Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 25. новембар 2011.

Хрвати и Бошњаци нам после српског језика „позајмљују“ и гене? | Културна политика

Хрвати и Бошњаци нам после српског језика „позајмљују“ и гене? | Културна политика


Културна политика

Хрвати и Бошњаци нам после српског језика „позајмљују“ и гене?

PDF Штампа Ел. пошта
Божидар Маслаћ
петак, 25. новембар 2011.

Волим да мислим за себе да поседујем радознали и за нова сазнања отворени дух. Одавно сам схватио да често нема извесности када је наука у питању, а на предмету филозофија науке су нас учили да научне теорије у принципу одликује погрешивост. Из тог разлога сам отворен за нове хипотезе и не верујем слепо прихваћеним научним парадигмама ни кад је физика у питању, а камоли кад је реч о друштвеним дисциплинима.

Како је последњих двадесетак година у току нова научна револуција на пољу генетике, која се по својој динамичности може поредити само са развојем информатике у последњим деценијама прошлог века, с времена на време, у својству заинтересованог лаика, потражим вести у вези са новим достигнућима ове дисциплине. Тако сам пре више година сазнао за прве резултате утврђивања генетског порекла становништва Европе, Србије и Балкана. Ове методе прихватају и креационисти[1] тако да са те стране не би требало да буде проблема. Први резултат ових истраживања на светском нивоу је потврда теорије о једном заједничком претку свих људи (хомосапиенса). Супротна теорија о настанку различитих типова људске врсте на више места широм света, који су се касније мешали, данас је одбачена. Последњи заједнички предак свих људи по мушкој линији је живео пре неких, грубо израчунато, 150 000 година. То значи да други мушкарци, његови савременици, нису имали потомство које је преживело до данашњег дана, односно нису имали потомство по непрекинутој мушкој линији. Генетичари су преко мутација које настају на генетском материјалу пратили како се стабло његових потомака грана и извели су закључке да одређене, данас бројне, популације становништва имају неког млађег заједничког претка који је живео пре више десетина хиљада година. Да би разликовали ове популације, увели су термин хаплогрупа. Хаплогрупа је група становништва која у давној прошлости има заједничког претка. Тако, на пример, већина данашњих Словена и Германа потиче од заједничког претка. Ова група је означена словом абецеде R. Ознаке крећу од А, а они са новијим мутацијама и новијим заједничким прецима добијају слова по редоследу. Генетско стабло се може видети на разним сајтовима а ја вам дајем линк за овај који сматрам веома информативним.[2] Даље означавање се врши комбинацијом слова и бројева па се тако даље гранање, односно постојање различитих заједничких предака за Словене и Германе обележава са R1a за Словене и R1b за Германе. Наравно, нису сви данашњи Словени истог порекла али је ова хаплогрупа карактеристична за Словене због високог процента заступљености. Исто важи и за Германе, односно становништво Западне Европе.

Последњи заједнички предак свих људи по мушкој линији је живео пре неких, грубо израчунато, 150 000 година.

Овде сам укратко покушао да објасним концепт хаплогрупа јер је то битно за разумевање нових „знанствено“-политичких конструкција које се јављају последњих година код Хрвата и Бошњака,а као пример можете видети следећи линк[3] који ми је први изашао на гуглу када сам укуцао „генетика Бошњака“. Иначе манипулацијама са генетским истраживањима су склони и „прави“ знанственици а издваја се генетичар Драган Приморац (Санадеров министар просвете Хрватске) са својим истраживањима подешеним да добије оно што жели и што се уклапа у његове теорије о генетском пореклу Хрвата и Срба. У почетку је деловало да научна сазнања иду у корист нових научно-политичких конструкција које Хрвате и Бошњаке представљају као потомке аутохтоних становника Балкана које су пословенили словенски (српски) дошљаци. А знамо већ како такве конструкције неки покушавају да искористе. Албанци се позивају на своја историјска права на разне територије због тога што су потомци Илира који су их насељавали док им то нису отели зли Словени (Срби). Археолошка истраживања, историјски извори,а однедавно и генетика оборили су теорију о Албанцима као потомцима Илира али је ова теорија била корисна за оправдавање њихових захтева и одиграла је своју улогу, а и дан данас већина Албанаца верује у њу.

Дакле, нова могућност за сличну политичко-моралну (зло)употребу се отворила у случају конфликта „аутохтоних“ Хрвата и Бошњака са Србима-дођошима. Ипак, као у неком трилеру догодио се изненађујући научни преокрет – да употребимо ову данас популарну реч – који је потврдио оно што говоре историјски извори и што мање више сви знамо о етногенези Хрвата и Бошњака.

Морам да признам да сам се и сам преварио мислећи да је динарско становништво Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије и Хрватске аутохтоно. На моје мишљење је утицала чињеница да су антрополози одавно описали и класификовали динарски расни тип као другачији од Словена, Германа и европских медитеранаца. Из овога сам извукао закључак да Динарци претстављају остатак старијег становништва које је пословењено. Чудно ми је једино било што се налазе у највећој концентрацији на простору оснивања првих српских држава на Балкану. Но, видећемо да се на крају све логично уклопило, супротно најновијим „знанственим“ теоријама. Па, како су те теорије настале?

Данас је I хаплогрупа најзаступљенија у динарским пределима (такође је заступљена и у Скандинавији и Британији у мањем проценту што се подудара са антрополошким закључцима о присутности Динараца у овим пределима) па се наметао природан закључак да је популација Динарида аутохтоно становништво, узгред најстарије у Европи.

Све се врти око хаплогрупе I коју су поседовали први људи (хомосапиенси) који су населили Европу. За време последњег леденог доба ови људи су нашли уточиште на Балкану, који је био насељив за разлику од осталог дела Европе прекривеног ледницима, а после завршетка леденог доба су се раселили у разне делове Европе. Данас је I хаплогрупа најзаступљенија у динарским пределима (такође је заступљена и у Скандинавији и Британији у мањем проценту што се подудара са антрополошким закључцима о присутности Динараца у овим пределима) па се наметао природан закључак да је популација Динарида аутохтоно становништво, узгред најстарије у Европи. Замислимо каква дивна шанса за успостављање идентитета новокомпонованих нација попут Бошњака. Ето, нису они исламизирани Срби, већ најстарије становништво Европе који ту живе у континуитету већ 25 тисућа година све заједно са Хрватима. Не тисућљетна, већ двадесетпеттисућљетна (25000 год.) хрватска култура. Нису дошли из Ирана, нису Готи, већ нешто још боље-први Европљани и успут баштине најстарија археолошка налазишта европске материјалне културе.

Становници винчанске културе и Лепенског Вира, ако се потврде налази I хаплогрупе на људским остацима, постају Хрвати јер Бошњаци постоје тек двадесетак година, а име Хрвата се не зна са сигурношћу колико је старо – можда и двадесет пет тисућа година.

Остаје додуше један мали проблем. Динарско становништво чине и Срби. Али само треба доказати да код Срба има I хаплогрупе у много мањим процентима него код Хрвата и Бошњака и проблем је решен. И ти рођаци код Срба су посрбљени Хрвати који носе „хрватске“ гене. Управо то је покушао да уради већ поменути „знанственик“ – Санадеров кадар – Драган Приморац.

Трагајући за изворима за овај текст нашао сам много сајтова и форума о овој теми али се по квалитету, објективности и знању учесника издваја форум крстарице „генетичка генеалогија“.[4] За оне који желе да сазнају више о овој проблематици овде могу наћи небројено линкова, мапа и најсвежих података, а учесник који је покренуо форум је, како тврди, у преписци са Кенетом Нордтведтом[5] и Анатолијем Кљосовим који су светска имена у овој области. Нордтведт је амерички физичар који је радио у Наси, а амерички председник Р. Реган га је својевремено поставио у америчко национално научно веће. Овај угледни научник је развио нову методу за израчунавање најмлађег заједничког претка и спада у сам врх активних генетичара. Интересантно је да је он сам I хаплогрупа па га проблематика ове групе посебно занима. Кљосов је један од главних ауторитета за „словенску“ хаплогрупу R1a.

Према мапи истраживања Приморца (коју сам нашао на поменутом форуму), у коме закључује да је I хаплогрупа много више присутна код Бошњака и Хрвата него код Срба,[6] упадљиво је да су узорци узети од Срба најмање присутни у динарским крајевима, док је код Хрвата и Бошњака обрнуто. Из околине Требиња је репрезентативни узорак од Бошњака?! Мислим да то не треба даље коментарисати. Сада ћемо објаснити у чему је преокрет.

Испоставило се да је праевропска I хаплогрупа била нестала на Западном Балкану, а практично сви истражени припадници I хаплогрупе у динарским крајевима припадају типу I2a2 који се први пут јавља тек пре 3 хиљаде година на подручју Украјине. Ова подгрупа I хаплогрупе се јавља у популацији измешаној са типичном словенском R1a1 хаплогрупом на подручју које одговара месту одакле се традиционално сматра да су се Словени проширили у Европи и касније се доселили на Балкан. Дакле, генетска истраживања показују да се једна грана популације I хаплогрупе која се раселила са Балкана у давној прошлости враћа као словенска у раном средњем веку и насељава управо подручје које одговара територији које су према историјским изворима (Порфирогенит) почетком VII века населили Срби и ту основали своје прве државе!!! У исто време код Хрвата је мања диверсификација ове хаплогрупе што говори о скоријем одвајању и пореклу од новијег заједничког претка. Ко се последњи смеје...

Данас се сматра да E2b и J2 хаплогрупе потичу од првог неолитског становништва које је населило Балкан пре више хиљада година.

Наравно онда постаје јасно каквог су порекла припадници I2a2 хаплогрупе у хрватској и бошњачкој популацији. Све у складу са познатим историјским документима, археологијом, народним предањем. Да споменемо лингвистику и чињеницу да су сви Срби штокавци, Словенци кајкавци, а Хрвати који живе између штокавци, кајкавци и чакавци. Не треба бити много паметан па повезати ове ствари. Но, Хрватима не смета да својатају штокавско наречје и поред тога што су једини несумњиво хрватски документи из средњег века на чакавском. Само се надам да наши генетичари неће пристати да I2a2 назову хрватско-српским геном као што су наши лингвистичари пристали да то ураде са штокавским наречјем.

Мислим да је важно да напоменем моје мишљење о оваквим истраживањима. Етногенеза сваке нације је веома сложено питање. У данашњој српској нацији су поред I2a2 и R1a каплогрупе који изгледа да чине српско становништво које насељава Балкан у раном средњем веку присутни и E2b и J2 хаплогрупе. Раније се погрешно мислило да је J2 дошла на ове просторе са турским освајањима јер је та група веома присутна у Анадолији. Данас се сматра да E2b и J2 хаплогрупе потичу од првог неолитског становништва које је населило Балкан пре више хиљада година. Вероватно је да је то било становништво које је касније пословењено и постало део српског корпуса. Онда су то били и први хришћани међу Србима, а традиционално је православље карактеристично за изградњу српског идентитета. Оно што хоћу да кажем је да једну нацију не чини порекло „крвних зрнаца“ већ пре свега заједничко историјско искуство и осећај припадања људима са којима делимо део интереса, обичаје, језик, менталитет итд. Не сматрам да су Хрвати и Бошњаци чији су преци били Срби дужни да се за било шта правдају због тога. Искрено мислим да постоје основе за сарадњу и са једнима и са другима. Међутим не може се ништа трајно саградити на основу злоупотребе науке, помоћу фалсификата, тежњом да се истина сакрије, присвоји туђе културно наслеђе и томе слично. На крају се све открије. Данас се зна, на основу тестирања Хитлерових рођака, да је припадао E1b хаплогрупи која је у Европу дошла махом са Блиског истока, са мирним земљорадницима, а данас је становништво које поседује ову хаплогрупу углавном сконцентрисано на медитерану. Према својим (погрешним) расним теоријама Хитлер није ценио медитеранце. Словени, које је сматрао нижом расом, генетски су блиски рођаци Аријеваца које је сматрао чистом, вишом, белом расом. Злоупотреба науке да би се постигли политички циљеви или стварала митоманија како би се излечили разни комплекси могу водити само у несреће. Наука мора да служи само морално исправним циљевима, а тежња према истини, па ма каква она била је врхунски научни циљ.

Ако вас занима које сте хаплогрупе и одакле потичете, можете се тестирати у разним приватним лабораторијама које врло професионално обављају посао и самим тим руше научне манипулације „званичних“ научника. Ево га линк за једну од њих.[7] Мене то тренутно не занима, а само да споменем да мој идентитет не зависи од тога које сам хаплогрупе. За ову тему сам се заинтересовао јер ме је занимало колико генетика потврђује или обара досадашње претпоставке о историјским догађајима попут доласка Словена на Балкан, појаве земљорадње у Европи и томе слично. Не знам колико добро сам успео да представим ове проблеме. Како је читалаштво НСПМ веома интелигентно и добро обавештено лако ће пронаћи евентуалне пропусте у мом излагању. Било би добро да моја сазнања допуни и исправи у коментарима јер је истина оно што треба да нас занима када је наука у питању.

Фејсбук ТвитерХрвати и Бошњаци нам после српског језика „позајмљују“ и гене?

петак, 25 новембар 2011 14:49
alkar@autor
udjoste se i vi kao "naučnik" u velikosrpska kola.pomno sam nekoliko puta proučio vas tekst i iznijete podatke pa usporedio sa GENETSKIM MAPIRANJEM JUGISTOČNE EUROPE,(istrazivanja nekoliko zapadnoeuropskih i dve estonsko-litvanska univeziteta) te istrazivanja gosp PRIMORCA i dosao do zaključka da se dva istrazivanja slazu u 99%,neovisno zapadnoeurpsko i primorčevo a da se vase od njihovog razlikuje podosta.ne samo da falsificirate podatke i stavljate ih u kontekst svi srbi,sve je srpsko-već se rugate svim istrazivanja koja govore nesto drugo.ajde sta ste stvarali mitove o srbima kao nadnaravnom i najstarijem narodu na svitu,pa i kosovskoj bitci,ustancima itd -bilo je logično-davno se događalo i nije bilo relevantnih znanstvenih činjenica već predanja i deseteračkih argumenata-zasto onda danas kad se sve istrazuje u punom jeku i svi rezultati znanstveni i dostupni vama opet nista ne valja već opet lazete sami sebe.ja ne sudim o dokazima i valjanosti istih već o vasoj manipulaciji
Препоручи коментар:
0
28
петак, 25 новембар 2011 15:19
Salvador DaLi
Pozdrav.

Interesantan tekst. Meni lično nikada nije palo na pamet da rovim po svom genetskom materijalu kako bih ustanovi ko su moji pretci od prije hiljadu i kusur godina. Smatram da nacionalnu propadnost niko ne može da nasljedi nego je to više kao ideja koja okuplja ljude, pa kasnije svi oni teže istom cilju. Naravno da ako ste okruženi ljudima koji su prihvatili mahom srpstvo i sami imate više šansi da budete Srbin, nego Francuz ili Švajcarac. Prosto to je tako. Recimo imate toliko ljudi u savremenom svijetu, pa i kod nas vjerujem, koji gaje više emocija ka nekim drugim narodima nego prema sopstvenom. To ne treba da čudi. Smatram da treba razlikovati etničku pripadnost od nacionalne, mada su one blisko povezane. Tako možemo reći da je dobar dio današnjih Bošnjaka i Hrata našeg porijekla, ali da su vremenom stvarali svoje nacionalne ideje. Siguran sam da ni sam Bog ne bi mogao danas Hrvate u Dubrovniku da ubjedi da su nekada bili Srbi i da je to pošteno gledano, srpski grad.
Препоручи коментар:
20
0
петак, 25 новембар 2011 15:20
coa
Nisam radikal, ali moram da priznam da je prof. Šešelj 100% u pravu ( videti na jutjubu " Šešelj predaje istoriju u Hagu" )
Препоручи коментар:
17
0
петак, 25 новембар 2011 15:25
Синиша Стефановић
Занимљиво. Никада нисам покушао да човека сагледам из те и такве перспективе осим са становишта потенцијалне средокраће Хербертове Дине и Асимовљевог Трантора. Биће да су године у питању ... нова су времена...

Свеједно. Хвала на питањима.
Препоручи коментар:
6
0
петак, 25 новембар 2011 15:33
Божа
Ради се о злоупотреби (науке) генетике у политичке сврхе и ништа више. По тој њиховој теорију могу, без проблема, да докажу да је човек постао од свиње.

Друго, спајањем само једног мушкарца и жене може настати неколико милиона потпуно различите деце.

Један исти генотип се под утицајем различите животне средине испољава као различит фенотип, а временом долази до мутација чији је узрок немогуће одгонетнути.

Пре 20.000 година на овим просторима није било живе душе, јер је све било под ледом дебљине неколико стотина метара. (Могли су да живе само Немци и Хрвати). Тада је био другачији положај Земљиних полова, као и другачији распоред топлотиних појасева. Већина народа у то време је живела у Азији.

Људи се у мањем броју враћају на Балкан тек 7.000-8.000 година пне.
Препоручи коментар:
6
1
петак, 25 новембар 2011 16:16
Бојан
Посјетио сам овај сајт што аутор препоручује за тестирање хаплогрупа.. и оно што сам примјетио је да су неки од тестова само за мушкарце (Y-Marker).
Може ли неко у кратким цртама да појасни?
Препоручи коментар:
1
0
петак, 25 новембар 2011 16:17
Крцко
Волео бих да чујем на који смо то начин ми, дакле прадавни "Хрвати" посрбљени, јер постоји хиљаде докумената о обрнутом (веома насилном) случају - покатоличавању (хрватизацији) Срба, док на Приморчевих конкретне случајеве још не наиђох.
Препоручи коментар:
5
0
петак, 25 новембар 2011 16:31
thinking maize
Hvala autoru, što je mene biologa, iako ne-biolog, nečemu iz biologije poučio! Drugo, da je ovo pseudo-nauka, ne bi se sam autor ograđivao i pozivao na autoritete iz genetike ljudskih populacija (navedeni su u tekstu). S tim u vezi g-dinu Boži da poručim da Balkan, SEM NAJVIŠIH VRHOVA PLANINA, NIJE BIO PREKRIVEN LEDOM TOKOM POSLEDNJEG LEDENOG DOBA, ergo čovek (svejedno je iz koje god populacije ili haplogrupe poticao!) je na Balkanu MOGAO NEPREKIDNO DA ŽIVI, počev od dolaska iz afričke kolevke! Dokaz: PANČIĆEVA OMORIKA! Baš ona, a ne kultura Lepenskog vira! Sad g-din "alkar"! Poštovani, koliko vidim Vama "pašu" SAMO "izvinjavatorski" "Srbi", a la najbolji "prijatelj" Vašeg predsjednika šjor Ive, "prosrpski" "predsednik" B. "nacionale"! Svi ostali su Vam Veliko Srbi! Čudna neka logika! Samo JEDNA STVAR, autor je (ne branim ga, ali primećujem kao čovek koji se PROFESIONALNO bavi biologijom), mnogo češće je u ovom radu koristio reč HAPLOGRUPA, od reči NAROD, ako to Vama IŠTA ZNAČI!
Препоручи коментар:
7
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]\
Нема коментара:

Постави коментар