Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 27. новембар 2011.

Протојереј Велибор Џомић: Чедин колач

Протојереј Велибор Џомић: Чедин колач

Протојереј Велибор Џомић: Чедин колач

Ел. пошта Штампа ПДФ
Не. Ако сте, судећи по наслову ове колумне, помислили да се после фамозног такозваног „хиландарског колача“ појавила слична превара, онда се грдно варате. Превара са „хиландарским колачем“ служила је за духовну превару православних Срба, а Чедин колач, који је објављен у медијима, по свему судећи служи за нову политичку превару Срба.

Наиме, прочитах ових дана у штампи да је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић са породицом прославио Аранђеловдан као своју крсну славу. Као свештеника, само може да ме радује повратак сваког отуђеног Србина у окриље своје Мајке Цркве. Међутим, на овом случају треба мало застати и размислити. Јовановић се, према потреби, и враћао Цркви и бежао од ње.

Сећам се Чедомира Јовановића како се у зрелим годинама крстио у манастиру Острогу, али му то није сметало да потом јавно блати архијереја који га је крстио. Навиру ми сећања на бројне Јовановићеве јавне клевете против Српске цркве. Сећам га се како је, непосредно пред 5. октобар, шпартао по Ибарској магистрали, носећи Србима на Косову и Метохији помоћ. Потом је заборавио и Косово и Србе и сада тражи – преокрет! Некада је то све чинио ради политичке обмане православних Срба, а потом се окренуо ка стицању јефтиних политичких поена међу мондијалистима, атеистима, женама у црном и сличним отуђеницима.

Новинари подсећају на ранију Јовановићеву изјаву: „Слава је део традиције у мојој породици и трудим се да тај интимни и племенити тренутак сачувам за круг својих најближих. Превише је естрадизације и непотребних контроверзи, које прате чак и обичаје код нас у протеклих 20 година“. Ако је све то тако, онда не могу а да се не запитам одакле се на „лицу места“ створише фоторепортери и новинари баш у моменту док Јовановић окреће славски колач у манастиру. Где су били прошле године? Како је могуће да његово бројно обезбеђење није реаговало како би шефу помогло да „тај интимни и племенити тренутак сачува за круг својих најближих“? Ако је Јовановић слави Крсну славу онда се питам зашто сатанизује Српску цркву кроз коју су његови преци и примили Крсну славу? Јавност можда и не зна да су Јовановићеви партијски пулени у Културном центру на Чукарици одмах после преузимања управе у овој установи укинули дивну црквену трибину која се годинама одржавала у том простору. Укинули су је тако што су забранили коришћење сале која припада свим грађанима, па и верницима.

Одговор је више него јасан – приближавају се избори. А на изборима није важно ко гласа, него само за кога гласа. Зато су фоторепортери и позвани не би ли који глас православних верника на пролеће залутао у кошарицу ЛДП-а и допринео – преокрету и издаји Косова и Метохије.

Ако је Крсна слава, како тврди, део традиције његове породице, онда морам да кажем и да је Косово део традиције сваке српске породице и сваког честитог православног Србина. Зашто онда Јовановић тражи преокрет и одриче се Косова и Метохије? Не знам да ли се запитао шта ће бити Срби ако пристану на његов позив и политички програм за издају Косова и Метохије као свог темеља и најдубље традиције. И како догодине мисли да слави Аранђеловдан без Косова и Метохије?

Comments

+7 # Одговор: Протојереј Велибор Џомић: Чедин колач SrbIN 26-11-2011 19:20
I nije samo Ceda taj koji koristi svoju Slavu ne bi li ugrabio neki politicki poen,nego ima njih jos u vladajucoj koaliciji koji ne prezaju ni od cega kako bi sacuvali fotelje.
Одговор | одговор са цитатом | цитат
-1 # ЧЕДА КЛЕРИКАЛАЦСекула 26-11-2011 20:15
Па немојте Џомићу молим вас, ви хоћете да кажете да господин Јовановић ово ради због избора. Није у реду да тако говорите, господин Јовановић је дуги низ година препознат као велики вјерник и борац за права Цркве као институције. Сјетите се само како је у сваком интервјуу похвално говорио о свештенству и улози Цркве у друштву. Не само да је велики вјерник већ га можемо назвати прототипом правог српског домаћина и традиционалисте. Његова појава просто одише свим вриједностима које је наш народ вјековима чувао.
Одговор | одговор са цитатом | цитат
+7 # Одговор: Протојереј Велибор Џомић: Чедин колач milos 26-11-2011 20:31
Njemu je slava Sv. Talalej, ko Soicu! Kampanja je u pitanju!
Одговор | одговор са цитатом | цитат
+2 # Бравовуле ракита 26-11-2011 20:57
Браво Оче!
Изврстан текст!
Одговор | одговор са цитатом | цитат
+6 # прашкићbranko.srb 26-11-2011 22:00
Није успео ове године да прогура параду педера,па изгубио њихову подршку,то је човек без лица и стида-један обичан, нечовек, гњида-Чеда!
Одговор | одговор са цитатом | цитат
+3 # preokrettvrtko 26-11-2011 22:38
Preokret u Cedinom slucaju znaci keda se skines sa (sarica) Belog a predjes na (tacija) Zuto.
Одговор | одговор са цитатом | цитат
0 # Колачвуле ракита 27-11-2011 09:32
Чеди треба испећи колач који се зове Лапот. Он се добро препече и стави се на Чедину главу а онда се маљем причврсти. Удари се тако јако да пукну и маљ и Чеда.
Лапот се правио у случају да нека жена вара мужа па јој се пресуди на тај начин. Пошто је Чеда варалица стара а и више личи на жену но на мушко чељаде њему Лапот на главу па МАЗ!
За Вука Драш. ништа. Њему је све опроштено. Његов читав живот је Преокрет...
Одговор | одговор са цитатом | цитат
-1 # Одговор: Протојереј Велибор Џомић: Чедин колачTandara, mandara 27-11-2011 09:42
Smije li Čeda Jovanović da proslavi svoju krsnu slavu kao svaki pravoslavni hrišćanin? Ili to može pod uslovom da ne kritikuje loše stanje u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi?
Ta crkva se ne bavi samo svojim poslom, već se bavi i politikom - o čemu svjedoči i ovaj tekst oca Džomića. I to ne bilo kakvom politikom, već nazadnom i retrogradnom politikom.
Kosovo jeste dio tradicije svakoga Srbina i to će i ostati - ali zašto to Kosovo mora da bude u sastavu države Srbije, kad 95% njegovih žitelja to ne želi?
Ako se Kosovo vrati u sastav Srbije onda ono mora biti entitet kao Republika Srpska u BiH - a to znači mijenjanje nacionalnih simbola Srbije koji bi morali zadovoljiti i kosovske Albance, to znači da predsjednik ili premijer Srbije mora biti kosovski Albanac, to znači da bi kosovski Albanci imali pravo veta u Skupštini i vladi Srbije isto kao danas Srbi u institucijama BiH itd. Da li bi takva država (Srbija sa Kosovom) bila srećna država?
Da podsjetim da je danas Vaseljenska patrijaršija koja je svetinja svakoga Grka, i ne samo ona već i mnogi njeni hramovi po Istanbulu i Maloj Aziji od Svete Sofije pa nadalje - sve te grčke svetinje su danas u Turskoj. Ja ne vidim da ijedan Grk danas traži rat da bi te svetinje uključio u državu Grčku. Ja ne vidim da se Makedonija sprema za rat da povrati manastir Prohor Pčinjski (đe je proglašena njena moderna državnost), koji se danas nalazi u Srbiji. Gosposvetovski presto karantanskih kneževa je danas u Austriji pa Slovenija neće zbog toga istoj objaviti rat. Kijev đe se javila prva država istočnih Slovena sa imenom Rusija - Kijevska Rusija - danas nije u Rusiji već u Ukrajini. Ararat, sveta planina Jermena je danas u Turskoj. Mnogi nekadašnji centri njemačke kulture su danas u Poljskoj a ne Njemačkoj. Hadrijanov zid je u Britaniji, pa ne vidim da ga Italija danas smatra svojom graničnom linijom.
Одговор | одговор са цитатом | цитат

Додај коментар

2000 simboli na levoj strani

Нема коментара:

Постави коментар