи одговарала односима у 2. Свј. рату када су НАТО чланице све од реда идентичне са нацистичким SS-standard divizijama.

Јер у цијелој од нацистичке Њемачке окупираној Европи, није било ни једне једине земље из које се нису масовно јављали добровољци за SS-divizijе. Сем Грчке и наравно Србије и Срба уопште.

Чак из Енглеске која није била окупирана. Али из САД такође, из које познати подаци само од 70 пигинулих америчких Есесоваца. Да ли и ти подаци требају да се искључе из дискусије?

Са Посљедицама да под таквим као сада односима у нашем региону, Срби западно од Дрине и на КиМ би били поновно жртве геноцида као и у 2. Свјетском рату. А што се тиче о помињању "нових" непријатељстава, то је потпуно абсурдна примједба јер непријатељства против Срба су не само и надаље евидентна, него двострука јер појаћана са србомрсцима из "оне" друге Србије у самој Србији.
Препоручи коментар:
3
0
недеља, 20 новембар 2011 18:49
Фристајло
Ма, најбоље да укинемо историју као предмет, па колце да заиграмо, па нек' опет живи братство и јединство...
Нека госпођа Стојановић укаже који уџбеници нису тачни; тако се решава такав проблем, а не "извештајима", тамо, неком, за новац (плату).
Мука ми је од ових "објективних".
Препоручи коментар:
3
0
недеља, 20 новембар 2011 19:03
Војвода Војислав
Католичка црква се залагала за разбијање краљевине и социјалистичке Југославије,зато што је прва била већински православна,а друга јер је била комунистичка.
Обе нису волели папа Пије XII и Јован Павле II,у чије је време Степинац проглашен за "блаженог".
Католичка црква је пре Другог св.р. усташама на располагање ставила Завод Св. Јеронима у Риму,који је био њихово седиште и у коме су правили планове.После рата,завод је служио за евакуацију усташа из Југославије и њихово пребацивање у прекоморске земље, посредством утицајних католичких прелата и англо-америчких тајних служби (тзв. „пацовски канали").
Посебно су интригантне закулисне игре око шверца злата које су усташе опљачкале од својих жртава у НДХ. Пратећи траг љубљанског надбискупа Грегори Рожмана амерички обавештајци су сазнали да је део злата пребачен у Италију посредством британског пуковника Џонсона, други је био пренет у Рим посредством католичког свештеника и теолога Крунослава Драгановића.
1 део
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар