Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 10. новембар 2011.

Ју-Ес Стил" као пример - за шта? | Економска политика

Ју-Ес Стил" као пример - за шта? | Економска политика


Економска политика

"Ју-Ес Стил" као пример - за шта?

PDF Штампа Ел. пошта
Јован Б. Душанић
среда, 09. новембар 2011.
„U.S. Stell је добар пример како треба да се иде напред.“

Борис Тадић, Данас, 23.06.2005.

Руководство америчке компаније Ју-Ес Стил је ових дана јавно изразило незадовољство пословањем у Србији, па је у Смедереву завладао страх да би могло доћи до затварања фабрике и отпуштања свих 5.000 запослених. У разговору за Политику (04.11.2011) један радник признаје да га је страх да размишља о томе и додаје: „Ако би се поновила отпуштања као пре пет-шест година, моја деца би остала гладна и на улици.“ У потпуности можемо разумети оправдан страх запослених у железари и знамо да њихове конкретне муке неће олакшати расправа о суштини проблема, али је неопходно указати да је све ово што нам се догађа очекивана последица вишегодишње погрешне економске политике, те да уколико се са таквом политиком настави наше муке можемо привремено ублажити али ће оне касније бити све веће и веће. Кључно питање јесте зашто смо се довели у ситуацију у којој немамо добра решења и стално морамо да се опредељујемо између лоших и катастрофалних.

После петооктобарских промена (2000) у Србији се реализује неолиберални програм економских промена који је, пре свега, у интересу крупног капитала и светске олигархије и који води брзом урушавању, ионако слабашне, српске привреде. Овим програмом Србију je требало лишити власништва над ресурсима којима располаже и довести је у такву дужничку зависност (дужничко ропство) да буде беспоговорни послушник моћних и богатих. Где води оваква економска политика најбоље илуструје садашња слика урушене и презадужене српске привреде са огромним бројем незапослених и бедних људи, а и пример са Ју-Ес Стил-ом то одлично илуструје.

Подсетимо се да је продаја Сартид-а извршена у време ванредног стања (март 2003), директном погодбом (без јавног надметања) за 23 милиона долара, а дотадашње велике дугове је на себе преузела држава (тачније грађани Србије). За овај износ Ју-Ес Стил је добио комплетну Нову железару која се простире на 300 хектара земљишта, Стару железару на самој обали Дунава, Смедеревску луку, слободну царинску зону површине од преко 20 хектара, Фабрику белих лимова у Шапцу (само за њену изградњу је уложено 150 милиона долара) и још много тога. Између осталог и ФК Сартид чији је стадион убрзо Ју-Ес Стил ставио на јавну продају по почетној цени од 36 милиона долара.

И сада на саопштење руководства Ју-Ес Стил-а да је незадовољно пословањем у Србији, локална самоуправа и Влада Србије изјављују да ће учинити све да „умилостиве господу инвеститоре“ како би наставили са пословањем у Смедереву. Велика је заблуда да похлепа крупног капитала има било какве границе и да она може бити задовољена. Ју-Ес Стил-у није било довољно што је добио „пола града за мало пара“ (како је у време продаје гласио наслов у једном листу) и, после отпуштања 3.000 запослених, сада тражи додатне повластице како и преосталих 5.000 радника не би остали без посла.

Већ је обелодањено да ће, као прва мера, Ју-Ес Стил-у бити омогућено да плаћа симболичне износе такса (за коришћење обале Дунава 0,5%, а за екологију 2,5% уместо прописаних 100%). Није тешко закључити да ће се касније тражити бенефициране – ниже цене за утрошену електричну енергију (које су и онако ниске и због којих се годинама раубује ЕПС и доводи у безнадежно стање како би за „мале паре“ био продат некој иностраној компанији), ослобађање од плаћања пореза и доприноса у буџет Србије, „добровољни“ пристанак радника на значајно смањење плата како би задржали радна места, и тако даље.

Чему све то води писао сам раније у тексту Стране инвестиције као панацеја, наводећи пример Мексика (чија је привреда била уништена наметнутим неолибералним програмом економских реформи), те је био присиљен да америчким компанијама гарантује изузетне услове инвестирања. Инвестиције су усмераване у такозване макиладоре (maquiladoras), односно ланац америчких предузећа изграђених дуж границе са САД. Та предузећа су екстериторијална, ослобођена су плаћања пореза у мексички буџет, радници раде у ропским условима за мизерне наднице и у овим предузећима није дозвољено никакво синдикално организовање, а штета коју Мексико има од макиладора процењује се на око 15 милијарди долара годишње.

Сада и у Србији јасно видимо да смо се нашли у власти крупног капитала и да, из дана у дан, све већи и већи број грађана пропада у провалију из које се не види излаз. Због тога је неопходно да схватимо узроке који су нас гурнули у провалији, како би били у стању да предузмемо ефикасне акције којима би се из ње мукотрпно, али полако и сигурно, извлачили.

У супротном ћемо све дубље и дубље у провалију пропадати и у њој ће се налазити све већи и већи број грађана Србије.

(Краћа верзија објављена је у листу Политика, 09.11.2011.)

[ Почетна страна ]


"Ју-Ес Стил" као пример - за шта?

среда, 09 новембар 2011 14:36
@@
Можда би неко могао (ако сме) , да осветли моменат избацивања Тисен Крупа из игре око Сартида.Причица би добила на динамици.
Препоручи коментар:
82
0
среда, 09 новембар 2011 14:55
аса
Подсетимо се да је продаја Сартид-а извршена у време ванредног стања (март 2003), директном погодбом (без јавног надметања) за 23 милиона долара,
Између осталог и ФК Сартид чији је стадион убрзо Ју-Ес Стил ставио на јавну продају по почетној цени од 36 милиона долара.

ооооооо јели ово могуће ?
Препоручи коментар:
99
0
среда, 09 новембар 2011 15:09
Brane2
Dobro, ali to nije primarno problem kapitalizma i kapitala nego korumpiranosti države.

Država je suveren na svom području. To znači kontrlu nad teritorijem i svemu što se tamo odvija- znači i tržištem.

Ona je prvenstveno odgovorna za to stanje.

Da su kapitalisti po prirodi stvari pohlepni, to nije ništa novo. Isto tako ni to,d a je zadatak države, da zakonima i njihovim sprovođenjem kanališe tu pohlepu u koristan krajnji efekt.
Препоручи коментар:
59
0
среда, 09 новембар 2011 15:21
Nacionalni ponos
Mislim sta ovaj clanak nemoze da objasni a mozda je i dobro pitanje dalje jeste da li je prodaja Satrida imala alternativu.

US Steel, Thyssen Krup i ostali strani investitori ili moguci strateski partneri nemaju alternativu jer Srbija nema politicku i ekonomski kapital da investira u preduzeca koja su prodali.

Koliko je US Steel investirao u Srbiju i da li je to imalo alternativu. Jeli mogao SATRID da ide kroz pripremljeni bankrot i da nastavi kao firma u vlasnistvu srbije i da li je mozda poslovanje takvih firmi uopste moguce ako partije stalno pljackaju te iste firme kroz mucke politicki postavljenih direktora.

Mozda mi treba da se otarasimo Komunistickih navika rukovodjena javnim dobrom prije nego sto se upustimo u investiranje javnog novca u javne firme koje treba da konkurisu na svjeckom trzistu.

Autor bi treba da trebao da napravi dublju analizu prije nego sto kompletira ovaj clanak.
Препоручи коментар:
8
50
среда, 09 новембар 2011 15:34
Зоран
Пример је да кад смо ми командовали у железари, то није радило. Сада они командују и ради.
Препоручи коментар:
4
75
среда, 09 новембар 2011 15:36
boban
Dobro je da se sada javno pise o tome.Sartid je bio iznudjeni(dogovoreni) poklon Americi za onih 100 miliona Dolara ulozenih u Otpor,Djindjica,Kandicku i sve ostale iz DOS-a.Nemci(glavni kreditori Sartida) su se u to vreme zestoko bunili toj prodaji ali ih je cak i nemacki covek Djindjic ignorisao ,zato sto su Amerikanci bili glavni finansijeri DOS-a.
Ako su morali dati Sartid, ali zasto luku?Zasto carinsku zonu?Zasto fudbalski stadion?Zasto fabriku u Sapcu?
Uzgred, za 23 miliona Dolara se u Njujorku moze kupiti jedan luksuzan stan.Ima ih i mnogo skupljih.
Препоручи коментар:
87
0
среда, 09 новембар 2011 16:39
Jasna*
Dosovci su kritikovali S.Milosevica,za vreme socijalizma,dokle ce drzava da pomaze gubitase,i ako nisu sposobni treba da propadnu ,a ne da ih drzava vadi iz dugova i sl.Zatim su nas ubedjivali ,kao i dan danas sto nas ubedjuju, da su privatna preduzeca efikasnija od drustvenih tj. drzavnih,da drzava nije sposobna da upravlja preduzecima te treba sve rasprodati,pa cak i preduzeca koja ne posluju sa gubicima i koja propasti ne mogu(Telekom) "jer mi necemo da budemo socijalisticka zemlja"kako se "plasticno" izrazio M Cvetkovic.Sad vidimo da im nije mrsko da pomazu privatno preduzece ,koje su uzgred budi receno budzasto prodali tj poklonili stranim krupnim kapitalistima,sa obrazlozenjem gore pomenutim da ce kapitalisti bolje upravljati.Sta bi sad drugovi neoliberali,je li bolje pomagati stranog kapitalistu , koji i pored toga sto ste mu poklonili opet ne uspeva pozitivno da posluje,ili pomagati svoje? Uzgred to je bio jedan od razloga sto su Amerikanci finasirali prevrat 5.oktobra.
Препоручи коментар:
63
0
среда, 09 новембар 2011 17:35
siniša
A da čudo bude kompletno nikada nisu uplatili tih 23 miliona dolara državi Srbiji.
Препоручи коментар:
55
1
среда, 09 новембар 2011 18:39
Гвозден Јакшић
Поништити нелегалну продају, ухапсити актере купца и продавца.Упоредите НИС и СТИЛ.Вратите имовину Србији, народу.Радници, има вас 6000, преузмите фабрику, тражите праве инвеститоре, организујте производњу. Ћутолози ћуте, Динкић спрема 10000 евра по сваком раднику, да поклони УССтилу?.УС Стил са продавцем уништио је српске банке и српска предузећа клоја су градила железару деценијама. УС Стил није ни видео Америку. То је нека банда ситних лопова.36 милона долара има сваки тајкун у Србији, па је могао да купи. Град Смедерево могло је да узме кредит и да откупи земљиште.УС Стил је добио поклон од продавца, да ли беше Влаховић?Куда је нуложено добијених 36 милиона, ко се овајдио.Све приватизације су овакве. Погледајте Ковача купца СЕВЕРАСуботица.Срби,Градимо затворе за банду. Црвену па жуту.
Препоручи коментар:
61
0
среда, 09 новембар 2011 18:47
Nikola
Sartid je prodat samo par dana nakon ubistva Z.Đinđića.Zanimljivo...
Препоручи коментар:
46
0
среда, 09 новембар 2011 21:12
Milan
"""Између осталог и ФК Сартид чији је стадион убрзо Ју-Ес Стил ставио на јавну продају по почетној цени од 36 милиона долара."""
Da li je stadion prodat?

"""ниже цене за утрошену електричну енергију (које су и онако ниске и због којих се годинама раубује ЕПС и доводи у безнадежно стање како би за „мале паре“ био продат некој иностраној компанији), """

Da li autor hoce da kaze da je cena struje u Srbiji niska?

"""Због тога је неопходно да схватимо узроке који су нас гурнули у провалији, како би били у стању да предузмемо ефикасне акције којима би се из ње мукотрпно, али полако и сигурно, извлачили."""

Svi uvek znaju uzroke ali niko da se drzne da kaze koje su to "efikasne akcije" kojima bismo se "izvlacili".
Препоручи коментар:
3
25
среда, 09 новембар 2011 21:14
Давид Новаковић
Имамо све одлике колоније: вазални положај у односу на Империју, извор смо јефтине радне санге а тржиште неквалитетне робе са запада било да је то гардероба, храна (чујем ли ГМО), ријалити програм или систем вредности који је урушио културу ове земље.

Народе устај!
Препоручи коментар:
33
0
среда, 09 новембар 2011 21:17
Јакша
пљачка века нека нека слом вас чека сабљари живковића јовановића влаховића министра полиције
Препоручи коментар:
22
0
среда, 09 новембар 2011 21:33
Misko
Pri tome,zaposleni u US Steel-u zive u luksuznim vilama po Beogradu,voze luksuzan vozni park/uz vozace-skolovano obezbedjenje/i primaju ogromne prihode.
Cesto ugoste i neke od clanova MKZ/ako su neki apartmani slobodni/.
Neka sindikat lepo zatrazi specifikaciju poslovanja firme/dobice je Uber Morgen-dupli papiri/.
Препоручи коментар:
22
0
среда, 09 новембар 2011 21:35
Misko
Preciznije:zaposleni Ameri,Englezi i -ini u US STeel-u zive kao u bajci u Beogradu.
Препоручи коментар:
25
0
среда, 09 новембар 2011 21:43
хипнотизирани медијум
Овим програмом Србију je требало лишити власништва над ресурсима којима располаже и довести је у такву дужничку зависност (дужничко ропство) да буде беспоговорни послушник моћних и богатих.


данас је, ваљда у "Блиц"-у, м.Дулић изјавио да не продају пијаћу воду (инфраструктуру). Мислим, нешто су се касно сетили да такве изјаве користе, сматрам, у предизборне сврхе.
Препоручи коментар:
22
0
среда, 09 новембар 2011 21:53
Sormaz Dragan
Nije sve bas tacno - napr. - stadion nije u njihovoj imovini nego Sartida u stecaju i stecajni upravnik je pokusao da ga proda. Medjutim, prodali su staru zelezaru pored Dunava za 5 miliona evra. Imaju najjeftiniju struju, energente, radnu snagu nekoliko puta u odnosu na Kosice.... Istina je da su doveli nesposoban kadar, da prave los lim i da im je rumunska Dacia nedavno vratila 40000 tona. Pored toga ne zele da spuste cenu, pa ih ubija ukrajinska, kineska... konkurencija na trzistu, a i Mitel je jeftiniji. Navikli su na veliki profit, sada traze nove povlastice, lokana samouprava im izlazi u susret. U SD-u vise ne sponzorisu ni sport, ni kulturu, ne pomazu deci, bolesnima.... a zagadjuju. Pogledajte njihovo saopstenje od pre neki dan. Sto odsto uvoz koksa im je krivac - u stvari ucenjuju vlast... dajte nam dozvole da napravimo koksaru i necemo zatvoriti, a to je nova ekoloska katastrofa.
Препоручи коментар:
39
0
среда, 09 новембар 2011 22:07
Slavisa
Da nismo prostituisana banana drzava ova pljacka veka zelezare u Smederevu od strane domacih secikesa za stranog sefa mafije bi odavno dobila sudski epilog i desetine umesanih i njihovih nalogodavaca bi dobili stotine godina robije. Mogu oni kako hoce ali nece moci koliko hoce. Niko nije. Gledacemo one koji ovu pljacku nazivaju dobrim primerom, sa bukagijama na nogama kad tad.
Препоручи коментар:
29
0
четвртак, 10 новембар 2011 02:16
Фристајло
Неће људи да раде с губитком...
Нема више српског тешког наоружања које треба топити, и понестаје сировине.
Тадић и Шутановац су завршили своје, а са њима и УСС...
Препоручи коментар:
14
0
четвртак, 10 новембар 2011 02:22
Земљак 1
@Драган Шормаз

Изненадио сам се да и Драган Шормаз чита НСПМ и оставља коментаре.(Под условом да се неко други није послужио његовим именом и презименом) Пошто сам и ја из околине Смедерева и ситуација са железаром ми је добро позната, могу да кажем да је све истина што сте написали у коментару. Међутим, проблем је у томе што сте ви били у ДСС-у кад је он имао председника владе у два мандата, а такође је био на власти и у смедеревској општини. Све ово о чему причате требало је тада да се реши са Американцима. (нарочито проблем загађења, потроваше нас) Пошто сте сада у СНС-у, вероватно будућој власти, могли би сте макар овде, међу читаоцима НСПМ-а, да јавно обећате да ћете ове проблеме решити тада.
Што се тиче US Steel-a, ја им не бих опростио ни динар, по цену да отпусте све до једног радника. Само од почетка кризе посао је изгубило 200000 људи и нико прстом није мрднуо...
Препоручи коментар:
16
0
четвртак, 10 новембар 2011 02:29
Земљак 2
... А за 3000 радника колико их има без странаца и менаџмента, преводилаца и остале свите која иде са њима, држава може да издваја и по 500 евра месечно. То би било око 18,000,000 евра годишње, односно 54,000,000 евра за 3 године. Те паре држава Србија сигурно има, па баш да видим Американце да истерају све раднике и држе фабрику закључану 3 године, без да је макар продају неком. (а било је интересената, нпр Митал)
Препоручи коментар:
11
0
четвртак, 10 новембар 2011 08:12
Кокола
Очекујемо коментаре дружине Пере Квржице, Др Кораћа, Чанка и Јовановића из ПРЕОКРЕТА.
Док се српске жртве преврћу и ПРЕОКРЕЋУ по јамама и гробљима, Империји повластице. Срамота.
Напоље из Србије!
Препоручи коментар:
16
0
четвртак, 10 новембар 2011 10:29
Sormaz Dragan
Redovno citam NSPM, svakodnevno :-) A ko je pratio moj rad zna da sa rukovodstvima USS nikada nisam bio u dobrim odnosima, da su zahvaljujuci meni u okolini zelezare postavljene 2 stanice za merenje zagadjenosti i u centru grada jedna. Prvi u Srbiji, pre Panceva, kao i da smo im redovno naplacivali takse kao lokalna samouprava. Medjutim, nisam uradio dovoljno - nisam uspeo da ih pomerim iz centra tj. stare luke (a to je nesto sto se ubrzo mora uraditi) i nisam uspeo kod tadasnje Vlade RS da nametnem pitanje USS kao problem iako sam pokusavao - za toliko jesam odgovoran. Mogu da obecam da cu u buducem periodu se maksimalno truditi da svi ti problemi budu reseni u interesu grada i Srbije jer i moj sin zivi u SD-u. Pozdrav svima koji citaju NSPM
Препоручи коментар:
10
3
четвртак, 10 новембар 2011 22:17
Конузин
Има ли икога у Смедереву да прође путем који се вози руда за желеѕарз,па црвени су и пут и земљиште и трава,а да буде још "занимљивије",испод пар метара земље је шљунак,а око три километра даље изворишта за "здраву пијаћу воду,коју пију деца брижних родитеља забринутих за будућност" те исте деце!Километрима у круг око железаре,падају црни али неки светлуцави прах,мада нас надлежно Министарство убеђује да је ваздух у ствари чист.Чак је и постављена мерна станица али у центру града и то уз зид робне куће која "случајно" има и солидну стреју баш онако згодно да исту(станицу)заклони од спољних утицаја,вероватно је реч о скупој опреми па да не би јели случајно остала на милост и немилост атмосферских мада и атмо светских утицаја,е онда се из ње (станице), презентирају резултати који су увек " у оквиру нешкодљивих вредности"!Баштенски сто,уредно обрисан увече,је ујутру црн као да није брисан бар годину дана!Шта више треба да се каже?И у тој ситуацији,амери се ослобађају еколошке таксе?!
Препоручи коментар:
1
0
четвртак, 10 новембар 2011 22:22
Конузин
На једном Форуму ме је једна госпођа допунила рекавши да су амери приликом куповине фабрике добили и бенефицирану цену електричне енергије!Шта више рећи.Из Европе властима стиже сва могућа подршка,а народу од свега тога оста само дршка!Извињавам се што алудирам на вулгарност,али једноставно све више увиђам да смо са лошег дошли на горе,а што је најгоре,што рече Ћосић једном-стрепња ми је већа од наде!
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар