Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 08. новембар 2011.

Питер Фејт: Уз барикаде, Београд неће добити статус кандидата | Хроника

Питер Фејт: Уз барикаде, Београд неће добити статус кандидата | Хроника


Хроника

Питер Фејт: Уз барикаде, Београд неће добити статус кандидата

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 08. новембар 2011.

Шеф Међународне цивилне канцеларије (ИЦО) у Приштини Питер Фејт изјавио је да се нада да ће проблем барикада на северу Косова бити решен мирним путем и оценио „пожељним“ да се ситуација на том подручју „врати у нормалу што је више могуће“. Упитан о дијалогу Београда и Приштине, Фејт је у интервјуу Фонету рекао да „може само да се нада“ да ће дијалог бити „што значајнији и што садржајнији“ и оценио да постоји одређени притисак на обе стране да буде настављен пре децембарског састанка Савета ЕУ. На том састанку, подсетио је Фејт, биће разматрана препорука Европске комисије да Србија добије статус кандидата за чланство у ЕУ, због чега Комисија „мисли да је пожељно да обе стране, али свакако Србија, играју веома конструктивну улогу у наставку дијалога“.

„Сам наставак дијалога, уз даље постојање барикада у време када се Савет буде састајао у децембру, не би, међутим, био баш охрабрујући да би ЕУ предузела наредни веома битан корак, као што је додела статуса кандидата“, упозорио је Фејт.

Он не може да предвиди, нити да прејудицира шта ће свака држава чланица ЕУ појединачно одлучити о препоруци Комисије да Србија добије статус кандидата.

„Свака ће дати своје мишљење у вези са предлогом Комисије, и може лако доћи до тога да неке државе чланице помисле да није довољно то да Србија буде само конструктивна у техничком дијалогу, већ да је потребно да се учини више“, наговестио је Фејт.

Он је подсетио на изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел о потреби да се демонтирају паралелне структуре и оценио да је „можда ту потребно више“ урадити.

„Људи са севера не треба да буду криминализовани, нити сматрани за део некакве криминалне сцене“, нагласио је Фејт и прецизирао да су „90 одсто, можда и више од тога, грађани који поштују закон“.

„Они желе да се све ово разреши, да се крећу слободно и да буду део европске будућности“, рекао је Фејт, али је указао и на везе „српских и албанских криминалних организација, што је потребно елиминисати“.

Он је зато, као важну димензију ситуације на северу Косова, означио „ред, закон, враћање слободе кретања и јачање владавине права, што је у одговорности Кфора и Еулекса“. Али, мора и да постоји комуникација између севера и заједнице косовских Албанаца, јер се, како је напоменуо Фејт, „сви у међународној заједници слажемо да север треба да остане унутар Косова“.

Упитан о решењима за север, да ли би то могла да буде широка аутономија тог подручја или федерализација Косова, Фејт је одговорио да „постоје три основна принципа која нас воде ка решењу: нема поделе, нема насиља и нема замрзнутог конфликта“.

„Ми, као Европска унија, не можемо толерисати да север Косова заврши као замрзнути конфликт, па да тамошњи грађани немају никакву перспективу за бољу будућност“, нагласио је Фејт.

Поводом проблема административних прелаза на северу, Фејт је нагласио да је Косово „за ЕУ једна, целовита, јединствена царинска област“.

„Закључени су споразуми у техничком дијалогу, у којем посредује ЕУ“, рекао је Фејт и подсетио да су споразум о косовском царинском печату обе стране признале као званични документ.

„Мислим да за примену овог споразума треба да буде јасно да је битно да на граничним прелазима буду присутни косовски цариници“, нагласио је Фејт.

Он „разуме“ да „овде постоји проблем са статусом и да Србија не признаје царински прелаз као такав, већ га види као административну линију“, али сматра да то није реалност са тачке гледишта Косова.

Фејт је поновио да међународна заједница неће прихватити никакве промене граница и оценио да је ситуација на Балкану географски стабилизована.

„То је нешто што се неће мењати и мислим да не би било продуктивно да се и даље мисли да то може да се покушава. Тиме бисмо само губили време“, закључио је Фејт.

Фејт је „уверен“ да ће Еулекс спровести детаљну истрагу оптужби о трговини људским органима, али сматра и да је „дошло време и да господин Дик Марти покаже те доказе које наводно поседује“.

„Мислим да је, такође, дошло време и да господин Дик Марти покаже те доказе које наводно поседује“, прецизирао је Фејт и објаснио да, без додатних доказа, „истрага неће бити комплетна колико бисмо ми желели“.

„Ја ово доживљавам веома озбиљно, Влада Косова је вољна да сарађује, ЕУ види ово као веома битну ствар“, рекао је Фејт.

(Б92)

Фејсбук ТвитерПитер Фејт: Уз барикаде, Београд неће добити статус кандидата

уторак, 08 новембар 2011 15:38
Jelena
Beograd nikako nece dobiti status kandidata i to je sjajna vest.Za FEjta i ostalu bulumentu koja je znala za trgovinu organima nesrecnih Srba , a cutala , otklanjanje barikada kao uslov za kandidaturu su samo sredstvo pritiska.Ne treba nam ta njihova EU,samo neka sidju sa vrata.
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар