Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 08. новембар 2011.

ЕУ РАДИ НА УНИШТЕЊУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!? « Србски ФБ Репортер

ЕУ РАДИ НА УНИШТЕЊУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!? « Србски ФБ Репортер


Милорад Додик: Високи представници у БиХ рушили Дејтон

понедељак, 07 новембар 2011 20:29
БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да је извештај високог представника у БиХ Валентина Инцка Уједињеним нацијама „навијачки“ и да потпуно небитне ствари из РС карактерише негативно, а прећуткује све оно што је негативно у Федерацији БиХ.
У шестом извештају о БиХ високог представника Инцка генералном секретару УН, који се односи на период од 21. априла до 15. октобра, наводи се да политичко окружење у БиХ стагнира, јер лидери шест највећих политичких партија не успевају да формирају нови сазив Савета министара БиХ.

У извештају се, између осталог, тврди и да РС наставља да комбинује правне и политичке активности које доводе у питање државне институције, компетенције и законе, као и ауторитет високог представника и релевантне резолуције Савета безбедности УН.

„Много би више помогао објективан приступ и много би више значило да неко може да објективно процени стање ствари у БиХ“, рекао је Додик, пренели су бањалучки медији.

Он је истакао да Инцков извештај УН више служи за „наклапања у БиХ“ него да може да буде основа за деловање било којег органа на нивоу међународне заједнице.

Додик сматра да се Инцко могао удостојити да пошаље извештај Народној скупштини РС, јер је по Анексу 10 дужан да обавештава стране потписнице анекса, а РС је једна од потписница анекса.

„Високи представник је део проблема у БиХ и оно што видимо данас у БиХ настало је јер су разни високи представници упорно рушили Дејтон. То видимо сада као патолошку потребу да се одбрани насиље које су високи представници вршили овде, намећући законе, доносећи одлуке и смењујући људе, на шта нису имали право“, рекао је Додик.

Он је нагласио да, иако се домаћи органи у БиХ критикују због недовољног поштовања људских права, „код високог представника нити је видљиво поштовање људских права, нити поштовање Устава“.

Додик је подсетио да је почетком ове године високи представник затражио да Савет безбедности УН накнадно верификује све одлуке које је било који високи представник донео, што Савет безбедности није урадио, али је тиме Валентин Инцко „признао да за такво нешто није имао покриће“.

„О томе ни ми, ни медији нисмо обратили довољно пажње, али је капитална ствар да је високи представник тражио да се верификују све раније донесене одлуке свих високих представника и да то Савет безбедности није потврдио“, рекао је Додик.

(Танјуг)

Подели ово:

Нема коментара:

Постави коментар